Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Football Manager (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=4721)

migifan83 06.07.2010 17:52

Kiedys mnie ta gra wciagla. Potrafilem grac jeden sezon tygodniami.Ale calosc polityki transferowej sprowadza sie do kupowania graczy z wysokimi atrybutami pracowitosc i determinacja. Bierzesz na ilu ci starczy kasy po sezonie albo 2 sprzedajesz za 10x wiecej niz kupiles.Aha od samego poczatku trzeba prosic o rozbudowe bazy treningowej.Gralem we wszystkie wersje CM-a od 1998, pozniej FM od 2006 do 2010 wlacznie.

arrosmay 06.07.2010 18:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krsk (Post 929265)
A to ciekawe, bo pierwsze dwa czy trzy sezony owszem, w lidze była totalna dominacja, ale w pucharach największym sukcesem było wyjście z grupy LM i odpadnięcie w 1/8 z Romą. Chyba grałeś na nowszej wersji tej taktyki z wykorzystaniem bugów z rogami jeżeli Barce po chwili ogrywałeś 5:1 :) W tej której używam bugu tego nie wykorzystano (taktyka jest z wersji 10.2, w której on jeszcze nie występował) i ma małe, bo małe, ale zmiany w poleceniach indywidualnych wprowadzonych przeze mnie. Poza tym nie rozumiem za bardzo ataku na mnie, skoro wyraźnie napisałem, że jest to taktyka z internetu. Jeżeli kole Cię to w oczy, to nie czytaj i tyle :] Nie wczułem się w tą grę na tyle, ile kiedyś w FM06, w którym na tworzenie taktyki traciłem kilka dni, Tego save'a traktuję z przymrużeniem oka, ot tak sobie odpalę i powyobrażam sobie jakby to było pięknie jakby Wisła naprawdę tak wymiatała :D

To nie jest atak na Ciebie tylko po prostu nie rozumiem jak można się szczycic sukcesami w dużej mierze wypracowanymi przez innych :)
Sam grałem kiedyś na tej taktyce Wisłą (dopóki nie padł save), a potem Realem i wystarczyło robic dobre transfery i to wszystko. Przykładem jest chocby to, że Realem wygrałem wszystkie możliwe puchary przez 4 lata, a 15-letni zawodnik potrafił trafiac gole Barcelonie z połowy boiska z rzutu wolnego (choc to chyba z taktyka ma niewiele wspólnego) nie mówiąc już chocby o CR, który rokrocznie strzelał po ok.70 bramek w 50-60 meczy.

bridgeburner 07.07.2010 08:07

To chyba każdy musi przejść fascynacje łatwego sukcesu
używajac gotowych taktyk
Dopiero po pewnym czasie sie dochodzi do wniosku, że frajdy z takiego działnia to nie ma prawie wcale
W CM 2001/2002 była taktyka Glory Days
Wisłą dało sie wygrać LM w pierwszym sezonie pracy przy dobrych transferach

Casanunda 07.07.2010 10:48

Ostatnio na nowo zarazilem sie ta gra.
Sciagnalem patche, zainstalowalem mod dodajacy 2,3 i 4 lige Polska.
I zagralem sobie Hutnikiem Krakow.
Poczatek sezonu -porazka gonila porazke, nagle zmienilem taktyke na defensywna (4-1-3-2 kontra) i wszystko samo zaczelo grac. Wygralem praktycznei wszystko do konca sezonu. i oczywiscie awansowalem do 2 ligi wschodniej.
Tutaj dostalem wpierw info od asystenta - ze we wszystkim jestesmy lepsi od przeciwnikow, nastepnie prezes dal mi mozliwosc gorna czesc tabeli lub walka o awans. Gdy jeszcze okazalo sie, ze prasa uwaza mnie za jednego z kandydatow do awansu - pomyslalem, ze sezon bedzie latwy.
No coz mam za soba bodajze 10 kolejek i zajmuje 16 miejsce :O
O ile czesto remisuje to zwyciestw wywalczylem tylko 2 :(
Bramek w ogole nie strzelam. A trzeba przyznac, ze bardzo mocno wzmocnilem druzyne.
W kazdym razie - juz przypomnialem sobie dlaczego nie lubie tej gry :P

kreseq 07.07.2010 14:10

Taktyke robi sie samemu, lub uzywa standardowej. Wszystkie zrobione przez kogos to nieporozumienie. Po co psuc sobie zabawe ?

Na takiej Celta Killer wstawia sie Pomocnika 15 letniego i po sezonie koles debiutuje w reprezentacji plus jego wartosc jest zawyzona bo ma ponad 20 bramek i 45 asyst... Dajcie spokoj ludzie :)

AL_PB 07.07.2010 21:48

Miałem Fotball Manager 2006, ale gdzieś przepadł. Teraz od czasu do czasu pocinam w Championship Manager 5 mając pod opieką Wisełkę.

No i niepokoi mnie pewna sytuacja. Wszystkie mecze przedsezonowe (zacząłem niedawno) wygrałem wynikami około 6-0 itd. Teraz zaczął się sezon i prawie wszystkie ligowe mecze przegrałem lub zremisowałem. Jedynie dobrze idzie mi w Pucharze Polski i Pucharze Europy. Macie jakieś taktyki do CM? Gram taktyką 4-4-2 nakazując skrzydłowym podania do napastników. Gram na Ofensywie, a gdy strzelę bramkę przerzucam się na ultradefensywę. Wydaje mi się to jednak niewystarczające. Macie jakieś propozycje?

<Crasch> 07.07.2010 21:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AL_PB (Post 930055)
Miałem Fotball Manager 2006, ale gdzieś przepadł. Teraz od czasu do czasu pocinam w Championship Manager 5 mając pod opieką Wisełkę.

No i niepokoi mnie pewna sytuacja. Wszystkie mecze przedsezonowe (zacząłem niedawno) wygrałem wynikami około 6-0 itd. Teraz zaczął się sezon i prawie wszystkie ligowe mecze przegrałem lub zremisowałem. Jedynie dobrze idzie mi w Pucharze Polski i Pucharze Europy. Macie jakieś taktyki do CM? Gram taktyką 4-4-2 nakazując skrzydłowym podania do napastników. Gram na Ofensywie, a gdy strzelę bramkę przerzucam się na ultradefensywę. Wydaje mi się to jednak niewystarczające. Macie jakieś propozycje?

Po strzeleniu bramki grając WIslą w Polskiej lidze przechodzisz na Obrone Częstochowy? To nie dziw sie że nie wygrywasz... w Polsce graj ofensywnie cały czas..
Może w Europie takie coś by zdalo egzamin ale od 75 minuty conajmniej:-p

delukas96 07.07.2010 21:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KacpiTSW (Post 928548)
Keko i Koke to z Barcy czy tam Realu, tak?

Z Atletico. Piłkarze bardzo perspektywiczni. Polecam, z tym że nie w każdej rozgrywce chcą do Wisły przejść. Raz mi się udało i miałem nawet obu, ale coś się porobiło z save'ami i straciłem. Jednym słowem POLECAM!

AL_PB 07.07.2010 22:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez <Crasch> (Post 930066)
Po strzeleniu bramki grając WIslą w Polskiej lidze przechodzisz na Obrone Częstochowy? To nie dziw sie że nie wygrywasz... w Polsce graj ofensywnie cały czas..
Może w Europie takie coś by zdalo egzamin ale od 75 minuty conajmniej:-p

Ale gdy gram ofensywą, to dostaję mocno w d#pę od oponenta. Moja drużyna strzela dwie bramki, ale gdy następuje kontraatak ze strony rywali, to często kończę mecz z remisem.

Może jakoś zmienić ustawienie? Bo Frankowski znowu kontuzjowany i odpadł na miesiąc z gry... (przypominam, że gra z roku 2005, stąd Franek w Wiśle ;)

Tylko_Wisła! 07.07.2010 22:06

A ja do Wisły polecam Gianmarco Zigoniego , w 1 sezonie do wyciągnięcia z rezerw Milanu :D.Za chwile wrzucę screeny z jego umiejętnościami :)

Edit : screeny :) :
http://www.bankfotek.pl/image/688924.jpeg
http://www.bankfotek.pl/image/688923.jpeg

<Crasch> 07.07.2010 22:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tylko_Wisła! (Post 930078)
A ja do Wisły polecam Gianmarco Zigoniego , w 1 sezonie do wyciągnięcia z rezerw Milanu :D.Za chwile wrzucę screeny z jego umiejętnościami :)

Edit : screeny :) :
http://www.bankfotek.pl/image/688924.jpeg
http://www.bankfotek.pl/image/688923.jpeg

te sam go kupiłem teraz do West Bromwich Albion tyle że narazie wypożyczam i strzela tam bramki, u mnie zdązył raz zagrać i strzelil gola. Dobrych scoutów mam:)

delukas96 07.07.2010 23:26

mam małe pytanie: jak dodać słabsze polskie ligi, skąd je pobrać i gdzie je wgrać?

janko04 07.07.2010 23:32

Tylko_Wisła! jak sie nazywa ta skórka, która masz?

Tylko_Wisła! 08.07.2010 00:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez janko04 (Post 930144)
Tylko_Wisła! jak sie nazywa ta skórka, która masz?

Skin nazywa sie Rd4 :) Tyle , że ja zmieniłem sobie tło na inne.Jakbyś chciał ten obrazek co mam w tle to masz linka: http://11gunners.com/wp-content/uplo...-Stadium-1.jpg :)

Casanunda 08.07.2010 11:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez delukas96 (Post 930142)
mam małe pytanie: jak dodać słabsze polskie ligi, skąd je pobrać i gdzie je wgrać?

http://[http://www.cmrev.com/filepla...pdate-v09.html

o ile sie nie myle uzywalem tego dodatku - aczkolwiek slyszalem tez, ze jest jakis inny dodajacy takze lige V
Uzywam na wersji 10.3 (o ile pamietam) i narazie nie bylo problemu

delukas96 08.07.2010 12:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Casanunda (Post 930342)
[http://www.cmrev.com/fileplanet/plik...pdate-v09.html

o ile sie nie myle uzywalem tego dodatku - aczkolwiek slyszalem tez, ze jest jakis inny dodajacy takze lige V
Uzywam na wersji 10.3 (o ile pamietam) i narazie nie bylo problemu

tylko czy wystarczy wgrać do folderu "editor data" czy zainstalować? bo jak ja to próbowałem instalować to zawsze coś nie tak było... :/

Casanunda 08.07.2010 13:36

Wypakowywujemy
gram 2 sezon i narazie nie bylo zadnych krzakow :)
Cytat:

PL Update v.09

Plik "PL Update v0.9.dbc" należy wypakować do folderu danych użytkownika FM 2010. Domyślnie jest to: "Moje Dokumenty/Sports Interactive/Football Manager 2010/editor data"
Przy starcie nowej gry należy wybrać bazę 10.0 (można też wybrać bazę 10.2, jednak mogą się wówczas pojawić duble zawodników, nieaktualne transfery etc) i zaznaczyć okienko "Zmień", aby wybrać używane pliki xml. Następnie odznaczamy wszystkie inne pliki i ptaszkiem zaznaczamy plik "PL Update v0.9". Potem przechodzimy do wyboru lig.
Zalecamy wybrać wszystkie pięć lig jako grywalne, gdyż wtedy mamy pewność, że awanse i spadki będą działać "poprawnie". W tej chwili IV liga jest dość znikomo opracowana, gdyż główny nacisk prac w tej wersji "PL Update" został położony na odwzorowanie II-gich i III-cich lig.

Z uwagi na wielkość pliku jego wczytywanie trwa dłuższą chwilkę, więc prosimy o cierpliwość.

Jak wiadomo w edytorze nie da się wszystkiego odwzorować dokładnie więc w kilku miejscach musieliśmy pójść na pewne ustępstwa:

- przez problemy ze zgłaszaniem wychowanków obecnie jest to całkowicie wyłączone
- awanse i spadki działają bardzo dobrze, lecz wiadomo, że w sytuacjach nietypowych, jak np. spadek z wyższej ligi dużej ilości zespołów z tego samego województwa, niektóre
drużyny muszą przenieść się do innych grup, gdyż nie ma możliwości powiększania lig w czasie gry czy też ich zmniejszania.

- nagrody dla niższych lig działają "dziwnie", będziemy nad tym pracować w kolejnych wersjach "PL Update"
- nie wszyscy polscy piłkarze mają jeszcze polskie znaki, więc newgeni generują się zarówno z polskimi znakami jak i bez nich
- przy takiej ilości zmian (ponad 90 000) pewne drobne błędy są nieuniknione, więc prosimy o zgłaszanie, ale nie pastwienie się nad nami
- zespoły rezerw, są ustawione jako filie. Jest to rozwiązanie tymczasowe i zostanie rozwiązane w następnej wersji updatu.

Autorzy pliku to PL Update Team, którego głównymi koordynatorami są Brudas i Kleyo.
Szczególne podziękowania należą się wymienionym poniżej osobom, za wszelkie rodzaje pomocy:
BartuS, DamianMKS, Gietz, Lucasinho, rondel, Sk8ter, Spoxik, WąSu i Voyazz. Dziękujemy także wszystkim, którzy przyczynili się do powstania tego dodatku, a o których nie wspominamy
tylko z braku miejsca.

Plik jest własnością PL Update Team'u, rozpowszechnianego go bez podania źródła i załączenia tego pliku readme zabronione.

matt1906 09.07.2010 15:56

zainstalowałem tego patcha z Polskimi ligami i jak zmienic tą baze danych? gdzie to jest ;p

DarekK_11 09.07.2010 20:00

na samym początku jak zaczynasz grę to masz wybór bazy danych ;)

matt1906 09.07.2010 20:07

tak myślałem, bo miałem tak w fm09. W tym niestety nie mam czegoś takiego, odrazu mam wersje 10.1

Luissss81 11.07.2010 17:24

Witam. Mam problem z tą grą i może ktoś mi pomoże. Chodzi o to, że mój zespół bardzo mało utrzymuje się przy piłce. Gdy gram np. z Legią u siebie stosunek posiadania piłki jest około 35-65 % na korzyść Legii dodatkowo moi zawodnicy oddają tylko 5 strzałów przy około 20 przeciwnika. Czy jest jakiś sposób żeby to zmienić? Gram 4-4-2 Dziękuje z góry.

Donki 11.07.2010 18:37

MOze sporobuj ustawic tempo rozgrywania akcji - wolno

murray 11.07.2010 18:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Donki (Post 932564)
MOze sporobuj ustawic tempo rozgrywania akcji - wolno

I krótkie podania. Możesz jeszcze ustawić agresywny odbiór piłki połączony z intensywny pressingiem. Żeby szybciej odbierać piłkę przeciwnikom.

Jaroo1 11.07.2010 18:52

albo po prostu zagraj bardziej defensywnie i zachowawczo. Moze np masz zbyt slabych pilkarzy czy cos zeby zagrac np kontrolujac mecz ;)

Luissss81 11.07.2010 18:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez murray (Post 932565)
I krótkie podania. Możesz jeszcze ustawić agresywny odbiór piłki połączony z intensywny pressingiem. Żeby szybciej odbierać piłkę przeciwnikom.

No właśnie ja gram bezpośrednimi podaniami i tempo mam ustawione na szybkie. Spróbuje tak jak napisaliście. Dzięki

JOSE 841 13.07.2010 11:55

możecie wymienić kilku zawodników o profilu przywódca potrzebuje dobrego zawodnika na kapitana do mej drużyny zawodnika który był kapitanem sprzedałem bo pilnie potrzebowałem kasy

sessegnon 13.07.2010 12:30

Po I Nie napisałeś jaki klub prowadzisz.
Po II Który masz rok w grze.
Po III Zdanie zaczynamy z wielkiej litery, a kończymy kropką.

Jak chcesz znaleźć dobrego kapitana to patrz na atrybut "Znaczenie".Ja tak robię.

JOSE 841 13.07.2010 12:46

po I najbogatszy średniak w Austrii RB Sallzburg który w fazie grupowej LM ma okazje być kopany przez CSKA,PSG,Valencia
II Sezon 2009/2010
III intersują mnie znane nazwiska mogą być byli gracze znanych klubów szukam i nic ciekawego nie moge znaleść wszelkie propozycje mile widziane

Jaroo1 13.07.2010 15:18

Po 1 proponuje wejsc w 'transfery', 'wyszukiwanie' i tam sobie ustawic parametry zawodnikow jakich chcesz.
Po 2 nie wiem czy dobrym pomyslem jest obsadzenie w roli kapitana nowo kupionego pilkarza

sessegnon 15.07.2010 22:16

Mam taki komunikat:
"Wisła prowadzi rozmowy w sprawie przejęcia klubu"
(...) Marek Wilczek jest gotów zapłacić 28 mln euro za pakiet kontrolny klubowych akcji"

I teraz mam pytanie.Jakby doszło to do skutku, to czy mój budżet będzie wynosił właśnie 28 mln czy tyle ile sobie uzbierałem(48 mln)?

Tylko_Wisła! 15.07.2010 22:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sessegnon (Post 935513)
Mam taki komunikat:
"Wisła prowadzi rozmowy w sprawie przejęcia klubu"
(...) Marek Wilczek jest gotów zapłacić 28 mln euro za pakiet kontrolny klubowych akcji"

I teraz mam pytanie.Jakby doszło to do skutku, to czy mój budżet będzie wynosił właśnie 28 mln czy tyle ile sobie uzbierałem(48 mln)?

Zarząd ustali Ci nowy budżet

janko04 15.07.2010 22:38

przy wczytywaniu pisze mi : gra nie mogla być załadowana... co mam zrobić? na savie mi zależy, a drugi z tej gry mam w połowie sezonu, wiec się nie oplaca mi grać..

xanti1906 16.07.2010 13:59

Spróbuj z backupa, a jak nie to chyba po save...następnym razem pamiętaj, żeby co 2-3 mecze zapisywać grę na 2 sposoby, żeby była zapasowa kopia.

JOSE 841 16.07.2010 17:59

mam pytanie miał ktoś w polskiej Ekstraklasie byłego zawodnika Chelsea Londyn i Sunderlandu grającego na pozycji bramkarza Jurgena Macho bo nim mowa jak tak to jak sie sprawdza w takich zespołach jak Wisła,Jaga,Lechia,Śląsk i jak z jego z transferem przechodzi do tylko Ekstraklasy czy do klubów z I ligi też???

ChG 16.07.2010 18:12

Przechodzi tylko do najlepszych polskich klubów. :)

JOSE 841 16.07.2010 18:17

jak awansuje szarakiem z I ligi do ekstraklasy albo zdobęde PP szarakiem z I ligi to przejdzi mi do mego szaraka???

KacpiTSW 16.07.2010 19:10

Jurgena Macho mam w Wiśle u siebie, bardzo dobry zawodnik.

Teraz awansowałem do II rundy LE, po dwumeczu z Genoą (1-1, 0-0) - bramka na wyjeździe przyczyniła się do awansu. Czas na At. Madyt, i MŚ z WKS. Grupy nie mam mocnej oprócz tej Brazylii.

JOSE 841 16.07.2010 22:01

orientuje sie ktoś czy do Śląska przejdzie w 1szym sezonie??

KacpiTSW 17.07.2010 14:42

Poszukuję dobrego skrzydłowego, najlepiej prawego do Wisły.

Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam.

brylant17 17.07.2010 14:47

Do ilu money? Polecam Vyacheslav Hleb powinien ci przejść do Wisełki, u mnie okazuje się zawsze wzmocnieniem.A z Polaków to Kiełb o ile grasz jeszcze na starym update i masz go jeszcze w Koronie.Czekaj, zerknę do składu i może mam jeszcze jakąś perełkę :P dawno nie grałem

edit

jednak nie mam myślałem, że kogoś jeszcze mam ale Hleba możesz brać będziesz happy

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:22.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl