Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

wolfy 11.07.2010 20:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez picasso (Post 932640)
cieszy mnie Twoja pewność siebie i dar przewidywania.

Jakiego przewidywania?
To, że zaczynamy sezon (od LE) z kompletnie zdekompletowanymi formacjami to fakt.

picasso 11.07.2010 21:12

nie chce mi się juz prowadzić tego sporu bo widzę że zaczynamy pisać o różnych rzeczach,więc napiszę ostatni raz.
dzialaczy nie bronię,też mam zastrzeżenia do polityki transferowej,ale na jej ocenę po przyjściu Basalaja bedzie czas po zamknięciu okienka.i to jest jedna sprawa.
druga (od której się spór zaczął) to konkretna sprawa Holendra.ktoś z całą pewnościa stwierdzil,że nasi działacze zrypali cały transfer.ja tego nie wiem,byc może okaże się,że to wina zawodnika,być może klubu.a może się tez okazać,że bardzo dobrze się stało,ze nie ma go u nas,bo ktoś go przyłapal w kiblu jak ścieżkę nosem wciagał,albo gdy założył krótkie spodnie,to okazało się ze ma protezę, a może pod prysznicem do kolegów się dobierał?nie wiem i nie oceniam tego z czyjej winy nie doszło do transferu.ale trafia mnie gdy ktoś wie na 100 % co i dlaczego się stało.jeden kolega napisal,ze jest pewien winy klubu,to ja rozumiem,że był przy ewentualnych rozmowach,albo z Basałajem wódke pił.

_ukoL 11.07.2010 21:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rw88 (Post 932509)
To co powiedzieć o lidze węgierskiej, będącej o jakieś 10 pozycji niżej od nas w rankingu UEFA, gdzie węgierski 19-sto latek idzie ze średniaka ligi do wicemistrza Videotonu za 700 tys. euro...Takie sumy w piłce nożnej to grosze, większymi sumami obracają już ostatnio nawet Węgrzy czy Azerowie, porównywalnie jak w naszej lidze płacą w Kazachstanie, a wbrew pozorom w ligach takich jak białoruska, słoweńska, słowacka, bośniacka, czy nawet serbska i chorwacka (w większości już przegrzebane przez lepsze kluby) nie ma aż tylu zawodników w cenie do 600-700 tys. euro, którzy gwarantowaliby nawet porównywalny poziom jak polscy zawodnicy wyróżniający się w innych klubach Ekstraklasy - tym bardziej, że są ograni w naszej lidze, znają styl gry, a ten nie wszystkim zagranicznym zawodnikom leży idealnie.

Przyjacielu, już wyjaśniam dlaczego Videoton stać na takie transfery.
Otóż tylko Videoton stać na kosztowne transfery, bo ten klub jest sponsorowany i wspierany przez rząd węgierski. Politycy podsyłają wielkie firmy właśnie do sponsoringu Fehervaru, np. koncern MOL. Ta sytuacja irytuje wszystkich kibiców na Węgrzech.
Reszta klubów w tym utytułowane Ujpest, Ferencvaros czy Honved kupują piłkarzy za około 50 - 200 tys. euro maksymalnie.

Dlatego proszę, nie wprowadzaj w błąd forumowiczów, że goni Nas piłkarsko liga węgierska, bo mimo wyskoku Debreczyna to węgierskie kluby klepią biedę, a piłkarze nie zarabiają kokosów. Co ważne, na pewno węgierskie kluby nie kupują piłkarzy za miliony euro.
Wyjątkiem jest Videoton - sytuacje wyjaśniłem i Debreczyn, korzystając z funduszy zarobionych w Lidze Mistrzów.
Info mam z pierwszej ręki, bo Węgry to mój konik. :-)

willow 11.07.2010 21:22

przepraszam, a gdzie jest napisane, że:

1. Wisła w ogóle rozpoczęła rozmowy transferowe
2. Transfer definitywnie upadł?

Lemoniadowy Joe 11.07.2010 22:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skeba (Post 932585)
90% zawodnikow bylo z kartą w ręku.

nawet na początku ery Cupiała to nawet chyba nie było czegoś takiego jak zawodnicy z kartą w ręku a ty piszesz że 90 % takich było :)

Pablo84 11.07.2010 22:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 932639)
:rotfl:

Mam pewność, że są beznadziejni. To nie są anonimowi kolesie, oni obracają się w tym biznesie od wielu, wielu lat. Brodzą w tym polskim bagienku dzięki znajomościom, ale nie trzeba być geniuszem żeby wiedzieć, jacy z nich kompetentni fachowcy.

Zdzisa Kapkę kojarzysz? To on u nas wprowadza te nowe standardy, wiesz?
O Basałaja nie będę nawet pytał, chociaż wielu nie odróżnia go od jego brata.

:rotfl:

Ja znam ich pracę, widziałem jej efekty.

Jakbyś go znał, to byś powiedział, że to najlepszy specjalista w Polsce w swojej branży.

Może pochwalisz się jakimiś "smaczkami" na jego temat?
Widziałeś drużyny na jakie trafimy w 4 rundzie?Powiedz mi, jakie transfery musielibyśmy zrobić, by mieć chociaż cień szansy ze średniakiem z tej grupy drużyn (o Liverpoolu nawet nie piszę).W tej chwili łatwiej się dostać do CL niż do fazy grupowej.No ale nic, najwyżej pózniej będzie dziura.
Czy się to tobie podoba czy nie, postępuje powolny proces odbudowy drużyny a europejskie puchary nie są priorytetem.Musisz to niestety jakoś zaakceptować

skeba 11.07.2010 23:19

Cytat:

nawet na początku ery Cupiała to nawet chyba nie było czegoś takiego jak zawodnicy z kartą w ręku a ty piszesz że 90 % takich było :)
Drogi kolego, ja mówię o czasach dzisiejszych. Ja rozumiem, ze pare łądnych lat temu kupilismy Zurawskiego za ladną sumkę i nie tylko jego, ale czasy finansowania sie juz chyba skonczyly.

Kiedys mowili dzialacze: "Jesli sprzedamy zawodnika to wtedy kupimy". Sprzedali Marcelo - nie kupili na dzien dzisiejszy nikogo. Tamtych zakontraktowali wczesniej, zanim Marcelek wyplynal na szerokie wody

wolfy 11.07.2010 23:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 932717)
Jakbyś go znał, to byś powiedział, że to najlepszy specjalista w Polsce w swojej branży.

Widziałeś drużyny na jakie trafimy w 4 rundzie?Powiedz mi, jakie transfery musielibyśmy zrobić, by mieć chociaż cień szansy ze średniakiem z tej grupy drużyn (o Liverpoolu nawet nie piszę).W tej chwili łatwiej się dostać do CL niż do fazy grupowej.No ale nic, najwyżej pózniej będzie dziura.
Czy się to tobie podoba czy nie, postępuje powolny proces odbudowy drużyny a europejskie puchary nie są priorytetem.Musisz to niestety jakoś zaakceptować

Daruj sobie demagogię.

Powolna przebudowa trwa nieodmiennie od czasu zwolnienia Kasperczaka. Co rok nowy prezes zajmuje się budową (od zera!) struktur klubu, siatki skautów, szkolenia młodzieży etc. Później zostaje zwolniony po jakiejś kompromitującej porażce i następuje reset. Następca zaczyna mozolne budowanie od zera itd.

Przebudowa drużyny to jakiś eufemizm na rozbicie jedynej działającej formacji i doprowadzenie kadry do opłakanego stanu? Jak tak dalej pójdzie, to Kasperczak będzie musiał się przeprosić z chłopakami z ME i nie, to nie jest żart.

Z obecną kadrą będą bardzo poważne problemy nie w LE, ale w ekstraklasie. Pomijam już, że nie mamy obrony, pomocy ani ataku na przyzwoitym poziomie - liga jest tak drętwa, ze nawet Ruch Chorzów może się z odrobiną farta i zaangażowania załapać na puchary. Problemem jest brak ławki. Mam wypisywać braki? Czy może wystarczy wspomnieć, że ewentualna kontuzja Diaza pozbawia nas zmiennika na cztery pozycje (stoper, lewy obrońca+, lewy pomocnik, defensywny pomocnik ) i może dojść do takich kwiatków, ze nie będzie komu grać jako defensywnemu pomocnikowi (Sobol jednak swoje lata ma) lub lewemu obrońcy (Piotrek Brożek to ambitny chłopak, ale dwóch pozycji na raz nie obskoczy)?

Co do fachowości Basałaja - darujmy sobie bajeczki, OK?

Wojtas 11.07.2010 23:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 932633)
Wy tu gadu gadu a my dalej nie możemy się doczekać napastnika z prawdziwego zdarzenia. Już od kilku sezonów!

Dokladnie....

Mija kolejny sezon ,a my dalej nie pozyskalismy klasowego napastnika.Zuraw to wzmocnienie ale przydal by sie ktos kto jest gwarentem tych 10 -12 bramek w lidze.
Oczywiscie kasa z Marcelo wiadomo gdzie poszla,niewiem jakim cudem my chcemy walczyc w Pucharach Europejskich ..lLdze i w Pucharze Polski...

druzyna znow sie osłabiła ,mamy taka sytuacje ze jakies ewentulane kontuzje znowu robia duze kłopoty bo nie ma ławki.,a 3 transfery ;Zuraw,Bunoza,Cikos ...módlmy sie zeby ci dwaj ostatni to nie byly jakies drewna pokroju Polczaka bo inaczej to trzeba sie bedzie przygotowywac do krzykow zamiast "mistrz ,mistrz nasz TS".do "ekstraklasa zawsze nasza"

Pablo84 12.07.2010 00:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 932746)
Daruj sobie demagogię.

Powolna przebudowa trwa nieodmiennie od czasu zwolnienia Kasperczaka. Co rok nowy prezes zajmuje się budową (od zera!) struktur klubu, siatki skautów, szkolenia młodzieży etc. Później zostaje zwolniony po jakiejś kompromitującej porażce i następuje reset. Następca zaczyna mozolne budowanie od zera itd.

Przebudowa drużyny to jakiś eufemizm na rozbicie jedynej działającej formacji i doprowadzenie kadry do opłakanego stanu? Jak tak dalej pójdzie, to Kasperczak będzie musiał się przeprosić z chłopakami z ME i nie, to nie jest żart.

Z obecną kadrą będą bardzo poważne problemy nie w LE, ale w ekstraklasie. Pomijam już, że nie mamy obrony, pomocy ani ataku na przyzwoitym poziomie - liga jest tak drętwa, ze nawet Ruch Chorzów może się z odrobiną farta i zaangażowania załapać na puchary. Problemem jest brak ławki. Mam wypisywać braki? Czy może wystarczy wspomnieć, że ewentualna kontuzja Diaza pozbawia nas zmiennika na cztery pozycje (stoper, lewy obrońca+, lewy pomocnik, defensywny pomocnik ) i może dojść do takich kwiatków, ze nie będzie komu grać jako defensywnemu pomocnikowi (Sobol jednak swoje lata ma) lub lewemu obrońcy (Piotrek Brożek to ambitny chłopak, ale dwóch pozycji na raz nie obskoczy)?

Co do fachowości Basałaja - darujmy sobie bajeczki, OK?

Demagogie? Jaką demagogię, przecież tu wszyscy są malkontentami,a Ci, którzy pozytywnie patrza w przyszłość są prawie szykanowani przez wszystkowiedzących :lol:
No cóż, jak widac ta przebudowa chyba przynosi całkiem wymierne rezultaty, skoro od 04 zdobyliśmy 4 tytuły..., ale to tak pół zartem, pół serio.
Po prostu nie było nikogo takiego w klubie, który miałby odwagę oraz wiedzę, by czekokolwiek się podjąć.
Cupiał też troszkę zmienił stosunek do otaczającego go piłkarskiego swiata.Po pierwsze boleśnie odczuł skutki prowadzenia bezmyślnej hutrowej polityki klubu, po drugie pieniądze już nie takie.
Dlatego, coraz ogląda się każdą złotówkę, nie odstrzeliwuje się od razu głowy, zwłaszcza, że takich prawdziwych, nie ma w Polsce zbyt wiele.
Też należy sobie zadać pytanie, jakich prezesów Wisły mieliśmy -Czerwiński, Heler,Wilczek, -prezesi, którzy z menadżerka w piłce nie maja zbyt dużo do czyenia.Pierwszy prawnik, drugi, drugi SB`ek ze smutną historią, a trzeci urzędnik finansista.Kto miał to wszystko zbudować?
Pisziesz, sprowadzenie kadry do opłakanego stanu. No to wiedz,że jedni przychodzą, drudzy odchodzą.To nasutralna kolej rzeczy w piłce nożnej.
Głowackiemu podziękowali, i był to gest i ukłon działaczy w stronę zasłużonego piłkarza, który na emeryturę chciał sobie dorobic, a Marcelo?Nie czytałeś? Po prostu uparł się, że chcę odejść i tyle, a że dostaliśmy bardzo korzystną ofertę nie do odrzucenia, to stało się jak się stało.Pieniądze napewno będą odpowiednio spożytkowane.
Piszesz, że nie mamy obrony i ataku porządnego.Niby dlaczego?Obrona to narazie wiadomo, musza się zgrać, ale pomoc?Sobolewski,Garguła,Kirm,Łobodziński,Małecki, Brożek lub Diaz.Atal Boguski,Małecki,Żurawski, powracający do formy Brożek. ****a jak to są beznadziejne formacje, to ja nie mam pytań....
Poza tym, pozwól, że kadrę będziemy oceniac po zakończeniu okienka, a nie 11 dni po jego rozpoczęciu.Jeszcze półtora miesiąca będzie trwało.

A jeśli chodzi o Basałaja, to dlaczego bajeczki?Może napiszesz nam, kogo byś prędzej widział na stanowisku prezesa i dlaczego.Napisz jak możesz fakty, które dyskredytują go w Twoich oczach jako prezeza Wisły.
Jestem niezmiernie ciekawy odpowiedzi.

Sorru za styl, jestrm troche pijany i nie chce mi sie pisac

Carmelo 12.07.2010 07:39

Nie będzie w Wiśle porządnych transferów, dopóki nie zostanie zatrudniony skaut (nie wspomnę o sieci skautów) z prawdziwego zdarzenia. Wielu zawodników z lig zachodnich, czy to pierwszych czy drugich, byłoby sporym wzmocnieniem dla klubów w naszej ekstraklasie i myślę, że byliby również w naszym zasięgu finansowym. Skoro Cracovię, Arkę, Śląsk czy Zagłębie stać na postawowych zawodników swoch zespołów z Eredivisie, to również byłoby stać Wisłę. Nie wspominając już o wyszukiwaniu talentów z niższych lig. Najlepszymi przykładami są Błaszczykowski, Cantoro, Uche. Zapewne zupełnie przypadkowo na nich natrafiliśmy, jednak z rozwiniętą siecią skautingu, bez problemu zawodnicy takiego pokroju graliby w naszych szeregach.

Dlaczego nie możemy zainteresować się Andrzejem Czyżniewskim, który jako jeden z niewielu w Polsce zna się na tym fachu ? Najpierw odwalił kawał dobrej roboty w Poznaniu, teraz ściąga do bardzo przeciętnej Arki podstawowego obrońcę Willem II Tilburg - Marciano Brumę czy Ante Rozicia z Sedanu.

Acapelo 12.07.2010 08:14

Dlatego najlepiej byloby wypozyczyc stopera z opcja wykupu i podpisac Augustiena i Milinkovica. A reszte pieniedzy zabookowac na koncie Wisly

matti123 12.07.2010 08:31

Czas się wypowiedzieć, bo ostatnio tylko czytałem jak się produkujecie.
Wreszcie doczekaliśmy się bramkarza. Powinniśmy się cieszyć bo historia testów kolejnych goalkeeperów mogła wpędzić w depresję. Według mnie Juszczyk zasłużył swoją grą na przedłużenie umowy, czego nie mogę powiedzieć o Pawełku. Wierzę że wreszcie wychowamy sobie jakiegoś bramkarza. Uważam też za ciekawy transfer trenera bramkarzy, bo wszyscy mieli dość Kazimierskiego i umiejętności łapania piłki przez naszych bramkarzy.

Martwi mnie sprzedaż Marcelo i Głowackiego. Jak wiemy było to nieuniknione. Marcelo odszedłby wcześniej czy później a już taka oferta za obrońcę mogłaby się nie trafić. Zdziwiło mnie odejście Głowackiego, oby tylko na tym skorzystał nie tylko finansowo. Jest pretekst do odmłodzenia obrony (choć okazjabyła jak i mieliśmy Marcelo i Clebera). Jeśli Heniu przesunie Pietie na stałe do pomocy to jest paląca sprawa lewego obrońcy. Diaz się nie nadaje na tą pozycję- jest za mało zwrotny, daje się wkręcać w ziemię pierwszemu lepszemu dryblerowi, za dużo fauluje, zbyt łatwo odpuszcz krytego zawodnika itd. W ofensywie jego gra jako lewego obrońcy jest wystarczająca choć częste straty są śmiertelnym zagrożeniem. Kowalski jest chyba w czepku urodzony jak tego nie wykorzysta to może mieć pretensję tylko do siebie. Ma 2 miesiące jak się pokarze zostanie podstawowym zawodnikiem, jeśli nie może odejść - ja w niego wierzę. Oby przynajmniej 1 zawodnik przyszedł do defensywy, a nowi zawodnicy okazali się graczami na miarę 1 składu.

Uważam że pomoc mamy wystarczająco mocną. Tu najważniejsze jest żeby każdy zagrał na miarę swoich umiejętności. Czas najwyższy sprowadzić kogoś młodego, który za rok dwa będzie w stanie rywalizować z Sobolem. Ciekawe jak wygląda sytuacja Agustina, może nie potrzebujemy akurat wzmocnień wzmocnienia w środku ale jak mamy okazję na takiego zawodnika to trzeba brać może przyda się na skrzydle. Co do przyszłych transferów to oby Garduła i Kirm pokazali klasę a będzie dobrze. Mamy też Jirsaka na rezerwie. Jeśli nie to potrzebujemy skrzydłowego z dobrym dryblingiem.

W ataku zobaczymy znowu wielkiego Pawła Brożka. Jeśli Żuraw i Paweł nie złapią kontuzji to Etamane na rezerwie będzie wystarczający, przy wykorzystaniu Małeckiego na boku (jeśli dziś nie będzie jego ostatnim dniem w Wiśle) i Boguskiego raz na skrzydle raz w ataku.

Jak dla mnie to przy braku przeciągających się kontuzji i troche lepszym poziomie indywidualnej formy niż w poprzednim sezonie będziemy mieli dużo mocniejszy atak i prawie brak obrony. Głęboko wierzę że spowoduje to grę do przodu, a spektakularne parady Jovanovicia zaowocują wysokimi wynikami i przede wszystkim ładną grą.

Lemoniadowy Joe 12.07.2010 08:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skeba (Post 932742)
Drogi kolego, ja mówię o czasach dzisiejszych. Ja rozumiem, ze pare łądnych lat temu kupilismy Zurawskiego za ladną sumkę i nie tylko jego, ale czasy finansowania sie juz chyba skonczyly.

dobra czasy dzisiejsze

Garguła kontrakt 5 lat - 2 mln euro
Łobo kontrakt 5 lat - 2 mln euro
Kirm kontrakt 5 lat - 2 mln euro
Jirsak kontrakt 5 lat - 1,5 -2 mln euro

itd itp... oczywiście to sa sumy przybliżone i tylko 4 graczy

dynek.pl 12.07.2010 08:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 932717)

Pewnie przed meczami z Schalke czy Lazio myslales tak samo. Tottenham tez wygladal mocno na papierze, a potem
zabraklo nam wlasnie tych 1-2 transferow zeby mecz nie konczyl sie dla nas w 70 minucie kiedy trzeba bylo wprowadzic slabego rezerwowego za zmeczonego zawodnika z pola.
A wiesz czemu mamy takich silnych potencjalnych rywali ? To efekt startowania do pucharow z podejsciem: "jakos to bedzie" i tak sobie co roku lecielismy na leb na szyje w rankingu i wlasnie taki mamy efekt tej niby odbudowy druzyny.
Zeby dostac sie do LM to trzeba chyba zdobyc najpierw mistrzostowo, a skoro nie udalo sie rok temu, a teraz mamy slabszy sklad to chyba moze byc ciezko co ?

rw88 12.07.2010 09:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtek_Lok (Post 932644)
Przyjacielu, już wyjaśniam dlaczego Videoton stać na takie transfery.
Otóż tylko Videoton stać na kosztowne transfery, bo ten klub jest sponsorowany i wspierany przez rząd węgierski. Politycy podsyłają wielkie firmy właśnie do sponsoringu Fehervaru, np. koncern MOL. Ta sytuacja irytuje wszystkich kibiców na Węgrzech.
Reszta klubów w tym utytułowane Ujpest, Ferencvaros czy Honved kupują piłkarzy za około 50 - 200 tys. euro maksymalnie.

Dlatego proszę, nie wprowadzaj w błąd forumowiczów, że goni Nas piłkarsko liga węgierska, bo mimo wyskoku Debreczyna to węgierskie kluby klepią biedę, a piłkarze nie zarabiają kokosów. Co ważne, na pewno węgierskie kluby nie kupują piłkarzy za miliony euro.
Wyjątkiem jest Videoton - sytuacje wyjaśniłem i Debreczyn, korzystając z funduszy zarobionych w Lidze Mistrzów.
Info mam z pierwszej ręki, bo Węgry to mój konik. :-)

Pewnie masz rację, ale fakty są takie, że wicemistrza i mistrza Węgier stać na takie transfery krajowych zawodników, pomimo, że liga jest zdecydowanie słabsza niż nasza. Dla mnie finansowe źródło tego klubu jest nie istotne w tym momencie - szejk, państwo, firma prywatna...Jakie to ma znaczenie w tym momencie?

Ale już nawet pomijając przykład ligi słabszej, weźmy Szwecję czy Norwegię - Johan Oremo, odpowiednik naszego Sobiecha, przeszedł z Gefle do Djurgardens za 1.200.000 €, Trond Olsen z FK Bodo Glimt do Rosenborga za 1.250.000 €, Rodolph Austin z Portmore United do Brann za 1.200.000 € - a dwaj pierwsi są zawodnikami właściwie bez doświadczenia międzynarodowego.

Nie mówię, że Wisła w takim razie musi przepłacać, ale gadanie, że ceny za naszych piłkarzy są jak z kosmosu to bzdura, zagraniczne kluby są często w stanie dać dwa razy więcej niż "kosmiczna" dla polskich klubów cena za tego samego kopacza.

Takie są ceny i nie ma co narzekać, skoro nie stać Wisły na Sobiecha, Jodłowca itd., to musi szukać niezłych zawodników za granicą, w ten sposób, zyskując kolejnych dobrych zagranicznych zawodników być może obniżą się nieco ceny za polskich zawodników, a i z czasem pewnie podniesie się ich poziom, przy coraz większym napływie zagranicznych zawodników niezłej klasy, których ostatnio jest u nas coraz więcej. Musi być po prostu zachowana równowaga pomiędzy zawodnikami polskimi i zagranicznymi w klubie, Polacy mimo wszystko są na naszym podwórku ograni, sprawdzeni, bardziej przewidywalni, na rozwiniętych piłkarsko u siebie Polakach też nasze kluby do tej pory zarabiały najwięcej.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 932532)
Poproszę o jakiegoś linka -żródło wiadomości,zwłaszcza, że piłkarze mówią coś innego :-).

Czytam swoją wypowiedź, Twoje pytanie, ale w dalszym ciągu nie mogę znaleźć związku jednego z drugim - o co pytasz konkretnie?

Cytat:

Poproszę też informację kim jest ten węgierski nastolatek

Andras Gosztonyi.

Cytat:

Poproszę o wymienienie tych wyróżniających się zawodników Ekstraklasy.

Krzysztof Pilarz, Krzysztof Nykiel, Maciej Sadlok, Artur Sobiech, Łukasz Janoszka, Artur Jędrzejczyk, Łukasz Sapela, Tomasz Wróbel, Mateusz Cetnarski, Maciej Korzym, Dawid Nowak, Jacek Kiełb, Cezary Wilk, Andrzej Niedzielan, Hubert Wołąkiewicz, Piotr Celeban, Sebastian Mila, Grzegorz Bartczak, Szymon Pawłowski, Łukasz Hanzel, Kamil Wilczek, Grzegorz Sandomierski, Rafał Grzyb, Kamil Grosicki, Mateusz Klich, Arkadiusz Onyszko, Tomasz Jodłowiec, Dariusz Pietrasiak, Adrian Mierzejewski, Jakub Tosik, Marcin Budziński + Kamil Glik, aktualnie piłkarz Palermo.

Wszyscy z poprzedniego sezonu, 33 wyróżniających się zawodników nie licząc Wisły, Legii, Lecha, Widzewa i Górnika.

Cytat:

Poza tym co za argument, że gdzieś tam płacą więcej?Co z tego, skoro za taką sumę, można kupić lub wypożyczyć gracza z klubu silniejszej ligi.Uche, Alvarez, Mauro Cantoro,którzy przyszli za grosze.

Argument jest oczywisty - wypożyczając tylko zawodnika, w przyszłości nie da się na nim zarobić. Kupić nie jest już tak łatwo, jak widać na przykładzie Makinwy i Alvareza. Oczywiście próbować trzeba, ale nie jest to łatwa sprawa.

Cytat:

Jirsak przychodził jako gwiazda ligi czeskiej?:shock:

Dla przypomnienia:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rw88 (Post 932509)
Popatrz na Kirma, Jirsaka, czy nawet Kriwca - cała trójka przychodziła jako czołowi, czy nawet najlepsi zawodnicy swoich lig, a czy którykolwiek z nich, poza przebłyskami, pokazał coś więcej, co czyniłoby ich rzeczywiście sporo lepszymi od naszych rodzimych zawodników?

Nie nadinterpretuj - czołowy zawodnik ligi, nie znaczy od razu gwiazda ligi.

Cytat:

Przecież on tam strzelił tylko 10 goli.

No tak, bo gole to decydujący czynnik o klasie zawodnika...:lol: Sobol w takim razie jest zwykłym, ligowym przeciętniakiem, tak? :)

Cytat:

i zagrał parę razy w u21.Był wyróżniającym się, a nie jednym z najlepszych.

Pare razy?? Tomas Jirsak w reprezentacji Czech U-21 miał 22 mecze, 3 gole...Był zdecydowanie wyróżniającym się zawodnikiem tej kadry, pewniakiem w składzie.

Cytat:

Jeśli chodzi o Kirma to radził bym poczekać aż wpełni wkomponuję się w drużynę, wkońcu to nasz reprezentant na MŚ.Co prawda, nie zagrał tam wielkiej piłki, ale to samo zrobiła cąła reprezentacja Słowenii.W każdym bądź razie, kto wie, czy jego nazwisko nie zostało zanotowane w jakimś notesie z nazwiskami.Możemy jeszcze na nim sporo zarobić.

Gadałem ostatnio ze słoweńskim kibicem, pytałem czemu jest tak, że w kadrze gra bardzo dobrze, a przychodzi liga, gra w Wiśle i niewiele pokazuje. Odpowiedział, że Kirma w Słowenii ceni sie za waleczność, bieganie przez 90 minut po całej szerokości boiska, że zawsze oddaje serce w grze dla kadry itd., ale dodał, że "mógłby się chłop w wieku 25-lat w końcu nauczyć podawać i dośrodkowywać" - to sa dwie cechy, których ponoć od zawsze mu ponoć brakowało. On nigdy w reprezentacji cudów nie pokazywał, to mit, który się rozpowszechnił po naszym kraju przy pomocy ludzi, którzy pewnie ani jednego spotkania Kirma w kadrze nie widzieli. Albo widzieli jeden - w meczu z Polską, który był jego szczytem formy w barwach narodowych. Te z MŚ wcale nie były słabe dla Kirma, to jest standard, który do tej pory pokazywał grając dla Słowenii, to jest taki nasz nieco słabszy Jacek Krzynówek.

Cytat:

A czy w innych ligach nie mają szkółek i systemu szkolenia,profesjonalnych trenerów,stypendiów dla młodych zdolnych,ogromu młodych chętnych do gry oraz podejścia do młodych?

Mają, tylko co ma to wszystko do podejścia piłkarzy do zawodu polskiego piłkarza?

Cytat:

Wystarczy teraz zobaczyć, gdzie jest reprezentacja Słowacji i w jakich klubach będą oni grali,

No w jakiż to klubach grają, że mamy mieć ich kompleks? Takie małe Słowacja vs Polska (biorąc pod uwagę nasz najsilniejszy stan na ten moment), kluby Słowaków i ich odpowiedników na pozycjach w naszej kadrze:

FC Everton < Machester United
Dundee United < Arsenal Londyn
FC Vasuli < Celtic Glasgow

VfL Wolfsburg < Borussia Dortmund
FC Liverpool > MFK Ankaragucu
West Bromwich Albion < Dinamo Moskwa
1.FSV Mainz < Calcio Catania
Lokomotiv Moskwa < US Palermo
Slovan Bratysława < Trabzonspor
AC Cesena > Polonia Warszawa

Skoda Xanthi < Rubin Kazań
Manchester City (Drużyna Rezerw) < Borussia Dortmund
MFK Ankaragucu > Notthingam Forest
SSC Napoli > Polonia Warszawa
AC Sparta Praga = Lech Poznań
Spartak Trnawa < 1.FC Koln
Schalke 04 > Legia Warszawa
Fenerbache Istambuł = OSC Lille

VfL Bochum < AJ Auxerre
OSC Lille = Borussia Dortmund
Besiktas Istambuł > Ruch Chorzów
Saturn Moskowskaja Obłast = Wisła Kraków

W mojej subiektywnej opinii mamy tutaj jakieś 12:6 dla Polski...No ale rozumiem, że łatwo polecieć demagogią, sloganami, kompleksami, kto by się tam przejmował faktycznym stanem...

Druga kwestia - to był ich pierwszy awans w histori na duży turniej międzynarodowy...

Cytat:

gdzie grają reprezentanci Czech.Piszesz wczęśniej o Węgrach, a czy oni nie mieli przypadkiem ostatnio drużyny w Lidze Mistrzów?
JAKI MY OSTATNIO MIELIŚMY SUKCES!!!?

...podczas gdy my w ostatnich 10-ciu latach byliśmy dwukrotnie na mistrzostwach świata, raz na mistrzostwach europy. Nasza regularnośc jest zdecydowanie lepsza. Jeśli chodzi o piłkę klubową, to Lech był dwa lata temu w 1/32 Pucharu UEFA, co jest moim zdaniem porówynwalnym osiągnięciem z awansem do LM przy nowym systemie i samymi porażkami w grupie...

Cytat:

Taki Błaszczykowski miał oparcie w postaciu Mielcarskiego, który prawie mu pupe podcierał i pilnował by się nie szlajał po dyskotekach.Małecki takiego wsparcia nie ma i nie miał, bo to chłopak doświadczony przez życie.Ma trudny charakter, ale ciekawy jestem jak Ty byś skończył,będąc w jego sytuacji.
Nie usprawiedliwiam jego zachowania i nie na tym mi zależy.Chodzi mi tylko o to, że u nas brakuję opieki nad młodymi i zdolnymi,czasami poprowadzenia ich za rączkę, by kiedyś odwdzięczyli się klubowi.
Nie takie jaja robiło się wcześniej w Polskiej piłce.Np Kowalczyk z Legii przyznaje, że część najlepszych meczów rozegrał na kacu lub jeszcze lekkiej bombie, a że wcześniej się tym nie przejmowali?

Błaszczykowski również był doświadczony przez los, Lewandowski stracił ojca - czy któryś z nich z tego powodu porzucił drogę profesjonalnego podejścia do sprawy? Czy Małecki kiedykolwiek był na takowej drodze? Mielcarski to tani kit, prawda jest taka, że prawie wszystko zależy od charakteru - albo się podchodzi poważnie do sprawy, chce się coś osiągnać, albo się zadowala błyszczeniem w polskiej lidze i liczeniem kasy na koncie. Zarówno Błaszczykowski, jak i Lewandowski, Murawski, Kuszczak, czy Fabiański doszli do czegoś, bo mieli charakter, a nie dlatego że ktoś ich za rączkę prowadził.

Cytat:

Z tym że wcześniej mieliśmy jakiś tam piłkarzy.A teraz?

A teraz? A teraz zajżyj może do porównania klubów słowackich i polskich i przejżyj troszkę na oczy.

Cytat:

Piszesz że nie czeka 10 Stiliców w kolejce, A pokaz mi w Polskiej lidze teraz choćby Jednego Stilica.

Oprócz Semira - zdecydowanie Mierzejewski, są też młodzi, nieco słabsi Klich i Cetnarski, jest Mila w Śląsku. Możliwości grania na takim poziomie ma również Iwański, z tym że ostatnio w Legii sytuacja była wiadoma. Jestem pewien, że Iwański przy tych zagranicznych gwiazdeczkach ruszy w końcu dupsko i zacznie pokazywać znowu swój niezły poziom.

Cytat:

Popytaj ludzi w Cieniach, Franticach, Rdzy, Gorączce.

Tak myślałem, że nie tyle nazwiska, co WIELU KONKRETNYCH NAZWISK potwierdzających Twój argument o "źle prowadzącej się większości" nie usłyszę, tylko polecisz znowu samą demagogią.

willow 12.07.2010 09:40

Użalacie się nad losem Małego, poczytajcie sobie, co przeżył Maciek Szczęsny.

dzollo 12.07.2010 09:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 932782)
Piszesz, że nie mamy obrony i ataku porządnego.Niby dlaczego?Obrona to narazie wiadomo, musza się zgrać, ale pomoc?Sobolewski,Garguła,Kirm,Łobodziński,Małecki, Brożek lub Diaz.Atal Boguski,Małecki,Żurawski, powracający do formy Brożek. ****a jak to są beznadziejne formacje, to ja nie mam pytań....

Po pierwsze co do zgrania obrony...

Mamy tam Clebera, ktory za pol roku konczy kariere, a w tamtej rundzie przegrywal rywalizacje, z wykletym na tym forum M Jopem, co juz budzi wielkie watpliwosci co do jego obecnej formy.

Dalej Gordon, skad wiesz czy on prezentuje jekiekolwiek umiejetnosci? Rownie dobrze moze okazac sie drugim J. Kowalczykiem i bedzie psikus...

Cikos, jak wyzej tylko 2 x bardziej prawdopodobny niewypał.

Kowalski - jesli to jest obronca na miare Wisly to bez komentarza.

P. Brozek - tu mamy chociaz gwarancje stalej solidnosci.

Tak wiec jesli chodzi o obrone to najpierw musi wypalic wiele czynnikow, aby mowic o tym, ze musza sie zgrac, bo jesli umiejetnosci brak, to zgranie tu wiele nie pomoze.

Pomoc
Sobolewski, na dzien dzisiejszy nasz najlepszy zawodnik tej formacji, jednak kazdy zna jego wiek, jedna powazniejsza kontuzja w jego przypadku w tym okresie kariery moze oznaczac jej automatyczny koniec.

Gargula, niewiem czy ktokolwiek kto zna sie choc troche na pilce zagwarantuje, ze zawodnik po ponad rocznej kontuzji, wroci do swojej zyciowej formy sprzed kontuzji, jak narazie Gargula to tylko glosne nazwisko, ktore sprawia, ze czytajac sklad naszej kadry na papierze wydaje sie bogatsza. Moze okazac sie ze podobnie jak Christow, krol szczelcow co by nie mowic ligi Bulgarskiej po kontuzji bedzie cieniem samego siebie.

Kirm, komplety niewypał... w tamtym sezonie chyba najslabsze ogniwo naszej pomocy, słabszy nawet od Łobodzinskiego? Chyba tak..

Łobodzinski? Nie komentuje kazdy ma zdanie na jego temat, a 90% modli sie przed snem, zeby obudzic sie i zobaczyc komunikat '"Łobodzinski odchodzi z WIsly"

Małecki najmocniejszy i wzasadzie jedyny nasz zawodnik, ktory przypomina skrzydlowego, i posiada jakiekolwiek umiejetnosci drublingu. Tylko moze sie okazac za godzinke, ze juz wiecej dla Wisly nie zagra.

Brozek? To chyba jednak obronca, przynajmniej mam taka nadzieje bo inaczej z Diazem na lewej obronie to juz bedzie kompletna katastrofa.

Diaz, zawodnik uniwersalny, ale na zadnej pozycji nie wybitny, dlatego uwazam, ze w takim klubie jak WIsla powinien byc jedynie solidnym rezerwowym.

Jirsak? Co on pokazal podczas pobytu, juz dosyc dlugiego w Wiselce? To chyba, ze bylo to najgorzej rozdysponowane 700 tys euro jakie wydal nasz klub?
Atak

P Brozek, jesli wroci do formy i bedzie wykorzystywal chociaz jedna setke na cztery to niewatpliwie, zawodnik na miare Wisly.

M Zurawski, wielka leganda naszego klubu... Ikona...Ale czy to oznacza, ze w wieku 33 lat, po powrocie z zagranicznej tulaczki gdzie nigdzie w zasadzie nie powiodlo mu sie bedzie naszym zbawieniem? Naiwny kto tak sadzi. Maciek to rozsadny ruch transferowy ze wzgledu na marketing, i na dzien dzisiejszy rozsadne uzupelnienie skladu.

Boguski- w formie z przed dwuch sezonow i bez kontuzji dobry zawodnik.

Dalej uwazasz ze jestesmy tacy mocni? Bo ja uwazam, ze jestesmy najslabsi od kad Cupial przejol Wisle.

Duzo glosnych nazwisk, mało rzeczywistej jakosci...

tofik 12.07.2010 09:57

Kiedy kończy sie okno transferowe ?

westersyl 12.07.2010 09:58

Cytat:

Mamy tam Clebera, ktory za pol roku konczy kariere, a w tamtej rundzie przegrywal rywalizacje, z wykletym na tym forum M Jopem, co juz budzi wielkie watpliwosci co do jego obecnej formy.
Przeczytałem tylko dwa pierwsze Twoje zdania i wystarczyło mi to aby nie kontynuować czytania Twoich wypocin dalej.
Cleber był po złamaniu żeber i po treningach z juniorami. Decyzja została podjęta wspólnie pomiędzy zawodnikami i trenerem. Cleber nie czuł się na siłach.

dzollo 12.07.2010 10:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 932864)
Przeczytałem tylko dwa pierwsze Twoje zdania i wystarczyło mi to aby nie kontynuować czytania Twoich wypocin dalej.
Cleber był po złamaniu żeber i po treningach z juniorami. Decyzja została podjęta wspólnie pomiędzy zawodnikami i trenerem. Cleber nie czuł się na siłach.

Tak przypopmnij sobie ostatnie mecze Clebera przed odejsciem z WIselki, gosc juz spisywal sie coraz gorzej, brakowalo mu zwinnosci, zauwazalny byl powolny regres jego formy, od tamtego czasu minelo 2 lata a ty ludzisz sie, ze bedzie on w stanie zastapic Marcelo, fajnie ...

tomasz_19 12.07.2010 10:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 932863)
Kiedy kończy sie okno transferowe ?

boże nie kompromituj się okienko letnie kończy się wraz z ostatnim dniem sierpnia...

westersyl 12.07.2010 10:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dzollo (Post 932875)
Tak przypopmnij sobie ostatnie mecze Clebera przed odejsciem z WIselki, gosc juz spisywal sie coraz gorzej, brakowalo mu zwinnosci, zauwazalny byl powolny regres jego formy, od tamtego czasu minelo 2 lata a ty ludzisz sie, ze bedzie on w stanie zastapic Marcelo, fajnie ...

Jesteś nie poważny, ngidzie nie napisałem że Cleber jest wstanie zastąpić Marcelo. Chyba przebywasz za dużo na słońcu.

kibicwisły1906 12.07.2010 10:45

Niektórzy jak widzę dalej noszą różowe okulary i nie pamiętają lub nie chcą pamiętać jak graliśmy w zeszłym sezonie i w europejskich pucharach...

Mamy kadrowo najsłabszy zespół od 1997 roku z przerwą za kadencji Smudy gdy powypożyczał większość ławki rezerwowej i przyszły kontuzje - nie miał kto grać....

Cleber i Kowalski spisywali się w sparingach słabo o czym świadczą nasze wyniki notowane w okresie przygotowawczym jak również brak formy w środku pola gdzie na dzień dzisiejszy poza Sobolewskim nie widać kandydata (pewnego) do gry ...

nasza gra skrzydłami również nie istnieje...

Transfery muszą być tylko takie które przywrócą Wiśle jakość i rozmach w grze a trudno tego się spodziewać od Żurawskiego, Chorwata, czy Słowaka, z których żaden nie prezentował się na treningach i grach kontrolnych na tyle dobrze by wystawiać ich w podstawowym składzie....

Niech obraz dopełni że na Litwę jedziemy z dwoma środkowymi obrońcami, z których jeden kończy karierę a drugiego nikt w klubie nie chce bo jest za słaby....

Basałajowi zrobiono reklamę jakoby to on miał wybawić z różnych grzechów nasz klub a jak widzimy wszystko w Wiśle jest po staremu...

DeadOrAlive 12.07.2010 10:57

Spokojnie kadencje w swoim klubie ma dopiero przez miesiąc. Gwarantuję Ci, że Ty też nie byłbyś wszystkiego załatwić wciągu miesiąca, bo poza wyjazdami i negocjacjami jest jeszcze mnóstwo roboty za biurkiem...
Ja póki co jestem dobrej myśli. Okienko kończy się 31 SIERPNIA, więc jeszcze sporo czasu zostało na to, by zrobić wzmocnienia.
Wydaje mi się, że po przejściu litwinów na pewno kogoś do składu nam dorzucą...

tofik 12.07.2010 11:22

Skoro okienko do końca sierpnia, to nie ma co płakać. Na forum taki dramat, jakby już nie można było transferu zrobić po meczu z Szawle.
Tak wiem, mamy od cholery braków i może być kompromitacja kolejna :), ale po co się ciśnieniować, skoro nikt na to wpływu nie ma.
Klub zarobił 4 bańki na czysto z transferów. Milion wydał. Zostały 3. Czyli równie dobrze można zrobić transfery jak Legia Warszawa i jeszcze bańkę odpalić Cupiałowi na nowe felgi do Maybacha.

Arapaho 12.07.2010 11:26

^^^ Nie mogę z takim klientami.DUŻO ZOSTAŁO CZASU??? Chłopie w tym tygodniu gramy pierwszy mecz pucharowy a za tydzień może nas nie być w LE.... - jak jakiś "Maradona" przyjdzie do nas za miesiąc- pewnie nie przygotowany - bo z karta na reku albo grajacy jak Milinkovic w rezewach , napewno nie zgrany - to będzie g...nie wzmocnienie-a nawet jesli to juz tylko na ligę bo do końca sierpnia to my w pucharach tym składem nie dogramy.

Baala 12.07.2010 11:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 932953)
Skoro okienko do końca sierpnia, to nie ma co płakać. Na forum taki dramat, jakby już nie można było transferu zrobić po meczu z Szawle.

Po meczu w Szawle to już może być za późno...

qchar90 12.07.2010 11:31

transfery moga byc po Szawle,
tylko raz po Szawle to moze byc juz za pozna
dwa przyjda zawodnicy nie zgraja sie, nie przygotowani
nie lepiej wczesniej kadre zrobic i zgrywac ja,

tofik 12.07.2010 11:31

Ja nie mogę z wami, czytającymi pierwsze zdanie :))))
Przecież wiem, że możemy odpaść płaczki. To forum osiągnęło dno.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:06.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl