Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Co z Polskością wśród kibiców??? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8162)

WiaraPolska 04.07.2011 17:53

Co z Polskością wśród kibiców???

Nie wiem czy ten temat był ostatnio poruszany ale uważam że jest on godny poświęcenia mu odrobiny UWAGI.
Ostatnio przez tygodnik GAZETA POLSKA został wyemitowany film "Kibol", gdzie był ukazany sprzeciw wiekszości grup kibicowskich z wiekszych miast poza Stowarzyszeniem WISŁY KRAKÓW.
Sprzeciw dotyczył sprawowania władzy przez pana Tuska, zamykania stadionów, ogłupiania nas przez media itp. Sprawa rozeszła się bez żadnego echa i była całkowicie stłumiona. Marszów i protestów nie pokazano w zadnej telewizji ani na żadnym forum ( z wiadomych powodów) pomimo ze odbyły sie w Warszawie Poznaniu Gdańsku Białymstoku i paru innych miastach. Dlaczego WISLA sie nie włączyła w tą akcje? Czy nas już naprawde nie interesuje to co się dzieje w naszym kraju.

Moim zdaniem SKWK powino poświęcić troszkę czasu na wzmocnienie OPRAWY PRO-POLSKIEJ i zorganizowaniu paru akcji jak np. LECH "ku czci powstańców wielkopolskich", bo zaniedługo nie bedzie miał kto wychować młodszych pokoleń i wszyscy staną sie ...taaacy europejscy... Sam bardzo chętnie wspomógł bym takie inicjatywy...

A Wy co o tym sadzicie...???

Jeśli chce ktoś więcej informacji na temat akcji z inych miast zapraszam na prv.

pirat.z.karaibow 04.07.2011 17:56

My przede wszystkim jesteśmy Krakowianami a dopiero później Polakami.

boczek 04.07.2011 17:59

jesteśmy ukrytą opcją Ukraińską.

UPA ponad wszystko !

hehehe

Glazik 04.07.2011 18:01

My jestesmy przede wszystkim Wislakami a nie Krakowianami..

POD TYM TEMATEM ZNOW BEDZIE KUPE BIADOLENIA A I TAK NIC SIE NIE RUSZY...

Zaluje ze jestem za granica,zaluje ze nie moge wyjsc na ulice i wykrzykiwac prawde do zdarcia gardla..

wonski_eNHa 04.07.2011 18:05

Jestem za autonomią galicyjską... może twoim zdaniem mamy robić oprawy ku czci powstańców WLKP i innym zrywom? Dziwne trochę. To tak jak by Legia robiła oprawę z ku czci Ofiar Dąbia... Jesteśmy Wiślakami, Krakusami, dopiero potem Polakami. Co nie znaczy, że 'Polska nie jest najważniejsza'.

ajasz 04.07.2011 18:06

Popieram w 100%

Drozd 04.07.2011 18:11

Polskość jest dzisiaj passe. Dzisiaj liczy się bezideowość, do tego stopnia że w TV jury potrafi zbesztać za zaśpiewanie patriotycznej piosenki. Mało zbesztać, wyśmiać i ośmieszyć, bo przecież jesteśmy w UE i po co komu przypominać że jakaś Polska istnieje. Na stadionach wlepiają kary za przypominanie powstań i upamiętnianie bohaterów, bo to niezwiązane z meczem. Mam niestety wrażenie ze takie podejście prezentują tylko nasi rządzący. Haye się tam flagi narodowej nie wstydzi.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ajasz (Post 1121087)
Popieram w 100%

Ja przede wszystkim jestem, ósmopiętrowcem, Dywizjonowcem, Nowochucianinem a dopiero później Krakowianinem i jeszcze później Małopolaninem i dopiero na końcu Polakiem. A jak :).

Ela 04.07.2011 18:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pirat.z.karaibow (Post 1121080)

Żałosne.
Załóż RAK - Ruch Autonomii Krakowa.

Stara stolica Polski i centrum Polskości...
I takie słowa...

"Narody tracąc pamięć tracą życie"

Abstrahuję od politycznych przesłanek w wypowiedzi założyciela tematu czy też politycznych sympatii twórców "Kibola".
Ale takie stwierdzenia, które zacytowałam nie powinny mieć miejsca.

fialo 04.07.2011 18:17

Ela ale czegóż się spodziewać po { ciach } ? Polecam opcję ignoruj + niecytowanie :) W przypadku delikwenta sprawdza się idealnie.

WiaraPolska 04.07.2011 18:20

Uważam że Kraków ma taka historie że nie musimy angażować sie w Akcje ku czci powstańców WLKP nimi sie juz zajoł LECH... Szkoda że w KRK nic takiego sie nie dzieje a mamy piekną historie walki o hute, Armii Krajowej ...

LuKaS TSW 04.07.2011 18:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez boczek (Post 1121082)

UPA ponad wszystko !

hehehe

żartuj w takim stylu wśród starszych ludzi którzy musieli żyć z ukraińcami,życzę powodzenia...

Drozd 04.07.2011 18:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez boczek (Post 1121082)

UPA ponad wszystko !

hehehe

Co niby napisałeś śmiesznego? Wiesz co UPA robiła z polskimi dziećmi? Ale czegóż sie można po Tobie spodziewać.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WiaraPolska (Post 1121091)
Uważam że Kraków ma taka historie że nie musimy angażować sie w Akcje ku czci powstańców WLKP nimi sie juz zajoł LECH... Szkoda że w KRK nic takiego sie nie dzieje a mamy piekną historie walki o hute, Armii Krajowej ...

Nie o Hutę tylko o KRZYŻ, symbol który raził, razi i będzie raził każdego komucha. Natomiast żadnemu Polakowi nie przeszkadza.

Ela 04.07.2011 18:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fialo (Post 1121090)
Ela ale czegóż się spodziewać po { ciach } ? Polecam opcję ignoruj + niecytowanie :) W przypadku delikwenta sprawdza się idealnie.

Masz rację oczywiście.
Szkoda tylko, że taka wypowiedź od razu spotyka się z poklaskiem.

p.s.
11.07. do Krakowa przyjeżdżają specjalnie Patrioci, kibice z innych klubów aby uczcić Akcję Koppe i jej bohaterów :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Akcja_Koppe

_ukoL 04.07.2011 18:32

"Naród, który nie zna swej historii skazany jest na jej powtórne przeżycie."

Gercu 04.07.2011 18:35

Ta cała akcja "Kibol" była zwykłym politycznym happeningiem, więc wypraszam sobie takie żonglowanie Polskością uprawiane z zamiłowaniem przez wiadomą opcję polityczną ;) Mój głos rząd usłyszy w wyborach. Pozdrawiam

Reyban 04.07.2011 18:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WiaraPolska (Post 1121091)

jak możesz idioto wogóle coś takiego napisać?banderowskie świnie w niemeckich mundurach mordowały nasz naród...ale Ty nic om tym nie wiesz...przykre

Reyban 04.07.2011 18:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Reyban (Post 1121104)
jak możesz idioto wogóle coś takiego napisać?banderowskie świnie w niemeckich mundurach mordowały nasz naród...ale Ty nic om tym nie wiesz...przykre

sorki to było do boczka...

WiaraPolska 04.07.2011 18:47

Mój temat nie dotyczył strikte parti rzadzacych dlatego nie chce zeby schodził na taki tor bardziej chciałem zwrócić UWAGE na typowe Akcje ku czci naszej histori przywołałem film Kibol bo pare takich tam było pokazane... Na Wisle tego nie widze :/

szczepans21 04.07.2011 18:51

tutaj musi sobie skwk zdefiniować co i jak i nie wiem czy jesteśmy dpowiednim forum do tego typu dyskusji.

Glazik 04.07.2011 18:53

To temat bardzo powazny i delikatny... nalezy uwaznac na to co sie pisze. Wiec jak nie macie pojecia co sie dzieje obok Was a tymbardziej jak wygladala HISTORIA NASZEGO NARODU (pisze narodu a nie kraju bo ziem nie mielismy przez okres rozbiorow) to lepiej sie nie udzielac..

Z ludzi uchodzi patryjotyzm przez ten mlyn z UE.. z tym ze emigracja jest chlebem powszednim.Mentalnosc Polakow sie zmienila juz nie jest to ten sam narod ktory walczyl w powstaniach jeszcze nie tak dawno..
Teraz nie ma juz takigo zaangazowania w sprawe.. nie ma jednosci ,teraz jest Facebook,NK i tottalna manipulacja mediami...

Dlatego uwazam ze oprawy patryjotyczne na stadionach sa potrzebne... zeby mlodym uswiadamiac jak wielu ludzi poswiecilo swoje zycie za Polske i ze POLACY byli setki lat identyfikowani z ODWAGA I WALECZNOSCIA...

LanceTS 04.07.2011 19:13

Uważam, że przedstawiciele SKWK powinni zacząć się pojawiać na różnych marszach wspominających historie. Wiadomo, że w Krakowie tego tak dużo nie ma i nie jest to tak hucznie obchodzone jak np. w Warszawie czy Poznaniu, ale może warto to nagłośnić?

Na pewno poprawiła by się frekwencja na takich uroczystościach, na pewno młodzież by się wiecej dowiedziała o historii i tradycji, a może by się poprawiła nawet renoma kibiców wśród niektórych środowisk.

WiaraPolska 04.07.2011 19:14

Tu nie chodzi o sam film, chodzi też o organizacje i pokazywanie naszej HISTORII młodszym pokoleniem żeby NIE ZGINEŁA w naszej eUROPEJSKOSCI. Bo słysząc na stodionie "naszym wzorem jest rudolf hess" to dostaje białej... Myśle że mamy lepsze wzorce do naśladowania...

djjamajczyk 04.07.2011 19:29

Ja ogólnie na 1. miejscu postawił bym że jestem Europejczykiem potem długo długo nic i Polakiem ale to jedynie z racji urodzenia i wszystkiego co z tym związane . Nie ma problemu nie być patriotą a być kibicem Wisły dla mnie nie ma żadnego konfliktu interesów ;)
A hasła nazistowskie , antysemickie o UPA , rasistowskie uważam za cholernie nie trafione bo w historii Polski jak i Europy już za dużo złego wyrządził populizm i ekstremizm tj dla mnie ktoś kto wznosi takie hasła to zwykły motłoch nie zaleznie czy czuje sie Polakiem ,Ślązakiem , Niemcem czy kimkolwiek innym .

mhl_pl 04.07.2011 19:30

Jak dla mnie to głównym problemem jest to, że obecna ekipa rządząca chce trzymać wszystkich kibiców na smyczy, mamy mówić takim głosem jak miłościwie nam panujący Donald, jego kompan Michnik i cała zgraja która depta polskość i patriotyzm uznając to za obciach skoro jesteśmy w UE. Ja się nie godzę na to co próbują nam wmówić- że warto chodzić na marsze tolerancji, że pedałom i zboczeńcom trzeba dawać prawo do związków partnerskich itd itp. Kibice poprzez swoje patriotyczne postawy stanowią zagrożenie dla w/w wartości GW I TVNu stąd atak na Nas.

mhl_pl 04.07.2011 19:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LanceTS (Post 1121131)
Uważam, że przedstawiciele SKWK powinni zacząć się pojawiać na różnych marszach wspominających historie. Wiadomo, że w Krakowie tego tak dużo nie ma i nie jest to tak hucznie obchodzone jak np. w Warszawie czy Poznaniu, ale może warto to nagłośnić?

Na pewno poprawiła by się frekwencja na takich uroczystościach, na pewno młodzież by się wiecej dowiedziała o historii i tradycji, a może by się poprawiła nawet renoma kibiców wśród niektórych środowisk.

Renoma krakowskich kibiców się pewnie nigdy nie poprawi. Jesteśmy w Polsce i świecie postrzegani jako ''nożownicy'' i tyle.

Glazik 04.07.2011 19:38

Jestem w Wiedniu juz 3 lata ... jestem wsciekly na Tuska ze tu musze byc... ale jestem wdzieczny (kasztani rowniez) SObieskiemu ze jestem w Austrii a nie Turcji.. :)
Mam nadzieje ze dotrze to zdanie do niektorych.

WiaraPolska 04.07.2011 19:46

BRAWO mhl_pl

Ale może my powinniśmy zacząć od propagowania PATRIOTYCZNYCH POSTAW !!!
Bo bez tego młodsze pokolenia nie będą miały tych wartości ,a nie chciał bym za pare lat na meczu zobaczyć 2 panów trzymających się za ręce to też pANA mICHNIKA rozmawiającego o tym co należy w POLSCE zmienić zeby było lepiej...

djjamajczyk 04.07.2011 19:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mhl_pl (Post 1121146)
Jak dla mnie to głównym problemem jest to, że obecna ekipa rządząca chce trzymać wszystkich kibiców na smyczy, mamy mówić takim głosem jak miłościwie nam panujący Donald, jego kompan Michnik i cała zgraja która depta polskość i patriotyzm uznając to za obciach skoro jesteśmy w UE. Ja się nie godzę na to co próbują nam wmówić- że warto chodzić na marsze tolerancji, że pedałom i zboczeńcom trzeba dawać prawo do związków partnerskich itd itp. Kibice poprzez swoje patriotyczne postawy stanowią zagrożenie dla w/w wartości GW I TVNu stąd atak na Nas.

Ogólnie trochę mieszasz postawy patriotyczne z tolerancją idąc Twoim tokiem myślenia to 3/4 UE jest juz niepatriotyczna a z obserwacji własnych nie zauważyłem .
Inna sprawa ,że każdy ma praow to wyrazania własnych opinii i żaden rzad ani Tuska ani Kaczyńskiego nie ma prawa mówić co inni mają robić .

mhl_pl 04.07.2011 19:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez djjamajczyk (Post 1121155)
Ogólnie trochę mieszasz postawy patriotyczne z tolerancją idąc Twoim tokiem myślenia to 3/4 UE jest juz niepatriotyczna a z obserwacji własnych nie zauważyłem .
Inna sprawa ,że każdy ma praow to wyrazania własnych opinii i żaden rzad ani Tuska ani Kaczyńskiego nie ma prawa mówić co inni mają robić .

Nic nie mieszam, doskonale wiem o czym piszę. Pojęcie toleranacji dla homosiów zostało wprowadzone przez opiniotwórcze media ,według mnie zapominają o naszych korzeniach , naszej historii i wartościach jakie nasz naród prezentował przez lata . To nie ja jako rodowity polak muszę tolerować zachowania które powstały na przestrzeni ostatnich ''nowoczesnych lat w UE'' tylko ci którzy wyrażają takie a nie inne postawy powinni się dostosować do norm ogólnie przyjętych, wykreowanych i wykutych historycznie w naszym narodzie. Jeśli chłopcy lubią się całować to niech to robią ale tak żeby ten który tego sobie w naszym kraju nie życzy nie musiał tego oglądać , tego słuchać i być zachęcanym do tego że to jest dobre i że tak powinno być. Tu jest sedno sprawy.

Elefant 04.07.2011 19:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez djjamajczyk (Post 1121145)
Ja ogólnie na 1. miejscu postawił bym że jestem Europejczykiem potem długo długo nic i Polakiem ale to jedynie z racji urodzenia i wszystkiego co z tym związane . Nie ma problemu nie być patriotą a być kibicem Wisły dla mnie nie ma żadnego konfliktu interesów ;)

Pewnie, że nie masz konfliktu interesów, bo nie jesteś kibicem Wisły. Jesteś widzem, interesujesz się tym klubem, ale nie jesteś z nim związany.

Myśłałem, że bycie patriotą (lokalnym krakowskim i polskim) i bycie kibicem Wisły to są rzeczy tak naturalnie związane i tak wzajemnie się przenikające, że nie trzeba tego wyjaśniać. To się po prostu samo przez się rozumie.

Po takim poście odechciewa się żyć.

djjamajczyk 04.07.2011 20:03

Polak z dużej mhl_pl :) ja też nie jestem jakimś fanem kultury homo ale zupełnie mi to nie przeszkadza , na pewno ani na paradzie równości ani na żadnej nacjonalistycznej mnie nie spotkasz , ja wyznaje zasadę ,że w sprawach prywatnych każda jednosta ma 100% wolnośc nie kolidujaca z kodeksem .

Elefant nie sadzę ze jesteś władny rozsądzać czy jestem kibicem i co jest naturalnie a co chemicznie związane , ja mam troche inne pojmowanie sfery patriotyzmu , jeśli mam go użyć to objawia się u mnie w kształceniu sie ,żeby dac coś krajowi przynajmniej przez jakiś czas , nie dewastowaniu itp. szumne zapowiedzi jakim to kto nie jest patriotą a potem krzyk "Zydzi do gazu" i podpalenie kosza na śmieci to hipokryzja .

orzeu 04.07.2011 20:12

Cytat:

. Nie ma problemu nie być patriotą a być kibicem Wisły dla mnie nie ma żadnego konfliktu interesów ;)
.

To tak jakbys napisal "nie ma konfliktu w popieraniu AK i nie byciu patriota" w czsach II WŚ.
Nasi poprzednicy lali milicje na ulicach Krakowa i Nowej Huty, ich poprzednicy lali Niemcow i Ruskow przez dwie wojny swiatowe a jeszcze wczesniej ich poprzednicy walczyli o niezalezna Polske w ramach zaborow.
Poczytaj sobie www.historiawisly.pl zanim zaczniesz kolejne kretynizmy wypisywac.
Swiadomy Kibic Wisly = Patriota bo przyjmuje na sioebie cala 105-letnia Jej historie i ma obowiazek kontynuwac wszystkie tradycje wislackie i patriotyczne. Nie nazywac sie patriota moze co najwyzej sympatyk Wisly, emocjonujacy sie wynikami druzyny pilkarskiej a nie calemu klubowi.

Do czego doprowadzilo odejscie wszystkich autorytetow z forum internetowego. Byle kto moze sobie napisac cokolwiek mu slina na jezyk przyniesie, zalozyc bylejaki temat (co on tu jeszcze robi?) i wymadrzac sie.

Aha, kazdemu rozpoczynajacemu swoje zdanie od "niech" albo wtracajacego w srodku "powinni" (zazwyczaj tyczy sie to co "niech zrobi" i "powinno zrobic" SKWK) proponuje rozpoczac zmiane od siebie lub zachecic innych do zmian poprzez wlasne dzialanie. Najlepiej juz w istniejacych strukturach i organizacjach. Dla kazdego znajdzie sie zajecie.

Chorynatrzykolory 04.07.2011 20:36

ta wszystko niech zrobi skwk wy i tak nic nie zrobicie sami ,przypomnieć moge jak była zbiórka w Radzie Miasta gdy mieliśmy walczyć o hale i pokazać się w wielkiej liczbie.Nie wiem czy było 20 osób chociaż.Ogarnijcie dupy w okół siebie najpierw a nie,że ktoś ma robić za was coś

dulli78 04.07.2011 20:38

Cytat:

A hasła nazistowskie , antysemickie o UPA , rasistowskie uważam za cholernie nie trafione bo w historii Polski jak i Europy już za dużo złego wyrządził populizm i ekstremizm tj dla mnie ktoś kto wznosi takie hasła to zwykły motłoch nie zaleznie czy czuje sie Polakiem ,Ślązakiem , Niemcem czy kimkolwiek innym .

A hasła socjalistyczne? Nie uważasz ich za cholernie nietrafione bo w historii Polski jak i Europy już za dużo złego wyrządziły?

djjamajczyk 04.07.2011 20:46

Kwestia uznania dzisiejszego patriotyzmu , ja nie godze się zawłaszczenie go dla jednej miłościwie panującej religii , poglądu nacjonalistycznego czesto szowinizmu , skrajnej prawicowości , mnie to odrzuca a wyobraź sobie ze z Niemcami walczyła cała Polska w tym służacy w polskim wojsu Niemcy(choćby sławetny admirał Unrug ) czy Żydzi .
Tak samo walczyli kibice masy innych klubów , stowarzyszeń więc nie zawłaszczaj dla swojego pkt widzenia jednej płaszczyzny.
Dobra kończmy ta dyskujsę bo jest zupelnie bezowocna i nie ma szans na kompromis. amen

dj_ibutti 04.07.2011 20:46

Cytat:

I to jest właśnie sukces tej zjebanej UE... Tak jak niegdyś było obywatelstwo ZSRR, tak teraz będzie ZSRE...
Do ....y nędzy! Bezstresowe wychowanie...

djjamajczyk 04.07.2011 20:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dulli78 (Post 1121182)
A hasła socjalistyczne? Nie uważasz ich za cholernie nietrafione bo w historii Polski jak i Europy już za dużo złego wyrządziły?

Komunistyczne jak najbardziej tak jak faszyzm a socjalistyczne to odnosisz się do socjalizmu jakiego ? Szwedzkiego czy komuny paryskiej dhammiczny bo nie wiem ? ;)

WiaraPolska 04.07.2011 20:52

Powinno się głośno mówić o kłamstwach jakimi nas karmią media i z szacunku do naszych korzeni głośno mówić im NIE. Jeżeli ktoś ma wątpliwości zapraszam na yotube z hasłem manipulacje tvn. Bo dla mnie troche nie powarzne a nawet obraźliwe występowanie polityków SLD na paradzie równości czy robieniu wielkiej awantury wokół Krzyża upamiętniającego tragedie smoleńska, a nie pokazanie marszu kibiców legii którzy wykrzykują hasła przeciwko obecnej władzy. Prawdopodobnie gdyby doszło w wawce do jakiś incydentów podczas w/w marszu zrobili by z kibiców zwierzęta wypuszczone z klatki. W mojej ocenie jawnie starają sie Nami manipulować.

Glazik 04.07.2011 21:27

To ciezka batalia ,80% spoleczenstwa oglada wiadomosci w tv i sie na tym co uslyszy,zobaczy nie zastanawia tylko poprostu przyjmuje ta falszywa wiedze.. W nastepstwie narod jest w wewnetrznym konflikcie.To nie jest kwestia tylko PO i PiS. To kwestia religii,pogladow europejskich i naszej narodowej tragedi Smolenskiej ktora media tak zszargaly ze przecietny Polak gdy slyszy Smolensk to sie krzywi, nie ma mowy o pamieci ofiar.. to jest 3 moze 4 plan..
To sie wszystko dzieje dzis i nikt sie temu nie sprzeciwia...
Dla jednych to oczywiste dla innych wygodne a jeszcze inniych to nie interesuje..

orzeu 04.07.2011 21:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez djjamajczyk (Post 1121185)
Kwestia uznania dzisiejszego patriotyzmu , ja nie godze się zawłaszczenie go dla jednej miłościwie panującej religii , poglądu nacjonalistycznego czesto szowinizmu , skrajnej prawicowości , mnie to odrzuca a wyobraź sobie ze z Niemcami walczyła cała Polska w tym służacy w polskim wojsu Niemcy(choćby sławetny admirał Unrug ) czy Żydzi .
Tak samo walczyli kibice masy innych klubów , stowarzyszeń więc nie zawłaszczaj dla swojego pkt widzenia jednej płaszczyzny.
Dobra kończmy ta dyskujsę bo jest zupelnie bezowocna i nie ma szans na kompromis. amen

Skad sie tacy ludzie biora? Wytrzaskuja jakies dziwne teorie. Kto ci kaze byc patriota w jakis "konkretny, jeden okreslony sposob"? :shock:
Tak? Walczyli? Chyba malo masz pojecia o calej sprawie. W latach 70, 80 zorganizowane grupy kibicow mozna bylo policzyc na palcach jednej reki. Krakow byl jednym z najsilniejszych osrdokow gdzie kibice mieszali sie ze srodowskiem opozycyjnym. Poza tym cos takiego jak "stowarzyszenia" istnieje w polskiej pilce kilkanascie lat i nigdy nie istnialo za komuny.
Z kim ja w ogole gadam? :|

"Przede wszystkim jestem Europejczykiem" :lol:
Moj drogi przede wszystkim to ty jestes czlowiekiem, ssakiem. Skoro jak twierdzisz miejsce urodzenia w ogole cie nie determinuje i nie ma wplywu na swiadomosc to nic poza genetyka cie nie identyfikuje.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:39.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl