![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Nie potrafię zrozumieć dzisiejszych wydarzeń. Nie wycofałem się z żadnych ustaleń. Wręcz przeciwnie. Zawnioskowałem o ich doprecyzowanie i szczegółowe przedstawienie. Tak aby dokument do podpisu stał się wiarygodnym protokołem, zgodnie z ustaleniami sprzed spotkania. |
no tylko że to całkowicie zmienia przyjętą dotychcasz narracje że panowie dali po milionie i uratowali klub
|
Cytat:
|
Z tego co pamiętam na spotkaniu Socios TJ czy Królewski mówili, że solidarnie dokładali/pożyczali po bańce co sezon, a nie jednorazowo.(jest zapis wideo, trza by z 2h zmarnować by to odsłuchać raz jeszcze).
Dobre jest to, że już dawno mówili o obowiązkach Wujka, a dopiero teraz zdziwienie ile to miał na głowie :D Niedorzeczne jest to, że oczywiście zgodził się być jednocześnie trenerem/negocjatorem/skautem/menagerem itd. |
Dokladali w formie pozyczek. Czy w wieczne nieoddanie to juz odrebna sprawa.
|
No bo pożyczają cyklicznie co roku, trochę więcej niż po bańce.
|
Ileż to mielibyśmy mniej trosk jakby wygrać choć DWA z 7 zremisowanych spotkań... ale to chyba zaczyna być podobna historia jak z golem Penksy... co by było, gdybyśmy finalnie znaleźli się w tej grupie LM...
|
Co by nie mówić i jakie mieć zdanie, trzeba przyznać, że odkąd Cupiał postanowił się nas pozbyć, w kwestii właścicieli Wisły nigdy nie ma nudy...
Afery, przejęcia, kradzieże, gierki, polityka, koka, hera, hasz, lsd... Cytat:
Natomiast gdyby nas w Atenach nie przekęcono, to historia potoczyłaby się inaczej... |
I te ich pożyczki wchodzą w poczet obecnego długu? Czy to jakiś dług ukryty? Bo co z tego, że jedne spłacają jak zadłużają Wisłę u siebie?
|
Cytat:
Trudno mieć pretensje o 7,5 tys zł, tak naprawdę mogli objąć te udziały po 1zl, ważniejsze było że dali pieniądze na bieżącą działalność Inna sprawa to na jaki % zostało to ustalone |
Cytat:
|
A pro po tych pożyczek. Może warto by było jednak jakoś mocniej właścicieli pociągnąć za temat.
Kto pożyczył, ile pożyczył, do kiedy pożyczył. Bo znów tworzą się jakieś istotne rzeczy finansowo, które są owiane wielką tajemnicą. Za 5 lat obudzimy się z podobnym problemem jaki został po Telefonice. Różnica jest tylko taka, że Cupiał miał hajs, a Ci nasi milionerzy raczej trochę drobnych. Jak kojarzę, już kiedyś był przegadywany ten temat i wcale nie trzeba pompować kasy do klubu w formach pożyczek, da się inaczej. Zatem też może warto by się jasno określili czy pożyczają czy dają. Jak dają to nie może to być zapisane jako pożyczka. |
Ale ta pożyczka jest zabezpieczona pod zastaw Świętej Ziemi.
|
Cytat:
Kupił akcje tanio, dlaczego? Może dlatego, że nikt 4 lata temu nikt nie chciał tego trupa, oni wzięli, pracowali ciężko dołożyli coś hajsu od siebie i jak najbardziej ma prawo oczekiwać, że po takim czasie sprzeda te udziały po wartości rynkowej, a nie po wartości zakupu. No, ale wiadomo na Wiśle mogą zarabiać tylko kibice przy wypuszczaniu pamiątek, broń boże, żeby właściciel, jej kibic zarobił chociaż złotówkę za swoją inwestycję i pracę przez te lata. |
Wiślacki Twitter donosi, że Jarosław Królewski zrezygnował z funkcji Członka i Wiceprzewodniczącego Rady Nadzorczej Wisły.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Oznacza to ni mniej, ni więcej tyle, że Trio się posypało i kampania grudniowa ruszyła w tym roku w pierwszej połowie października.
|
Cytat:
|
A już się cieszyłem, że wszystko idzie ku dobremu. Ogarnięty prezes zamiast Dawida, trio mocne jak nigdy, super pomysł z menedzerem panem Jurkiem Brzeczkiem. Jeszcze jak wczoraj ten wywiad przeczytalem, ze bedziemy szukac chlopakow z regionu z serduchem wislackim, ze nasi medycy umieja łokcie wyleczyc, to juz w ogóle wow. A tu takie cos :(
|
Wracając do tematu tych pożyczek/ kredytów na wykup bazy treningowej Wisły.. to są miliony złotych i warto nadzorować temat. Bo jak widzimy - w klubie jest burdel na kółkach, a Nowak wyskakuje z pomysłami brania kredytów na wykup bazy, jakby w klubie nie było większych problemów.
Obecny układ się załamie, Nowaka już tutaj nie będzie, a Wisła pozostanie z zaciągniętymi kredytami do spłacania jakiejś bazy, która teraz Wiśle nie jest potrzebna. Wiśle potrzebny jest szybki awans do Ekstraklasy i dopiero wówczas można sobie ogarniać bazy, szklenie, akademię. |
Cytat:
Nie twierdzę, że tak nie jest, ale śledzę dość pilnie różne informacje i przypominam sobie o pożyczce inicjacyjnej 1,33 mln na twarz, potem było ogłoszenie o pożyczce chyba 1 mln i tyle. Plus zakup akcji/wkład nazwijmy go nowego trio na czele z WN. Nie wiem, może mnie coś ominęło. Ale chyba o tak istotnej informacji powinni być poinformowani kibice/akcjonariusze inaczej niż na zamkniętym spotkaniu wąskiej jednak w stosunku np. do ogólnej liczby akcjonariuszy grupy ludzi. Miało być przecież transparentnie. I dla porównania Cupiał dokładał w szczytowym momencie chyba z 10 baniek rocznie. Akcja ratownicza kibiców (akcje, linia życia, nadmiarowa sprzedaż karnetów itd.) to ponad 10 milionów. Nie oczekiwałem, że nowi właściciele będą dokładać. Oczekiwałem transparentności i profesjonalnego zarządzania. I na marginesie. Socios będą na bazę pieniądze dawać czy pożyczać ? Dla kolegi akcjonariusza pytam. |
Na chwilę obecną szybki awans do Ekstraklasy jest większym wyzwaniem niż za Cupiała awans do fazy grupowej LM aNoucu...
|
Akurat w zabezpieczaniu własnych interesów i ustalaniu wszystkiego w sposób profesjonalny, to z całego trio ufam właśnie Jażdżyńskiemu. Mam nadzieję, że znajdą wyjście z tej sytuacji, a dla nas najlepiej by było, żeby właściciel był jeden.
|
https://twitter.com/jaceksta/status/...4531409567745?
I co gorsza - Nowak tego typu głupoty wygadywał wczoraj dużo więcej. |
Cytat:
|
Przecież ten Nowak, po tym wywiadzie to powinien zostać dyscyplinarnie wyp...y, jeszcze na takich kopach że by Jurka dogonił przy drzwiach wyjściowych.
|
Przeczytałem cały wywiad, jestem lekko załamany, ale zobaczymy co przyniesie przyszłość :/
|
Cytat:
Kategorycznie nie spłacać :D |
ok , czyli wyglada to tak ze spór jest o to czy akcje powinne zostać odsprzedane za 2,5 tysiaca PLN , czy za x milionów
Jazdzynski jest be , bo chciałby x milionów Jakub ( i Królewski ? ) zapewne też , ale że oni nie planują sie akcji pozbywać więc tutaj tematu nie ma i oni są "eleganccy" postać Nowak jest niejednoznaczna , bo niby prezio z nadania Jakuba , ale jednak też i współwłaściciel , który koniec końców może okazać się graczem forumowicze niepotrzebnie sie czepiają lapsusów językowych , chłop z PR nieobyty , ale o polityce w biznesie wygląda na to że ma pojęcie otwieramy popcorn |
Czerepach, jakim on się może okazać graczem, jak sam przyznał, że nie ma zbyt wiele hajsu?..
|
Skoro gościu powadzący klub w I lidze, z aspiracjami do ekstraklasy, mówi, ze widziałby w Wiśle samych ludzi z wiślackim serduchem, z małopolski, to znaczy, że jest .......nięty i na wszystkim tak się zna jak na prezesowaniu.
|
Czyli tak:
Prezes wygaduje bzdury i atakuje medialnie właścicieli. Prezes RN: Jest zbulwersowany publicznymi wypowiedziami Nowaka, któremu sam dał zgodę na objęcie stanowiska Vice prezes RN: składa rezygnację II vice prezes: nabrał wody w usta od początku wejścia do Wisły, za nic nie odpowiada, ale chcę decydować o wszystkim Do tego drużyna kiśnie w 1 lidze a kibice są wk******* Zapowiada się naprawdę ciekawa jesień w wykonaniu Wisły Krakow |
Nowak dla mnie za dużo gada , lepiej niech pracuje w ciszy i spokoju .
|
Wiślacka Gra o Tron, tylko tutaj nikt o ten tron się raczej nie kwapi :lol:
|
Cytat:
Bo jak zacząłem czytać forum to powiem szczerze , że jestem wręcz w stanie podziwu dla czarnowidztwa i totalnego pesymizmu jaki większość tu prezentuje. To dla mnie niesamowite jak można tak podchodzić do życia. i żyć . Niepojęte. Przechodząc do meritum to dla mnie Pan Prezes Władek okazał się bardzo konkretnym człowiekiem z wręcz wymalowaną na twarzy uczciwością i prostolinijnością . Nie było żadnych korpogadek , lania wody i innego pie.......a. Dość konkretne mięcho. No i co dowiedzieliśmy się o sytuacji w gronie właścicielskim. Na pewno są różne zdania (co samo w sobie nie jest niczym złym). I myślę że część Tria ( a może całe) chce się wycofać. Wszyscy prowadzą rozmowy z inwestorami... Tym niemniej nie uważam że wtręt o TJ był z góry zaplanowany i ma znamionować jakąś rozgrywkę. Po prostu mu się ulało. Bo twierdzę , że WN chce coś robić naprawdę , nie ma ochoty pozorować działań albo ugrzęznąć gdzieś w jałowych dyskusjach czy sporach ile kasy przysługuje odchodzącemu właścicielowi. Próbując to zrozumieć trzeba wrócić do początku czyli 1 stycznia 2019. Na ten dzień Wisła była trupem i to mocno śmierdzącym. A mówiąc językiem ekonomicznym , firma która powinna natychmiast złożyć wniosek o upadłość likwidacyjną . To właśnie jednoznacznie przypomniał Pan Prezes. Bo on zna realia biznesu i nie jest to jego opinia a fakt. Przypomnę też, że podobnie oceniał ówczesną sytuację Wisły pan Kwiecień. To że pojawiło się Trio , a szczególnie JB i postanowili reanimować tego trupa było wręcz zjawiskiem typu z motyką na słońce. Ponieważ był to trup, to przejęcie własności akcji za umowną złotówkę ( faktyczne za podobno 22 tyś) było całkowicie uzasadnione ekonomicznie bo taka była wtedy wartość rynkowa Wisły. Po zrobieniu pierwszego kroku wykonano drugi. Czyli wprowadzono do firmy pieniądz w postaci pożyczki od właścicieli. Nie wiem czy z góry założyli że będzie to "na wieczne nieoddanie " czy też może kiedyś , za parę dobrych lat , jak Wisła stanie na nogi, jednak wystąpią o jej zwrot. Naturalnym wydaje się , że owszem , mają prawo do zwrotu tej pożyczki ale raczej nie powinni żądać bonusa od sprzedaży akcji . Czyli, jeśli ktoś z Tria chce się wycofać to dostaje zwrot pożyczki ale akcje sprzedaje po tyle za ile kupił. Taki ewentualny bonus , w mojej ocenie byłby dopuszczalny jakby pojawił się inwestor który przejmuje klub i od razu wpłaca do klubu znaczną sumę. Co było dalej? Przypomnę, że odbyła się emisja akcji dla kibiców i tą drogą Wisła pozyskała bodajże 4 mln . Tu oczywiście trzeba pokazać kontekst. Jako kibice Wisły nabyliśmy te akcje (bo ja też nabyłem) o wartości księgowej praktycznie "zero" ale realnie wpłaciliśmy te 4 miliony. Bo każdy przyjął że ten zakup to jak gdyby darowizna dla klubu . I każdy zdawał sobie z tego sprawę . Idźmy jeszcze dalej. Jak WN zechciał zostać mniejszościowym właścicielem (bo wtedy na pewno nie myślał o funkcji prezesa) to podjął świadomie decyzję o zakupie tych 4% za kwotę 1,5 miliona. Dlaczego? Bo, po pierwsze też dał te pieniądze trochę jako "darowizna -wpłata od sponsora" a po drugie, wtedy jak on wchodził, ten nasz trup, ukochana Wisełka , zaczął zdradzać objawy zmartwychwstania! Czyli , te akcje coś już były warte . Nie pytajcie mnie jednak ile konkretnie. Jak by nie było - WN dobrowolnie, bez przymusu za tą kasę akcje kupił. I teraz mamy dzień dzisiejszy. Dochodzi do sporu z TJ . Na razie nie wiemy czy chodzi o to aby ustalenia właścicieli zapisać na wiążącym dokumencie czy raczej jest to rozgrywka TJ mająca na celu wymiksowanie się jego z konieczności wpłaty kolejnej pożyczki. W mojej ocenie, większe prawdopodobieństwo ma ten drugi wariant Zgadzam się, że takie dyskusje pomiędzy właścicielami nie powinny wypływać na światło dzienne . Ale... Mi się podoba że WN to ogłosił bo to skróci drogę do rozwiązania sprawy. W jakąkolwiek stronę. Bo czas ucieka. Poza tym, WN jednoznacznie określił wartość dziury na 10 milionów. Nie trzeba się domyślać . Z jednej strony, dookreślając że 8,7 mln powinno spłynąć do końca roku pokazał nam że problem jest tylko z kwotą 1,3 mln. To oczywiście, biorąc kontekst biznesowy, nie powinno być problemem. Tym niemniej , mam lekkie wątpliwości czy naprawdę uda się ściągnąć te 8,7 mln do końca roku z planowych i zaległych wpływów transferowych. Zobaczymy. Kolejną kwestią jest plan przejęcia bazy w Myślenicach. Tu nie do końca rozumiem cel tego. Jak będzie własnością Wisły to będzie 1,2 mln kosztów mniej rocznie? Rachunek wyników będzie lepiej wyglądał? Poza tym , jego stwierdzenie, że jest deklaracja Socios iż będą w tym partycypować, chyba nie do końca było uzgodnione z Prezesem Serkiem... No nie wiem . Tu sekwencja powinna być prosta- najpierw twarde ustalenia a dopiero potem oświadczenie. Na pewno sam pomysł nie jest głupi ale czy nas na to stać. Pomijam komentarz do poruszonych tematów sportowych (dział skautingu, zakończenie współpracy z Brzęczkiem, kontuzje itp) . |
Cytat:
Cytat:
|
Jak mają czuć się w naszym klubie Rodado, Fernandez słysząc to pie*dolenie prezesa Nowaka ?
|
Błaszczykowski out
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:48. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl