Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

wislak68 29.06.2009 22:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sambo (Post 752577)
tego się właśnie boję - boję się, że dla konserwatywnego elektoratu, który został zamknięty w oblężonej przez wykształciucha twierdzy - czucie i wiara silniej mówią niż szkiełko i oko.

Nie wróży to niczego dobrego - co z resztą widać po ostatnich wyborach. Ciekawe jakie wytłumaczenie będzie po prezydenckich.

Jeśli chodzi o poparcie - zważ wiślaku, że się nam nieśmiało zrobił system 2 partyjny z przystawkami. I fakt, że PIS ma 32% - niczego nie oznacza dopóty - dopóki to 32% nie da mu 1 miejsca.

Zwięzłość tej wypowiedzi interpretuję jako brak chęci do dalszego rozwijania tematu. Dlatego pozwolę sobie tylko na króciutkie dygresje:

1. Trudno mi jednoznacznie zinterpretować znaczenie wieszczo brzmiącego: "czucie i wiara silniej mówią niż szkiełko i oko" ale jeśli chodzi Ci o to że przy wyborach politycznych emocje odrywają większą rolę niż chłodna kalkulacja to myślę że jest to prawda dość uniwersalna i ma zastosowanie do zdecydowanej większości elektoratu (nie tylko w Polsce).

2. Zważ sambo że nikt nie powiedział że PiS poziomu 32% nie przekroczy (jest to możliwe jeśli zdarzy sie jakaś chryja). Co więcej kombinacji może być więcej np: PSL może obrazić się na PO, w PO nastąpi rozłam, w wyborach wystartuje partia (np: Rakiety i Ujazdowskiego) która odbierze cześć głosów PO itp, itd.

3. Więcej optymizmu. Zawsze jest nadzieja.

Mareq 30.06.2009 00:10

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4442182,00.html

Cytat:

Federalny Trybunał Konstytucyjny w Karlsruhe wyda we wtorek 30. czerwca 2009 oczekiwane w napięciu orzeczenie w sprawie Traktatu Lizbońskiego.

W lutym 2009 roku podczas dwudniowej rozprawy kilku sędziów Trybunału wyraziło lekki sceptycyzm wobec Traktatu, lecz nie można było mówić o tym, aby stanowisko to reprezentował cały skład sędziowski.

W przekonaniu krytyków Traktatu Lizbońskiego przyznaje on Unii zbyt wiele kompetencji, zbliżonych do uprawnień władzy państwowej. "Należy okroić władzę Komisji Europejskiej" - postulował w ostatnich dniach jeden z oponentów, były szef zarządu koncernu Thyssen Dieter Spethmann w wywiadzie dla agencji DPA.
Bawarski polityk Peter Gauweiler jest poza tym zdania, że po wejściu w życie Traktatu ograniczona zostanie władza Trybunału Konstytucyjnego w zakresie ochrony praw zasadniczych. "Traktat ten stwierdza nadrzędność prawa unijnego nad narodowym prawem konstytucyjnym" - stwierdził on w artykule opublikowanym we Frankfurter Rundschau. Lewica natomiast twierdzi, że Traktat podważa socjalne zasady gwarantowane przez Ustawę Zasadniczą.
W przekonaniu rządu berlińskiego Traktat jest jednak niezbędny, aby poprawić zdolność działania Unii Europejskiej powiększonej do grona 27 państw członkowskich. Wzmacnia on demokratyczne podwaliny Unii i nie ogranicza suwerenności Niemiec - zaznaczył minister spraw zagranicznych Frank-Walter Steinmeier występując przed Trybunałem w Karlsruhe.

Zobaczymy co ciekawego orzekną dziś sędziowie :)

www.mimuw.edu.pl/~piotrek/Wyrok-Maastricht.doc

jakby komuś się bardzo nudziło , to tutaj jest wyrok w analogicznej sprawie w której niemiecki federalny trybunał konstytucyjny orzekał o zgodności z konstytucją traktatu z Maastricht :)

sambo 01.07.2009 18:42

Przepiękny, modelowy przykład - jak działa zachodnioeuropejska, lewacka korporacja medialna

http://wiadomosci.onet.pl/2000754,12,item.html

wystarczy w miejsce Czechy - wpisać Polska. Topolanek - Kaczyński - Fischer Tusk

i mam kolejny artykuł z serii Terrible Twins

http://www.timesonline.co.uk/tol/new...icle690090.ece

ale czy wykształciuch choć na chwilę pochyli się w zadumie? Nie sądzę

cpc 02.07.2009 09:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sambo (Post 754695)
Przepiękny, modelowy przykład - jak działa zachodnioeuropejska, lewacka korporacja medialna

http://wiadomosci.onet.pl/2000754,12,item.html

a Sambo zwrociles uwage na slowo "eurofobia" ?? :lol:, to bedzie jakies nowe przestepstwo ?? inna sprawa ze uczciwosc by nakazywala uzyc slowa "uniofobia"

Wczoraj dowiedzialem sie natomiast czemu zostana podniesione podatki, bron Boze nie dlatego, ze rzad sobie nie radzi z finansami tylko dlatego zeby bylo na wyplate emerytur i rent, czyli podniesiemy wam podatki w imie dbania(sick!) o dobro emerytow i rencistow, jakie to szlachetne ****a, az wstyd protestowac w tej sytuacji

pzdr

7 kotów 02.07.2009 09:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cpc (Post 754957)
a Sambo zwrociles uwage na slowo "eurofobia" ?? :lol:, to bedzie jakies nowe przestepstwo ?? inna sprawa ze uczciwosc by nakazywala uzyc slowa "uniofobia"

pzdr

Mnie sie natomiast najbardziej podoba slowo: "eurosceptyk".

Ciekawe czy mozna byc homosceptykiem, semitosceptykiem czy afrosceptykiem :?

EMPI 02.07.2009 10:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 754972)
Mnie sie natomiast najbardziej podoba slowo: "eurosceptyk".

Ciekawe czy mozna byc homosceptykiem, semitosceptykiem czy afrosceptykiem :?

Ale chyba Kocie nie rozumiesz tak na prawdę pojęcia Eurosceptyka. To jest znamię, taka łata którą się przykleja ludziom, znaczy się ich... Z definicji bowiem EUROLAND jest optymistyczną wizją superpaństwa europejskiego, które swoim socjalizmem otacza maluczkich... Jak więc Ci się nie podoba, jesteś sceptykiem. Potem Eurofobem, a potem jesteś o krok od tzw. "hate speech" i lądujesz w pierdlu... Żydzi też nosili opaski, a co się potem z nimi stało to każdy wie...

Dla mnie Unia Europejska to potężny koszmar. Zapalona żarówka do której światła propagandy jak ćmy lecą naiwni ludzie... Masa ludzka nie potrafi się opamiętać i wyciągać wniosków. Źle się dzieje... Już niedługo wizja superpaństwa opiekuńczo-policyjnego, świeckiego światopoglądowo spełni się niczym koszmarna przepowiednia Pieczki z "Konopielki", gdzie słońce wschodzi na zachodzie, a chłop sypia z chłopem. Opanuje nas islam i zginiemy marnie. To co się szykuje w Europie to wstęp do kosmosu... Szkoda mi moich wnuków...:arachnofobia:

cpc 02.07.2009 12:02

Kara smierci w UE ??

Cytat:

Profesor wyjaśnił, że ów nieznany paragraf oznacza, że wraz z raftyfikacją Traktatu Lizbońskiego przywrócona zostanie w Europie kara śmierci. Kara ta nie jest zapisana w żadnym osobnym traktacie lecz jako przypis, ponieważ wraz z traktatem reformującym Unię Europejską, akceptujemy również Kartę Praw Podstawowych która mówi, że nie ma kary śmierci - lecz później jest przypis który mówi „chyba że w wypadku wojny, zamieszek (riots) i przewrotów (upheaval)” - wówczas możliwa jest kara śmierci.

seryjni mordercy, pedofile i reszta sa chronieni, a za udzial w zamieszkach bedzie krzeslo ??

ps zrodel tego cycatu w necie jest mnostwo

Mareq 02.07.2009 16:05

Cytat:

seryjni mordercy, pedofile i reszta sa chronieni, a za udzial w zamieszkach bedzie krzeslo ??

ps zrodel tego cycatu w necie jest mnostwo
To jest jedna z większych bzdur jakie słyszłem ;)
Zreszta czytałem o tym już z pół roku temu , wiec jakieś nieświeże kotlety odgrzewasz .
Ale najlepsze jest to , że na tego typu bzdurach udało się o dobre kilkanascie % podrasować wyniki referendum dotyczącego TzL .

wislak68 02.07.2009 16:05

My tu gadu gadu a tymczasem z trzech tenorów ostał nam się tylko solista.

Coś czuję że były minister MSZ ma ochotę odebrać obecnemu premierowi parę procent głosów w wyborach prezydenckich. I moim zdaniem ma to całkiem sporą szansę.

Boomcha 02.07.2009 16:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 755315)
My tu gadu gadu a tymczasem z trzech tenorów ostał nam się tylko solista.(...)

TW Must dostał służbowe polecenie (organizował przecież BBWR dla TW Bolka i współpracował też z Janem Olszewskim) od swoich prowadzących, żeby dalej przeorganizowywać "scene".

Obecnie jest tak, że tylko na prawo od centrum jest prawdziwy ferment. To co na lewo (umowne "lewo", bo w Polsce "lewica" to po prostu ugrupowania poskolaboranckie i kolaboranckie) osiągnęło już szczyt możliwości i mogłoby się okazać, że partie umownie dzisiaj nazywane "prawicowymi" zagospodarują "scenę" od lewa do prawa (tego prawdziwego "lewa" i "prawa"), ale na gruncie wartości narodowych.

Najnowsza wersja PZPR czyli PO się rozsypie jak ci co ma im się żyć lepiej zrobią wszystkie geszefty i nikt po PO łzy nawet nie uroni. Postkomuna (której już podziękowano i raczej jest skazana na wymarcie) się rozsypie i okaże się że dekomunizacja w znacznym stopniu stała się faktem.

Martinus 02.07.2009 16:51

Pracowałeś swego czasu w "Nie do wiary" ?

Boomcha 02.07.2009 16:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Martinus (Post 755341)
Pracowałeś swego czasu w "Nie do wiary" ?

Nie, w "faktach i mitach" i "naszej legii", a co?
--------------------------------------------------------------

"(...)30 czerwca niemiecki Trybunał Konstytucyjny wydał orzeczenie dotyczące traktatu z Lizbony. Uznał, że traktat będzie mógł być ratyfikowany przez prezydenta Horsta Köhlera po tym, jak parlament poprawi niemieckie prawo. Niemieccy politycy, w tym Angela Merkel, tryskali optymizmem. Również w polskich mediach można usłyszeć komentarze, że po tej drobnej zmianie w prawie, traktat będzie mógł być bez przeszkód ratyfikowany. Mało kto zauważył, że zmiana wcale nie jest „drobna”, a orzeczenie trybunału oznacza w zasadzie „nacjonalizację” Unii Europejskiej przez Niemcy.(...)"

"Niemcy „nacjonalizują” Unię Europejską", Stefan Hambura

Martinus 02.07.2009 19:18

Nic każdy ma swoją pasję.
Czy dla ciebie naprawdę po 20 latch od upadku komunizmu ma znaczenie czy ktoś był TW czy nie?
Dla mnie nie ma to już w tej chwili żadnego znaczenia.Czas na rozliczenia już przeminął.Teraz pozostają jedynie spekulacje.
Polska w tej chwili boryka się ze znacznie ważniejszymi problemami.

P.e.c.h 02.07.2009 19:38

Jestem tylko 2 lata od Ciebie starszy, ale przeraża mnie, z jak wielka skutecznością zdołano wyprać mózg naszemu nieświadomemu pokoleniu.
Szkoda, że tak łatwo udało się im wmówić (nie jeden Martinus ma takie zdanie, wśród moich znajomych z roczników 86-90), że współpraca z tajnymi słuzbami nie ma znaczenia.

Pozdrawiam.

Martinus 02.07.2009 19:47

A gdzie ja napisałem że nie ma to dla mnie żadnego znaczenia?
Napisałem jedynie że czas na rozliczenia z tym faktem już przeminął.
Dlaczego Niemcy potrafili rozliczyc się z kwestią współpracy ze Stasi tuż po 89 roku a my do dzisiaj tego nie potrafimy?
Jak długo kwestia agentury pozostawac będzie zastępczym tematem dla bieżącej polityki?
I dlaczego wreszcie akta IPN-u nie są powszechnie otwarte? Mój znajomy - historyk ze stopniem doktora dostał dwukrotnie odmowę wglądu w akta.

wislak68 02.07.2009 20:41

Rzuciłem okiem na list Olechowskiego do Tuska: strasznie łzawy ale dobrze napisany. Z wizją. Ciekawe czy "elity" to kupią (wygląda na to że PD juz to wzięła: Widacki, Lis i ten trzeci już tworzą w sejmie nowe koło:lol: ). Jeśli tak to Donek będzie miał ciepło. Jest pewna szansa że chryja o której pisałem wcześniej właśnie nam się trafiła (bez popadania w przesadny optymizm). Oligarchowie napewno lepiej dogadają się z Piskorskim niż ze Schetyną.

W którym momencie przeminął?

Dlaczego Niemcy potrafili rozliczyc się z kwestią współpracy ze Stasi tuż po 89 roku a my do dzisiaj tego nie potrafimy?

Dobre pytanie. Moja prywatna odpowiedx jest taka że oni mieli RFN a my tylko PRL.

Jak długo kwestia agentury pozostawac będzie zastępczym tematem dla bieżącej polityki?

Nigdy nie była tematem zastepczym. To zawsze był jeden z największych problemów. A na politykę będzie miał wplyw tak długo aż się agentury PRL nie ujawni.

I dlaczego wreszcie akta IPN-u nie są powszechnie otwarte? Mój znajomy - historyk ze stopniem doktora dostał dwukrotnie odmowę wglądu w akta.

Dobre pytanie. Dlaczego PO nie realizuje swojego programu?

Boomcha 02.07.2009 21:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 755462)
(...)Donek będzie miał ciepło.(...)

Donalda utrzymuje już tylko rozkaz, żeby kontynuować linię propagandową w mediach. Wystarczy słuchać żydowskiego radia TOK FM, żeby zauważyć, że już sobie pozwalają po nim jeździć dość śmiało.

Każdy rząd z tyloma klopsami na koncie można łatwo i szybko uwalić i jak jesienią będzie druga nowelizacja budżetu to wykształciuchy będą szukały nowego podwieszenia organizacyjno-intelektualnego. TW Must świetnie sie nadaje. Ma odpowiedni imaż (taki miś z reklam funduszy emerytalnych czy niemieckich lekarstw na serce) itd. Polsko brzmiące nazwisko i imię i jest dużo inteligentniejszy niż Donald. No i chyba lepiej u niego z angielskim a jak wiadomo ostatnimi czasy to najważniejszy wymóg dla tutejszego męża stanu.

Chcą mieć alternatywę dla PO - dywersyfikacja. Mniej trzeba płacić.
Cytat:

(...)Dlaczego PO nie realizuje swojego programu?

Program PO to robić tak, żeby po tych czterech latach żyło się lepiej. Wszystkim...z PO. Reszta ich wali.

orzeu 02.07.2009 23:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Martinus (Post 755428)
A gdzie ja napisałem że nie ma to dla mnie żadnego znaczenia?
.

Jak to dlaczego? Sam sobie odpowiedziales. Bo skoro twierdzisz ze kto byl "nie ma znaczenia" to myslisz ze dlaczego tak twierdzisz? Bo ci to wmowiono. A kto mial w tym interes? Oczywiscie byli ubecy. A dlaczego im sie to udalo? Bo nie oddali oni wladzy tak jak myslisz w 89 roku. Zostai tam gdzie najlepiej moga wlywac na rzeczywistosc czyli przede wszystkim w tv i gazetach. Myslisz ze to zbieg okolicznosci ze wlasciciele dzisiejszych stacji tv byli czlonkami partii? I to nie byle przydupasami. Myslisz ze to zbieg okolicznosci ze z setki Forbesa jakies 80% to byli partyjniacy? Myslisz ze to przypadek ze pierwszym polskim filmem sensacyjnym wolnej Polski byly "Psy" o 'dobrych' i honorowych ubekach?
Nie pamietam kto to powiedzal ale to jest kwintesencja dzisiejszych czasow:
"Nie potrzebna mi armia zeby podbic kraj, Wystarczy mi telewizor w kazdym domu". W polaczeniu z coraz wiekszym obnizaniem poziomu edukacji w Polsce i na swiecie i poglebianiem sie procesu bezmyslenia wsrod ludzi ktorzy "mysla" nie swoimi myslami tylko zaslyszanymi w mediach ich rola i znczenie bedzie coraz silniejsze. Dzisiaj juz moim zdaniem to nie politycy maja najwieksza wladze lecz wlasnie media.

LuKaS TSW 03.07.2009 00:06

Zgadzam się z Orłem,bo prawda jest taka że większość ludzi wyraża swoje opinie po usłyszeniu,przeczytaniu,obejrzeniu czegoś w mediach.Media mówią że kibice są be to ludzie tak uważają,poźniej mówią że kibice w sumie są dobrzy tylko pzpn jest be to zmiana poglądu,oczywiście dałem takie przykłady nam bliskie,a i to samo jest w "prawdziwej" polityce.i pamiętajcie to że jest upał a był deszcz to wina polityków i lzwykłych ludzi nigdy nie dziennikarzy.Jak dla mnie media to teraz największe gówno Polski

Martinus 03.07.2009 09:33

Boomcha jedni wierzą w Św.Mikołaja drudzy w dziadka Mroza a trzeci i w "żydowski spisek" Każdy ma do tego prawo.Tylko że wiara w ten ostatni jest przejawem skrajnej ksenofobii którą można dosc łatwo wytłumaczyc:
Rzeczopospolita od czasów Kazimierza Wielkiego była miejscem osiedlania się sporej rzeszy Żydów.Dopóki odgrywała ona bardzo dużą rolę na arenie międzynarodowej nikomu specjalnie to nie przeszkadzało.Jednak z czasem szlachecka anarchia "złota wolnosc" doprowadzała do stopniowego słabnięcia państwa.Ktoś napewno musiał byc za to odpowiedzialny! Kogoś trzeba ukarac!
Na kogo najłatwiej zrzucic winę?
Na Żydów! Mówią jakimś dziwnym , niezrozumiałym językiem,noszą dziwne stroje,są "niewierzący" Na pewno szpiegują! Może dla prawosławnej Rosji? Może dla krajów Rzeszy w których szerzy się protestancka zaraza?
Co więc należy z nimi zrobic? Wygnac,pozbawic wszelkich praw,oskarżyc o wszystkie zła tego świata..
Ten tok myslenia trwał również po odzyskaniu przez Polskę niepodległosci i doprowadził do najbardziej odrażającej zbrodni dokonanej przez polską demokrację - zabójstwa głowy państwa prezydenta Gabriela Narutowicza.
Ale o ile jestem wstanie jakoś zrozumiec tamtych narodowców - państwom świeżo powstającym na mapie politycznej często towarzyszą takie skrajnie narodowe hasła niektórych obywateli (można to np zobaczyc dzisiaj na Litwie) o tyle w wolnej III Rzeczpospolitej takie hasła mnie poprostu śmieszą.

Wiślak68:Oczywiscie wskazanie jednego,konkretnego "deadlinu" jest niemożliwe ale musisz się zgodzic z faktem że 20 lat na załatwienie kwestii współpracy ze służbami to trochę długo.Ile jeszcze Polska ma życ kolejnymi sensacyjnymi doniesieniami z IPN-u.Należy to zrobic jeden raz ale pożądnie albo wcale.

Orzeu oczywiscie że tak masz rację co do niesamowitego wpływu mediów na opinię publiczną.Jest tylko jeden problem który nie każdy zauważa.Mianowicie różnica pomiędzy Tajnym Współpracownikiem czy Kontaktem Operacyjnym a pracownikiem SB czy UB.
Ja uważam że pozycja jaką zajmują ubecy jest jedną z największych hańb dla naszego kraju.Zwłaszcza ludzie zajmujący się gnębieniem opozycji,często torturujący bądź zlecający tortury.Tacy ludzie powinni miec najniższe z możliwych emerytur oraz zakaz pełnienia jakichkolwiek funkcji publicznych.
Co do współpracowników to trzeba pamiętac że w gruncie rzeczy to również ofiary tego systemu.95% współpracowników nie współpracowała przecież dobrowolnie.I tutaj sprawa wymaga większej ostrożnosci.

Hamas_kr 03.07.2009 10:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Martinus (Post 755671)
Rzeczopospolita od czasów Kazimierza Wielkiego była miejscem osiedlania się sporej rzeszy Żydów..

Wygnanych z "tolerancyjnego" zachodu... ciekawe dlaczego?

• 1290 – Wygnanie Żydów z Anglii.

• 1394 – Wygnanie Żydów z Francji.

• 1421 – Wygnanie Żydów z Austrii.

• 1492 – Ostateczne wypędzenie Żydów z Hiszpanii; opuściło ten kraj ok. 300 tys. ludności marrańskiej i żydowskiej.

• 1496-97 – wygnanie Żydów z Portugalii; ogromna rzesza Żydów ucieka na teren imperium osmańskiego.

Tworzenie państwa w państwie przez Żydów było szkodliwe dla Rzeczpospolitej. Oczywiście znane Ci są zapewne alternatywy dla utworzenia państwa żydowskiego w Palestynie... Argentyna, Madagaskar czy o zgrozo na terenach na wschód od dzisiejszej lubelszczycny...

W Polsce było wielu wybitnych lekarzy, prawników czy prezydentów miast ( kilku u nas ) pochodzenia żydowskiego, jednak nie powinno to zacierać obrazu pospolitego żyda. Jak słucham opowieście mojej babci czy dziadka o żydach okresu międzywojennego to nóż sam się w kieszeni otwiera.
Niestety i na szczęście prawdziwych żydowskich ortodoksów w Polsce nie ma, a przykład pedała-rabina z Warszawy dobitnie pokazuje, że ich problem wypaczenie wiary tez nie omija.

Martinus 03.07.2009 11:08

Hamasie w tym samym "tolerancyjnym zachodzie" zaczynała w tym okresie działac Inkwizycja."Marranos" zostali wygnani a pozostała czesc w kraju sądzona przez Inkwizycje Tomasa Tourqemada gdyż zaczeli zajmowac zbyt wysokie pozycje w państwie.Na rekę było to Izabeli i Ferdynandowi budujących wówczas państwo narodowe.Ci którzy uciekli znalezli często schronienie w Watykanie gdzie papieżem był jeden z najbardziej tolerancyjnych następców Św.Piotra - o zgrozo Aleksander VI
I dlatego na tak wyglądającej mapie Europy Polska ówczesnie malowała się jako kraj wyjątkowo tolerancyjny co moim zdaniem może byc dla nas powodem do dumy.
Co do Żydów w 20-leciu międzywojennym sprawa jest bardziej skomplikowana.Są takie osoby jak Tuwje Bielski który po wkroczeniu Armii Czerwonej na tereny II RP witał ją z otwartymi rękami.Ale takich przypadków moim zdaniem jest mniej w porówaniu z Żydami którzy ulegli już całkowitej asymilacji i wtedy mówili o sobie że są polakami pochodzenia żydowskiego będącymi w równym stopniu patriotami jak osoby bez pochodzenia żydowskiego.

cpc 03.07.2009 11:31

Cytat:

Co do współpracowników to trzeba pamiętac że w gruncie rzeczy to również ofiary tego systemu.95% współpracowników nie współpracowała przecież dobrowolnie.I tutaj sprawa wymaga większej ostrożnosci.

Ale ameryki nie odkryles, zawsze bylo tak ze przyszli TW dostawali propozycje nie do odrzucenia, ale jednak mnostwo ludzi wtedy olalo SB, jak rowniez olalo swoje mozliwosci zrobienia kriery na zachodzie(paszporty) nie wspominajac o wolnosci osobistej - siedzenie w pierdlu.
W sumie mozna by co poniektorym wybaczyc tyle, ze nikt z nich do tej pory sie nie przyznal... dobrowolnie:-).
Pamietaj jeszcze jedna rzecz, agent nie ujawniony to agent caly czas aktywny, tzn zawsze ktos moze mu przypomniec kim byl w przeszlosci i to wykorzystac. Jesli taki dajmy na to agent jest wysoko w administracji publicznej to sam sobie dopowiedz reszte historii.

pzdr

wislak68 03.07.2009 17:54

Cytat:

Wiślak68:Oczywiscie wskazanie jednego,konkretnego "deadlinu" jest niemożliwe ale musisz się zgodzic z faktem że 20 lat na załatwienie kwestii współpracy ze służbami to trochę długo.Ile jeszcze Polska ma życ kolejnymi sensacyjnymi doniesieniami z IPN-u.Należy to zrobic jeden raz ale pożądnie albo wcale.

Oczywiście że za długo. Ale konkluzja że w związku z tym należy lustracji zaniechać (a tak zrozumiałem Twoje wczesniejsze wypowiedzi) wydaje mi się być.... mocno nielogiczna. Moim zdaniem fakt że lustracji tak dlugo nie przeprowadzono (ale ten problem jest wspólny dla wszystkich byłych demoludów z wyjatkiem byłego NRD) dowodzi właśnie siły lobby antylustracyjnego i skali problemu. Dlatego rękami i nogami podpisuje się pod zdaniem: "Należy to zrobic jeden raz ale pożądnie" z tym że bez tego wcale. A dla swojej własnej informacji spróbuj przeanalizować kto jest zwolennikiem tego "wcale". Może coś Ci się wtedy rozjaśni.

Co do Żydów w 20-leciu międzywojennym sprawa jest bardziej skomplikowana.Są takie osoby jak Tuwje Bielski który po wkroczeniu Armii Czerwonej na tereny II RP witał ją z otwartymi rękami.Ale takich przypadków moim zdaniem jest mniej w porówaniu z Żydami którzy ulegli już całkowitej asymilacji i wtedy mówili o sobie że są polakami pochodzenia żydowskiego będącymi w równym stopniu patriotami jak osoby bez pochodzenia żydowskiego

Temat sam w sobie ciekawy i kontrowersyjny. Swego czasu (w swoich zeszytach) próbowała to ustalić Rzepa i wyszło jej że około 5% populacji polskich Żydów można było uznać za komunistycznych zdrajców i podoby procent populacji polskich Żydów można było określić jako Polaków pochodzenia żydowskiego (czytaj polskich patriotów). Zdecydowana większość populacji ówczesnych Żydów miała to wszystko w d... (zresztą jak zaklasyfikować np: syjonistów?). Trudno mi się odnieść do poprawności tych szacunków.

wyar 03.07.2009 19:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cpc (Post 755749)
Ale ameryki nie odkryles, zawsze bylo tak ze przyszli TW dostawali propozycje nie do odrzucenia, ale jednak mnostwo ludzi wtedy olalo SB, jak rowniez olalo swoje mozliwosci zrobienia kriery na zachodzie(paszporty) nie wspominajac o wolnosci osobistej - siedzenie w pierdlu.
W sumie mozna by co poniektorym wybaczyc tyle, ze nikt z nich do tej pory sie nie przyznal... dobrowolnie:-).
Pamietaj jeszcze jedna rzecz, agent nie ujawniony to agent caly czas aktywny, tzn zawsze ktos moze mu przypomniec kim byl w przeszlosci i to wykorzystac. Jesli taki dajmy na to agent jest wysoko w administracji publicznej to sam sobie dopowiedz reszte historii.

pzdr

Cpc,
Uczciwie jednak trzeba powiedziec,ze Ci,co dobrowolnie wybrali "donosicielska kariere" wcale,ale to wcale nie byli w mniejszosci. Chcielibysmy ,jako normalni ludzie, (odwrotnie niz lewacy) zalozyc,ze ludzie sa z gruntu uczciwi - tymczasem jednak ustalenia historykow nie sa budujace. NAPRAWDE WIELU LUDZI WYBIERALO WSPOLPRACE DOBROWOLNIE - oczywiscie teraz panuje pewien niepisany uklad - byli wspolpracownicy i donosiciele mowia,ze zawsze byli zmuszani do kooperacji ze sluzbami - byli ubecy i sbcy zas oczywiscie milcza (poza obiektywami i mikrofonem bywaja rozmowni),bo... wiekszosc ich dzialan nie byla zgodna z prawem (nawet PRL-owskim !)! Ani jednym ani drugim nie przerwalo to karier w 3 RP,co wiemy juz sami. Natomiast najciekawsze jest to, ze to,ze nie rozliczono ubekow, jest argumentem przeciw dzialaniom tym, ktorzy ubekow...chcieli rozliczac ! :rotfl:
Jak nie moze byc normalnie,niech bedzie przynajmniej smiesznie...
Pozdrawiam

wislak68 08.07.2009 12:47

Bardzo interesującą informację podaje dzisiejsza RZ. Otóż na łamach jednej z telewizji były szef UOP Gromosław Czempiński przyznał się do "ojcostwa" PO. Miał ujawnić że to on stworzył "koncepcję" partii a do realizacji "przekonał" Olechowskiego i Piskorskiego. W Niezależnej.pl wymienił też Tuska i Płażyńskiego. Niestety nie odniósł się do tego czy robił to służbowo czy społecznie (po godzinach pracy).

I przy okazji okazuje się że nie taki Farfał straszny jak go malują (oczywiscie jeśli idzie ręka w rękę z PO). Okazuje się że jeśli trzeba to można nawet w trybie nagłym odwołać RN TV aby ratować mu tyłek. Oj pogubił się Romek strasznie.

1q2 08.07.2009 23:36

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...a_zarzuty.html

Ciekawy kolejny epizod w sprawie...Jak na początku dla mnie był to mały szok(brutalne pobicie), potem mętlik we łbie a następnie może ocenianie spray z góry ale miałem ku temu powody.Dziś jeśli miałbym obstawiać(a tylko w to możemy się bawić bo na 100% jak było nigdy się tego nie dowiemy), to obstawiał bym wersję najbardziej hardkorową , czyli całe zdarzenie pamiętnej soboty nie miało miejsca.Pani poszła po bandzie...i ta banda w końcu oddała z wynikiem półtora promila, co jak na kobietę jest wynikiem całkiem niezłym.

wyar - odniosę się do Twojej riposty bo uważam ją za kompletnie niecelną, ale po weekendzie.

orzeu 08.07.2009 23:43

cpc a co powiesz na argumentacje Michnika w obronie ktorego kolegi tw ze "on nie mial wyjscia bo gdyby nie to to nie moglby zostac w miescie i po studiach wrocilby na wies".
To jest brak wyjscia? Co to za argument jest w ogole? Nad tym sie zastanow na dzien dobry.

wislak68 09.07.2009 15:05

Myślałem że spadnę z krzesła gdy dowiedziałem się że wniosek o ustanowienie kuratora w TVP minister Grad przesłał do.... sądu rodzinnego :rotfl: . Żeby było jeszcze śmieszniej to argumentuje go faktem braku RN którą sam odwołał kilka dni wcześniej. Jak nie moze być dobrze to niech przynajmniej będzie wesoło.

Mareq 14.07.2009 19:44

Buzek ,,zaklepany'' jak się można było spodziewać .
Zdecydowanie ciekawiej było przy wybrze vc przewodniczących , gdzie potrzebne był 3 rundy głosowań a Kamiński odpadł , bo jego kolega (torys) z partii konserwatywnej postanowił wystartować na własną rękę .

sambo 16.07.2009 19:15

Buzek staje sie ciekawym zjawiskiem politologicznym.

Buzek moim zdaniem był najbardziej przegranym politykiem XX lecia postpeerelowskiego zaraz po Wałęsie - a tu taki klops.

O ile obecny fenomen Wałęsy, który jeszcze w roku 2000 dostał poparcie w wyborach na poziomie 1% a obecnie jego popularność kształtuje sie na kilkanaście do kilkudziesieciu ze względu na sympatię wykształciuchów dla jego "dokonań", o tyle fenomen poparcia Buzka i obecnego entuzjazmu wynikać musi tylko i wyłącznie z wykształciuchowskiej hipokryzji i zwiotczenia pnia mózgowego.

Jerzy Buzek - to gość przeciwko któremu w 2001r. - dosłownie cała elita obecnych wyksztaciuchów 26 - 30 letnich odrzuciła głosując specjalnie i z premedytacją na SLD i dajac poparcie na poziomie obecnego PO.

Jerzy Buzek autor najbardziej zwalonych reform, niereformujacych Polskę - za co dostał czerwona kartkę - i ten nieudacznik dostaje obecnie od tychze wspomnianych wykształciuchów taką falę pozytywnych emocji, że ja już zaczynam zupełnie tracić wiarę.

Ja szczerze mówiąc się cieszę - bo jeśli Buzek wystartuje jako reformator UE w takim stylu w jakim zreformował Polskę - to daj mu Boziu zdrowie

JEDREK76 16.07.2009 23:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Martinus (Post 755428)
... I dlaczego wreszcie akta IPN-u nie są powszechnie otwarte? Mój znajomy - historyk ze stopniem doktora dostał dwukrotnie odmowę wglądu w akta.

Najwidoczniej temat jaki określił w swoim piśmie, w którym zwracał się o udostępnienie akt, nie wiązał się z zawartością teczek o które się zwracał.
Też uważam, że akta powinny być dostępne bez żadnych barier dla historyków, ale obecny stan rzeczy nie jest winą IPN-u, a ustawodawców i TK, który poszatkował obecnie obowiązującą ustawę.

wislak68 17.07.2009 09:18

Cytat:

Rzuciłem okiem na list Olechowskiego do Tuska: strasznie łzawy ale dobrze napisany. Z wizją. Ciekawe czy "elity" to kupią (wygląda na to że PD juz to wzięła: Widacki, Lis i ten trzeci już tworzą w sejmie nowe koło:lol: ). Jeśli tak to Donek będzie miał ciepło. Jest pewna szansa że chryja o której pisałem wcześniej właśnie nam się trafiła (bez popadania w przesadny optymizm). Oligarchowie napewno lepiej dogadają się z Piskorskim niż ze Schetyną.

No i proszę bardzo! Taka potęga pióra jak Rafał Ziemkiewicz kombinuje tak samo jak ja! Dla zinteresowanych polecam jego felieton na dzisiejszej interii. Niestety nie potafię zamieszczać linków, stąd prośba aby ktoś kto jest bardziej gramotny w chwili wolnego czasu zamieścił link. Felieton jest dość ciekawy.

mathouse 17.07.2009 10:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sambo (Post 763155)
O ile obecny fenomen Wałęsy, który jeszcze w roku 2000 dostał poparcie w wyborach na poziomie 1% a obecnie jego popularność kształtuje sie na kilkanaście do kilkudziesieciu ze względu na sympatię wykształciuchów dla jego "dokonań", o tyle fenomen poparcia Buzka i obecnego entuzjazmu wynikać musi tylko i wyłącznie z wykształciuchowskiej hipokryzji i zwiotczenia pnia mózgowego.

Kompetencji Buzka i zaslug Walesy nie podwazam ale ich
obecna "popularnosc" i to ze sa "trendy" [z ang. "trędi"] to
tylko zasługa mediów bo o Wałęsie przez ostatnie 2 lata
codziennie slychac. "Lech Walesa twierdzi" " Lech Walesa
odwiedzi" "Lech Walesa mowi".

A Buzek tez nagle z pod ziemi wyrozl przed wyborami do PE :)
ot , zdobycz Platformy co by sie mozna pochwalic
ze "przewadniczacego zalatwilismy".

1q2 17.07.2009 10:44

Wałęsa się wybił na anty Kaczyźmie oraz na bolkowej nagonce na niego, do tego ludzie mają bardzo słabą pamięć(jego koszmarna prezydentura) i to chyba cały powód że jest tak popularny a Buzek źle się nigdy nie kojarzył , takim Marcinkiewiczem był.Z Krzakiem który na szczęście jest jeszcze pamiętany już tak nie poszło.

Wilku 18.07.2009 19:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 763464)
Bolek(jego koszmarna prezydentura)

!q2 zapytaj sie Bolka i ubecji dlaczego była taka.

Cytat:

i to chyba cały powód że jest tak popularny a Buzek źle się nigdy nie kojarzył
:rotfl:

Jaja sobie robisz? Polska w życiu nie widziła takiej *ipy na stołku pierwszego sługi.

1q2 18.07.2009 20:24

Nie robie sobie jaj tylko piszę jak jest a Ty się nie wiadomo po co czepiasz(chyba z zasady).
Jasne że to pipa była i pewnie jest ale właśnie to go 'uratowało', tak jak m.in sprawa z bolkiem pozwoliła Wałęsie wrócić.
Marionetkiewicz to też pipa do kwadratu a gdyby nie jego podboje, to też rządził by w sondażach.W takim kraju żyjemy.

Boomcha 18.07.2009 21:58

Cytat:

Boomcha jedni wierzą w Św.Mikołaja drudzy w dziadka Mroza a trzeci i w "żydowski spisek" Każdy ma do tego prawo(...)

Jeszcze inni - do których zaliczam też (mam nadzieje, że nie na wyrost) siebie - wierzą, że logika wystarczy. Tyle, że żeby mogła prawidłowo działać potrzebuje wiedzy, podstawowej ale rzetelnej i minimum IQ.

szczebrzeszcz 18.07.2009 22:51

HA, ale żeś inteligencko pojechał
a i tak nic nie rozumiem :-p

ps. tym podpisem robisz z siebie męczennika ( nie bierz tego jako ataku, z ciekawości pytam :-p)

Boomcha 18.07.2009 23:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczebrzeszcz (Post 764251)
HA, ale żeś inteligencko pojechał
a i tak nic nie rozumiem :-p

ps. tym podpisem robisz z siebie męczennika ( nie bierz tego jako ataku, z ciekawości pytam :-p)

Mohairowy Jihad to dla mnie, niewykształconego mieszkańca małych miast i wsi całe życie. Dwa - takich jak ja nikt nie bierze przecież na poważnie bo my na to nie zasługujemy.

Fotka była/jest wypowiedzą polityczną w politycznym temacie - jeśli do tego pijesz. Przenieść tam gdzie jest "kazali" rządzący tu nieznani sprawcy (bo do dzisiaj nie wiem kto mnie "zabanował") także nie do mnie pretensja. A podpis fajny, nie?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:45.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl