Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Kiedy spadnie śnieg? Czyli z serii- wyciągnąć narty z piwnicy (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1719)

tomasz1906 02.09.2008 06:30

No i mozna temacik odgrzebac:P Krotkie to lato w tym roku. 14 czerwca ostatni snieg a dzisiaj pierwszy.

wisłaWieczysta 02.09.2008 07:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz1906 (Post 597176)
No i mozna temacik odgrzebac:P Krotkie to lato w tym roku. 14 czerwca ostatni snieg a dzisiaj pierwszy.

wy tam w szwecji macie dobrze:P super góry, dużo śniegu, nowoczesne wyciągi :D nie spodziewałbym sie że w polsce sezon narciarski w tym roku będzie jakiś długi i obfity w opady śniegu :P

hudinho 22.11.2008 19:38

jedno slowo:

ŚNIEG!!!!!!!!!!

a jezeli chodzi o wyciagi to w Białce armatki zapierd** na maxa jak sie taka pogoda utrzyma to moze juz za tydzien otworzą...
sprzet juz mam w kompleciku tylko jeszcze deske naostrzyc i nasamrowac i jazda!!

jak ja kocham zime:D

igortsw 22.11.2008 19:55

ŚNIEG =D Właśnie wyciągnełem słynne plastikowe jabuszko i idę po zjeźdzać :D

Nie tylko w Białce szykują się do otwarica :P

mic 23.11.2008 12:23

Wczoraj podobno w Szczyrku mozna bylo pojezdzic.

Kluszkowce beda otwarte za tydzien jezeli tylko temeratura i opady sie utrzymaja :D

macyo 23.11.2008 12:24

W przyszły weekend startuje sezon na Rohaczach-Spalonej Dolinie. Szczyrbskie Jezioro "chodzi" od wczoraj. Powoli więc warto przygotowywać sprzęt do akcji;)

WiselkaMLP 23.11.2008 12:25

zamierzam wrocic do nart po jakis 5-6 latach przerwy :-) trzeba bedzie pocwiczyc pod kopcem ;) a jezeli mam cos polecic to polecam stok na Nosalu w Zakopcu

podszywacz 23.11.2008 13:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WiselkaMLP (Post 632968)
zamierzam wrocic do nart po jakis 5-6 latach przerwy :-) trzeba bedzie pocwiczyc pod kopcem ;) a jezeli mam cos polecic to polecam stok na Nosalu w Zakopcu

Nosal to najtrudniesza i najniebezpieczniejsza góra na której zjeżdżałem. Z racji dość niskiego położenia często tam są temperatury dodatnie (można wtedy "wyskoczyć z butów" w mokrym, ciężkim śniegu), muldy (z racji dużego nachylenia nie dojeżdża ratrak), przetopy w górnej części trasy. Ja polecam Kasinę Wielką ze Śnieżnicą, po modernizacji wyciągu (4-osobowe krzesło) jest tam teraz całkiem znośnie, góra najbliżej Krakowa, można dojechać omijając Zapiekankę ;) No ale nie ma to jak Alpy...

WiselkaMLP 23.11.2008 13:33

a no muldy sa sa i to straszne albo tez lod na polowie dlugosci ;) teraz nie wiem ile musze cwiczyc zeby tam wrocic

rafiABG 23.11.2008 13:51

a ja wogóle nie polecam jazdy na nartach w polsce.kiedyś obliczalismy ile kosztuje podbyt tygodniowy w zakopanem + karnet na np.kasprowy,a pobyt we włoszech + skipass i wyszło,że włochy minimalnie droższe(200 zł)
nic tylko pakować narty i jazda w alpy :)

podszywacz 23.11.2008 13:58

Dlatego ja Kasinę traktuję jako rozgrzewkę przed wyjazdem w Alpy. Jadę drugi raz z rzędu w Alpy austriackie. W marcu tego roku tygodniowy pobyt z pełnym ubezpieczeniem (nawet od kosztów rezygnacji) przez Neckermanna, bez wyżywienia i karnetu wyniósł mnie około 1350 zł za cały apartament dla 3 osób. Czyli niedużo więcej niż w Polsce. A jakość wyciągów na najwyższym poziomie, o jakości gór, tras i śniegu nie wspomnę. W tym roku też się wybieram, zaklepałem już miejsce ale gdzie indziej i jest już drożej. A wierzcie mi, standard austriacki to nie standard "zakopianski". W Zakopanem dostaje się na 3 osoby "pokoicek" na poddaszu gdzie wysoka osoba wali głową w dach. Polska? Nigdy!

<wislak88> 01.12.2008 17:20

Gdzie tanio i profesionalnie wyregulują mi wiązania i nasmarują narty? Oczywiście chodzi mi o Kraków

mic 09.12.2008 20:03

Gdzie lepiej sie wybrac w ten weekend, majac do wyboru Rohace lub Chopok ?

Moglibyscie cos napisac o Chopoku, bo jeszcze tam nie bylem, jak ma sie on w porownaniu z Rohaczami ?

krzysiek92 09.12.2008 20:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez <wislak88> (Post 636814)
Gdzie tanio i profesionalnie wyregulują mi wiązania i nasmarują narty? Oczywiście chodzi mi o Kraków

polecam Decathlon na Zakopiance, profesjonalnie i cena nawet nawet:)

szczebrzeszcz 09.12.2008 20:46

eeeeee jest już śnieg?
gdzie?
śląskie też mnie interesuje, sprawdzam i "nie ma warunków"

<wislak88> 09.12.2008 21:16

Byłem w Białce na weekend i warunki bardzo dobre. Śniegu dość sporo a kolejek do wyciągu nie było.

kerim 09.12.2008 22:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mic (Post 640510)
Gdzie lepiej sie wybrac w ten weekend, majac do wyboru Rohace lub Chopok ?

Moglibyscie cos napisac o Chopoku, bo jeszcze tam nie bylem, jak ma sie on w porownaniu z Rohaczami ?

nie ma co pisać , Chopok najlepsze miejsce na Słowacji , polecam

mic 10.12.2008 08:40

A Strbskie Pleso ? Czy w poblizu tego sa jakies cieple zrodla.

Generalnie nie wiem gdzie jechac, Chopok chyba jednak odpada, bo dosc duzo km.

Glownie interesuja mnie stok na Slowacjii, gdzie w poblizu sa cieple zrodla

Ela 10.12.2008 08:54

Spróbuj tu :

http://www.velkaraca.sk/

Bardzo dobry ośrodek. Dużo tras, niezła przepustowość i sporo sympatycznych lokali na stoku :-)

No i w porównaniu z Chopokiem, blisko.

Bieluu 10.12.2008 10:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mic (Post 640677)
A Strbskie Pleso ? Czy w poblizu tego sa jakies cieple zrodla.

Generalnie nie wiem gdzie jechac, Chopok chyba jednak odpada, bo dosc duzo km.

Glownie interesuja mnie stok na Slowacjii, gdzie w poblizu sa cieple zrodla

To akurat idealnie Chopok. Z Chopoka do Liptovskiego Mikulasza jest jakieś 10-15 km. A tam już ciepłych źródeł nie brakuje. Tatralandia i Besenowa o rzut beretem. Poza tym Chopok to zdecydowanie najlepsza tam góra i warto pojechać kawałek dalej.

Bufon144 10.12.2008 10:41

a ja polecam Laskowa-Kamionna :) świetnu ośrodek zarówno dla początkujących i zaawansoanych narciarzy :D

szczebrzeszcz 10.12.2008 12:31

co jest ciekawego po drugiej stronie Cieszyna? moze być nawet na Słowacji

gackos 10.12.2008 13:17

Ja mam pytanko o stok w Paczółtowicach (wiem, że tam jest lipa, ale chciałbym troszkę potrenować przed sylwestrem:D), czy jak tylko będzie ujemna temperatura to oni naśnieżają, czy trzeba czekać aż śnieg spadnie?? Może ktoś się orientuje??

Kocur 21.12.2008 20:36

W temacie nart:

Czy ktoś zna w Krakowie sklepy gdzie jest dobry wybór kasków? Nie mówię o Go Sporcie, Intersporcie czy Decathlonie. Tam jest taka pyta że człowiekowi się na wymioty zbiera - 99% jest w rozmiarze dla dziecka 10 letniego a jak jest ostatni pasujący to porysowany jakby go już ktoś 3 sezony używał.

Pytanie czy są w Krakowie jakiejś mniejsze sklepy handlujące kaskami ?
Z góry dzięki.

TSNH 29.12.2008 16:09

Wyciągi powoli juz ruszają nawet te niedaleko Krakowa
Bedzie w tym roku jakiś Wiślacki wypad narciarski?:)

Ni_Ma 29.12.2008 16:33

Zieleniec już działa - orczyki prawie wszystkie, krzesełkowy narazie jeden. Te dwa pozostałe póki co stoją...
stok troche dośnieżany, ale ogólnie można poszaleć :)

DYRU 02.01.2009 11:16

Po 12 latach przerwy wybrałem się wczoraj wieczorem, kontrolnie do Spytkowic. nie jeździełma lata, więc mi sie podobało. Ludzi mało i mozna posmigać. tylko stok troche za krótki. Jutro do białki się wybieram jak dobrze pójdzie :)

wislak_92 02.01.2009 11:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bieluu (Post 640692)
To akurat idealnie Chopok. Z Chopoka do Liptovskiego Mikulasza jest jakieś 10-15 km. A tam już ciepłych źródeł nie brakuje. Tatralandia i Besenowa o rzut beretem. Poza tym Chopok to zdecydowanie najlepsza tam góra i warto pojechać kawałek dalej.

Tatralandia to fajna, ale w lecie, jesianią, zimą to za dużo do roboty tam nie ma.

**
Co do nart to polecam Szczyrk, dużo wyciągów każdy znajdzie coś dla siebie. Z tym, masa ludzi, czekanie 15 min w kolejce to normalka.(przynajmniej ~tydzień temu tak było)

**
Kraków zasypany.

Prezydentowa 02.01.2009 11:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak_92 (Post 650581)
Kraków zasypany.

??

Jesteś już kolejną osobą, która mi to mówi, a ja ile razy wyglądam za okno to widzę nędzne poletka śniegu na trawie i centymetrową warstwę na drodze. Nie powiem, że mnie to zastanawia - czy to ja mieszkam na jakimś biegunie ciepła czy mam inne postrzeganie słowa "zasypany" tudzież "kupa śniegu":)

devios 02.01.2009 11:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Prezydentowa (Post 650588)
??

Jesteś już kolejną osobą, która mi to mówi, a ja ile razy wyglądam za okno to widzę nędzne poletka śniegu na trawie i centymetrową warstwę na drodze. Nie powiem, że mnie to zastanawia - czy to ja mieszkam na jakimś biegunie ciepła czy mam inne postrzeganie słowa "zasypany" tudzież "kupa śniegu":)

Kraków zasypany :) trochę trawy widać, ale śnieg lekko sypie i tak z 3-5 cm jest.

Kocur 02.01.2009 11:51

Tatralandia zeszła na psy już ponad rok temu. Dzienny karnet ponad 100 zł - no sorry - ale w Popradzie czy Beszenowej jest duuużo taniej i przyjemniej.

Chopok jako góra do jazdy bezkonkurencyjna - ale gorące źródła to już nie w Mikulaszu bo szkoda zdrowia i kasy.

ps. Był ktoś w naszych nowych aquaparkach w Szaflarach czy Bukowinie ? Według opisu z netu Bukowina jest największym aquaparkiem po obu stronach Tatr :)

DYRU 02.01.2009 12:27

gdzie w Krakowie i w jakiej cenie kupię deskę z wiązaniami, używaną dla początkujacego. na co zwrocic uwagę itp. proszę o porady :)

KosaPS 02.01.2009 12:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DYRU (Post 650606)
gdzie w Krakowie i w jakiej cenie kupię deskę z wiązaniami, używaną dla początkujacego. na co zwrocic uwagę itp. proszę o porady :)

Ja polecam sklep na Balickiej parę metrów za giełdą komputerową. Za 800zł powinieneś tam kupić deske+wiązania+ buty. Na miejscu ci wszystko już doradzą i dopasują do twojego stylu w jakim chcesz jeździć

mic 02.01.2009 13:08

Mozecie powiedziec cos o Dwoch Dolinach (Wierchomla - Muszyna)?

rafalek 02.01.2009 13:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 650593)
Tatralandia zeszła na psy już ponad rok temu. Dzienny karnet ponad 100 zł - no sorry - ale w Popradzie czy Beszenowej jest duuużo taniej i przyjemniej.

Chopok jako góra do jazdy bezkonkurencyjna - ale gorące źródła to już nie w Mikulaszu bo szkoda zdrowia i kasy.

ps. Był ktoś w naszych nowych aquaparkach w Szaflarach czy Bukowinie ? Według opisu z netu Bukowina jest największym aquaparkiem po obu stronach Tatr :)

Ja byłem w Szaflarach. Malutki ośrodek, no może nie taik strasznie mały, ale nie zbyt duży. Bardzo przyjemnie, basen mniejszy w środku i tak ze dwa razy większy na zewnątrz. Są bicze wodne i to takie, że ciężko na nogach ustać:D Co do cen, to za 3 godzinny bilet chyba ulgowy 25, a normalny 30 zł. Także polecam.

wislak_92 02.01.2009 13:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 650593)

To chyba mówimy o czym innym, ja byłem ze 2 mies temu to bilet dla dorosłego całodzienny kosztował 560 koron.

Prezydentowa
miałem na myśli, że wreszcie jest śnieg...
:-P

Jeszcze wracając do Parków... w ZakopanEM jest słaby i droższy od naszego w Krakowie, także nie polecam.

Kocur 02.01.2009 14:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak_92 (Post 650637)
To chyba mówimy o czym innym, ja byłem ze 2 mies temu to bilet dla dorosłego całodzienny kosztował 560 koron.

Mówimy o tym samym - tyle że ja miałem info z Sierpnia :) Wtedy naprawdę tyle kosztował, aż nas cofnęło sprzed wejścia - sezon wakacyjny. Patrzyłem w cennikach i teraz faktycznie 560 - thx.

turbo_cola 02.01.2009 16:01

Jaki stok byście polecili na pierwszy raz,tylko taki żęby się za szybko nie zniechęcić. Interesuje mnie coś w pobliżu Krakowa.

Arkas 02.01.2009 22:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez turbo_cola (Post 650689)
Jaki stok byście polecili na pierwszy raz,tylko taki żęby się za szybko nie zniechęcić. Interesuje mnie coś w pobliżu Krakowa.

Siepraw.

Był ktoś w Witowie?? Jakie warunki?? Dużo ludzi??

Prezydentowa 02.01.2009 22:48

Jak ktoś się zastanawia, to od razu napiszę, żeby szerokim łukiem omijać wyciąg na Czarnej Górze. Stok nieprzygotowany. Jeżdżę blisko 15 lat i najnormalniej w świecie miałam problemy z równowagą przy zjeździe...:-/
Lód, grudy, zmrożony śnieg, wystająca ziemia. Dodatkowo w knajpce na dole dokładnie GODZINĘ i 15 MINUT stałam w kolejce, żeby zamówić rozmiękłe kotlety, stare frytki, wodniste grzane piwo z sokiem i zimnego grzańca...Jedna niepociumana kobita obsługuje kasę, brak podziału na stanowiska do jedzenia i picia, zero organizacji, odradzam z czystym sumieniem!

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:38.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl