Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

KMZ 29.12.2010 09:54

co do Łagiewki , wydaję mi się że był by on godnym zastępca Głowackiego ;) środek Łagiewka-Chavez myśle że było by to dość ciekawe ! ;]

emjot 29.12.2010 10:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz_19 (Post 1029197)
Ten Jamajczyk byłby idealnym wzmocnieniem, przede wszystkim liga norweska jest uważam nie gorsza od naszej i co ważne, chłopak jest tam gwiazdą. Takich piłkarzy powinniśmy ściągać, a nie szrot typu Bogdanovic o którym wyczytałem w futbolnews...

idę o zakład że wiesz dokładnie to samo o Bogdanoviciu i o Lutonie Sheltonie
tyle ile napisali w gazetach
czyli gówno
bo podejrzewam że ani jednego ani drugiego na oczy nie widziałeś
i już osądzasz kto jest szrotem a kto będzie idealnym wzmocnieniem

Matejas_ 29.12.2010 10:19

Może i Krzysiek nie byłby złym piłkarzem, tylko ostatni rok coś nie grał regularnie... nie wiem czy problemy na linii zawodnik trener czy kontuzje? Przemawia za nim ogromne doświadczenie mimo 27 lat.

tomasz_19 29.12.2010 10:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1029201)
idę o zakład że wiesz dokładnie to samo o Bogdanoviciu i o Lutonie Sheltonie
tyle ile napisali w gazetach
czyli gówno
bo podejrzewam że ani jednego ani drugiego na oczy nie widziałeś
i już osądzasz kto jest szrotem a kto będzie idealnym wzmocnieniem

kto Twoim zdaniem jest bardziej godnym zainteresowania piłkarzem, piłkarz który gra i strzela bramki (Valerenga, wicemistrz kraju), czy ten który przesiaduje na ławce i gra ogony (abstrahując od faktu czy go trener lubi czy nie) Liga norweska i serbska nie różnią się znacząco poziomem... domniemam, że Jamajczyk jest dobrym piłkarzem skoro gra w wicemistrzu kraju i jest do tego skuteczny.

zresztą o czym my rozmawiamy, Ci dwaj zawodnicy mają różną charakterystykę, grają na 2 różnych pozycjach... u nas pozycja napastnika wymaga wzmocnień bardziej niż środek pomocy... każdy skuteczny napastnik jest mile widziany.

emjot 29.12.2010 11:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz_19 (Post 1029206)
kto Twoim zdaniem jest bardziej godnym zainteresowania piłkarzem, piłkarz który gra i strzela bramki (Valerenga, wicemistrz kraju), czy ten który przesiaduje na ławce i gra ogony (abstrahując od faktu czy go trener lubi czy nie) Liga norweska i serbska nie różnią się znacząco poziomem... domniemam, że Jamajczyk jest dobrym piłkarzem skoro gra w wicemistrzu kraju i jest do tego skuteczny.

zresztą o czym my rozmawiamy, Ci dwaj zawodnicy mają różną charakterystykę, grają na 2 różnych pozycjach... u nas pozycja napastnika wymaga wzmocnień bardziej niż środek pomocy... każdy skuteczny napastnik jest mile widziany.

Godnym zainteresowania wg. kogo? Ciebie? czy Valckxa który jak sądzę dobrze wie, że Sobol lepszy już nie będzie. A i młodszy takoż.
Jamajczyk jest dobry bo gra Serb zły bo nie gra :lol:
genialne
za czasów gry Sheltona w United stwierdziłbyś że to Jamajczyk jest be bo nie grał
a Bogdanović w zeszłym sezonie był cacy bo zagrał 32 spotkania i miał 6 bramek i 6 asyst
:lol:

rbawi mnie twoja argumentacja bo nie bierzesz pod uwagę np. tego że trener CZB na tę chwilę uważa że pożyteczniejszym, szybszym, bardziej pracowitym, ofensywnym lub bardziej defensywnym (ze względu na preferowany styl gry i taktykę zespołu) czy po prostu bardziej mu się podobającym jest zawodnik XYZ który gra za Bogdanovicia :lol:
na tę konkretną chwilę. Ale nie wiadomo co będzie za 2-3 spotkania, kiedy okaże się że np. rywal B. się połami i wejdzie "nasz" Serb który nagle odpali.... i co wtedy wg. Ciebie będzie już świetnym znakomitym kopaczem bo ... gra?
to tak jakby stwierdzać że nie ma co się np. interesować Mascherano bo w Barcy nie gra a gra Bousquets
wniosek z tego wyprowadziłbyś taki że Mascherano jest beznadziejny
a nie jest :lol:

pierdek18 29.12.2010 11:16

http://sport.onet.pl/pilka-nozna/glo...wiadomosc.html

jak myślicie kolejna Wielka plotka czy jest w tym troszkę prawdy??

http://www.sportowefakty.pl/pilka-no...-wisla-krakow/ .............

tomasz_19 29.12.2010 11:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1029209)
rbawi mnie twoja argumentacja bo nie bierzesz pod uwagę np. tego że trener CZB na tę chwilę uważa że pożyteczniejszym, szybszym, bardziej pracowitym, ofensywnym lub bardziej defensywnym (ze względu na preferowany styl gry i taktykę zespołu) czy po prostu bardziej mu się podobającym jest zawodnik XYZ który gra za Bogdanovicia :lol:

na tę konkretną chwilę. Ale nie wiadomo co będzie za 2-3 spotkania, kiedy okaże się że np. rywal B. się połami i wejdzie "nasz" Serb który nagle odpali.... i co wtedy wg. Ciebie będzie już świetnym znakomitym kopaczem bo ... gra?
to tak jakby stwierdzać że nie ma co się np. interesować Mascherano bo w Barcy nie gra a gra Bousquets

Co Cię tak bawi? Czyżby to, że interesujemy się zawodnikiem który jest słabszy od swojego konkurenta w składzie CZB? Gość błysnął w jednym sezonie i to wg Ciebie podstawą do tego żeby twierdzić, że u nas czy gdziekolwiek indziej "odpali". Jeżeli ktoś jest dobry to trener zawsze znajdzie dla niego miejsce w zespole, no chyba, że świadomie sadza na ławce dobrego zawodnika co wg mnie było by zagraniem na niekorzyść drużyny... przykładów jest multum, choćby Junior Diaz który przychodził do nas jako lewy obrońca a został przemianowany na ŚPD... a dlaczego? bo trener poznał się na jego umiejętnościach i nie chciał z niego rezygnować... czy tego chcesz czy nie to ten łepek z CZB pełni rolę zapchajdziury i teraz dostał kolejnego kopa w postaci umieszczenia go na liście transferowej... czy tak się robi z dobrymi zawodnikami? I don't think so...

A co do Sheltona to widać, że ten koleś ma umiejętności strzeleckie i nie jest gwiazdką jednego sezonu, a że gra i strzela do tego bramki to dobrze bo jak mówi stare porzekadło "jesteś tak dobry jak Twój ostatni mecz" :) a jak wiesz Shelton w swoim ostatnim meczu sezonu strzelił gola :P

dobra nie będę już kontynuował tej bitwy na argumenty, Ty masz swoje zdanie, ja swoje i go nie zmienię podobnie jak Ty, który uważa, że tylko jego prawda jest prawdziwa....

emjot 29.12.2010 11:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz_19 (Post 1029223)
Co Cię tak bawi? Czyżby to, że interesujemy się zawodnikiem który jest słabszy od swojego konkurenta w składzie CZB? Gość błysnął w jednym sezonie i to wg Ciebie podstawą do tego żeby twierdzić, że u nas czy gdziekolwiek indziej "odpali". Jeżeli ktoś jest dobry to trener zawsze znajdzie dla niego miejsce w zespole, no chyba, że świadomie sadza na ławce dobrego zawodnika co wg mnie było by zagraniem na niekorzyść drużyny... przykładów jest multum, choćby Junior Diaz który przychodził do nas jako lewy obrońca a został przemianowany na ŚPD... a dlaczego? bo trener poznał się na jego umiejętnościach i nie chciał z niego rezygnować... czy tego chcesz czy nie to ten łepek z CZB pełni rolę zapchajdziury i teraz dostał kolejnego kopa w postaci umieszczenia go na liście transferowej... czy tak się robi z dobrymi zawodnikami? I don't think so...

A co do Sheltona to widać, że ten koleś ma umiejętności strzeleckie i nie jest gwiazdką jednego sezonu, a że gra i strzela do tego bramki to dobrze bo jak mówi stare porzekadło "jesteś tak dobry jak Twój ostatni mecz" :) a jak wiesz Shelton w swoim ostatnim meczu sezonu strzelił gola :P

dobra nie będę już kontynuował tej bitwy na argumenty, Ty masz swoje zdanie, ja swoje i go nie zmienię podobnie jak Ty, który uważa, że tylko jego prawda jest prawdziwa....

nie ma to jak przypisywać komuś swoje widzimisię
nevermind
to że nie zrozumiałeś moich intencji przeżyję...
powtórzę tylko że nie widziałeś ani jednego ani drugiego
a już ich klasyfikujesz i twierdzisz że jeden jest spoko a drugi to szrot

ja tylko uważam że nie jesteśmy nie widząc ich na boisku realnie ocenić że Jamajczyk jest świetny i będzie na bank wzmocnieniem a Bogdanović do niczego się nie nada
amen

rikut1906TSW 29.12.2010 11:58

JAk dla mnie Brożkowie mogą odejść w tym okienku transferowym
ostatnia okazja aby zarobić na P>Brożku

tomasz_19 29.12.2010 12:05

Brożki do Trabzonu...

http://www.sportowefakty.pl/pilka-no...-trabzonsporu/

Lider tureckiej Super Lig ma zapłacić Wiśle w sumie 4 mln euro. hehe to by była checa

gromaders 29.12.2010 12:13

Jeśli była by to prawda to sprzedawać od razu i jeszcze bilet na samolot zakupić, ale wątpię żeby dali za nich dwóch 4 bańki, Pawła było by na pewno szkoda, zasadniczo zostalibyśmy bez napastnika

westersyl 29.12.2010 12:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz_19 (Post 1029228)
Brożki do Trabzonu...

Lider tureckiej Super Lig ma zapłacić Wiśle w sumie 4 mln euro. hehe to by była checa

Niech wezmą sobie Piotrka za 1 mln :).
Pawła trzeba zostawić, dać mu nowy kontrakt, on daję temu zespołowi ogromną wartość sportowa, dodatkowo w kwestii marketingowej daje klubowi dużo.
Jego miejsce jest Wiśle. Drugiego takiego Pawła mieć w najbliższej przyszłosci już mieć nie będziemy.
Jestem z tym aby dać mu nowy kontrakt po którego podpisaniu on wypowiada słowa: Zostaje w Wiśle do końca kariery.

emj10 29.12.2010 12:16

Tak się zastanawiam, czemu Waszym głównym kierunkiem transferów z klubu był zawsze Trabzonspor?

michu-k 29.12.2010 12:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1029232)
Tak się zastanawiam, czemu Waszym głównym kierunkiem transferów z klubu był zawsze Trabzonspor?

Dużo dają, czy więcej się przejmować? :D

skeba 29.12.2010 12:25

Cytat:

Jeśli była by to prawda to sprzedawać od razu i jeszcze bilet na samolot zakupić, ale wątpię żeby dali za nich dwóch 4 bańki, Pawła było by na pewno szkoda, zasadniczo zostalibyśmy bez napastnika
Znając działaczy to by te pieniądze zatrzymali dla siebie, a sprowadzili graczy pokroju Boukhariego, czy Żurawskiego.

4mln zł chyba redaktorzy zapomnieli napisać. Zwłaszcza, że Tabzonspor nigdy wielkich pieniędzy nie dał, a z tego co pamiętam to zawsze o 100-200 tys euro się z nimi kłóciliśmy, więc opamiętajcie się.

Piotrek - 500 tys euro
Paweł - maks 1.5 mln euro

jendrus 29.12.2010 12:25

Wszyscy się kłócicie fajnie, ale jak przyjdzie Izraelczyk Jamjczyk, Ghanijczyk i jeszcze ktos z zagranicy a odejdzie Pawełek, Brożek x2 To już u nas się nie dogadają. Wiem żeby budować wielką Wisłę muszą na bazie "dobrych" zawodników z zagranicy bo nasi z podobnymi umiejętnościami słabsi ale dojdzie do tego ze będzie jeden polak Sobol i 10 obcokrajowców jak w liverpoolu....
A g ja nie wieże w żadne "obserwacje" Wisły jakie są podawane ... Nie mają czego się uczepić i wymyślają jak to pismaki..

emj10 29.12.2010 12:27

Może i dają dużo, ale czy faktycznie mają te pieniądze. Przecież już była sytuacja, że transfer Żurawskiego do Trabzonsporu był unieważniony przez brak gwarancji bankowych. Podobnie sytuacja się miała bodajże z Iwańskim.

Cichy 29.12.2010 12:27

Najwyraźniej, odkąd dostali od nas ciężki w....... w '98, uważnie nas obserwują :-)
Poza tym jak pisał przedmówca, płacą nieźle i Wiśle i zawodnikom.

filemon 29.12.2010 12:28

Cytat:

Brożki do Trabzonu...

przede wszystkim byłby to dobry biznes :D

TeeS 29.12.2010 12:35

Stary numer. Do prasy zaczynają przeciekać nazwiska, które są "o krok od Wisły". W miedzyczasie sprzedaje się 1-2 graczy, na których jest jeszcze popyt (tutaj Brożków). W tydzień po tym fakcie zaczynają się pojawiać kolejne informacje: XX nie dla Wisły, YY wybrał klub z Europy Zachodniej / Rosji. Z planowanych szumnie w mediach wzmocnień zrealizowanych zostaje 0. Ostatecznie do Krakowa trafia jeden lub dwóch no-name'ów z kartą na ręce.

W gazetach zaczynają się pojawiać informacje, że teraz nie wyszło... ale w W NASTĘPNYM OKIENKU TRANSFEROWYM.. cały świat padnie przed Wisłą na kolana a jej właściciel już teraz zarezerwował co najmniej 10 milionów euro na transfery do klubu.

Coś mi się wydaje, że podobnie będzie i tym razem. Choć oczywiście chciałbym się mylić i mam nadzieję, że holenderski zaciąg jednak pokaże nam "inną jakość"...

pozdrawiam

BRTS39 29.12.2010 12:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1029209)
Godnym zainteresowania wg. kogo? Ciebie? czy Valckxa który jak sądzę dobrze wie, że Sobol lepszy już nie będzie. A i młodszy takoż.
Jamajczyk jest dobry bo gra Serb zły bo nie gra :lol:
genialne
za czasów gry Sheltona w United stwierdziłbyś że to Jamajczyk jest be bo nie grał
a Bogdanović w zeszłym sezonie był cacy bo zagrał 32 spotkania i miał 6 bramek i 6 asyst

Podpisuje sie obiema rękoma, może Bogdanovic dostał niezłych konkurentów w składzie?? Dobrze że piłkarzy u nas dobiera Stan Valckx a nie Tomasz 19. :rotfl:

emj10 29.12.2010 12:49

Z perspektywy pozycji w tabeli Trabzonsporu (lider i 5 punktów przewagi) wzmocnienie zespołu Brożkami wydaje się być jak najbardziej uzasadnione. Media zagraniczne piszą jeszcze o Cleo, więc zapowiadają się transfery idące w miliony euro.

tomsts 29.12.2010 12:50

Szczerze mówiąc, nie jestem zwolennikiem sprzedaży Pawła Brożka. Patrząc na aktualne realia na rynku transferowym, naprawdę ciężko będzie zastąpić go jakimś sensownym napastnikiem, nawet za kasę z ewentualnego transferu. Paweł się zacina, ma oczywiście wady, ale nie można mu odmówić nosa, umiejętności zastawienia się. Poza tym potrafi strzelić 'z niczego' ważne bramki, jak choćby z Legią. Zauważcie, że system w którym teraz grała Wisła jest dość ciężki dla jedynego napastnika. Gra jest wyprowadzana jednym podaniem do przodu, gdzie Paweł musi przetrzymać piłke, zastawić się i najczęsciej czekać na kolegów :) Jezeli uwazacie ze za Pawła zakupimy kogoś kto taka piłkę przyjmie i popędzi na bramkę rywala z sukcesem przedzierając się przez obronę i jeszcze strzeli - to zejdzcie na ziemię. Podsumowując - Brozio to dobry napastnik, i jeśli Wisła zacznie grać na tyle dobrze, że bedzie stwarzać sobie (jak dawniej) sytuacje (!) to na pewno taki napsatnik wystarczy nam nie tylko na ligę, ale myślę, że na walkę w Europie też.

Inna sprawa z Piotrkiem. Nie gra, na treningach nie przekonuje Maaskanta. Nie widzę przeszkód ażeby go spieniężyć. Z tym, że jeśli mają to być grosze, to może lepiej niech i on zostanie ;)

Kandzior 29.12.2010 12:57

Dobry biznes to raz, ale dwa to już niestety to, że nie miałby kto strzelać bramek dla Wisły. Patryk Małecki nie zawsze strzela a my póki co czekamy na wzmocnienie ofensywy, więc sprzedaż przynajmniej Pawła jest dość ryzykowna według mnie.

dynek.pl 29.12.2010 13:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez filemon (Post 1029241)
przede wszystkim byłby to dobry biznes :D

dla kogo dobry ? dla Cupiała chyba tylko

w tych nazwiskach, ktore padaja w mediach najlepsze jest to, ze to sa naprawde
ciekawi pilkarze, ktorzy powinni byc w zasiegu finansowym klubu z takimi aspiracjami
jak Wisla (oczywiscie my mamy tylko aspiracje, a finansów brak)

canarinhos 29.12.2010 13:04

http://wisla-online.pl/news/trabzons...a-brozkow-1493

Chyba te 4 mln euro to faktycznie przesada...

gizmowisla 29.12.2010 13:16

Dajcie spokoj - sezon ogórkowy - dziennikarze tez musz z czegos zyc . Nikt nie da za Brozkow 4 mln - a naewt jesli to i tak te pieniadze nie beda racjonalnie wydane na wzmocnienia ..... Marcelo, Diaz, Glowa ... przestancie sie podniecac - taki i podobnych newsow w styczniu i lutym bedzie jeszcze bardzo duzo

tofik 29.12.2010 13:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TeeS (Post 1029247)
Stary numer. Do prasy zaczynają przeciekać nazwiska, które są "o krok od Wisły". W miedzyczasie sprzedaje się 1-2 graczy, na których jest jeszcze popyt (tutaj Brożków). W tydzień po tym fakcie zaczynają się pojawiać kolejne informacje: XX nie dla Wisły, YY wybrał klub z Europy Zachodniej / Rosji. Z planowanych szumnie w mediach wzmocnień zrealizowanych zostaje 0. Ostatecznie do Krakowa trafia jeden lub dwóch no-name'ów z kartą na ręce.

W gazetach zaczynają się pojawiać informacje, że teraz nie wyszło... ale w W NASTĘPNYM OKIENKU TRANSFEROWYM.. cały świat padnie przed Wisłą na kolana a jej właściciel już teraz zarezerwował co najmniej 10 milionów euro na transfery do klubu.

Coś mi się wydaje, że podobnie będzie i tym razem. Choć oczywiście chciałbym się mylić i mam nadzieję, że holenderski zaciąg jednak pokaże nam "inną jakość"...

pozdrawiam

Co mogą za jakość nam Holendrzy zaoferować nie dysponując pieniędzmi i wolną ręką w sprawie transferów ? Raczej nic.
Żeby jeszcze pieniądze z transferów były w większym procencie reinwestowane. Wtedy możnaby takich Brożków z pocałowaniem ręki do Trabzonu wysłać.
Ale nie są i jestesmy w dupie totalnej.

Derek_89 29.12.2010 13:25

A może turasy kożystają poprostu ze strony transfermarkt ;)

Piotr Brożek
http://www.transfermarkt.de/de/piotr...ler_14893.html

Paweł Brożek
http://www.transfermarkt.de/de/paweł...ler_14909.html

... każdy umiący liczyć widzi ze kwota jaką są warci obaj to 4,9 mln ojro, Turcy dają 4 mln i modlą się żeby p. Cupiał zaakceptował ich propozycje bo zaoszcządzą 900 k ojro :)

JrQ- 29.12.2010 13:32

Jeśli te 4 mln euro to prawda, to ja bym sprzedał Pawła z Piotrkiem.
Jasne, z Wisłą od zawsze, ale od ponad roku zespołowi wiele nie dają, a Paweł chyba już nigdy nie strzeli więcej niż 15 goli na sezon.

Co do tego z Izraela, to gdyby do nas trafił byłoby super, bo to by też oznaczało, że odejdzie Garguła/Jirsak. Osobiście oponowałbym za pozbyciem się tego pierwszego, a nawet obu. Jak dla mnie obaj są zbędni. W razie czego grałby ten Melikson, a na zmianę np Mączyński.

Zobaczymy kto przyjdzie, w każdym razie z Wisłą łączone są w tym oknie bardzo ciekawe nazwiska. Mam nadzieję, że coś jest na rzeczy, a nie że obudzimy sie za dwa miesiące z jakimiś rezerwowymi klubów z 2 lig czeskich.

lorddavy 29.12.2010 13:33

Jak sprzedamy Pawła Brożka a kupimy za niego jakiegoś Robaka czy jakiś inny zagraniczny pseudo wynalazek to staniemy się klubem środka tabeli.

gianbuffon 29.12.2010 13:37

Nie podniecajcie się tak. To tylko plotka dziennikarzy, którzy przecież z tego żyją.
Turcy na pewno tyle kasy nie dadzą. Paweł jest teraz wart ok. 2-2,5 mln euro. Szkoda, że repra już nie gra, bo po ostatnim meczu cena na pewno poszła w górę. Natomiast Piotrek ostatnio grzeje ławę, więc kasa mocno poleciała w dół. 700-800 tys. euro to jest max. Myślę, że nie dadzą więcej niż 3 mln.

Po za tym nawet jakby Wisła ich sprzedała to co później? Jesteście tak naiwni, myśląc że Cupiał całą kwotę przeznaczy na ich następców? Na pewno nie. A nawet jakby, to gdzie znajdziecie takich dwóch Polaków, którzy potrafią zrobić atmosferę w druzynie? Aktualnie mamy w składzie trzech zawodników (Małecki i Brożkowie), którzy wiedzą jakie znaczenie ma mecz z Cracovią, nie mówiąc już o Lechu, Legii...

flamengista 29.12.2010 13:47

Świetnie, dają 4 mln € za Brożków - sprzedawać! W ataku mamy kłopot bogactwa - zdrowy jak koń i megaskuteczny Boguski konkuruje z wiecznie młodym i superszybkim Żurawskim. A przecież na szpicy może jeszcze grać Małecki - zdyscyplinowany do bólu i zawsze widzący kolegów na boisku.

Sprzedawanie Pawła Brożka w sytuacji, gdy nie ma parcia na finanse (w zeszłym okienku sprzedaliśmy graczy za min 4 mln €) jest szczytem kretynizmu. Piłkarz właśnie wraca do dawnej, świetnej formy. Co oznacza szansę na ok. 20 goli w lidze i niebagatelny wkład w walkę o najwyższe pozycje, włącznie z Mistrzostwem Polski. A miejsce w pierwszej trójce daje nam spore profity finansowe, o które bez skutecznego napastnika będzie niezwykle trudno.

Zastąpienie Pawła Brożka nie będzie łatwe, bo:
a) Nigdy nie inwestowano pieniędzy z transferów na zakup wielkich gwiazd, a taką (w warunkach polskich) jest właśnie Brożek
b) Pozyskanie napastnika klasy Pawła Brożka to horrendalne koszty na transfer i kontrakt oraz wygranie z konkurencją, która ma na ogół lepsze argumenty

Dlatego w sytuacji, gdy zaczynają się pojawiać plotki transferowe n.t. Pawła racjonalnym posunięciem klubu byłaby oferta nowego, gwiazdorskiego kontraktu. Myślę, że 400 tys. € (motywacyjnego) kontraktu jest jak najbardziej w zasięgu finansowym Wisły. Podpisanie nowej, najlepiej 5-letniej umowy daje nam też dodatkowe zabezpieczenie - zawodnik nie będzie mógł w najbliższym czasie skorzystać z Prawa Webstera.

wislak68 29.12.2010 13:51

4 mln EUR za Brożków wydaje się być wysoką ceną i trudno uwierzyć że Turasy mogły złożyć taką ofertę (no chyba że w dwu ratach po 2 mln EUR z których ta druga za wieczne nigdy). Ale jeśli to prawda a Stan ma na oku jakiegoś fajnego napadziora za 1-2 mln EUR (na konkurencyjnej stronie padało nazwisko jakiegoś knedla, w PS pisali kiedyś o Cleo, itp) to trzeba by chyba było wchodzić w ten interes. Aczkolwiek powiem szczerze: Pawła było by szkoda ale business is business.
A jeśli chodzi o Żyda Meliksona to 600k EUR za transfer i 300k EURrocznego kontraktu to sporo kasy. Mam nadzieję że jeśli prawdziwe są informacje żydowskich gazet to Holendrzy wiedzą co robią. Bo dla mnie osobiście abym zaakceptował go w Wiśle to ten Żyd będzie musiał być wyraźnie lepszy od innych naszych zawodników.

Kurz 29.12.2010 14:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 1029272)
Świetnie, dają 4 mln € za Brożków - sprzedawać! W ataku mamy kłopot bogactwa - zdrowy jak koń i megaskuteczny Boguski konkuruje z wiecznie młodym i superszybkim Żurawskim. A przecież na szpicy może jeszcze grać Małecki - zdyscyplinowany do bólu i zawsze widzący kolegów na boisku.

Sprzedawanie Pawła Brożka w sytuacji, gdy nie ma parcia na finanse (w zeszłym okienku sprzedaliśmy graczy za min 4 mln €) jest szczytem kretynizmu. Piłkarz właśnie wraca do dawnej, świetnej formy. Co oznacza szansę na ok. 20 goli w lidze i niebagatelny wkład w walkę o najwyższe pozycje, włącznie z Mistrzostwem Polski. A miejsce w pierwszej trójce daje nam spore profity finansowe, o które bez skutecznego napastnika będzie niezwykle trudno.

Zastąpienie Pawła Brożka nie będzie łatwe, bo:
a) Nigdy nie inwestowano pieniędzy z transferów na zakup wielkich gwiazd, a taką (w warunkach polskich) jest właśnie Brożek
b) Pozyskanie napastnika klasy Pawła Brożka to horrendalne koszty na transfer i kontrakt oraz wygranie z konkurencją, która ma na ogół lepsze argumenty

Dlatego w sytuacji, gdy zaczynają się pojawiać plotki transferowe n.t. Pawła racjonalnym posunięciem klubu byłaby oferta nowego, gwiazdorskiego kontraktu. Myślę, że 400 tys. € (motywacyjnego) kontraktu jest jak najbardziej w zasięgu finansowym Wisły. Podpisanie nowej, najlepiej 5-letniej umowy daje nam też dodatkowe zabezpieczenie - zawodnik nie będzie mógł w najbliższym czasie skorzystać z Prawa Webstera.

Jeśli mielibyśmy pchnąć Brożków za 4 mln €, nie należy się zastanawiać nawet 5 minut. Problemem nie jest ich sprzedaż, ale brak pomysłu i być może chęci lub środków na wartościowe zakupy w ostatnich latach. Wierzę, jednak, że za kadencji Stana to się zmieni i nasz dyrektor jest przygotowany na każdy wariant. Bo jeśli nie i będzie to wyglądało tak jak do tej pory, to z Pawłem czy bez, Wisła przestanie się liczyć w najbliższych latach w walce o mistrza. W tej pesymistycznej wersji, dla Pawła będzie nawet lepiej, jeśli odejdzie...

Bambo1906 29.12.2010 14:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gianbuffon (Post 1029268)
Nie podniecajcie się tak. To tylko plotka dziennikarzy, którzy przecież z tego żyją.
Turcy na pewno tyle kasy nie dadzą. Paweł jest teraz wart ok. 2-2,5 mln euro. Szkoda, że repra już nie gra, bo po ostatnim meczu cena na pewno poszła w górę. Natomiast Piotrek ostatnio grzeje ławę, więc kasa mocno poleciała w dół. 700-800 tys. euro to jest max. Myślę, że nie dadzą więcej niż 3 mln.

Po za tym nawet jakby Wisła ich sprzedała to co później? Jesteście tak naiwni, myśląc że Cupiał całą kwotę przeznaczy na ich następców? Na pewno nie. A nawet jakby, to gdzie znajdziecie takich dwóch Polaków, którzy potrafią zrobić atmosferę w druzynie? Aktualnie mamy w składzie trzech zawodników (Małecki i Brożkowie), którzy wiedzą jakie znaczenie ma mecz z Cracovią, nie mówiąc już o Lechu, Legii...

A Sobol? 10 znaków

polska.mysl.szkoleniowa 29.12.2010 14:34

Ohoho, zaczyna się. Jeszcze ze dwudziestu będziemy oglądać, będziemy podpatrywać, kilku przetestujemy, na końcu nikogo nie kupimy, zakontraktujemy ze dwóch ogórów, ew. kupimy jakiś odpad z Polonii Bytom, za to sprzedamy jedynych wartościowych graczy, którzy coś znaczą na boisku i w szatni oraz odpuścimy (wygasające kontrakty) tych, którzy mogliby się przydać w zaistniałej sytuacji.

Ale zaraz tu wejdzie zgraja, która napisze: "masz tyle pieniędzy co pan Cupiał", "znasz się tak dobrze na piłce, jak nasz dyrektor sportowy pan Holender Stan", "jesteś na miejscu pana trenera Holendra Roberta", "a może masz tyle informacji, co pan Basałaj?". No pewnie, wejdźcie, napiszcie.

Nihil novi.

Kryniu 29.12.2010 14:38

Jak dla mnie to może ewentualnie odejść tylko Piotr Brożek a Paweł zostaje. Ci z Trabzonu są tak na Wisłę zapatrzeni, można powiedzieć stali klienci

TeeS 29.12.2010 14:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1029262)
Co mogą za jakość nam Holendrzy zaoferować nie dysponując pieniędzmi i wolną ręką w sprawie transferów ? Raczej nic.
Żeby jeszcze pieniądze z transferów były w większym procencie reinwestowane. Wtedy możnaby takich Brożków z pocałowaniem ręki do Trabzonu wysłać.
Ale nie są i jestesmy w dupie totalnej.

Cięzko się z tym nie zgodzić... Dlatego tak jak pisałem - wielkiej nadziei sobie nie robię i przewiduję raczej kolejne mydlenie oczu kibicom niż "spektakularne" transfery do klubu.

pozdrawiam

Lysy 29.12.2010 14:57

Cytat:

Brożki do Trabzonu...

Oby to była prawda:) Ale jakoś nie wierzę w te 4 mln. euro. Nawet 1mln. za obu to byłaby dla nas dobra okazja.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:08.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl