Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Zabawy statystyką, czyli czy możliwe jest ... (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9596)

Karherop 12.04.2023 09:01

Mecz bezpośredni i punkty na styku to tyle samo korzyści co zagrożeń. Osobiście wolę mieć przewagę punktowa i nie grać na ostrzu noża.

Dzisiaj nie spodziewam się innego wyniku niż gładkie 3-0 dla BBT, chociaż optymalny dla nas byłby remis.

ŁKS urwał fartem punkt w Łecznej, ale to tylko potwierdza że nie są tacy mocni, jak niektórzy ich uważają.

krysztal 12.04.2023 13:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1599257)
Przypomnę, że cała wymiana zdań rozpoczęła się od tego, że napisałeś, że nie ma co się przejmować Niecieczą, bo gramy jeszcze z nimi bezpośredni mecz.

No tak i nadal to podtrzymuję.Sytuacja w sumie niewiele się zmieniła po tej kolejce.Oczywiście zdaję sobie sprawę,że do meczu z TBB tabela może wyglądać inaczej ale tak jak napisałem zakładając skrajnie niekorzystne wyniki mamy ich na dystans max 2 pkt nawet jeśli dzisiaj wygrają.To samo dotyczy Ruchu.Ja nigdzie też nie zakładam samych zwycięstw.Według mnie nasz margines błędu to jeszcze dwie porażki a może nawet 2 porażki i remis ale to stąpanie po cienkim lodzie.

Jaroo1 12.04.2023 14:35

To ja nie wiem krysztal jak Ty to rozkminiasz. Skoro mówisz, ze możemy przegrać, a wczesniej twierdzisz, że niepowiedziane, że rywale coś przegrają. Skoro uważasz, ze przy dwóch porażkach możemy awansować to uważasz też, że rywale będą przegrywać jeszcze więcej = wszystko w naszych rękach :D

Prawda jest jedna, wszystko się układa pod nas, tak jak wtedy gdy spadliśmy z eklapy. I tylko od nas zależy czy swoją normę zawyżymy, wygramy tam z 6 czy 7 meczów na 8 = zdobędziemy więcej niż inni, bo inni jak pokazują mecze Puszczy, TBB, Ruchu, ŁKSu regularnie tracą punkty, i to o dziwo bardzo dużo punktów tracą. I wątpię aby nagle złapali formę na 6-7 wygranych w 8 meczach = awansujemy. Musimy jedynie znowu wykręcić wysoką średnią punktową w tych 8 meczac.

A jeśli będziemy tracić to się zrobi wyścig paralityków i tak jak mówisz, można przegrać więcej ale to będzie stąpanie po cienkim lodzie i do samego końca liczenie każdego pkt, a może i mała tabela, może gole...

Bardziej stoję przy opcji, że do końca będzie nerwowo, bo tak dużo straciliśmy na jesieni, że mamy problem i też ciężko będzie z górną połową tabeli powtórzyć praktycznie od nowa serię 7 (może być i 6) wygranych.

Arkadiusz.Czerepach 12.04.2023 15:06

powtarzam: .......icie strasznie !

krysztal 12.04.2023 15:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1599285)
To ja nie wiem krysztal jak Ty to rozkminiasz. Skoro mówisz, ze możemy przegrać, a wczesniej twierdzisz, że niepowiedziane, że rywale coś przegrają. Skoro uważasz, ze przy dwóch porażkach możemy awansować to uważasz też, że rywale będą przegrywać jeszcze więcej = wszystko w naszych rękach :D

Prawda jest jedna, wszystko się układa pod nas, tak jak wtedy gdy spadliśmy z eklapy. I tylko od nas zależy czy swoją normę zawyżymy, wygramy tam z 6 czy 7 meczów na 8 = zdobędziemy więcej niż inni, bo inni jak pokazują mecze Puszczy, TBB, Ruchu, ŁKSu regularnie tracą punkty, i to o dziwo bardzo dużo punktów tracą. I wątpię aby nagle złapali formę na 6-7 wygranych w 8 meczach = awansujemy. Musimy jedynie znowu wykręcić wysoką średnią punktową w tych 8 meczac.

A jeśli będziemy tracić to się zrobi wyścig paralityków i tak jak mówisz, można przegrać więcej ale to będzie stąpanie po cienkim lodzie i do samego końca liczenie każdego pkt, a może i mała tabela, może gole...

Bardziej stoję przy opcji, że do końca będzie nerwowo, bo tak dużo straciliśmy na jesieni, że mamy problem i też ciężko będzie z górną połową tabeli powtórzyć praktycznie od nowa serię 7 (może być i 6) wygranych.

To już nie jest mój problem że nie rozumiesz.Podaję skrajne scenariusze czyli np Ruch czy TBB wygrywają wszystko jak leci.Mając ich na dystans nie większy niż 2 pkt w meczu bezpośrednim z nami decyduje się kolejność w tabeli.Scenariusz mało prawdopodobny ale możliwy bo oba zespoły już ze sobą zagrały więc między sobą się nie wypstrykają.To jest skrajna sytuacja bo prawie na pewno i my i oni potracimy jeszcze punkty.I właśnie do tego odnosi się margines błędu jaki mamy.Tu też np pepe się ze mną nie zgodzi bo według niego ten margines jest mniejszy.Natomiast i TBB(jeśli pokona Puszczę) mogą sobie teoretycznie pozwolić na ciut gorsze wyniki niż my.Tak samo "wieprze" jeśli dzisiaj wygrają, abstrahując zupełnie od tego czy oni w ogóle chcą awansować

krysztal 12.04.2023 15:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1599289)

Jak ty o Karczu...

Jaroo1 12.04.2023 16:21

Cytat:

Podbijmy statystyki postów żeby forum żyło. Walczymy o to niczym anouc o wiślackie media promując je wrzucaniem linków.

Arkadiusz.Czerepach 12.04.2023 20:13

no to TBB wygrało z puszczą i nas przeskoczyli

to dla nas statystycznie lepiej , czy gorzej ?

Drozd 12.04.2023 20:40

Lepiej bo ich możemy pyknąć u siebie, a wieprzy już nie moglibyśmy ;).

MaLk 12.04.2023 20:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1599308)
no to TBB wygrało z puszczą i nas przeskoczyli

to dla nas statystycznie lepiej , czy gorzej ?

Z perspektywy podejścia "mamy z nimi bezpośredni mecz, w którym możemy zniwelować różnicę i przeskoczyć rywala" - lepiej.

Z perspektywy podejścia "mamy teraz nad sobą dwie drużyny a nie jedną, względem których musimy zdobyć więcej punktów do końca sezonu łącznie" - gorzej.

Statystycznie łatwiej wywalić się na dwóch meczach z bezpośrednim rywalem niż na jednym ;)

Karherop 12.04.2023 22:25

Zły. Głównie dlatego że Puszcza nie chce awansować, a TBB jak najbardziej.

Pisałem że remis byłby najlepszy, nie wierzyłem że beznadziejna Puszcza jest w stanie ugrać cokolwiek w tym meczu. Niewiele się pomyliłem.

Zaczyna się ostatnie 8 finałowych kolejek i tylko nadzieja, że nie stracimy impetu.

krysztal 13.04.2023 10:03

Wskoczymy na drugie miejsce po nadchodzącej kolejce,zapisz to faken...

Karherop 13.04.2023 10:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1599330)
Wskoczymy na drugie miejsce po nadchodzącej kolejce,zapisz to faken...

Żeby Ruch miał stracić punkty to musiałby nie grac beznadziejnym Sosnowcem... Oni ostatnio przerzneli 0-6 a mecz ma teraz poprowadzić dotychczasowy asystent.

Raczej do meczu z nimi podejdziemy za ich plecami.

krysztal 13.04.2023 12:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1599331)
Żeby Ruch miał stracić punkty to musiałby nie grac beznadziejnym Sosnowcem... Oni ostatnio przerzneli 0-6 a mecz ma teraz poprowadzić dotychczasowy asystent.

To derby,ja liczę na remis.

Karherop 13.04.2023 12:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1599338)
To derby,ja liczę na remis.

Derby czego? Ślazacy by się obrazili na takie stwierdzenie :lol:

MaLk 13.04.2023 12:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1599339)
Derby czego? Ślazacy by się obrazili na takie stwierdzenie :lol:

Derby tradycyjnego obrażania Ślązaków przez wszystkich, którzy uważają, że "czerwone zagłębie" to Śląsk, skoro jest w tym samym województwie i przy każdej okazji kwalifikują taki mecz jako derby.

W praktyce - takie same "derby" jak na siłę robi się np. z meczów krakowskich klubów z Niecieczą.

wolfy 13.04.2023 12:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1599331)

Efekt nowej miotły? ;)

Ani my jeszcze nie wygraliśmy ze Stalą, ani Ruch z Sosnowcem. Żaden z tych meczy raczej nie będzie spacerkiem:
- Stal nas rozjechała w poprzedniej rundzie, to była różnica klas. Wiadomo kto wtedy grał, ale jednak do meczu z nimi podchodziłbym z szacunkiem. Moim zdaniem mają lepszego trenera.
- Ruch cieniuje, ich miejsce w tabeli nie pokazuje aktualnej formy. Teraz to bardziej drużyna środka tabeli. Patrząc z tej perspektywy - nie skreślałbym Sosnowca. Raczej podejdą do tego meczu na ambicji.

Karherop 13.04.2023 14:11

Słowo "raczej" jest tutaj kluczem.

O to rozjechanie Stali to już się kiedys kłóciliśmy. Stal zagrała z nami na równie dużym rozmachu co choćby Arka w tej rundzie. Wynik mógł być równie dobrze w drugą stronę. Kwestia skuteczności.

W obronie Stal wyczynia cuda. Ja się nie będę zaskoczony hokejowym wynikiem typu 4-2. Wiele wskazuje że będą chcieli pójść na wymiane ciosów.

A Sosnowiec... 3 trener w tej rundzie, a może i będzie 4. Nie zakladalbym się o to że na pewno nie zleca z ligi.

Pulpet 13.04.2023 15:30

Kurrrde jakbyśmy mieli 3 albo 4 punkty więcej po jesieni jakby to wszystko inaczej wyglądało teraz.
Dopiero teraz mnie chwyta finalny wkurvv na tych cieniasów z cieniasem na ławce trenerskiej. Wrrr!

pepe72 13.04.2023 16:47

Rozkład meczów top5:
Kod:

#  Wisła          4  ŁKS            1  Ruch        3  Bruk-Bet      2  Puszcza    5
27  d Stal          8  w Bruk-Bet    2  w Zagłębie 14  d ŁKS          1  d Sandecja 17
28  w Ruch          3  d Podbeskidzie 7  d Wisła    4  w Górnik Ł    11  d Resovia  13
29  d Chojniczanka 18  w Zagłębie    14  w Sandecja 17  w Podbeskidzie 7  w Arka      6
30  w ŁKS          1  d Wisła        4  d Resovia  13  d Zagłębie    14  d Odra    15
31  d Bruk-Bet      2  w Sandecja    17  w Arka      6  w Wisła        4  w GKS K.  12
32  w Podbeskidzie  7  d Resovia    13  d Odra    15  d Sandecja    17  d GKS T.  10
33  d Zagłębie    14  w Arka        6  w GKS K.  12  w Resovia    13  w Skra    16
34  w Górnik Ł    11  d Odra        15  d GKS T.  10  d Arka        6  d Chrobry  9

kolejka-dom/wyjazd-drużyna-miejsce

Nadal wszystko mamy w swoich rękach/nogach/głowach. Ale poziom trudności wzrósł.

Karherop 13.04.2023 20:20

Thx Pepe, o taką tabele nic nie robiłem

Zaryzykuję stwierdzenie że kto będzie po 32 kolejce w top2 ten awansu już nie odda

Arkadiusz.Czerepach 14.04.2023 12:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1599356)
Thx Pepe, o taką tabele nic nie robiłem

Zaryzykuję stwierdzenie że kto będzie po 32 kolejce w top2 ten awansu już nie odda

na 34 ? odważnie !

MaLk 14.04.2023 12:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1599364)
na 34 ? odważnie !

Ale to naprawdę odważne stwierdzenie - dwie z drużyn, które mają obecnie ogromne szanse znaleźć się w top-2 (bo tam są na ten moment) mają w ostatnich dwóch kolejkach na rozkładzie Arkę, która może jeszcze bić się o baraże lub dobre rozstawienie ;)

Karherop 14.04.2023 12:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1599364)
na 34 ? odważnie !

Czyli przed rozegraniem 25% spotkan jakie pozostały do końca, matematyka potrafi ładnie wyglądać, prawda?

Uważam że Arka na finiszu już kompletnie się rozsypie. Poza tym w ostatnich 2 kolejkach będą już mecze głównie z zespołami na wakacjach lub nieudolnie broniącymi się przed spadkiem.

Arkadiusz.Czerepach 14.04.2023 22:13

https://i.ibb.co/PTxxgk0/kolj.jpg

mamy to !

pepe72 14.04.2023 23:19

Do meczów Ruchu i Bruk-Betu mamy 2 miejsce :)
Średnia domowa dobiła do 2,0!
Kod:

Wisła Kraków      razem  dom  wyjazd
kolejka          27      14    13
punkty            48      28    20
średnia            1,78    2,00  1,54
Procent meczów    79%         

Baraże            53         
Brakuje            5         
średnia na mecz    0,71

awans vice        64
Brakuje          16
średnia na mecz    2,29   
najwcz. w kolejce 33         

awans m          68         
Brakuje          20       
średnia na mecz    2,86 
najwcz. w kolejce 34

pepe72 14.04.2023 23:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1599369)
Czyli przed rozegraniem 25% spotkan jakie pozostały do końca, matematyka potrafi ładnie wyglądać, prawda?

Uważam że Arka na finiszu już kompletnie się rozsypie. Poza tym w ostatnich 2 kolejkach będą już mecze głównie z zespołami na wakacjach lub nieudolnie broniącymi się przed spadkiem.

Arka będzie się do końca bić z Podbeskidziem o 6 miejsce. Bo na razie plotki o Puszczy celującej w 7 miejsce okazały się nieprawdziwe.

krysztal 14.04.2023 23:21

Mamy 4 mecze z drużynami z czołówki w tym tylko jeden mecz na R22 ale zaryzykuje stwierdzenie że żadna z tych drużyn nie podejmie z nami otwartej gry dopóki nie będzie musiała gonić wyniku.
W 9 wiosennych kolejkach zdobyliśmy tyle samo punktów co w 18 kolejkach na jesień.

krysztal 14.04.2023 23:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1599478)
Arka będzie się do końca bić z Podbeskidziem o 6 miejsce. Bo na razie plotki o Puszczy celującej w 7 miejsce okazały się nieprawdziwe.

A drużyny od 10 miejsca w dół o utrzymanie i to też nie będą dla nikogo spacerki czy wakacyjna gra

pepe72 14.04.2023 23:28

w 33 i 34 kolejce to sprawa spadku może być już wyjaśniona.
Dziś 13 Resovia (Skra, Sandecja i Chojniczanka nie grały) ma 6 punktów przewagi nad grupą spadkową.
Ale mówiąc szczerze liczę, że Zagłebie zagra "dla nas" w tej kolejce.
Statystycznie 9 Chrobry się utrzymał (ma 37 punktów).

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:58.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl