Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

jendrus 30.12.2010 17:06

Mam nadzieje że te dwa mln ojro to za Piotra tylko. Paweł zostanie. Jakby to było prawdą to każdy zarząd by chwalił<lol> Niestety ale to tylko marzenie...:(

Zostało nam 5 obrońców + Palić, 8 pomocników w tym łobo, Brud, Kebab,Burliga<który gra na obronie> i teoretyczni napastnicy Rios który nie wieadomo czy naprade umie grać, Boguski co sie w polu karnym potyka<ale strzela<lol> , przestazały Źyraw co na 10 min może wejść, i Małecki co nigdy nie wiadomo co na boisku zrobi albo przejdzie 4 zawodników Legii albo macha łapami:(
A i dwóch bramkarzy młodu kutro i Jovanić(nie wiadomo dlaczego zle grał na początku widocznie słaby bo aklimatyzacji wielkiej przechodzić nie musiał...
Nie za dobrze na ten moment

Manson33 30.12.2010 17:10

Krótko:

Cupiał dopiął swego - wszystkie elementy blamażu europejskiego za wielkie pieniądze znikają z Wisły.

Zaczęło się od Kłosa, a dalej tak sobie szło przez lata.

Wpierdziel od Agdamu Karabach można zaliczyć i tańszym składem.

Nie ma zmiłuj - biznes to biznes.

Titto 30.12.2010 17:10

A wg. sport.pl kosztowali 2.5 mln euro.
http://www.sport.pl/pilka/1,96012,88...w_w_Wisle.html

kane 30.12.2010 17:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 1029875)
(...) Za 2M Euro nie znajdziemy napastnika klasy Brozia (o Piotrku nie pisze bo on i tak nie grał ostatnio).

Fajnie, że te pięniądze pójdą na transfery ;) Może z 10 % .

Matejas_ 30.12.2010 17:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rw88 (Post 1029846)
Udało się wyciągnąc z Korony za przyzwoite pieniądze Wilka. Da się jak widać.
Był teraz do wyciągnięcia za darmo Pilarz, bramkarz przynajmniej na poziomie Pawełka - Wisła go odpuściła i poszedł do Korony.
Był teraz do wyciągnięcia za grosze Wołąkiewicz, solidny obrońca gwarantujący niezły poziom gry - Wisła go odpuściła i idzie do Lecha.
Był do wyciągnięcia Kiełb, poszedł do Lecha.
Był do wyciągnięcia wyróżniający się w Bytomiu Grzyb za groszowe sprawy, poszedł do Jagielloni i jest tam czołowym zawodnikiem.
Są do wyciągnięcia za grosze Gol i Wróbel i zapewne trafią gdzieś indziej.

1. jak widać da się, bo i sensowny gość i kasa sensowna
2. po co nam bramkarz pokroju Pawełka? Mamy takich dwóch, z czego jeden jest sporo młodszy i może się czegoś jeszcze nauczyć
3. wołąkiewicz gwarantuje niezły poziom? czego? średniej wzrostu, wagi czy wieku? :rotfl:
4. Kiełb? oprócz tego że chce mu się biegać nie prezentuje nic więcej czego nie może pokazać Łobodziński
5. Grzyb? nie będzie z niego ludzi
6. co do Wróbla i Gola... nie wydaje mi się by był to odpowiedni kaliber, choć Wróbla można by przygarnąć na rok

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rw88 (Post 1029846)
Takich przykładów jest naprawdę sporo.

Lech potrafi kupować Polaków i dobrze na tym wychodzi, na Polakach na czysto zarobił ponad 4 mln. euro. Jagiellonia ma nosa do Polskich zawodników i jest liderem Ekstraklasy. Ruch w tamtym sezonie grał polskim składem i był w trójce (że się rozsprzedał to inna sprawa). Da się? Da się. Tylko trzeba chcieć i umieć szukać.

Jakby nie patrzeć, my na tych Polakach zarobiliśmy sporo więcej... w Lechu nie wyznali się na Błaszczykowskim... nasz dyrektor nurkował w Egipcie gdy Lech kupował Lewandowskiego... można by powiedzieć remis!

Już były we Wiśle talenty pokroju Kowalczyka, Dawidowskiego, Palucha, Smolińskiego, Ćwielonga, Kwieka oraz doświadczeni Kukiełka, Sypniewski, Kaczorowski, Matusiak, Svitlica i Kryszałowicz. Niestety nie wyszło to na dobre, więc trzeba spróbować inną drogą!

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1029848)
Jakby Broziu strzelił z kilka bramek w lidze europy w tym sezonie takiemu Juve czy Man. City to by za te 4 mln € sam został sprzedany.

Takiemu Juventusowi czy Manchesterowi City w życiu by gola nie strzelił. Najwyżej Widzewowi Łódź i Polonii Bytom... choć i z Legią miał niezłą passę :rotfl:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 1029868)
Wiodącą siła w Lechu od lat nie są Polacy, a obcokrajowcy: Stilic, Arboleda, Injac, Djurdovic, Buric, teraz też Krivets, Rudnevs, etc. Tylko 2 Polaków nawiązuje do ich poziomu: Peszko i Lewandowski. W porywach także Bosacki i Wojtkowiak. Bez obcokrajowców Ci Polacy nigdy tak by się nie wybili, Lech nie zarobiłby tyle na nich i nie miałby takich wyników.

Polscy piłkarze nic nie znaczą w Europie i żadna drużyna oparta na nich nie odnosi od wielu lat istotnych sukcesów sportowych i finansowych. Dlatego to ślepa uliczka potwierdzona ogromną ilością przykładów.

BRAWO! Jest z kim nawiązać kontakt :)

Wajcha17 30.12.2010 17:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1029848)
Co do tych 2 mln € za które zostali sprzedani to jest efekt marnej gry w pucharach w ostatnich dwóch latach.Jakby Broziu strzelił z kilka bramek w lidze europy w tym sezonie takiemu Juve czy Man. City to by za te 4 mln € poszedł

jak miał strzelać bramki skoro nawet nie miał szans zagrać z takimi drużynami ? Kiedy miał szansę się pokazać to się pokazał strzelając bramkę np w meczu z Kogutami, rok wcześniej strzelał bramki takim zespołom jak AS Nancy, Basel i Feyenord więc nie możesz mówić że gdy była ku temu okazja to się nie pokazał. Jeśli chodzi o tegoroczną "grę" w pucharach to jak wiadomo Brożek dopiero dochodził do pełni formy po ciężkiej kontuzji więc nie można było od niego oczekiwać że gdy dostanie piłkę to niczym Messi przejdzie przez blok defensywy przeciwnika i jeszcze strzeli piękną bramkę. Według mnie ten transfer który już na 90% jest ciosem wymierzonym prosto w kibiców którzy pamiętających jeszcze początki Pawła w Wiśle, ciężko teraz będzie się panu Basałajowi i Valckxowi zrekompensować kibicom...

picasso 30.12.2010 17:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez RAF (Post 1029854)
Widzisz tu nie chodzi o dawanie swoich pieniedzy (swoich czy tez Tele-Foniki). Chodzi o to ze jezeli sprzedajesz pilkarza to zysk z jego sprzedazy powinien byc (przynajmniej w jakiejs czesci) przeznaczony na kupno nowych pilkarzy. Gdyby z 5-6 mln. jakie Wisla zarobila w lecie chodz 1/3 poszla na nowych pilkarzy to jestem w stanie to zrozumiec. Gdyby pieniadze z transferow Brozkow Valckx mogl wydac na nowych pilkarzy to ja jestem absolutnie za tymi transferami. Kwota nawet nie 4 a 3 mln. to kosmos za to co oni obecnie soba prezentowali (nie ma pewnosci ze Pawel wrocilby do starej formy, o Piotrku juz nie mowiac).

tylko jest jedno "ale"budżet klubu wynosi 45 mln pln wypłaty za transmisje i bilety,ze sprzedaży pamiatek i koszulek (ilu z kibicow kupuje orginaly a ile podróby)nie uzbieramy tyle.na dodatek czkawka odbija się nam granie w Sosnowcu i na Hutniku (któraś z gazet podała,że straty z tego tytulu wynosza 10 mln pln).dzięki nadgorliwości pana Tuska straciliśmy także sponsora (bet at home).musimy to jakos nadrobići dlatego trzeba sprzedawać zawodników.mozna powiedzieć niestety,ale to i tak nie zmienia faktu,że trzeba.można też oczywiście zmniejszyć budżet,ale skończy się kontraktowanie zawodnikow z zarobkami po 300 tyś€,czyli co za tym idzie nie będziemy atrakcyjni ani dla co lepszych zawodnikow z Polski,ani dla tych z zagranicy którzy w tej chwili są w naszym zasięgu.

rw88 30.12.2010 17:14

Cytat:

Wiodącą siła w Lechu od lat nie są Polacy, a obcokrajowcy: Stilic, Arboleda, Injac, Djurdovic, Buric, teraz też Krivets, Rudnevs, etc. Tylko 2 Polaków nawiązuje do ich poziomu: Peszko i Lewandowski. W porywach także Bosacki i Wojtkowiak. Bez obcokrajowców Ci Polacy nigdy tak by się nie wybili, Lech nie zarobiłby tyle na nich i nie miałby takich wyników.

Polscy piłkarze nic nie znaczą w Europie i żadna drużyna oparta na nich nie odnosi od wielu lat istotnych sukcesów sportowych i finansowych. Dlatego to ślepa uliczka potwierdzona ogromną ilością przykładów.

Zapomniałeś o Murawskim, również Bandrowski był ważną częścią drużyny nie tylko w pucharach, ale w szczególności w lidze, gdzie trzeba było mieć gościa dobrego do typowej ligowej młucki. Nie wiem też, co znaczy "nawiązywanie do ich poziomu", bo jak na razie zagraniczne gwiazdki w stylu Stilicia, Kriwca, czy Injacia kiszą się dalej w Lechu, a Lewandowski biega po boiskach lidera ligi będącej w trójce na świecie, Murawski natomiast gra regularnie w drużynie brązowego medalisty rosyjskiej Premier Ligi...A trzeci wymieniony właśnie idzie do Bundesligi, latem mógł wybrać ofertę Wolfsburga, ale że jest debilem, to inna para kaloszy. Nie wspomnę, że zaplecze w postaci młodych / przeciętnych Polaków w stylu Wilka, Gancarczyka, Kikuta, Drygasa, Możdżenia czy niegdyś Reissa też swoje zadanie spełnia udanie.

Zgadzam się natomiast, że bez zawodników zagranicznych nie da się zbudować niezłej ekipy (przykład warszawskiej Polonii), ale też odwrotnie - trudno oprzeć całą drużynę na takowych, bo w zdecydowanej większości nie są to zawodnicy skłonni zostać w drużynie na lata. Stąd modelowy przykład dla budowy drużyny w polskiej lidze (i w sumie nie tylko tutaj) to łączenie młodych Polaków, przeciętnych Polaków w średnim wieku, plus zawodnicy zagraniczni podnoszący poziom w stosunku do Polaków. Oczywiście też w miarę możliwości i ile tylko się da ściągać Murawskich, Lewandowskich i Peszków, którzy nie dość że ciągną grę drużyny, to jeszcze z racji posiadania paszportu UE są cenniejsi dla niektórych krain zachodu niż Bośniacy czy Serbowie. Drużyna musi się składać z zawodników ciągnących grę, ale też takich, którzy wejdą i dzięki stabilności składu poziom gry drastycznie nie spadnie (na przykładzie Lecha Kikuty, Wilki itd.).

Tak nawiasem mówiąc, to czy rzeczywiście Buric jest zawodnikiem ciągnącym grę Lecha? To czemu przegrywa rywalizację z co najwyżej przeciętnym Kotorowskim? Djurdjevic kluczowym zawodnikiem Lecha? Co najwyżej solidne uzupełnienie, w stylu Kikuta, Wojtkowiaka, czy Bandrowskiego.

Matejas_ 30.12.2010 17:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wajcha17 (Post 1029883)
Według mnie ten transfer który już na 90% jest ciosem wymierzonym prosto w kibiców którzy pamiętających jeszcze początki Pawła w Wiśle, ciężko teraz będzie się panu Basałajowi i Valckxowi zrekompensować kibicom...

Ciosem wymierzonym prosto w kibiców możesz nazwać odejście Marka Kusty do Legii, albo też takowym były mecze, w których z 5 metrów "Brozio - ikona klubu" nie potrafiła trafić do bramki. Zrekompensować będzie się dość łatwo, bo podobnych zawodników, a nawet lepszych na pęczki jest za wschodnią granicą już za 300 tysięcy ojro.

nh79 30.12.2010 17:17

Cytat:

dlatego tez Markusie dziwie sie, ze tak ubolewasz nad ewentualnym odejsciem braci Brozkow.szlo zle wszyscy pisali, ze z tej gliny juz sie nic nie ulepi i ze trzeba wszystko zbudowac od nowa.przy wielu sprzyjajacych okolicznosciach i poprawie gry mamy 2gie miejsce zupelnie nieadekwatne do tego co gramy. (taka liga).moim zdaniem niezaleznie od 2go miejsca i nawet jakbysmy zdobyli majstra to ze stara gwardia nic juz tu nie zbudujemy pozytywnego.slynne powiedzenie Pawla "zapytajcie obcokrajowcow".mam nadzieje, ze ich wyjazd pozwoli im zrozumiec jak trudno jest na poczatku sie zaaklimatyzowac w nowym miejscu, bo inni sie na Ciebie krzywo patrza.jesli ich sprzedaz oznacza kolejna wymiane starego na nowe, lepsze jakosciowo to ja jestem za.od razu chcialbym napisac, ze caly poprzedni zaciag to nie Holendrow poraca, wiec apelowalbym o cierpliwosc do marca i nastepnego okienka, gdyz uwazam, ze holendrzy dostali za zadanie zbudowanie nowej druzyny.Brozki co mialy zrobic dla Wisly zrobily i wiecej motywacji w nich nie widze.wystarczy popatrzyc na obcokrajowcow, ktorych wszedzie pelno, nawet chodzili na mecze kosza, ale Polakow z nimi nie widzialem.Polacy w weikszosci sa jak powiedzial Beenhaker "zamknieci w drenianym pudelku i mysla, ze nie ma juz nic innego niz to co w tym pudelku" pozdrawiam

p.s. przepraszam za podwojnego posta

dzollo 30.12.2010 17:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 1029875)
Jeśli poszli za 4M Euro to Wisła zrobiła świetny interes. Jeśli poszli za 2M Euro to Wisła zrobiła bardzo kiepski interes. Tak kiepski że aż nie jestem w stanie uwierzyć że Stan mógł na coś takiego pójść. Za 2M Euro nie znajdziemy napastnika klasy Brozia (o Piotrku nie pisze bo on i tak nie grał ostatnio).

I tu bym się nie zgodził, ja myślę, że za 2 mln E można kupić spokojnie piłkarza klasy Pawła, przy dobrej penetracji rynku szczególnie wschodniego(za wyjątkiem Rosji).
Z tym tylko,że te 2 mln E nigdy nie wypłyną już z naszego konta klubowego, no chyba że na konto Telefoniki.
A już na pewno nie wydamy 2M E na jednego piłkarza, więc dla nas kibiców odejście Pawła jest oczywistym rozczarowaniem bo oznacza jeszcze słabszą Wisełkę niż mamy teraz. A teraz jak wiemy jesteśmy już 3 lata z tyłu za takimi potęgami jak np Gruzja.

Undertaker 30.12.2010 17:18

Nie ma się co zakłamywać, bo ewidentnie Cupiał zaczyna odzyskiwanie kasy wpompowanej w Wisłę. Jedno okienko i już ma prawie 40 mln zł, a na razie wydał z tego ledwie 5 i teraz kupi jakiegoś napastnika i to będzie na tyle. Nie przeszkadza wam, że jeśli Pawełek nie zostanie to w składzie będzie podstarzały Soboloewski i być może Małecki i to wszystko? Najbardziej cudzoziemska drużyna w lidze, która dodatkowo nie daje szans młodym Polakom. Oj nie w tę stronę Wisło idziesz, nie w tę stronę...

matkur 30.12.2010 17:22

http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32282,t...wiadomosc.html
szkoda Pawła:/:/ trzeba teraz kupić jakiegos porzadnego napadziora, w co watpie

For_FuN_ 30.12.2010 17:23

Jesli kwota transferu sie potwierdzi, to mamy megakompromitacje. Sory, ale jesli targowalo sie o kazde euro, kiedy sam Pawel Brozek byl wart kilka mln euro(byl w formie, strzelal bramki)...a dzisiaj sprzedaje go sie za 1 mln, to inaczej tego nazwac nie mozna.
Druga sprawa, zostajemy bez lewego obroncy...czyli w zimie musi przyjsc przynajmniej 2, nie liczac klasowego napastnika. Robi sie naprawde coraz ciekawiej... :D

P.S - Jak juz pisalem wczesniej(i nie tylko ja), nie ma juz zadnego wartosciowego pilkarza w tej druzynie, na ktorym mozna byloby porzadnie zarobic. Cala polityka Cupiala. Ciekawe co sie stanie z pieniazkami za Brozkow :D?

bridgeburner 30.12.2010 17:26

http://www.goal.com/en/news/467/turk...zek-from-wisla

Zdaje sie, że właśnie stało się faktem
Jeśli faktycznie za 2 bańki ,to interes stulecia, nie ma co:rotfl:
W ch.uj z takim budowaniem klubu

Markus 30.12.2010 17:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nh79 (Post 1029889)
dlatego tez Markusie dziwie sie, ze tak ubolewasz nad ewentualnym odejsciem braci Brozkow.

Ubolewam, bo nauczony doświadczeniami wielu ostatnich okien transferowych nie spodziewam się, że Wisła pozyska w ich miejsce sensownych następców. Ubolewam, bo ten ruch jest świadectwem, że nasza polityka kadrowa nie zmienia się na lepsze. Ubolewam, bo mamy powtórkę ze schematów obowiązujących już od czasu Petrescu, a nawet i wcześniej.

Nie cieszy mnie ciągłe osłabianie Wisły. Mam świadomość konsekwencji tego ruchu dla przyszłości klubu. Także finansowej, w długofalowej perspektywie.

rainha 30.12.2010 17:29

Przestańcie na razie płakać i rozpaczać!
A macie jakieś potwierdzenie tego ze strony Wisły? Chyba żadnego. A jakieś Turki przecież co raz takie famy wypuszczają(Sobolewski kiedyś podpisał z nimi kontrakt).
Jeśli jednak stałoby się to prawdą to 4 miliony to naprawdę byłby fantastyczny interes na tym transferze.

emjot 30.12.2010 17:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez For_FuN_ (Post 1029895)
Jesli kwota transferu sie potwierdzi, to mamy megakompromitacje. Sory, ale jesli targowalo sie o kazde euro, kiedy sam Pawel Brozek byl wart kilka mln euro(byl w formie, strzelal bramki)...a dzisiaj sprzedaje go sie za 1 mln, to inaczej tego nazwac nie mozna.
Druga sprawa, zostajemy bez lewego obroncy...czyli w zimie musi przyjsc przynajmniej 2, nie liczac klasowego napastnika. Robi sie naprawde coraz ciekawiej... :D

P.S - Jak juz pisalem wczesniej(i nie tylko ja), nie ma juz zadnego wartosciowego pilkarza w tej druzynie, na ktorym mozna byloby porzadnie zarobic. Cala polityka Cupiala. Ciekawe co sie stanie z pieniazkami za Brozkow :D?

kluczowe słowo to "był"
jeden "był" w formie
drugi "był" dobrym lewm obrońcą

bo jednego zniszczyły kontuzje i leserstwo
drugiego leserstwo

cóż jest jak jest
i teraz tylko należy liczyć na jakiś transfer "do"
i modlić się żeby to nie był drugi Boukhari...

Sylwek1906 30.12.2010 17:36

Jakaś dziwna cisza ze strony naszego klubu.. Jeśli to prawda to koniec marzeń o mistrzostwie Polski. Kogo jeszcze oddamy w tym okienku ?? Bo nie sądze że kupi kogoś godnego na ich miejsce, co najwyżej przyjdzie piłkarzyna bez kontraktu za darmo, taki Beto czy gol maszyn nie wiem jak mu było. To co sie dzieje w tym klubie to wielka komedia. Zero profesjonalizmu, nie chce mi sie wierzyć że taki jamajczyk poradzi sobie u nas... nie ma to jak tyle pieniedzy za transfery a nic NA transfery. Ja na prawde jestem wdzieczny włascicielowi za to co zrobił dla mojego klubu ale jesli w ten sposob chce zarzadac klubem to niech sobie da spokoj sprzeda klub komus innemu kto chce sie "bawic" w piłke a nie zbierac to co kiedys stracił. A mało nie ma..

Kryniu 30.12.2010 17:36

I dupa my tu gadu gadu a oni swoje. O czym my chcemy marzyć. Niech sobie w dupę wsadzą swoje gadanie z tym kogo oni to nie ściągną. Szlag mnie jasny trafia jak widzę co oni z tym klubem nie robią. Wyprzedana najlepsza obrona, teraz czas na atak i baju baju Europejski Pucharu.

Markus 30.12.2010 17:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rw88 (Post 1029885)

Zgadzam się natomiast, że bez zawodników zagranicznych nie da się zbudować niezłej ekipy (przykład warszawskiej Polonii), ale też odwrotnie - trudno oprzeć całą drużynę na takowych, bo w zdecydowanej większości nie są to zawodnicy skłonni zostać w drużynie na lata. Stąd modelowy przykład dla budowy drużyny w polskiej lidze (i w sumie nie tylko tutaj) to łączenie młodych Polaków, przeciętnych Polaków w średnim wieku, plus zawodnicy zagraniczni podnoszący poziom w stosunku do Polaków. Oczywiście też w miarę możliwości i ile tylko się da ściągać Murawskich, Lewandowskich i Peszków, którzy nie dość że ciągną grę drużyny, to jeszcze z racji posiadania paszportu UE są cenniejsi dla niektórych krain zachodu niż Bośniacy czy Serbowie. Drużyna musi się składać z zawodników ciągnących grę, ale też takich, którzy wejdą i dzięki stabilności składu poziom gry drastycznie nie spadnie (na przykładzie Lecha Kikuty, Wilki itd.).

Męczy mnie już cykliczne odgrzewanie tego kotletu. To nie jest filozofia budowy drużyny mającej odnosić sukcesy sportowe i finansowe. Pokazuje to nie tylko Polonia Warszawa, ale też Legia z poprzednich sezonów, Korona, Zagłębie Lubin, GKS Bełchatów, niegdyś ŁKS Łódź, i tak dalej i dalej...

Polscy piłkarze są generalnie marnym produktem. I mówią to nie tylko trenerzy (np: Petrescu), ale ich osiągnięcia i wyniki. Kosztem polityki ukierunkowanej na trafienie takiego kolejnego Lewandowskiego czy Błaszczykowskiego jest sprowadzenie przy okazji kilkunastu słabych zawodników, którzy się nie sprawdzą, zaniżą jedynie poziom sportowy i na których klub nie zarobi. Tak mówi nie tylko statystyka, ale i zdrowy rozsądek.

royalmichael 30.12.2010 17:44

Jest jeden pozytyw. Nikogo już więcej nie sprzedamy bo za nikogo nie dostaniemy kasy ;)

rw88 30.12.2010 17:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 1029908)
Męczy mnie już cykliczne odgrzewanie tego kotletu. To nie jest filozofia budowy drużyny mającej odnosić sukcesy sportowe i finansowe. Pokazuje to nie tylko Polonia Warszawa, ale też Legia z poprzednich sezonów, Korona, Zagłębie Lubin, GKS Bełchatów, niegdyś ŁKS Łódź, i tak dalej i dalej...

Tu zgoda pełna z moją filozofią, więc nie wiem co Cię tu "męczy". Nie da się oprzeć (bez zmiany systemu szkolenia i innych fantazji tego typu) gry na Polakach, ale też nie spotkałem się w klubach europy wschodniej czy południowej (a więc odpowiadających naszym realiom) drużyny, która stworzyła dobry team na poziomie europejskim złożony tylko z zawodników zagranicznych. Nawet Szachtar ma tych 2-4 Ukrainców regularnie w składzie.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 1029908)
Polscy piłkarze są generalnie marnym produktem. I mówią to nie tylko trenerzy (np: Petrescu), ale ich osiągnięcia i wyniki. Kosztem polityki ukierunkowanej na trafienie takiego kolejnego Lewandowskiego czy Błaszczykowskiego jest sprowadzenie przy okazji kilkunastu słabych zawodników, którzy się nie sprawdzą, zaniżą jedynie poziom sportowy i na których klub nie zarobi. Tak mówi nie tylko statystyka, ale i zdrowy rozsądek.

Przykład Lecha mówi coś innego. A że przykład Lecha jest trwały potwierdza trzeci już niezły sezon pucharowy z rzędu - z Bruggią brakło naprawdę niewiele, a IV runda el. LE to jest osiągnięta granica przyzwoitości. Przykład Lecha pokazuje też, że sprzedani z tego klubu Polacy potrafią skutecznie grać w klubach liczących się w jakimś stopniu w Europie. Może i polscy piłkarze są GENERALNIE średnim produktem, ale wystarczającym do budowy zaplecza klubu, a "perły" jeśli się tylko pojawią, są kasiasto sprzedawane na zachód czy też wschód. To są fakty, a nie tylko subiektywna opinia w Twoim stylu. Kwestia to umiejętność wyszukania takich zawodników jak Peszko, Murawski, Mierzejewski i inni.

Rozumiem, że co do przykładu Lecha się ze mną zgadzasz, skoro nie skomentowałeś tej części mojego posta - trudnej do zaprzeczenia swoją drogą...

Wajcha17 30.12.2010 17:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Matejas_ (Post 1029888)
Ciosem wymierzonym prosto w kibiców możesz nazwać odejście Marka Kusty do Legii, albo też takowym były mecze, w których z 5 metrów "Brozio - ikona klubu" nie potrafiła trafić do bramki. Zrekompensować będzie się dość łatwo, bo podobnych zawodników, a nawet lepszych na pęczki jest za wschodnią granicą już za 300 tysięcy ojro.

Jak takich zawodników jak Brożek jest na pęczki to czemu Turasy kupują go od nas za 1,7 mln i biorą do tego Piotrka który chyba im tam jest na grzyba potrzebny za 300tyś ojro ?? Brożek jest dobrym napastnikiem a ostatnimi czasy powoli wracał do formy i mógł nam zapewnić co najmniej 10 bramek w sezonie i to tak minimum... Poza tym gdyby Brożek odszedł parę lat temu kiedy to interesował się nim Fulham nie mógł bym mówić o ciosie wymierzonym w kibiców ponieważ wtedy drużyna jako całość wyglądała w miarę dobrze i jest naturalnym że dobrze spisujący się zawodnik odchodzi do silniejszej ligi, ale w obecnej sytuacji gdzie w całej drużynie tylko do niego nie można było mieć zastrzeżeń nasz zarząd akceptuję ofertę i nie potrafi zatrzymać Brożka tak jak to zrobił gdy dostał ofertę w Fulhamu kiedy to za niego samego płacono o 1mln więcej. Czegoś tu nie rozumiem... Chyba pan Basałaj z Cupiałem za bardzo uwierzyli w nowego dyrektora sportowego. Mam nadzieje że wiedzą co robią i zaskoczą nas tej zimy przeprowadzając najlepsze okienko transferowe ostatnich lat w Wiśle, no ale "nadzieja matką głupich" więc chyba nie ma co się napalać :)

fan01 30.12.2010 17:47

Jeżeli jest prawda, ze za bliźniaków dostaniemy kwote z przedziału 2.5 - 4 miliony euro, to.. to to jest transferowy hit XXI wieku!
Trzeba im sprzedac wiecej pilkarzy, poki sie nie zorientuja ile przeplacaja! Łobo za milion! Jirsak za milion! Żuraw za milion! Małecki za 10 milionów!

tak poważniej, to Pawła szkoda, ale 3 dobre mecze na runde to wiele za mało - Piotrek byl po prostu drogim rezerwowym.
jesli kasa z transferow zostanie wydana w calosci na nowych pilkarzy, to jest to wspaniala wiadomosc..

westersyl 30.12.2010 17:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bbartt (Post 1029823)
ale narzekacie. Brożki nareszcie odchodzą z Wisły. Moim zdaniem to świetna wiadomość, tyle lat tu siedzą i nudzą.

Szlag mnie trafia jak kbice Wisły piszą takie brednie. Za takie rzeczy powinny należeć się bany.
Nie wiem jak można się cieszyć że Cupiał weźmie sobie kolejne pieniądze do swojej kieszeni sprzedając ikonę klubu, najlepszego zawodnika, goscia który od 4 sezonów ciągnie całą ofensywę. I jeszcze Basałaj będzie próbował ci wmówić że on zrobi transfery na LM.
Tak zrobił, PSV Eindhoven będzie grać w LM, Trabazon pewnie też.

Cena 2 mln euro za obu zawodników to największa promocja jaką można było mieć w tym okienku transferowym. Nikt już większej promocji nie zrobi.
Fakty są niezaprzeczalne Basałaj rozwalił calutką drużynę.

DJ Hazel 30.12.2010 17:49

Piotr B. i tak ostatnio grzał ławę ale Pawła nikim nie zastąpimy...Żeby chociaż 50 % tej sumy trafiło na zakup dobrego napastnika.Cudnie by było też gdyby Głowa wrócił ale chyba nikt w to nie wierzy...Cóż Cupiał już w wakacje rozpoczął odzyskiwanie pieniędzy...Najpierw obrona...teraz atak...a lada moment klub opuści i Pawełek...Europo żegnaj nam...

Kibic1928 30.12.2010 17:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez royalmichael (Post 1029912)
Jest jeden pozytyw. Nikogo już więcej nie sprzedamy bo za nikogo nie dostaniemy kasy ;)

Kirm i Małecki w pakiecie za 1mln ojro mysle ze rozsadna cena:lol:
Nie zdziwie sie jak te 2 mln euro zmniejsza sie do 1,8mln albo i mniej.
Prawde mowiac wolałbym żeby ich za 1 mln sprzedali ale z gwarancja dla nas kibicow zainwestowania tego 1 mln w 1 zawodnika.
2mln dla Cupiała nic z tego na transfery nie pojdzie, nie liczac tego co mamy na nie odłozone - no chyba ze Jamajczyk, Żyd, Eskimos, Etiopczyk maja byc kupieni własnie za te 2 mln?:-)

Mar85 30.12.2010 17:50

Zostajemy z emerytem Żurawskim, wypożyczonym Riosem i kontuzjowanym Boguskim...czyli co za półroku zostaniemy bez rasowego napastnika...niewierze że kupią teraz środkowego i lewego obrońcę, bramkarza i 2 napastników, Cikos na wypożyczeniu, Chavez na wypożyczeniu Rios też, więc albo Stan jest cudny albo za półroku nie mamy kim grać...wyprzedałeś Basałaj już wszystko, teraz serwuj swoje darmowe wynalazki...dokąd ten klub zmierza?

Undertaker 30.12.2010 17:50

Cytat:

a jak to kolego wyliczyłeś?apoza tym pensje,opłaty,podatki,prąd wodę to totolotek płaci?
Widać myślenie to nie jest twoją najmocniejszą stroną? Na transfery wydał ponad 5 mln!

skeba 30.12.2010 17:53

Cytat:

Bardzo dobrze, że Brożek odchodzi.W jego miejsce będzie porządny napastnik.Nie wierzycie?Zobaczycie.
Panie Pablo, na jakiej podstawie pan sądzi, że przejdzie do nas porządny napastnik ?
Po Głowackim i Marcelo - zobacz człowieku jakie siano za nich dostaliśmy, okolo 5 mln euro, a sprowadziliśmy drewnianych zawodników za marne pieniądze.

Popatrz w przeszłość, zobacz, że nigdy nie zrobiliśmy znaczących transferów. to trzeba być głupim, by ciągle wierzyć w wielkie transfery. Widać, że Cupiał osłabia klub, a zatrudnienie Holendrów ma tylko pomóc sprzedać za jak największe pieniądze naszych zawodników.

fan01 30.12.2010 17:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 1029919)
Nie wiem jak można się cieszyć że Cupiał weźmie sobie kolejne pieniądze do swojej kieszeni sprzedając ikonę klubu.

Czy ta ikona klubu nie znalazła sie w tym klubie tylko i wylacznie dzieki Cupiałowi? E nie, pewnie jak sie nauczył biegać za piłką, to jego marzeniem było granie w drugoligowej Wiśle ;)

asmistrz 30.12.2010 17:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cinekw (Post 1029867)
Tak, jeszcze tylko Mały i w 1 skaldzie będzie grało 2 Polaków, Sobol i Guła. :lol:

Podam doskonały przykład- o ile się nie mylę, Inter bez Włocha w składzie wygrał LM. Nieliczni zwracają na to uwagę. Większość patrzy, żę to włoski klub wygrał i mało kto zwraca uwagę na to czy byli Włosi. Liczy się to, że Inter jest klubem z Włoch. Włosi jak grali na mundialu? Wszyscy wiemy i nie można mieć pretensji do mistrza Włoch, tak jak nie można by mieć jeśli Wisła grała by bez Polaka(Sobol i tak będzie grał, więc 1 Polak gra zawsze). Przestańcie stęczeć, że w Wiśle Polaka nie będzie... Nawet jeśli, to co? W lidze angielskiej też jest mnóstwo zagranicznych piłkarzy w składach klubów. Dobro Wisły najważniejsze, a selekcjoner niech sobie radzi tymi piłkarzynami z amiki. A propos- peszek odchodzi od tamtych, więc jednego grajka z kuchenek w kadrze mniej.

PODpalacz 30.12.2010 17:56

mnie tylko interesuje jak oni chcą przyciągnąć kibiców hmmmm......jak narobią bigosu to będą wycinać ludków z kartonów i ustawiać ich na głównej trybunie.Daj my im czas do 17 stycznia zobaczymy czy zdołają z organizować zawodników którzy podniosą poziom sportowy

Zwitter 30.12.2010 17:56

Widzę, że istna burza na forum.
Z jednej strony smutno, bo wiadomo trochę lat tu spędzili i trochę do tej drużyny wnieśli, obu bardzo lubię i cenię. Powodzenia życzę, bo zakładam, że to już na 1906% pewna informacja.
Z drugiej strony cieszę się bo trochę grosza za nich wzięliśmy i można kupić naprawdę dobrego napastnika za taką kasę.
Oczywiście zakładam, że przynajmniej część tej kasy pójdzie na transfery bo napastnik to jest nam teraz potrzebny od zaraz, i to dobry napastnik a nie uzupełnienie składu.

Czy te 2-2,5 mln euro to dobra kasa? Nie mnie to oceniać, nie znam się, a na transmarket jak niektórzy "specjaliści" tutaj nie zaglądam więc nie wiem ile są warci według tej strony.

spartan 30.12.2010 17:56

Pablo to będzie nas zbanowanych więcej bo ja także po stracie braci płakać nie mam zamiaru.
Tak to już jest w tym biznesie, że jedni przychodzą inni odchodzą (w tym klubie od lat jest tak, że odchodzą lepsi przychodzą gorsi więc i teraz ktoś się na ich miejsce znajdzie). Pogódźmy się z tym. Jedyne czego czytać nie mogę to lamentów Markusa. Markusie cóż Ci to rozdzieranie szat i patetyczny ton dadzą?
Nie ma kasy, nie ma zawodników i bajecznych kontraktów. Twoje twierdzenia o reinwestycjach są niczym opowieści Korwin-Mikkego o obniżeniu podatków. Niby sensowne ale utopijne do granic możliwości - a raczej z szacunku do forum nie powiem, ze pogrążone w oparach absurdu.
Żałuję, że po Tbilisi forumowicze nie wyzbyli się myśli o Wielkiej Wiśle (piłkarsko i organizacyjnie wielkich, bo mentalnie wciąż taką jesteśmy i być będziemy) i nie nauczyli się cieszyć z małych sukcesów.
Nasze miejsce w tabeli jest ponad stan.
I czy odejdą Brożkowie, czy nie odejdą, to się nie zmieni. Mamy chorą strukturę i mnóstwo pilniejszych potrzeb (stadion, marketing, finanse, szkolenie młodzieży) niż strata zawodnika, który nie jest lepszy od Paljicia a wartość drugiego z sezonu na sezon zacznie tylko i wyłącznie drastycznie spadać.
I tylko posty w takim tonie możemy kopiować i wklejać co transferowe okienko....a i tak g..no to daje.

donecki 30.12.2010 17:57

Brożki poszły.Ostatnie ikony naszej świetności w pucharach sprzed lat.
Ikony klubu a nie jacyś najemcy.
Szkoda ich bo właśnie nam klub rozwalają.
Nawet jak przyjdzie jakaś gwiazda to nie będzie Wislakiem.

Witoldon 30.12.2010 17:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 1029919)
Szlag mnie trafia jak kbice Wisły piszą takie brednie. Za takie rzeczy powinny należeć się bany.
Nie wiem jak można się cieszyć że Cupiał weźmie sobie kolejne pieniądze do swojej kieszeni sprzedając ikonę klubu, najlepszego zawodnika, goscia który od 4 sezonów ciągnie całą ofensywę. I jeszcze Basałaj będzie próbował ci wmówić że on zrobi transfery na LM.
Tak zrobił, PSV Eindhoven będzie grać w LM, Trabazon pewnie też.

Ręcę opadają. Gdyby nie Cupiał nie byłoby tych 7 MP, a tu takie podziękowania. Siłą do odejścia Brożków nikt nie zmuszał, chcieli odejść, odeszli... proste.

skeba 30.12.2010 17:59

Ciekawi mnie fakt dlaczego Trabzon kupił 2 Brożków.
Coś mi się wydaje, ze Piotrek został sprowadzony bardziej dlatego, że brat boi się jechać do Turcji sam i pewnie lepiej będzie przebiegała aklimatyzacja, gdy będzie miał braciszka przy sobie.
A jak wy sądzicie ?

Mar85 30.12.2010 17:59

Cupiał niby kocha ten klub czy nie? Skoro nie ma kasy to bo to sprzedał w cholerę dla dobra klubu i kibiców, wiecznie będzie gadał o LM jak potłuczony, a kiedy on zrozumie że w klub trzeba niekiedy inwestować 15 lat, a teraz na zawodników trzeba wydać 3 razy tyle co 13 lat temu, czy on się w miejscu zatrzymał...sprzedać Pawła ok, ale jak się ma następce, będzie to samo co z obroną, potem będzie się dziwił że nie ma komu bramek strzelać...takie wały odchodzą przy sprzedaży każdego wartościowego grajka, sprowadzą drewno za półdarmo,a jak nie to się zrobi z pomocnika napastnika, z pomocnika obrońcę...gdzieś są granicę, jesli teraz ma być to samo to o mistrzostwie możemy zapomnieć...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:03.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl