![]() |
OLYMPUS E-330: ruchoma matryca i przyzwoite obiektywy w zestawie
|
Potrzebuje kupic statyw a kompletnie sie nie znam czy sa jakies rozne rodzaje czy jak. Wiec jaki byscie polecali? Zaznaczam tylko ze chce kupic ten wiekszy. Wiec jakbyscie mi doradzili jaki warto kupic a jakie unikac to bylbym bardzo wdzieczny:)
EDIT: northrop jestem amatorem wiec mialem zamair kupic statyw troche tanszy niz ten za 2000 zl ale mimo wszystko dzieki za info:) |
Cytat:
Gitzo GT2530 - sam uzywam i bardzo sobie chwale. (koszt: 2000-2300PLN). zawsze mozesz kupic sercie 3, 4 lub nawet 5, w zaleznosci od tego czym focisz. ale seria 2 jest dosc uniwersalna. do tego dochodzi koszt glowicy. tutaj rowniez polece Ci Markins M10 lub cos z Really RIght Stuff (RRS), ale nie wiem czy ktores z tych jest dostepna w Polsce. w sumie calosc oscylowac bedzie w granicach +3000PLN. koszt taki wysoki, bo statyw wykonany z wlokna weglowego, a co za tym idzie: bardzo niska waga i swietna stabilnosc. (Gitzo to najwyzsza polka statywow). oczywiscie, sa tez i tansze alternatywy... poleca fime Monfrotto. |
Cytat:
odświeżę trochę pytanie bo kumpela leci za tydzień i chętnie coś dla kolegi przywiezie :) http://cgi.ebay.com/Canon-EOS-40D-Di...QQcmdZViewItem Mam pytanie właśnie o to całego gówno które dodają: walizkę, statyw z dupy wzięty, filtry bezfirmowe itp. Jest szans gdzieś znaleźć sam aparat np. z tymi dwoma obiektywami bez żadnego szajsu ?? bo i tak mi tego kumpela nie przywiezie tylko wyrzuci do kosza bo jej się nie zmieści w walizce :) ps1. czym się różni Rebel Digital XTi 40D od zwykłego 40D ?? ps2. są jakieś sklepy "fizyczne" gdzie można kupić cokolwiek czy wszystko wysyłkowo ?? |
Cytat:
tutaj mozesz porownac rozne rodzaje aparatow. wiec z grubsza mozesz zobaczyc czym sie mniej wiecej rozne Rebele roznia od siebie. ale wiadomo, ze jesli chcesz bardziej dokladna ocene tego lub tamtego aparatu, to poczytaj recenzje (co juz na pewno zrobiles). sklepy fizyczne: tak, sa i mozesz to kupic bez wysylki. pytanie teraz mam do Ciebie gdzie leci osoba ktora ma Ci to kupic? Jesli NYC, to masz szczescie, bo moze podejsc do BHPhoto - sklep gdzie maja najatrakcywniejsze ceny w kraju. jesli poza NYC, bedzie musiala troche pochodzic po sklepach (Best Buy, CC etc.) az ktorys menager zgodzi sie na sprzedanie aparatu w takiej samej cenie jak w BHPhoto. roznica taka, ze bedzie musiala doplacic podatek od sprzedazy. (w Chicago obecnie mamy najwyzszy podatek w kraju, bodajze 11.25%). kupujac wysylkowo, omijasz ten dodatkowy koszt. problem z kupowaniem aparatu w takich sklepach (jak Best Buy), jest taki, ze oni maja jeden zestaw i tyle. bardzo zadko maja dodatkowe obiektywy, a jesli juz.. to masz do wyboru 2-3 obiektywy i zadko kiedy jest to ten, ktory chcesz. i tutaj wychodzi wyzszosc zakupow w BHPhoto. na dodatek z obecnymi przecenami na sprzecie Canona, cena za 40D + te dwa obiektywy jest wyzsza jedynie o $8 (w porownaniu do ceny na eBay'u). wiec roznica znikoma. reszty sprzetu i tak brac nie bedziesz, wiec mimo wszystko proponowal bym zakupic aparat wlasnie tam. no bo... $8 +$40 przesylki to duzo mniej niz np. zakupy w Chicago, gdzie zaplacilbys dodatkowo $200 podatku ;) |
Odkopałem niezłego trupa ale mam bardzo nurtujące mnie pytanie na początku zaznaczę iż jestem amatorem , lecz nurtuje mnie jedna rzecz. Posiadam 2 cyfrowe lustrzanki Nikon D80 i D90 wiem że są one lekko wolne do szybkich sportowych fotek ale chciałbym popstrykać troszku sportowych fotek na teakwondo niestety wychodzi to dosyć kiepsko przeważnie wszystko rozmyte duchy itd , czy może mi ktoś wytłumaczyć jak zamrozić postać w ruchu ?:)
obiektywy których używam to pstrykania fotek to : Nikkor 18-105 f3.5 - 5.6 vr Nikkor 80-200 f2.8 Nikkor 50 f1.8 pozdrawiam Famul |
masz nikona D90? to kręć filmy i wycinaj klatki :) a tak na poważnie to wszystko jest kwestią praktyki. a co do twoich obiektywów, niewątpliwie najłatwiej nieporuszone zdjęcie jest zrobić "pięćdziesiątką", ma najszybszy autofocus i te sprawy
|
szczerze powiem ta funkcja kręcenia filmów to nic ciekawego pic na wodę ;) mnie się osobiście nie podoba , właśnie praktykuje cały czas ale wpadłem na pomysł ze może ktoś na forum coś podpowie :) pozostaję tylko ćwiczyć ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć ;)
|
Cytat:
Rób zdjęcia z krótkimi czasami - nie wiem jak tam oni sie ruszają - ale pewnie 250 i mniej juz da radę. Czyli duzo swiatła, maksymalnie ile się da otwarta przysłona pamietając o GO, zwiększ w granicach rozsadku czułość ISO. Podstawa to ilośc światła tam gdzie to bedziesz robił. |
Ten 80-200 jest dość jasny i ma stałe światło, więc nim próbuj. Zależy z jakiej odległości. Ogólnie, rób w rawach i wywołuj potem, czasy ustawiaj krótkie.
|
Cytat:
i chodzi mi o to by uchwycić to kopnięcie lub uderzenie by obiekt nie był rozmazany bo przeważnie wychodzi mi to jak duch lub zjawa :D Cytat:
|
No tak. Jak z bliska to mógłbyś używać lampy, lecz broń Boże wbudowanej!
W takiej hali to światła mało. W grudniu próbowałem robić zdjęcia to na czułości 800 czasy według wskazań światłomierza były w granicach 1/30 1/45, a przy szybkich, nagłych ruchach zawodników skutkowało poruszeniem.. |
Cytat:
|
Skoro jesteś na malutkiej hali to używaj 50tki. Ja robiłem nią często fotki na koszu i to naprawdę ostry i szybki obiektyw. Przede wszystkim bardzo jasny.
Jak masz dodatkową lampe to skieruj ją na ściane za Tobą, na sufit, albo zrób sobie dyfuzor z kartki papieru, żeby rozproszyć światło. Jak nie będziesz walił lampą bezpośrednio po oczach to nikt nie powinien się czepiać, a zdjęcia też będziesz miał dużo lepsze. Życze powodzenia, bo sprzęt masz naprawdę odpowiedniej jakości do robienia "szybkich" fotek :P PS. 18-105 f3.5 - 5.6 to, wbrew pozorom (magiczne dwie literki na końcu nazwy obiektywu :) ), najgorszy z Twoich obiektywów. Najciemniejszy i najwolniejszy. Dlatego używaj go w miare możliwości jak najrzadziej. Wiadomo - zgodnie z zastosowaniem, bo ciężko 80-200 robić na imieninach cioci, kiedy szeroki kąt się bardzo przydaje, albo 50tką robić panoramy. Ale na tej hali radziłbym Ci go po prostu w ogóle nie wyciągać - za ciemny. |
Dzięki Norek za rady :) właśnie w tym temacie liczyłem na Twoja fachową pomoc(chociaż nie pogardzę pomocą żadnej innej osoby) , lampy jeszcze nie posiadam :) ale niedługo kupię jak będę w Polsce .(oczywiście "Sabinkę" 900) Co do 18-105 to szkło kitowe od D90 staram się go w ogóle nie używać chociaż w D80 mam jeszcze gorsze bo 18-135 f3.5 - 5.6 i to szkło jest po prostu beznadziejne no ale cóż ciężkie są początki człowiek się uczy na błędach :D jak na razie to szukam szkła o szerokim kącie , coś podobnego do 14-24 f2.8 no ale przydała by się jakaś tańsza opcja niż 6500 zł ;) jeśli masz jakieś propozycję to z chęcią wysłucham
p.s testowałem ten 18-105 i 18-135 i na hali tak jak mówisz ciemno jak w du*** jedynie ta 50 jak na razie ale szukam czegoś co może ją zastąpić jakiś szeroki kąt , jak pisałem wyżej p.s 2 Norek a słyszałeś coś a może używałeś albo ktoś używał na forum Sigme 24-70 f2.8 ? bo to jest taka lekko tańsza alternatywa dla Nikkor-owskiego 24-70 f2.8 bo jego cena to jest lekko śmieszna:D (pozatym Nikkor nie pasuje do D80 i D90 bo to nie jest pełno klatkowa matryca ) |
Jak chcesz mieć obiektyw stricte szerokokątny to wybierz coś od 18 albo nawet szerzej. Ta Sigma jest całkiem całkiem, choć kumpel fotograf z Wisły (nie jestem pewien czy moge przytoczyć nazwisko, więc nie podaje ;) ), sprzedał go gdy okazało się, że... na minimalej ogniskowej nie łape całego sektora C ;) Więc jak chcesz mieć naprawdę uniwersalny szeroki, to jednak coś z mniejszą ogniskową bym polecił. Sigma ma fajną 18-50 2.8, wcale nie drogą. http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6117 tutaj więcej o niej. Na dole też jest pare artykułów do poczytania o tego typu szkiełkach.
Tak się zastanawiam... Ty tych dwóch body używasz jednocześnie, czy rodzina ich używa czy też coś innego, że potrzebujesz takie same szkła do nich?? Bo jeżeli nie to po co kupować dwa właściwie takie same obiektywy? No chyba, że sytaucja zmusiła... Co do PS2. Nie ma obiektywów dedykowanych tylko do aparatów z pełnoklatkową matrycą. Jeżeli mocowanie się zgadza, aparat potrafi "napędzić" AF obiektywu (np. do D40 potrzeba obiektywów z silniczkiem AF, bo sam aparat takowego nie posiada). Różnica jest w przeliczniku na faktyczny zakres ogniskowej. Inny jest w przypadku pełnej klatki, a inny dla mniejszych formatów. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=3950 tutaj więcej przeczytasz, bo nie chce skłamać jak to dokładnie jest. |
No właśnie szukam czegoś stricte szerokokątnego bo 50 nie zawsze można zrobić przysłowiowe fotki "u cioci na imieninach" , poprzyglądam się tym sigmą.
Te kitowe szkła jak sama nazwa wskazuje są ale do kitu :D. Nie nie używam ich jednocześnie używam swojego D80 a ojciec ma D90 ale na turnieje tudzież sparingi teakwondo jeździmy razem dopingować moją siostrę(córkę) no i pstrykamy z 2 O tym wiem ,te artykuły już zdążyłem nie raz przeczytać zanim kupiłem swój d80 , pasować to pasuje można go podłączyć tylko ze jest x1.5 zmiana ogniskowej więc w sumie mój błąd i lekko nie precyzyjnie się wyraziłem p.s jeśli możesz popatrz na to foto poniżej i powiedz co robię źle ;) wiem że wyszło strasznie rozmyte to jedno z moich pierwszych fotek na teakwondo więc jeszcze nie załapałem jak poprzestawiać wszystkie ustawienia http://img3.imageshack.us/img3/9017/dsc4073.jpg na pewno jest za małe iso bo tylko 400 i wydaje mi się ze źle ustawiony jest czas dlatego to foto się tak rozmazało |
Czas 1/30. Nawet poruszona jest ściana nie mówiąc już o zawodnikach.
|
rozumiem że jest za długi i trzeba go dawać niżej 1/600? coś takiego no cóż początki są trudne :) , dzięki za rady
|
Może nie 1/600, ale spróbuj koło 1/180- to granica. Zależy od nagłości ruchu zawodników :P
|
czasem lepiej zrezgnować z niskiego iso (lepszej jakości zdjęcia) na rzecz jego jasności
|
podwyższę iso do 600 może i wyżej i popróbuję z czasami 1/160 - 1/180 i zobaczymy co z tego wyjdzie :) dzięki
|
Mam pytanie:
Za tydzień-dwa będę miał 800-1100 złotych i w związku z tym, czy kupowanie aparatu ma sens, czy poczekać z miesiąc czy dwa i kupić lepszy? Jeśli kupować teraz, to jaki? Zależy mi raczej na Aparacie, niż aparacie, tj. nie jakiś płaski kolega coby na imprezie popstrykać fotki, tyle raczej jakieś plenerki etc. czyli zdjęcia bardziej dla satysfakcji i zabawy niż dokumentowania kolejnych akcji kolegów. Jeśli odkładać, to do jakiej sumy, i co wtedy byście polecili? |
podbijam :)
|
hmm... zależy co chcesz. Jeśli kompaktowy aparat ci nie wystarczy, to może jakąś hybrydę, a jak uważasz, że i to za mało to jakaś lustrzanka. Ale na lustro poświęcił bym więcej.
|
Macie moze jakies namiary na dobre agencje fotograficzne ? Chcialem zafundowac mojej profesjonalna sesje zdjeciowa. Dobrze zeby mieli wlasne makijarze itd
|
Minolta
Ja cykam Minolta Dynax. Mam do niej 3 obiektywy : szerokokatny , 28- 75 , oraz 80 -300,
Wystarcza to do roznych ujec. Jest to tradycyjna lustrzanka . Nie lubie aparatów cyfrowych. |
Kolejne pytanie, czy NIKON D40 to dla poczatkujacego jest w sam raz ? Da sie nim zrobic "lepsze" zdjecia niz zwykla cyfrowka ? Ew co innego ?
|
da się :)
ja mam d40x i robie zdjęcia na meczach i jakoś daje rade ;) |
KoPer a jak wyglada sprawa ISO ? chyba bo na meczach nie jest aż tak jasno ?:) ale wolał bym już chyba dozbierać do D60 albo D80 które niesamowicie potaniało przynajmniej w IRL kosztuje ok 620 euro z kitem jak już nie mniej (dawno nie patrzyłem na ceny tych puszek bo szukam D300 w dobrej cenie :) )
|
Racja. Nawet bym powiedział, że jest ciemno jak w ... Dla oglądacza z trybun to pewnie zaskakujące. O tyle dobrze, że mam dobry obiektyw SIgmy 70-200 ze stałym światłem 2.8 więc to mi bardzo dużo daje. ISO ustawiam gdzieś na 800 zazwyczaj żeby nie utracić za dużo na jakości zdjęcia. D60 nie kupuj bo jest praktycznie takie samo jak D40x a troszke droższe. Natomiast fak faktem, że D80 potaniało bardzo przez wypuszczenie D90 i D300 i sam szukam jakiejś dobrej oferty...
pzdr |
też mi się tak wydawało że ciemno jak w d.. i musisz mieć całkiem niezły obiektyw.Co do trybun to fakt z perspektywy trybun tego nie widać no chyba ze w TV. Jak Ci się sprawuję ta sigma bo ja posiadam Nikkor 80-200(wersja z pompka) f2.8 , jest jasny lubię go używać do portretu na zewnątrz bo rysuje całkiem nieźle . Niestety nie miałem szansy przetestować go w warunkach stadionowych. Pstrykałem nim tylko kilka fotek w nocy ale ze statywu bo niestety nie utrzymam go w ręce . U mnie przy iso 1600 jest jeszcze ok chociaż czasem widać ziarno więc przeważnie jak jest mega ciemno to iso 1200 w zupełności jest ok , D90 posiadam ale nie jest niczym fajnym (live view = big shit - próbowałem robić fotki w pełnej ciemności to nie wiedział w co ma trafiać i pracuje ogólnie dość długo i głośno , filmy to samo) jedynie to matryca z D300 :) jak byś widział jakąś ciekawa ofertę odnośnie d300 daj znać :) bo w Irl niestety ciężko dostać a jak jest to nówka ponad 1500 e (wczoraj widziałem w sklepie foto używkę za 1400e z gripem ;/ i do tego strasznie zniszczona )
|
Co polecacie do 2500 zl ? Razem z obiektywem, poza Nikonem D40 (60)
|
hm Mic ale chcesz lustro ? bo jak lustro no to po za nikonem jest np Canon EOS 450D
|
Cytat:
|
ja powiem tak na początku mojej przygody siedziałem godzinami na forum i nikona i canona czytając opisy poszczególnych modeli. Wybrałem nikona D80 był w przystępnej cenie szczerze odradzał bym d40 bo to jest już lekki zabytek jeśli chodzi o lustra. D60 ulepszone d40 z tych 3 modeli które podałeś najlepszym jest D80 jest to pół profesjonalna lustrzanka małoobrazkowa z matrycą DX , używam go rok i szczerze powiem wciąż nie umiem wykorzystać jego możliwości wciąż się uczę czegoś nowego hm co do canona też zastanawiałem się nad tymi modelami ale wybrałem nikona pstrykałem trochę fotek canonem i niestety mnie bardziej podobały się kolory od nikona. Polecam lekturkę http://www.fotopolis.pl na tej stronie znajdziesz wszystkie testy tych aparatów można się tam dużo dowiedzieć i wywnioskować . Jeśli szukasz dobrego sklepu foto w Kraku to na Sławkowskiej 5 (chyba taki nr) jest foto panorama bardzo dobry sklep z profesjonalna obsługą.
BTW czy ktoś wie gdzie w Krakowie można wyczyścić lustro !?? Cytat:
niestety D80 nie posiada czyszczenia matrycy a w wizjerze widać paprochy próbowałem gruszka ale nic nie daje więc sam się tym bawić nie będę bo nie mam zamiaru nic popsuć bo wiem że to delikatne elementy, dzięki , niestety na forum nikona nie znalazłem szczegółowych info gdzie można coś takiego zrobić a że przybywam do Krk to wezmę aparat przy okazji to się go wyczyści :) |
Cytat:
http://www.fotoserwis.krakow.pl/ - ten serwis ponoć najlepszy. Nie wiem, bo nie korzystałem. http://www.foto-spec.com.pl/ - z tym miałem dużo przygód, ale generalnie jestem zadowolony. Dbają o klienta i solidnie wykonują robote. |
A jak sie ma Nikon D80 do Canona 450d ?
|
Cytat:
|
Powiedzcie co sądzicie o Olympusie 520 dla średnio zaawansowanego amatora :P ?
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:38. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl