Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Mam pytanie.... (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=349)

Kocur 20.08.2014 20:36

Ja się odczulałem na Dunajewskiego - normalnie za free z NFZ - to było jakieś 10 lat temu.
Odpukać pomogło ale nazwisk nie pamiętam. Trzeba mieć szczęście, na kumplu już chyba 5 lek testują a gość dalej się dusi.

South 20.08.2014 20:59

Czy występował ktoś może na poczcie o wystawienie duplikatu potwierdzenie nadania listu ?

wiślak 86 20.08.2014 21:02

Właśnie problem jest z tymi testami bo niby na nich nic nie wyszło. po zjedzeniu czegoś raz są objawy raz ich nie ma. Bierze teraz leki sterydowe ale przecież tak nie może być bo się leczy objawowo nie wiedząc co jest dokładnie. była na wizytach prywatnych u jednej doktorki co jest szefem oddziału alergologicznego płaciła za wizyte ponad 200zł i tylko jakieś leki dostawała co raz pomogły a drugi raz nie.
dlatego pisze że potrzebuję sprawdzonego żeby wiedział jakie badania można zlecić, może to nie alergia tylko inna przypadłość. potrzebny taki który nie patrzy tylko jak naciągnąć na następna wizyte.

krav możesz napisać ile płacisz za wizytę?
nie może zjebać? jak robili parę lat temu testy to jedną igłą dawali wszystkie alergeny zamiast po każdym zmieniać. wiec da się s.......ić.

Krav 21.08.2014 07:43

no fakt, spotkałem się już z sytuacją, że klient się dusi, był na testach i nic mu nie wykryło, nie wiem tylko czy to kwestia lekarza czy metod jakie są dostępne do diagnozowania. Jeśli chodzi o gabinet na Ułanów to to jest w ramach NFZ, nie płaci się nic. Płacę tylko za szczepionki, które są u nich przechowywane.
Nie jestem Ci w stanie powiedzieć, czy gość do którego chodzę faktycznie coś konkretnego u Ciebie wykryje, wiem, że chodzi do niego dużo (nawet bardzo dużo) osób. U mnie na szczęście alergia nie jest bardzo uciążliwa, na testach wszystko wyszło, od 3 lat przyjmuje szczepionkę i widać efekty.

WiślakNH 21.08.2014 08:18

Gdzie będą dostępne bilety na walke Adamek-Szpilka?

Właśnie kontaktowałem sie wczoraj z działem obsługi klienta Kraków Areny i taką samą odpowiedz usłyszałęm :)

Kocur 22.08.2014 10:21

Właśnie wrzuciłem info w "bokserski" - 1 września mają być bilety - nie podpisali jeszcze umowy więc nie podali też pewnie miejsca gdzie można kupować :)

piter116 22.08.2014 22:17

Witam.

Za pomocą programu Sony PC Companion przeniosłem wiadomości, listę połączeń i zdjęcia ze starego telefonu na nowy (Android). Wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że smsy wysłane z nowego telefonu zniknęły. Da się to jakoś naprawić?

Z góry dzięki za pomoc.

jaro1985r 23.08.2014 09:43

Ile czeka się na telefon po oddaniu go na reklamację w Orange?

gypsy 23.08.2014 11:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jaro1985r (Post 1373823)
Ile czeka się na telefon po oddaniu go na reklamację w Orange?

To zależy jaki jest z nim problem. Średnio z dwa tygodnie, czasem krócej, czasem dłużej.

piotrek06 25.08.2014 08:04

gdzie najlepiej założyć konto bankowe? zna ktoś takie baz żadnych opłat za prowadzenie i kartę?

Paweł 25.08.2014 08:14

Bez opłat za prowadzenie masz na pewno w ING i Deutsche Banku. Gdzie indziej pewnie też, ale tutaj jestem akurat pewien. Są opłaty za kartę, z których jesteś jednak zwolniony, jeżeli zapłacisz kartą bodajże 200 zł miesięcznie (zapłacisz kartą, wypłata z bankomatu się nie liczy!). Wtedy wychodzi całkowicie za darmo.

shaggy 25.08.2014 08:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez piotrek06 (Post 1374001)
gdzie najlepiej założyć konto bankowe? zna ktoś takie baz żadnych opłat za prowadzenie i kartę?

Ja mam konto w Raifaisen Polbank (Konto Wygodne) za 0 zł warunek: wpływ na konto w wysokosci min 1000 zł/mc, karta płatnicza jest za darmo w przypadku wykonania w miesiącu 6 transakcji. Do tego mam karte kredytową też za free (no w sumie jest opłata ubezpieczeniowa ale to grosze bo 0,18% od sumy transakcji nią wykonanych)
Dodatkowo są bonusy: Casback za zakupy kartą płatniczą zwrot max 15 zł /mc oraz tzw podwyżka pensji max 40 zł/ na kwartał (ale te promocje sa tylko do końca roku i chyba nie zdążysz się łapnąć)
Zwrot 1% z karty kredytowej dla zakupów powyżej 100 zł

Drugie konto mam w Alior Banku (darmowe bez karty) bo jet mi w sumie tylko potrzebne do obsługi Rachunku Maklerskiego.

mic 25.08.2014 08:56

Skad sciagnac sobotnia Lige+ ?

Marcin_fan 25.08.2014 10:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Paweł (Post 1374004)
Bez opłat za prowadzenie masz na pewno w ING i Deutsche Banku. Gdzie indziej pewnie też, ale tutaj jestem akurat pewien. Są opłaty za kartę, z których jesteś jednak zwolniony, jeżeli zapłacisz kartą bodajże 200 zł miesięcznie (zapłacisz kartą, wypłata z bankomatu się nie liczy!). Wtedy wychodzi całkowicie za darmo.

Oo widzisz. Dobrze że potwierdzasz że w ING banku jest wszystko bez opłat ( oczywiście jeśli sie ma odpowiednie wpływy na konto oraz pewną kwote zapłaci sie kartą ) bo przymierzam sie do założenia konta właśnie w ING

Paweł 25.08.2014 10:29

Wpływów na konto nawet nie wymagają, tylko płatność kartą na kwotę 200 zł miesięcznie. Liczą bodajże okres między 29, a 28 kolejnego miesiąca. Mam tam konto kilka lat i żadnych problemów.

Marcin_fan 25.08.2014 10:58

Super. Dzięki za info

atbb 25.08.2014 12:52

gdzie można dostać taką bluzę bramkarską?
http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/k...9832212283.jpg

piotrek06 25.08.2014 13:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Paweł (Post 1374004)

Może doprecyzuję, nie ma szans na wpływy ok 1000 zł/mc konto ma byc takie typowo "studenckie" czyli raz wpadnie pare stów raz nie wpadnie. Kiedy pracowałem miałem w Getin banku na zasadzie jak zrobię 100 zł obrotu kartą to nic nie płace a jak nie to 15zł ale jak zacząłem studiować i wpływy się skończyły to kasa zaczęła bardzo szybko topnieć przez robienie tej stówy w miesiącu. Miałem nadzieje że ktoś poleci jakieś konto za całkowite zero( alior sync podobno kiedyś miał) albo za jak najmniejszą opłatę. Koszta wypłaty z bankomatów, liczba bankomatów itp nie mają dla mnie znaczenia

Paweł 25.08.2014 14:35

Są konta darmowe, ale opłaty są za kartę. Jeśli zrezygnujesz z posiadania karty, wtedy nie będziesz płacił nic, ale wtedy właściwie możesz korzystać z niego tylko do przelewów internetowych.

Tak jak pisałem, ING nie wymaga wpływów, tylko transakcji kartą na kwotę 200 zł/miesiąc, inaczej płacisz za kartę bodajże 7 zł.

Wątpię, czy istnieją konta, przy których nie płacisz nic bez żadnych warunków. Bank to nie instytucja charytatywna.

piotrek06 25.08.2014 20:11

Tak myślałem. Wie ktoś gdzie użytkowanie karty jest najtańsze?

PS. korzysta ktoś z "banków" internetowych? np.T- Mobile usługi bankowe

alterego 25.08.2014 20:43

konto studenckie ing ale sprawdź aktualną ofertę bo to się zmienia.

LanceTS 26.08.2014 15:21

gdzie złożyć papiery na studia teraz zeby mieć legitymacje na pół roku? Żeby było jak najtaniej i jak najprościej i jak najszybciej bo nawet nie mam czasu usiąść i poszukać tego.

MatMario 26.08.2014 18:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez piotrek06 (Post 1374285)
Tak myślałem. Wie ktoś gdzie użytkowanie karty jest najtańsze?

PS. korzysta ktoś z "banków" internetowych? np.T- Mobile usługi bankowe

Mam T-mobile i jest spoko. Przerzucilo mnie jako klienta synca.

Wszystko darmowe.

Kamyk 28.08.2014 08:09

Mam bardzo ważne pytanie, może na forum znajdzie się jakiś student prawa albo prawnik.
Jeśli testament został otwarty 31.08.2011 roku to ile lat mam na to by wystąpić o zachowek?
3 czy 5 ? Szukam w internecie ale nie mogę zinterpretować zmienionych przepisów prawa.
Będę wdzięczny za pomoc.

Krav 28.08.2014 08:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamyk (Post 1374866)
Mam bardzo ważne pytanie, może na forum znajdzie się jakiś student prawa albo prawnik.
Jeśli testament został otwarty 31.08.2011 roku to ile lat mam na to by wystąpić o zachowek?
3 czy 5 ? Szukam w internecie ale nie mogę zinterpretować zmienionych przepisów prawa.
Będę wdzięczny za pomoc.

od 23.10.2011 przedawnienie jest po 5, a nie po 3 latach. Zgodnie z art. 8 znowelizowanego kc, "pięcioletni termin ma zastosowanie również do tych roszczeń o zachowek, które powstały przed dniem wejścia w życie nowelizacji, czyli przed 23 października 2011 i w tym dniu jeszcze nie były przedawnione".

czyli w Twoim przypadku, jeśli testamt otwarto 31 sierpnia 2011, przedawnienie roszczenia nastąpiłoby 31 sierpnia 2014, ale od 23.10.2011 (czyli jeszcze nie jest przedawnione), termin wydłuża się o dwa lata czyli czas masz do 31 sierpnia 2016 r.

tutaj analogiczny przykład:

Cytat:

30 października 2008 roku ogłoszono testament zmarłego pana Franciszka. Cały swój majątek zapisał drugiej żonie. Córka i syn z pierwszego małżeństwa nie dostali nic, więc przysługuje im prawo żądania od spadkobierczyni zapłaty należnego zachowku. Do 23 października 2011 termin na wysunięcie roszczeń mijałby 30 października 2011, lecz 23 października zyskali więcej czasu i zachowku mogą żądać do 30 października 2013 r

Kamyk 28.08.2014 10:31

Krav bardzo dziękuję, nie miałem właśnie pewności.

South 29.08.2014 15:20

Pracuje ktoś jako przedstawiciel handlowy w justusie bądź juwentusie ? Albo ma ktoś może jakiegos dobrego kumpla na takim stanowisku ?

Kamil_mchw 31.08.2014 15:26

jest ktoś na forum kto ogarnia obliczenia produktywności turbin wiatrowych?
dokładniej opiszę wszystko na prv.
może być też ktoś kto jest dobry z fizyki :]

WiślakNH 01.09.2014 09:02

Orientuje sie ktoś na temat biletów Szpilka-Adamek,bo dziś miała ruszyć sprzedaż i nadal nawet info nie puścili,że ich nie będzie?

ABG3212 02.09.2014 15:58

Liceum zaoczne ktoś poleci jakiś adres w krakowie ?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:44.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl