Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   WOŚP w Krakowie (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=3911)

Wredny 04.12.2008 12:50

http://www.wisla.krakow.pl/art.php?news_id=5000

fajnie ze dzialacze i pilkarze Estraklasy tez sie chca przylaczyc. Ja zawsze cos wrzucam, mam nadzieje, ze wiekszosc z Was tez dopomaga dzieciom.

www.aukcje.wosp.org.pl - w zeszlym roku wylicytowalem wyjazdowa koszulke WISLY o Psie ktory jezdzi koleja :)

w0lno. 04.12.2008 18:52

Będzie ktoś z Was wolontariuszem? Osobiście w tym roku będę po raz pierwszy :)

kiju.ts 04.12.2008 19:31

ja bylem 3 razy ale teraz jakos brak czasu

szacunek dla tych cos sie przylacza do akcji

rafalek 04.12.2008 19:40

jakie trzeba spełnić warunki, aby zostać wolontariuszem WOŚP? Trzeba być pełnoletnim czy coś w ten deseń? i gdzie trzeba się udać, aby się zgłosić?

kiju.ts 17.12.2008 11:29

beda w tym roku licytowane jakies fajne koszulki i inne gadzety ? rok temu koszulki WISLA ON TOUR mozna bylo wylicytowac.

MatixNH 17.12.2008 11:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafalek (Post 638050)
jakie trzeba spełnić warunki, aby zostać wolontariuszem WOŚP? Trzeba być pełnoletnim czy coś w ten deseń? i gdzie trzeba się udać, aby się zgłosić?

Nie trzeba byc pelnoletnim.. u mnie w LO były zapisy ale ja jak chciałem sie zapisać to juz za późno było =( ale ogólnie pytaj w swojej szkole jeśli do jakiejś chodzisz a tak to po znajomych szukaj kogoś kto wie gdzie są zapisy

robert.ugorek 22.12.2008 08:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafalek (Post 638050)

drogi kolego

z tego co wiem mozna jeszcze zostac wolontariuszem. ale to juz zalezy od prowadzacego sztab, i od tego jak szybko sie skontaktujesz.

Polecam tez pozostalym chetnym

Najlepiej kontaktowac sie z panem Jurkiem Kujawskim w NCk w Hucie, tel. 012 644 02 66

Probuj. Pozostale sztaby to:

Kraków Gimnazjum Nr 2 im. A.Mickiewicza Studencka 13 31-116 [email protected] Katarzyna Sieniawska 012 422 25 73
Kraków Biuro Techniczne BT "Nieruchomości BT" Wenecja 2B 2 31-117 [email protected] Jakub Terakowski 603 305 401
Kraków Hufiec ZHP Sokolska 13 30-510 [email protected] Dorota Prusinkiewicz 012 656 14 02
Kraków "Polska-Gazeta Krakowska" Al.Pokoju 3 31-548 [email protected] Piotr Błoński 667 666 954 : 608 497 920
Kraków Gimnazjum im. Piotra Michałowskiego Szlak 21 31-161 [email protected] Ewa Olejarczyk 602 308 013; 602 613 318
Kraków Cinema City Zakopianka Zakopiańska 62 30-418 [email protected] Sylwia Szymska 012 295 95 00
Kraków Prywatne Gimnazjum nr 2 im. Noblistów Polskich Wrocławska 53 30-011 [email protected] Joanna Fudała 012 692 31 87
Kraków Nowohuckie Centrum Kultury Al. Jana Pawła II 232 31-913 [email protected] Jerzy Kujawski 012 644 02 66
Kraków Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości Armii Krajowej 4 30-150 [email protected] Michał Szafraniec
Kraków XII Liceum Ogólnokształcące Os.Kolorowe 29a 31-941 [email protected] Anna Szczęsna 012 644 33 07

cosa nostra 01.01.2009 10:51

gdzie odbeda sie jakies koncerty WOSP ?

robert.ugorek 01.01.2009 11:21

podobno Acid Drinkers, Renata Przemyk and Sztywny Pal Azji - 11 stycznia w niedziele o 20.00 na Rynku

qazwsx123 01.01.2009 14:43

Ja nigdy nie wrzucam do WOSP bo niemam do nich zaufania przez pana ,,płukownika,, Owsiaka i ogólnie ten Owsiak to jakiś chory człowiek. Wole wrzucić na misje do Afryki. Zwesz zamiast kupywać petard to wysyłam 100zł na misje. I jestem też tego zdania, że wspomaganie finansowe domów dziecka to lekka głupota bo na jedno dziecko w domu dziecka przypada 2157,37 zł. W Polsce nie powinno być domów dziecka a jedynie domy zastępcze lub rodzinne ale to nie o tym temat

noonelikeus 03.01.2009 10:20

ja zbieram w Gazecie Krakowskiej http://orkiestra.gk.pl/

powodzenia wszystkim :) juz tydzien tylko !!

Ktos sie wybiera do NCK?

11 stycznia (niedziela), godz. 1000-1300, sala teatralna
XVII Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy
Tradycyjnie, jak co roku, Nowohuckie Centrum Kultury włącza się w Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W tym roku Orkiestra gra pod hasłem „W zdrowym ciele zdrowy duch”. W ramach przygotowanego przez nas koncertu, zaprezentują się zespoły artystyczne działające w Nowohuckim Centrum Kultury.
Koncert poprowadzą Agata Marzec i Paweł Tyszkiewicz z Teatru Muzycznego „Nowa Akademia”. W Nowohuckim Centrum Kultury działa Orkiestrowy Sztab pod kierownictwem Jerzego Kujawskiego, który prowadzi zbiórkę pieniędzy. W tym roku zebrane pieniądze będą przeznaczone na wczesne wykrywanie nowotworów u dzieci.
Zapraszamy do udziału w koncercie oraz do czynnego włączenia się w zbiórkę pieniędzy.
Wystąpią:
  • Dziecięca Scena Piosenki i Tańca
  • Amatorski Klub Tańca Towarzyskiego „encek”
  • Formacja AKTT „encek”
  • Dziecięcy Zespół Góralski „MALI HAMERNICY”
  • Zespół Góralski „HAMERNIK”
  • Teatr Muzyczny „NOWA AKADEMIA”
  • Grupa Tańca Współczesnego „FORMA”
  • Formacja Taneczna „FLESZ DANCE”
  • Grupa Taneczna „BIT”
  • grupy: disco, funky, break dance, hip-hop
UWAGA:
Bilet wstępu w postaci cegiełki na rzecz WOŚP
Zebrane pieniądze zostaną przeznaczone na wczesne wykrywanie nowotworów u dzieci
PRZYJDŹ I PRZYŁĄCZ SIĘ DO NAS !!!
http://www.nck.krakow.pl/wosp1.jpg http://www.nck.krakow.pl/wosp2.jpg
http://www.nck.krakow.pl/wosp3.jpg
http://www.nck.krakow.pl/wosp4.jpg
http://www.nck.krakow.pl/wosp5.jpg
http://www.nck.krakow.pl/wosp6.jpg
http://www.nck.krakow.pl/wosp7.jpg
http://www.nck.krakow.pl/wosp8.jpg
http://www.nck.krakow.pl/wosp9.jpg

Wredny 04.01.2009 01:38

za tydzien o 20.20 SWIATELKO DO NIEBA :)

kalashnikov2 04.01.2009 02:10

Zdecydowanie bardziej cenię sobie różnego rodzaju orkiestry codziennej pomocy, działające bez rozgłosu mediów i bez wartego więcej niż uzyskana pomoc czasu antenowego, a borykające się z trudnościami Orkiestrze nieznanymi.

Nie ma nic bardziej wkurzajacego niz osoba ktora wrzuci raz do roku 20 zl, paraduje w serduszku i na tym konczy sie jej charytatywne zaangazowanie. WOŚP ma potęzne środki i wsparcie. Zamiast promować trwały, całoroczny, aktywny wolontariat mogący naprawdę przemienić oblicze Polski, skupia się na jednorazowej akcji. Oraz na organizowaniu Woodstocku.

A wolontariat w Polsce jest wciąż jednym z najsłabszych w Europie. Tylko 11% Polaków udziela się wolontaryjnie, z czego pewnie pokaźny procent to i tak ci co tylko raz w roku zbierają na WOŚP. Reszta się cieszy że raz w roku dala "na dzieciaki" i nosi serduszka. Na tle zachodniej Europy gdzie wolontaryjnie udziela się co trzeci obywatel, to straszna mizeria. A niby pokazuje się orkiestrę jako przykład wspaniałości Polski.

Jedno jest pewne. Rząd pod koniec stycznia będzie wiedział o ile milionów w przyszłym roku zmniejszyć nakłady inwestycyjne na służbę zdrowia.

1q2 04.01.2009 02:42

hehe - bylem pewien ze za - przeciw bedzie przebiegalo 'politycznie' - i oczywiscie tak jest:)
Jasne kalasznikov - ja bym poszedl dalej i stwierdzil ze najlepiej zeby zadne zbiorki nie byly potrzebne - wszyscy mieli opieke ful wypas, emeryci podcierali sobie dupe banknotami po 200 zeta a cala reszta kapala sie w cristalu:>

Tyle zlosliwosci:P - wiesz dobrze ze to nie jest tak ze Ci co daja raz na rok 'na orkiestre' - gdyby nie orkiestra, to by dawali regularnie/bez rozglosu itp - Ci co tak robia to zreszta w wiekszosci znienawidzeni oligarchowie:> , natomiast my, zwykle szaraki(oczywiscie uogulniajac) - dadza raz na Owsika a gdyby go nie bylo to nie dadza wcale.Pozatym tej akcji nawet nie ma co porownywac do jeszcze niedawno popularnych zbiorek w marketach czy na ulicach, gdzie potem sie okazywalo ze to jeden wielki wal.

Cala ta akcja to szopka - sam przyznam sie bez bicia - nie daje - bo zazwyczaj nie ruszam dupy z domu w takie zimno i jakos nie czuje presji ze nie nosze serduszka.
Sam z pierwszej reki znam sytuacje gdzie kolesie wkrecaja sie w zbiorki, tylko po to by wiekszosc tej kasy ukrasc ale to mimo wszystko jest margines i o jednym nie zapominajcie - Choc akcja to szopka to wyniki tej akcji na prawde robia wrazenie - nie zdziwcie sie jak kiedys uratuja Wam dziecko - tylko i wylacznie dlatego ze maja potrzebny sprzt, sprzet ktorego inaczej nie dorobili by sie pewnie przez x lat.

Dlatego zalecam umiar w krytykowaniu tejże akcji ,nawet jesli komus profil nie odpowiada - bo moze nie odpowiadac.

Lepsze to niz wyciaganie od starych ludzi ostatniego grosza na palace,uczelnie czy by dupa ojczulka Rydzyka miala zawsze idealna temperature.

pff 04.01.2009 07:29

Wie ktoś kto występuje w Bochni?

Marcinklon 04.01.2009 08:22

osoby które nie cenią pomocy WOŚPu szybciutko zmienią zdanie gdy życie ich dziecka będzie właśnie od niej zależało, karetka która przyjechała do twojego wypadku będzie miała duże czerwone serduszko WOŚP wtedy nikt nie powie o nie nie dziękuje nie będziecie mojego dziecka ratować sprzętem od krisznowca satanisty a do karetki nie wsiądę bo to Owsiak kupił

Coglin 04.01.2009 08:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez qazwsx123 (Post 650344)
Wole wrzucić na misje do Afryki.

mozesz powiedziec dlaczego wrzucasz na misje do Afryki, jak tylu biednych i potrzebujacych jest w Polsce??

zeby nie bylo calkiem OT - zawsze wrzucam cos na WOSP i nie "paraduje w serduszku" bo i po co.

P.e.c.h 04.01.2009 08:50

A ja mam pytanie, takie żeby się utwierdzić albo zmienić zdanie.

W 15 lat zebrali 96mln $, jaka to jest kwota w stosunku do wydawanych na służbę zdrowia pieniędzy?

MicK 04.01.2009 08:59

Budźet państwa nie jest dokumentem tajnym, sprawdź sobie.

sambo 04.01.2009 09:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez P.e.c.h (Post 651443)
A ja mam pytanie, takie żeby się utwierdzić albo zmienić zdanie.

W 15 lat zebrali 96mln $, jaka to jest kwota w stosunku do wydawanych na służbę zdrowia pieniędzy?

heh ja wiem, że w 1999 a więc 10 lat temu - w ciągu całego jednego roku wydatki na służbę zdrowia wyniosły 31 miliardów złotych - jeszcze raz - 31 miliardów złotych. Do tego czasu wzrosło PKB i ogólny procent wydatków budżetu więc rocznie ta kwota jest zapewne dużo większa obecnie.

Wiem również, że wpływy Caritas i PCK są nieporównywalnie większe niż parady Owsiaka.

Nabili wam głowę sloganami jaka to orkiestra jest super i bez niej służba zdrowia nieistniałaby.

Zwyczajna propaganda na której żeruje Owsiak i cała klika przy kasie.

Owsiak w naszej lewackiej rzeczywstości moze sobie pozwolic na to na co cała reszta moze pomarzyć a więc:

- może publicznie lżyć osoby które niekoniecznie popierają jego akcje (vide swego czasu prezydent Przemysla)

- korzysta z państwowej propagandy w postaci czasu antenowego prawie przez cały dzień w publicznej telewizji.

No i gwóźdź programu - odsetki z zebranej kasy w PCK albo Caritas idą na co? Na cel główny czyli pomoc ludziom.

Odsetki w WOSP idą na co? Na lewacką wyżerkę - przystanek Woodtock.

I ma rację 1q2 - Owsiak wykorzystuje próżność i lenistwo ludzi. Próżność i lenistwo potęgowane przez wielkie medialne buuum.

darotsok73 04.01.2009 10:33

W temacie Owsiaka , wiem tylko jedno i tego się będę trzymał do końca trwania Orkiestry.
Jest to w 100% POZYTYWNA idea, nie chcesz się dokładać? to nie daj ! Amen.
Urządzeń, sprzętu i programów które dzięki temu kupiono, powstały itd. państwo polskie by nie sfinansowało. Powie wam to każdy średnio zorientowany lekarz.

Moja bratanica ma dziś 14 lat, urodziła się z poważną wadą serca, 90% urządzeń którymi ją operowano pochodziła z WOŚP. Wcześniej ta wada serca miała charakter trudno lub nie wyleczalny , dzisiaj dziewczyna jest zdrowa!. Nie interesuje mnie aspekt "kontrowersyjności Owsiaka" , sposobu kwestowania, szumu medialnego,całej tej otoczki, jakichś debilków co kradną pieniądze z puszek itp. Liczy się tylko POZYTYWNA IDEA i pozytywny efekt.

Krytykantom i frustratom życzę zdrowia i oby nie musieli NIGDY korzystac ze sprzętu zebranego przez ORKIESTRĘ.

kiju.ts 04.01.2009 11:46

Cytat:

Rekordowa kwota za numer GG! - aukcja trwa nadal!

20 100 zł - tyle jest już wart specjalny numer GG:17, wystawiony na naszym serwisie aukcyjnym znajdującym się na stronie www.aukcje.wosp.org.pl. Licytacja potrwa do 12 stycznia i wtedy właśnie dowiemy się, kto został właścicielem pożądanego, krótkiego numeru 17. A jest to rarytas, o który warto walczyć. Niski numer gg to ogromne ułatwienie i promocja dla firm i wspaniały gadżet dla fanów internetowych komunikatorów.

Gadu-Gadu, producent komunikatora internetowego, już od kilku lat przeznacza niskie, specjalne numery GG na aukcje Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W tym roku można licytować nr GG:17, nawiązujący do XVII Finału WOŚP.

Kwota, która dziś widnieje przy tej aukcji, to 20 100 zł. Tym samym już na dwa tygodnie przed Finałem zostały pobite dotychczasowe rekordy kwot wylicytowanych za kolejne numery GG!!!

W trakcie XIV Finału numer GG 14 wylicytowano na kwotę 2 025 zł.
W trakcie XV Finału numer GG 15 wylicytowano na kwotę 5 799 zł.
W trakcie XVI Finału numer GG 16 wylicytowano na kwotę 13 900 zł.
Aukcja numeru GG:17 trwa nadal i można do niej dołączyć na stronie: Aukcja GG:17

Zapraszamy!

http://aukcje.wosp.org.pl/show_item.php?item=195884
z tego co wiem przystanek woodstok jest organizowany za wplywy z telewizji i ani jedna Wasza zlotowka wrzucona do puszki nie idzie na organizacje festiwalu.

Oczywiscie, ze trzeba sie dorzucic. Orkiestra zrobila dotychczas tyyyle dobrego. Nie widzialem szczerze mowiac by inne organizacje charytatywne jakos specjalniep pomagaly najbardziej potrzebujacym, a szczegolnie Kosciol, ktory od tego jest, by pomagadc wiernym, a nie mieszac sie w polityke i plany dobrych chetnych do pomocy ludzi.

Dobrze ze jest ktos taki jak Owsiak, potrafi zakrecic ludzi, zorganizowac najwieksza akcje charytatywna. Media ostatnio strasznie go obsmarowaly, ale to nie zmienia faktu, ze dzieki Jego pomyslowi i charyzmie pomoglismy tylu dzieciakom.

kalashnikov2 04.01.2009 12:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 651439)
hehe - bylem pewien ze za - przeciw bedzie przebiegalo 'politycznie' - i oczywiscie tak jest:)
Jasne kalasznikov - ja bym poszedl dalej i stwierdzil ze najlepiej zeby zadne zbiorki nie byly potrzebne - wszyscy mieli opieke ful wypas, emeryci podcierali sobie dupe banknotami po 200 zeta a cala reszta kapala sie w cristalu:>

Tyle zlosliwosci:P - wiesz dobrze ze to nie jest tak ze Ci co daja raz na rok 'na orkiestre' - gdyby nie orkiestra, to by dawali regularnie/bez rozglosu itp - Ci co tak robia to zreszta w wiekszosci znienawidzeni oligarchowie:> , natomiast my, zwykle szaraki(oczywiscie uogulniajac) - dadza raz na Owsika a gdyby go nie bylo to nie dadza wcale.Pozatym tej akcji nawet nie ma co porownywac do jeszcze niedawno popularnych zbiorek w marketach czy na ulicach, gdzie potem sie okazywalo ze to jeden wielki wal.

Wiesz co, Twoje zlosliwosci mnie w ogóle nie ruszają, bo ludzie z mojego otoczenia ktorych znam z najwiekszej ekscytacji WOŚP nie są wogóle zaangażowani w całoroczne dzieła. Odwrotnie ta prawidłowość też działa.

Jednym zdaniem - Owsiak uspokaja sumienie Polaków w kwestii charytatywności co nawet widać w tym temacie.

A jesli ktos tu myslal o wyciaganiu kasy na Rydzyka to moge tylko wspolczuć takich skojarzeń.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2
Cala ta akcja to szopka - sam przyznam sie bez bicia - nie daje - bo zazwyczaj nie ruszam dupy z domu w takie zimno i jakos nie czuje presji ze nie nosze serduszka.
Sam z pierwszej reki znam sytuacje gdzie kolesie wkrecaja sie w zbiorki, tylko po to by wiekszosc tej kasy ukrasc ale to mimo wszystko jest margines i o jednym nie zapominajcie - Choc akcja to szopka to wyniki tej akcji na prawde robia wrazenie - nie zdziwcie sie jak kiedys uratuja Wam dziecko - tylko i wylacznie dlatego ze maja potrzebny sprzt, sprzet ktorego inaczej nie dorobili by sie pewnie przez x lat.

Jeśli będzie pewność że Jurek zadziała, to po co Ministerstwo Zdrowia lub samorządy mają kupować sprzęt? Ja nie wiem skąd to przekonanie, że gdyby nie Owsiak to by nie bylo wyposażenia. Cala orkiestra opiera sie wlasnie na tym zalozeniu. A ze dziala od 1993 kiedy nasz kraj byl faktycznie tysiac lat za murzynami, to powstalo takie a nie inne przeswiadczenie. Charytatywne zaangazowanie Polaków wypala się więc na czymś, co jest zadaniem słuzb publicznych, które mają kasy jak lodu. A wolontariat i dobroczynność powinny skupiać się na obszarach, gdzie państwo nie jest w stanie zainterweniować, czyli właśnie w najmniejszych dziełach, w lokalnej społeczności. Owsiak z pomocą medialnej machiny zaspokajając próżne sumienia sprawia, że ludzie czuja się w wolontariacie spełnieni, w czym utwierdza ich wszechobecna szopka medialna mówiąca że "są zajebiści".

No i trzeba wspomnieć o tym wpajaniu dzieciakom że że w zamian za pomoc, należy im się szoł. I chyba stąd to coraz powszechniejsze przekonanie że "tu tak naprawdę chodzi o dobrą zabawę". Bo ja myślałem że chodzi o coś innego. Potem gdy trzeba się zaangażować w coś co wymaga osobistego poświęcenia i prawdziwego wolontariatu często w przykrych sytuacjach, to poza różnymi duszpasterstwami chętnych za wiele nie ma. Bo nie ma koncertu, potańcówki, świecenia do nieba, a jest rzeczywistość, ta wokół nas.

Cytat:

osoby które nie cenią pomocy WOŚPu szybciutko zmienią zdanie gdy życie ich dziecka będzie właśnie od niej zależało, karetka która przyjechała do twojego wypadku będzie miała duże czerwone serduszko WOŚP wtedy nikt nie powie o nie nie dziękuje nie będziecie mojego dziecka ratować sprzętem od krisznowca satanisty a do karetki nie wsiądę bo to Owsiak kupił
To samo można powiedzieć o JAKIEJKOLWIEK akcji charytatywnej, bo przecież każdy może kiedyś stać się potrzebujący. Tylko WOŚP poprzez swoją masowość potrafi wywierać taką presję. A że zajmuje się dzieciakami? To najbardziej chwyta za serce i jest więcej tych odsetek do rozwalenia na "środki organizacyjne" czy Woodstock.

Jak na karetce nie będzie serduszka to będę wiedział ze to m.in. z moich podatków. I to bez zbędnej szopki w mediach publicznych.

Jednym slowem: Nie dajesz Owsiakowi, jesteś potencjalnym dzieciobójcą! Więc na wszelki wypadek lepiej popierać!

================
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Coglin (Post 651442)
mozesz powiedziec dlaczego wrzucasz na misje do Afryki, jak tylu biednych i potrzebujacych jest w Polsce??

odpowiadając za kolege moge napisać, że w krajach afrykańskich są potężne obszary, gdzie tylko misjonarze organizują jakąkolwiek oświatę i służbę zdrowia, a jesli już gdzieś ona jest, to z powodów etniczych pół kraju ma zakaz wstępu do szkoły i szpitala, bo u władzy jest inne plemię. A że nie ma złóz ropy - to i brak sił pokojowych ze świetnie wyposażonymi szpitalami polowymi. W Polsce, jakbysmy nie narzekali jest "trochę" lepiej.

noonelikeus 04.01.2009 12:59

Czy jako społecznosć Kibicow Wisly i wszystkie fankluby, mielibyśmy coś do zaoferowania dla WOŚP ? Myślę, że tak. Pewnie wiele osób ma "coś" fajnego, powiedzmy 'wartosciowego'. Autograf, zdjecie, przedmiot (koszulke, pilke, medal, zdjecie, proporzec, bilet, flage, szalik, odznake okolicznosciowa) itp.
Zdaje się, że teraz można to wystawiać na aukcję www.allegro.pl
Jeśli ktoś chce niech sie pochwali tym co ma i byłby w stanie sprzedac na aukcji

To wyglada tak, ze wystawia sie przedmiot na aukcji, a osoba, która kupiła wpłaca kase na konto WOŚP.
[email protected]

Np http://aukcje.wosp.org.pl/show_item.php?item=219734

http://i42.tinypic.com/2h5od5f.jpg

Cytat:

Pierwszy Finał odbył się 3 stycznia 1993r. i był poświęcony chorobom serca.
Zebraliśmy 1.535.440,68 USD

II Finał odbył się 2 stycznia 1994 roku - poświęcony był pomocy szpitalom noworodkowym.
Zebraliśmy 1.930.726,93 USD

III Finał odbył się 8 stycznia 1995 roku - zbieraliśmy pieniądze na zakup sprzętu dla klinik onkologicznych.
Wynik: 2.816.465,36 USD

IV Finał odbył się 7 stycznia 1996 roku i poświęcony był ratowaniu życia dzieci, które uległy wypadkom.
Zebrano: 2.543.413,59 USD

V Finał miał miejsce 5 stycznia 1997 roku - był poświęcony ratowaniu dzieci z chorobami serca.
Zebraliśmy: 3.062.067,29 USD.

VI Finał, poświęcony ratowaniu życia dzieci poszkodowanych w wypadkach miał miejsce 4 stycznia 1998r.
Efekt: 3.543.276,74 USD

VII Finał - 10 stycznia 1999r. - Orkiestra grała dla ratowania życia nowordkom.
Zebraliśmy: 4.515.020,82 USD

Kolejny, VIII Finał poświęcony ratowaniu życia dzieci z chorobami nerek, miał miejsce 9 stycznia 2000 roku. Zebraliśmy 6.089.390,91 USD

IX Finał, poświęcony diagnostyce noworodków i niemowląt, zakończył się rekordowym wynikiem 6.112.642,74 DOLARÓW!!!

Po X Finale, poświęconemu ratowaniu życia dzieci z wadami wrodzonymi, a w szczególności leczeniu operacyjnemu noworodków i niemowląt, na naszym koncie znalazło się 6.848.998,85 USD

XI Finał, który poświęciliśmy zakupowi sprzętu medycznego dla oddzałów niemowlęcych i dzieci młodszych, zakończył się wynikiem 7.695.614,16 USD

W czasie XII Finału, którego celem po raz drugi był zakup sprzętu medycznego dla oddziałów niemowlęcych i dzieci młodszych, zebraliśmy 6 923 443,22 USD

Na cel XIII Finału, czyli na nowoczesne metody diagnostyki i leczenia w neonatologii i pediatrii, zebraliśmy 9 864 292,87 USD

XIV Finał, w którym zbieraliśmy pieniądze dla ratowania życia dzieci poszkodowanych w wypadkach, w tym na naukę pierwszej pomocy, zakończył się wynikiem
9 660 691,00 USD

Tematem XV Finału po raz drugi było ratowanie życia dzieci poszkodowanych w wypadkach i nauka pierwszej pomocy. Zbiórka, która odbyła się w dniu 14 stycznia 2007 r. zakończyła się wynikiem 9 349 814,65 USD

XVI Finał, nazwany "Finałem z głową", odbył się 13 stycznia 2008 r. i poświęcony był dzieciom ze schorzeniemi laryngologicznymi. Zebraliśmy 13 883 627,13 USD

Gwiaździsty 04.01.2009 14:34

A zastanawiał sie ktoć co stanie się z tym zakupionym za społeczne datki sprzętem ? Bo temat już był ostatnio poruszany, gdy się okazało, że sporo tego znalazło się w.........sprywatyzowanych szpitalach i odciążyło kieszenie biednych lekarzy działając obecnie jako wyposażenie prywatnych osób. Znając plany ujawnione przez Sawicką i realizowane obecnie przez jej zwierzchników wiele tego sprzętu za chwilę będzie w prywatnych rękach, a właściciele kupią sobie kolejne mieszkanie, jacht lub łódź motorową bo naiwne społeczeństwo odciążyło im budżet w postaci zakupu sprzętu.
Z tradycyjnym : Aby żyło sie lepiej :)

ŁDB 04.01.2009 15:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kalashnikov (Post 476105)
WOŚP to jest nic innego jak coroczny pobór podatku na dofinansowanie służby zdrowia.

Ministerstwo Zdrowia celowo pomija w swoim budżecie te pozycje, ktore sa objęte zbliżająca się kolejną edycją WOŚP. Jest to jedyny na świecie podatek (patrząc na reakcje fanów Oswiaka - jest to moralnie przymusowa składka) którego pobór odbywa się z ku takiej uciesze gawiedzi. A Minister Zdrowia, niezależnie od opcji - już dobrze wie, w co nie należy inwestować w przyszlym roku.

W sumie racja, tyle, że to akurat argument za WOŚP, bo z tego podatku 100% trafia na cel na jaki został zebrany, a nie 30% czy ile tam zazwyczaj zostaje po opłaceniu urzędników, rozkradzeniu,zmarnowaniu i innych standardowych operacjach dokonywanych na pieniądzach zbieranych w normalnych podatkach.

Oczywiście, że ten sprzęt można było kupić z pieniędzy publicznych, ale jako liberał gospodarczy (chyba, popraw mnie jeśli się mylę, nie śledzę tematu politycznego), wiesz dobrze z czym wiążą się zakupy czegokolwiek z publicznych pieniędzy. Ludzie Owsiaka muszą się liczyć z głosem ludu, bo jeśli zrobią choć jeden drobny wałek i wyjdzie on na jaw, to mogą się pożegnać z kasą w przyszłym roku. Znów plus dla Orkiestry.

Przeciwnicy WOŚP piszą o PAH, Caritas. PCK i tym, że lepiej dać im ze względu na odsetki. Też racja, ale zapytajcie przeciętnego chłopa oklejonego serduszkami ile wpłacił na organizacje charytatywne w ciągu roku. Prawda jest taka, że gdyby nie te 20 zł wrzucone do puszki 90% z nich nie dałaby na potrzebujących NIC. Więc dobre i te 20 zł raz w roku...

sambo 04.01.2009 15:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ŁDB (Post 651604)

Przeciwnicy WOŚP piszą o PAH, Caritas. PCK i tym, że lepiej dać im ze względu na odsetki. Też racja, ale zapytajcie przeciętnego chłopa oklejonego serduszkami ile wpłacił na organizacje charytatywne w ciągu roku. Prawda jest taka, że gdyby nie te 20 zł wrzucone do puszki 90% z nich nie dałaby na potrzebujących NIC. Więc dobre i te 20 zł raz w roku...

Jak piszesz też racja - ale spytaj sie chłopa czy jakby widział tę czy tamtą osobę która trąbiłaby o tym w radio telewizji i gdyby oblazło go stado z puszkami gotowi zlinczować za brak serduszka w klapie kurtki czy teżby nie wrzucił ?

Bo w czym jest rzecz - ano nie w tym, że to jest de facto dofinansowanie służby zdrowia - to dobrze.

Nie w tym, że Owsiak ma z tego utrzymanie - niech ma.

Rzecz w tym, że jest to jawne faworyzowanie pewnej ideologii - ideologii lewackiej pod płaszczykiem czynienia dobra i ja na to się nie zgadzam. Oto pokazuje się całemu światu - lewak ale jaki wspaniały!

Ktoś tu pisał, że nie widział niczego dobrego zrobionego przez kosciół - racja - bo nikt nie drze japy że prowadzi setki placówek opiekuńczych dla porzuconych matek z dziećmi. Że dokarmia bezdomnych.

Nikt nie drze japy, że posiada setki hospicjów, które też są de facto placówkami zdrowia.

O to właśnie chodzi - na przemycanie niszczącej ideologii zgody być nie może, choćby nawet uzdrawiano chromych

WILU TS 04.01.2009 15:28

Kto idzie kraść w tym roku ? ja miałem ale sumienie mi nie pozwala...choć i tak wiem że nawet 10% z tej kasy nie trafia na szpitale i hospicja...

kubamusial 04.01.2009 15:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WILU TS (Post 651622)
Kto idzie kraść w tym roku ? ja miałem ale sumienie mi nie pozwala...choć i tak wiem że nawet 10% z tej kasy nie trafia na szpitale i hospicja...

Pewnie, że tak. Najlepiej kogoś obrzucić błotem. Masz jakieś dowody, że z 30 mln zł w zeszłym roku nawet 3 mln nie trafiły na szpitale??

Aro1234 04.01.2009 16:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WILU TS (Post 651622)

Nie kradłem z okazji tego syfu i nie będę kradł, podobnie jak i nie będę się do tego dorzucał. Wolna Polska = wolny wybór.
Ale twój post mnie rozbroił i w zupełności się z tym zdaniem zgadzam, podobnie zresztą jak z opinią Sambo.

Firo 04.01.2009 17:21

Jak Owsiak sobie na tym zarabia to niech i wolontariusza coś za to płaci. Może i nie będzie to wtedy wolontariat, ale przynajmniej dzieci nie będą marzły za darmo po to żeby ktoś został świętym za życia (dla sporej liczby osób)

marian3a 04.01.2009 18:20

cały fenomen WOŚP'u polega właśnie na wolontariacie, niektórzy co cały rok nic nie robią dobrego zapisują się do WOŚP'u i zbierają kasiorkę :) wtedy uważają się za modnych, dobrych, miłosiernych ludzi. Ich samoocena znacznie wzrasta w tym dniu a jak "emo" zbierze najwięcej pieniędzy w całym sztabie to he he .. wielki pan dobroczyńca :D

Jednakże uważam iż tacy ludzie to margines, Wierzę iż większość osób robi to moze nie z poczucia winy ale z chęci zrobienia czegoś dobrego. Więc jakby Owsiak płacił by im za to że zbierają kase to by bańka się rozbiła...
"zapłątą" można powiedzieć że jest impreza organizowana przez WOŚP'a czyli Przystanek Woodstock :) aczkolwiek uważam iż może 10-20% wolontariuszy bawi się na owej imprezie a reszta to ludzie któzy z Orkiestrą nie mają nic wpsólnego

kalashnikov2 04.01.2009 18:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ŁDB (Post 651604)
W sumie racja, tyle, że to akurat argument za WOŚP, bo z tego podatku 100% trafia na cel na jaki został zebrany, a nie 30% czy ile tam zazwyczaj zostaje po opłaceniu urzędników, rozkradzeniu,zmarnowaniu i innych standardowych operacjach dokonywanych na pieniądzach zbieranych w normalnych podatkach.

WOŚP zaspokajając prózność staje się ideologią rzucenia raz do roku, co przynosi kolosalne straty w mentalności młodego pokolenia jako alternatywa dla ciągłych akcji, niekoniecznie tych wielkich. Wolontariat w Polsce spada na łeb na szyje a na zlaicyzowanym Zachodzie trzyma się mocno. Bardziej wierzę w zmianę mentalności ludzi niż w obniżenie podatków i zlikwidowanie biurokracji. Z machiną podatkowo-urzedniczą pokojowo wygrać się nie da. Zamiast snuć korwinowskie wizje trzeba się zacząć angazować w rózne lokalne stowarzyszenia które zmieniają rzeczywistość poprzez różnego rodzaju pomoc każdego dnia. I nie mam tu na mysli tylko "wpłacania" ale czynną pomoc i zaangazowanie.

Cytat:

Oczywiście, że ten sprzęt można było kupić z pieniędzy publicznych, ale jako liberał gospodarczy (chyba, popraw mnie jeśli się mylę, nie śledzę tematu politycznego), wiesz dobrze z czym wiążą się zakupy czegokolwiek z publicznych pieniędzy. Ludzie Owsiaka muszą się liczyć z głosem ludu, bo jeśli zrobią choć jeden drobny wałek i wyjdzie on na jaw, to mogą się pożegnać z kasą w przyszłym roku. Znów plus dla Orkiestry.
Jak znow bedziemy sie za pol roku chwalic ze mamy piec razy wiecej sprzetu danego rodzaju niz mają najbardziej rozwiniete kraje, to czy prokuratura sie zainteresuje? Wątpie. WOŚP stała się wyznaniem, a z wyznawcami mało kto chce zadzierać.
W razie wątpliwości wobec dogmatu ktoś rzuci "świadectwem" uratowanego dziecka, czym wszelka dyskusja ma zostać ucięta.

Cytat:

Tu juz nawet nie chodzi o charytatywnych "gigantów" ale o zwyczajne caloroczne zaangazowanie w wolontariat na najniższym szczeblu w nieraz malych stowarzyszeniach. WOŚP sprawia ze za 20 zeta i serduszko ludzie maja uspokojone sumienia. Owszem, można sie zadowolić tym że "dobre i to" ale jednak mam na ten temat inne zdanie...

darotsok73 04.01.2009 18:49

Moja bratanica , to nie jest"świadectwo uratowanego dziecka" tylko najzwyklejsza prawda i odpowiedź na niestety naiwne bardzo dziecinne posty.
A już teksty o lewactwie, wrogości lub konkurencyjności dla różnych Caritasów to żal.pl i szkoda komentować.

Bywałem i niestety bywam np. w Prokocimiu(szpital dziecięcy) , moi znajomi tam pracują i dobrze znam bardzo przykre realia.

To prawda , nie jesteśmy społeczeństwem "wolontaryjnym" dla tego trzeba sie cieszyć że robi się cokolwiek.

WoŚP zbiera na konkretne, ściśle określone " cele medyczne" , więc nie ma takich opcji jak np.hospicja ....

Widac że wielu userów pisze tylko o tym co widzi w tv, i nie ma pojęcia o realiach.(bez napinki).

kalashnikov2 04.01.2009 18:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez darotsok73 (Post 651725)

To prawda , nie jesteśmy społeczeństwem "wolontaryjnym" dla tego trzeba sie cieszyć że robi się cokolwiek.

to jest podejście minimalistyczne

darotsok73 04.01.2009 19:23

Oczywiście lepiej żeby naród był tylko zdrowy, młody ,piękny i naturalnie bogaty, a choroby i bieda powinny być zakazane ustawowo(pod karą wysokiej grzywny- sic).

TAk niestety było tylko w starożytnej Sparcie , 3 Rzeszy i w Kambodży(za Polpota), a to dlatego że starych chorych i niewygodnych likwidowano.
My jesteśmy tylko biednym,europejskim krajem z "różnymi"obywatelami , z taką a nie inną" mentalnością itp. problemami, gaz i ropa nam nie wytryśnie więc ludzie sie organizują spontanicznie i robią co mogą.

Wieczni kontestatorzy, krytykanci , marne rządzenie "tumiwisizm, zawiśc , szowinizm i kłótnie o wszystko są powodem że czesto przegrywaliśmy i przegrywamy na starcie

noonelikeus 04.01.2009 19:29

mam bilety z meczu Wisla - Tottenham z Londynu oraz kilka biletow z LM (Arsenal, Chelsea)
myslicie zeby to zlicytowac - ze ktos by to kupil, bo dla mnie to tylko papierowa pamiatka, a moze komus na tym szczegolnie zalezy - zysk dla WOSP?

WzT 04.01.2009 19:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez darotsok73 (Post 651752)
Wieczni kontestatorzy, krytykanci , marne rządzenie "tumiwisizm, zawiśc , szowinizm i kłótnie o wszystko są powodem że czesto przegrywaliśmy i przegrywamy na starcie

Niestety przegrywamy na starcie z tego względu że jesteśmy narodem przede wszystkim naiwnym i łatwo wiernym.
A przykład tego dajemy chociaż w tej akcji. Wystarczy że człowiek który bez znajomości w TV i poparcia rządu nie zdziałał by nic pierze nam głowy a my stajemy się zapatrzeni w niego jak w Boga i jak niektórzy tutaj oddali byśmy życie za niego.
Owsiak stworzył świetne przedsiębiorstwo ze wspaniałą machiną marketingową która owszem pomaga co niektórym bo nie może być inaczej, ale przede wszystkim utrzymuje go w dobrobycie i to za pieniądze nas naiwniaków.
A żeby pomagać wcale nie potrzeba nam tej wielkiej sekty wystarczy żebyśmy się obejrzeli wokół siebie nawet w najbliższym swoim otoczeniu, jest wiele ludzi którzy potrzebują pomocy i to nie tylko raz w roku.
Z tym że wtedy nie będziemy chodzić z czerwonymi naklejkami od stóp do głów i nikt nie będzie wiedział o tym że wrzuciliśmy parę groszy lub komuś pomogliśmy, a czasami mam wrażenie że przede wszystkim nam o to chodzi a potem o coś innego.

igortsw 04.01.2009 20:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WzT (Post 651779)
A żeby pomagać wcale nie potrzeba nam tej wielkiej sekty wystarczy żebyśmy się obejrzeli wokół siebie nawet w najbliższym swoim otoczeniu, jest wiele ludzi którzy potrzebują pomocy i to nie tylko raz w roku.

To prawda jednak bardzo nie wielu z nas potrafi tak zrobić...

Może po WOŚP przybywa ludzi którzy się szczycą, że wrzucili pare złotych do puszki i chodzą przez pół roku z naklejonym serduszkiem, może faktycznie Owsiak nie robi tego bezinteresownie, może nie którzy wolantariusze stojący z puszkami nie są tak uczciwi jak powinni, może Owsiak stworzył tą akcję przez róźne układy,ale akcja tak czy siak pomoga nie zależnie od wszytkich minusów i napewno zadna inna akcja zrobiona dla dobra najbardziej potrzebującyh po mimo swoich dobrych chęci nie zbierze tyle co WOŚP.

Nie okłamujmy się, gdyby nagle orkiestra przestała kwestować to większośc z ludzi pomimo zachęty nie wrzuciciłoby w zamian na inną kweste, zbiórke, czy cokolwiek innego niosącego pomoc innym.

WzT 04.01.2009 20:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez igortsw (Post 651811)
Nie okłamujmy się, gdyby nagle orkiestra przestała kwestować to większośc z ludzi pomimo zachęty nie wrzuciciłoby w zamian na inną kweste, zbiórke, czy cokolwiek innego niosącego pomoc innym.

I to właśnie charakteryzuję naszą udolność. Musimy robić to co inni tzn jest akcja to wrzucamy do puszek bo wszyscy tak robią to i Kowalski chce być fajny mieć serduszko i wrzuci parę groszy.
Dzień orkiestry mija i większość z nas już do następnej nie zauważa potrzebujących.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:20.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl