Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

K4millo 01.09.2008 19:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bearex (Post 596879)
Nie wiecie czy Marcelo grał na nas jak graliśmy z mlodzieżówką Brazylii podczas okresu przygotowawczego??

To nie była młodzieżówka, tylko U-19, a więc zawodnicy z rocznika 1989 i młodsi.

Arked 01.09.2008 19:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 596970)
Nie - ponieważ ten rynek jest w maksymalny możliwy sposób przefiltrowany, a żaden skaut/menedżer/klub nie sprzeda nam zawodnika, jeżeli będzie mógł go sprzedać większej piłkarskiej firmie(i w domyśle - więcej zarobić). Tego typu przypadki nie zdarzają się zbyt często i stąd właśnie cała afera.

(...)

Zupełnie się z tym nie zgadzam. Menadżer i klub tak. Ale skaut jest zatrudniony w klubie i nie sprzedaje nam zawodnika tylko pracując dla klubu daje nam o nim informacje. Jedyny problem w tym, że najlepsi skauci mogą już pracować dla najbogatszych klubów.

Posiadanie profesjonalnych skautów na pewno znacznie poprawiłoby nasze możliwości transferowe. Może nie do tego stopnia żęby pozyskiwać utalentowanych 21-latków za darmo, bo to ewenement, ale dałoby nam dużo większą wiedzę, przez co moglibyśmy pozyskiwać taniej lepszych zawodników.

iiYama 01.09.2008 19:58

A czy wiadomo cokolwiek o młodzieży która miała do nas przyjść? Mówiło się o 3-4 zawodnikach.

nesta 01.09.2008 20:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pawelos84 (Post 596974)

Santos wychował w ostatnich kilku latach takich graczy jak: Robinho, Diego, Renato, Elano, Alex, Deivid. Są to zawodnicy światowego formatu, reprezentanci Brazylii. Marcelo grał w reprezentacji młodzieżowej Brazylii, więc to mówi samo za siebie. Dostaliśmy conajmniej ze 2 mln euro za darmo. Ludzie, cieszcie się a nie narzekajcie...

Santos w Ameryce Południowej to tak jak Real, Barca czy Manchester w Europie. To jest jeden z 5 największych klubów na tamtym kontynencie. Ja naprawdę nie wiem jak Bednarzowi udało się stamtąd wyciągnąć młodego perspektywicznego i dobrego grajka i to jeszcze z pierwszego składu, dla mnie to jest szok.

Otoz to.

Liga powoli, ale pnie sie w gore. A przynajmniej te najlepsze druzyny Wisla, Legia czy Lech. Jeszcze kilka sezonow temu nikt nie przypuszczalby, ze transfery takich zawodnikow jak Marcelo, Stilic czy Descarga sa u nas mozliwe. W innych krajach, jak Turcja, Grecja czy Cypr, ten przeskok byl duzo szybszy i gwaltowniejszy. Trwalo to kilka sezonow i ligi zwiekszyly swoj poziom o kilka klas, ale tam pomoc przyszla rowniez ze strony panstwa (ulgi podatkowe dla Tureckich klubow) czy tez pasjonatow wlascicieli pompujacych w swoje zabawki ogromne pieniadze.
U nas sie to wlecze, ale jednak idzie stoponiowo do przodu, co pokazuje dzisiejszy transfer Wisly.

Raporter 01.09.2008 20:55

Romeu by się strasznie przydał bo Cantoro ma już 32 latka. Fajnie jakby się udało.

A co do ofensywy to moim zdaniem trzeba nastawić się na jakość transferu i kupić piłkarza który akurat wyda się najlepszy.
Czyli choćby 1 piłkarz ale naprawdę klasowy i rozwojowy obojętnie na którą pozycję w ataku które wymienił JarTSW. Uważam że każdy taki klasowy piłkarz spowoduje że nasze taktyczne możliwości znacznie się zwiększą i bardzo zaogni rywalizację. Oczywiście jak dla mnie najbardziej palącą pozycją jest napastnik, wiadomo dlaczego i dlatego uważam że najpierw powinno się o tym pomyśleć żeby był w 2 drugi taki sam killer jak Brożek. Chociaż ja bym się nie obraził jakby jego zmiennikiem był np. Jończyk z GKSu jeżeli ma rzeczywiście talent tylko brak mu ogrania. Wtedy tego ogranego lepszego piłkarza tak jak mówiłem można wziąść na inną pozycję.

Jakoś wiem że to niemożliwe. Ale jeżeli Matusiak przystałby na dużo gorsze warunki niż miał do tej pory brałbym go w ciemno. Uważam że byłby w stanie siać podobne niebezpieczeństwo w szeregach rywali jak Brożek przy systemie z 1 napastnikiem. Uważam że lepszego nam nie trzeba. Ale po pierwsze Radek podobno zakończył karierę, a po drugie nie wiem w jakiej atmosferze rozstał się ze Skorżą i czy wogóle chciałby tu jeszcze grać. I czy nie obraził po drodze kibiców. W dodatku musiałby wiedzieć że najprawdopodobniej przez długi okres czasu czekałoby go wchodzenie z ławki.
Wiem, nazwiska nie grają, Ale ja nadal widzę w Radku olbrzymi potencjał i przy odrobinie spokoju i systematyki mógłby formę odzyskać gdyż nie jest jeszcze stary.

PS. Ben Starosta w Lechii Gdańsk- to jest zdolny dobry chłopak, wymiatał w Kanadzie. Trzeba go obserwować bo ma płuca ze stali.

Poza tym chciałbym żeby Bednarz podnosił jakość transferów i jeszcze bardziej zaostrzył selekcję. Z tych co dokonał obecnie najgorzej prezentuje się chyba Niedzielan a zaraz po nim jest Łobodziński(tyle że ten czasami jeszcze jest przydatny chociaż nie za tę kasę co dostaje, powinien dostawać tyle co Zieńczuk). Nie wiem czy Łobodziński ma taką słabą kondycję, czy nie da się tego dużego ciała tyle po boisku w dużym tempie ruszać. Jakby miał kondycję na 90 minut to moim zdaniem dużo lepiej grał choćby przez te 75 minut a tak to widać że koleś wlecze nogami. Mam nadzieję że to kwestia wytrenowania i że Wojtek znajdzie troszkę charakteru żeby to poprawić. Bo jeżeli to kwestia naturalnej wydolności to lipa.

Witoldon 01.09.2008 21:06

Gracz, który był wiązany tego lata z Wisłą, Dusan Basta przeszedł za 500 tyś. E do beniaminka Serie A, US Lecce. Czyli jednak ten piłkarz był do wyciągnięcia za niezbyt wygórowaną kwotę, troszkę go szkoda.

WHITE*STAR 01.09.2008 21:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Witoldon (Post 597044)
Gracz, który był wiązany tego lata z Wisłą, Dusan Basta przeszedł za 500 tyś. E do beniaminka Serie A, US Lecce. Czyli jednak ten piłkarz był do wyciągnięcia za niezbyt wygórowaną kwotę, troszkę go szkoda.

Skąd Ty masz te info? Z tego co wiem przeszedł do Udinese za 4,5 mln €. Za marne pół miliona najlepszego gracza by na pewno nie sprzedali.

westersyl 01.09.2008 21:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Witoldon (Post 597044)

Dziwna sprawa, byłem przekonany, że już dawno wylądował w Udinese.

Waldi69 01.09.2008 21:29

Tak to sprawdzona informacja.
http://www.pilkanozna.pl/news.php?ID=97086
Dusan Basta w Lecce. Szkoda, bo gość ma niesamowity potencjał i charakter...

czesiu 01.09.2008 21:45

Coś tu nie gra z tym Rome(u)o. Jak Bednarz chciał go sprowadzić teraz skoro on ma ważny kontrakt z Fluminense? Jeśli nie negocjował z klubem to jak chciał go sprowadzić? Jedyna możliwość to ewentualne rozwiązanie kontraktu - dziwne.

dadek 01.09.2008 22:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czesiu (Post 597066)
Coś tu nie gra z tym Rome(u)o. Jak Bednarz chciał go sprowadzić teraz skoro on ma ważny kontrakt z Fluminense? Jeśli nie negocjował z klubem to jak chciał go sprowadzić? Jedyna możliwość to ewentualne rozwiązanie kontraktu - dziwne.

ja tam nigdzie nie widziałem wypowiedzi Bednarza że Romeu miał przyjść teraz, a jedyne takie info pochodzi z wczorajszych przecieków prasowych... obstawiam ze miał przyjść w grudniu, chcieli pewnie trzymać tajemnicę tak jak z Marcelo ale już chyba wiedzą wszyscy;) swoją drogą ciekawe kto ma taki długi jęzor....

wolfy 01.09.2008 22:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 596988)
Zupełnie się z tym nie zgadzam. Menadżer i klub tak. Ale skaut jest zatrudniony w klubie i nie sprzedaje nam zawodnika tylko pracując dla klubu daje nam o nim informacje. Jedyny problem w tym, że najlepsi skauci mogą już pracować dla najbogatszych klubów.

Źle się wyraziłem - szanse, ze nasz skaut wypatrzy zawodnika, którego przeoczyli inni są znikome. Jeżeli zaś do walki włączą się bogatsze kluby(czyli niemal wszystkie posiadające tam skautów), to rezultat jest chyba łatwy do przewidzenia?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 596988)
Posiadanie profesjonalnych skautów na pewno znacznie poprawiłoby nasze możliwości transferowe. Może nie do tego stopnia żęby pozyskiwać utalentowanych 21-latków za darmo, bo to ewenement, ale dałoby nam dużo większą wiedzę, przez co moglibyśmy pozyskiwać taniej lepszych zawodników.

A-cha. Już to widzę oczami wyobraźni - utrzymujemy skauta w Brazylii, żeby raz na jakiś czas kupić stamtąd zawodnika. Ty chyba pomyliłeś nas jakimś bogatym zespołem, dysponującym wysokim budżetem, szeroką kadrą szkoleniową i systemem szkolenia młodzieży. Że o bazie treningowej nie wspomnę...

Co innego raz na jakiś czas ściągnąć z Ameryki Płd. jakiegoś ambitnego zawodnika, który zechce u nas zdobyć europejskie szlify przed przejściem do silniejszego klubu(Diaz, Marcelo), co innego ściągać stamtąd i szkolić na dużą skalę zawodników. A wyciągnięcie z Brazylii ukształtowanego zawodnika na wysokim poziomie - :rotfl:

1q2 01.09.2008 22:15

Pelny zaskok z tym Marcelo - ja juz normalnie wietrze spisek ze on slepy, kulawy badz cholera wie co jeszcze.
Po pierwsze dziwne ze Santos mu dal tak sobie odejsc za free, po drugie , jeszcze dziwniejsze ze koles jesli dobrze gra w pile, wybral akurat Wisle

To oczywiscie tylko takie moje gdybanie, biorace sie z kompletnej nieufnosci co do rzadzacych naszym klubem.
Natomiast wszystko juz niedlugo zweryfikuje boisko i zobaczymy czy mamy doczyneinia z solidnym zawodnikiem, czy to jakis przewal
Wtedy tez przyjdzie czas na ocene tego transferu.Na razie - na piapierze, wyglada to obiecujaco, szczegolnie ze mlodzian bedzie mial profesora Clebera u swego boku.

manson777 01.09.2008 22:39

http://90minut.pl/news.php?id=772866
do tego Jędryki podchodziliśmy rok
i ... lipa
Nawot ... to porażka
się zapowiadał

Arked 01.09.2008 22:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 597081)
A-cha. Już to widzę oczami wyobraźni - utrzymujemy skauta w Brazylii, żeby raz na jakiś czas kupić stamtąd zawodnika. Ty chyba pomyliłeś nas jakimś bogatym zespołem, dysponującym wysokim budżetem, szeroką kadrą szkoleniową i systemem szkolenia młodzieży. Że o bazie treningowej nie wspomnę...

Co innego raz na jakiś czas ściągnąć z Ameryki Płd. jakiegoś ambitnego zawodnika, który zechce u nas zdobyć europejskie szlify przed przejściem do silniejszego klubu(Diaz, Marcelo), co innego ściągać stamtąd i szkolić na dużą skalę zawodników. A wyciągnięcie z Brazylii ukształtowanego zawodnika na wysokim poziomie - :rotfl:

Nie musi to być skaut tylko na Brazylię. Może przecież obserwować całą Amerykę Płd. (intensywny monitoring mediów, zdobywanie kontaktów w poszczególnych krajach, oglądanie najciekawszych zawodników na żywo). Jest to wykonalne. Utrzymanie takich skautów może być kosztowne ale na pewno się opłaci. Kupując nawet raz na rok sprawdzonego zawodnika, wzmacniamy skład i stwarzamy realne szanse na duży zysk w przypadku jego wypromowania i sprzedaży.

Nigdzie nie napisałem, że musimy kupować gwiazdy południowoamerykańskiej piłki. Chodzi mi o pozyskiwanie zawodników właśnie pokroju Diaza czy Marcelo.

Nigdy nie zgodzę się z argumentami o rzekomym wydrenowaniu rynku południowoamerykańskiego i praktycznej niemożności pozyskania z tamtąd ukształtowanych zwodników na wysokim poziomie (jak na nasze warunki). Udało się to Legii (Roger), Zagłebiu (Arboleda), Lechowi (Rengifo, Quinteros itd.) oraz wielu klubom środkowo i wschodnioeurpejskim na poziomie finansowym zbliżonym do naszego. Trzeba po prostu działać, a nie wmawiać sobie, że już wszystkich najlepszych wykupili.

KeepItSimpleStupied 01.09.2008 22:48

No i powoli okienko się zamyka. Nie cala godzina jeszcze została i wygląda na to, że nici z innych transferów. Trzeba sobie jasno powiedzieć, że mijające okienko nie było najlepszym jeżeli chodzi o Wisłę i jej aktywność na rynku. Więcej strat niż zysków.
I tak straty:
- Darek Dudka - wiadomo dobry piłkarz, uniwersalny może grać na kilku pozycjach, jednak był już nie do zatrzymania, trzeba było go puścić w świat.
- Jean Paulista - szkoda Jaśka, bo to dobry i ambitny piłkarz, poszedł na Cypr (już nawet tam płacą lepiej niż w Polsce vide Kosowski), piłkarska emerytura (choć po wyczynach Anathorsisu nie wiem czy dalej powinno się tego zwrotu używać). Jak dla mnie odejście Paulisty to osłabienie i minus dla Bednarza.
- Adam Kokoszka - uciekinier, namieszali mu menedżerowie w głowie i chłopak sobie teraz nie pogra, na pewno jego kariera trochę wystopuje. Mimo okoliczności w jakich rozstał się z klubem Kokoszka, uważam go za naprawdę dobrego piłkarza i jego odejście należy traktować jako osłabienie (szczególnie mając na uwadze aktualną sytuację, czyl;i kontuzję Arka Głowackiego). Odejście Kokoszki to również minus dla Bednarza, mówiło się o możliwości ucieczki Kokoszki, Bednarz nic nie zrobił lub zrobił zbyt mało.
- Radosław Matusiak - wiązałem duże nadzieje z przyjściem tego chłopaka do Wisły, jednak wszyscy widzieli jak się prezentował i jak dalej potoczyła (stoczyła) się jego kariera. Jego odejście to żaden problem.
- Dudu Omagbemi - ja go zapamiętam jako zawsze uśmiechniętego, sympatycznego gościa i z kilku bramek dla Wisły (raczej w pucharze ekstraklasy niż w lidze). Jego odejście to też nie strata.
Tyle po stronie strat, teraz zyski:
- Andre Barreto - wrócił z wypożyczenia (niechętnie ale wrócił), na razie grywa w drużynie młodej ekstraklasy, już raz miał swoją szansę w Wiśle i trzeba było go wypożyczyć. Dobry technik, ale jakoś wróżę mu kariery w Wiśle (obym się mylił) ale jak na swój wiek (29 lat) to jeszcze nic wielkiego nie osiągnął. Jego powrotu nie można uznać za wzmocnienie, żadna też w tym zasługa Bednarza.
- Konrad Gołoś - miał udany sezon w Górniku Zabrze, liczyłem że z niego będzie pożytek w Wiśle (w końcu nawet w reprezentacji zagrał), szczerze powiedziawszy nie wiem co się z nim dzieje (czy jest kontuzjowany?), że nie jest nawet w składzie meczowym. Jego powrót traktuję jako niewiadomą, z nadziejmi na pozytywne zaskoczenie.
- Patryk Małecki - młody piłkarz, dobrze zaczął 2 lata temu w pierwszej drużynie, potem ogrywał się w Sosnowcu, teraz powrócił. Myślę, że jego czas jeszcze nie naszedł, lepiej było go jeszcze gdzieś wypożyczyć, u nas będzie najwyżej grywał ogony.
- Norbert Varga - wrócił z wypożyczenia po kontuzji i operacji, nie chciał bardzo wracać, bez szans na pierwszy skład, nie jestem pewien czy wogóle zobaczymy Norberta w tym sezonie na boisku, w zimie odejdzie.
- Peter Singlar - transfer bezgotówkowy, trzeba przyznać, że początek sezonu ma świetny, i oby tak dalej, w końcu będzie wartościowy zmiennik dla Baszczyńskiego, a kto wie czy nie równorzędny partner do walki o miejsce w jedenastce. Tutaj Bednarz ma sporego plusa.
- No i ostatni transfer tego okienka - Marcelo - wszyscy wiążą z nim ogromne nadzieje, młody chłopak, grał w podstawowym składzie silnej brazylijskiej drużyny, ponoć wyceniany już w tym momencie na ponad 1 mln euro. Przyszedł za darmo (czemu mnie to nie dziwi?). Póki nie zobaczę w akcji nie będę się wypowiada, ale przyznam, że czekam na jego pierwszy występ z wielką ciekawością i nadziejami. Z resztą jak wiadomo mieliśmy kłopoty ze stoperami, więc to na pewno będzie wzmocnienie.

Jak widać dużo strat mamy w przodzie, w obronie się wzmocniliśmy. Optymistyczne może być to, że n Maciej Skorża zna się na fachu i ma oko - potrafi wybrać dobrych piłkarzy - tak już było i w Amice, i w Groclinie i teraz na szczęście tak jest w Wiśle. Przyjeżdżają na testy piłkarze ale nie podpisują kontraktów, co pozwala mieć przekonanie, że i Singlar i Marcelo będą naprawdę dużymi wzmocnieniami pierwszej jedenastki.
A dla Pana, Panie Bednarz oznaczać to musi wytężoną pracę w przyszłym oknie transferowym, żeby trener Skorża miał z czego wybierać. Powodzenia zatem Dyrektorze.

Eustachy 02.09.2008 00:05

Fragment z "Dziennika". Brzmi dosc interesujaco...

Cytat:

Marcelo nie musi być ostatnim nabytkiem Wisły. Dzisiaj w klubie ma rozpocząć treningi kolejny zawodnik. Ponoć jest to świetny i znany napastnik, którego nie wiąże kontrakt z żadnym klubem.

zig 02.09.2008 00:16

He, he, no to rozjedziemy wszystkich:

PIŁKA NOŻNA Uwaga! testują "Czołg"

Choć okienko transferowe już jest zamknięte, to kluby ciągle mogą pozyskiwać piłkarzy wolnych. I właśnie takiego zawodnika chce zatrudnić Wisła Kraków do swojego ataku. Dzisiaj pod Wawelem ma zjawić się Sebastian Pinto, Chilijczyk, o którym rodacy mówią "El Tanque", czyli jednym słowem "Czołg". Pinto ma 22 lata i jak na napastnika doskonałe warunki fizyczne - 188 cm wzrostu. W swojej karierze występował w dobrych chilijskich klubach: Universidad de Chile, Universidad Catolica, Cobreloa, a ostatnio był zawodnikiem - tak, tak - Santosu.

Jeśli zatem Wisła zdecyduje się podpisać z nim umowę, to Marcelo, o którym piszemy obok, będzie miał bratnią duszę w zespole. Warto dodać, że Pinto ma w swoim dorobku jeden występ w reprezentacji Chile. Teraz o jego przydatności do zespołu zadecyduje trener Maciej Skorża, ale jeśli Chilijczyk zaprezentuje się tak, jak na filmach z jego udziałem, które można zobaczyć w internecie, to powinien być realnym wzmocnieniem ataku mistrzów Polski. Pinto byłby ostatnim zawodnikiem, na którego Wisła zdecyduje się w tej rundzie.(...)

Bartosz Karcz - POLSKA Gazeta Krakowska

http://pl.youtube.com/results?search...ype=&aq=-1&oq=

Obejrzałem część tych filmów i faktycznie nie od parady ma taką ksywkę. Bardzo mocny. Obrońcy, mimo że wieszali się na nim nie dawali rady. Piękne zagranie piętką i wyjście na pozycję z golem ( pierwszy filmik - 3,40 min.) No i marnuje tyle sytuacji co Brozio-dobry znak? :-D

gdsmk 02.09.2008 00:31

a propos filmików z Czołgiem: http://www.youtube.com/watch?v=JPAMOZ_upV0 1:50 :D <= to nam dużo powie o znaczeniu takich video.
Jak nie będzie chciał kokosów niech przyjdzie jako uzupełnienie

http://www.mirror.co.uk/sport/footba...5875-20706244/ hę ?

haha http://www.transfermarkt.de/de/spiel...to/profil.html Pinto w Górniku! ta strona niszczy mózg

http://www.soccerpulse.com/forum/ind...&#entry2358464 Ludzie, to się zaczyna robić śmieszne

Piłkarz Realu testowany przez WHU z Górnika na testach w Wiśle.

1q2 02.09.2008 00:42

Nawet szybki ten kloc:)wydaje sie byc kolesiem w stylu Toniego

lukas63 02.09.2008 00:42

Cytat:

Warto dodać, że Pinto ma w swoim dorobku jeden występ w reprezentacji Chile.
TO było nieoficjalne spotkanie z reprezentacją Aragonu :lol:

Prawie był w Madrycie
Zobaczcie :D

http://www.realmadrid.pl/index.php?c...nosci&id=16558

A to jeszcze lepsze :D

http://www.futbol.pl/index_2501.php?...d4d98416db124e

nesta 02.09.2008 00:48

No gosc musi byc dobry :) Moze dlatego Bednarz nie chcial dzis puscic pary z ust ?

lukas63 02.09.2008 00:55

Pooglądałem go na youtubie i byczek z niego - nie da się przepchać przeciwnikowi :D - nie bez kozery ma pseudo "Czołg" :D

zig 02.09.2008 01:03

Pinto w TVN :-D

http://pl.youtube.com/watch?v=XDnK99HpPOk

Uran235 02.09.2008 01:12

Dajcie spokój, ja się zastanawiam jak mogły się nim interesować takie kluby jak Real i West Ham. Koleś jest silny i nic więcej. Bramki z tego pięciminutowego filmiku można policzyć na palcach jednej ręki drwala alkoholika. Koleś marnuje takie sytuacje, że szkoda w ogóle o nim wspominać. Zresztą to trochę dziwne, że wczoraj otwarcie pisano, że idzie do Górnika, a dzisiaj nagle jedzie do nas na testy. Myślę, że ktoś w gazecie zauważył nazwisko Pinto na liście pasażerów jakiegoś samolotu, sprawdził kto zacz ten Sebastian Pinto. Znalazł takiego napastnika i od razu założył, że to piłkarz, który ma trafić do Wisły. Nie zauważył natomiast, że pojawił się news o przejściu tego zawodnika na testy do Górnika( bo wiadomość jest dosyć świeża i mało nagłośniona). Nie podniecajcie się, jutro zobaczymy kto przyjedzie, o ile w ogóle ktoś.

A może idzie oinnego Pintę, tego co miał do nas trafić zimą :P.

Eustachy 02.09.2008 01:19

No ja po obejrzeniu filmikow twierdze, ze mamy raczej do czynienia z klonem Grzegorza Kmiecika, tyle ze ten typ ma obrotnego ojca redaktora, ktory chyba codziennie wypisuje o zainteresowaniu ze strony Realu, West Hamu, Gornika itd.

Obym sie mylil :)

1q2 02.09.2008 01:21

Uran235 - masz racje, natomiast zdajesz sobie sprawe jakie drewna robily u nas kariere -Skorza chce kogos wysokiego ,kto potrafi cokolwiek pokazac ,dlatego ja bym go nie przekreslal ,co nie zmienia faktu ze podchodze do tego transferu z duzym dystansem.
A konczac temat z mojej strony......zal mi tego Neia jak cholera, znaczy sie nie jego , tylko tego ze do nas nie przyszedl - chcial, cena byla calkiem ludzka....szkoda bo to mogl byc strzal prosto w srodek glowy:> ,patrzac chocby za ile przyszedl Lobo(nie zebym mial satysfakcje ze znecania sie nad nim ale to jest jakas paranoja co on gra) .

Gdzie chyba kazdy sobie zdaje sprawe ze nasz problem jest o wiele szerszy - skrzydla padly calkowicie - nie przez przypadek trener zagescil srodek, i to jest jak dla mnie tak samo 'goraca' sprawa jak partner dla Brozka czy srodkowy obronca(tu akurat chyba cos zrobiono tyle ze nie uwierze, dopóki nie bedzie potwierdzony do gry i potwierdzi swoj talent na murawie)

Mareq 02.09.2008 01:24

Miał też być w Blackburn a na hiszpańskiej Wikipedii podają , że jest w Nancy .
To chyba najbardziej rozchwytywany zawodnik w Europie :lol:
Ponadto ma bardzo ciekawe pseudonimy.

El Tanque(wspomniany wcześniej czołg;) ) , Sebá, Mea Culpa

:D

Barbarossa 02.09.2008 01:59

Jeśli ma do nas trafić na testy to ufam Skorży, że podejmnie właściwą decyzję o jego ewentualnej przydatności. Mnie osobiście nie przekonuje na podstawie tych jego akcji na video, ale prawda jest taka, że aby wygrać w Wiśle walkę o miejsce w ataku, przy obecnej dyspozycji Niedzielana, Dawidowskiego czy Kmiecika to nie trzeba być Fernando Torresem :)

pawelos84 02.09.2008 02:13

Już po okienku transferowym więc można dokonać pierwszych ocen, odpowiedzieć sobie na pytanie czy Wisła będzie mocniejsza niż w tamtym sezonie jest ciężko, aczkolwkiek można takie przymiarki porobić.

Odeszli:

Dudka - 2.3 mln euro. Jest to świetny transfer dla klubu. Dzięki jego odejściu znacznie większe szanse na grę ma Jirsak, przez co zyska tylko nasza ofenswya, gdyż Czech jest piłkarzem bardziej kreatywnym niż Dudka. To że był podstawowym pomocnikiem czeskiej młodzieżówki pozwala myśleć, że rozwinie się w piłkarza lepszego niż dudka.
Pozatym mamy Juniora Diaza. Nie widzę większej różnicy między Diazem a Dudką. Równie uniwersalny, technicznie nawet lepszy, tyle że kosztował 200 tys. euro.

Kokoszka - za darmo. Szkoda, że takie bydełko zrobił, ale na jego miejsce mamy Marcelo. Jestem przekonany że podstawowy obrońca FC Santos jest zawodnikiem o klasę lepszym niż Kokos.

Paulista, Dudu, Matusiak - Z tej trójki dość dobrze prezentował się jedynie Paulista. Aczkolwiek nie był to zawodnik pierwszego składu tylko solidny zmiennik. Obecnie mamy Niedzielana, Małeckiego, Dawidowskiego. Przy Skorży ta trójka może dać Wiśle tyle samo co ta która odeszła.

Przyszli:

Singlar - zawodnik porównywalnej klasy do Baszcza. Przyszedł za darmo. Lepszego prawego obrońcy nie znajdziecie w OE.
Marcelo - wyżej wspomniany
Baretto, Varga, Gołoś - są to przyzwoici ligowi zawodnicy.Aczkolwiek każdy z nich z racji swoich problemów osobistych lub zdrowotnych nie pokazał jeszcze pełni umiejętności. Napewno jednak ta trójka gdy wyzdrowieje będzie dobrym uzupełnieniem ławki rezerwowych.

Generalnie uważam, że okienko transferowe było udane. Pozyskano dwóch dobrej klasy obrońców. Szczególnie pozyskanie Marcelo jest dla mnie szokim. Trójka Baretto, Varga i Gołoś może będzie uzupełnieniem kadry i gdy będą zdrowi zwiększą rywalizację.

Jakoże Wisła wydała w tym okienku transferowym całe 0 euro, spodziewam się, że w kolejnym okienku Wisła kupi kogoś do przednich formacji za gotówkę.

Raporter 02.09.2008 05:52

Cytat:

Sebastián Andrés Pinto Perurena, 22-letni napastnik z Chile, jest ostatnim piłkarzem kupionym przez Górnika Zabrze w letnim okienku transferowym.
Zawodnik ma na koncie występy w Universidad de Chile (30 meczów/14 goli), CD Cobreloa (17/5) i w brazylijskim Santos FC (3/1). Pinto Perurena także jeden raz wystąpił w reprezentacji Chile.
macie uprzedzili nas

grzesiek632 02.09.2008 05:59

z tym Pinto to na 99% nieprawda:
- Bednarz wczoraj mówił za zawodnikiem terstowanym jest NIEMLODY piłkarz

AYALA 02.09.2008 06:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pawelos84 (Post 597169)

Jakoże Wisła wydała w tym okienku transferowym całe 0 euro, spodziewam się, że w kolejnym okienku Wisła kupi kogoś do przednich formacji za gotówkę.

skoro za free można mieć podstawowego zawodnika Santosu Marcelo to nie sądze że RN bedzie chciała przeznaczać jakieś pieniądze na kupno zawodnika skoro za darmo można mieć świetnego piłkarza.
Myśle że dalsza polityka transferowa bedzie sie opierała na zawodnikach którym kończą sie kontrakty i zaakceptują warunki Wisły ( 250 tyś E. na rok)

Raphael 02.09.2008 06:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 597175)
(...)RN bedzie chciała przeznaczać jakieś pieniądze na kupno zawodnika skoro za darmo można mieć świetnego piłkarza.
Myśle że dalsza polityka transferowa bedzie sie opierała na zawodnikach którym kończą sie kontrakty i zaakceptują warunki Wisły ( 250 tyś E. na rok)

Skoro w tym okienku RN była skłonna wydać 850 tys. euro za 28-letniego napastnika z ligi bułgarskiej to czemu nie ma być skłonna wydać podobnej kwoty w przerwie zimowej.

Pamiętajmy, że na zawodników ofensywnych jest większy popyt i znacznie trudniej jest znaleźć darmowego napadziora, który nie chce tylko dorobić sobie do emerytury.

prezes85 02.09.2008 07:29

Ostatnio dobrą KASE zapłacili za Żurawskiego i Kosowskiego. Te zakupy ile lat temu sie wydazyly? 6?

pan Dudi 02.09.2008 07:47

A 800 tys. Euro z Jirsaka, to jest mało? Idźcie, idźcie z Waszymi wizjami i przedstawianiem wszystkim jak będzie wyglądała polityka transferowa Wisły w najbliższych latach.

AgresywnyChomik 02.09.2008 08:08

Powiem tak - mnie się podoba polityka transferowa Wisly w ostatnim czasie - widac ze w klubie sa pieniadze (moze nie oszalamiajace ale sa) i osoby decyzyjne probuja z nimi cos rozsadnego zrobic. Kosowski, Matusiak, Niedzielan, Jirasik szum w sprawie Garguly itp, itd. Podoba mii sie ogladanie kazdej zlotowki (euro?) 2 razy przed wydaniem podobnie z zawodnikami ktorzy sa potencjalnie przymirzani do gry w klubie wydaje sie ze kazdy jest dokladnie monitorowany. To jest wlasnie polityka transferowa na ktora stac nasz klub rozsadznie, ostroznie nic ponad stan, nie przeinwestowac bo skutki ostatniego galactiocs odbijaly sie czkawka z 2,5 roku. Jesli Marcelo bedzie tak dobry jak jest przedstawiony przez prase to tylko przyklasnac Lysemu i tym ktorzy wyszperali chlopaka i namowili go do gry u nas (czyzby scouting jedna zyl?).

zim zum 02.09.2008 08:10

szkoda tylko, ze wzmacniamy formacje, które aż tak tych wzmocnień nie potrzebują, a w "palących" pozycjach cisza i brak wzmocnień

gigant 02.09.2008 08:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 597175)
skoro za free można mieć podstawowego zawodnika Santosu Marcelo to nie sądze że RN bedzie chciała przeznaczać jakieś pieniądze na kupno zawodnika skoro za darmo można mieć świetnego piłkarza.

Racja, ale mozna też przyjąć, że pójdzie to w kierunku 500 tyś € za sezon, przy nie wykładaniu gotówki za transfer . Czyli nie płacimy za piłkarza miliona €, ale bierzemy z kartą na ręku 250 tyś plus 200 dodatkowo za to że był wolny. Od takiej kwoty kontraktowej można by przebierać w naprawdę bardzo dobrych piłkarzach.

Pablooo 02.09.2008 08:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zim zum (Post 597187)
szkoda tylko, ze wzmacniamy formacje, które aż tak tych wzmocnień nie potrzebują, a w "palących" pozycjach cisza i brak wzmocnień

która formacja nie potrzebowała w Wiśle wzmocnień? Obrona?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:28.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl