Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

michi96d 30.12.2010 12:35

Ja mu życzę powodzenia należy mu się , lecz nie wiem czy wywalczy miejsce w podstawowym składzie .
Miał odejść już 2 lata temu do Fuhlam .

TeeS 30.12.2010 12:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 1029639)
Jeśli włodarze klubu stawiają sobie za cel dobry wynik w europejskich pucharach to ich obowiązkiem jest zatrzymanie zawodnika klasy PAWŁA BROŻKA. 2 mln euro to promocja gdyż w tym przypadku nie byłoby mowy o sprzedaży zwykłego zawodnika. Tym bardziej że Paweł chce tu zostać, Jemu należy dać nowy kontrakt on na to zasłużył swoją postawą nie na przestrzeni jednej rundy a na przestrzeni ostaniach sezonów.

A ktoś jeszcze wierzy w te bajeczki o osiąganiu celów w europejskich pucharach? :)
Zgodnie ze starym znanym przysłowiem "po czynach ich poznacie, nie po słowach" - można spokojnie dojść do wniosku, że sprzedaż po kolei wszystkich najlepszych zawodników i sprowadzanie w ich miejsce taniutkich następców zwiastuje fakt, że celem głownym postawionym przed Basałajem jest odzyskanie maksymalnie dużej ilości kasy, bez nadmiernego inwestowania w klub.

I podejrzewam, że tak samo będzie wyglądało okienko tym razem. Kilku tanich graczy na wypożyczenie, jedna lub dwie "gwiazdy", które 10 lat temu zagrały w jakiejś znanej drużynie itp. Przypomina mi to w pewnej skali ideę działania Odry Wodzisław, która zbierała takich słabych graczy z całej Polski. My będziemy taką Odrą - z europejskim rozmachem, tylko zbierać będziemy niechcianych z całej Europy.

pozdrawiam

michi96d 30.12.2010 12:40

to może klub zostanie sprzedany i przyjdzie jakiś bogaty koleś

westersyl 30.12.2010 12:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kibic1928 (Post 1029641)
Skąd wiesz ze chce zostać? Nie wiem czy wiesz ale bez zgody Pawła to Wisła może go sprzedać co najwyżej do Młodej Ekstraklasy. Bez jego zgody ten transfer nie ma racji bytu.

Na podstawie wywiadów można a było to spokojnie wywnioskować, nie dawno Paweł został ojcem. Wydaję mi się że chciałby dziecko dostało w polskiej kulturze, wśród rodziny.
Nie dawno zresztą zbymak którego infa często się sprawdzają że Paweł wyraził chęć pozostania.
Trzeba mu dać po prostu nowy kontrakt aby mieć spokój.
Nasz klub tylko węszy okazji aby gdzieś kogoś opchnąć....

szczebel 30.12.2010 12:40

Powiem jedno klub zostanie przysłowiową ręką w nocniku , po odejściu kilku zawodników na przestrzeni x okienek to mogę dojść do wniosku , że w Wiśle źle się dzieje. Już nie będę pisać o Błaszczykowskim , Zieńczuku czy też Kosowskim , bo po ich odejściu nie znaleziono do tej pory ich następców i w najbliższej przyszłości nie znajdą . O Marcelo ,Głowackim zostały tylko archiwalne nagrania , właściwie po wymienionych powyżej piłkarzach również. Zostaniemy z Żurawskim co najlepsze lata ma za sobą , z wypożyczonym Riosem , który raczej wygląda na rozgrywającego , Boguskim , który zapomniał jak się gra 10 spotkań z rzędu , Małeckim co robi więcej szumu niż strzela bramek. 4 piłkarze strzelili razem 6 bramek czyli tyle ile nasz jedyny napastnik ... Mam pomysł chodźmy się napić , bo w przyszłości będziemy grać razem z Cracovią , ale w I lidze jak będziemy tak sprzedawać tylko dla zysku.

tofik 30.12.2010 12:41

A w mediach kolejny tym razem Bentley. Bedzię Bentley, ale dla Cupiała z pieniędzy za Brożków :)))

Bambo1906 30.12.2010 12:43

Dlaczego tak nie wierzycie w naszych młodych chłopaków, i że nie ma napastników... Oczywiście że mamy i to dobrych, tylko boimy się na nich postawić, powiedzcie mi czy w Wiśle gdyby grała z Man City to wystawili by osiemnastoletniego Szewczyka który gra w ME? jestem przekonany że nie, a taki Lech? nie boi się postawić na Możdżenia, czy na Drygasa. Legia nie bała się postawić na Kucharczyka czy Borysiuka... I radzą sobie w naszej lidze, co prawda muszą jeszcze nabrać doświadczenia i trochę się nauczyć, ale to oni za parę lat będą stanowili o sile Amici, czy Legi, i też Reprezentacji. Na siłę chcemy ściągnąć super gwiazdy, za kosmiczne sumy, a dlaczego nasza Wiślacka młodzież, od pana Kulawika nie może zagrać? Nawet w Pucharze Polski można spróbować wprowadzić przynajmniej 3-4 zawodników.

wiśnia 30.12.2010 12:44

Pocieszające jest to, że do sprzedania został już tylko Małecki.Wszystko oczywiście ku chwale wielkiej i mocnej Wisły.

michi96d 30.12.2010 12:50

jeśli zbymak tak pisał to może okazać się to prawda
też byłoby to prawdopodobne

Witoldon 30.12.2010 12:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1029649)
A w mediach kolejny tym razem Bentley. Bedzię Bentley, ale dla Cupiała z pieniędzy za Brożków :)))

Zastanów się co piszesz. Klub nie generuje zysków, Cupiał od lat dokłada do interesu.

westersyl 30.12.2010 12:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Witoldon (Post 1029656)
Zastanów się co piszesz. Klub nie generuje zysków, Cupiał od lat dokłada do interesu.

Nie generuje zysku bo co okienko węszą tylko okazji aby kogoś opchnąć. Możemy dostrzec co teraz wyprawiają nasciagali młodych zawodników, Rios, Cikos, Bunoza mając nadzieje na ich sprzedaż, sukcesy sportowe są tutaj na dalszym planie.

dynek.pl 30.12.2010 12:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz_19 (Post 1029622)
powiedzmy sobie szczerze, że gdyby te plotki o rzekomym odejściu braci Brożków okazały się prawdą (4 mln euro!!!) to by było coś pięknego! To jest ostatnia szansa, żeby cokolwiek zarobić na Braciach, a taka suma to jak manna z nieba... jedyne co może niepokoić to sposób w jaki zostaną wydane te pieniądze, jeżeli chociaż 1/4 z tego transferu zostanie przeznaczona na wzmocnienia to jestem przekonany, że Stan ma już kogoś na ich miejsce... chodzi oczywiście o napastnika i skrzydłowego.

A Ty masz jakas prowizje z tego transferu, ze sie tym tak podniecasz ?
Ile bylo transferów za ogormne sumy, a potem jak trzeba bylo pozyskac kogos potrafiacego prosto kopnąć pilke to kasy nie bylo - chyba czas juz sie nauczyc prostej zasady, ze kasa z transferow nie jest reinwestowana w nowych pilkarzy.
Kazdy kto nosi Wisle w sercu powinien byc przeciwny tym transferom - bo my nie zobaczymy ani Brozkow ani pozytku z tych 4 mln.

Jonasz 30.12.2010 12:59

jeszcze raz przyznam, że szkoda mi odejścia Pawła, ale raz, że zasługuje, po drugie kadra musi się zmieniać, więc nie ma co narzekać - trzeba szukać następców. Pamiętam też jak jeszcze niedawno po forum narzekaliśmy na Pawła i na Piotra, że mają wieczne pretensje, że rozkłada ręce, że jest wiecznie niezadowolony itp.
Jeżeli Turcy dają dobrą kasę, to sprzedać.

tofik 30.12.2010 13:00

Cytat:

A transfery to nie jest zysk ? :) Generuje bo ciągle kogoś sprzedajemy za grube miliony.

fanfan 30.12.2010 13:01

Myślę że niektórzy z Was powinni wyluzować . Taki jest ten sport że jedni piłkarze przychodzą a inni odchodzą . Z naszego klubu już nie tacy zawodnicy odchodzili i jakoś dalej liczymy się . Oczywiście wszyscy chcielibyśmy żeby bracia zostali w Wiśle nawet do końca karier ale kiedyś nadchodzi taki moment że potrzebna jest pewna zmiana i właśnie teraz taka chwila przyszła. Myślę że to wyjdzie na dobre i piłkarzom ,i klubowi . Co do transferu to skąd wiecie czy to Brożki nie chcieli odejść i zarobić nieco zapewniając swoim rodzinom jakąś przyszłość ? W Wiśle nigdy tyle nie zarobią a to była jedna z ostatnich okazji by dostać wysoki kontrakt zagranicą , a po drugie może potrzebowali nowych wyzwań , chcieli sprawdzić się w mocniejszej lidze , pograć trochę w europejskich pucharach -trzeba życzyć im powodzenia . Kiedyś do Wisły wrócą - tego jestem pewny . I jestem przekonany że ktoś nowy przyjdzie na ich miejsca , budowana jest nowa drużyna która ma osiągać sukcesy . Nie po to zatrudnialiśmy Holendrów , Basałaj mówił o tak wielkich planach żeby teraz wysprzedać wszystkich najlepszych piłkarzy i spocząć na laurach . Tylko pomalutku , krok po kroku.

westersyl 30.12.2010 13:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jonasz (Post 1029660)
jeszcze raz przyznam, że szkoda mi odejścia Pawła, ale raz, że zasługuje, po drugie kadra musi się zmieniać, więc nie ma co narzekać - trzeba szukać następców. Pamiętam też jak jeszcze niedawno po forum narzekaliśmy na Pawła i na Piotra, że mają wieczne pretensje, że rozkłada ręce, że jest wiecznie niezadowolony itp.
Jeżeli Turcy dają dobrą kasę, to sprzedać.

Basałaj strzelił sobie samobója na wstępie swojej kadencji rozp** cała obronę. Teraz dobrał się do napadu. Doszedł do perfekcji w tym co robi, teraz można już opchnąć tylko Małeckiego. Jeśli Cupiał polecił mu rozprzedanie drużny to trzeba mu oddać wywiązuję się z tego znakomicie.

Witoldon 30.12.2010 13:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 1029658)
Nie generuje zysku bo co okienko węszą tylko okazji aby kogoś opchnąć. Możemy dostrzec co teraz wyprawiają nasciagali młodych zawodników, Rios, Cikos, Bunoza mając nadzieje na ich sprzedaż, sukcesy sportowe są tutaj na dalszym planie.

Tak będziemy trzymać najlepszych zawodników, nie dając im szansy rozwoju i zarobienia 5x większych pieniędzy. Nie jesteśmy Dortmundem nawet nie Auxerre czy Trabzonsporem.
Dudka chciał odejść?
Kuba chciał odejść?
Marcelo chciał odejść?
Głowa chciał odejść?

Cytat:

A transfery to nie jest zysk ? Generuje bo ciągle kogoś sprzedajemy za grube miliony.
A gra poza własnym stadionem, brak europejskich pucharów i śmieszny dochód z marketingu?

Watts 30.12.2010 13:06

Gdyby nie to, że w naszym klubie te grube miliony rozejdą się w niewiadomym kierunku, uznałbym to okienko za bardzo korzystne - pozbywamy się Pawełka i dwóch marudów. Spekulacje spekulacjami - za Marcelo jacy to piłkarze nie mieli przyjść, a przyplątała się jakaś Bunoza. Nie zamierzam sypać pewnikami więc napiszę jedynie, iż zapewne ewentualne pieniądze ze sprzedaży bliźniaków nie zostaną przeznaczone na kupno zawodników równorzędnie dobrych lub lepszych.

Zakończę krótko - wierzę w Valckxa. Nie ma ludzi-półbożków, ale jeśli ktoś w tym klubie ma mieć głowę na karku do transferów to tylko on i nasz trener.

matys2 30.12.2010 13:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 1029664)
Basałaj strzelił sobie samobója na wstępie swojej kadencji rozp** cała obronę. Teraz dobrał się do napadu. Doszedł do perfekcji w tym co robi, teraz można już opchnąć tylko Małeckiego.

Małeckiego i Wilka...

Ale to już pewnie w ramach "wzmacniania się" w letnim okienku transferowym...

Cytat:

Cupiał od kilku lat nie dokłada do klubu ani złotówki. Co więcej zyski z transferów idą do Tele-foniki.

rw88 30.12.2010 13:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez michi96d (Post 1029643)
Ja mu życzę powodzenia należy mu się , lecz nie wiem czy wywalczy miejsce w podstawowym składzie .
Miał odejść już 2 lata temu do Fuhlam .

Też mam wątpliwości, co do jednego Brożka i drugiego. Konkurentami Pawła byliby:

- Umut Bulut, 27-letni reprezentant Turcji, w tym sezonie strzelił w 16 meczach 8 bramek, w poprzednich miał statystyki kolejno wstecz 31/11, 33/14, 32/14, 12/7. Do tego dorzucił ogólnie 22 asysty.

- Jaja Coelho, 24-letni Brazylijczyk, do niedawna supergwiazda Metalista Charków, gdzie lubował się w strzelaniu pięknych bramek. W tym sezonie w 12 spotkaniach zaliczył 6 goli.

- Teofilo Gutierrez, 25-letni reprezentant Kolumbii, przegrał rywalizację z w/w dwójką, mimo tego w 6 meczach strzelił 4 gole, dorzucił do tego dorobku gola strzelonego Liverpoolovi w el. LE., plus 3 gole przeciwnko Bursasporowi w Superpucharze Turcji.

Niezła konkurencja, czyż nie? Z drugiej strony jest to aktualnie lider tureckiej Super Ligi, absolutnie drużyna bardzo dobrej europejskiej klasy, stąd cieszyć może jedynie to, że mimo tego, że naszych za granicami jest mało, to zdecydowana większość z nich ma okazję występować w czołowych klubach dobrych lig europejskich, albo przynajmniej w średniakach tych najlepszych, a nasi idą do klubów właśnie typu Trabzonsporu. Piotr też miałby bardzo silną konkurencję, gościa który jest bardzo blisko reprezentacji Chorwacji, czyli Hrvoje Cale.

I uważam, że Brożek w formie z poprzedniego sezonu i tego aktualnego jest spokojnie do zastąpienia, Lechowi udało się dosyć udanie zastąpić Lewandowskiego, więc tym bardziej Wisła jest w stanie udanie zrekompensować sobie brak Pawła. Grunt to kupić w jego miejsce nie jednego zastępce, a takich trzech potencjalnych Rudnevsów, każdego w cenie plus minus 500-600 tys. euro, do nich dorzucić jednego młodego chłopaka z ME lub niższej ligi, w stylu Jankowskiego czy Kucharczyka - wtedy pewność, że przynajmniej jeden wypali byłaby większa.

Jeśli tak wyglądałoby zastąpienie Pawła, to jestem jak najbardziej za, bo z pewnością wyszłoby to Wiśle na dobre. Problem w tym, że jest to mało prawdopodobne...Skończyłoby się pewnie na jednym napastniku ze średniaka z Serbii czy Słowacji, plus jakiegoś jednego szrota bez kontraktu.

Szarny 30.12.2010 13:21

Trzeba sobie powiedzieć, że z braćmi Brożkami Wisła nigdy nie zarobiła w Europie konkretnych pieniędzy.
Nie zarobiła też dzięki grze Marcelo, Głowackiego, Błaszczykowskiego, Diaza.

Okazji było wiele, jednak zawsze były marnowane przez brak wzmocnień w kadrze. Chociaż to nie może być usprawiedliwieniem skoro jest cała masa klubów w Europie (w tym i Amica), które nie wydając kokosów na transfery coś tam na przestrzeni ostatnich lat zarobiły, dzięki dobrym wynikom.

Tak więc postawcie się w roli Cupiała, który widzi że ostatnie lata z tymi piłkarzami (Brożkowie, Marcelo, Głowacki, Diaz i inni) poza trofeami na własnym podwórku, kończyły się kompromitacjami w Europie.
Ci piłkarze nie dali klubowi zarobić na awansie do grupy Ligi Mistrzów, czy Ligi Europejskiej.
A klub musi zarabiać.

Jeżeli nie przez sukcesy na arenie europejskiej to przez sprzedaż, tych na których znajdzie się chętny i wyłoży więcej niż wynosi sportowa wartość takiego piłkarza.
Jeżeli znaleźliśmy frajera na braci Brożków, którzy są w stanie wyłożyć za nich spore pieniądze (2,3 mln euro) to trzeba z tego skorzystać.

Bo skoro przez tyle lat bracia Brożkowie i inni byli już zawodnicy nie umożliwili Wiśle zarobku nawet 1 mln euro w pucharowych rozgrywkach w trakcie jednego sezonu to jaka jest szansa, że w końcu to się uda?

Trzeba ich pożegnać.
Sukcesy na własnym podwórku to jedno, ale pieniądze zarabia się w Europie a nie dzięki mistrzostwom Polski.
Czas coś wreszcie zmienić i nie dziwcie się, że klub co okienko sprzedaje ważną postać naszego klubu.

domin_czyzyny 30.12.2010 13:27

wiem wiem, najważniejsza jest klasa sportowa, którą dany zawodnik prezentuje.
Ale teraz będziemy musieli zastanowić się w jakim języku będziemy prowadzić doping ?

proponuję do wyboru: angielski, hiszpański, portugalski lub serbsko - chorwacki ;-)

Reyman to się w grobie przewraca, co to się porobiło z naszej narodowej Dumy!

Teqcontroller 30.12.2010 13:27

co do tego Bentley-a trzeba zwrócić uwagę że ma 21 lat i Wisła mogła by na nim zarobić w przyszłości.

martonas 30.12.2010 13:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1029661)
A transfery to nie jest zysk ? :) Generuje bo ciągle kogoś sprzedajemy za grube miliony.

Transfery to przychód...

Mario Nh 30.12.2010 13:47

A może w ubiegłym okienku drużyna nie została wzmocniona ponieważ brakowało choćby konkretnych nazwisk w notesie holendrów?

michi96d 30.12.2010 13:49

w ubiegłym okienku nie było u nas holendrów p;

Teqcontroller 30.12.2010 13:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 1029683)
A może w ubiegłym okienku drużyna nie została wzmocniona ponieważ brakowało choćby konkretnych nazwisk w notesie holendrów?

Ich nie było w przerwie letniej :P

a te dwa transfery to były załataj dziury na szybkiego i pewnie bez wszelkiego namysłu byle żeby byli.

Feniks1983 30.12.2010 13:55

Dzizas ludzie ogarnijcie sie. Wielka histeria bo Brozki odchodza. No i co z tego? Zycie toczy sie dalej. Przyjda inni i tez bedzie dobrze. Naprawde wierzycie ze Maaskant z Stanem przyszli do Nas i tak o lekka reka pozwalaja na rozbijanie druzyny? Jesli taki byl zamysl od poczatku to mogli zatrudnic tylko Maaskanta i dac sobie spokoj z dyrektorem sportowym. Sami co chwile podkreslamy ze Stan to czlowiek rozpoznawalny ktory ma glowe do transferow, ktory jest rozpoznawalny na swiecie. Myslicie ze pozowolilby swoim Nazwiskiem firmowac rozbijanie druzyny bez wzmocnien ktore pozowolilby Jej utrzymac a byc moze i zwiekszyc poziom? Do tej pory trzymamy sie tylko faktow prasowych, nikt nawet pismaki nie wiedza co sie dzieje wiec trzeba poczekac do Stycznia jak otworzy sie okno. Ok odejda bracia B? Brawo dla nich, zarobia na emeryture, My ich bedziemy wspominac za zaslugi dla Wiselki, jakos ich pewnie sie uchonoruje i beda nowi ktorych bedziemy wielbic. Tak wiec glowa do gory i z wieksza wiara w ten 2011 rok podejdzmy a moze okazac sie ze jednak klub sie rozwija i idzie w dobrym kierunku. Nawet jesli kadra bedzie sie skladac w wiekszosci z obcokrajowcow.

michi96d 30.12.2010 14:04

tak tylko ten nasz wielki Stan nie zrobił żadnego konkretnego od 5 lat

tofik 30.12.2010 14:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martonas (Post 1029680)
Transfery to przychód...

Tak się składa że zysk z transferów odejmując wydaki na Bunozy Riosy itd wyniósł 20 milionów złotych.
Więc niech mi nikt nie wciska kitu, że Bogusław coś musi dokładać. Nawet przy braku własnego stadionu przez rok nie wyszliśmy na minus.
Brak $ z marketingu ? Cóż jak sobie pościelisz tak się wyśpisz.

Mario Nh 30.12.2010 14:08

Nie było holendrów, nie było "pionu", nie było wizji budowy drużyny, nie było skautów, nie było nazwisk.

Po coś się zatrudnia tych kilku ludzi i płaci im ciężkie pieniądze. Będą transfery, ja w to wierze :pobity:

Pyniu85 30.12.2010 14:15

Czasem mówi się o wymianie pokoleniowej, może to dla Wisły ostatni gwizdek by na nich zarobić a dla braci by wyjechać do w miarę silnego klubu? Celem Wisły jest wzmacniać się (tak mówią Holendrzy) a ludzie którzy przyjdą w ich miejsce będą wzmocnieniem...

Baala 30.12.2010 14:16

Basałaj jednak zna się na swoim fachu. Nikt nie potrafił tak rozłożyć tej drużyny jak on. Jeszcze w jakim stylu to robi, przecieki do prasy i na forum kogo to oni nie kupią, że Cupiał ostatni raz zaryzykuje i wyłoży wielką kase. W między czasie sprzedaż wszystkiego co nie koślawie biego i prosto kopie.

W ostatim okienku sprzedaliśmy całą obronę 4 podstawowych obrońców i według danych można powiedzieć że osłabiliśmy sie o 7pkt. W tej rundzie 27pkt sezon wcześniej 34pkt. Biorąc pod uwagę dwa sezony wcześniej 41pkt to można powiedzieć że osłabił skład o 14pkt!. Teraz zabiera się za ofensywe wszak zaraz czarne perły sprowadzimy. Jakiegoś Jamajczyka co w całej karierze strzelił tyle ile Brożek przez trzy rundy. Ale młody i nie Polak więc brać go! Jak odejdzie Paweł Brożek pewnie za góra 2mln to demontujemy całą linie ataku. Najlepszy strzelec i najlepszy asystent od 4 sezonow. Jak rozmontuje też atak to jestem ciekaw ile punktów uda sie zrobić w następnej rundzie 20?

Jak czytam że pare osób wręcz zachwycone że Paweł może odejść to aż ręce załamuje jacy tu są idioci na tym forum. Ktoś rzucił hasło sprzedać w zamian 3 nowych Rudnevsów kupić. Ja się pytam czemu nie pięciu? Ostatni napastnicy jakich sprowadzaliśmy to Beto, Christov, Paulista, Penksa, Kryszałowicz, Svitlica, Ćwielong, Radovanovic(czy jakos tak) generalnie nedza, szrot nie nadająca się nawet do Cracovi. Może oprócz Paulisty który chociaż szybko biegał, ale gdzie mu do Brożka. Trzeba być wyjątkowo, ale to wyjątkowo naiwny by myśleć, że uda się w końcu sprowadzić sensownego napastnka.

Pyniu85 30.12.2010 14:23

Panowie spokojnie...nie popadajmy w panikę, Telefonika miała dosyć dobry rok, Cupiał wreszcie doczekał się stadionu i z pewnością nie jest to człowiek, który w tym momencie chce oszczędzać... gdyby tak było to nie zatrudniał by Holendrów.. poza tym jaki czynnik charakteryzuje ligę holenderska? to że sprowadzają piłkarzy z przeróżnych stron świata, niektóre drużyny to prawdziwe wieże babel... więc nie dziwmy się, że szukają piłkarzy wszędzie gdzie się da

rw88 30.12.2010 14:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rw88 (Post 1029671)
I uważam, że Brożek w formie z poprzedniego sezonu i tego aktualnego jest spokojnie do zastąpienia, Lechowi udało się dosyć udanie zastąpić Lewandowskiego, więc tym bardziej Wisła jest w stanie udanie zrekompensować sobie brak Pawła. Grunt to kupić w jego miejsce nie jednego zastępce, a takich trzech POTENCJALNYCH Rudnevsów, każdego w cenie plus minus 500-600 tys. euro, do nich dorzucić jednego młodego chłopaka z ME lub niższej ligi, w stylu Jankowskiego czy Kucharczyka - wtedy pewność, że przynajmniej jeden wypali byłaby większa.

Jeśli tak wyglądałoby zastąpienie Pawła, to jestem jak najbardziej za, bo z pewnością wyszłoby to Wiśle na dobre. Problem w tym, że jest to mało prawdopodobne...Skończyłoby się pewnie na jednym napastniku ze średniaka z Serbii czy Słowacji, plus jakiegoś jednego szrota bez kontraktu.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Baala (Post 1029703)
Jak czytam że pare osób wręcz zachwycone że Paweł może odejść to aż ręce załamuje jacy tu są idioci na tym forum. Ktoś rzucił hasło sprzedać w zamian 3 nowych Rudnevsów kupić. Ja się pytam czemu nie pięciu? Ostatni napastnicy jakich sprowadzaliśmy to Beto, Christov, Paulista, Penksa, Kryszałowicz, Svitlica, Ćwielong, Radovanovic(czy jakos tak) generalnie nedza, szrot nie nadająca się nawet do Cracovi. Może oprócz Paulisty który chociaż szybko biegał, ale gdzie mu do Brożka. Trzeba być wyjątkowo, ale to wyjątkowo naiwny by myśleć, że uda się w końcu sprowadzić sensownego napastnka.

Podkreśliłem u siebie SŁOWA KLUCZE mojej wypowiedzi, które warto by było żebyś przeanalizował i dopiero potem ocenił kontekst zdania - oczywiście jeśli pijesz do mnie swoją wypowiedzią, wtedy też wizyta u okulisty jest moim zdaniem wskazana.

Watts 30.12.2010 14:25

Cytat:

Ostatni napastnicy jakich sprowadzaliśmy to Beto, Christov, Paulista, Penksa, Kryszałowicz, Svitlica, Ćwielong, Radovanovic(czy jakos tak) generalnie nedza, szrot nie nadająca się nawet do Cracovi. Trzeba być wyjątkowo, ale to wyjątkowo naiwny by myśleć, że uda się w końcu sprowadzić sensownego napastnka.
Bo sprowadzał ich debil Engel, matoł Okuka, "menago" Skorża i szereg innych nieudaczników do spółki z dystrybutorami szrotu ładnie nazywanych "menedżerami". Proszę Cię, nie wplataj jakiejś metafizyki do sportowego biznesu. To że kupiliśmy Deciego miliard lat temu i był chujograjem to nie znaczy, że każdy następny kopacz z Kraju Kawy będzie amatorem.

Feniks1983 30.12.2010 14:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Baala (Post 1029703)
Basałaj jednak zna się na swoim fachu. Nikt nie potrafił tak rozłożyć tej drużyny jak on. Jeszcze w jakim stylu to robi, przecieki do prasy i na forum kogo to oni nie kupią, że Cupiał ostatni raz zaryzykuje i wyłoży wielką kase. W między czasie sprzedaż wszystkiego co nie koślawie biego i prosto kopie.

W ostatim okienku sprzedaliśmy całą obronę 4 podstawowych obrońców i według danych można powiedzieć że osłabiliśmy sie o 7pkt. W tej rundzie 27pkt sezon wcześniej 34pkt. Biorąc pod uwagę dwa sezony wcześniej 41pkt to można powiedzieć że osłabił skład o 14pkt!. Teraz zabiera się za ofensywe wszak zaraz czarne perły sprowadzimy. Jakiegoś Jamajczyka co w całej karierze strzelił tyle ile Brożek przez trzy rundy. Ale młody i nie Polak więc brać go! Jak odejdzie Paweł Brożek pewnie za góra 2mln to demontujemy całą linie ataku. Najlepszy strzelec i najlepszy asystent od 4 sezonow. Jak rozmontuje też atak to jestem ciekaw ile punktów uda sie zrobić w następnej rundzie 20?

No dobra. Zalozmy ze Brozek jednak zostaje, dostaje kontrakt, gra az do konca karieru u Nas i co? Wedlug Twoich zalozen to skoro obecnie niektorzy z Nas sa naiwni ze kogos znajdziemy sensownego to co potem bedzie, tez pewnie nikog nie uda sie znalesc? Tez nie ma gwarancji ze kupimy lub znajdziemy za free dobrego napastnika. A i sztucznie lub farmakologicznie nie mozna wydluzac zycia i sprawnosci fizycznej Brozkowi. Ok Pawel bardzo duzo robi dla Nas, ale tak samo duzo robil Glowa, wczesniej Zuraw z Frankiem i Szymek. Wiadomo ze sprzedaz kazdego z nich jest wielka strata ale to jest normalna kolej rzeczy. Skoro ma szanse sie rozwijac i zarobic duzo kasy to dlaczego ma zostac w Polskiej dziurze ligowej gdzie wiecznie jest koprupcja, uklady i osmieszanie sie nawzajem przez wszystkich? Ja mu zycze jak najlepiej i wierze ze sobie tam poradzi a My bedziemy potrafili znalesc kogos na Jego miejsce.

flamengista 30.12.2010 14:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martonas (Post 1029559)
Ja wiem że do tej pory to tak wyglądało że sprzedawaliśmy i same odpady w zastępstwie przychodziły, ale teraz w przeciwieństwie do lat ubiegłych (pozdro dla Zdzisia) mamy jakichś profesjonalistów od transferów, więc jeśli tylko Stanowi uda się nieco wymaglować prezesa na jakieś transfery gotówkowe to może nie będzie tak źle.

Słuchaj, może być nawet Mourinho na ławce i siatka skautów podkupiona z Arsenalu Londyn. Ale jak Cupiał nadal będzie blokował transfery, zwlekał z decyzją w nieskończoność (a w międzyczasie zniecierpliwiony zawodnik przyjmuje inną ofertę) - to zostaniemy z ręką w nocniku.

Prawda jest taka - jeśli sprzedamy Pawła Brożka - to wszystko jest jasne. Zarząd i właściciel klubu robią nas w bambuko, a oprócz nas również Roberta Maaskanta. Czyli powtarza się wariant z Danem Petrescu.

Można nie lubić i nie cenić Mariusza Pawełka, ale jestem przekonany że Maaskant widział go w składzie Wisły i nie jest happy, że po 1 stycznia Mario prawdopodobnie od nas odejdzie. A już na pewno się wkurzy, jak się dowie że właśnie sprzedano jedynego przyzwoitego napastnika.

Chaveza też nie podpisaliśmy, ma się "wykazać" do końca sezonu. A potem okaże się, że jest za drogi.

Nie chciałem siać czarnowidztwa, ale przecież w poprzednim okienku pozyskiwaliśmy zawodników w większości na chwilę - Cikosz, Chavez, Żurawski, Branco. Teraz próba pozyskania obrońcy z Ghany na 2 lata, czyli też "na chwilę". Żadnej stabilizacji. Jedynie Wilk to zawodnik perspektywiczny, który jeszcze może się rozwinąć.

Sprzedaż Pawła Brożka to wywieszenie białej flagi, rezygnacja z walki o Mistrzostwo Polski. To samobój, antyreklama Wisły przed nadchodzącą rundą wiosenną, kiedy to trzeba będzie zapełnić nowy stadion kibicami.

Powiem szczerze - nie lubię być oszukiwany. Jak znowu osłabi się i tak tragicznie słabą Wisłę - i to jeszcze przed oficjalnym otwarciem okienka transferowego - to zapowiadam, że za taką cenę jak obecnie karnetu nie kupię. Dla zasady. Miłość do Wisły nie upoważnia klubu do dymania mnie, kibica. Bez Brożka Wisła zostaje automatycznie zdegradowana do poziomu ligowego średniaka - Śląska Wrocław, Górnika Zabrze, Zagłębia Lubin.

A za kiepski jakościowo produkt nie płaci się tyle samo, co za produkt markowy.

Niech się więc w zarządzie mocno zastanowią, bo takich kibiców jak ja jest więcej. Nasza cierpliwość jest na wyczerpaniu. Koniec osłabiania Wisły, pora na inwestowanie.

Mario Nh 30.12.2010 14:30

Rozejrzałem się trochę po tureckich forach. Na większości z nich kibice TS piszą, że ten zawodnik ich nie przekonuje, zdają się nie wierzyć w te plotki przypominając, ze ten piłkarz ma przyjść już "od 10 lat". O Piotrze cisza.

Jonasz 30.12.2010 14:32

wydaje mi się, że Valcx i Maaskant są już na tyle długo z drużyną, że wiedzą kogo mogą pożegnać i kim pożegnaną osobę zastąpić. Oni mają przedstawione zadanie - zdobycie MP i awans w pucharach, więc jeżeli nie widzieliby możliwości osiągnięcia tych celów bez Brożka to pewnie by protestowali.
westersyl - być może nie pamiętasz, ale Głowa sam chciał odejść - pieniądze jakie dostaliśmy za niego były naprawdę godne - a on i tak więcej się leczy niż gra - jak nie poszedłby do Turków, to nie mielibyśmy pewnie ani kasy ani zawodnika. Marcelo też był nie do zatrzymania - kasa na stół i koniec!
Nie problem w tym, żeby zawodnicy odchodzili - niech odchodzą - problem w tym, żeby już wcześniej mieć ich godnych następców. Pod tym względem od długiego czasu mieliśmy bałagan. Wydaje mi się, że panowie V i M dzięki swoim kontaktom i doświadczeniu opanują sytuację.
Brożek Piotr, Brożek Paweł, Marcelo, Diaz, Głowacki - niby bardzo mocne nazwiska, ale jak sam wiesz Ci piłkarze otrzymywali baty od Karabachów i Levadii .
Może jest tak, że większość mają stanowić zawodnicy zagraniczni, m.in po to, żeby wyplenić ten nasz polski minimalizm w podejściu do obowiązków i dopiero później, w przyszłości będą dobierani młodzi polscy piłkarze, którzy tej mentalności będą nabierać przy zagraniczniakach.
Powiedzcie czy będziecie szczęśliwi, jeśli po sprzedaży tych zawodników przyjdą trochę mniej znani, z których Maaskant zrobi taką pakę jak Petrescu zrobił w Unizrecei i z podobnymi sukcesami? Może zamiast integrować drużynę Maaskant zacznie ją po prostu trenować?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:30.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl