Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   4. kolejka, Wisła Kraków - Ruch Chorzów, 12 sierpnia 2024, 19:00 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=11027)

Arkadiusz.Czerepach 09.08.2024 23:33

4. kolejka, Wisła Kraków - Ruch Chorzów, 12 sierpnia 2024, 19:00

Nadchodząca kolejka

https://i.ibb.co/hsjS0X4/r.png

Aktualna tabela

https://i.ibb.co/SV0V6MR/rr.png

:TS:

Patryko 10.08.2024 10:56

Pasowałoby chociaż tego meczu nie przegrać, bo zapowiada nam się niezły maraton przez następny miesiąc.

Ruch -> Arka -> Łęczna -> Miedź

Jak w tych meczach nie zrobimy 6+ punktów, to może być ciężko o strefę barażową przed przerwą zimową.

Stelio 10.08.2024 14:23

Z tym gangiem Olsena jaki mamy w obronie to Ruch myślę gładziutko 2/3 nam strzeli. Obstawiam 2:1 albo 3:2 dla Ruchu.

black 10.08.2024 14:43

z tym składem papy(oprócz Rodado) Wisła-Ruch 1-3 i tyle w temacie

doktor granat 10.08.2024 15:44

Rozwalimy ich 2-1

Arked 10.08.2024 19:19

Wygrajmy to na przekór wszystkiemu. Może jesteśmy do dupy ale rywale też.

leszekpw 11.08.2024 10:12

Z tym szrotem polaków w składzie i geniuszem polskiej myśli szkoleniowej, obskoczymy od Ruchu wpierd..

Witalis 11.08.2024 10:36

Nie mówię, że w klubie mają pracować ludzie za zasługi, przysłowiowe legendy (Moskal np. dostał pracę, bo jest specem od awansów i zna ligę), ale jak to jest, że łatwiej ludziom przychodzi szacunek i zaufanie do Rude, który był tu na chwilę, a wobec Moskala protekcjonalność i kpina ("geniusz pmsz")?

Arkadiusz.Czerepach 11.08.2024 11:11

ojkofobia :pala:

Drozd 11.08.2024 11:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1631498)
ojkofobia :pala:

Nie tylko.

U nas jest szacunek do "legend" ale nie wszystkich. Moskal od lat był traktowany jako zapchajdziura, bo Wiśle chciał pomagać z sentymentu. Durny przydomek "remis" wymyśliła banda kretynów kiedy miał w składzie 13 ludzi do grania, a mimo to byliśmy w środku tabeli. Po Maskancie też było źle bo ze Standardem odpadliśmy po dwóch remisach, a w lidze było chyba 7 miejsce. Przyszedł Probierz i skończyliśmy chyba na 12. Moskal w Wiśle zawsze miał pod górkę bo jest szczery, pracowity i ambitny. Takich u nas nie lubią. U nas najbardziej szanowana "legenda" to taka która jak coś spieprzysz to poklepie po plecach i powie, że nic się nie stało.

Arkadiusz.Czerepach 11.08.2024 11:29

no tak to też

dodatkowo zeszmacił go wtenczas szanowany Małecki

od tamtej pory dystans wiekowy pomiędzy Moskalem a piłkarzami wzrósł , a i nie ma już w składzie graczy tak krnąbrnych więc problem zniknął ale łatka miękiej faji sie ciągnie

wolfy 11.08.2024 12:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1631472)
Wygrajmy to na przekór wszystkiemu. Może jesteśmy do dupy ale rywale też.

Na kim się przełamywać jak nie na nas?

Karherop 11.08.2024 12:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1631453)
Pasowałoby chociaż tego meczu nie przegrać, bo zapowiada nam się niezły maraton przez następny miesiąc.

Ruch -> Arka -> Łęczna -> Miedź

Jak w tych meczach nie zrobimy 6+ punktów, to może być ciężko o strefę barażową przed przerwą zimową.

Nie wiem czemu akurat taka periodyzację sobie wybrałeś, ale przed przerwą na kadrę będzie jeszcze mecz z Kotwica na wyjeździe.

Razem zagramy 7 kolejek. Moskal przy pierwszym awansie z ŁKS ma tym etapie miał tylko 10 pkt. Lechia miała też dokładnie taki sam wynik rok temu.

Absolutne minimum to właśnie ustalanie tych 10 pkt. Jak nic wychodzi że z Ruchem jesteśmy na musiku.

wolfy 11.08.2024 12:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1631514)
Nie wiem czemu akurat taka periodyzację sobie wybrałeś, ale przed przerwą na kadrę będzie jeszcze mecz z Kotwica na wyjeździe.

Razem zagramy 7 kolejek. Moskal przy pierwszym awansie z ŁKS ma tym etapie miał tylko 10 pkt. Lechia miała też dokładnie taki sam wynik rok temu.

Absolutne minimum to właśnie ustalanie tych 10 pkt. Jak nic wychodzi że z Ruchem jesteśmy na musiku.

Myślę że może z 5 punktów Moskal uciuła.
Może.

Nie żartuję, nasza obrona złożona z dwóch kloców na stoperze (ale za to POLAKÓW) z nikim pewnie nie utrzyma czystego konta, pewnie sporo z wymienionych drużyn wrzuci nam dwie bramki lub więcej.

Za to w ofensywie wszystko spoczywa na barkach Rodado i Baeny, może Kiss zacznie grać - reszta to polskie drewno.

Trudno będzie strzelić tyle co stracimy, albo więcej.

emjot 11.08.2024 13:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1631515)
Myślę że może z 5 punktów Moskal uciuła.
Może.

Nie żartuję, nasza obrona złożona z dwóch kloców na stoperze (ale za to POLAKÓW) z nikim pewnie nie utrzyma czystego konta, pewnie sporo z wymienionych drużyn wrzuci nam dwie bramki lub więcej.

Za to w ofensywie wszystko spoczywa na barkach Rodado i Baeny, może Kiss zacznie grać - reszta to polskie drewno.

Trudno będzie strzelić tyle co stracimy, albo więcej.

na bank z klockiem Eneko (HISZPANEM) mielibyśmy fawdziesiąt punktów więcej

to się nudne już robi
kloc to kloc
bez względu czy Polak (taki Uryga czy Jaroch obecnie)
czy Hiszpan (Eneko, Junca)
czy Węgier pozbawiony mózgu Kiss
czy Polak bez formy vide Zjawiński

wolfy 11.08.2024 13:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1631516)
na bank z klockiem Eneko (HISZPANEM) mielibyśmy fawdziesiąt punktów więcej

to się nudne już robi
kloc to kloc
bez względu czy Polak (taki Uryga czy Jaroch obecnie)
czy Hiszpan (Eneko, Junca)
czy Węgier pozbawiony mózgu Kiss
czy Polak bez formy vide Zjawiński

Eneko przy Biedrzyckim to był wirtuoz. Nie sądziłem że użyję tych dwóch słów w jednym zdaniu, ale szybko w tym sezonie przekonałem się że zawsze może być gorzej.

I jest.

Patryko 11.08.2024 13:50

@Karherop

Kotwica to moim zdaniem jeden z pewniaków do spadku. Najbliższe cztery mecze pokażą gdzie mniej więcej jesteśmy w stawce klubów, które mają teoretycznie walczyć o Top6.

wolfy 11.08.2024 13:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1631519)
@Karherop

Kotwica to moim zdaniem jeden z pewniaków do spadku. Najbliższe cztery mecze pokażą gdzie mniej więcej jesteśmy w stawce klubów, które mają teoretycznie walczyć o Top6.

W pobliżu Kotwicy?

emjot 11.08.2024 13:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1631518)
Eneko przy Biedrzyckim to był wirtuoz. Nie sądziłem że użyję tych dwóch słów w jednym zdaniu, ale szybko w tym sezonie przekonałem się że zawsze może być gorzej.

I jest.

żaden wirtuoz klocek z przebłyskami, rzadkimi
nie twórzmy legend miejskich

Markus 11.08.2024 15:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1631521)
żaden wirtuoz klocek z przebłyskami, rzadkimi
nie twórzmy legend miejskich

Ale i tak lepiej się ruszający, mający lepszy strzał i potrafiący więcej niż ów Biedrzycki. I tak, wszystko wskazuje na razie na to, że Eneko był zawodnikiem lepszym piłkarsko od tego, którego obecnie wykupiliśmy za relatywnie spore pieniądze.

O tym pisze Wolfy, a nie o tym, że Eneko to dobry piłkarz czy że nie był szrotem lub pomyłką Wisły.

Patryko 11.08.2024 15:19

Daj już spokój Markus, Eneko był takim samym kołkiem jak Uryga i Biedrzycki. Bardzo dobrze, że już go tu nie ma, szkoda, że na jego miejsce zrobiliśmy wymianę jeden do jednego.

Markus 11.08.2024 15:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1631526)
Daj już spokój Markus, Eneko był takim samym kołkiem jak Uryga i Biedrzycki. Bardzo dobrze, że już go tu nie ma, szkoda, że na jego miejsce zrobiliśmy wymianę jeden do jednego.

Ależ ja się z tym zgadzam: Eneko był kołkiem i pomyłką, choć ciut mniejszym niż na razie Biedrzycki, a na pewno szybszym niż Uryga. :-D

Fatalnie się stało, że w jego miejsce nie przyszedł naprawdę sensowny środkowy obrońca o nieco innej charakterystyce, a Królewski przepłacił za kolejnego kołka.

El'kabat 11.08.2024 15:54

GRAMY swoje czyli remisowo, 1:1.

wolfy 11.08.2024 17:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1631526)

To nie była wymiana, bo za Biedrzyckiego zapłaciliśmy i raczej nie 1:1, bo Satrustegui chyba jednak nie był takim parodystą. Nie sądziłem że to możliwe, ale zaczynam tęsknić za Eneko.

Patryko 11.08.2024 17:15

Eneko to był leszcz (nie zmieni tego bramka w finale PP), jego asysta z Podbeskidziem będzie memem przez wiele lat.

Kurz 11.08.2024 19:37

Prognozowanie wyników meczów Wisły mija się z celem. Jak słabo broniliśmy, tak słabo bronimy i tracimy bramki w losowych momentach. Zdrowy rozsądek podpowiada, że przegramy...

Karherop 12.08.2024 07:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1631534)
To nie była wymiana, bo za Biedrzyckiego zapłaciliśmy i raczej nie 1:1, bo Satrustegui chyba jednak nie był takim parodystą. Nie sądziłem że to możliwe, ale zaczynam tęsknić za Eneko.

Ja tu widzę dwa główne problemy:

Obrona to powinien być monolit, zgranie, automatyzmy, wzajemna asekuracja. A tu mamy obrońcę który po 3 treningach ląduje w 1 składzie na Polonię. (Enko miał akurat 3 tygodnie spokojnych treningów z zespołem przed debiutem).

W parze z Uryga będzie wieczny problem, bo to nie jest lewonożny stoper (jak Eneko). Colley świetnie operował obiema nogami, ale takich zawodników jak on jest niewiele.

Póki co jesteśmy na niego skazani, więc zostanie nic innego jak gościa obserwować i albo się ogarnie, albo będzie miał już wyłącznie łatkę szrotu (jak choćby Janicki). W BBT w sezonie 22/23 był to mimo wszystko jeden z najlepszych obrońców ligi. Być może aż tak zdziadzial, czego nie można wykluczyć.

Koniec offtopa-

Tymczasem z Ruchem nie liczę na wiele, ale po prostu na przerwanie fatalnej serii. Będzie o to jednak bardzo trudno...

Kurz 12.08.2024 08:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1631549)
W BBT w sezonie 22/23 był to mimo wszystko jeden z najlepszych obrońców ligi. Być może aż tak zdziadzial, czego nie można wykluczyć.

Różnica bierze się z 2 różnych systemów gry. Wisła chce posiadać piłkę, prowadzić grę, atakować. Wobec czego jest więcej miejsca z tyłu. To konsekwencja bardziej ofensywnego nastawienia. Uryga ma tu trudniej niż w BBT, gdzie zawsze było mrowie kolegów w zasięgu ręki (może nie potrafiących konstruować pięknych akcji, ale za to wyspecjalizowanych w antyfutbolu). Jeśli weźmiemy pod uwagę błędy indywidualne, straty, niecelne podania, napędzające przeciwników, otrzymujemy pełniejszy obraz sytuacji. Ostatnią kwestią są profile piłkarzy. Sprowadzamy raczej takich co potrafią do przodu i dużo słabiej do tyłu (zawodnicy bardzo dobrzy w obu aspektach to towar deficytowy i za drogi dla nas). W związku z tym mamy to co mamy.

Karherop 12.08.2024 09:01

Tamta Termalika to jednak była drużyna też ofensywnie nastawiona (choć nie tak jak Wisła). Dodatkowo bronili znakomicie (5 - najmniej porażek w całym sezonie). Można nawet zaryzykować stwierdzenie że gdyby Biedrzycki zagrał w finalowym barażu (a wypadl za kartki) to Puszcza być może wtedy by z nimi nie wygrała.

A to że u nas jest za dużo ofensywnych obrońców to fakt, choć tutaj też swoje robi środek pola, który powinien dużo lepiej zabezpieczać boczne strefy, a raczej mamy tam wieczne autostrady.

s1mone 12.08.2024 09:06

Eneko był zajebisty.

Gdy Rude był trenerem i preferował swoich ziomków to ten turbo kloc przegrał rywalizację z Urygą.
Ale spoko, na pewno był od niego lepszy, skoro nawet jego rodak się na nim nie poznał :D

Markusizmy heh.

Ogryzek 12.08.2024 09:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1631556)
Eneko był zajebisty.

Gdy Rude był trenerem i preferował swoich ziomków przegrał rywalizację z Urygą.
Ale spoko, na pewno był od niego lepszy, skoro nawet jego rodak się na nim nie poznał :D

Markusizmy heh.

No tak....

Markus i wolfy - twórcy nowej mitologii i legend...

Kurz 12.08.2024 09:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1631555)
Tamta Termalika to jednak była drużyna też ofensywnie nastawiona (choć nie tak jak Wisła). Dodatkowo bronili znakomicie (5 - najmniej porażek w całym sezonie). Można nawet zaryzykować stwierdzenie że gdyby Biedrzycki zagrał w finalowym barażu (a wypadl za kartki) to Puszcza być może wtedy by z nimi nie wygrała.

A to że u nas jest za dużo ofensywnych obrońców to fakt, choć tutaj też swoje robi środek pola, który powinien dużo lepiej zabezpieczać boczne strefy, a raczej mamy tam wieczne autostrady.

Ale te boczne strefy również relatywnie słabo zabezpieczają skrzydłowi. Nie tak słabo jak Yebo, ale nie są w tym mistrzami. Kolejnym problemem jest środek pomocy i jego konstrukcja. Carbo to za mało. Powinien być drugi zawodnik od zapieprzania i jednocześnie napędzania akcji. Taki, o którym można byłoby powiedzieć, że jest w top 3 na swojej pozycji w pierwszej lidze.

Witalis 12.08.2024 09:42

Pierwszoligowy szlagier.

Oczekuję wyrównanej gry dwóch solidnych jak na swoją ligę drużyn.

s1mone 12.08.2024 11:06

Ja tęsknię za wykupowaniem meczów Wisły po 10 zł z 5 złotową dotacją dla klubu. Było to dla mnie dużo bardziej lazy-friendly :D

Ostatnio co kolejkę muszę od nowa szukać, gdzie dany mecz jest transmitowany - gdyż nie posiadam telewizji stacjonarnej :D

Dlatego dla tych co mają podobny problem do mnie - dzisiejszy mecz na internecie można obejrzeć pod tym linkiem https://sport.tvp.pl/79538482/wisla-...tream-12082024

Stwierdziłem, że skoro wcześniej wyszukałem to się podzielę z kolegami.

Pozdro:)

azor 12.08.2024 12:01

To Ci ułatwię na przyszłość - wszystkie mecze Wisły tam znajdziesz ;)

Karherop 12.08.2024 12:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1631567)
Ja tęsknię za wykupowaniem meczów Wisły po 10 zł z 5 złotową dotacją dla klubu. Było to dla mnie dużo bardziej lazy-friendly :D

Ostatnio co kolejkę muszę od nowa szukać, gdzie dany mecz jest transmitowany - gdyż nie posiadam telewizji stacjonarnej :D
)

To ja też się podzielę, choć to odkrycie stare jak świat

Wislaportal -> sport w tv i masz rozpiskę co gdzie transmitują (nie tylko Wisłę) na jakim kanale.

Pulpet 12.08.2024 12:13

1:1. Pewniak.
I dziesięć punktów straty do Termaliki po ledwie miesiącu grania.

wolfy 12.08.2024 12:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pulpet (Post 1631573)
1:1. Pewniak.
I dziesięć punktów straty do Termaliki po ledwie miesiącu grania.

Wcale nie taki pewniak, jedna bramka stracona to mało jak na nas.

Stelio 12.08.2024 12:48

Kto wyleci dzisiaj z boiska? Osobiście stawiam, że el capitano w koncu dolozy cegielkę do tej wspaniałej serii. Ale nie wykluczam również jakiejś mniej oczywistej czerwonej. Może Chickan? Długa pila za linie obrony, cziczkan wybiega z pola karnego, ale przy pilce szybszy jest pilkarzy Ruchu i cyk.

swiety37 12.08.2024 13:31

Cziczkan zbyt przyspawany do linii bramkowej, a Capitano to nie zdąży sfaulować ;)
Któryś młody się może zagrzać... Sukiennicki/Gogół/Kutwa.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:49.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl