![]() |
od rav:
Czerwono-biało-niebieski czy niebiesko-biało-czerwony. Wątek powtarza się co jakiś czas, zwykle niestety nie prowadzi do konkretnych wniosków, jednak wielu z nas ma potrzebę podyskutowania sobie w tej kwestii. Dyskusja przeniesiona z tematu stadionowego. = = = = = = = = = = = = http://stadionwisly.info/files/konku...kurs_promo.jpg Barwy odwrotnie powinno byc niebiesko-bialo-czerwone, ale ogolnie fajna projekt |
Cytat:
Tak jest dobrze. czerwono -biało-niebiesko tak jest poprawnie |
Cytat:
tośmy się kibiców dorobili... |
Na tej stronie stadionwisly.info też wielkie oburzenie o poprawną kolejność barw. Niestety, trzeba to tłuc do upadłego przy każdej możliwej okazji... nasze barwy to niebieski-biały-czerwony. Ludzie noż kur.a nawet piosenkę taką mamy! "Niebiesko-biało-czerwoni, do boju Wisełka!"... DRAMAT
|
Cytat:
|
Cytat:
http://img710.imageshack.us/img710/5413/bldg.jpg |
Cytat:
Kiedy byliśmy "milicyjni" kibice na znak sprzeciwu przyjęli barwy niebiesko-biało-czerwone i tak zostało do dzisiaj. Dla tego na materiałach Wisły jest pierwszy czerwony kolor, a na Kibicowskich niebieski. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi. ps. Czy to nie jest/była Nasza przyśpiewka: Barwy Królewskie Czerwono Biało Niebieskie ?? |
To nie temat o barwach.
Kolego gooro33, zanim nazwiesz coś dramatem, poczytaj, popytaj, szczególnie kibiców z dużym stażem, a potem pisz. Są tacy, dla których barwy są n-b-cz, dla innych cz-b-n. Oficjalnie (nie tylko S.A., ale i T.S., co bodajże jest i w statucie) barwy są czerwono-biało-niebieskie. Przyśpiewki czy zawołania są o barwach i tych, i tych. Natomiast podstawowym kolorem koszulek był zawsze czerwony, czerwona jest tarcza w herbie, stąd czerwony kolor - jako ten ważniejszy - na górze naszych barw. Zatem jeśli ktoś nie akceptuje logicznych argumentów, to niech przynajmniej zachowa dla siebie komentarze typu "dramat" czy "kompromitacja", bo i ja mogę powiedzieć, że komuna się skończyła i kompromitacją jest odwracanie do góry nogami naszych barw gdy nie ma przeciw czemu protestować. Przylazł taki na mecz 3x na krzyż, zobaczył pięć flag i dwie oprawy i robi za eksperta. To, że wśród grup decyzyjnych w temacie opraw przeważa opinia, że barwy są n-b-cz, to nie znaczy że takie barwy są oficjalnie obowiązujące. |
Ja nie znam nikogo dla kogo barwy Wisły były by czerwono-biało niebieskie, więcej nie znam żadnej flagi ani szalika z takimi barwami(chyba że ktoś zrobił je błędnie) i nie znam też żadnej przyśpiewki o cz-b-n barwach
Tak było, jest i będzie i nie zmienisz tego rav jakimś dziwnych komentarzem(rozumiem że to Twoje prywatne zdanie z dorobioną do tego także prywatną ideologią) |
ludzie poczytajcie troche - oczywiste jest (nie dla wszystkich niestety), ze oficjalne barwy Wisly sa czerwono-bialo-niebieskie.
a tak jak napisal wyzej wonski_eNHa: "Kiedy byliśmy "milicyjni" kibice na znak sprzeciwu przyjęli barwy niebiesko-biało-czerwone i tak zostało do dzisiaj." wypadalo by znac historie klubu, ktoremu sie kibicuje. |
Ile można tłuc że kibicowski układ jest niebiesko-biało-czerwony. Klub uznaje barwy czerwono-biało-niebieskie a my w zgodzie z tradycją antyzomowską z lat 70-tych odwrotnie.Co nas zresztą odróżniało od różnego rodzajów klubów milicyjnych typu Gwardie Koszalin,Warszawa czy Olimpie Poznań.Mam nadzieje że nikt kto uczęszczał na stadion w latach 80-90 nie ma co do tego wątpliowści. Tradycja to tradycja.
Koszulki są czerwone na znak klubu Czerwoni którzy połaczyli się z Wisłą.Tylko dlatego mamy więcej czerwieni w strojach meczowych rav i nie jest to żaden ważniejszy od innych kolor.np.były wcześniej 2 niebieskie gwiazdy na koszulkach co się później zmieniło Niebieski pas przecinający Białą Gwiazdę w herbie symbolizuję najdłuższą rzekę w Polsce. Tyle. wkuć i zapamiętać. |
Czyli czerwono-biało-niebieskie krzesełka, jak na zdjęciu, mogłyby być :)
http://stadionwisly.info/files/konku...kurs_promo.jpg |
Mi również taki układ się bardzo podoba jak jest pokazany na zdjęciu powyżej.
A co do barw, to nie zapominajmy że początkowo nasza gwiazda była bladoniebieska i osobiście uważam, że w naszych barwach taki kolor powinien być. Pamiętam jak kiedyś Wiślacy zagrali przeciwko Cracovii właśnie w bladoniebieskich koszulkach, szkoda że jednak nie trzymamy się już tej barwy, było by bardziej tradycyjnie;) http://fochmistrz1906.blox.pl/resour...a_06052005.jpg |
Cytat:
|
Cytat:
kot Cytat:
|
1q2 napisze jeszcze raz. Jakie ulozenoe wyobrazasz sobie na OFICJALNYM obiekcie?
Wyjsciem z tej sytuacji moglaby byc szachownica albo wszystkie krzeselka w jednym kolorze(czerwone). |
Wyobrażam sobie trybuny nb-biało-czerw w geście dla kibicow .Jak najbardziej.
Szczególnie że to odwrócenie barw jest zdecydowanie czynem patriotycznym i wartym podtrzymania. Ponadto klubowi jak widac wcale nie zależy specjalnie na jakimkolwiek układzie krzesełek.Jakoś mieli niebieski z żółtymi przejściami stadion i nieprzeszkadzało to w niczym.Więc w czym przeszkodzi N-B-Cz? Niech mi ktos wytłumaczy zresztą czy przypadkiem jest że wszystkie kluby gwardyjskie mialy barwy czerw-bialo-nieb?Olimpia Poznań,Gwardia Koszalin,Gwardia Warszawa?Nie nie jest przypadkiem.Sa jakieś przekazy ze Wisła miała te barwy już przed wojną ale głowysobie uciąc nie dam jak to naprawdę było Z innej beczki- zwrócę się do SKWK aby poparło pomysł aby sektor północy nazwać sektorem X- mysle pamięć o naszym sektorze -jednym z nielicznych legendarnych w Polsce musi zostać podtrzymana. |
Cytat:
Cytat:
Koniec dyskusji z mojej strony - nie było moją intencją szarganie świętości a jedynie uzmysłowienie jednemu z kibiców że od lat kilkudziesięciu, jedynymi barwami obecnymi na stadionie są takie a nie inne i w ogóle nie wiedziałem że wywoła to jakąś dyskusje bo jeśli już wypowiadam się w kwestiach kibicowskich to w sprawach oczywistych bo żadnym ekspertem czy osobą kompetentną nie jestem. Tak samo nie oceniałem czy to dobrze , czy źle że tak jest, stwierdziłem tylko fakt, zresztą fakt co do którego do wczoraj nie było żadnych dyskusji czy kontrowersji |
Cytat:
Za tą stroną nazwa Wisła powstała po jakimś czasie początkowo to " "Niebiescy" - uczniowie II Szkoły Realnej pod przewodnictwem kapitana i bramkarza Józefa Szkolnikowskiego - pomysłodawcy późniejszej nazwy "Wisła". Ich opiekunem był profesor Tadeusz Łopuszański" W roku 1907 doszło do połączenia Wisły z Czerwonymi przy zachowaniu nazwy Wisła oraz czerwonych koszulek, na których pojawiły się dwie niebieskie gwiazdy Jest mowa o herbie i strojach meczowych.Nic nie ma o kolejności barw.Będę sie upierał że odgórnie barwy zostały narzucone wszystkim klubom gwardyjskim po II wojnie.Mogę sie oczywiście mylić ale na 100% taką informacje podano kiedys w jednym z prasowyuch artykulów. |
do Arapaho
W 1911 dwie niebieskie gwiazdy wyparła jedna, pięcioramienna biała, która na stałe zagościła na lewej stronie. W 1936 roku ustanowiono, iż herbem klubu będzie właśnie Biała Gwiazda na czerwonym tle przepasana niebieską wstęgą. Czerwono-biało-niebieskie barwy są od tego czasu symbolem klubu aż po dziś. wikipedia Otóż bowiem w roku 1907 drużyna ta rozwiązała się, a jej zawodnicy zasilili szeregi Wisły. Równocześnie Wisła przejęła od Czerwonych barwy klubowe. Były to czerwone koszulki z niebieską gwiazdą na piersi. Wkrótce, dla podkreślenia barw narodowych, kolor gwiazdy został zmieniony na biały i w ten oto sposób powstał znany wszystkim sympatykom sportu ubiór zawodników Wisły. strona Wisly po za tym polecam wspomniania Wilczynskiego to tak co mi przychodzi w 2 minuty chcesz wiecej tez załatwie.... |
http://odznakiwisly15.w.interia.pl/1...A%20KRAKOW.jpg
a to oznaka za mistrzostwo 26 rok jak widać są i czerwony i biały i niebieski choć oczywiście lekko się rożni od tego co dziś |
@1q2
Dziwię się, że to co piszesz uważasz "dziwny komentarz" i moje "prywatne zdanie z dorobioną ideologią". Nie jestem ekspertem w kwestii barw, dlatego zdania zaczerpnąłem od osób bardziej doświadczonych. M.in. od osoby, która pamiątkami Wisły zajmuje się dłużej niż ja żyję. Jeśli piszesz, że nie znasz zawołań o "cz-b-n" (czerwono-biało-niebiesie - barwy królewskie), jeśli twierdzisz, ze nie znasz szalików w takich barwach, to nie wystawia to Tobie najlepszego świadectwa. Wystarczy spojrzeć na ofertę któregoś z wiślackich sklepów. Szczególnie zwracam uwagę na ten szal - same barwy (w tej chwili sklep TS Wisła nie działa, jak ruszy, będziesz mógł spojrzeć). Ah, przepraszam, ten szal to pomyłka, tak? Z flagami się zgodzę - zdecydowana większość jest n-b-cz. Z prostego powodu - flagi robią kibice, szaliki często wydaje klub. Kibice odwrócili barw, więc flagi są takie, jak ustalili sobie kibice. Ci opowiadający się za cz-b-n raczej nie robią flag. Czasem natomiast szło się na kompromis. Przykładem sektorówka "Wisła" czy zapomniana flaga "Wiśl@ków". Czerwony jest na niej kolorem przeważającym, ale obramówki były niebieskie. Więc zanim wypowiesz się tak kategorycznie warto poznać odmienne zdanie i nie snuć opowieści o "prywatnym zdaniu" jednej osoby. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co jednak nie podlega dyskusji, to: 1. Bodajże już przed wojną wykształcił się herb Wisły: tarcza w kolorze czerwonym, z naniesioną Białą Gwiazdą, pod którą mamy niebieski pas (symbol rzeki Wisły, a dodatkowo jeden z kolorów Krakowa). 2. Po pierwszych kilku latach kształtowania się tradycji klubowej kolor czerwony stał się najważniejszym. Wisła grała w czerwonych koszulkach, a jej przydomek to "Czerwoni". Tak właśnie mówiono na Wisłę. Odsyłam do książki Pawła Pierzchały o Henryku Reymanie - dowodów na to co napisałem w punkcie drugim znajdziecie dziesiątki. Faktem jest, że te "narzucone"(?) po wojnie Wiśle barwy pasowały do niej idealnie: - czerwony, jako kolor najważniejszy, najbardziej z Wisłą kojarzony - biały, jak biała gwiazda - niebieski, jak rzeka Wisła (i Kraków) Cytat:
I na koniec Cytat:
|
Dobrze powiedziane rav, zgadzam się w 100% procentach. Rozmowa ta przypomina mi inną gdzie wykłócano się o to, czy w hymnie jest ,,zwyciężać będzie wciąż" czy ,,do Gdańska płynie wciąż". Nasz klub jest bardzo związany z historią i tradycją, dlatego nie ma co zmieniać.
|
Dobrze, że chociaż Gwiazda dla wszystkich jest biała,,,
|
Cytat:
http://grzybublog.files.wordpress.co...logo-wisla.jpg czy to: http://wislakrakow.com/www/picture/2...4ae8aa31fe.jpg ? |
Jeśli to pytanie do mnie i dobrze je zrozumiałem to to
http://www.wislakrakow.com/www/pictu...5062b19007.jpg I gdybyś dokładniej przeczytał to co pisałem, to wiedziałbyś, ze powołuję się na tradycję TS Wisła a nie Wisły Kraków (S)SA. |
Cytat:
Kolejne zmiany przyszły na przełomie 1910 i 1911 roku.Kolor gwiazdy, oraz kołnierzyki i mankiety zmieniły się z niebieskiego na biały. Miało to zaakcentować patriotycznego ducha klubu. Miało pokazać siłę polskości. Okres ten (1910 i 1911) to bujna karta w historii klubu. Wisła wystąpiła z austriackiego związku, założyła Polski związek, który miał zrzeszać kluby nie tylko z Galicji ale też z innych zaborów. Miał jednoczyć football pod biało-czerwoną flagą i barwy też takie przyjęła Wisła. Związek ten nie przetrwał zbyt długo, głownie przez Cracovię i pogoń Lwów, które nie przyłączyły się do polskiego związku a pozostały przy austriackim okupancie. W 1910 KS Wisła, została prawnie zarejestrowana, gwiazda w herbie zmieniła się na białą a klub od tej pory jest Towarzystwem Sportowym. Barwy więc były biało czerwone. O Barwie niebieskiej przypomniano sobie przy okazji jubileuszu 30-lecia istnienia. Światło dzienne ujrzało nowe logo. Była to nadal tarcza ale już innego kształtu. W centralnej części pozostała biała gwiazda. Nowym elementem była znajoma nam niebieska, ukośna wstęga. W takim charakterze pozostało to do 1949 roku. Wówczas do barw nie podchodzono tak jak dziś. Jak mi się wydaje, w każdym razie na szybko nie dotarłem do innych informacji, nikt wówczas nie chwalił się, że barwy Wisły to np. czerwono-biało-niebieskie. Sama Wisła była dla wszystkich po prostu "Czerwonymi". W statutach klubowych z 1936 i 1946 roku nie ma wzmianki o barwach jest jedynie informacja że symbolem klubowym jest biała gwiazda na czerwonym tle. Czy wszystkie gwardie miały takie same kolory? Prawdę mówiąc nie wiem. Wydaje się ze tak. A potwierdza to charakterystyczna czerwono-biało-niebieska tarcza z literą G, czyli logo jakie większość Gwardii posiadało między 49 a 55 rokiem. Wówczas to, jak i się wydaje, zaczęto przykładać większą wagę do rozgłaszania barw. W powstałych w PRL książka o polskich klubach pojawiały się już ich barwy, czego próżno szukać w książkach przedwojennych. Kolor niebieski zyskał w Wiśle, z oczywistych powodów, większe znaczenie. Barwy więc były Czerwono-biało-niebieskie i tak też pozostało do dziś, co możemy wybadać na każdej niemal stronie czy publikacji o Wiśle. Inna sprawa to kibice. Bibice chcąc odciąć się od Gwardii, barwy te odwrócili. i część do dziś identyfikuje się co widać w w/w postach do kolejności niebieski, biały, czerwony. Reasumując. Oficjalnie barwy Wisły są Czerwono-biało-niebieskie. Myślę że wyczerpałem temat. |
Gordian brawa dla Ciebie. Już chyba nikt nie będzie się głupio zastanawiał jakie barwy ma Wisła.
|
A nie można spojrzeć szerzej? Trzeba koniecznie kogoś przekonać do swojego zdania?
Barwy oficjalne c-b-n, wiec taki układ kolorystyczny na stadionie (krzesełka) - taka tradycja. Barwy kibicowskie n-b-c, wiec takie oprawy - też tradycja. Sama rozbieżność dotycząca kolejności barw to już również nasza tradycja. To historia ruchu kibicowskiego, świadectwo o kibicach tamtego czasu, ich przekonaniach, wyborach, ideałach, które wyznawali. Czy jadąc gdzie indziej możecie coś takiego zobaczyć? Czy jest jeszcze gdzieś klub (może jest, nie wiem) o którym można opowiedzieć tak barwną, dosłownie i w przenośni, historię? Dlaczego to gubić? To należy podkreślać na każdym kroku. I tej rozbieżności pilnować bo to jest właśnie nasza historia. Więcej - ta rozbieżność powinna być lajtmotivem kolorystycznym przyszłego muzeum, graficznym wyróżnikiem historii "oficjalnej" od historii widzianej z perspektywy kibiców jeżeli taka zostanie zaprezentowana. W końcu mimo, że dwie różne wersje kolorystyczne to ciągle jedna jedyna Wisła Kraków, prawda? |
Jako że barwy to nie tylko kolory, lecz też akcesoria fanatyka zapytam tych kumatszych o jedno.
Co robi się z barwami swojej drużyny gdy ulegają zniszczeniu, tj. "historia je zniszczyła" czy też np. niefortunnie sie dana barwa spruła i nie nadaje się do niczego gdyż jest już tak zniszczona że nawet nie wiadomo że była to barwa klubowo (przykład, jakaś koszulka która wyblakła, sprała się czy coś tego typu) Pytam z czystej ciekawości, gdybym ja był w takiej sytuacji nie wiedziałbym co zrobić bo przecież barw nie wyrzuce |
Cytat:
|
Gordian z tego co napisałeś nigdzie przed wojna nie bylo czegoś takiego jak oficjalne barwy Cz-B-Nb !
Układ ten przyjeto po 1948r i obowiązuje oficjalnie do dziś! WIec nie jest to żadna tradycja 100 letnia i układ kibicowski moze być spokojnie przyjety-przy odrobinie dobrej woli klubu. Ale jak dla niektórych ważne jest żeby kultywować obecną wersję klubową zróbmy jedną trybunę Cz-B-Nb a drugą Nb-B-Cz :) |
Cytat:
|
Cytat:
Powiedzial gosc ktory twierdzi w temacie o strojach Wisły ze 'gwiazdka' jest swietna na ramieniu:| Przed wojna uklad C B N na pewno nie obowiazywal bo barwy Wisły tworzyły flaga Polski i kolor symbolizujacy krakowska rzeke czyli niebieski.. Jedyna mozliwosc to Niebieski nad Białym i Czerwonym. Póżniej komuna nie znala zadnej swietosci zmieniajac barwy, herby i narzucajac 'sponsora'.. 'Barwy rzecz Święta..' l tylko ze teraz wiele osob przechodzi spokojnie nad tym ze zamast Bialej Gwiazdy na koszulkach wsadzane jest jakies kolorowe logo, dla wielu po prostu 'fajniejsze, 'z korona' albo 'europejskie kluby maja takie loga' :/ |
kibice np Zagłębia zmienili barwy na czarno białe klub ma inne gdzie jest zieleń i czerwień
|
Cytat:
Ja dawno temu przeczytałem, że te dwie niebieskie gwiazdy zawdzięczamy...pomyłce. Po połączeniu się drużyn "czerwonych" i "niebieskich" zamówiono w Austrii (chyba) nowe stroje dla drużyny, koszulki czerwone ze wstęgą niebieską...i nikt nie krył zdziwienia kiedy otwarto przesyłkę, a oczom ukazały się dwie niebieskie gwiazdy na czerwonej koszulce... ...ktoś zaprzeczy czy potwierdzi gdzie była o tym wzmianka? |
Wzmianka była z z relacji Jana Weyssenhoffa po latach. Był on zawodnikiem Jenknera, a od 1907 roku Wisły. Wg niego koszulki miały zostać zamówione w berlińskiej firmie odzieżowej Steingel. Niemcy wysłali "za zaliczeniem" komplet czerwonych koszulek z dwoma gwiazdami. Spotkałem się też informacją, że Jenkner na koszulkach jeszcze przed zamówieniem strojów za granicą i fuzji z Wisłą, posiadał gwiazdę na trykotach.
|
Cytat:
A co do mojej opinii... cóż do niedawna nie wiedziałem dlaczego kibice podają barwy inne niż oficjalne źródła klubowe. Jako, że zostały zmienione z powodów patriotycznych, dla sprzeciwienia się... to był to piękne manewr i warto go ze strony kibicowskiej kontynuować :) Zresztą chyba nie ma już odwrotu i rozbieżność na zawsze pozostanie. Po przeczytaniu wypowiedzi sandbender'a cieszę się, że tak jest i będzie :) |
Cytat:
I nie pisz że przed wojną C B N nie obowiązywał bo sam napisałeś że barwy Wisły wzorowane były na kolorach flagi narodowej oraz niebieski symbolizujący rzekę Wisłę, a następnie napisałeś że jedyna możliwość to N B C. Skoro podstawowe barwy przed wojną to czerwony i biały to jak można uważać że niebieski jest dominujący? Jak to jest że Wiślacy zawsze grali w czerwonych koszulkach natomiast barwy kibicowskie to N B C, gdzie niebieski jest uznawany za dominujący? Połowa kibiców tak twierdzi, mimo że wszyscy na mecze ubierają się na czerwono-co najmniej dizwne:shock: Mało kto wie że w PRL wszystko zostało wywrócone na opak i nie mówie tu tylko o barwach, ale także o kuchni zwyczajach i sposobie życia:-/ |
W 1906% zgadzam się z tym co napisał DarekK_11, ta rozbieżność powinna być tylko bodźcem do pielęgnowania tej tradycji, powinniśmy być dumni z naszej tradycji. I zamykać wszystkim mordy którzy mówią że jesteśmy milicyjni...
Ja czekam teraz tylko na kogoś kto napisze, że czerwone koszulki w których zapełniamy trybuny i które są naszym dominującym kolorem znaczą jedno: KOMUNIŚCI, a niebieski kolor MILICJA/POLICJA itd. hmm tylko po co nam biały kolor na flagach? Pewnie dla tego żebyśmy nie mieli takich jak Polonia Bytom (Polska Barcelona) |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:55. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl