![]() |
Cytat:
Też sądzę że jeśli ktoś tam się wyróżnia to wypożyczyć by pokopał trochę prawdziwej piłki |
Cytat:
|
E tam jakby pokazywali dobry poziom to by grali. Ja nie wierze, że blokowałby ktoś dobrego piłkarza i trzymał w ME tylko dlatego że woli zagraniczne drewno. Jaki to ma sens.
Są narazie słabsi co nie oznacza że nie ma potencjału w nich. Wysłać na wypożyczenia niech okrzepną w walce o ligowe punkty a nie się tłuką miedzy sobą w MESIE :) |
Cytat:
Ale jak Kurto zaczął bronić w Białymstoku bo Pawełek dostał czerwień to nie widziałem żeby był gorszy od Jovanića. I pewnie nie zobaczę szybko, jeśli w ogóle. Mączyński jest na wypożyczeniu a i tak jak wróci to Jirsak dostanie kolejna szansę (którą już 57?) że nie wywalono pieniędzy w błoto za niego a Krzysiek nigdy nie dostanie tej szansy w Wiśle. Nawet jak cie wypożyczą, grasz tam nieźle to i tak szansy nie dostaniesz. Ale dostanie ją gruby kebab. 1q2 A tak w ogóle z "islamistami" nie ma co gadać bo jak się z nimi nie zgadzasz to bombę podłożą albo i gorzej:) |
Cytat:
Ja przyznam się mam jeszcze 'obrzydzenie' z czasów pucharu ligi gdzie może inne niż dziś ale orły z mesy grały i to była tragedia.Pamiętam jak Śląsk przyjechał(lepszym składem) i wkopał nam grubo a ci nie potrafili prosto piłki kopnąć, natomiast dokonali rzeczy którą widziałem tylko raz(właśnie wtedy) w życiu.Przy wolnym cała drużyna będąca w polu karnym, dała się złapać na spalonego;) Też nie widzę najmniejszego sensu by tłamsić talenty, szczególnie w takiej sytuacji kadrowej.Zobaczymy zresztą, może Maaskant przesunie jednego czy dwóch do pierwszego zespołu. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
I to już powinno wystarczyć za odpowiedź dlaczego trend w ekstraklasie jest taki, że niedługo w ogóle nie będą Polacy grali. Bo nasi piłkarze nie wiedzą co to znaczy dawać z siebie wszystko. |
|
Co do naszego nowego nabytku, to dobrze ze sprowadza się młodych. Skoro ściągnięto go aż z Warszawy to pewnie musi prezentować jakiś poziom.
A tak nawiasem mówiąc to ma tak samo na imię jak ja, i starszy jest ode mnie dokładnie o 1 dzień :D |
Cytat:
Dziesiątki młodych zawodników w skali całej ligi dostają swe szanse w różnych ligowych klubach - ilu zaistniało potem w europejskiej piłce? Ile razy takie Korony, Górniki, Zagłębia, Bełchatowy itd. itp zdobyławły dzięki temu mistrzostwa i wojowały udanie w pucharach? Widzę, że teraz zaczyna obowiązywać koncepcja, że to ME ma być receptą na nieudolność działaczy i złą dla klubu strategię działania Cupiała. Niektórzy chyba naprawdę poszaleli. Kolejnych "błyskotliwych" koncepcji uzdrawiania Wisły poprzez spadek do drugiej ligi przez litość nawet nie skomentuję... |
Cytat:
|
Fajnie, że sprowadza się młodego zawodnika ale...
Odchodzi 7-8 zawodnik pierwszego składu a my tu zasilamy szeregi młodej ekstraklasy. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Młodzi to jeden z małych dopływów i dlaczego mamy z niego rezygnować? Mamy tylko z siłą wodospadu brać leniwych kebabów jak Boukhari którzy grali po znajomości u Maaskanta? Ponadto taki junior wiele nie kosztuje (jego pensja) a nuż 1 na 30 coś pokaże (Błaszczykowski, Małecki) Markus, ogrywanie od czasu do czasu juniorów nie ma zastąpić kupowania dobrych piłkarzy. Powtórzę specjalnie dla Ciebie jeszcze raz:) Ogrywanie juniorów nie zastąpi i nie ma zastąpić transferów do klubu dobrych świetnych piłkarzy. I jeszcze raz powtórzę żebyś sobie znowu czegoś nie uroił:D Ogrywanie juniorów oczywiście nie zastąpi i nie ma zastąpić transferów do klubu dobrych świetnych piłkarzy którzy podniosą poziom sportowy. |
Cytat:
|
Cytat:
Pomijam sytuacje, w których nam przepłacają, a na miejsce takiego zawodnika ściągamy ukrytą perełkę. |
Cytat:
Owszem - możemy zostać taką Odrą Wodzisław, ale mimo wszytko do tej pory nie byliśmy. Oczywiście jak każdy zespół z tej części Europy też podlegamy pod odpowiednią kolejność dziobania. Przy czym mylisz dwie rzeczy: Zawodnik droższy bo wylansowany, ograny w pucharach (sprawdzony) a nowy zawodnik (najczęściej młodszy) któremu brakuje tylko pokazania się w pucharach a czasem lekkiego ogrania, nie znaczy że jest gorszy. Często jest to już na starcie porównywalny poziom. Dla przykładu: Brożek ograny w pucharach, pograł też w reprezentacji i strzelił sporo bramek w lidze. Odchodzi. Ale gdybyśmy sprowadzili Sobiecha na jego miejsce to byłaby wg mnie niewielka różnica. (Podkreślam wg mnie). Sobiech potrzebuje tych kilku meczy w pucharach i już jest gotowy produkt. Tu nie ma zastępowania lepszego gorszym. Co innego jakby przyszedł Zahorski albo Mezenga za Brożka. Oczywiście zamiast Sobiecha można wstawić Rudnevsa, Lewandowskiego (jak przychodził do Lecha) wedle uznania którzy przychodzą za Brożka i muszą zostać tylko wylansowani czyli dobrze zagrać w Europie żeby ich ktoś kupił za spore pieniądze.:) |
Cytat:
|
Cytat:
Pewnie jak wróci Boguski też coś pogra, więc myślę, że 4-5 polaków w składzie spokojnie jeszcze będzie grało. Ale faktycznie, wzmocnić się trzeba. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
a wystarczyło tylko zmienić kolejność(drogo kupić,tanio sprzedać) i LM byłaby nasza .... |
Cytat:
Po drugie, powyższe twierdzenia opierają się na założeniu, że możemy sobie Sobiecha ściągnąć. Nie mieliśmy możliwości przebicia Wojciechowskiego, bo on wydaje swoje pieniądze i może robić z nimi co chce, a nasz klub wydaje własne pieniądze i Cupiał nic nie dokłada, już od dawna. Po trzecie, kiedyś na naszym podwórku była Wisła i Legia i długo nic. A teraz jest jeszcze Lech, Polonia, a i inne kluby potrafią wyłożyć całkiem przyzwoite pieniądze. Robi się konkurencja, która skutkuje przepłacaniem polskich leniwych piłkarzy. Stąd ucieczka czołowych klubów w stronę zawodników zagranicznych. Prawda jest taka, że Sobiech kosztował 1 mln euro, a powinien 1 mln zł. Jeśli miałbym kogoś wskazywać zamiast Brożka to zdecydowanie Grosickiego, to tak na marginesie. |
Cytat:
Co było kiedyś, nie ma obecnie znaczenia, bo kiedyś Cupiał był na etapie Wojciechowskiego. Z czego łatwo policzyć, że Polonia jest ok. dekadę do tyłu za Wisłą |
Cytat:
|
Myślę, że powinna obowiązywać zasada: Mądrze kupić, mądrze sprzedać.
A pojęcie tanio czy drogo jest względne. Niby 1 mln euro to dużo, ale jak się sprzedaje później gracza za 3-4 mln eur to jednak ten 1 mln euro nie jest wyjątkowo dużym wydatkiem. Kupując gracza za 300 tyś. euro to relatywnie "mało" na rynku piłkarskim. Ale można kupić tak gracza, który nic nie wniesie, będzie brał kasa za nic, a po kontrakcie nie odzyska się nawet tych 300 tyś. euro. Myślenie "tanio, tanio, tanio" najprawdopodobniej doprowadzi nas do upadku sportowego i także finansowego. Klub nie będzie już zarabiał na transferach. Byłoby to głupim działaniem, gdyby obecny właściciel chciał go rozwijać i wiązałby z nim nadzieje na przyszłość. Jednak jeśli cel jest inny to nie jest to takie głupie. Myślę, że obecnie zbliżamy się do wyjaśnienia prawdziwych intencji/możliwości obecnego Właściciela Wisły. Albo nastąpi podpisanie umowy o dzierżawę stadionu i zainwestowanie większych środków finansowych w bazę, struktury i transfery albo nastąpi odwrót finansowo/organizacyjny od piłkarskiej spółki. Zastanowić się trzeba kto obecnie jest piłkarzem Wisły Kraków i stanowi jakąkolwiek wartość. Piłkarze: - Kurto, Jovanic, - Bunoza, Paljic, - Sobol, Wilk, Garguła, Łobo, Jirsak, Kirm - Małecki, Boguski Z powyższego składu prawdziwą wartość ma: Małecki i Kirm. Oni nadają się do sprzedania. Reszta to albo piłkarze na dorobku, w dołku, blisko końca kontraktu, kontuzjowani lub wychodzący z kontuzji. A piłkarze: Boukhari, Branko, Żurawski, Chavez, Cikos, Rios są albo wypożyczeni albo mają krótkie kontrakty. Nie stanowią więc obecnie wartości finansowej dla klubu/właściciela. Bogusław Cupiał szybko mógłby zabrać zabawki (sprzedać kilku piłkarzy) i wyjść ze spółki piłkarskiej. Może się tak stać w przypadku braku porozumienia z miastem w sprawie stadionu... A to może się wyjaśnić już bardzo niedługo... |
Cytat:
Oczywiście przy założeniu, że jesteśmy klubem o budżecie 10 mln euro . Czy stać nas na zatrzymanie takiego Marcelo płacąc mu 250 tys euro ? |
Nasze "tani tanio tanio" to Jirsak za 700 tys euro, Kirm ponoć około 500 tys. euro, Jovanić za 400 tys euro, Bunoza to samo.
|
Cytat:
Taka doktryna obowiązuje w większości klubów na świecie i to jest fakt.Wielkim problemem jest to by ona była efektywna ale to jest inny temat;) |
Jak dla mnie sprowadzenie tego młodego chłopaka z Agrykoli, na tak krótki okres, to czysta kpina. Po co to w ogóle? Jeżeli ma talent to trzeba było na jakieś 5 lat brać. Ryzyko żadne, a spodziewane korzyści mogły być olbrzymie. Wiele przykładów z przeszłości pokazało, że takie działania się opłacają.
|
Cytat:
|
A nie jest tak, że nie można z nim podpisać kontraktu zawodowego obecnie? I kontrakt juniorski jest zawierany tylko do odpowiedniego wieku zawodnika?
|
Cytat:
Chodzi mi o to, że nie bierzemy jedynie zawodników za darmo, ale czasem płacimy też żywą gotówkę. |
Cytat:
|
Cytat:
Powodzenia Mariusz. Cytat:
Zupełnie inaczej widzę naszych obecnych młodych: Papież, Chrapek, Rado czy Jeleń powinni dostawać szanse! Chłopcy mają talent, kwestia odpowiedniego wprowadzania do pierwszej drużyny. |
Cytat:
|
Cytat:
|
KONE I BOŻOVIĆ NA CELOWNIKU WISŁY
http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Tra...077,1,727.html |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:45. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl