Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Wojsko czeka :) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=3178)

magowski 23.06.2008 18:16

Skończyłem liceum,byłem na WKU dostałem tam kategorie A i odroczenie bodajże do 30 czerwca. I co teraz? Czy musze coś zanieść do wojska do tego 30 czerwca czy dopiero jak dostane się na jakieś studia?

medyk 23.06.2008 18:27

dopiero jak sie dostaniesz na studia

Tobi1906 25.06.2008 14:30

Mam n=rozumieć ze jak skończyłem studia 3 lata temu to jestem juz w 100 % pewny ze MNie nie zabiorą?

Papierku od czasu rozpoczęcia studiów juz wogóle nie dostawałem!

Zna ktos blizej taka sprawe?

<3 Wisla Kraków 29.06.2008 11:38

Cześć,problem polega na tym,ze dostałem z WKU list ,o treści "wzywa się do osobistego stawienia sie w dniu 25.06.2008 w celu powołania do czynnej służby wojskowej",byłem na komisji lekarskiej 31 Marca (tego roku),dałem zaświadczenie,ze sie uczę,i gośc z komisji wyraznie mi powiedział,ze jestem odroczony do września. a od września mam dostarczyć nowe aktualne zaświadczenie,ze sie uczę!,Czy ten list oznacza,ze dostałem wezwanie po bilet?? Bo nie kumam. ;p

Z góry Dzięki za info.

Maciejo 30.06.2008 10:34

tak, to wezwanie powinno oznaczać, że dostałeś wezwanie po bilet. ale 25 już chyba był?:>

jeśli już raz byłeś i dostałeś odroczkę, to idź to wyjaśnij czym prędzej, najlepiej z nowym zaświadczeniem, że uczęszczasz do szkoły, bo wiadomo, że w takiej firmie mogli coś zagubić czy coś.

miba 30.06.2008 11:27

mam ten sam problem- dostalem papier choć jestem "odroczony"

Po prostu pojechani są w tym WKU i tyle... :shock:

DYRU 30.06.2008 12:59

ja tez kiedys dostałem wezwanie pojechałem wyjasniłem sprawe i gites :)

Tobi z tego co się orientuję to:
jezeli od sotatniego wezwania na WKU lub od dnia, w którym kończy Ci się odrocznie WKU nie upomni się o Ciebie w ciągu 12 miesięcy to zostajesz przeniesiony do rezeerwy

Tobi1906 30.06.2008 16:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DYRU (Post 559261)
ja tez kiedys dostałem wezwanie pojechałem wyjasniłem sprawe i gites :)

Tobi z tego co się orientuję to:
jezeli od sotatniego wezwania na WKU lub od dnia, w którym kończy Ci się odrocznie WKU nie upomni się o Ciebie w ciągu 12 miesięcy to zostajesz przeniesiony do rezeerwy

Było by miło :) nie pukali i nie przysylali listów od 6 lat więc moze dali sobie ze MNą spokój,kusi Mnie iść sprawdzić ale kto wie kogo tam zastanę...

Maverickk 03.07.2008 17:53

Witam!Mam takie pytanie mianowicie czy w wku mogą mi odmówić nauki jeżeli będę teraz zapisywał sie do drugiego studium tylko innego profilu??Czy ktoś może spotkał sie z taka sytłacja?albo wie coś na ten temat??Jeśli by ktoś coś wiedział to prosiłbym o odpis albo odezwanie sie na PW!Pozdrawiam

sefarsefar 03.07.2008 21:09

Gneralnie WKU nie zajmuje się wydawaniem zgody na pobieranie nauki w szkole :)

Maciejo 03.07.2008 21:18

tak jak mówi sefarsefar, WKU nie ma nic do tego, jeśli dostarczasz im świstek z danej szkoły, że do niej uczęszczasz i pobierasz naukę, muszą Cię odroczyć na w/w okres.

Jarza 22.07.2008 16:55

No to Panowie teraz moja kolej...
Jestem ponad rok po studiach, spokojnie sobie pracuję a tu dziś do drzwi puka listonosz z przesyłką.
Dziewczyna nie odebrała na wieść, że to armia.. zobaczyła tylko skrawek tekstu "...powszechnego obowiązku obrony"

Nie chcę tego odbierać, bo śmierdzi mi kamaszami, ale z drugiej strony jak się to może skończyć?
Jeśli macie jakieś doświadczenie w tej kwestii, proszę o rady.

acha..dla jasności to pierwsze takie coś :/

PZDR
J

szczebrzeszcz 22.07.2008 17:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jarza (Post 571868)
No to Panowie teraz moja kolej...
Jestem ponad rok po studiach, spokojnie sobie pracuję a tu dziś do drzwi puka listonosz z przesyłką.
Dziewczyna nie odebrała na wieść, że to armia.. zobaczyła tylko skrawek tekstu "...powszechnego obowiązku obrony"

Nie chcę tego odbierać, bo śmierdzi mi kamaszami, ale z drugiej strony jak się to może skończyć?
Jeśli macie jakieś doświadczenie w tej kwestii, proszę o rady.

acha..dla jasności to pierwsze takie coś :/

PZDR
J

od razu po dostałem
sprawa wyglada prawdopodobnie tak ze musza dane uaktualnic i podjac decyzje co dalej
jezeli jest pod studiach(mgr, bo licencjat sie nie liczy) to bedziesz im musial zaniesc zaswiadczenie o ukonczeniu, a to oznacza stopien podoficera, gotowosc w ciągu 12 mieciecy(jezeli do tego czasu nie otzrymasz powolonia do automatycznie idziesz do rezerwy), słuzba w szkole podoficerskiej trwa 3 miesiące(to tak jezeli dostaabyc w ciagu tych 12 mieisecy ;) )
zeby wreczyli ci bilet najpeirw musisz podpisac papierek (tak mi sie wydaje)
lepsze info znajdziesz na forum wojska polskiego :)
PS. jestem w okresie 12mieiscznym :) (ale i tak sobie studia zlatwiłem na wszelki wypadek)

Jarza 22.07.2008 21:02

No to jest nadzieja, jestem deko ponad rok po studiach magisterskich.
Czyli to jest prawdopodobnie pismo o przesunięciu do rezerwy?

Chyba, że mam mega niefart i mnie dziabną jeszcze :/

szczebrzeszcz 23.07.2008 07:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jarza (Post 572088)
No to jest nadzieja, jestem deko ponad rok po studiach magisterskich.
Czyli to jest prawdopodobnie pismo o przesunięciu do rezerwy?

Chyba, że mam mega niefart i mnie dziabną jeszcze :/

nie do rezerwy a na okres gotowosci 12miesiecznej :)
w ciagu roku mogą Cię powołac ale nie muszą , a jezeli masz mgr to po okazaniu zawsiwadczenia co najwyzej 3 miesiace sluzby :)
zajrzyj tutaj
http://forum.wojsko-polskie.pl/odroc...6813e08ef8cc51
PS. soatels juz list "sprawy ewidencyjne"? jezeli nie to raczej bedzie to, ale 100% nie daje, listonosza się zapyatj co tam jest napisane

Sebo_TS 23.07.2008 10:29

To może teraz ja :D
Sprawa wygląda następująco.....

Kilka stron wcześniej przytaczałem mój "problem", a teraz jego kontynuacja...

Dla przypomnienia

Jakieś hmm kilka miesięcy temu ( w tym roku to było ) dostałem papier że mam się zgłosić na WKU. Jako że byłem
już po szkole postanowiłem się zapisać do Cosinusa na jakąś szkołę policealn.a na semestr I ( system wiosna jesień) . Wziąłem apierek z Cosinusa i pojechałem na WKU. Zabrałem też zaświadczenie z Parafii że się będe żenił oraz książeczke ciąży ówczesniej narzeczonej.
Wszedłem do jakiegoś mundurowego i się pyta co mam dla niego. A ja że papierek ze szkoły oraz coś lepszego tzn to że się chajtam. Na co on : " Panie M........ te czasy już mineły" A
Ale gdy wychodziłem od niego z pokoju powiedział że po ślubie mam dowieść akt małżeństwa.
Później jak poszedłem do tego pokoju co jakaś kobieta jest i się coś tam podpisuje, tzn gdzie się do szkoły chodzi, pytałą co i jak noi ja jej mówie że kazał dowieść akt małżeństwa, na co ona żeby dowieść bo może to jakoś "pomóc"

I teraz :

Jestem po ślubie ponad 2 tygopdnie :D Dziecka z żoną się spodziewamy w listopadzie :) Akt małżeństwa już jest. Ale z Cosinusa pewnie mnie wyrzucili bo nie byłem na ani jednych zajęciach :D
I teraz jechać z tym aktem małżeństwa na ryzyk fizyk ? Bo jak już wysłali z Cosinusa papiery że się nie ucze ? Co robić ?

P.S Aha, do dnia dzisiejszego póki co żadnego listu z WKU nie dostałem. Jechać tak bez wezwania ?

Krissu 23.07.2008 10:55

Żona pewnie nie pracuje.
Jeżeli utrzymujesz ją, niedługo dziecko i dom to możesz się powołać na "jedynego żywiciela rodziny".
Ładne podanie o odroczenie z tego powodu powinno wystarczyć.
No i jako załączniki te wszystkie papiery, które masz.
Ja na Twoim miejscu poczekałbym aż się odezwą, ale papiery możesz mieć "w pogotowiu".

Ja w poniedziałek dostałem wezwanie na WKU. Wczoraj stawiłem się tam z papierami z UEK, przy okazji chciałem się dowiedzieć coś o Szkołach Oficerskich dla absolwentów. Odsyłali mnie po różnych pokojach, dopiero przy 4 podejściu udało mi się dowiedzieć to czego chciałem.
Pełen profesjonalizm, nie ma co.

Sebo_TS 23.07.2008 11:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 572347)
Żona pewnie nie pracuje.
Jeżeli utrzymujesz ją, niedługo dziecko i dom to możesz się powołać na "jedynego żywiciela rodziny".
No i jako załączniki te wszystkie papiery, które masz.
Ja na Twoim miejscu poczekałbym aż się odezwą, ale papiery możesz mieć "w pogotowiu".
.

Żona pracuje. Tzn jest zarejstrowana w firmie, żeby później kase mieć z L4 i wychowawcze :D
Dom, właśnei, mieszkamy u niej w domu prywatnym ;/
Tylko że ten Kapral czy ktoś tam kazał przywiesc akt małżństwa .......
I już sam nie wiem co robić :/

Krissu 23.07.2008 11:03

http://forum.wojsko-polskie.pl/odroc...cych-vf13.html
Tu spróbuj poczytać.
Ja nie orientuję się dokładnie w przepisach a tam są ludzie, którzy na pewno Ci pomogą.

Sebo_TS 23.07.2008 11:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 572352)
http://forum.wojsko-polskie.pl/odroc...cych-vf13.html
Tu spróbuj poczytać.
Ja nie orientuję się dokładnie w przepisach a tam są ludzie, którzy na pewno Ci pomogą.

Dzięki !
Już czytałem zanim mi to przesłałeś. Tylko tam chwilami sobie sami zaprzeczają z tym co mi powiedział "Kapral" na WKU

Krissu 23.07.2008 11:32

Grunt to znać przepisy i swoje prawa.
Na WKU często wykorzystują niewiedzę przyszłych obrońców macierzy.

Sebo_TS 23.07.2008 13:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 572382)
Grunt to znać przepisy i swoje prawa.
Na WKU często wykorzystują niewiedzę przyszłych obrońców macierzy.

Majro czy ktoś tam powiedział że po slubie mam dowieśćakt małżeństwa. A na tym forum wyczytałem, że komuś też tak kazali, koleś pojechał zawiozł i otrzymał bilet ;/
I teraz nie wiem czy jechać czy nie :/

sefarsefar 23.07.2008 15:28

Małżeństwo nie zwalnia cię z obowiązku odbycia służby wojskowej. Nawet jak sobie napłodzisz stadko dzieci też nie pomoże. Więc jeśli nie masz żadnych innych "zabezpieczeń" :) to możesz dostać bilet.

YaSiOTSW 23.07.2008 15:31

Zapisz sie do szkoły i ch**:P:)

Maciejo 23.07.2008 21:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 572347)
Żona pewnie nie pracuje.

to też nie jest tak do końca. w wojsku, żołnierz służby zasadniczej dostaje coś w stylu zapomogi jako jedyny żywiciel rodziny, oczywiście jeśli przedstawi odpowiednie dokumenty i złoży wniosek do dowódcy. po rozpatrzonym pozytywnie wniosku żołnierz otrzymuje zasiłek przy żołdzie, lub jest on wysyłany razem z żołdem do żony. zależy jak kto lubi :) ogólnie nie są to jakieś kokosy, ale najgorzej też nie jest.

tak więc jako jedyny żywiciel rodziny to nie przejdzie raczej.

Wormal 26.07.2008 12:36

Witam po dłuuuuugiej przerwie.

Temat przerabiany przeze mnie całkiem niedawno, więc napiszę - a co?

Wezwanie było, panika była -ale na krótko. Szybka piłka do znajomej lekarki, ta skierowała do swojej znajomej w szpitalu Narutowicza bodajże - ta zrobiła co trza (echo serca), potem poprawiłem u znajomego okulisty i z powrotem do znajomej lekarki mej. Ta wystawiła opinię: ślepy, daltonista i z kosmicznym, leczonym kilka lat nadciśnieniem. Das is gute !

Z tymiż papierami, badaniami, itp udałem się (Oczywiście bez kawy z czterech łyżeczek przed wyjściem się nie obeszło) spokojny już jakże na komisję lekarską obok Montelupich. Wiedziałem, że jak wyczują sprawę to do aresztu niedaleko. Ciśnienie skoczyło jeszcze bardziej. No i dobrze, bo wysłali do szpitala wojskowego na swoje badania. W kolejkach do lekarzy się wystałem tyle, że ciśnienie sięgnęło zenitu - w przenośni i dosłownie. Tym lepiej bo internista jak zobaczył wyniki badań powiedział, że dalszych badań to raczej nimo sensu robić. Git. Wracam na komisję - ci mówią, że na Koletku za tydzień wszystkiego się dowiem. No i się dowiedziałem - kategoria E. Totalnie niezdolny do czynnej służby wojskowej - nawet jak nas Taliby będą atakaa. No i mi pasuje.

Koszt - 600 zł

WiselkaMLP 26.07.2008 13:17

Ja jeszcze w szkole ale tak kminilem od zawsze ze ten dzien kiedys nadejdzie jak WKU sobie o mnie przypomni ( teraz juz sobie nie przypomni). Udawalem ze psyche strasznie mam zryta nerwice itp. Krecilem sie po psychiatrach oczywiscie bajere nieziemska wciskalem i udawac tez troche trzeba bylo ;) ... Stwierdzone : Nadpobudliwosc (fakt) Schizofremia (chyba nie :D) . Oby bylo wkoncu wojsko zawodowe tego zycze wsyztskim jak i sobie ale jak co do czego przyjdzie papiery sa ;)

Maciejo 26.07.2008 13:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WiselkaMLP (Post 574278)
Schizofremia (chyba nie :D) . Oby bylo wkoncu wojsko zawodowe tego zycze wsyztskim jak i sobie ale jak co do czego przyjdzie papiery sa ;)

chyba schizofrenia :-P

panowie jak się naprawdę boicie to tylko do grudnia kombinować :) dacie radę :)

Wormal 26.07.2008 14:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciejo (Post 574280)

Co rok tak mówią, że od stycznia będzie zawodowe - tylko, że cosik nie widać wyników.

Do tego Tusk to obiecał - no to zapomnijcie ;D

Etiop 26.07.2008 14:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciejo (Post 574280)
chyba schizofrenia :-P

Termin już się parę razy zmieniał, więc uwierzę w to dopiero, jak naprawdę wejdzie w życie ta ustawa. W naszym kraju wszystko jest możliwe. Może tak się zdarzyć, że wojsko zawodowe będzie od np. 2010 roku - czego nie życzę sobie ani innym poborowym, którzy omijają szerokim łukiem służbę w naszym wojsku. Oby do grudnia !

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:17.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl