Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Robert Maaskant byłym trenerem Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7560)

Ogryzek 07.05.2011 15:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grzadq (Post 1087108)
No to mam inne zdanie. Są ludzie, po których widać że mają coś do zaoferowania. I Maaskant należy do tych ludzi. Z tego co się dowiedziałem, ma duże doświadczenie trenerskie (staże przy Mourinho i innych); ma dobry kontakt z zawodnikami, ma nowe, fajne metody treningów. PR? Po tych kilku akcjach nie sądzę że to PR tylko wyuczone schematy.

Nie jest jego winą, że piłkarzy ma jakich ma, ba, ciągle powtarza że LM będziemy (jeśli już) szturmować innym składem, jest więc świadomy poziomu swoich piłkarzy. Gdyby coś we Wrocławiu wpadło, a w meczu z Górnikiem obrońcy nie wybrali się na grzyby to wszyscy byście go na rękach nosili. Ja patrzę trochę szerzej niż na 2 ostatnie mecze i widzę młodego, ambitnego trenera który chce coś osiągnąć. Jego ocena sytuacji jest dobra ("liga będzie ciekawsza :rotfl: "), bardzo bym chciał żeby niezależnie od wyniku na końcu tego sezonu, który z resztą miał być niby na straty, dać mu jeszcze popracować sezon, ściągnąć znowu kilku dobrych zawodników.

Ja też patrzę szerzej - i dlatego do czasu kiedy nie wygra czegokolwiek przedwczesne są peany na jego cześć. Trenera rozlicza się z wyników (taki zawód) a nie z odbytych staży itd. Staże + jego wiedza i doświadczenie zawodowe to narzędzia jego pracy. Nie będę fliziarza podziwiał po jego narzędziach, ale po efektach jego pracy (Czy płytki są równo położone itd). Będą efekty, będą oklaski:)

Nikt nie mówi żeby zwalniać Maaskanta, nawet jeśliby (tfu tfu) powinęła się mu noga w tym sezonie. Po prostu chwalmy jak będzie za co chwalić, nie z góry.

Baala 07.05.2011 16:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grzadq (Post 1087108)
Z tego co się dowiedziałem, ma duże doświadczenie trenerskie (staże przy Mourinho i innych); ma dobry kontakt z zawodnikami, ma nowe, fajne metody treningów. PR? Po tych kilku akcjach nie sądzę że to PR tylko wyuczone schematy.

Doświadczenie to ma jedynie z pracy ze słabymi drużynami Holenderskimi z którymi raz spadał z ligi, raz do niej awansował. Staże natomiast o jakich mówisz to ma połowa trenerów w Polsce ze Skorżą np. na czele.

Cytat:

Gdyby coś we Wrocławiu wpadło, a w meczu z Górnikiem obrońcy nie wybrali się na grzyby to wszyscy byście go na rękach nosili.
We Wrocławiu mogliśmy grać jeszcze z tydzień i nic by nie wpadło, a z Górnikiem nawet jakby obrońcy nie poszli na grzyby to ciągle byłoby 0-0, a za ten wynik wątpie by ktoś go na rękach nosił.

Cytat:

Ja patrzę trochę szerzej niż na 2 ostatnie mecze i widzę młodego, ambitnego trenera który chce coś osiągnąć. Jego ocena sytuacji jest dobra ("liga będzie ciekawsza :rotfl: "),
Nie wiem z czegosię tak śmiejesz ze Skorży bo to mimo wszystko tak samo jak Maaskant młody i ambitny trener z tą różnicą że sukcesy ma wiele większe.

Tarann 07.05.2011 17:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Baala (Post 1087186)
Doświadczenie to ma jedynie z pracy ze słabymi drużynami Holenderskimi z którymi raz spadał z ligi, raz do niej awansował. Staże natomiast o jakich mówisz to ma połowa trenerów w Polsce ze Skorżą np. na czele.

We Wrocławiu mogliśmy grać jeszcze z tydzień i nic by nie wpadło, a z Górnikiem nawet jakby obrońcy nie poszli na grzyby to ciągle byłoby 0-0, a za ten wynik wątpie by ktoś go na rękach nosił.

Nie wiem z czegosię tak śmiejesz ze Skorży bo to mimo wszystko tak samo jak Maaskant młody i ambitny trener z tą różnicą że sukcesy ma wiele większe.

Ale pieprzenie. Powiedz co masz konkretnie do gościa który przyjechał na zadupie piłkarskie i z rozbitej zmanierowanej drużyny (spadek po tym "z większymi sukcesami Skorżą") i kilku niewiedzących gdzie trafili i co tu robią chlopaczków zrobił W KILKA MIESIĘCY lidera i drużynę może i z brakami ale zapier....ącą w każdym meczu do końca.

Baala 07.05.2011 17:46

Spadek to miał po Kasperczaku zacznijmy od tego...
Jeśli chodzi czy coś mam do Maaskanta to nie, raczej do tych wszystkich co bez krytycznie wpatrują się w niego jak w obraz. Ja w przeciwieństwie do innych to będę go rozliczał za cały sezon, teraz to mogę jedynie powiedzieć że skompromitował się w PP bo te rozgrywki sie już skończyły. Ligi narazie nie oceniam bo trwa dalej i nie wpadam w panike po dwóch porażkach ale także nie wpadam w zachwyt po kilku bardzo szczęśliwych zwycięstwach i kilku fajniusich wywiadach.
Co do tego co napisałem wyżej to przeciez sama prawda. Maaskant to kandydat na trenera z sukcesami. Skorża to już trener z sukcesami czy się to komuś podoba czy nie. Zresztą Maciek też miał rozbitą drużynę jak przychodził. Ja to pisze od początku pracy Maaskanta to trener z wieloma zaletami, ale też taki co posiada sporo mocnych wad i trzeba o nich pisać przed tym jak w ważnym momencie wyjdą na światło dzienne, a nie po.

d 07.05.2011 17:51

Tak, bo Kasperczak tu rządził przez 2 lata, rzeczywiście

Tarann 07.05.2011 18:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Baala (Post 1087206)
Jeśli chodzi czy coś mam do Maaskanta to nie, raczej do tych wszystkich co bez krytycznie wpatrują się w niego jak w obraz. Ja w przeciwieństwie do innych to będę go rozliczał za cały sezon, teraz to mogę jedynie powiedzieć że skompromitował się w PP bo te rozgrywki sie już skończyły. Ligi narazie nie oceniam bo trwa dalej i nie wpadam w panike po dwóch porażkach ale także nie wpadam w zachwyt po kilku bardzo szczęśliwych zwycięstwach i kilku fajniusich wywiadach.
Co do tego co napisałem wyżej to przeciez sama prawda. Maaskant to kandydat na trenera z sukcesami. Skorża to już trener z sukcesami czy się to komuś podoba czy nie. Zresztą Maciek też miał rozbitą drużynę jak przychodził. Ja to pisze od początku pracy Maaskanta to trener z wieloma zaletami, ale też taki co posiada sporo mocnych wad i trzeba o nich pisać przed tym jak w ważnym momencie wyjdą na światło dzienne, a nie po.

Nie żartuj z Kasperczakiem bo szkoda się śmiać z starszego pana co dał się wepchnąć na pole minowe po złotoustym ( choć powinien wiedzieć że już się skończyła jego wersja piłki )
Co do patrzenia w obraz to zgoda, chociaż przy skorżofilstwu ( nie wiem czy obejmuje Cię to schorzenie) to pare ciepłych słów w strone gościa co się stara to chyba nie taka zgroza ? ( to samo z miłymi wywiadami ja osobiście RM lubie posłuchac przynajmniej jest o piłce )

Co do ocen po sezonie to pełna zgoda. Zrobię tak samo uwzględniając to że wziął rozbity zespół bez przygotowania w trakcie rundy w nowych realiach..... i szampan będzie smakował jeszcze lepiej.

Oldpara 07.05.2011 19:30

Trenera ocenimy po sezonie. Na razie to Skorża zdobył następne trofeum, a my nic. Nie chce nawet myśleć o teoretycznie możliwym scenariuszu, że jutro tracimy pkt. z Lechią, potem z Lechem, dostajemy w tyłek w Warszawie i mistrzem zostaje Legia. Jak wtedy ocenilibyśmy Maskaanta?

flamengista 07.05.2011 19:48

Panowie, to jest wiocha. G.wniarz sobie robi jaja, a forumowicze z kilkuletnim stażem dają się wrabiać w prymitywną prowokację.

Tofik, Fialo - wstyd mi za was.

tofik 07.05.2011 19:52

Bez przesady, tak by z nim dyskutowali na kilka stron ktos musial napisac ze prowokacja :)

Grzadq 07.05.2011 19:57

Cytat:

Trenera ocenimy po sezonie. Na razie to Skorża zdobył następne trofeum, a my nic. Nie chce nawet myśleć o teoretycznie możliwym scenariuszu, że jutro tracimy pkt. z Lechią, potem z Lechem, dostajemy w tyłek w Warszawie i mistrzem zostaje Legia. Jak wtedy ocenilibyśmy Maskaanta?
Zależy od tego jakbyśmy zagrali w tych meczach. Jeżeli przegralibyśmy po indywidualnych błędach zawodników grając dobrą, szybką, pomysłową, kombinacyjną piłkę (chociażby momentami) to oceniłbym go w ten sam sposób - niech powyrzuca sobie niektórych piłkarzy, pościąga nowych, niech ma czas (vide Skorża w Legii) na poskładanie tych klocków i w kolejnym sezonie można by go rozliczać z wyników jako takich. Natomiast jeżeli gralibyśmy padakę to trzeba by bylo też spojrzeć na to które miejsce w tabelii zajęliśmy oraz inne okoliczności (kartki, kontuzje, skład jaki wychodził ...) i wtedy podjąć stosowną decyzję.

Nie ustosunkuje się do wypowiedzi innych bo wiadomo że każdy ma swoją opinię. Natomiast dla mnie w tym sezonie wazniejsze od miejsca w tabeli jest gra oraz dobranie odpowiednich zawodników. Nieraz już przerabialiśmy "mistrza" a potem baty od chłopków z Azerbejdżanu. Osobiście wolałbym nawet gorsze miejsce w tabeli, ale stopniową, długotrwałą budowę solidnej, klasowej drużyny.

*Ze Skorży się śmieję tylko w "pewnym" zakresie, bo szanuję to co osiągnął z Wisłą oraz szanuje go jako trenera.

** Uprzedzając co niektórych - jasne że mistrzostwo, szczególnie jeśli nikt jego nie chce, ma swoją wartość. Prestiż, szansa na LM, kasa za dodatkowe mecze. I idealnym scenariuszem jest mistrz + przebudowa składu. Natomiast osobiście nie będę robił tragedii jeśli MP nie będzie w tym roku, jeśli będzie to oznaczało dalsze, spokojne budowanie składu z ogarniętym trenerem.

flamengista 07.05.2011 20:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grzadq (Post 1087362)
(...)Natomiast dla mnie w tym sezonie wazniejsze od miejsca w tabeli jest gra oraz dobranie odpowiednich zawodników. Nieraz już przerabialiśmy "mistrza" a potem baty od chłopków z Azerbejdżanu. Osobiście wolałbym nawet gorsze miejsce w tabeli, ale stopniową, długotrwałą budowę solidnej, klasowej drużyny.
(...)

Dla mnie tak samo. Mam już dosyć kompromitacji z pastuchami ze stepów wschodnich. Czarna seria Valerenga-Dinamo-Vitoria-Levadia-Karabach musi się wreszcie skończyć.

Dlatego obserwuję pracę Maaskanta, patrząc przede wszystkim na styl gry. I powiem szczerze, że na razie daleki jestem od zachwytów. Momentami (GKS Bełchatów) człowiek zaczyna wierzyć, że już coś zaskoczyło, a potem wraca stara kopanina.

Tarann 07.05.2011 20:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Oldpara (Post 1087332)

Gdybym mial wybierać Puchar ze Skorżą ( a niestety oglądam Legię praktycznie w każdym meczu ) a trzecie miejsce z Maskantem Widząc te zalążki fajnego grania na początku budowy drużyny, to to nawet nie jest pytanie.

Co do wizji wydarzeń to lubię fantastykę, naprawdę. Tylko to jest poziom skrzyżowania wszystkich superbohaterów amerykańskich komiksów walczących przy użyciu wszystkich swoich mocy z gigantycznym zielonym robakiem próbującym zawładnąć naszą planetą przy pomocy gigantycznych czerwonych jeżozwierzy.

Nie przepadam za tym rodzajem.

Smyrgu 08.05.2011 08:16

roznica miedzy Wisla a Legia Skorzy jest taka ze oni nie potrafia grac pilką i wymienic kilka podan z pierwszej pilki, kopia na oślep...dla mnie pilkarze wszystkich druzyn ekstraklasy maja podobne umiejetnosci, Wisla zawodnikow nie mam specjalnie wybitnych ale roznica polega na jednym zasadniczym aspekcie my na lawce trenerskiej mamy trenera,ktory pracuje z druzyna i to robi cala roznice i daje efekt pierwszego miejsca. i jeszcze jedno gra zespolu Skorzy nie ma zadnych fundamentow, to jest wszystko na glinianych nogach jak im wyjdzie to im wyjdzie a jak nie to dostaja wpierd...l. ja tam wole nasza (holenderska) mysl szkoleniową

AgresywnyChomik 08.05.2011 09:10

Ja nie rozumiem tej szpili dla Maaskanta.
Przyszedl chlop do rozbitej druzyny, ktora bardzo slaba rokowala, gdzie byly wyrazne akcentowane podzialy na obcokrajowcow i miejscowych (n.p. nauka jezyka czy sugestia o to by zapytac sie o porazke zawodnikow zagranicznych), gdzie nikt nie wiedzial co i jak ma grac, najwieksza gwiazda byl napastnik ktory albo strzelal albo nie, bez ustawionej obrony i powidzmy sobie szczerze z mizernym bramkarzem oraz w last but not least kibicami ktorzy mysla ze Wisla to marka tak znana i silna jak Pepsi wsrod napojow gazowanych a nikt nie pamieta ze Afgan-Cola czy Azer-Cockta okazaly sie lepsze...
Dzis mamy ekipe ktora rozumie sie na boisku (a co cieszy nie ma przeslanek ze poza nim jest zle), wie co ma grac, obrona ciagle jest problemem ale przynajmniej bramkarz jest solidny - jestesmy na pierwszym miejscu w lidze z realnymi szansami na mistrzostwo kraju!!! Co biorac pod uwage nasze wyniki z poczatku sezonu jest (przynajmniej dla mnie) sensacja.

Panowie moim zdaniem dzis majac u steru S.V. i B.B oraz za trenera R.M obdarzonych zaufaniem B.C nie ma w naszym kraju lepszego miejsca do gry w pilke nozna. Dlaczego? Ciagly rozwoj, stabilizacja finasowa, mozliwosc nauki czegos zupelnie nowego. Jestem pewien ze jezeli dzis klub wybieralby Robert Lewandowski nie zastanawailby sie nawet 5 minut.

P.s. Jezeli Holendrzy maja rzeczywiscie zapis o (bajonskich) bonusach uwarunkowanych zyskami (czytaj Europa) to jestem dziwnie spokojny o wyniki i okna transferowe.

Feniks1983 08.05.2011 19:42

Ja napiszę tylko tyle. Skorża zarówno w Amice jak i potem w Groclinie czy Wiśle dostawał gotowe zespoły które miały tylko problemy natury psychologicznej. Jak w Legi trzeba było zbudować zespół od praktycznie zera to dopiero wyszła Jego ręka. Mimo PP to jednak Legia zalicza najsłabszy sezon od wielu wielu lat. Dodatkowo zimowe okienko tylko potwierdziło to co było już w Wiśle, że Skorża słabo wybiera zawodników do zespołu. Bo niby doszedł Hubnik, który się mniej lub bardziej sprawdził to już Ogbuke czy jak mu tam, którego tak Skorża pokochał to już kompletny niewypał. Dlatego nie ujmuje Skorży tego co zdobył, ale uważam, że nie sam do końca na to zapracował. Czy Maaskant będzie lepszy? Czas pokaże. Na dzisiaj na pewno skazą jest PP, ale prawda jest taka, że na dzisiaj najważniejsze było odzyskać tytuł i tu są duże szanse osiągnięcia zamierzonego celu. I tyle w temacie.

CH. 08.05.2011 19:52

Mają już PP, w lidze zajmują 3 miejsce tracąc zaledwie 3 punkty do Jagi, do Wisły 9 i do końca aż 5 kolejek. Słaby po ch.... Oni mają realne szanse zająć 2 miejsce czy nawet 1 (matematycznie, łatwiejszy terminarz od Wisły, która ma najtrudniejszy terminarz) zdobyli już PP i to ma być słaby sezon :lol: Ktoś gdzieś na onecie napisał że Legia zalicza słaby sezon i nie ważne tam PP, nie ważna tabela, po prostu słaby i się tak przyjęło

Cytat:

Pierwotnie napisane przez art (Post 1087926)
11 porażel w sezonie to jest naprwde dobry sezon.

Niech mają i 20 porażek, straconych bramek 50, co to ma do rzeczy? liczy się wykres tabeli, ciekawe co byście pisali gdyby Legia z dorobkiem 13 porażek w sezonie zdobyła MP, na grę Interu nie można patrzeć a mimo to zdobyli puchar europy, bo przecież nie chodzi o walory estetyczne czy ilość meczów przegranych, my ze Śląskiem mieliśmy 80% posiadania piłki, 60 dośrodkowań czy 11 rzutów rożnych a mimo to przegraliśmy , do tego pije

art 08.05.2011 20:02

11 porażel w sezonie to jest naprwde dobry sezon. Legia przecież ma ma negatywny bilans bramkowy: 33-35... Kiedyś mówili, że to jedyny taki przypadek w Europie, to tylko dzięki temu, że ten sezon Ekstraklasy nie jest podobny do niczego normalnego

Żeby nie było OT. Maskat wygląda na trenera który do każdej zmiany musi dojrzeć i dziś w końcu dojrzał do innej taktyki. Zagraliśmy z dwójka defensywnych w środku i to było to idealne na ten mecz. Dodatkowo zmiany tak krytykowane ostatnio wypaliły...

Feniks1983 08.05.2011 20:03

Słaby dlatego, bo tylko Cracovia ma mniej przegranych niż Oni. Od lat nie mieli takie ilości po stronie przegranych i w tym kontekście uważam, że słaby. I nie powiesz mi że ta Legia Skorzy będzie rządzić w lidze przez lata, skoro On sam wraz z zarządem jak i komentatorami podkreślają, że konieczne są kolejne transfery. Więc skoro taki dobry to dlaczego taki słaby?

Pan Jotka 08.05.2011 20:06

Ty Ch.! Maja 9 pkt starty do Wisły, mecz z Jagą bezpośrednio i ustanowili rekord klubu w porazkach. WIęc zluzuj poślady bo widzę, ze 2 mecze nieprzegrane uczyniły legionistom wodę z mózgu. 4 miejsce Legii będzie sukceem. Oby was Lech nie połknął bo będzie głupiutko, byc za Lechem poza podium.

Tarann 08.05.2011 22:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez CH. (Post 1087916)

Niech mają i 20 porażek, straconych bramek 50, co to ma do rzeczy? liczy się wykres tabeli, ciekawe co byście pisali gdyby Legia z dorobkiem 13 porażek w sezonie zdobyła MP, na grę Interu nie można patrzeć a mimo to zdobyli puchar europy, bo przecież nie chodzi o walory estetyczne czy ilość meczów przegranych, my ze Śląskiem mieliśmy 80% posiadania piłki, 60 dośrodkowań czy 11 rzutów rożnych a mimo to przegraliśmy , do tego pije

Brawo.

Rozwiązałeś problem krytyki Wisły Maskanta. No bo jeśli liczy się tabela to jest fenomenalnie.

Czy źle zrozumialem i te zasady tyczą się tylko drużyn Macieja.?

Tenzen 12.05.2011 13:07

Z meczu na mecz coraz więcej jest momentów gdzie widać jakąś myśl trenerską, gra się zaczyna kleić :) Myślę, że taki stan rzeczy będzie się utrzymywać i będziemy dalej szli w dobrym kierunku. Jeszcze jakieś mądre ruchy transferowe i w pucharach może być bardzo ciekawie :)

Nie rozumiem tylko, że trener tyle narzeka na defensywne taktyki innych klubów, a potem przychodzi co do czego to sam tak gra ;)

Ikki 12.05.2011 14:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tenzen (Post 1090739)
Nie rozumiem tylko, że trener tyle narzeka na defensywne taktyki innych klubów, a potem przychodzi co do czego to sam tak gra ;)

Moim zdaniem tu wychodzi mądrość trenera. Z Śląskiem, Górnikiem, Podbeskidziem atakowaliśmy niemalże cały czas i jak te spotkania się skończyły? 3 porażki, a że brakło nam Genkova to do tego nie strzeliliśmy żadnej bramki.
Teraz po prostu zapraszamy inne drużyny do grania, a można zauważyć, że mimo 2 defensywnych pomocników Wisła się nie cofa, lecz atakuje już w środkowej części boiska, a jak jest odbiór to wtedy nasza 4-5 ofensywnych zawodników ma już znacznie więcej miejsca przez co łatwiej nam dochodzić do sytuacji.
I moim zdaniem obecna taktyka jest idealna dla nas na chwilę obecną. Nie pograła sobie Lechia, nie pograł Lech to i Crackovia, Legia czy Polonia nie pograją:)

Tenzen 12.05.2011 14:12

Myślę, że po (mam nadzieję) zwycięstwach z Cracovią i Legią moglibyśmy trochę poeksperymentować w meczach o punty z Zagłębiem i Polonią.

s1mone 12.05.2011 14:20

Ikki : raczej wątpię, że taktyka z dwoma defensywnymi pomocnikami na zespoły parkujące autobus w swoim polu karnym to dobry pomysł, ale czas pokaże. Za to zdecydowanie Wilk powinien zastąpić Sobola w sytuacji w której gramy jednym defensywnym pomocnikiem.

Kurz 12.05.2011 14:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1090812)
Ikki : raczej wątpię, że taktyka z dwoma defensywnymi pomocnikami na zespoły parkujące autobus w swoim polu karnym to dobry pomysł, ale czas pokaże. Za to zdecydowanie Wilk powinien zastąpić Sobola w sytuacji w której gramy jednym defensywnym pomocnikiem.

W przyszłości nie (szczególnie, jeśli będziemy mieli o 2 klasy lepszą obronę), ale w sytuacji, kiedy nasi przeciwnicy musieli z nami wygrać, żeby mieć szanse na puchary, a my mamy bezpieczną przewagę punktową nad resztą peletonu, jak najbardziej. We wczorajszym meczu to poznaniakom powinno bardziej zależeć, a że nie zależało, nie mieliśmy porywającego widowiska. Prawdę mówiąc Lechici nie postawili w tym meczu wszystkiego na jedną kartę.

W niedzielę będziemy mieli podobną sytuację z pasami. W obecnej sytuacji możemy spokojnie zagrać z nimi jak z Lechem i Lechią i... jeśli postawią wszystko na jedną kartę, spokojnie wysoko wygrać. Prawdę mówiąc podoba mi się wizja dużo silniejszej drużyny, czyhającej na kontrataki i słabszej zmuszonej do prowadzenia gry :). Ot taka przewrotność losu.

Semper Fidelis 1985 12.05.2011 14:38

Trener Maaskant w pierwszym roku pracy u nas wygrał nam derby, ograł Legie, wygrał z Amiką i sprawił że tytuł mistrzowski wrócił do nas... jeszcze niech wygra w niedziele a przy okazji ogra Legie w Warszawie.
Sprawił że w końcu widzę jakąś taktyke w tym zespole, pomysł na gre, a nie granie dzid w stylu "a może się uda"
Wielki szacunek ode mnie dla Pana RM.

willow 12.05.2011 15:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Baala (Post 1087206)

Spadek to miał po Skorży, od tego zacznijmy...

Cytat:

Tu się akurat zgadzam. Będzie oceniony, jak czegoś dokona: Mistrz Polski, awans do LM lub przynajmniej awans grupowy do LE. Bo na razie to Zieliński ma większe sukcesy od niego.

Cytat:

Nie do końca. Maciek jak przychodził, miał samograja, z Kosowskim, Zieńczukiem, który co kopnął, to wpadało, Brożkiem, który strzelał na zawołanie i najlepszą obroną w kraju. Kolejne sezony wyraźnie pokazały, że im większy wpływ Maćka na drużynę, tym bardziej do d...y ona grała. Przegrany mistrz sezonu 2009/2010 to autorskie dokonanie Skorży.

Różnica między Skorżą a Maaskantem polega na tym, że w przypadku tego pierwszego, drużyna wraz z upływem czasu grała coraz gorzej, a u Maaskanta coraz lepiej. Co nie oznacza, że należy już mu pomniki stawiać. Poczekamy, zobaczymy.

s1mone 12.05.2011 15:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurz (Post 1090831)
W przyszłości nie (szczególnie, jeśli będziemy mieli o 2 klasy lepszą obronę), ale w sytuacji, kiedy nasi przeciwnicy musieli z nami wygrać, żeby mieć szanse na puchary, a my mamy bezpieczną przewagę punktową nad resztą peletonu, jak najbardziej. We wczorajszym meczu to poznaniakom powinno bardziej zależeć, a że nie zależało, nie mieliśmy porywającego widowiska. Prawdę mówiąc Lechici nie postawili w tym meczu wszystkiego na jedną kartę.

W niedzielę będziemy mieli podobną sytuację z pasami. W obecnej sytuacji możemy spokojnie zagrać z nimi jak z Lechem i Lechią i... jeśli postawią wszystko na jedną kartę, spokojnie wysoko wygrać. Prawdę mówiąc podoba mi się wizja dużo silniejszej drużyny, czyhającej na kontrataki i słabszej zmuszonej do prowadzenia gry :). Ot taka przewrotność losu.

Zgadzam się, że na Lecha i Lechię ta taktyka była optymalna, jest też bardzo dobra na europejskie puchary, w których wynik 0:0 nie jest złym wynikiem. Coś mi się jednak widzi, że cracksa zaparkuje autobus w naszym polu karnym i będzie czekać. A czas pokazał, że my mamy problemy z takimi drużynami. Tym bardziej jeśli w ofensywie będzie o jednego piłkarza mniej. Z drugiej strony, jeśli szybko strzelimy bramkę to jest duża szansa na wysoki i pewny rezultat. Przekonamy się już w weekend.

Lukasz 12.05.2011 15:59

Widać taktyka z dwoma defensywnymi przy zawodnikach jakich mamy jest lepsza. To ze gra jest jeszcze daleka od ideału .. cóż ... jeszcze jest.

Natomiast patrząc na to z czego już można rozliczać trenera czyli:

1) progres jaki robią poszczególni zawodnicy
2) ilość kontuzji i przygotowanie kondycyjne zawodników
4) atmosfera w drużynie, kontakty i relacje z mediami
5) progres wyników

to RM wypada solidnie jak nie rewelacyjnie.

Poza tym do do kogo RM chcecie z polskiej elity trenerskiej przyrównać ?

Do Bakero?
jak dla mnie gość jest irracjonalny. Jest z innej bajki i nikt nie wie z jakiej i kto jest jego księciem.

Do Probierza?
Fantastyczny trener z wynikami. Natomiast skłócony z Frankowskim, obecnie w fatalnej kondycji psychicznej (mimo ze jego drużyna jest na drugim miejscu!). Facet się spala lub kombinuje jak tu się piąć dalej.

Do Skorży?
Maciek S ma umiejętności ale nie miał posłuchu. To nie jest ktoś kto jest charyzmatyczny. Jak przegrywał to nie wiedział dlaczego. Człowiek bez planu B, nieumiejący przekuć porażki w sukces a jedynie za nią przeprosić.

Czego tu chcieć.
Na tle ligi to tak solidnego trenera nie mieliśmy od lat.

Lysy 12.05.2011 17:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez willow (Post 1090883)
Spadek to miał po Skorży, od tego zacznijmy...

Nie do końca. Maciek jak przychodził, miał samograja, z Kosowskim, Zieńczukiem, który co kopnął, to wpadało, Brożkiem, który strzelał na zawołanie i najlepszą obroną w kraju. Kolejne sezony wyraźnie pokazały, że im większy wpływ Maćka na drużynę, tym bardziej do d...y ona grała. Przegrany mistrz sezonu 2009/2010 to autorskie dokonanie Skorży.

Różnica między Skorżą a Maaskantem polega na tym, że w przypadku tego pierwszego, drużyna wraz z upływem czasu grała coraz gorzej, a u Maaskanta coraz lepiej. Co nie oznacza, że należy już mu pomniki stawiać. Poczekamy, zobaczymy.

Maciej Skorża dostał drużynę rozbitą , drużynę którą upokorzył ze swoim słabym kadrowo Groclinem na Reymonta.
Dla przypomnienia: http://mundialowo.blox.pl/2007/05/br...roclin-04.html 0:4 - już zapomnieli?

Skorża to wszystko poukładał i dzięki temu mieliśmy najpiękniejszy sezon w lidze od czasów Kasperczaka 1. Różnica między Skorżą a Maaskantem jest taka, że Skorży sprzedawali najlepszych zawodników na których chciał budować drużynę, zastępując ich gorszymi odpowiednikami, a Maaskant ma Stana!! Skoro Skorża był takim "tragicznym" trenerem to dlaczego do dziś Patryk Małecki czy Paweł Brożek wypowiadają się o nim jako najlepszym trenerze z jakim mieli okazje trenować? Ja tam wierzę Patrykowi na słowo , z pewnością ma większą wiedzę na temat treningów w Wiśle niż kibice. To Maciej Skorża zrobił z Marka Zieńczuka człowieka który często był niewidoczny przez całe spotkani i przez kibiców nazywanego ironicznie "człowiekiem duchem" vce lidera strzelców ekstraklasy. To dzięki niemu Paweł Brożek który notorycznie marnował okazje bramkowe nabrał pewności siebie i dojrzał piłkarsko.

Tarann 12.05.2011 17:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lysy (Post 1090984)
Maciej Skorża dostał drużynę rozbitą , drużynę którą upokorzył ze swoim słabym kadrowo Groclinem na Reymonta.
Dla przypomnienia: http://mundialowo.blox.pl/2007/05/br...roclin-04.html

Skorża to wszystko poukładał (1) i dzięki temu mieliśmy najpiękniejszy sezon w lidze od czasów Kasperczaka 1. Różnica między Skorżą a Maaskantem jest taka, że Skorży sprzedawali najlepszych zawodników zastępując ich gorszymi odpowiednikami, a Maaskant ma Stana(2).

1. Każdy wie że atmosferę zrobił Kosa który wszedł mocno w drużynę ( 40% impreza integracyjna gdzie kilku graczy postanowiło to ogarnąć po rozwalonym sezonie - drugi taki mógłby Cupiała zdenerwować i eldorado by się skończyło) i to on z starszyzną to poukładal. Skorża nie przeszkadzał ( skończyło się miłymi 2 latami dla piłkarzy i wpierd...em w pucharach). Oczywiście miał swój wkład. Zalatwil wyjazdy na paintball, gokarty i brał na klatę ( co przy bajerowaniu kibiców szło mu nieźle ) gdy piłkarzom akurat się nie chciało.

2. Skorża miał Bednarza którego po chamsku udupił a potem przecież jego nieomylność nie widział potrzeby zatrudniania jakiegoś dyrektora sportowego. Co do zawodników to straty przed i w trakcie tego sezonu nijak nie mają się do ubytków Skorży.

ChG 12.05.2011 17:27

O, przypadkowo otworzyłem pierwszą stronę tego tematu, a tu na dzień dobry taka perełka:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez willow (Post 965426)
nie mam słów by to skomentować.
Basałaj niech się pierd....lnie w głowę z takimi pomysłami.

:-D

sessegnon 12.05.2011 17:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lysy (Post 1091014)
Dla przypomnienia: http://mundialowo.blox.pl/2007/05/br...roclin-04.html 0:4 - już zapomnieli?

Skorża to wszystko poukładał i dzięki temu mieliśmy najpiękniejszy sezon w lidze od czasów Kasperczaka 1. Różnica między Skorżą a Maaskantem jest taka, że Skorży sprzedawali najlepszych zawodników na których chciał budować drużynę, zastępując ich gorszymi odpowiednikami, a Maaskant ma Stana!! Skoro Skorża był takim "tragicznym" trenerem to dlaczego do dziś Patryk Małecki czy Paweł Brożek wypowiadają się o nim jako najlepszym trenerze z jakim mieli okazje trenować? Ja tam wierzę Patrykowi na słowo , z pewnością ma większą wiedzę na temat treningów w Wiśle niż kibice. To Maciej Skorża zrobił z Marka Zieńczuka człowieka który często był niewidoczny przez całe spotkani i przez kibiców nazywanego ironicznie "człowiekiem duchem" vce lidera strzelców ekstraklasy. To dzięki niemu Paweł Brożek który notorycznie marnował okazje bramkowe nabrał pewności siebie i dojrzał piłkarsko.

Ale dla "kibiców" i tak tamta Wisła była samograjem...Nie przetłumaczysz im, że świetna forma Brożka i Zieńczuka to zasługa Skorży.Poprostu wg nich sami z siebie zaczęli grać lepiej.Uparli się, że to słaby trener i już.Patrzą tylko przez pryzmat dwumeczu z Levadią.I nie przemawiają do nich te 2 mistrzostwa.Na dodatek w 3 sezonie, odchodząc z klubu Skorża zostawił zespół na 1 miejscu w tabeli.

willow 12.05.2011 17:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ChG (Post 1091036)
O, przypadkowo otworzyłem pierwszą stronę tego tematu, a tu na dzień dobry taka perełka:

:-D

szkoda, że nie poszperałeś jeszcze, może byś zobaczył, że przyznałem się do zbyt pochopnej opinii :) i w przeciwieństwie do wielu z Was, miałem do tego odwagę. Masz jeszcze coś do dodania?

ChG 12.05.2011 17:52

Tak, mam do dodania jeszcze to, że jak widać nie warto oceniać ludzi po pierwszym wrażeniu i jeszcze przy okazji powyzywać sobie tak o pracowników klubów.

Poza tym napisałem, że przejrzałem tylko pierwszą stronę tematu i to zupełnie przypadkowo, więc nie miałem okazji zapoznać się z twoją wypowiedzią, w której to, jak twierdzisz, przyznajesz się do błędu. :)

http://www.youtube.com/watch?v=PH7U7...layer_embedded - 6:20, piękny moment. :D

willow 12.05.2011 18:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ChG (Post 1091080)
Tak, mam do dodania jeszcze to, że jak widać nie warto oceniać ludzi po pierwszym wrażeniu i jeszcze przy okazji powyzywać sobie tak o pracowników klubów.

Poza tym napisałem, że przejrzałem tylko pierwszą stronę tematu i to zupełnie przypadkowo, więc nie miałem okazji zapoznać się z twoją wypowiedzią, w której to, jak twierdzisz, przyznajesz się do błędu. :)

http://www.youtube.com/watch?v=PH7U7...layer_embedded - 6:20, piękny moment. :D

Podobnie, jak nie warto oceniać kogokolwiek po jednej wypowiedzi, w dodatku wybranej losowo.

ChG 12.05.2011 18:13

Nigdzie Cię nie oceniłem, napisałem, że znalazłem perełkę i tyle. ;)

Koniec off topiku, brawa dla Roberta za poukładanie drużyny, wprowadzenie fajnej atmosfery i po prostu wygrania naszej Ligi. :)

FraMat 12.05.2011 19:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1090900)
Zgadzam się, że na Lecha i Lechię ta taktyka była optymalna, jest też bardzo dobra na europejskie puchary, w których wynik 0:0 nie jest złym wynikiem. Coś mi się jednak widzi, że cracksa zaparkuje autobus w naszym polu karnym i będzie czekać. .

Po pierwsze piszcie: Cracovia. Grzeczność i netykieta wymagają.
Po drugie: to Cracovii zależy na zaatakowaniu nie nam, więc nie rozumiem po co mieliby parkować autobus? W końcu chca wygrać, żeby sie utrzymać

s1mone 12.05.2011 22:40

FraMat : szacunku do cracovii u mnie nie znajdziesz, także to, że napisałem jej nazwę z małej litery było w pełni zamierzone (czasem jak się zawieszę napiszę z dużej ;>). Dziwię się, że Wiślak mnie w tej kwestii poprawia, tym bardziej moderator. Rozumiem jakby mój post zawierał jakieś inwektywy, ale tak naprawdę jestem jednym z tych, którzy piszą o naszej koleżance w dość przyzwoity sposób (czytaj : nadający się do druku ;>)

Wracając do tematu : zgadzam się z przedmówcą, wątpię aby pasiaki próbowały ugrać z nami więcej niż 1 punkt. Ustawią autobus, zaciągną ręczny i będą czekać.

HEDu 13.05.2011 01:22

a tam. potrzebujemy więcej kulturalnych kibiców, a nie kiboli bez pokory i szacunku. co nie zmienia faktu, że mecz powinien obfitować w bramki... dla nas : > a co do nszego trenera - zauważyłem, że stawia zawsze na najlepszych i trzyma się składu, nie kombinuje. no cóż, mało szans dostają rezerwowi, ale dostają. zmienia się troche po przegranych meczach, po wygranych trzyma skład. dobry trener!

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:24.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl