Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Jakub Meresiński życie i twórczość - fakty, wydarzenia,aluzje (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9665)

mitmichael 21.08.2016 10:35

Media juz podłapuja
http://www.tylkoekstraklasa.pl/grzeg...rzejmie-wisle/

seta 21.08.2016 11:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1450331)
Jesli Skwk przejmie władze w klubie to obowiązkiem każdego jest sie zapisać i płacić składki.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1450466)

Pewnie meres wyjebal dupe, zerwał pajęczyny tej Moniczki i się ....zie spodobalo.

Otóż to. To jest właśnie ta mityczna odpowiedzialność społeczna by Moniczka.

Paweł 21.08.2016 11:12

Dobrze by było, gdyby Smolnemu udało się dogadać. Takie rozwiązanie jest korzystne dla wszystkich stron. TF dostanie swoje pieniądze, co przy przejęciu Wisły przez TS wcale nie jest takie oczywiste, a JM odzyska co włożył.

Dla piłkarskiej Wisły Smolny także wydaje się być lepszą perspektywą od TS. On jednak jakieś pieniądze ma. Do tego, jeśli jest "załatwiany" przez Citko, to może udałoby się zatrzymać choć część "citkowych" sponsorów, którzy uciekli przez JM.

bódyń 21.08.2016 11:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rozarian (Post 1450461)
Zauważyłem, że na forum Pogonii Smolnego niektórzy traktują dość protekcjonalnie i porównują do Meresińskiego. "Grzesiu paleciarz":mysli:

Tak podlapuj wszytsko co ci na forach napisza. Jakby Cupial kupil Pogon to pewnie niektorzy by go oceniali tylko przez pryzmat ze Wisle sprzedal meresinskiego a nie 8 MP. Paleciarz bo ma firme produkujaca palety. Ci co go nazywja tak na forach maja pewnie firmy produkujace procesory.
Facet pociagnal Pogon z IV ligi do Ekstraklasy wiec to chyba dobre CV

nesta 21.08.2016 11:20

Jeśli TS przejmie Wisłę z zamiarem znalezienia inwestora, a w pobliżu kręci się Smolny i Citko, to chyba można się domyślać z kim będą pierwsze rozmowy.
Pytanie tylko dlaczego TS chce w to wejść, a nie zostawić temat do bezpośredniego załatwienia JM - Smolny. Strzelam, że chcą pośredniczyć w przekazaniu Wisły, dopilnować, sprawdzić dokładnie kto ja przejmie, samemu wybrać inwestora lub zaakceptować Smolnego. Może też użyczą swojego know-how.

rozarian 21.08.2016 11:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bódyń (Post 1450477)
Tak podlapuj wszytsko co ci na forach napisza. Jakby Cupial kupil Pogon to pewnie niektorzy by go oceniali tylko przez pryzmat ze Wisle sprzedal meresinskiego a nie 8 MP. Paleciarz bo ma firme produkujaca palety. Ci co go nazywja tak na forach maja pewnie firmy produkujace procesory.
Facet pociagnal Pogon z IV ligi do Ekstraklasy wiec to chyba dobre CV

To samo wobec tego można to napisać o Twojej pisaninie na tym forum.
OK, ma dobre CV, by wyciągać Wisłę z 4 ligi, ale na razie tam nie jesteśmy. Ludzie niech mierzą siły na zamiary, bo niektórym jak np.Citce wydawało się, że złapał Pana Boga za nogi (o czym świadczy jego zakompleksiony tel.do Stanowskiego),a tylko się skompromitował.

Dariook 21.08.2016 11:25

Nie dla żadnych nowych wynalazków! Tylko TS i niech nasi zadbają o dalszy rozwój Wisły.

Widze, że niektórych ostatnie wydarzenia nic nie nauczyly. Wy dalej myślicie ze meresinski umie coś załatwić, znaleść rzetelnego inwestora? Amber Gold!

Paweł 21.08.2016 11:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 1450478)
Jeśli TS przejmie Wisłę z zamiarem znalezienia inwestora, a w pobliżu kręci się Smolny i Citko, to chyba można się domyślać z kim będą pierwsze rozmowy.
Pytanie tylko dlaczego TS chce w to wejść, a nie zostawić temat do bezpośredniego załatwienia JM - Smolny. Strzelam, że chcą pośredniczyć w przekazaniu Wisły, dopilnować, sprawdzić dokładnie kto ja przejmie, samemu wybrać inwestora lub zaakceptować Smolnego. Może też użyczą swojego know-how.

Wydaje mi się, że są 3 możliwe warianty odpowiedzi:
a) PLN
b) $
c) €

TS przejmie SA za bezcen, a przecież nowemu inwestorowi za darmo nie odda. Nie żebym to krytykował, bo za postawienie klubu na nogi kasa się należy, ale wolałbym od razu inwestora docelowego, który uchroni nas od trudów okresu przejściowego.

SlawekS 21.08.2016 11:44

Każda opcja i Smolny i TS jest lepsza niż cyklista.
Co wydaje się lepsze? Smolny już bawił się w piłkę i wie ile można zarobić i ile wtopić. Nie wiemy jakie ma faktyczne zaplecze finansowe.
TS to opcja tymczasowa i też nie wiemy na ile wynika ona z konieczności a na ile z faktycznych możliwości.
Poza tym nie wiemy kto teraz rozdaje karty: Cupiał czy cyklista.
BTW powstrzymajcie się z obrażaniem p. Moniki. Po pierwsze nikt na 100% nie wie na ile ona jest winna obecnej sytuacji a po drugie niczemu to nie służy.

bódyń 21.08.2016 11:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rozarian (Post 1450479)
To samo wobec tego można to napisać o Twojej pisaninie na tym forum.
OK, ma dobre CV, by wyciągać Wisłę z 4 ligi, ale na razie tam nie jesteśmy. Ludzie niech mierzą siły na zamiary, bo niektórym jak np.Citce wydawało się, że złapał Pana Boga za nogi (o czym świadczy jego zakompleksiony tel.do Stanowskiego),a tylko się skompromitował.

Smolny ma pojecie o pilce i to wielki plus. I nie tylko wyciagnal Pogon z IV ligi ale jak byli w Ekstraklasie ten tam byl. A w Ekstraklasie wciaz jestesmy
A co do Citki kompromitacja jego polega ze uwierzyl Meresinskiemu. Jak wielu innych TF czy niektorzy na tym forum. Facet ma tyle i sie dam nabrac. Akurat jego dymisja przyspieszyla rozwoj wypadkow.
jak niektorzy mysla ze do Wisly przyjdzie Abramowicz to powodzenia w mysleniu.

WISŁAZWE 21.08.2016 11:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1450405)

Przejsciowo, czy docelowo?

Nie chce tutaj się rozpisywać, ale być może będzie to partnerstwo, w którym TS będzie miał swoje udziały.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1450480)
Nie dla żadnych nowych wynalazków! Tylko TS i niech nasi zadbają o dalszy rozwój Wisły.

Trochę naiwne myślenie.
Niestety ale Towarzystwo Sportowe (samo) nie jest w stanie zagwarantować należytej płynności finansowej. Jeżeli tak by było, to udałoby się im za pierwszym razem odkupić Wisłę od TF.

Davey777 21.08.2016 11:54

Jak najszybciej wykupić Wisłe z rąk tego pajaca. Najlepiej już przed meczem ze Śląskiem żeby nie znikneła kasa z dnia meczowego

rozarian 21.08.2016 12:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1450480)

Widze, że niektórych ostatnie wydarzenia nic nie nauczyly. Wy dalej myślicie ze meresinski umie coś załatwić, znaleść rzetelnego inwestora? Amber Gold!

No właśnie, byle tylko wyrwać klub z łap szemranego typa i oddać byle komu.
Co to za wielki wyczyn wyciągnąć zasłużony klub z dużego miasta, mający rzeszę oddanych kibiców z otmętów niższych lig? To może oddamy Wisłę grupce osób ciągnących za uszy Polonię i Widzew, bo jakoś tam się przesuwają w górę i niedługo pewnie też wrócą do ekstraklasy?
Citko niech się lepiej trzyma z daleka od Wisły. Niech potrenuje swoje wątpliwe talenty menadżerskie na "szczurach" vel jakiś LZS-ach z Pipidówek.

Lukasz 21.08.2016 12:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WISŁAZWE (Post 1450485)
Nie chce tutaj się rozpisywać, ale być może będzie to partnerstwo, w którym TS będzie miał swoje udziały.

Dobry news.
W zasadzie możnaby pomyśleć nad wejsciem spółki na giełdę. Minusów jest sporo ale jeśli chodzi o transparentność udziałów, czy publikowane raporty finansowe - bezcenne.

dj_ibutti 21.08.2016 12:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Paweł (Post 1450476)
Dobrze by było, gdyby Smolnemu udało się dogadać. Takie rozwiązanie jest korzystne dla wszystkich stron. TF dostanie swoje pieniądze, co przy przejęciu Wisły przez TS wcale nie jest takie oczywiste, a JM odzyska co włożył.

Dla piłkarskiej Wisły Smolny także wydaje się być lepszą perspektywą od TS. On jednak jakieś pieniądze ma. Do tego, jeśli jest "załatwiany" przez Citko, to może udałoby się zatrzymać choć część "citkowych" sponsorów, którzy uciekli przez JM.

Czy Ciebie na prawdę martwi to, żeby ten sk****yn, gimnazjalista odzykał swoje pieniądze? O ile oczywiście cokolwiek swojego zainwestował, bo jakoś dziwnie mam wrażenie, że "pożyczył" sobie z kasy klubu....

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Paweł (Post 1450481)
Wydaje mi się, że są 3 możliwe warianty odpowiedzi:
a) PLN
b) $
c) €

TS przejmie SA za bezcen, a przecież nowemu inwestorowi za darmo nie odda. Nie żebym to krytykował, bo za postawienie klubu na nogi kasa się należy, ale wolałbym od razu inwestora docelowego, który uchroni nas od trudów okresu przejściowego.

Hmm zastanówmy się dlaczego TS się śpieszy do przejęcia klubu? Może dlatego, że jeszcze tylko przez tydzień.może sprzedać zawodników i zapewnić przejściową stabilizację klubu? Dopóki nie ma zarządu, nie można podpisać.transferu. Niestety Mąka jest trochę w sytuacji Moskala, lata temu, nie chce odchodzić - ale musi to zrobić dla dobra Wisły.

heoij 21.08.2016 12:54

Sorry za OT, ale mam pytanie odnośnie Smolnego: gość jest związany ze Szczecinem od wielu lat, wspiera Pogoń finansowo od IV ligi, jest jej udziałowcem, więc tak na chłopski rozum po co mu drugi klub?

MatMario 21.08.2016 12:55

Czyli na dziś wypycham Mąkę? :D

No to TS planuje stabilizację po chuju.

Ja osobiście wolę biznesmena z zewnątrz z pomysłem i umiejętnościami prowadzenia takiego biznesu niż TS ze wszystkimi swoimi "bonusami".

Czas na coś nowego, nowego bez SKWK i wszystkich ich uzurpowań, gierek, miejsc w zarządzie itd.

TS miał piłkę w swoich sekcjach w latach 90. Od katastrofy wyratował nas Cupiał. TS nie ten rozmiar kapelusza do spółki piłkarskiej

Paweł 21.08.2016 13:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti
Czy Ciebie na prawdę martwi to, żeby ten sk****yn, gimnazjalista odzykał swoje pieniądze?

A gdzie ja napisałem, że manie to martwi? Po prostu jak wszystkie strony mają interes w zawarciu jakiejś umowy, to łatwiej jest ją zawrzeć. Chyba nie zaprzeczysz, że dla JM korzystniejsze byłoby sprzedanie klubu jakiemuś podmiotowi (np. Smolny), a nie oddanie TS, więc pewnie do tego będzie dążył?

Cytat:

O ile oczywiście cokolwiek swojego zainwestował, bo jakoś dziwnie mam wrażenie, że "pożyczył" sobie z kasy klubu....

Bardzo możliwe, że póki co wyłożył, nazwijmy to, nieswoje pieniądze, co nie zmienia faktu, że cały czas ma zobowiązania względem TF odnośnie dalszych spłat. Przez sprzedaż klubu umowa między JM, a TF nie wygaśnie. Można jedynie scedować zobowiązania JM na nowego właściciela za zgodą TF. Przy opcji ze Smolnym TF pewnie by na to przystała, bo zapewne jest on w większym stopniu wypłacalny niż JM.

Cytat:

Hmm zastanówmy się dlaczego TS się śpieszy do przejęcia klubu? Może dlatego, że jeszcze tylko przez tydzień.może sprzedać zawodników i zapewnić przejściową stabilizację klubu? Dopóki nie ma zarządu, nie można podpisać.transferu. Niestety Mąka jest trochę w sytuacji Moskala, lata temu, nie chce odchodzić - ale musi to zrobić dla dobra Wisły.

Jeśli Wisłę przejmie TS, to jasne jest, że konieczne jest szukanie środków. Nie wiem natomiast jak wygląda zaplecze finansowe Smolnego. Może się okazać, że taka wyprzedaż nie byłaby konieczna, co byłoby dla nas bardzo optymistyczne. Oczywiście nie mam tu na myśli względów sportowych, bo to w tej chwili sprawa drugorzędna, ale względy finansowe. Każda pozycja niżej w tabeli to kolejne uderzenie w budżet.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez heoij (Post 1450492)
Sorry za OT, ale mam pytanie odnośnie Smolnego: gość jest związany ze Szczecinem od wielu lat, wspiera Pogoń finansowo od IV ligi, jest jej udziałowcem, więc tak na chłopski rozum po co mu drugi klub?

Sprzedałby udziały w Pogoni, a przejął klub, który daje większe możliwości. Tutaj masz ciekawy wywiad ze Smolnym, m.in. na temat tego, że brak stadionu skutecznie hamuje rozwój klubu: http://www.przegladsportowy.pl/pilka...329,1,956.html

gooro33 21.08.2016 13:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1450493)
Czyli na dziś wypycham Mąkę? :D

No to TS planuje stabilizację po chuju.

Ja osobiście wolę biznesmena z zewnątrz z pomysłem i umiejętnościami prowadzenia takiego biznesu niż TS ze wszystkimi swoimi "bonusami".

Czas na coś nowego, nowego bez SKWK i wszystkich ich uzurpowań, gierek, miejsc w zarządzie itd.

TS miał piłkę w swoich sekcjach w latach 90. Od katastrofy wyratował nas Cupiał. TS nie ten rozmiar kapelusza do spółki piłkarskiej

Nie mam takich informacji żeby mieć pewność ale widząc co się dzieje w tym momencie mamy walkę o być albo nie być dla Wisły... możemy ryzykować?
Można dyskutować czy TS jest dobry czy zły czy spobie poradzi, jedno jest za to pewne każdy dzień z tym dyletantem za sterami klubu to porażka.. teraz ważne jest żeby ustabilizować sytuację.

c. 21.08.2016 13:50

Cytat:

TS miał piłkę w swoich sekcjach w latach 90.

TS miał piłkę od 1906 roku do 1997 roku

JacekFan 21.08.2016 14:12

A mi sier marzy powrót do TS do normalnego herbu i wszystkiego co jest związane z TS Wisla od 110 lat może teraz nie siedzą tam dla mnie same ideały, ale sekcja piłki wreszcie znowu w rękach TS to po prostu powrót do normalności i wierze że będzie to dla nas najlepsze rozwiązanie.

pirat999 21.08.2016 14:29

nie wiem czy Smolny może zostać właścicielem Wisły, skoro ma udziały w Pogoni? Komisja licencyjna jasno mówi że nikt nie może być właścicielem 2 klubów.

Lukasz 21.08.2016 14:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez heoij (Post 1450492)

Nie można być właścicielem akcji dwóch klubów. Albo Wisła labo Pogoń.

Widać na restrukturyzacji Pogonii udało się zarobic i dostarczyć wiele satysfakcji. Czyli z grubsza takie same powody jak JM.

Mat1977 21.08.2016 14:56

byłem kilka dni w podróży i z 82 stron mamy 131.... i jakoś nie widzę obrońców JM, kilku pisało że warszawka ma ból dupy, żeby dac czas JM do 31 sierpnia ( ch.. wie czemu 31 sierpnia a nie 25 grudnia ) i co teraz ??? doszło do głowy że jesteśmy w dupie ? Już Wam nie imponuje ten krętacz ??
Gdy pisałem że JM zapłacił 250 tys. funtów ....to niekórzy chcieli dac mi bana.
Wystarczyło czytać ludzi którzy mają wiecej niż 20 lat i MATURĘ ;)
obawiam się że jak się SKWK dorwie .... może być podobnie. Na zabawę w właściciela klubu trzeba sporo kasy, a teraz boję się że ludzie którzy kręcą się też raczej chcą wycisnąć kasę....

Franeklowcabramek 21.08.2016 15:02

Smolny to przedstawiciel Grupy Azoty z tego co słyszałem, ale po tym jak nie udało im się przejąć 100% udziałów Pogoni Smolny wycofał się ze Szczecina.

Franeklowcabramek 21.08.2016 15:07

a i jeszcze tweet od Andrzeja Klemby
https://twitter.com/and_klemba/statu...53967084990464

Dariook 21.08.2016 15:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WISŁAZWE (Post 1450485)

Trochę naiwne myślenie.
Niestety ale Towarzystwo Sportowe (samo) nie jest w stanie zagwarantować należytej płynności finansowej. Jeżeli tak by było, to udałoby się im za pierwszym razem odkupić Wisłę od TF.

Wiec idac twoim tokiem rozumowania, jesli JM udało sie odkupic Wisle od TF to musi on gwarantowac nalezyta plynnosc finansowa. Wiec o co tyle placzu ?

Nie...to jest wlaśnie naiwne myślenie!

Konrad. 21.08.2016 15:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1450510)
Wiec idac twoim tokiem rozumowania, jesli JM udało sie odkupic Wisle od TF to musi on gwarantowac nalezyta plynnosc finansowa. Wiec o co tyle placzu ?

Nie...to jest wlaśnie naiwne myślenie!

Nie, nie był w stanie, oszukał tf o czym piszemy od kilkunastu stron. Zacznij czytać ze zrozumieniem a nie bawić się w kumatego.

Tf dorzucala co roku 4-5 milionów do Wisły, skąd ma wziąć kasę na to Ts? Tylko jeśli znajdą inwestora, sami nie dadzą rady bo niby jak?

Oby nam wszystkim wyszło na dobre powrót do korzeni po 19 pięknych latach z Cupialem...

krzaq12 21.08.2016 16:33

https://zapodaj.net/images/63c3882e83c8e.png

R33 21.08.2016 16:38

Cytat:

To było prawie 19 lat temu, wtedy inni ludzie zasiadali w TS-ie. 19 lat to prawie jedno pokolenie tak więc myślę, że to porównanie nie ma dużego sensu.

dj_ibutti 21.08.2016 16:53

Wiem, wiem. Przyjdzie TS, to nie będzie LM i Semirka :( Czas rozpaczać.

nesta 21.08.2016 16:53

Czyli TS.. Jutro o 12.00 ogłoszenie i konferencja. Ciekawe czy zaprezentują zarząd odrazu?

Dean 21.08.2016 16:54

Lepszy TS, bo przynajmniej zależy im na Wiśle. A Mereś... brak słów :)

JacekFan 21.08.2016 16:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 1450515)
Wiem, wiem. Przyjdzie TS, to nie będzie LM i Semirka :( Czas rozpaczać.

A ja się mogą cieszę i warto było tych nerwów żeby w 110 rocznicę sekcja wróciła do TS. Wiem że tam jest różnie ale jakoś będę spokojny.

dj_ibutti 21.08.2016 17:03

Każdy normalny się cieszy. Reszta jest oderwana od rzeczywistości i wierzy w wróżki zębuszki.

Merkury 21.08.2016 17:12

Przyjdzie TS, nie ma pieniędzy na funkcjonowanie klubu i spłatę zadłużenia. Komisja licencyjna zaprosi przedstawicieli vide nowy zarząd aby przedstawił plan finansowania.... i będzie kupa. Wisła jest na ostatnim miejscu w tabeli jeżeli planowane są dodatkowe odejścia to czy to wszystko .......nie teraz czy za trzy miesiące jaka to różnica. Bez poważnych inwestorów Wisły nie będzie i TS w niczym tu nam nie pomoże albowiem poza sekcją koszykówki Pań żadna inna nie rozwija się a to tylko dlatego że koszykarki Wisły mają sponsora.

krzaq12 21.08.2016 17:13

Biorąc pod uwagę to co działo się w ostatnim czasie to jest to dobra, pozytywna informacja.
Tak jak pisał ZWE, TS zakłada partnerstwo, zapewne posiada chętnego inwestora, są świetnie rozeznani na rynku krakowskim i małopolskim. Myślę, że znajdą ludzi, którzy będą zainteresowani tym projektem.

kolarz90 21.08.2016 17:15

Bogu niech będą dzięki że ten matrix w którym żyliśmy od 3 tygodni wreszcie dobiega końca - szkodnik zostanie usunięty. Jakby nie było jesteśmy w tym momencie świadkami historycznego wydarzenia jakim niewątpliwie jest powrót pod skrzydła TS. Nie ma co spodziewać się teraz jakiegoś eldorado ale jestem dobrej myśli

Vinci 21.08.2016 17:16

Wygląda wiec na to że widmo zagłady udało się zażegnać. Teraz ciężka praca u podstaw i spore pole do popisu także dla samych kibiców. Frekwencja i wpływy z biletów to wszystko będzie teraz na wagę złota. O ile Kubuś nie wytnie jakiegoś numeru w ostatniej chwili.

mitmichael 21.08.2016 17:22

Lepsi swoi niz obcy

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:07.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl