![]() |
Cytat:
|
Polonia nabyła obu zawodników po dośc promocyjnej cenie..
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html |
Cytat:
"W każdym elemencie gry Władimi Dwaliszwili jest lepszy od Dawida Bitona z Wisły Kraków - stwierdził Grzegorz Wędzyński, były piłkarz, który występował m.in. w Izraelu." Przybyli juz pilkarze, ktorzy mieli byc lepsi od Meliksona to teraz przychodza Ci, co maja byc lepsi od Bitona. Nie mieli juz jak utrzec Nam nosa to takie teksty jeszcze. Tylko gdyby nie zainteresowanie tym pilkarzem z Naszej strony to pewnie Wojciechowski nawet by nie wiedział, ze taki gosc istnieje. A moze posłuchał Wedzynskiego i dlatego ten transfer |
Pozostaje kwestia aklimatyzacji, zgrania i zrozumienia w całkowicie innej rzeczywistosci piłkarskiej. W Polsce jest więcej siepania bez ładu i składu, mniej przemyślanego grania. Zobaczymy jak się Gruzin w tym odnajdzie.
Natomiast nie lekceważyłbym tego. Wiadomo, wielu mialo być zajebistymi, ale w czyjej ocenie. W tej sytuacji dobre opinie płyną nie tylko od pismaków którzy robią dobry PR wokół Legii czy kogoś tam, ale od ekspertów czy kibiców z Izraela którzy mają tę lige w małym palcu. |
Cytat:
Wojciechowski się podnieca, że oszczędził ale wychodzi jego brak znajomości realiów transferowych. Rok temu zawodnik kosztował więcej, bo miał z poprzednim klubem o rok dłuższy kontrakt. Więc i pozycja negocjacyjna klubu była silniejsza. Teraz to jemu powoli kończyła się umowa, więc był "tańszy" przy sumie odstępnego, ale mógł w negocjacjach z Józkiem zażądać wyższego kontraktu. Takie rzeczy wie nawet nastolatek, grający w menedżera piłkarskiego, ale nie wie jeden z najbogatszych biznesmenów w Polsce. Ciekawe:-D PS. no napisałem, a weszło pisze dokładnie to samo: http://www.weszlo.com/news/9117-Fakt...trz_negocjacji |
Cytat:
|
chodzi o to że tak czy tak Józek nie zapłacił za gości tanio, jak sam mawia (200-300 tys. euro ?), bo nie mogę znaleźć, i mówi że zrobił kokosowy interes bo nie zrobił - de facto zapłacił ową sumę odstępnego + sumę wypłacaną w kontrakcie - 625 tys. euro, co jest rekordem w polskiej lidze. Dodajmy do tego, że można przyjąć że obaj (Baruchyan i Dwaszwili) kosztowali mniej więcej tyle samo i mniej więcej tyle samo będą zarabiać: to daje 2 x ~600 tys. euro + 2 x~200-300 tys. euro = ~ 1.6 - 1.8 mln euro. Weszło pisze, że w teorii razem kosztują mniej więcej 2,4 mln euro. W teorii, bo w czerwcu byliby do wzięcia za darmo. Także mimo wszystko wątpliwy deal (co nie oznacza, że piłkarze słabi).
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie rozumiem, czemu śmiech wzbudza porównanie Bitona z Dwaliszwilim na korzyść Gruzina. Toż to oczywiste, że ten drugi ma lepsza opinię.
Biton w Izraelu tak naprawdę tylko pół rundy był skuteczny, strzelił dla drużyny dołu tabeli tej ligi 12 goli w 15 spotkaniach, wcześniej w 25 meczach strzelił zaledwie 6 goli, czyli przed tą jedną dobrą rundą to był mniej więcej taki zawodnik, jakim w Polsce był Sikorski z Górnika. Zaowocowało to transferem do najsłabszej drużyny ligi belgijskiej, gdzie Biton zaliczył spadek do II ligi, ale też zaprezentował się przyzwoicie, łącznie w 12 meczach strzelił 5 goli. Tak naprawdę jakąkolwiek renomę Dudu wyrobił sobie dopiero w Polsce, gdzie strzelał regularnie w lidze i LE, bo jak wspomniałem, zarówno w Belgii, jak i Izraelu grał w słabych ekipach. Podczas gdy Dwaliszwili do Izraela przyszedł jako świetny strzelec ze słabej co prawda ligi łotewskiej, ale w Ligat ha'Al był piłkarzem drużyny o absolutnie najlepszej renomie ze wszystkich izraelskich klubów. Grał tam przez trzy sezony, w trakcie których rozegrał 75 ligowych spotkań, zdobywając 36 bramek, do tego dołożył 12 meczów i 9 bramek w el. LM, 6 spotkań we fazie grupowej LM, 6 meczów i 2 gole w LE, plus 18 spotkań i 4 gole w reprezentacji Gruzji. Jego doświadczenie i osiągnięcia zdecydowanie przewyższają Bitona. Szczególnie warte podkreślenia jest to, że nie ma on za sobą słabej rundy czy coś w ten deseń, odszedł ze względu na finanse i fakt, że Maccabi ma najsłabszy okres w przeciągu wielu ostatnich lat. No i jako zawodnik spoza Unii Europejskiej trudniej mu jest o kontrakt w zachodniej lidze, poza tym Polska wydaje się być lepszym krajem do promocji własnej osoby, szczególnie w okresie, w którym odbędą się tutaj ME. Przykłady Murawskiego, Peszki, Lewandowskiego, Muchy, Brożków, Mierzejewskiego pokazały, że grając tutaj dobrze można złapać dobre oferty z lepszych lig. Jeśli co do Baruchyana można mieć wątpliwości jak będzie wyglądał, bo całe lata był ostoją klubu, ale ostatnia runda była słaba w jego wykonaniu, to co Dwaliszwiliego nie mam wątpliwości, że będzie dla nich wzmocnieniem. Ciekawe, czy Zieliński zestawi go razem z Canim, czy też jeden z nich będzie siedział na ławce. |
Polonia idzie na mistrza? ;/ Co się dziwić jak robią porządne transfery.
|
Już nie jeden miał być porządny. Pożyjemy zobaczymy.
|
mistrza w tym sezonie na pewno nie zdobędą, zobaczymy czy JW będzie chciał wojować w przyszłym roku.. mam dziwne przeczucie jakby Grocklin zdobył MP to Wojciechowski wyłozyłby sporo kasy i awansował do LM.. to jest jego cel i nie patrzy na razie na środki
przynajmniej o płacę wyprzedzają nas już o lata świetlne.. |
|
Cytat:
|
Cytat:
A co do czarnuchów i Nadprezesa - u nich jest to samo przekleństwo notorycznie. Oni rok w rok mają skład o walkę o MP, tylko że rok w rok ten skład zmieniają, często w atmosferze skandalu. Co z tego, że są zawodnicy o nieprzeciętnych umiejętnościach, skoro w piłkę nożną wygrywa się grając dobrze drużynowo - a oni nie mogą się ani zgrać z trenerem (bo się ciągle zmienia), ani ze sobą nawzajem (bo ciągłe wymiany zawodników). Zresztą to co u nich jest najbardziej przeklęte, to że oni nie mają ani krzty samowystarczalności. Są w 100% uzależnieni od kroplówki Nadprezesa - ten póki co ma ochotę topić kasę, to topi, a oni grają o najwyższe cele. Nie mają jednak ani stadionu, ani kibiców, ani infrastruktury, ani dochodów z międzynarodowych sukcesów, ani szkółki, ani mocnych sponsorów ani wreszcie jakiejś większej wartości marketingowej. Ich wartość marketingowa to JW, którego Dysko jest zabaweczką. Ten klub nie ma żadnej wartości trwałej, czegoś na czym co rok budować budżet. Tu nie chodzi o transfery nawet - tutaj JW może się bawić - ale o to, że budżet solidnego klubu w PL to na tę chwilę już około 50 mln zł, a będzie jeszcze więcej - nie ma czym tego zblinansować, poza kieszenią Nadprezesa. W dodatku, JW z czasem przestanie robić taką różnicę. Nie dlatego, że odejdzie albo zakręci kurek (co też jest możliwe) - ale dlatego, że jego majątek w pewnej chwili zrobi się za krótki. To nie jest szejk naftowy, radziecki oligarcha, nie ma też możliwości wielkiej międzynarodowej korporacji. Kluby w Polsce mają co raz większe budżety, ale też co raz większe dochody własne i nawet najbogatszy polski krezus może w pewnej chwili stać się po prostu za krótki w porównaniu, bo kluby po prostu co raz mniej są uzależnione od hojności właścicieli, a co raz bardziej od własnych możliwości finansowych. Zdecydowanie wydaje mi się, że to są ostatnie podrygi JW na Muranowie, łabędzi śpiew. A może już nawet kupuje sobie zawodników pod kątem przeniesienia ich kontraktów do Polonii Dyskobolii Gdańsk...? ;) Cytat:
|
Bądźmy szczerzy, widząc transfery polonii widać że oni mają większe ambicje na mistrza niż my. Ten gruzin który jest świetnym snajperem, jak nie lepszym od Bitona i ten izraelczyk. Boje się o miejsce w pierwszej trójce na koniec sezonu
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja tam się ciesze że Wojciechowski wydaje na transfery i przedewszystkim na pensje. Mam nadzieje że 600tys rocznie dla Gruzina to prawda i że Wojciechowski ma taką chęć osiągnięcia czegoś że będzie dalej tyle płacił. Może to pobudzi inne kluby do działania w tym Wisłe by Polonia nie odjechała reszcie stawce, bo narazie to niepoważne ile te klub (Wisła,Legia,Lech) wydają na piłkę biorąc pod uwagę ich potencjał.
|
Cytat:
|
To ja jestem ciekaw czy czołowe drużyny z takich lig jak Grecka, Belgijska, Szwajcarska, Austriacka mają budżety plusowe czy minusowe. Ba ile na świecie jest drużyn które mają budżety na plusie (z 20?). Na piłce się nie zarabia finansowo, ale marketingowo.
|
Śląsk też się wzmacnia... a Wiśle cisza...
|
Cytat:
PS...:cenzura: |
Cytat:
|
http://www.90minut.pl/news/178/news1...em-Slaska.html
Latem był podobno do Nas przymierzany. Boisk ukraińskiej ekstraklasy to on nie podbił :) |
Ludzie... ja tylko stwierdziłem że cisza w sprawie transferów... a reszty nie powiedziałem nt mistrzostwa... prawda ? To Wy już mówicie że nie będzie mistrza, a najlepiej to naskoczyć na człowieka... pff... cóż, życie.
|
Jeśli pijesz do mnie... to ja nie pije. A poważnie, to ja napisałem tylko że może w Wiśle coś dzieje ( wszyscy byśmy chcieli ) ale może nasza "góra" pracuje cicho i stara sie dogadac zawodników na 100% a potem przedstawiać..
Edit: A tak wogóle to trzeba sie cieszyć że Śląsk sie wzmacnia :) |
Cytat:
Wykres z 2008 roku. Grecka liga - zadłużonych klubów 4, 1 - na ponad 20% w stosunku do wartości, reszta na plusie, liga ogólnie na plusie. Belgijska - zadłużonych klubów 7 - 2 kluby na ponad 20% w stosunku do wartości, reszta na plusie. Szwajcaria - zadłuzonych klubów 2 - poniżej 10%, liga na plusie. Austria - zadłużonych klubów 3, 1 - na ponad 20% w stosunku do wartości, reszta na plusie, liga ogólnie na plusie. Polskie kluby pod względem zadłużenia wyprzedzają tylko Ukraina, Izrael, Bułgaria, Azerbejdżan i Mołdawia. |
Cytat:
|
Stevanović to zawodnik o takiej charakterystyce jakiego brakuje w Wiśle. Przydałby się właściwie w każdym klubie w Polsce.*
Środkowy pomocnik dobrze rozgrywający, mający mało strat piłki, potrafiący zagrać prostopadłe podanie czy podłączyć się do akcji ofensywnej wejściem w pole karne. W Polsce praktycznie tacy nie istnieją, albo są to drewna przecinaki, albo totalnie ofrensywni zawodnicy bez umiejętności odbioru piłki. Każdy klub powinien szukać zawodnika tego typu, by gra coraz bardziej odchodziła od kopaniny bez ładu i składu a co raz bardziej przypominała sport który widzimy na C+ w transmisjach z zachodu. *(Oczywiście mam na myśli styl gry. Nie wiem w jakiej jest obecnie formie ,wygląda na to, że mocno obniżył loty. ) |
Cytat:
|
Owszem Kaźmierczak mi też odrobinę :)pasuje do tej charakterystyki. Choć wielu go uważa za kołka od defensywy z czym się nie zgadzam. Jednak te wszystkie problemy ze zdrowiem spowodowaly, że nie wiadomo czy można na niego liczyć. Jego forma to jednak zagadka.
Na pewno sztab trenerski ma lepiej ogarnięte potrzeby kadry niż forumowicze i najwyraźniej potrzebowali takiego zawodnika. Zresztą pamiętam jak kupowaliśmy Meliksona się wielu zastanawiało po co nam kolejny środkowy pomocnik skoro nie mamy tego, tamtego i jeszcze tamtego. A ktoś sobie teraz wyobraża jakie kalectwo by było gdybyśmy tego Meliksona nie mieli w środku pomocy :) |
Nasz cudny zarzad scianac na testy niejakiego Dawida Kubowicza. Moze mi ktos go przybliży, z tych co go znaja?
|
Zagrał w 7 meczach na Ukrainie,bo kontrakt podpisał dopiero 15 października.Ot cała tajemnica.
|
ale jak pilkarsko?
|
Nie 20, nie 10, nawet nie 7. Cena za Rudniewa wynosi (podobno) jedynie 5 mln €.
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32288,t...wiadomosc.html |
"Nowy Melikson" odchodzi z Cracovii bo sie nie sprawdził - to widac, ze rzeczywiscie był nowym Meliksonem :D Ciekawe co bedzie z "Nowym Bitonem" z Polonii
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:58. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl