Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

dzollo 19.12.2010 19:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1026571)
A jakie znaczenie ma wzrost napastnika? Bez jaj.... właśnie z przodu często niscy zawodnicy robią świetną robotę, ja rozumiem, że w przypadku stopera to ma znaczenie, ale napastnika? :F

Wszystko zalezy od tego jaką role dla napastnika w zespole widzi trener, jeżeli napastnik jest głownie od czarnej roboty czyli od strącania górnych piłek do wchodzących pomocników (wariant czesto stosowany przy taktyce 4-5-1) wtedy wzrost ma znaczenie i to decydujące...

tofik 19.12.2010 20:43

No ale zalozmy ze jakiegos takiego tarana sobie kupujemy i gdzie wtedy miejsce dla Brożka w 451 ? :)

Salman17 19.12.2010 20:58

No to możemy zagrać 2 napastnikami : Wysuniętym ( wysoki napastnik do strącania piłek ) i Cofnięty wchodzący z głębi pola ( Brożek ewentualnie ktoś inny )

szprotson 19.12.2010 21:02

no pewno.
Wy wiecie lepiej jaką grać taktyką aniżeli Robert Maaskant.

Christov mial podobne warunki jak ten Bułgar

JrQ- 19.12.2010 21:09

Przejdziemy wreszcie na 4-4-2 lub 4-3-3 ;)

s1mone 19.12.2010 22:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dzollo (Post 1026576)
Wszystko zalezy od tego jaką role dla napastnika w zespole widzi trener, jeżeli napastnik jest głownie od czarnej roboty czyli od strącania górnych piłek do wchodzących pomocników (wariant czesto stosowany przy taktyce 4-5-1) wtedy wzrost ma znaczenie i to decydujące...

Albo raczej skoczność i umiejętność gry głową, ustawiania się. Fakt jest taki, że jest od groma bramkostrzelnych środkowych napastników, którzy nie wyróżniają się wzrostem, przy czym tych bramkostrzelnych wieżowców jak na lekarstwo (z tych co mi się o uszy obili to kiedyś Koller, teraz ostatnio Crouch i może jeszcze ze 3-4 bym na siłę wymienił). A tych niższych to moja lista 'na szybkiego' z głowy nie zamknie się w pietnasce i będą to zawodnicy o wiele większego formatu niż ci dwaj wyżej wymienieni. Ja rozumiem, że Skorża chciał wysokiego napastnika do strącania piłek, ale to wcale nie oznacza, że Maskaant chce tego samego.

Szczerze powiedziawszy, popatrz jakiego wzrostu grają napastnicy w czołowych klubach europejskich, ba, zobacz sobie średni wzrost napastnika w Europie i na pewno wyjdzie Ci grubo poniżej 180 cm.

U napastnika jest wiele ważniejszych czynników i wzrost, przede wszystkim musi umieć grać w piłkę.

Greebo 20.12.2010 10:51

Tak na szybkiego.. Drogba, Adebayor, Berbatov, Ibrahimovic same ułomki z podłych klubów.

tofik 20.12.2010 11:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Greebo (Post 1026807)
Tak na szybkiego.. Drogba, Adebayor, Berbatov, Ibrahimovic same ułomki z podłych klubów.

Pewnie są w naszym kręgu zainteresowań :rotfl: Beto, Radovanovic i im podobni nam grożą, a nie wymienieni przez ciebie gwiazdorzy piłki.

grzybek69 20.12.2010 11:20

koledze chyba chodziło o wysokich napastników a nie proponował tych piłkarzy do Wisły bo to już nawet SF nie jest:D

szczebel 20.12.2010 11:28

Beto to była pomyłka wszech czasów jak chodzi o wysokiego napastnika , Radovanović nie był zły przecież strzelił kilka bramek ... Proponuje największą gwiazdę piłki nożnej wśród wysokich napastników w Polsce , a właściwie dwóch : Zahorski i Rasiak zapewne 10 bramek w sezonie by strzelili jako uzupełnienie do Brożka pasują...

Marcinnno 20.12.2010 11:39

Skorża się usrał z tym wysokim napastnikiem bo zafascynował się książka swojego idola - Beniteza.. Wiśle jest potrzebny przede wszystkim skuteczny napastnik! Nie ważne czy będzie wysoki, czy niski. Ważne, żeby strzelał sporo bramek i miał mu kto dograć piłkę.

AYALA 20.12.2010 12:57

stoper Jordan Miliew z Levskiego Sofia na celowniku Wisłu.
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32282,t...wiadomosc.html

Jak piszą w artykule już podobno rozpoczęo negocjacje.23 lata ma Miliev - myśle że to najlepszy wiek żeby go ściągnac

Drozd 20.12.2010 13:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marcinnno (Post 1026821)
Skorża się usrał z tym wysokim napastnikiem bo zafascynował się książka swojego idola - Beniteza.. Wiśle jest potrzebny przede wszystkim skuteczny napastnik! Nie ważne czy będzie wysoki, czy niski. Ważne, żeby strzelał sporo bramek i miał mu kto dograć piłkę.

Żeby napastnikowi dograć piłkę ten MUSI pokazać się do gry i to w odpowiednim momencie. Odpowiednim czyli wtedy kiedy pomocnik, obrońca czy drugi napastnik ma możliwość celnego podania. Jeżeli napastnik ten krótki moment przegapi lub "urwie się za wcześnie" to choćby podającym był Enzo Shifo napastnik do piłki nie dojdzie, podanie przetnie obrońca albo będzie spalony. Od napastnika zależy do jakiego podania będzie zmuszony pomocnik, od napastnika zależy czy dostanie piłkę do nogi czy za plecy obrońców. Od napastnika zależy bardzo dużo. A konkretniej od jego boiskowej inteligencji. Dowód to pierwsza bramka z Legią, Brożek urwał sie obrońcy i swoim ruchem dokładnie wyznaczył miejsce gdzie chce dostać piłkę, Irsak musiał tylko dośrodkować. Co wcale nie było łatwe ale było oczywiste że jeżeli się uda to na 90% będzie bramka. Na tym polega piłka. Zawodnik zwłaszcza napastnik musi analizować ustawienie obrony i swoim zachowaniem "wymuszać" takie a nie inne zagrania kolegów, biorąc jednak pod uwagę że kolega musi mieć możliwość takiego podania, którego napastnik oczekuje. To nie jest proste dlatego dobry napastnik jest zawsze najdroższy. Najważniejsza jest GŁOWA dowodem lider klasyfikacji strzelców na półmetku ligi. Ja bym kupił Nowaka z Bełchatowa,cherlawy ale myśli.

jendrus 20.12.2010 14:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1026835)
stoper Jordan Miliew z Levskiego Sofia na celowniku Wisłu.
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32282,t...wiadomosc.html

Jak piszą w artykule już podobno rozpoczęo negocjacje.23 lata ma Miliev - myśle że to najlepszy wiek żeby go ściągnac

zawodnik ciekawy i jeszcze perspektywiczny ale jak w grę wchodzi 800tys ojro i rosyjskie kluby i portal wp to nie może być prawdą:(

IncognitoTSW 20.12.2010 15:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1026571)
A jakie znaczenie ma wzrost napastnika? Bez jaj.... właśnie z przodu często niscy zawodnicy robią świetną robotę, ja rozumiem, że w przypadku stopera to ma znaczenie, ale napastnika? :F

Co do stoperów to też bym nie był taki zawsze pewny, ot choćby Puyol czy Ricardo Carvalho to też nie mają wzrostu naszego trenera, więc to nie zawsze ma znaczenie.

Co do polityki transferowej naszego klubu, ciężko teraz cokolwiek oceniać - Boukhari i Branco to byli goście z łapanki, więc ciężko było się spodziewać dobrych, perspektywicznych i długo analizowanych zawodników. Nie mają kontraktów na 5 lat jak co niektórzy gwiazdorzy, więc łatwo będzie się ich w razie czego pozbyć - choć sam nie skreślałbym ich po tylko tej rundzie.

s1mone 20.12.2010 16:39

Oczywiście Incognito, sam już o tym pisałem w przypadku stopera. Ktoś tam wymieniał wysokich napastników no to z pamięci mogę skontrować innymi gwiazdami : messi, romario, del piero, villa, baggio. Nie chodzi tutaj o jakieś głupie wyliczanki, ale o pokazanie prostego faktu, że wzrost w przypadku napastnika nie ma wielkiego znaczenia. Najważniejsze są umiejętności.

PODpalacz 20.12.2010 16:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Incognito2192 (Post 1026866)
Co do stoperów to też bym nie był taki zawsze pewny, ot choćby Puyol czy Ricardo Carvalho to też nie mają wzrostu naszego trenera, więc to nie zawsze ma znaczenie.

Co do polityki transferowej naszego klubu, ciężko teraz cokolwiek oceniać - Boukhari i Branco to byli goście z łapanki, więc ciężko było się spodziewać dobrych, perspektywicznych i długo analizowanych zawodników. Nie mają kontraktów na 5 lat jak co niektórzy gwiazdorzy, więc łatwo będzie się ich w razie czego pozbyć - choć sam nie skreślałbym ich po tylko tej rundzie.

Koledzy macie coś racji ale nie do końca.Większość zespołów stawia po za technikom na wzrost siłę i szybkość zawodników.Jeżeli Wisła chce podjąć walkę z europejskimi zespołami nie może stawiać na zawodników z metra ciętych.Średniaki europejskie często stawiają na stałe fragmenty gry bo to przynosi na najłatwiejszy dostęp do bramki a potem obijanie zawodników przeciwnych
P.S
nie mam nic do zawodników niskich
P.S
kto chciał by się zderzyć z Sobolewskim ,Chavezem,Choto,Chinyama ...

PANDEM0NIUM 21.12.2010 08:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PODpalacz (Post 1026890)
Koledzy macie coś racji ale nie do końca.Większość zespołów stawia po za technikom na wzrost siłę i szybkość zawodników.Jeżeli Wisła chce podjąć walkę z europejskimi zespołami nie może stawiać na zawodników z metra ciętych.Średniaki europejskie często stawiają na stałe fragmenty gry bo to przynosi na najłatwiejszy dostęp do bramki a potem obijanie zawodników przeciwnych
P.S
nie mam nic do zawodników niskich
P.S
kto chciał by się zderzyć z Sobolewskim ,Chavezem,Choto,Chinyama ...

Bzdura. Co ma wzrost do gry? Przecież można tak poustawiac zespół i system gry aby wykorzystac wszelkie dostepne atuty zawodników. Czy zawodnik niski = słaby fizycznie? Czy zawodnik niski = zawodnik wolny? Mało przykładów?
To system gry dobiera się do zawodników a nie odwrotnie.

Feniks1983 21.12.2010 08:55

Coraz więcej informacji z Serbi, Bługari i sąsiednich Państw. Widać że tam chyba jednak najbardziej drążymy rynki w poszukiwaniu zawodnikow do Nas. Dzisiaj kolejny artykuł:

http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html

Jedno mi tu nie pasuje. W tym artykule napisane jest że za Jovanicia zapłaciliśmy 300 tysięcy euro a wcześniej było mówione o 500 czy mi się wydawało?

AYALA 21.12.2010 09:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Feniks1983 (Post 1027058)
Coraz wiecej informacji z serbi, blugari i sasienich Panstw. Widac ze tam chyba jednak najbardziej drazymy rynki w poszukiwaniu zawodnikow do Nas. Dzisiaj kolejny artykul:

Jedno mi tu nie pasuje. W tym artykule napisane jest ze za Jovanicia zaplacilismy 300 tysiecy euro a wczesniej bylo mowione o 500 czy mi sie wydawalo?

jak widac Stan przeczesuje Bałkany w poszukiwaniu wzmocnień.Obawiam sie że najlepsi gracze na Bałkanach co byliby znaczącym wzmocnieniem dla Wisełki już grają w takich klubach jak Partizan,Crvena Zvezda czy Hajduk Split a one za drobne nikogo nie sprzedają.Nawet za gracza z ławki trzeba tam dac koło 800 tyś € jak Legia za Radovicia kiedyś zapłaciła

Feniks1983 21.12.2010 09:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1027062)
jak widac Stan przeczesuje Bałkany w poszukiwaniu wzmocnień.Obawiam sie że najlepsi gracze na Bałkanach co byliby wzmocnieniem dla Wisełki już grają w takich klubach jak Partizan,Crvena Zvezda czy Hajduk Split a one za drobne nikogo nie sprzedają.Nawet za gracza z ławki trzeba tam dac koło 800 tyś € jak Legia za Radovicia kiedyś zapłaciła

Masz dużo racji. Ale w większości tych artykułów padają raczej nazwy słabszych klubów a przecież nie jest powiedziane że nie możemy kogoś z wielkiej trójki przebić. Co nie zmienia że pewnie i opłata za transfer też będzie odpowiednia. Tak czy owak myślę że te kierunki są do przyjęcia wszak wiadomo że tam można znaleść ciekawych graczy za w miare rozsądne pieniądze.

tomasz_19 21.12.2010 09:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Feniks1983 (Post 1027058)
Coraz więcej informacji z Serbi, Bługari i sąsiednich Państw. Widać że tam chyba jednak najbardziej drążymy rynki w poszukiwaniu zawodnikow do Nas. Dzisiaj kolejny artykuł:

Jedno mi tu nie pasuje. W tym artykule napisane jest że za Jovanicia zapłaciliśmy 300 tysięcy euro a wcześniej było mówione o 500 czy mi się wydawało?

a mi się wydaje, że to wszystko to tylko i wyłącznie spekulacje prasowe nie mające nic wspólnego z rzeczywistością. Nasi działają w absolutnej konspiracji i nie zdziwiłbym się gdyby przyszedł do nas zawodnik o którym nic nie pisano...

Motyl.tsw 21.12.2010 15:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz_19 (Post 1027069)
a mi się wydaje, że to wszystko to tylko i wyłącznie spekulacje prasowe nie mające nic wspólnego z rzeczywistością. Nasi działają w absolutnej konspiracji i nie zdziwiłbym się gdyby przyszedł do nas zawodnik o którym nic nie pisano...

Serbiq to tylko zaslona dymna bo tak naprawde potrzebny nam Polak

Teqcontroller 21.12.2010 18:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Motyl.tsw (Post 1027150)

Kogo masz na myśli ?
Nowaka ?:P

kondzio7 21.12.2010 19:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Motyl.tsw (Post 1027150)

a po co Ci Polak?
myślę że ten Vojo Ubiparip może być dobrym transferme, chociaż go na oczy nie widziałem. Fakt że interesuje się nim Partizan, oznacza że taki słaby to on napewno nie jest:)

Teqcontroller 21.12.2010 19:11

Prawda jest taka że nikt nie wie jakie będzie okienko a dowiemy się dopiero w styczniu kto będzie wzmocnieniem kto wyleci dowiemy się z czasem.

a pismaki niech piszą zobaczymy jak na tym my wyjdziemy i oni.

sessegnon 21.12.2010 19:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kondzio7 (Post 1027204)
a po co Ci Polak?
myślę że ten Vojo Ubiparip może być dobrym transferme, chociaż go na oczy nie widziałem. Fakt że interesuje się nim Partizan, oznacza że taki słaby to on napewno nie jest:)

Jovaniciem też interesował się Partizan, a nawet Twente, a teraz grzeje ławę.
Co nie znaczy, że Ubiparip byłby transferem z góry skazanym na porażkę.
Cóż...jeden transfer wypali, drugi nie.

gianbuffon 21.12.2010 20:23

http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...slasku,1574155

''Cieszę się, że jeszcze przed świętami udało nam się sfinalizować ten transfer, który jest efektem naszej działalności skautingowej na Bałkanach.(...) dodał Krzysztof Paluszek, dyrektor sportowy wrocławskiego klubu.

A może efektem podpatrywania testowanych graczy u konkurencji? :D
Coś mi się wydaje, ze to Wisła im go poleciła (przyjacielski gest) a gdyby się okazał jednym z lepszych obrońców ligi, to Wisła go przejmie w promocyjnej cenie hehe

szczebel 21.12.2010 21:23

A ten Elsner Słoweniec nie był u nas na testach w czerwcu razem z tym dziwnym Włochem co nazwiska nie pamiętam i tym gościem z czarnego lądu co nikt nie wie ile ma lat?

rikut1906TSW 21.12.2010 21:31

MI też się wydaje że Elsner był na testach w Wisełce w czerwcu

PiotrG 21.12.2010 21:40

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...szta_wyjezdza/

Rok Elsner był u nas na testach.

Motyl.tsw 21.12.2010 22:58

Cytat:

a po co Ci Polak?

ok conajmniej dwa powody

Poprawic atmosfere w szatni i chyba jestesmy POLSKIM klubem, co nie ?

Wojtas 21.12.2010 23:11

Cytat:

a po co Ci Polak?

dwa pytania

jak mozesz wysnwac jakiekoowiek wnioski ze Ubiparpi moze byc dobrym transferem skoro sam potem dopisujesz zes go na oczy nie widzial :)

i drugie te ze ktos tam sie kims interesuje to moze byc tylko wybujała wyobraznia menagerow pilkarzy i nic pozatym.

do wszystich tego typow newsow proponuje podchodzic z duuuuzym dystansem.

fanfan 21.12.2010 23:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sessegnon (Post 1027208)
Jovaniciem też interesował się Partizan, a nawet Twente, a teraz grzeje ławę.
Co nie znaczy, że Ubiparip byłby transferem z góry skazanym na porażkę.
Cóż...jeden transfer wypali, drugi nie.

Ja bym jeszcze Jovanicia nie skreślał . On ma potencjał tylko potrzebuje czasu i pewności siebie , wiary w swoje możliwości i umiejętności ! Jego niepewne interwencje czy też słaba gra na przedpolu wynikała właśnie z zdenerwowania i presji wynikającej z gry w nowym miejscu , nowym klubie a sytuacja w szatni tez mu nie pomagała gdzie były podziały i kiepska atmosfera i nikt nie mógł podnieść go na duchu tylko wielki trener Kasperczak jeszcze całą winę za Karabach zrzucił na niego- myślę że w takiej sytuacji żaden nowy bramkarz nie broniłby dobrze. Jestem przekonany że gdy się zaaklimatyzuje ,poczuje się jak u siebie, nabierze pewności to będzie bardzo solidnym bramkarzem który będzie mocnym punktem Wisły .

snyrting 22.12.2010 00:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Motyl.tsw (Post 1027283)
ok conajmniej dwa powody

Poprawic atmosfere w szatni i chyba jestesmy POLSKIM klubem, co nie ?

Jedno zdanie i dwie głupoty.

Co to za założenie, że Polak w szatni powoduje lepsza atmosfere w szatni? Zachowanie takiego Maćka Iwańskiego zdaje się podpowiadać coś zupełnie innego.

Co do drugiej pytania, to możemy chyba być polskim klubem z zagranicznymi zawodnikami, prawda?

Motyl.tsw 22.12.2010 01:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez snyrting (Post 1027313)
Jedno zdanie i dwie głupoty.

Co to za założenie, że Polak w szatni powoduje lepsza atmosfere w szatni? Zachowanie takiego Maćka Iwańskiego zdaje się podpowiadać coś zupełnie innego.

Co do drugiej pytania, to możemy chyba być polskim klubem z zagranicznymi zawodnikami, prawda?

Roznica jest zasadnicza
Chce zeby sukcesy przynosli nam nasi rodacy i zeby to ich promowal nasz klub w Europie

Poza tym komunikacja na boisku treningach i zzycie druzyny by sie poprawilo Popatrz na ME nie ma takich podzialow ze siedza osobno graja osobno chodza na "kosza" osobno

Pablo84 22.12.2010 01:43

Tylko, że sukcesów z polskimi kopaczami nie będzie poniewaz SĄ ONI DREWNIANI, (pomijqk zawodników, z Lecha,Legii i Polonii) My mamy aspirację zostania europejskim średniakiem.

kondzio7 22.12.2010 08:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 1027288)
dwa pytania

jak mozesz wysnwac jakiekoowiek wnioski ze Ubiparpi moze byc dobrym transferem skoro sam potem dopisujesz zes go na oczy nie widzial :)

i drugie te ze ktos tam sie kims interesuje to moze byc tylko wybujała wyobraznia menagerow pilkarzy i nic pozatym.

do wszystich tego typow newsow proponuje podchodzic z duuuuzym dystansem.

dlatego właśnie napisałem może bo go na oczy nie widziałem:) czytaj ze zrozumieniem:)

Feniks1983 22.12.2010 09:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Motyl.tsw (Post 1027320)
Roznica jest zasadnicza
Chce zeby sukcesy przynosli nam nasi rodacy i zeby to ich promowal nasz klub w Europie

Poza tym komunikacja na boisku treningach i zzycie druzyny by sie poprawilo Popatrz na ME nie ma takich podzialow ze siedza osobno graja osobno chodza na "kosza" osobno

Chcieć to Ty możesz a rzeczywistość na to nie pozwala. Tak jak pisał Pablo84 większość Polskich graczy jest drewniana i w dodatku przepłacana.

Piszesz brak komunikacji?? Piłkarze i trener dawno mówili że tego problemu nie ma a dla Naszych Polskich gwiazdek jest to nawet dobre bo przynajmniej się języka Angielskiego nauczą i jak wyjadą kiedyś w świat to nie będą mieli problemów. Kwestia chodzenia na kosza nie jest żadnym argumentem bo nigdy nie widziałem żeby polscy gracze walili na mecze koszykówki nie mówiąc już o tym że nie każdego musi ten sport interesować.

Ja jestem za każdym transferem który podniesie poziom zespołu i spowoduje że gra będzie się poprawiać. I nie interesuje mnie narodowość, kolor skóry czy nawet religia. Jeśli dany zawodnik spełnia pokładane w Nim nadzieje to dla mnie jest wystarczający argument aby grał dla Wisełki i żeby mu kibicować.

bridgeburner 22.12.2010 10:48

Dawid Nowak przedłużył kontrakt z Bełchatowem
http://www.90minut.pl/news/143/news1...Belchatow.html
Kamień spadł z serca, jest pierwszy sukces okienka
Teraz czekam na podobnego newsa dot. Bonina

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:39.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl