Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

bozar 17.07.2010 00:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez lucekj (Post 936353)
TO jest walka z wiatrakami, Ci co teraz błaznują za pare lat powinni zmądrzeć, ale na ich miejsce przyjdą nowi gimnazjaliści.

Takie mamy czasy, dzieciom w d.. się poprzewracało, a wymagają od piłkarzy tego nad czym sami nie potrafią zapanować.

Ok, rozumiem najeżdżanie na przesadnych malkontentów, którzy nie mogą się pogodzić z tym że nie wydajemy ciężkich milionów na transfery niczym FCB czy Galacticos.
Ale na Boga, czy ty naprawdę bronisz polskich piłkarzy i ich profesjonalnego podejścia do wykonywanego zawodu? LOL pogratulować :D
Jeśli dewizą naszego prezesa jest praca u podstaw, budowanie od zera, to jedną z pierwszych rzeczy którą bym zarządził na jego miejscu w klubie to taki oto obowiązek: piłkarz Wisły Kraków spędza w klubie codziennie (na treningu, odprawie taktycznej, zabiegach,akcjach promocyjnych klubu,itd) 6-8 godzin czyli tyle ile normalny pracownik. To jest normą na zachodzie, zdrową normą.
Żeby nie było już nigdy sytuacji że z nudów robi się takie głupoty jak Kuzera,Leszczak,Kaliciak,Mijailovic, Dawidowski i wielu, wielu innych..

fialo 17.07.2010 00:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez K4millo (Post 936375)
Dobra panowie wiem już kim jest ten tajemniczy Elias.

Nie no żenua. Rozumiem testy, ale wszystko ma swoje granice, a testowanie gości w stylu Eliasza to trochę kompromitacja. Na co oni liczą? Że facet, który zwiedził podczas swojej "kariery" trzecioligowy klub meksykański zbawi naszą Wisłę? Toż to zwykła marnacja pieniędzy, przecież trzeba mu opłacić przelot z Brazylii, wyżwienie, pobyt itd. Toż to jest kompletny bezsens. Wzięlibyśmy się za porządne transfery, solidnie przygotowane, a nie zapewniali kolejnej rzeszy piłkarskich turystów darmowych wakacji w Krakowie, bo miejsca w hotelu teraz raczej tanie nie są. No chyba, że idziemy na rekord w ilości testowanych piłkarzy, wtedy to zrozumiem, sława się przecież liczy. Albo nie wiem ktoś przegrał zakład i musi taką liczbę testowanych piłkarzy do klubu sprowadzić. No innego wytłumaczenia nie znajduję. Naprawdę czas się zabrać za rozsądną politykę opartą na obserwacjach i skautingu, połącząną z dobrym szkoleniem, a nie testować Eliaszy, Mojżeszy, czy przemytników rzeżuchy rodem z Bangladeszu. Trochę profesjonalizmu. Odrobinkę.

xanti1906 17.07.2010 00:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fialo (Post 936398)
Nie no żenua. Rozumiem testy, ale wszystko ma swoje granice, a testowanie gości w stylu Eliasza to trochę kompromitacja. Na co oni liczą? Że facet, który zwiedził podczas swojej "kariery" trzecioligowy klub meksykański zbawi naszą Wisłę? Toż to zwykła marnacja pieniędzy, przecież trzeba mu opłacić przelot z Brazylii, wyżwienie, pobyt itd. Toż to jest kompletny bezsens. Wzięlibyśmy się za porządne transfery, solidnie przygotowane, a nie zapewniali kolejnej rzeszy piłkarskich turystów darmowych wakacji w Krakowie, bo miejsca w hotelu teraz raczej tanie nie są. No chyba, że idziemy na rekord w ilości testowanych piłkarzy, wtedy to zrozumiem, sława się przecież liczy. Albo nie wiem ktoś przegrał zakład i musi taką liczbę testowanych piłkarzy do klubu sprowadzić. No innego wytłumaczenia nie znajduję. Naprawdę czas się zabrać za rozsądną politykę opartą na obserwacjach i skautingu, połącząną z dobrym szkoleniem, a nie testować Eliaszy, Mojżeszy, czy przemytników rzeżuchy rodem z Bangladeszu. Trochę profesjonalizmu. Odrobinkę.

Wiem, że jest późno, problemy z myśleniem i pamięcią, ale to już dawno jest ustalone, że wszystko organizują managerowie piłkarzy, Wisła na tym nic nie traci, nie wiąże nadziei z takimi piłkarzami, trochę pokopią i tyle.

1q2 17.07.2010 00:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez xanti1906 (Post 936401)
Wiem, że jest późno, problemy z myśleniem i pamięcią, ale to już dawno jest ustalone, że wszystko organizują managerowie piłkarzy, Wisła na tym nic nie traci, nie wiąże nadziei z takimi piłkarzami, trochę pokopią i tyle.

Ależ oczywiście że traci.Przelot ok ale za resztę buli klub i jest to oczywiste.Popatrz na rekordzistę tego okresu - Etane czy jak mu tam było , generalnie 30 latka od piłki plażowej, podającego się za 20 latka. Kraków+ całe zgrupowanie w Niemczech+ powrót do Krakowa = Hotel,wyżywienie,Przelot - przecież to przynajmniej kilka tyś poszło.

Tak więc koszty są - od kilkuset do kilku tyś zeta.Korzyści żadnych bo testowany no nejm z 30 ligi w Andorze nigdy się jeszcze nie sprawdził

willow 17.07.2010 00:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez xanti1906 (Post 936401)

Bzdura. Zajmują miejsce w sparingach naszym piłkarzom, choćby z ME. Nasi nie mogą się ogrywać, bo jakieś ogórki się testują?
Nie mówiąc o tym, że to klub płaci za hotele, przejazdy, wyżywienie itp.
Nie wiesz, to się nie odzywaj.

xanti1906 17.07.2010 01:04

Jeżeli taki np Rado zagra raz na ruski rok w sparingu to będzie gwiazdorem z miejsca?
Nie, nie zmieni tego jeden sparing. Sam Kasperczak powiedział, że na chłopaków z ME nie ma co liczyć, bo się nie nadają.
Co do kasy - zgrupowania zagranicą to ok, ale u siebie? Logicznie ciężko to wytłumaczyć, żeby opłacać kolesiowi wszystko, skoro z góry w 99% przypadków wiadomo, że się nie sprawdzi.

Oldpara 17.07.2010 07:00

Im więcej testów, tym większa szansa, że trafi sie jakiś strzał. A o naszych rezerwach którym niby testowani zajmują miejsce, niech świadczy to, że ostatnio jeden z nich nie przeszedł testów w Okocimskim...

polska.mysl.szkoleniowa 17.07.2010 07:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez xanti1906 (Post 936405)
JNie, nie zmieni tego jeden sparing. Sam Kasperczak powiedział, że na chłopaków z ME nie ma co liczyć, bo się nie nadają.

Sądziłem, że po prostu chciał wymusić transfery. Jeśli rzeczywiście są tacy słabi, to musi być dramat, bo Kasperczak to przecież zwolennik talentu Kowalczyka i Kwieka.

Griszka30KR 17.07.2010 08:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maćko (Post 936279)
Naprawdę, życzę Wam, aby życie zweryfikowało czy kibicujecie Wiśle czy jej sukcesowi, .

No chyba jak się kibicuje Wiśle,to chce się jej sukcesu,czyż nie???Chyba ,ze sa jakies nowe trendy kibicowania (może za stary jestem) i kibicuje sie,żeby były porażki.Im bardziej dostanie w dupe tym lepiej i jaki ze mnie wartosciowy kibic,jaki mam powód do dumy ...

lucekj 17.07.2010 08:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bozar (Post 936391)
Ok, rozumiem najeżdżanie na przesadnych malkontentów, którzy nie mogą się pogodzić z tym że nie wydajemy ciężkich milionów na transfery niczym FCB czy Galacticos.
Ale na Boga, czy ty naprawdę bronisz polskich piłkarzy i ich profesjonalnego podejścia do wykonywanego zawodu? LOL pogratulować :D
Jeśli dewizą naszego prezesa jest praca u podstaw, budowanie od zera, to jedną z pierwszych rzeczy którą bym zarządził na jego miejscu w klubie to taki oto obowiązek: piłkarz Wisły Kraków spędza w klubie codziennie (na treningu, odprawie taktycznej, zabiegach,akcjach promocyjnych klubu,itd) 6-8 godzin czyli tyle ile normalny pracownik. To jest normą na zachodzie, zdrową normą.
Żeby nie było już nigdy sytuacji że z nudów robi się takie głupoty jak Kuzera,Leszczak,Kaliciak,Mijailovic, Dawidowski i wielu, wielu innych..

Pokaż mi miejsce, w którym bronie piłkarzy.

bozar 17.07.2010 09:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez lucekj (Post 936353)
Takie mamy czasy, dzieciom w d.. się poprzewracało, a wymagają od piłkarzy tego nad czym sami nie potrafią zapanować.

Może źle cię zrozumiałem ale z tego zdania chyba wynika że kibice za dużo wymagają (nad czym nie moga zapanować?) od naszych piłkarzy z czym jako żywo zgodzic się nie mogę..

Co do testowanych i kosztów ponoszonych (lub nie) przez klub w związku z ich obecnością, to fajnie by było po prostu zapytać oto przy najbliższej nadarzającej się okazji p. prezesa Basałaja. To taka uwaga do redakcji, jakbyście mogli to wyjaśnić bo któryś raz jest podnoszona dyskusja na ten temat i za każdym razem pojawiąją się sprzeczne informacje na ten temat.

flamengista 17.07.2010 09:40

Dzisiejszy PS twierdzi, że angaż Osmana Chaveza jest wielce prawdopodobny.

Ponoć też interesujemy się Draganem Paljicem, ofensywnym pomocnikiem. Ma 27 lat, wcześniej grał w 2 Bundeslidze w Hoffenheim i Kaiserslautern. Z oboma klubami wywalczył awans do Bundesligi, ale w obu przypadkach odchodził bo nie widziano dla niego miejsca w najwyższej klasie rozgrywkowej. PS powołuje się w tej sprawie na niemiecki Kicker, więc nie jest to plotka wzięta z kosmosu.

Teoretycznie CV niezłe, jest wolnym zawodnikiem a w Klautern zarabiał 250 tys. €, więc jest w naszym zasięgu.

Ale w ostatnim, zwycięskim dla Kaiserslautern sezonie zagrał w 17 spotkaniach, z czego tylko 1 mecz w pełnym wymiarze czasowym. Wchodził głównie z ławki, strzelił gola i zaliczył 3 asysty. Warunki fizyczne: 175 cm, 69 kg.

Zawodnik ciekawy, ale akurat nie na tą pozycję, która potrzebuje wzmocnienia. Palić najlepiej spisuje się ponoć na pozycji ofensywnego, środkowego pomocnika, ew. cofniętego napastnika. Akurat tu mamy: Gułę, Jirsaka, Żurawskiego, Boguskiego. W Niemczech był też sprawdzany na skrzydle, z niewielkimi sukcesami.

SĘDZIA ZGRED 17.07.2010 09:50

Dlamnie całe te testy to jedna wielka szopka...a dla czego ano dla tego że dajmy na to testujemy gości którzy nadają się jedynie do słonecznego patrolu na plaży Copacabana a nie do gry w Wiśle, i nawet jak się trafi jakiś ciekawy zawodnik typu Augustien który i CV ma ciekawe i nadawałby się wyszkoleniem do gry w Wiśle, o sferze mentalnej trudno coś powiedzieć, bo opinia o nim wiemy jaka krążyła. To wysyłamy spowrotem takiego zawodnika do domu. A lepszych za gotówkę to nie potrafimy ściągnąć w obawie pomyłki.

westersyl 17.07.2010 09:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 936462)
Dzisiejszy PS twierdzi, że angaż Osmana Chaveza jest wielce prawdopodobny.

Ponoć też interesujemy się Draganem Paljicem, ofensywnym pomocnikiem. Ma 27 lat, wcześniej grał w 2 Bundeslidze w Hoffenheim i Kaiserslautern. Z oboma klubami wywalczył awans do Bundesligi, ale w obu przypadkach odchodził bo nie widziano dla niego miejsca w najwyższej klasie rozgrywkowej. PS powołuje się w tej sprawie na niemiecki Kicker, więc nie jest to plotka wzięta z kosmosu.

Teoretycznie CV niezłe, jest wolnym zawodnikiem a w Klautern zarabiał 250 tys. €, więc jest w naszym zasięgu.

Ale w ostatnim, zwycięskim dla Kaiserslautern sezonie zagrał w 17 spotkaniach, z czego tylko 1 mecz w pełnym wymiarze czasowym. Wchodził głównie z ławki, strzelił gola i zaliczył 3 asysty. Warunki fizyczne: 175 cm, 69 kg.

Zawodnik ciekawy, ale akurat nie na tą pozycję, która potrzebuje wzmocnienia. Palić najlepiej spisuje się ponoć na pozycji ofensywnego, środkowego pomocnika, ew. cofniętego napastnika. Akurat tu mamy: Gułę, Jirsaka, Żurawskiego, Boguskiego. W Niemczech był też sprawdzany na skrzydle, z niewielkimi sukcesami.

flamengista: Była już o nim dyskusja na kilka stron. Ten koleś jest to prawdopodobnie zawodnik podesłany przez jakiegoś menagera. Jestesmy nim zainteresowani tylko dlatego że jest za darmo, a z Marko Milinkoviciem się nie dogadali. Jak pokazują statystki Dragan grał jedynie ogony w drugiej Bundeslidz. Mam watpliwosci czy jest zawodnik lepszy od Wojtka Łobodzińskiego.

serek.c2 17.07.2010 09:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 936462)

Mamy Gargułę, który dopiero zaczyna grać po roku przerwy (i po jego grze jakoś optymizm u mnie niezbyt duży odnośnie powrotu do formy tego piłkarza). Mamy Jirsaka, który zawodzi od lat kilku mając tylko przebłyski dobrej gry, wiekowego Żurawskiego który gra na tej pozycji tylko z musu i robi to z conajwyżej przyzwoitym skutkiem a także Boguskiego, który jest bardzo słaby i nie bardzo rozumiem co On robi w ogóle w pierwszej jedenastce (jego braki techniczne są olbrzymie)... Chyba jednak ofensywny pomocnik by się przydał - tylko czy akurat ten o którym mowa?

UcheJ 17.07.2010 10:03

Uważam że Guła powinien na ławce siadnąć i Jirsaka do pierwszego składu moim zdaniem jest najlepszy!!! jeszcze wspomnicie moje słowa...

Ogryzek 17.07.2010 10:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez UcheJ (Post 936479)
Uważam że Guła powinien na ławce siadnąć i Jirsaka do pierwszego składu moim zdaniem jest najlepszy!!! jeszcze wspomnicie moje słowa...

Wspomnimy wspomnimy. A na pewno to że Tomas tak już od 3 sezonów jest najlepszy w Wiśle:)

Faktem jest że Garguła to do siebie jeszcze nie doszedł, jest więc szansa dla Jirsaka.

szczebel 17.07.2010 12:05

Garguła to zawodnik po długiej przerwie jak to zdecydowana większość zauważyła , ale trzeba również zauważyć, że w meczu z litwinami było widać brak rytmu meczowego i zrozumienia z kolegami z boiska. Taki kawał z wiejskiego boiska przyszedł mi do głowy: Gdzie ty podajesz tą piłkę ? Jak Garguła ! Czyli niby gdzie ? Tam gdzie chce i ty o tym pojęcia nie masz .Jakoś tak to szło.

damians 17.07.2010 12:09

http://sport.onet.pl/pilka-nozna/nie...wiadomosc.html

Artykuł NA POZÓR nie związany z naszą polityką transferową. Często poruszana jest tutaj kwestia kosztów poniesionych za testy zawodników. W powyższym tekście pojawia się wypowiedź prezesa Lusaka Dynamos: (...) Wydajemy wielkie pieniądze na bilety lotnicze (...).
Czyli koszta dotarcia i tylko jego pokrywa klub/manager, skoro tak jest w Zambii to pewnie i w bardziej cywilizoanych krajach. Prezes wspominał tylko o tym, więc wnioskować można, że JEDNAK koszty zakwaterowania etc pokrywa klub testujący. Wobec tego wypadałoby stosować lepsze kryteria przy wyborze zawodników do testowania.

KOMINEK 17.07.2010 12:09

Jeśli mamy cokolwiek myśleć a jakiejkolwiek grze w Polsce czy Europie to potrzebujemy stopera na już by go zgłościć do III rundy LE

dawiss 17.07.2010 12:14

Jirsak gral slabo u Skorzy, ale u Kasperczaka gra lepiej w kazdym meczu w jakim go widzialem, w tamtym sezonie po przyjsciu Kasperczaka zaczal pokazywac na co go stac, potrafi celnie i szybko rzucic pilke do skrzdla czy zagrac do napastnikow. Najbardziej jednak zawiodl mnie w meczu z Lechia, kiedy chodzil po boisku razem z Ba i nie zmienia tego fakt, ze w tamtym meczu wszyscy zagrali slabo... Jednak jesli gralby tak jak np. ze Slaskiem to mysle, ze nadaje sie spokojnie do pierwszej 11.

Kryniu 17.07.2010 12:48

Dlaczego nie poszukamy zawodników w niższych ligach w Polsce? Myślę że tam warto szukać. Kto wie ilu tam gra piłkarzy którzy mogą okazać się wielkimi gwiazdami w naszej lidze. W tej chwili nie słyszę aby nasz klub przetestował choćby jednego zawodnika.

xanti1906 17.07.2010 12:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kryniu (Post 936611)
Dlaczego nie poszukamy zawodników w niższych ligach w Polsce? Myślę że tam warto szukać. Kto wie ilu tam gra piłkarzy którzy mogą okazać się wielkimi gwiazdami w naszej lidze. W tej chwili nie słyszę aby nasz klub przetestował choćby jednego zawodnika.

Bo tacy piłkarze raczej nie mają swoich managerów, którzy podsyłaliby ich na testy do Wisły :rotfl:

fst 17.07.2010 13:01

Cytat:

Dlaczego nie poszukamy zawodników w niższych ligach w Polsce?

Widocznie nie ma nikogo kto prezentuje odpowiedni poziom. Szansa na 2 Blaszczykowskiego jest bardzo mala. Do tego dochodzi mentalnosc polskich grajkow tj. "Wisla sie mna interesuje, jestem pilkarskim kozakiem", po czym sodowa wali do glowy i zamiast mlodego talentu, ktory sie rozwija mamy w klubie kolejnego zawdonika, ktory prawdopodobnie juz nie opusci zespolu ME.

Robbie92 17.07.2010 13:07

Cytat:

Podobno w sierpnia ma coś ruszyć z skautingiem. W przyszłym tygodniu liczę na jakieś info nt. Honduranina Chaveza. :D

wislakrakow124 17.07.2010 13:08

mysle ze na 3 runde dojedzie do nas stoper z prawdziwego zdarzenia bo ogladajac mecz i widzac lezacego na murawie Clebera to troche ciarki przechodza!! Wzmocnic trzeba przede wszystkim ta nieszczesna obrone

Maciuś 17.07.2010 13:13

Bylo juz pisane ze to nie on. Poza tym ta gowniana stronka jest zabroniona na forum.

Dokładnie tak. Za kolejne powoływanie się na "transfermarkt" będą bany!

Piękne słońce, idźcie się poopalać, napić piwa, pooglądać dziewczyny... W każdym razie nie wypisujcie głupot na forum.

Mar85 17.07.2010 14:36

Szkoda że te wielkie wzmocnienia które były zapowiadane okazały sie bajką. Od lat mydlenie oczu. Po co sprzedali Marcelo skoro szukają darmowych graczy??? Do innych polskich klubów przechodzą ciekawi gracze a nasi dzialacze myślą że Cleber będzie grał do 50, Sobol do 40, a 34 letni Żurawski chyba do 70. Kupili Bunozę który grał jak typowy wysoki obrońca, fatalne wyprowadzenie piłki i to z przeciwnikeim klasy pierwszo ligowej. Ok jest młody, skoro ma być przyszłością to kto tam ma grać teraz...jestem pewien że przyczną takiej polityki jest to że, nasi działacze są chciwi, każda próba kupna gracza kończy się fiaskiem, bo wolą zaoszczędzić 10-20 tyś euro niż potem zarobić na sprzedaży gracza miliony. Druga opcja Cupiał poczuł możliwość odzyskania kasy i tyle. No bo jak inaczej wytłumaczyć że przewija się tyle nazwisk a nikt nie przychodzi. Nie wiem kto te kontrakty negocjuje ale chyba skąpa łamga. Zrozumiałbym to tylko gdyby nie było kasy ale ona jest, chyba że zabrał ją Boguś. Jak pokazuje przyklad Legii da się sprowadzić kogoś konkretnego ale u nas w modzie 3 liga brazylijska, i inne japonskie....Gdzie płyniesz Wisło???

pawelo84 17.07.2010 14:59

http://www.wislasoccer.com/news_item_2653.htm

Przytaczam ten wywiad żeby niektórzy sobie przypomnieli jak zapatruje się na politykę transferową Cupiał. W sumie to nie dziwię się w klubie że ludzie boją się zaryzykować i kupić jakiegoś drogiego gracza, skoro jak nie wypali to Cupiał ich zaraz wywali. Miał jednego świetnego menadżera Bednarza i też go zwolnił. To jak dla mnie największa głupota Bossa w jego erze. Bednarz jak pokazało życie spłacił się z nawiązką zarówno w Legii jak i Wiśle.

bloodraven 17.07.2010 15:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mar85 (Post 936692)
Po co sprzedali Marcelo skoro szukają darmowych graczy???

Nie wiem czy pamiętasz, ale w tym klubie grał taki piłkarz Kalu Uche, któremu również nie pozwolono na transfer. Jak się skończyło wszyscy wiemy. Sprzedaż Marcelo była także sygnałem dla reszty młodych graczy, że i u nas się można wypromować, a jeśli większy klub się nimi zainteresuje nie będą mieć problemów z opuszczeniem go. Basałaj realizuję koncepcję budowy klubu na systemie FC Porto, która jest już sprawdzona gdyż pokazała że nie tylko daje to świetne dochody, ale także wymierne sukcesy.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:43.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl