![]() |
Zastanawiam się jakie są morale w drużynie Litexa? W końcu jest to zespół, który nie jest przygotowany na porażki. W ciągu poprzedniego sezonu przegrał tylko DWA razy - raz w lidze i raz w półfinale pucharu Bułgarii... czyli tyle ile teraz w ciągu zaledwie kilku dni... i to raz u siebie z nami a potem w superpucharze. Ich trener się zarzeka, że ten superpuchar to taki sparing, ale to jednak wydarzenie oficjalne, które w roku poprzednim i wcześniejszym wygrał Litex...
Nasi sezon rozpoczęli znacznie lepiej i morale powinny być większe. Oby przełożyło się to na dobry wynik dla nas. |
Moim zdaniem w rewanżu z Liteksem zamiast Wilka powinien zagrać... Garguła! Gość gra coraz lepiej, poza tym z Bułgarami trzeba u siebie zagrać odważnie. W ofensywie na pewno da dużo więcej niż Wilk, który w ataku nie daje drużynie nic.
|
To by byla bardzo dobra opcja, Gargula lepiej wyglada od Nuneza ale wydaje mi sie, ze Nunez ma w sobie spory potencjal, potrafi przyspieszyc,uderzyc..tyle ze na razie nie bierze ciezaru gry na siebie..
|
Co do Genkova i Biltona ten pierwszy wygląda kiepsko (ale trzeba pamiętać jak było po jego przyjściu) Bilton jest bardzo chętny do gry i gryzienia trawy. Ja chciałbym żeby Izraelczyk się pojawił na boisku.
Co do Wilka i Guły musimy zagrać 2 defensywnymi pomocnikami i tak pewnie będzie więc Sobol + Wilk |
Cytat:
|
OK, gdybysmy mieli pilkarzy rozliczac z pojedynczych zagran to caly sklad bylby cudowny i genialny.. a nie..przepraszam..Genkov dalej by nie byl :D
|
Cytat:
2. Wilk juz od dłuższego czasu prezentuje mocno przeciętną formę (np. Czarek kopał się po czole w meczu z Widzewem, niecelne zagrania, wywracania sie na piłce itd ) 3. Wg mnie równiez Garguła da więcej druzynie w ofensywie niż Wilk 4. Kolega napisał ogólnie o ostatniej formie Czarka a ty podałej jeden jedyny przykład |
podanie Wilka do Meliksona na 2:1 było przypadkowe :) Wilk po prostu chciał wybić piłkę.
|
My tu gadu gadu, a i tak żadnych zmian nie będzie w porównaniu z składem jaki wyszedł w Łoweczu. Maaskant za bardzo przywiązuje sie do nazwisk i nie lubi eksperymentować.
No chyba, że kogoś dopadnie kontuzja. Jedyna możliwa zmiana to Dragan za Pajlicia, no i oczywiscie na bramce jesli Pareiko się wykuruje. |
Cytat:
A nie przypadkiem Maor za Meliksona :D ? |
Cytat:
|
Koledze chyba chodzilo o Juniora za Diaza..;D
|
Genkov zupełnie bez formy, w Łoweczu grał tak jakby nie chciał strzelić gola swoim rodakom.Myślę że Biton zasługuje na szanse,jak się nie sprawdzi to niech Genkov wejdzie.Nie wyobrażam sobie innej sytuacji niż nasz awans do play off,nie teraz, nie po takim wyniku z Łowecza
|
Nie przy takim wyniku i przy takich kibicach, ktorzy przyjda w srode na mecz:D
|
Nie liczcie na to, że Garguła wystąpi od początku jeśli z Maorem wszystko jest OK.
Drużyna zagra w takim samym ustawieniu jak w Łoweczu. Liczę tylko, że Sobol i Wilk będą szaleli na czterdziestym a nie na dwudziestym piątym metrze przed bramką. Mam też nadzieję, ze Maor/Kirm będą w większym stopniu wspierali lewego obrońcę. Twarda, wysoka obrona może przynieść parę szybkich kontr - i o to pewnie będzie chodziło Maaskantowi. A najbardziej liczę na to, że nasz doping sprawi, że bułgarzy się "zagotują". Prawdę mówiąc czuję podświadomie, że jeśli faktycznie uda nam się parę szybkich kontr to Litex nie skończy tego meczu w 11. |
Kiedy zostaną rozegrane mecze IV rundy ? W przypadku wyeliminowania Liteksu, możemy trafić tylko na wymienione w tym ( http://www.wislakrakow.com/www/showa...rticleid=25524 ) artykule drużyny ?
|
2 defensywnych pomocników w składzie nie wyklucza obecności Garguły w 11 meczowej.Przecież za swojego najlepszego sezonu w Bełchatowie na lewej pomocy grywał równie często co na środku pomocy .Na pewno nie widziałbym miejsca dla Kirma na lewej bo prezentuje równie tragiczną formę co Genkov .
|
Cytat:
|
Cytat:
jak dla mnie wole żeby w każdym meczu miał 1 takie przypadkowe podanie niż 10 zamierzonych niecelnych podań np. Garguły to oczywiste że w ofensywie Guła da więcej drużynie.. ale w piłce ważna jest też defensywa i podejrzewam że mecz z Liteksem u nas może wyglądać tak jak w bulgarii czyli oni będą nas atakować. co w wtedy będzie ważniejsze?? ofensywa czy defensywa?? |
Cytat:
|
Jak słyszę że Wisła powinna się nastawić na obronę to przypomina mi się taka historyjka:
Do walki z mistrzem bokserskim w ostatniej chwili nie stawił się pretendent... Organizatorzy bojąc się odwołania walki i skandalu, dorwali z trybun jakiegoś osiłka i zaproponowali że dadzą mu sporo kasy za to by broniąc się wytrzymał kilka rund .... Osiłek wiec zbierał okrutne cięgi przez 3 rundy dopingowany okrzykami: wytrzymaj ! wytrzymaj ! .. na które odpowiadał: " już nie wytrzymam !!" Jednak pod koniec trzeciej rundy wyprowadził kilka ciosów i mistrz boksu został wyniesiony z ringu bez przytomności .... Osiłek mruknął: K...a .... więcej już wytrzymać się nie dało ..... |
ale tu nikt nie mówi o obronie Częstochowy, tylko raczej o kontroli wyniku bez żadnych zmasowanych ataków
po prostu, spokojnie |
Cytat:
Właściwie to on grał jako ofensywny pomocnik ustawiony bliżej lewej strony. Maskant chcę mieć na skrzydłach szybkich i dobrze dryblujących zawodników. Natomiast jeżeli Łukasz faktycznie jest w formie to wstawiłbym go do środka a Meliksona przesunął na lewą stronę. http://this11.com/boards/1312199716746558.jpg Tak by to miało wyglądać na papierze ale w rzeczywistości Maor,Guła i Iliev(lub Mały) wymienialiby się pozycjami. Łukasz zawsze wchodzi na boisko za Meliksona, dlaczego by ich nie spróbować razem. Cała trójka dobrze gra kombinacyjnie, na jeden kontakt i dużo widzą na boisku. |
Według mnie Melikson na lewej stronie to nie jest zbyt dobry pomysł. Widać to było choćby w meczu z Litexem. Melikson najlepiej sobie radzi jak gra pozycję wolnego elektronu bez zadań defensywnych. Na skrzydle jednak przydałby się ktoś kto wspomoże swojego obrońcę, np. Małecki się świetnie z tego wywiązuje.
|
zgadzam się z s1mone
Melikson na środku > Melikson na skrzydle |
Tyle że w 4-2-3-1 to defensywni pomocnicy mają asekurować obrońców, po to jest ich dwóch na murawie.
Melikson równie dobrze może być wolnym elektronem grając na lewej stronie. Przecież napisałem " w rzeczywistości Maor,Guła i Iliev(lub Mały) wymienialiby się pozycjami." |
Nie jestem zadnym ekspertem, ale wydaje mi sie, ze byli/ sa na swiecie uznani defensywni pomocnicy, ktorzy potrafia grac praktycznie glownie w destrukcji. Pierwsi z brzegu np. Hargreaves, Ambrosini. Od swieta strzela bramke, podadza blyskotliwie do przodu, ale w lini pomocy wykonuja ogromna prace w defensywie. Dlatego Wilka bym za to nie winil. Doprawdy niedawno byl noszony na rekach za swietna gre w odbiorze, a teraz wystarczyl jeden mniej udany mecz (z Widzewem) aby wieszac na nim psy za caloksztalt i odrazu wyrokowac, ze sie nie nadaje.
Dla mnie jego gra w odbiorze, aktywnosc, ustawianie sie sa na bardzo wysokim poziomie i przy systematycznej pracy beda coraz lepsze. A jesli chodzi o jego brak predyspozycji do gry do przodu to moze on powinien grac z typowym ofensywnym pomocnikiem w srodku, a nie drugim defensywnym. Przypomnijcie sobie ile rozwijal sie u nas Kosowski, Zurawski, Szymkowiak. A to pierwszy czy drugi powazny sezon Wilka kiedy zaczyna byc podstawowym zawodnikiem Wisly. |
Cytat:
Nam idzie dobrze kontrola wyniku kiedy rywal nie za bardzo chce strzelić - tak było z Lechem czy Parchami.My zbytnio nie chcieliśmy atakować, oni też i wtedy grał się dobrze. I to nie tak że mam jakiś plan;) bo ten wynik jest świetny ale wredny - z jednej strony samo z siebie się rozumie że przeciwnik potrzebuje 2 bramek więc ruszyć musi, więc się odkryje i nic tylko kontrować i wykorzystywać to. Z drugiej strony można założyć że Litex zagra tak jak w Bułgarii a my...no właśnie tu jest problem - w podobny przebieg że oni będą walić po poprzeczkach i marnować wszystko co się da a nam wyjdzie jedno podanie i gol - nie wierze. Więc żeby nie było ogromnej nerwówki , musimy zagrać lepiej niż w Bułgarii.Musimy zdecydowanie na mniej im pozwolić a sami w ofensywie grac lepiej - w sensie jakości gry, no w sumie możemy w ofensywie grac tak jak tam jeśli będzie podobna skuteczność jak w 'Łowiczu'. I ostatnia kwestia - własny stadion.22 koła, doping itp - jasne ale jak tak spojrzę na te mecze w lidze u siebie gdzie zawsze było mnóstwo ludzi to nie wygląda to tak by nas to jakoś wielce oskrzydlało. Szczerze - nie było meczu po którym mógłbym powiedzieć - ale zagrali. Były mecze ze świetnymi wynikami ale świetnej gry było bardzo mało a większość meczów to taka mniejsza lub większa męczarnia. Ktoś tu przywołał Beitar, że niby będzie powtórka Beitar to wczesny Skorża ,wtedy graliśmy na prawdę nieźle i to wyglądało tak że na wyjeździe zagraliśmy bardzo przyzwoicie a wynik był w sumie kiepski(jak na grę) Beitar przyjechał bronić - robił to nieudolnie i został zmasakrowany. Tu mamy wyjazd , słabą grę i świetny wynik.To jest właśnie futbol że można zagrać dobrze i przegrać i słabo i wygrać Ale ten co gra dobrze, przegra raz a potem wygra trzy razy a ten co gra kiepsko, odwrotnie. Dlatego nie liczcie na Beitar 2 a na gruby bój - Gdzie Bułgarzy to takie gorące głowy - trza to wykorzystać.Po pierwsze nie dać im się rozkręcić Szanse na awans są bardzo duże ale musi być lepsza gra, szczególnie w środku pola oraz na bokach obrony |
Cytat:
Znamy atuty Bułgarów, wiemy że lewy pomocnik musi bardzo pracować w defensywie. Na LO na 90% zagra Dragan. Pytanie kogo postawić na skrzydła, jeżeli Patryk będzie w pełni sił, jest pewniakiem. Iliew nie gra, Kirm w dramatycznej formie, Maor j.w., Już przed meczem z Widzewem pisałem że chciałbym zobaczyć na LP Nuneza. W dwóch ostatnich meczach pokazał że jest przebojowy, szybki, całkiem niezły w defensywie, niestety pokazał też swoją nonszalancje, zbyt długie prowadzenie piłki, tracenie jej w ważnych momentach. Jak dla mnie sprawdził by się na boku pomocy. Straszny ból głowy mam z napastnikiem. Z jednej strony Genkov bez formy, kolejny mecz poza grą. Z drugiej pamiętamy że na wiosne też tak miał by nagle okazać się naszym zbawcą w ofensywie, silny, sprawdza się w naszej taktyce grania na jednego napastnika, a Bitona nie jestesmy pewni co potrafi. |
Cytat:
dlaczego lewy pomocnik musi grać defensywnie? ten Tom, którym ten mecz się podniecacie zaczął właśnie na lewej stronie, czyli naszej prawej ale kilka pojedynków z Lameyem przegrał i zmienił stronę jak dla mnie, to pomimo, że dał się kilka razy objechać, to praktycznie w stałych fragmentach nam nie zgrozili, bo i Lamey i Diaz dużo w tym elemencie pomogli co do Nuneza, to ja jednak zagrałbym z Kirmem, który jest lepszy w defensywie no ale z drugiej strony, lepiej atakuje właśnie Gerwazy, a gramy u siebie trudne zadanie przed Maaskantem, mam nadzieję, że trafi z wyborem 11-stki PS: nie liczcie, że w najważniejszym meczu sezonu zagra Biton jak liczę, że Genkow uwali swoich, na pewno będzie bardzo zmotywowany |
Skład powinien być taki na Litex :)
--------------Biton-------------- --Nunez--------------Małecki- ------------Melikson------------ ---------Jirsak-----Sobol-------- --Paljic-Chavez-Jaliens-Lamey --------------Pareiko------------- |
:idea::idea::idea::idea::idea::idea::idea:
:idea::idea::idea::idea::idea::idea::idea: http://www.footballuser.com/Formatio...sla_Krakow.jpg |
Cytat:
ja jestem w stanie się założyć że to będzie Dragan :) ale od czasu gdy tom zobaczył że na jego prawej stronie jest mało zwrotny obrońca to tam zaczęli grać większość akcji i tam będzie grał w rewanżu. w nowoczesnej piłce to własnie skrzydłowy pomocnik musi kryć, albo chociaż pomagać w kryciu skrzydłowego z przeciwnej drużyny, wtedy boczny obrońca asekuruje go oraz pomaga środkowym obrońcom. a wytłuściłem fragmenty gdzie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie ; ) |
Pareiko Dlaczego nie tak? Nie ma bólu w środku- nie ma bólu na skrzydłach? jedynie w ataku można się czepiać, ale znając Maaskanta na 99% wyjdzie Genkov, ewentualnie zostanie zmieniony w 70minucie.Lamey-Jaliens-Chavez-Paljić Wilk-Sobolewski Małecki-Melikson-Nunez Genkov |
Bardzo ładny skład TOMEK 11, ale Maaskant z pewnością postawi na Genkova, bo Bułgar jest nadal numerem 1 na liście napastników. Oby nie przywiązywał się za bardzo do Kirma, bo facet gra beznadziejnie.
Jeśli Wilk będzie kontuzjowany, to w jego miejsce Garguła, na środek wróciłby Melikson, a na lewą pomoc powędrowałby Nunez. |
Cytat:
Meliksona dał bym na środek a zamiast Garguły Nuneza bo jest o niebo lepszy ;) |
Od kiedy Kirm jest dobry w defensywie ? Facet też gówno pomaga obrońcy. Fakt wraca, ale piłkę CZYSTO przez calą swoją karierę w Wiśle odebrał myślę nie więcej jak 5 razy. Przy okazji gubi krycie przy stalych fragmentach plus nie umie grać głową.
|
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...skoczyc_litex/
Ani słowa o Meliksonie. Anit czy zdrowy, ani czy kontuzjowany. Piszą o niećwiczącym Wilku albo zdrowych Pareice i Małeckim. Poza tym zamknięty trenigng. Ciekawe, co to wszystko znaczy w kontekście Maora. |
Masz tu Robert dobry plan na środę. Nie musisz dziękować. Duże wsparcie bocznego pomocnika dla Diaza. Bunoza na tego ich wysokiego brazyliczyka bo sądzę że wyjdzie w podstawowym składzie.
http://www.footballuser.com/Formatio...sla_Krakow.jpg |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:27. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl