Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Jak nie dać się sfrajerzyć czyli rzecz o 13 grudnia ! (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=5166)

sambo 12.12.2008 23:53

Jak nie dać się sfrajerzyć czyli rzecz o 13 grudnia !

Zawsze jest pompatycznie i przy wzniosłych hasłach.

Ale co tam wzniosłe hasła!

Ostatnio nawet przywódca junty moskiewskiej strzelał dowcipami a 600 grono "wykształconych" w Wawie biło gromkie brawa człowiekowi honoru w odrodzonej "Polsce".

http://www.rp.pl/artykul/2,232191_Ge...ntrataku_.html

Więc ja powtórze za kataryną - najgorszym złem był związek Solidarność, bo to przez niego wprowadzono stan wojenny.

Najgorszymi frajerami byli górnicy stoczniowcy, którzy dali się zabić - bo to nie oni s ą ludźmi honoru ani nawet nie są bohaterami.

Tyle można mieć do powiedzenia 13 grudnia Roku Pańskiego 2008.

Czy jeszcze 17 lat temu ktoś z normalnych, zwykłych ludzi pomysłałby, że Naród jest pełen podziwu dla dokonań przywódcy junty moskiewskiej? NIE!

Kiedy myślę 13 grudnia i patrzę na to co się dzieje - to wydaje mi się, że dzieła typu - Krasickiego "Hymn do miłosci ojczyzny" to zwykły stek kłamstw i bzdur.

Bo przecież ofiara pomordowanych w czasie stanu wojennego , górników, hutników, robotników to zwyczajna krew w piach . Ani żadne tam - Nie żal żyć w nędzy, ani też żadne - nie żal i umierać!

Sfrajerzyli sie i jeszcze wymusili na ludziach honoru wyprowadzenie czołgów na ulicę...

I tyle można dziś powiedzieć

pan_premier 13.12.2008 00:12

dodam od siebie , ze GW będzie teraz przez PIĘĆ dni publikowac artykuły o....Jaruzelskim

sandbender 13.12.2008 00:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pan_premier (Post 641877)
dodam od siebie , ze GW będzie teraz przez PIĘĆ dni publikowac artykuły o....Jaruzelskim

Nie ważne czy pięć czy dziesięć. Ważne _jakie_ to będą artykuły - chociaż tutaj raczej jakiegoś gwałtownego odstępstwa od prezentowanej dotychczas linii się nie spodziewam. Niemniej cytaty z Kuklińskiego o nie takim kryształowytm generale całkiem, całkiem.
O Hitlerze pewnie piszą, w skali globu, codziennie od ponad 60 lat - i dobrze.

@ Sambo
Proszę Cię wyedytuj swojego posta i zamień Naród na "część Polaków", ok?
Bo to żałosna i całkowicie nieuzasadniona próba postawienia się ponad wszystkimi, którzy ten Naród stanowią.

sambo 13.12.2008 09:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandbender (Post 641881)
Bo to żałosna i całkowicie nieuzasadniona próba postawienia się ponad wszystkimi, którzy ten Naród stanowią.

nie ciśnieniuj sandbender nie ciśnieniuj - czy żałosna tego nie wiem, czy próba - żadna próba - a na pewno już postawienia się ponad kimkolwiek.

Po prostu - zgodnie z regułami demokracji większość ma rację i większość reprezentuje zdanie ogółu.

44% jest dumna z wprowadzenia stanu wojennego

przeciwnego zdania jest 38% - grupa liczna - lecz niestety tyrania większości ma swoje prawa.

Nie przeraża Cię ta liczba?

Po cyklu publikacji w wyborczej i jej przystawkach odsetek ten na pewno wzrośnie.

leszekm 13.12.2008 09:42

13.12.1981.Pamiętam jak dziś,chcialem zobaczyć Teleranek a tu morda Jaruzelskiego.

siara 13.12.2008 09:45

PRECZ Z KOMUNĄ......

i tyle...

Zła Solidarność ?

Tak twierdzący niech jadą do Chin na miesiąc i zarzyją "wolności"

Zbychu 13.12.2008 11:55

Cytat:

najgorszym złem był związek Solidarność,
Czego się to człowiek z internetu nie dowie.

Jeszcze troche i będziemy pod AK dołki kopać.Ileż to polskich rodzin było ciemiężonych z powodu uczestnictwa ich ojców w Armii Krajowej.

DrewniaQ 13.12.2008 12:00

Jaruzelski to zdrajca, kłamca- na pohybel!

Stan wojenny wcale nie był wywołany ze strachu przed ZSRR, to jest dopiero bajeczka wyssana z kapelusza!

jurukuru 13.12.2008 12:17

owszem, Jaruzelski to zdrajca narodu!!!!
Wałęsa jest naszym małym bohaterem :)

Sensej 13.12.2008 12:58

sambo ale te 44% teskni za kasa jaka była pod koniec. Że na mieszkanie nie brało sie kredytu na 50 lat, że praca była.

Aro1234 13.12.2008 13:01

Rany Boskie! Co was niektórych tak omamiło? :O Jaruzelski fajny? Solidarność "BE"!? Nie wierzę w to, co czytam... ;/ widać, że nadal niektórym Wiślakom zostały gieteesowskie korzenie... dajcie spokój.. ;/ zamknąć ten temat, bo mi się przykro robi..

wynik sondy mówi sam za siebie - nie przekonałeś nas sambo...

siara - lepiej tego ująć nie można :piwko:

jak widzę mordę Kiszczaka w onet.tv i cytat: "Nie przepraszam za stan wojenny" to po prostu nóż w kieszeni mi się rozkłada..

siara 13.12.2008 13:02

kasa była....czarno-białe telewizory, dupę podcierało się gazetą, dwa programy w TV, chleb z marmoladą na śniadanie, kolejki za wszystkim, benzyna na kartki, pomarańcze na święta płynęły zza oceanu, buty relaks, wtroby czekoladopodobne na kartki...KOMUNO WRÓC, Wałęsa na szafot !@!!
k...wa rzygać się chce jak się czyta bzdety

Sensej 13.12.2008 13:16

siara, mnie to na szczescie omineło, bo jest rocznikem obalenia tego syfu. Ale szukam uzasadnienia dlaczego nie którzy woleli tamte czasy.

Kto wtedy liczył od 1 do 1? A teraz?
Dupe podcierasz 66 warstwowym velvetem
Zjesz bułke z słonecznika arabskiego z szynką z kangura i co najesz sie nia bardziej?
Dostep masz do wszystkiego, ale czy to dobrze?
Niewiele by brakowało żeby benzyna dla nie których ludzi była nie dostepna.

Ale czy to sie tylko liczy?

Czy patrzac na sexi blond 13 nie tesknisz za brunetka marysią która grała w klasy skakała na gumie?

Wiadomo od góry było źle, ale od dołu było lepiej.

Aro1234 13.12.2008 13:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sensej (Post 642000)
siara, mnie to na szczescie omineło, bo jest rocznikem obalenia tego syfu. Ale szukam uzasadnienia dlaczego nie którzy woleli tamte czasy.

Zjesz bułke z słonecznika arabskiego z szynką z kangura i co najesz sie nia bardziej?

Czy patrzac na sexi blond 13 nie tesknisz za brunetka marysią która grała w klasy skakała na gumie?

To prawda, że ludzie byli dla siebie lepsi, życzliwsi, bardziej pomocni. Jeden drugiemu szpili w plecy nie wbijał. Teraz jeden drugiego z zawiści utopiłby w łyżce wody. To w zasadzie jest największy mankament dzisiejszych czasów, taki, dla którego można powiedzieć: KOMUNO WRÓĆ, albo raczej: LUDZIE Z CZASÓW KOMUNY WRÓĆCIE... tylko, że wielu z tych ludzi już nie ma, bo po prostu umarli... odeszli bezpowrotnie.

DrewniaQ 13.12.2008 13:34

Niektórzy wolą tamte czasy z kilku przyczyn:

-była stabilizacja, mieli pracę, choć było źle wiedzieli co będzie- nic się nie zmieni
-mieszkanie można było dostać, tanio kupić- prawda czekać długo, ale zawsze
-niektórzy byli partyjni, szybko awansowali tylko dzięki temu, kradli ile wlezie

Teraz jest gonitwa za pracą, niepokój.

emjot 13.12.2008 13:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez siara (Post 641996)
kasa była....czarno-białe telewizory, dupę podcierało się gazetą, dwa programy w TV, chleb z marmoladą na śniadanie, kolejki za wszystkim, benzyna na kartki, pomarańcze na święta płynęły zza oceanu, buty relaks, wtroby czekoladopodobne na kartki...KOMUNO WRÓC, Wałęsa na szafot !@!!
k...wa rzygać się chce jak się czyta bzdety

pepsi też była tylko na święta, a pomarańcze kubańskie miały pestki jak nasze śliwki
bo na co dzień
ocet w sklepie
i kolejki k. wa za wszystkim
pamiętam dziecięciem będąc jak zamiast cieszyć się z wakacji w 1979 czy 1978 roku codziennie po 5-6 godzin albo i więcej jak nie dowieźli stałem w kolejce po cukier...

a i na święta taki k.wa dobrobyt był że trzeba było stać w kolejce nie tylko po karpia, szynkę (fakt wtedy szynki to były szynki a nie ten syf co teraz jest), chleb czy choinkę ale nawet po gazetę
z programem
a do wyboru k.wa był Dziennik Polski, Gazeta Południowa - przekształcona Krakowska, Echo Krakowa
i tyle (poza szmatławcami w rodzaju Trybuny czy innych szmat partyjnych których założenia się nie kupowało)
i tylko Tempo było świetne. Trzymające poziom

lata 70 i początek 80 tych to moje dzieciństwo
ale jak sobie pomyślę że miałby wrócić Jaruzel, kartki na wszystko, czy z wcześniejszego okresu pomożecie itp. to mi się rzygać chce..

siara 13.12.2008 13:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sensej (Post 642000)

mnie "dobrobyt" nie zmienil...jestem ki m jestem...
Zrozumcie, gdyby komuna była nadal, to tej dyskusji byśmy nie prowadzili....
Ja żyłem w tych czasach i pamiętam mame stojącą od 4 rano w kolejce po kiełbasę....
Gówno było lepiej....
Mieszkanuiie każdy mógł mieć??? bzdura...
Auto...hahahaha kto je miał...
Ale my Polacy nie patrzymy ile posiadamy my tylko że sąsiad ma więcej i to jest złe
Wyścig szczurów
Mnie on nie interesuje, żyję sobie swoim życiem i jest mi nieźle, choć wcale dużo nie mam...

Ale wkurzają mnie mity jak "za komuny było dobrze...."
Dobrze było tylko komu ?????

Nawet kwestia naszej Wisełki...gdyby wtedy osiągała sukcesy, kogo z nas stać by było na zagraniczny wyjazd i kto z nas dostałby paszport ????/

jurukuru 13.12.2008 13:53

LUDZIE Z CZASÓW KOMUNY WRÓĆCIE...

tyle....

emjot 13.12.2008 13:54

mieszkanie to po 30 latach ciułania i czekania na na przydział ze spółdzielni było
albo i nie jak jakiś cwaniaczek miał dojścia do prezesa i chapnął twój przydział

siara ma rację
dyskusji byśmy nie prowadzili bo netu by nie było, tzn. byłby ale ściśle reglamentowany
paszporty, wyjazdy zagraniczne :rotfl:
proszę was...

co do tego jacy to zajebiści ludzie byli kiedyś
ano byli, ale tak patrząc przez pryzmat mojej pracy, to świniami okazują się i ludzie z komuny i młodzi wychowani w kapitaliźmie nie ma reguły

podpiszę się pod ty co napisał siara
Wyścig szczurów
Mnie on nie interesuje, żyję sobie swoim życiem i jest mi nieźle, choć wcale dużo nie mam...

wszystko zależy od tego co kto chce od życia

a komuna...
to był koszmar i nie chcę żeby wróciła...
never ever

mb_1906 13.12.2008 14:29

Wszystko fajnie, tylko, że ocena wprowadzenia stanu wojennego nie zależy od tego jak kto ocenia komunę, tylko od tego czy istniało realne zagrożenie interwencji wojsk Układu Warszawskiego w Polsce. Osobiście wydaje mi się, że w tym momencie NIKT poza samymi zainteresowanymi osobami postawionymi wtedy na górze nie wie, jak zareagowałaby centrala w Moskiwe. Dlatego z oceną wprowadzenia stanu wojennego trzeba poczekać kilkadziesiąt lat, a opinię powinni wydać historycy. A podstawą do wydania jakiejkolwiek opinii powinny być dokumenty z tamtego okresu udostępnione przez Moskwę.
Mnie osobiście, jako osobę urodzoną w 89 roku śmieszy widok rówieśników krzyczących pod domem Jaruzelskiego "zdrajca!" lub "bohater!", bo co ludzie w moim wieku mogą wiedzieć o tamtych czasach? Nasłuszali się weselnych opowieści rodzinnych prowadzonych przy wódce i powtarzają opinie starszych krewnych...

emjot 13.12.2008 14:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mb_1906 (Post 642031)
Wszystko fajnie, tylko, że ocena wprowadzenia stanu wojennego nie zależy od tego jak kto ocenia komunę, tylko od tego czy istniało realne zagrożenie interwencji wojsk Układu Warszawskiego w Polsce. Osobiście wydaje mi się, że w tym momencie NIKT poza samymi zainteresowanymi osobami postawionymi wtedy na górze nie wie, jak zareagowałaby centrala w Moskiwe. Dlatego z oceną wprowadzenia stanu wojennego trzeba poczekać kilkadziesiąt lat, a opinię powinni wydać historycy. A podstawą do wydania jakiejkolwiek opinii powinny być dokumenty z tamtego okresu udostępnione przez Moskwę.
Mnie osobiście, jako osobę urodzoną w 89 roku śmieszy widok rówieśników krzyczących pod domem Jaruzelskiego "zdrajca!" lub "bohater!", bo co ludzie w moim wieku mogą wiedzieć o tamtych czasach? Nasłuszali się weselnych opowieści rodzinnych prowadzonych przy wódce i powtarzają opinie starszych krewnych...

istniała realna szansa na utratę władzy przez ślepowrona
i stąd ...

edit: http://miasta.gazeta.pl/warszawa/51,...54543.html?i=1

jachting 13.12.2008 14:51

W tamtych czasach nie można było być wewnętrznie spójnym .
Dzisiejsze nieefektywne przekonania i zachowania ludzi ukształtowały się właśnie między innymi przez tamte czasy .

DrewniaQ 13.12.2008 14:57

Skoro nie żyłem w czasach I Rzeczpospolitej nie mogę się wypowiadać? To czemu istnieją jeszcze profesorowie i historycy wybitni?

ZSRR nie zaatakowało by. Obawiało się konfliktu. Jaruzel zrobił to ze strachu przed utratą władzy, chciał za wszelką cenę utrzymać komunę, stłumić Polskość, stłumić wolność! Nikt mi nie powie, że nie jest zdrajcą narodu polskiego! Istnieje wiele przesłanek, że ZSRR nie wkroczyło by! Teraz nawet dokumenty przekazane przez CIA (Kuklińskiego) mówią o tym.

wtf 13.12.2008 14:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DrewniaQ (Post 641954)
Jaruzelski to zdrajca, kłamca- na pohybel!

Stan wojenny wcale nie był wywołany ze strachu przed ZSRR, to jest dopiero bajeczka wyssana z kapelusza!

Czy mógłbyś tą tezę jakoś rozwinąć? Słyszałem z wielu źródeł opowieści że sałdaty w białoruskich garnizonach przez dwa tygodnie w butach spali, bo trwało pogotowie przed interwencją.

sambo 13.12.2008 15:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Aro1234 (Post 641995)
Rany Boskie! Co was niektórych tak omamiło? :O Jaruzelski fajny? Solidarność "BE"!? Nie wierzę w to, co czytam... ;/ widać, że nadal niektórym Wiślakom zostały gieteesowskie korzenie... dajcie spokój.. ;/ zamknąć ten temat, bo mi się przykro robi..

wynik sondy mówi sam za siebie - nie przekonałeś nas sambo...

siara - lepiej tego ująć nie można :piwko:

jak widzę mordę Kiszczaka w onet.tv i cytat: "Nie przepraszam za stan wojenny" to po prostu nóż w kieszeni mi się rozkłada..

Drogi Aro - nikogo do niczego nie mam zamiaru przekonaywać i broń mnie Panie Boże aby w tym temacie chciał!!! ( ten gieteesowski korzeń - łezka kręci się w oku he he)

To co napisałem to jest chłodna analiza tego co się w Polsce obecnie dzieje.

Jeśli ktoś zupełnie z boku poczytał popatrzył - posłuchał jak z dziubków sobie spija obecnie triumwirat - MICHNIK-JARUZELSKI-WAŁĘSA - to do innego przekonania dojść nie można - jak tylko do tego.

Gdyby nie SOlidarnosć nie byłoby stanu wojennego, Skoro Jaruzelski jest wybawicielem narodu i człowiekiem honoru - to ludzie SOLIDARNOSCI POWINNI PRZEPROSIĆ.

Zarówno nas jak i rodziny zabitych ludzi.

Czyż moje rozumowanie jest pozbawione podstaw?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 641952)
Czego się to człowiek z internetu nie dowie.

Jeszcze troche i będziemy pod AK dołki kopać.Ileż to polskich rodzin było ciemiężonych z powodu uczestnictwa ich ojców w Armii Krajowej.

dokładnie - nieswiętej pamieci morderczyni Wolinska sie skarżyła ile roboty miała. A ile roboty miał brat Michnika to łohoho

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sensej (Post 641993)
sambo ale te 44% teskni za kasa jaka była pod koniec. Że na mieszkanie nie brało sie kredytu na 50 lat, że praca była.

a ja myslę, że ten wynik wyżyłowany jest przede wszystkim przez młodych ludzi

SiASiN 13.12.2008 15:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wtf (Post 642045)
Czy mógłbyś tą tezę jakoś rozwinąć? Słyszałem z wielu źródeł opowieści że sałdaty w białoruskich garnizonach przez dwa tygodnie w butach spali, bo trwało pogotowie przed interwencją.

Nie w imieniu DrewniaQ, ale pozwolę sobie zabrać głos w tej sprawie.

- Rosja nigdy nie prowadzi otwartej walki na dwóch frontach. Jak wiadomo w owym czasie byli już zaangażowani w Afganistanie.
- Wkroczenie do Polski wiązałoby się ze sporymi sankcjami gospodarczymi w stosunku do naszego wschodniego "brata", a gospodarka ruskich przecież już leżała.
- Waszyngtoński Departament Stanu mówił, że nie ma żadnego ruchu wojsk radzieckich w kierunku Polski.
- Wtf to o czym piszesz, to nic innego jak propaganda Kiszczaka, który w owym czasie kazał rozsiewać tego typu plotki. Wtedy to co szło w TV nie było przecież wiarygodniejsze od informacji zasłyszanej od sąsiada czy innego znajomego.

timmy 13.12.2008 15:17

Polacy ruszcie dupy i weźcie się do roboty zamiast walić konia z podniety do "przeszłości", "polityków" i innego medialnego ścierwa.
Do Roboty Nieroby!!

hunter 13.12.2008 15:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mb_1906 (Post 642031)

Rozumiem, że swoim rodzicom z kolei odbierasz prawo do komentowania wydarzeń wojennych, a dziadkom i pradziadkom nt. wydarzeń z listopada 1830 i stycznia 1863?

Przecież się nasłuchali od starszych pokoleń, w książkach naczytali. Skąd oni mogą wiedzieć jak było...

Mnie z kolei bawią opinie lewackich środowisk jakoby Jaruzelski uratował Polskę przed inwazją ZSRR. Sami rosyjscy generałowie już nie raz, nie dwa przyznawali, że mowy o interwencji w Polsce nie było. Dla ratowania swoich poglądów trzeba jednak jakiś argument wytworzyć...

1q2 13.12.2008 15:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SiASiN (Post 642055)
- Waszyngtoński Departament Stanu mówił, że nie ma żadnego ruchu wojsk radzieckich w kierunku Polski.
-

Po co mieli sie ruszac jak w Polsce legalnie siedzieli od dawien dawna:>

mb_1906 13.12.2008 15:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez hunter (Post 642059)
Rozumiem, że swoim rodzicom z kolei odbierasz prawo do komentowania wydarzeń wojennych, a dziadkom i pradziadkom nt. wydarzeń z listopada 1830 i stycznia 1863?

Powstania można komentować o tyle, że istnieją dokumenty na podstawie, których można zrekonstruować ich przebieg i na podstawie rekonstrukcji ocenić postawy poszczególnych osób. Przy okazji śmieszne jest to, że istnieją ludzie utożsamiający się z hasłem "precz z komuną" i jednocześnie pozytywnie oceniających powstanie styczniowe wywołane przez .. czerwonych, chcących zrobić lewacką rewolucję.
W przypadku stanu wojennego nie ma jeszcze takich dokumentów, i dlatego ciężko wydawać sądy na podtawie tylko przypuszczeń i domniemań.

sambo 13.12.2008 15:43

rozumiem, że dokumenty te należy wytworzyć - jeśli tak to każde wydanie pewnej gazety jest dokumentem na to, że jaruzelski to człowiek honoru

Nie masz racji z tego też powodu, że prawda jest bytem niezależnym. Jest to zgodność myśli z rzeczywistością i ani dokumenty ani gazety ani wiek nie maja tu nic do rzeczy.

Tym bardziej, że nic innego jak DOKUMENTY mówią o tym, że jakieś tam wojska radzieckie to zupełna ściema ludzi honoru i ich pupilków - i dlatego Solidarność winna przeprosić za to, że istniała.

wtf 13.12.2008 15:45

Siasin, ja w żaden sposób nie próbuję na siłę opowiadać bajek o tym jak dzielny Jaruzelski uratował Polskę. Gdybym przeczytał opowieści o możliwej interwencji w jakiejś gazetce czy usłyszał od ojca czy wujka to najprawdopodobniej bym to olał i zapomniał. Problem w tym że słyszałem te opowieści z ust obywateli dawnego zsrr, gdyż jakiś czas temu z racji obowiązków służbowych musiałem wyjeżdżać na wschód i byłem np w Królewcu, Mińsku, Grodnie, Brześciu, Homlu i kilku mniejszych miejscowościach. Jak były oficer Armii Czerwonej mówi że 1981 nie wylazł dwa tygodnie z koszar bo mieli wkraczać do Polski lada moment to sory ale włos się jerzy na głowie, a jak uświadomisz sobie jeszcze że z Brześcia do granicy jest dosłownie rzut dzidą to ... Podejrzewam że żadna z osób które mi opowiadały te rzeczy pojęcia nawet nie ma kim był Kiszczak.
PS Ja tych opowieści nie traktuję na 100% poważnie ale też niepoważnym jest twierdzenie że radziecka interwencja to na pewno była ściema, moim skromnym zdaniem oczywiście

1q2 13.12.2008 16:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wtf (Post 642070)
PS Ja tych opowieści nie traktuję na 100% poważnie ale też niepoważnym jest twierdzenie że radziecka interwencja to na pewno była ściema, moim skromnym zdaniem oczywiście

A sambo to wie i tyle - koniec dyskusji;)

SiASiN 13.12.2008 16:47

@1q2 owszem siedzieli w Polsce, ale ich interwencja także wiązałaby się z kosztami politycznymi i zwykłymi materialnymi o czym pisałem wcześniej.
@wtf moim zdaniem mobilizacja, o której piszesz była spowodowana obawą spełnienia się najczarniejszego dla ruskich scenariusza. Czyli tego, że Jaruzelskiemu zupełnie nie udaje się opanować sytuacji, wybuchają bunty itp, przez co groźba wojny domowej staje się niezwykle realna. Lub gdyby wojsko i policja zbuntowały się przeciw władzy. W obydwu przypadkach zagrożone atakiem byłyby również właśnie stacjonujące u nas oddziały ruskich.
Wiadomo, że ten czarny scenariusz były naprawdę mało realny, ponieważ ludzie związani z "S" nie myśleli o otwartej konfrontacji fizycznej na tą skalę.

JEDREK76 13.12.2008 16:53

A ja osobiście gwarzyłem z amerykańskim sekretarzem stanu i stwierdził on, że gdyby ruscy wówczas weszli to na Moskwę i inne sowieckie miasta spadłyby rakiety z głowicami nuklearnymi, jak twierdził Prezydent Reagan już ćwiczył nadgarstek coby w odpowiednim momencie guziki powciskać:>

A na poważnie, to oczywiście że sowieci straszyli swoje marionetki, jak jaruzel i kiszczak, ale absolutnie nie tym, że wejdą (w grudniu 1981 o czymś takim mowy nie było) a tym że zostaną ze stołków zrzuceni i na "białe misie" wysłani. Operacja wprowadzenia stanu wojennego była już przygotowywana od sierpnia 1980 roku, i miała na celu tylko i wyłącznie utrzymanie władzy przez komunistyczny beton. Jedynie tego jaruzelski z kiszczakiem się obawiali, że zostaną przez "Solidarność" pozbawieni możliwości korzystania z profitów władzy, że nagle stracą monopol wskutek opracowanego na I Krajowym Zjedzie Delagatów Solidarności programu "Samorządna Polska", który przewidywał oddolne przejmowanie władzy w przedsiębiorstwach przez Samorząd Pracowniczy (kierownictwo przedsiębiorstwa mieli wybierać pracownicy przedsiębiorstwa a nie komunistyczny kacyk na ministerialnym stołku) oraz w zbliżających się i przewidzianych właśnie na grudzień 1981 roku wyborach do Rad Narodowych, w których startować mieli również kandydaci z ramienia "Solidarności".

Jedynym przeciwnikiem i wrogiem jaruzelskich i kiszczaków była SOLIDARNOŚĆ, ruch raczej nie związek z ponad 10 milionowym poparciem i to właśnie ICH a nie swoich "przyjaciół" ze wschodu tak naprawdę się obawiali. Nie na darmo jaruzel dzwonił na kilka dni przed wprowadzeniem stanu wojennego do breżniewa z prośbą o pomoc gdyby coś nie wyszło i "Solidarność" się postawiła. Wówczas także usłyszał odpowiedź odmowną, a że jak widać nie tylko on się obawiał ale i ci "przyjaciele" ze wschodu (i to jeżeli o nich chodzi to nie koniecznie "Solidarności" a reakcji własnych obywateli pobudzonych "Posłaniem do ludzi pracy Europy Wschodniej" ogłoszonym na I KZD), toteż nic dziwnego, że wzmacniali granicę dodatkowymi jednostkami wojska, aby własne terytorium przed kontrrewolucją zabezpieczyć.

DrewniaQ 13.12.2008 17:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SiASiN (Post 642055)
Nie w imieniu DrewniaQ, ale pozwolę sobie zabrać głos w tej sprawie.

- Rosja nigdy nie prowadzi otwartej walki na dwóch frontach. Jak wiadomo w owym czasie byli już zaangażowani w Afganistanie.
- Wkroczenie do Polski wiązałoby się ze sporymi sankcjami gospodarczymi w stosunku do naszego wschodniego "brata", a gospodarka ruskich przecież już leżała.
- Wtf to o czym piszesz, to nic innego jak propaganda Kiszczaka, który w owym czasie kazał rozsiewać tego typu plotki. Wtedy to co szło w TV nie było przecież wiarygodniejsze od informacji zasłyszanej od sąsiada czy innego znajomego.

Otóż to!

USA robiła ponoć zdjęcia z satelity i żadnej mobilizacji wojsk pod naszą granicą nie było.

Nie będę już wspominał politycznych pobudek.

AYALA 13.12.2008 17:23

Kiszczak sam sie przyznał że Rosjanie wcale nie mieli zamiaru dokonac inwazji na nasz Kraj.Były owszem jak przyznał naciski na nich żeby sami rozprawili sie z Solidarnością ale o interwencji nie było mowy.Pozatym Rosjanie byli wtedy uwikłani w konflikt w Afganistanie.

Ni_Ma 13.12.2008 21:28

Wałęsa jest naszym małym bohaterem :)[/quote]

o tak!! TW Bolek to rzeczywiście bohater jakich mało....

Romy S. 13.12.2008 21:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 642096)
...była SOLIDARNOŚĆ, ruch raczej nie związek...

Święte słowa - ruch właśnie był Naszą mocą.
Bo jak tylko nastały związki ( z komuną w postaci wszelakich układów typu Magdalenka ) skończyła się czystość walki.

Co do procentu dumnych sądzę, iż przez najbliższe jeszcze 10-20 lat będzie podobny ( aż pokolenie wiekowo równe Jaruzelskiemu odejdzie w cień ), potem siłą rzeczy spadnie ale najgorsze jest to, że nikt nie zna sposobu by później spadło do 0 % gdyż nauka historii o naszych dziejach do mocnych punktów Państwa nie należy.

Aro1234 13.12.2008 22:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Romy S. (Post 642214)
Święte słowa - ruch właśnie był Naszą mocą.

Co do procentu (...) siłą rzeczy spadnie ale (...) nikt nie zna sposobu by później spadło do 0 % gdyż nauka historii o naszych dziejach do mocnych punktów Państwa nie należy.

Nasza w tym też jest rola, żeby przyszłe pokolenia uświadamiać... Im więcej ludzi będzie mówiło głośno że stan wojenny to była zbrodnia i zdrada na polskim narodzie, tym mniej ludzi sądzić będzie, że było to dobre i uratowało nas przed ruską zagładą...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:10.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl