![]() |
http://img521.imageshack.us/img521/4562/cossc1.jpg
Co to za miasto ? Z jakim wydarzeniem związane ? Mała podpowiedź: U naszych wschodnich sąsiadów |
Czarnobyl ?
A wydarzenie, to chyba ogolnie znane |
Cytat:
zadawaj ! |
Prypeć (Pripyat)
Niech Pan powyżej zadaje. Ja chciałem tylko sprostować i nie mam czasu ;) |
wrzucać zagadke
|
Który król Polski znał cztery języki (jakie?) - ba! był piśmienny, co w tamtych czasach nie było taką oczywistością...
|
- Pan tu nie stał.
- Panie wsiądzie pan w 125, dojedzie na plac Zamkowy. Tam jest kolumna Zygmunta. Pójdzie pan i mu powie: "Pan tu nie stał" yy Król, który ze wsi rybackiej poczynił stolyce? -jeśli tak, to juz od razu zagadka - z jakiego filmu pochodzi cytat |
Władysław IV?
|
Nie 2 na raz :D Co do zagadki WILKU to ma być Władysław 4 Waza znał Łacinę Włoski Szwedzki i Niemiecki
A co do zagadki Sambo to film "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz" |
Cytat:
Niet. Cytat:
____________ Podpowiedź - to był hmm... chyba za bardzo ułatwie, ale niech będzie - Polak po mieczu. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Thomasson gra :-)
ps. Dynek_nhs czy już były aż takie różnice pomiędzy polskim a czeskim, aby to były dwa osobne języki to kłóciłbym się. :p |
http://i27.tinypic.com/2dlw4ns.jpg
W tym kościele jest witraż na którym znajduje się postać "raczej" tego niegodna. W jakim mieście znajduje się ten kościół i co to za postać? |
Cytat:
|
Może podpowiem że na zdjęciu widać katedrę we Wrocławiu.
|
Postać z witraża to Józef Stalin.
* Tak na szybko - co przed wiekami nazywano "chorobą zawodową" papieży? [kategoria: czarny humor] Podpowiedź - była to "choroba" śmiertelna, "przenoszona" drogą pokarmową. Na podobną zmarł Sokrates... |
Zejście z powodu trucizny? :D
|
A gdzie Twoje pytanie, Wilku? :D
|
No własnie Dorotja mam z tym problem ;)
Hmm.. cesarz zginął podczas walk z Persami, wsławił się tym że próbował "zawrócić czas", i w związku z tą decyzją dostał do imienia przydomek, pod jakim go znamy - kto to? |
Cytat:
|
Tak jest. :-)
|
W jakim miescie, na jakiej ulicy i kiedy po raz pierwszy zamonotowano latarnie i na jakie
"paliwo"? |
"Paliwo", miasto,data i ulice:
Cytat:
Cytat:
|
Chodzilo mi o to drugie, ale jaka ulica :>?
|
Bridge Street i Parliament Square?
|
Aktualne rekordy świata w biegu godzinnym, zarówno w kategorii kobiet jak i mężczyzn, ustanowiono na tym samym stadionie, mniej więcej w odstępie rocznym. Stadion ten leży w takiej odległości od pewnego stadionu aktualnego pierwszoligowego piłkarskiego klubu polskiego, że rekordzista świata w biegu godzinnym przebiegłby od jednego do drugiego stadionu w około półtorej godziny.
Pytanie brzmi: W jakich miastach leżą oba stadiony? |
Ostrava i Wodzisław Śląski.
|
Tak nawiasem mowiac, to na moje pytanie nie udzielono poprawnej odpowiedzi. Chodzilo o Pall Mall.
|
Gdzie i co to jest ?
http://img293.imageshack.us/img293/9...ndolub7.th.jpg Co to za kibice ? http://img170.imageshack.us/img170/4...8cdcpt6.th.jpg Kto to jest ? http://img294.imageshack.us/img294/4...309xzf2.th.jpg |
1-
2-kibice rep. Ghany 3.luis Figo |
1 Kosciol Wszystkich Swietych w miejscowosci Sedlec, na zdjeciu widoczny zyrandol z czaszek.\
niech ktos zada za mnie pytanie jesli dobrze |
Zabawa stoi ponad 24h, wiec sobie pozwole.
Polski historyk i rezyser, zolnierz AK, uczestnik powstania wegierskiego, duza czesc zycia spedzil na emigracji. O kogo chodzi, jaka nagrode filmowa otrzymal i w jakim jezyku pisal? |
Wpisałem w wyszukiwarce Google następujące wyrażenia: "historyk"; "reżyser"; "AK", "powstanie węgierskie" i mi wyszło Janusz Piekałkiewicz, pisał po niemiecq.
W dzisiejszych czasach sztuka stawiania pytań jest o wiele bardziej imponująca niż sztuka odpowiedzi. Trzeba formułować pytania niewrażliwe na wyszukiwarki. |
Cytat:
Pzdr. |
Trzy miasta A,B i C mają następujące własności:
*A, B i C leżą lub leżały w Polsce, ale nigdy wszystkie 3 naraz *Gdy A odpadło od Polski, to mniej więcej w tym samym czasie C przypadło Polsce *Gdy C odpadło od Polski, to mniej więcej w tym samym czasie A przypadło Polsce *B leży między A i C *A,B i C są obecnie mniej więcej tej samej wielkości, ale jeszcze w latach 1930-tych A miało więcej mieszkanców niż B i C razem wzięte *W kazdym z tych miast świętowano mistrzostwo polski w piłce nożnej Co to za miasta A,B,C? Pzdr z Gliwic, Upper Silesia |
Cytat:
Na pewno Lwow A, C Wroclaw albo Zabrze, B najszybciej Krakow.... |
A=Wrocek, B=Gród Kraka, C=Lwów;
Zabrze odpada, bo był taki moment, kiedy Wrocek, Zabrze i Kraków były naraz w tym samym momencie w Polsce, np. za Bolka Chrobrego (oczywiście miasta Zabrze jeszcze nie było, w 1922 roq, kiedy Zabrze o3mywało prawa miejskie było największą wsią Europy - 60 tys mieszkanców) czy też obecnie. Poza tym Zabrze znajduje się między Wrockiem a Krakowem. W 1939 roq Wrocek miał ponad 2 razy więcej mieszkańców niż Kraków i Lwów razem wzięte (1939 - Wrocek 630 tys, Kraków 260 tys, Lwów 340 tys). Obecnie zaś są to miasta podobnej wielkości (Wrocek 635 tys, Kraków 757 tys, Lwów 735 tys). Kazimierz Wielki zrzekł się praw do Śląska (więc i Wrocka) 1339, a rok później wyruszył na Ruś Czerwoną i w latach 1340-tych przyłączył ją (a więc i Lwów) do Polski. 600 lat później sytuacja się odwróciła. W 1939 Polska straciła (de facto) Lwów, a 1945 odzyskała Wrocek. Oczywiście we wszystkich 3 miastach były kluby, które były Mistrzami Polski w piłce nożnej (we Wrocławiu 1, w Krakowie 3, we Lwowie 1). Przy okazji: Odpowiedź na moje starsze pytanie (Wodzio i Ostrava) jest prawidłowa. Gratulacje i pzdrv. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:59. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl