![]() |
Ale co ma wypowiedź Sarapaty do rzeczy? Przecież TF i tak po 23 lipca nie zobaczyłaby ani grosza... Czy inwestor by był, czy nie.
|
Za cytowanie tego cwela, który do zarządu TS pisze per "wy" (kolegow znalazł?) jakiś odpoczynek od forum powinien być.
|
Małe sprostowanie, to nie jest tak, że TF nie zobaczyłaby od TS ani grosza. Kwota sprzedaży klubu jest rozbita na raty, tak jak to było z Meresińskim, TS w tej 3-stronnej umowie wskoczył po prostu w buty Meresińskiego.
|
Miga gra o wysoką stawkę albo okaże się heroldem zmian albo umoczy się na całe życie.
|
del, nie tu
|
Cytat:
|
Miga jest w robocie rozliczany tylko z kliknięć a tych nie brakuje.
Dla nich to idealny układ, najpierw newsy z pierwszej ręki o wielkim inwestorze, potem newsy o problemach w transakcji a item newsy że nic z wielkiegoprojektu nie wyszło. Biorąc pod uwagę że dalej ludzie cytują janka "z meresiem nam będzie dobrze" tonic nie stracą... |
Cytat:
|
Może to być tez tak, żę to prywatna vendetta BC przeciwko TS. Nie jest tajemnicą, że przed pojawieniem się JM TS chciał odkupić Wisłę od BC ale ten ostatni im wtedy (delikatnie mówiąc) odmówił. Po wpadce z JM, BC (będący pod ścianą w związku z naciskiem banków) - oddaję Wisłę do TS, nie mając wyboru... Teraz to już po prostu reakcja/zemsta - wrzucenie takiej oferty w ostatnim terminie powoduje bowiem, że TS ma związane ręce - nawet jeżeli mieli jakiegoś inwestora - vide wywiad z Panią Prezes - nic już nie mogą zrobić - jest za mało czasu, żeby się pojawiła kontroferta, która by wypełniła warunki obowiązujące do 23.07
I możliwe, że wielcy udowadniają sobie kto ma dłuższego, a My na tym cierpimy... |
ja pierdu, co sie dzieje w internetach to az glowa boli.
czekam do mitycznego czwartku :) tak tylko sie zastanawiam, co to bedzie jak sie okaze ze ów janek ma racje? a jest przekonany o tym że ją ma ... gdyby bylo inaczej to zarzad/rzeczniczka by punktowała jego tak jak on punktuje ich. Nie wiem komu wierzyc, wiec chyba czas znowu wylaczyc interneta, ale jak zyc skoro nie wiadomo co z tą Wisłą będzie? E: Savik - tez mam to gdzies z tyłu głowy. Aczkolwiek bardziej bym szedł w inną drogą, chociaz nie wiem czy madre jest pisanie tego tutaj jeszcze ktos podłapie i znowu bedzie szum |
Cytat:
|
Z tym całym Janekx89 to osoby od Nas powinny się spotkać i wyjaśnić mu parę spraw przy okazji wypłacając mu konkretnego liscia na ryj
|
Cytat:
|
Mam wrazenie, że TS gra na zwłoke po o unieważnienie obecnej oferty zamiast 40% dostaną przy nastepnej tranzakcji 100% ze względu że wygaśnie klauzula między TF a TS
|
Cytat:
(science-fiction mode on) Iksiński rozmawia sobie z jakimś Igrekowskim o czymś zupełnie innym, przypadkiem dowiaduje się, że jest do kupienia całkiem niezły klub sportowy, który jakiś czas temu był w wielkich tarapatach, ale obecnie wychodzi na prostą i wszystko wskazuje na to, że wystarczy dokładać doń 2-3 miliony euro na rok i spokojnie będzie sobie działał. Rozpoznawalność w Europie dobra, marketingowo dobry nośnik. (względnie - a i przy okazji sporo grosza można tam uprać, jak by była potrzeba) Iksiński zaczyna się zastanawiać - no, w sumie to dobry pomysł, ale ja nigdy w tej branży nie robiłem, klubu kupować właściwie nie chciałem... kurcze, no nie wiem, w sumie fajnie by było, ale... Igrekowski widzi, że jest szansa na jakiś zarobek (zakładając, ze jest z TF) albo na podczepienie się pod dojną krowę czy dostęp do danych do ewentualnego sporu o prowizje od umów sponsorskich (zakładając, że jest z UFA) albo na naprawienie starych błędów (zakładając, że jest od Marka C.) albo na rozwiązanie problemów finansowych swojego ukochanego klubu (zakładając, że jest z kręgów Wisły). No to namawia dalej. I rzuca hasło kluczowe: ale to okazja ograniczona czasowo - tylko do jutra możesz złożyć ofertę, której aktualny właściciel nie może odrzucić, bo takie są postanowienia umowy! Iksiński się łamie, nie ma przecież pewności, że jest jak w opisie, Igrekowski namawia, w sumie szkoda stracić okazję, złóż ofertę z zastrzeżeniem, że musisz zbadać sytuację klubu - dostaniesz czas na zastanowienie się, w razie czego będziesz miał pretekst, żeby się wycofać, z due diligence na pewno będzie wynikać jakaś odmienność od stanu księgowego ze stycznia czy nawet lipca 2015 roku, niczym nie ryzykujesz. Poza tym warunek przeprowadzenia due diligence wygląda profesjonalnie, każdy zrozumie, że bez tego nikt poważny nie kupi spółki. Iksiński się decyduje, ale oferta ma wyjść już, a on sobie tutaj właśnie chleje w nocy piwo z Igrekowskim w Alpach czy innym Donbasie. No dobra, kontaktuje się rano z TF, a oni potwierdzają, jest taka klauzula, ale trzeba ją jakąś aktywować, na telefon czy faks odpada, bo muszą zawiadomić TS. Jednak 24 miliony piechotą nie chodzą, trzeba być elastycznym, więc mówią - panie, przyślij pan jakąkolwiek ofertę, byleby można było przekazać ją do TS, a resztę papierków się w razie czego dorobi. Iksiński przypomina sobie, że ma przecież urzędującego w Polsce dobrego znajomego, z którym pracował w agencji. Dzwoni szybko do niego: Zetowski, mam problem, nie złożyłbyś dla mnie oferty, widzisz, ostatni dzień jest, a ja się dopiero dowiedziałem, pełnomocnictwo Ci prześlę faksem, resztę papierów dorobię i doślę potem, stary, to dla mnie ważne, oferta musi wejść dzisiaj do TF najpóźniej koło 15. Zetowski się niechętnie zgadza, skrobie kilka kluczowych zdań o kwocie (ile ten Iksiński mówił? ma być minimalnie powyżej 40 mln zł, więc dołożę 1 grosza), due diligence i firmie oferenta (jak to ona się tam nazywała?) na kolanie w biurze, drukuje na takiej firmówce, którą ma do dyspozycji, żeby wyglądało w miarę poważnie, dokłada skan pełnomocnictwa (o kurcze, Iksiński nie wie, że w Polsce najmniejszą jednostką są grosze? trudno, nie ma czasu na poprawki) i w te pędy zawozi do TF. W TF z automatu przekierowują do TS, żeby tylko dochować formalności. Martwić się czy wszystko jest i czy kontrahent jest wiarygodny będą potem, dla 24 milionów za friko warto zaryzykować. Igrekowski telefonuje do znajomego dziennikarza - sprzedam Ci temat, jest inwestor! Ale temat na wyłączność, stary! Tylko Ty o tym wiesz! Wszyscy będą się Ciebie pytać, zapraszać, wywiady będą, wizyty w zakładach pracy! "Oferta" trafia do TS. Zarząd ni cholery nie wie o co chodzi. Zetowski nie odbiera, bo jego rola się skończyła. Cholera, takiego podmiotu nie ma w niemieckim KRS! To w ogóle ma być oferta? Czego na TF od nas chce, my tu mamy negocjacje z poważnym sponsorem, cholera! Nie wiemy co się dzieje! Idziemy po bandzie, twarda strategia - uwalamy wszystko, żeby nie było potem problemów, jakby coś, to się wycofamy. Ale o co tu chodzi?? TF się wkurza - twardo lecą? Nie no, to są 24 miliony, my im dajemy takie łagodne oświadczenie, że będzie weryfikacja, że razem i w ogóle nic przesądzone, a oni nam twardo, że oferta nieważna i że pełnomocnictwo wypowiadają?! Nie wiadomo czy będą te 24 miliony, ale odpuścić nie możemy. Oświadczamy, że wszystko jest w porządku i klauzula aktywowana! Niech ktoś się wreszcie skontaktuje z tym Iksińskim, niech ktoś go sprawdzi! A Iksiński siedzi i zastanawia się czy go stać, czy w ogóle chce i czy warto pić z Igrekowskim. No, zastanowi się jeszcze czy w to wchodzić. Odezwie się, jak podejmie decyzję. (science-fiction mode off) Z dedykacją dla miłośników science-fiction :P |
Podobno zawodnicy dalej kasy nie otrzymali, a mieli ją dostać do 20 lipca...
|
Odnośnie tego całego "European Ukraine"
(patrz http://euroukraine.com.ua/en/glavi-p...3-shvejtsariya) to postudiowałem sobie np. to (z http://euroukraine.com.ua/en/diplomatic-relations): http://euroukraine.com.ua/images/oth.../14.Poland.JPG Na pierwszy rzut oka wygląda dość poważnie. Ale trochę walki z google translatorem i mamy (po angielsku, bo wtedy GT wali mniej byków): Cytat:
Rola wice-konsula sprowadza się wyłącznie do potwierdzenia tożsamości w.w. i do tego, że podpis w.w. został złożony w jego obecności (i do skasowania za to 115 PLN :D ). P.S. Przydałby się dla pewności ktoś ze znajomością Ukraińskiego, ale mi z wszelkich prób tłumaczenia wychodzi, że P. Sergey Sergeevich Monolaty oświadcza po prostu, że nie ma nic przeciwko rozszerzeniu działalności owego "European Ukraine" na Polskę :lol: |
Zazwyczaj nie czytam tak długich wywodów, ale w tym przypadku chyba jestem miłośnikiem science-fiction:)
|
Cytat:
"Prawnicy TF" w kontekscie Wisly to jest synonim bylejakosci i nieudolnosci. Ich oswiadczenia nie maja kompletnie zadnej wartosci. Zgadzam sie z Kominkiem, Mateusz Miga moze bardzo bolesnie sie przejechac na tej "piatkowej sensacji". Bardzo wiele osob nie uwierzy w to, ze zostal bezczelnie wykorzystany. Ale to rozwazania na przyszlosc, na razie popcorn mode on. |
Wczesne popołudnie w Niemczech to niby kiedy? Bo już ze dwie godziny bez żadnych newsów, nudno się robi.
|
Cytat:
|
Wiemy przynajmniej, że z teorii spiskowych można wykluczyć UFA:
https://twitter.com/MaksMichalczak/s...71003338465280 |
Cytat:
A ten cwaniak już pewnie sie schował do dziury bo za duży szum się zrobił. Koniec popcornu, mecz jest w sobotę o lidera ! |
Kibice kibicami..
Ale to co wyprawią niektórzy dziennikarze woła o pomstę do nieba. Prym w tym wiedzie osoba Michała Białońskiego. Jak się czyta jego posty, artykuły to ja nie wiem czy mam płakać czy się śmiać. Do każdego zdania ma przypisaną teorię spiskową. Podziwiam, serio skąd on czerpie te informacje. Wychodzi na to, że tak jak w zeszłym roku Michał Knura tak teraz Białoński chce wyjść na zbawiciela, który od początku ma rację. Różnica jednak polega na tym, że ten Pan nawet nie sprawdził podstawowych informacji. UFA - to nie ta UFA o której mowa. Cytowanie fake profilu na TT to już szczyt szczytów. Zero jakiekolwiek zainteresowania klubem i całą sytuacją. Pisanie artykułów na już i na teraz.. Robi z siebie pośmiewisko. Akurat Mateusz Miga, zweryfikował to konto, jednak Białoński dalej drąży. Skąd się biorą tacy ludzie. |
Cytat:
|
Cytat:
Co w tym zlego? Taka jest przeciez jego robota, przekazywac informacje. |
Wcale się nie zdziwię, jeśli okaże się że ten Jorg Loser to poważny przedsiębiorca, który rzeczywiście przejmie klub i pospłaca długi. Często życie jest przewrotne, pamiętam jak mocno od początku wychwalany był JM, stoi za nim Citko, przekonał BC do sprzedaży, przedstawił wiarygodną umowę kupna i gwarancje bankowe, widocznie musi mieć pomysł na klub i ludzi którzy za nim stoją. Dopiero po czasie zaczęło wychodzi to wszystko....
Już zaczynają wychodzić różne cyrki z UFA (kompletne bzdury dziennikarzy, świadczące o ich niekompetencji), czy powoływanie się na fikcyjne konto Jorgena Losera na tt. Jestem bardzo ciekaw jak to wszystko się zakończy i kto ostatecznie się ośmieszy. TF, czy TS Dziennikarze już zdążyli podpaść.... |
As - oprócz tego sprzedawał głodne bajki o milionach, transferach i potężnej Wiśle, które to artykuły od początku śmierdziały sponsoringiem. A na razie wszystko wskazuje na to, że nie ma w tym cienia prawdy
|
Zaś po kilku dniach w końcu zobaczyliśmy, jak wygląda. Ludzi o dużym kapitale relatywnie łatwiej zlokalizować w sieci. Sorry, dla mnie gość nie jest wiarygodny. Wygląda jak osoba wyciągnięta z kapelusza przez kogoś. Czy przez TF? Ta myśl jest kusząca, ale myślę, że gdyby za tym wszystkim stała TF, to odwaliłaby ten numer wcześniej, a nie na ostatnią chwilę i w takich okolicznościach. To muszą być podmioty zewnętrzne. Być może nie chodzi o Wisłę, tylko o pozyskanie kontraktu z TF, a Wisła jest tu kartą przetargową.
|
Cytat:
Włożenie w klub kasy - 10 mln Euro i zostanie z niezbywalnym towarem (zawodnicy nie są do kupy tyle warci) - to średni biznes. Chyba że chodzi o jakieś przepompowanie pieniędzy między spółkami i późniejsze używanie Wisły do prania kasy. Dość możliwe. Może być też tak, że nikt od początku nie zakładał żadnego płacenia 10 mln E, ale kasę chce uzyskać z kar umownych jakie są zapisane w umowie za niedopuszczenie do sprzedaży klubu. Wszystko to gdybanie. Osobiście nie wierzę w dobrego wujka z Niemiec, który zapragnął zarobić na wątpliwym udziale w LM w bliżej nieokreślonej przyszłości albo chce stać się sławny w Europie dzięki reklamującej go Wiśle (sic). Nie wierzę też w jakiekolwiek gwarancje TF co do sprawdzenia kontrahenta po tym jak sprzedali Wisłę Meresińskiemu. I jeszcze jedno - za cała tą transakcją na 99,9% stoi ktoś z TF, inaczej nikt nie dowiedziałby się o zapisach umowy. Być może w grę wchodzą jakieś ambicjonalne zapędy byłego bossa, który postanowił odegrać się na TS z jakiegoś powodu i pozbawić ich "zabawki"? Lub też po prostu chcą za wszelką cenę wyrwać należne sobie pieniądze - no ale wtedy wracamy do początku rozważań - jaki interes widzi "Niemiec" w tym dealu, bo przecież za uścisk ręki prezesa kasy nie wyrzuci w błoto. pozdrawiam |
Cytat:
|
Jak TS może się obronić przed takim przejęciem?
Wg mnie mógłby mocno zniechęcić potencjalnego kupca np: 1. Wisła SA podpisuje umowę ze swoim udziałowcem TS na prawo z korzystania herbu TS. Opłata roczna tak z 5-6 mln złotych dla TS. Umowa zawarta na 10 lat. Zerwanie umowy to minimum 26 mln złotych kary dla TS płatne jednorazowo przez Wisłę SA. 2. Wisła SA podpisuje umowę z TS za doradztwo i inne "umowy niematerialne" na okres 10 lat. Roczny przychód dla TS to jakieś 5-6 mln złotych. Kara za zerwanie umowy to 26 mln złotych. 3. Jeśli nie ma tego wprost napisanego w porozumieniu TS a TFK to nie wpuszczać szwabów i nie pozwalać na żaden audyt. Postraszyć że są inne takie "kwiatki" w Wiśle SA. Ciekawe czy wtedy Niemcy z takim bagażem finansowym wezmą Wisłę SA? |
Cytat:
|
Tu przemyślenia weszło
http://weszlo.com/2017/07/26/dlaczeg...e-oddac-klubu/ |
ja już się pogubiłem w tym wszystkim.
|
Cytat:
Bardziej mętne jest doradztwo, czy inne umowy o zarządzanie - ale dlaczego nielegalne? Owszem mogą to być koszty niepodatkowe, ale tutaj nie ma to żadnego znaczenia. Co tu nielegalnego, chyba że o czymś nie wiem. btw. Szwaby znikną - umowy za porozumieniem stron zostaną rozwiązane. |
Co do pismaków komentujących sprawę to gdyby którykolwiek z nich był poważny i znał się na robocie publikowałby wywiad z Niemcem.
Ale ich poziom tak jak ktoś napisał sprowadza się do przeklejania "newsów" z twiterów i innego gówna. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Nie mowie, ze to wszystko to jeden wielki fejk, pewnie niebawem sie dowiemy, ale na kims sie zlosc skumuluje niezadowolonych a najlatwiej zastrzelilc poslanca. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:31. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl