![]() |
Cytat:
Pamiętam jak dziś mecz z Bełchatowem w którym to udowodnił dosadnie brak umiejętności, jezdził jak chciał z super Darkiem Dudką, no ale może mi sie tylko wydawało. I przypomnij mi, jak to zrezygnowaliśmy z Jelenia. |
Cytat:
Co do reszty. Ja naprawdę bym chciał, byśmy mieli w skłądzie samych Polaków- wkońcu jesteśmy Polskim klubem z ogromną patriotyczną historią, jednak sam widzisz jak jest.Tracić dobrego krajana obecnie jest niezwykle trudno. Zobacz na epokę Cupiała.Faktycznie, zdobyliśmy 7MP (a należy wspomnieć jeszcze dziwne okoliczności utraty mistrzostwa na rzecz Poloni Warszawa w 2000 roku, mega mech w ubiegłym sezonie).Wcześniej faktycznie miażdzyliśmy, ale też byliśmy zespołem bez konkurencji i braliśmy każdego obiecującego piłkarza.Te czasy już nie wrócą i należy się z tym pogodzić, zwłaszcza,że teraz nie ma tylu dobrych piłkarzy na naszym podwórku, co kiedyś. Być może faktycznie na Europie Zachodniej milon Euro za Sobiecha nie robi wrażenia, ale zobacz, co ten piłkarz osiągnął z Ruchem by tyle kosztować.Ja np nie wiem.Oczywiście,można podsunąć hasło "jesteś tyle wart, ile za Ciebie zapłacą", tyle że zobaczymy za parę lat,czy to nie były pieniądze wyrzucone w błoto. Chcemy Polaków w kadrze, to zamiast klnąć i zatrudniać drewno, musimy poświecić się i stworzyć coś sami w klubie bo na PZPN po prostu nie ma co liczyć.Tam siedzą ludzie jeszcze z poprzedniej epoki, którzy tylko wożą się na swoim nazwisku a tak naprawdę potrafią .......nąć paroma sloganami i tyle. My musimy wzdrożyć swój system szkolenia, od małego szkraba.Wzorce mamy nie daleko, bo np w Holandii. Czyli, zatrudnić człowieka z holenderskiej szkółki, zapłacić mu porządne pieniądze i niech tworzy od podstaw prawdziwą akademię na wzór szkółki Ajaksu czy PSV.Czyli Akademia ze szkołą,boiska , sprzęt, odpowiednia przeszkolona kadra i zagraniczne metodyka nauki footbolu po to byśmy już nie musieli czytać tego typu wywiadów.... Cytat:
Namiastkę profesjonalizmu mamy dzięki Maaskantowi, z tym że jest on za pózno.On musi mieć już gotowy materiał piłkarski a nie piłkarzy, którzy dalej uczą się piłkarskiego abecadła.Gdy piłkarz nie umie biegać, podać , czy przyjąć piłki, to nawet Mourinho by nie pomógł |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie mam zwyczaju nazywać piłkarzy szrotem z powodów innych niż poziom sportowy. Gdybyś łaskawie zauważył wcześniej pisałem, że Garguła nie jest winien swojej sytuacji. Cytat:
|
Cytat:
Dwa. Wg. Ciebie Beto-nowy zarabiał tak samo jak Lewandowski i taki sam miał kontrakt? Cytat:
Cytat:
Skąd domniemanie że by sie sprawdził? Cytat:
P.s. Każdy z wymienionych przedtem przez Ciebie graczy ma "dośc wysoki" kontrakt w klubie, kto niby miałby go opłacić? Czy nie rozumiez sytucaji ze jesli np. kupilibysmy Arbolede to nigdy w naszym klubie nie było by nikogo takego jak Marcelo itp itd. Każdy mądry po szkodzie, dlaczego skoro jesteś takim dobrym scoutem nie poszedłeś do klubu i nie podpowiedziałeś naszemu glupiemu prezesowi czy też dyrektorowi sportowemu? Dlaczego? |
I parę newsów transferowych z dzisiejszego PS (jeśli ktos nie czytał):
Bonin - podobno chłop dostał ofertę z Legii na 200k Euro rocznie. Dodatkowo trzeba zaplacić: 1 mln PLN za podpis, 0,5 mln PLN Górnikowi za kontrakt i 0,5 mln PLN prowizji menadżerskiej. Wisła podobno może być zainteresowana gdyby udało się jej pozbyć Lobo. mój komentarz: 2 mln PLN (0,5 mln Euro) i 200k Euro kontraktu to moim zdaniem stanowczo za dużo jak na kogoś kto z założenia miałby byc tylko zmiennikiem. Przy tych cenach Bonin na drzewo. Hernani - jeszcze w poniedziałek PS donosił że chce 240k Euro kontraktu. Dziś też piszą o 240k ale USD :). To daje około 180k EUR rocznego kontraktu. Tyle tylko że sam piłkarz zaprzecza jakoby miały się z nim kontaktować Wisła i Legia i twierdzi że jego priorytetem jest pozostanie w Koronie. mój komentarz: wydaje mi się że 180k Eur kontraktu to są okolice maksa tego co można zaoferować piłkarzowi klasy Hernaniego. Jeśli miałyby do tego dojść: kasa za podpis, prowizja menadżerska i kasa dla Korony to może się okazać że jest już za drogo. |
jova - niektórzy na forum myślą jednowymiarowo:)
Uczepią się tezy bez względu na fakty, że wszyscy polscy piłkarze źli, za słabi, na Wisłę, za drodzy itd tak jakby do nas trafiali wirtuozi klasy Iniesty. Nie chodzi o to żeby grali sami Polacy! Chodzi o to żeby tych którzy są na dobrym poziomie wyłowić. Wyłowić tak jak wyłowiono Peszkę, Mierzejewskiego czy Lewandowskiego. Pablo84 dla Ciebie Sobiech ma 20 lat a już w pierwszej rundzie w Polonii zaliczył 6 goli i 6 asyst. Trzeba zaznaczyć ze 2 mecze nie grał z powodu kontuzji i kolejnych 2 z powodu czerwonej kartki. Czyli w 11 meczach zaliczył 12 punktów w punktacji kanadyjskiej:) Są to statystyki nieosiągalne dla mega talentów takich jak: Mezenga, Cabral czy Rios. (wszyscy ci piłkarze cenę wykupu mają minimum 1 milion euro... czyli są teoretycznie warci tyle co Sobiech) |
Cytat:
Ja bardzo bym chciał by w Wiśle grali sami Polacy, ale przytoczę wypowiedz pewnej osoby, dla Was pewno to będzie niezrozumiałe i głupie Cytat:
|
Cytat:
Masz rację, że akademia piłkarska z prawdziwego zdarzenia znacznie by nam pomogła, ale siatka skautów zdolna regularnie wyłapywać najbardziej utalentowanych polskich 20latków i sztab szkoleniowy nie bojący się postawić na takiego gracza też przyniosłyby zyski sportowe i finansowe. Cytat:
Ile zarabiał Beto? Nie mam pojęcia. Niezależnie od kwoty na pewno za dużo. Cytat:
Cytat:
Sądzę, że Jodłowiec w swojej aktualnej formie poradziłby sobie w Wiśle nie dlatego, że tak wysoko cenię jego umiejętności. Po prostu uważam, że nasza obrona jest aż tak słaba. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Skoro Lech pozyskując różnych piłkarzy pozyskał również Polaków (Lewandowski czy Peszko) a następnie między innymi ich świetnej grze w poprzednich sezonach czy też tym, awansował do LE i 2 razy wyszedł z grupy znaczy to że gdybyśmy My poszli tą drogą (pozyskiwali nie tylko stranierich ale również Polaków) mielibyśmy szansę mieć podobne sukcesy w Europie co Lech. Jak na razie Lech odnosi sukces bo ma piłkarzy zagranicznych i z Polski. Na samych stranierich albo Polakach sukcesu nie zrobił. Podsumowując - Lech zrobił sukces w pucharach na mieszance Polaków i cudzoziemców (nie odpuszczał naszych lokalnych "gwiazdek") to jest fakt! My ładujemy kasę od kilu lat właściwie tylko w obcokrajowców (wyjątek Wilk) - i sukcesów w pucharach w ostatnich latach nie mamy. Niby mamy tylko nadzieje że na Riosach coś ugramy w pucharach. Mamy ze tak powiem samą możliwość i nic więcej.... a nie fakty jak Lech. No ale My trzymamy się swojej linii - lepszy przepłacony słabiutki Jovanic niż Sandomierski. Lepsza armia przeciętnych stranierich, Polaków odpuśćmy! A nasi stranieri w większości nie są lepsi od Polaków. Ja nie chciałbym żeby w Wiśle grali sami Polacy. Nie podobają mi się 2 wzorce (pisałem o tym już kiedyś) 1. Athletic Bilbao - sami Baskowie grają i w zasadzie mają szansę tylko na środek ligi Hiszpańskiej 2 . Arsenal - żal patrzeć na 5 francuzów w 11 Arsenalu bez Anglików... (chociaż i tak sie poprawiło - jest w kadrze aż dwóch! Wilshere i Walcott) (Arsenal w ostatnich 5 sezonach nie zdobył NIC. Jak na taki klub to żenada i wstyd. Wiecznie, drudzy, trzeci ale ani mistrzostwa, ani pucharu Anglii ani też LM.... jak na taki klub i na te pieniądze co mają to żenada! MU bije ich na głowę... no ale tak jednak gra kilku Anglików) Oba te wzorce mi się nie podobają |
Cytat:
|
Jak widać JOVA niektóre linijki zdołały umknąć, zbyt dużo po prostu tego na raz :)
Cytat:
Cytat:
Przypomne że kilka lat wstecz, czyli w momencie w ktorym powinniśmy/mogliśmy pozyskac wymeinionych przez Ciebie piłkarzy przezywalismy tzw. kryzys po kominach płacowych. DObra tyle nie mam siły, punkt widzenia punkt siedzenia kazdy ma swoj. E : Cytat:
Ogryzek ile razy rozmawiałes z trenerem, byłeś na treningu, że tak słabo oceniasz Jovanica badz Kurto sugerując Sandomierskiego. Ja odnoszę wrażenie że jak nie zrobimy sukcesu w pucharach to wszyscy wrzucają focha. Było mówione o DŁUGOFALOWEJ POLITYCE KLUBU, jesteście w stanie poczekać i dać jej szansę czy nie? A co do Sobiecha. Owszem może zrobic karierę, moze ale nie musi. 1 mln to dla Nas za duzo jak za Polaka. |
Cytat:
|
Cytat:
Akurat przykład angielskiej ligi, mimo całej karkołomności jest niezły - gdy w Premier League pojawiły się naprawdę duże pieniądze (jakieś 10lat temu) szybko okazało się, że po prostu nie ma tylu Anglików gwarantujących odpowiedni poziom, by w lepszych drużynach mogli stanowić ich trzon. "Arsenalizacja" ligi była po prostu nieunikniona. U nas z zachowaniem wszystkich proporcji też się tak dzieje - i to nie koniec tryndu :) - za niedługo wszystkie, wszystkie kluby naszej ligi będą miały składy z przewagą obcokrajowców . |
Cytat:
A w kwestii, obcokrajowcy, czy Polacy - to nie narodowość się liczy, tylko umiejętności, charakter, talent etc. Trzeba być otwartym na oba te "kierunki", ale jednak z większym naciskiem na zagranicę - bo wybór generalnie większy, ceny rozsądniejsze, mentalność lepsza, baza wyszkolenia solidniejsza. Polskim piłkarzom wciąż też bardzo dużo brakuje do prawdziwego profesjonalizmu. |
Cytat:
|
Cytat:
Tak, kiedyś kupowano czołowych polskich piłkarzy do Wisły i była gra:) Cytat:
Paszporty nie grają:) Kiedyś dano taką kasę za młodego Żurawskiego. Warto było czy nie? (Większą jeśli liczyć siłę nabywczą) Jeszcze raz powtórzę - paszporty nie grają - skoro był Mierzejewski - szkoda że go odpuściliśmy, tak samo jak Lewandowskiego czy teraz Sobiecha. |
Ogryzek, czy zapomniałęs co było pare lat temu?
Kupiliśmy bardzo dobrych graczy i ch**a wyszło, wiec nei dziwię sie ze klub teraz bardziej obawia sie duzych inwestycji. Spokojnie.Już wiecie wszyscy że z Sobiecha taki superpiłkarz będzie? I nie rozumiem tekstów o pisaniu że odpuściliśmy Lewandowskiego, Lech złożył LEPSZĄ ofertę i tyle.Taki rynek. Mierzeja żałuje, ale prześledz jego karierę, talent wybuchł dopiero w Polonii Warszawa, tak samo jak talent wybuchł Matusiakowi w Bełchatowie. W momencie gdy Grembocki "powoływał" go do kadry Polski był już piłkarzem Polonii J.W. Warszawa. 2 sezony temu mając do wyboru Niedzialana i Mierzejewskiego kogo byś wybrał.... I ja nie twierdzę by dawac kase na Riosów, Cabrali tylo by z głową wydawac pieniadze, by juz przeszliśmy etap wydawania pieniedzy w błoto! Ćwielong jak przychodził do Nas miał również opinię wielkiego talentu. |
Cytat:
PS Ćwielonga to wzięliśmy żeby odzyskać dług od Ruchu, że tak powiem wzieliśmy w naturze bo Ruch gotówki nie miał. I ponadto kosztował 200 tysięcy euro a nie milion .... nie demonizuj. Nigdy by do nas nie trafił gdy Ruch nam nie był winien pieniędzy... więc ciężko to uznać za transfer przemyślany. |
Cytat:
|
Cytat:
Podobnie było z jego transferem do Dortmundu. Trener jeździł z dyrektorem sportowym wielokrotnie do Poznania i namawiał go do gry w Borussii. A Fener i Blackburn dawały więcej pieniędzy. |
Cytat:
Lepsza oferta dla piłkarza, nie zawsze jest tożsama z WYŻSZĄ PENSJĄ! Masz przykład aktualny : Nasz klub zorganizował ostatnio testy, chłopaki posiedzieli bodajze 2 dni pograli i rozjechali sie do domu slysząć : "Bedziemy w kontakcie". Dla 16,17-nastolatka łatwiej bedzie pojsc do klubu o wielkiej nazwie gdzie nikt z nim słowa nie zamienił, czy do innego mniejszego z któego trener dzwoni codziennie i pyta czy sie dobrze spało? Nasi opierając się na wczesnym Cupiale do tego roku myśleli że ściągną tutaj piłkarzy na markę klubu, a tak już niestety nie jest. Ogryzek : Gdzie napisalem ze Pepe kosztował 1 mln Euro ? I tekst że by do Nas nie trafił gdyby nie dług, czyli sie nim nie interesowaliśmy tylko wzięliśmy bo byśmy nie odzyskali pieniedzy, rozumiem że wiesz to z pewne źródłą, a nie z gazet? E: A co do nietrafności zakupów polskich piłkarzy to jeszcze jedno : Kulawy scouting. Np. Lech ma w III lidze podkarpackiej scouta,którym jest trener jednej z drużyn w tej lidze grającej, gdy tylko sie ktoś tam pojawi na widoku on informuje ich i wysyłaja obserwatora. Na bank mają tak w każdej grupie, wiec zawodnicy im nie uciekają. A My? My ogranizujemy testy jak ktoś zadzwoni i poleci chłopakow, a jak nie, to nie. Dobrze ze przyszedł Kuźbik, ma znajomości wiec moze sie przydac. Kwestia oceny potencjału piłkarza to inna sprawa, ale przynajmniej będą w temacie, a nie czerpać informacje z internetu czy gazet. Jova : ok, pomijając niektóre rzeczy, rozumiemy : |
Cytat:
Uważam, że dziś, gdzieś na boiskach ME, niższych lig lub za granicą grają ukształtowani, ale perspektywiczni polscy piłkarze, którzy nie dość, że byliby tani, to jeszcze w krótkim czasie potrafiliby wskoczyć na wysoki ligowy poziom, zwiększyć swoją wartość i albo stanowić o sile Wisły na lata, albo nadawać się do wytransferowania za granicę za kilka milionów. Nie zgadzam się z ogólnym stwierdzeniem, że Polacy są słabi i zbyt drodzy. Podałem przykłady polskich piłkarzy, którzy zostali sprowadzeni do mocnych klubów za niewielkie kwoty i w krótkim czasie stali się ich podstawowymi zawodnikami, a później czołowymi piłkarzami ligi. Uważam, że takie kariery zdarzają się regularnie. Moim zdaniem poza inwestowaniem pieniędzy w zagranicznych graczy i renomowanych ligowców powinniśmy szukać talentów wśród aktualnych 18 - 23latków, bo wśród nich można znaleźć nowego Lewandowskiego, nowego Sobiecha, Peszkę, Mierzejewskiego, Murawskiego, Grosickiego, Bandrowskiego i Jodłowca. Nieznani polscy piłkarze nie muszą być automatycznie zbyt słabi na Wisłę. Nie wiem czy zgodzisz się z moimi poglądami, ale mam nadzieję, że teraz się rozumiemy. |
Spas Delev którym Wisła jest zainteresowana wbił właśnie gola bramkarzowi FC Porto. Zawodnik jest przebojowy i niesamowicie szybki, dobra technika. Właśnie oglądam ten mecz.
|
cytat:[FONT=Verdana]Wisła Kraków ma prawo pierwokupu Osmana Chaveza, ale tylko do 31 stycznia. Po tym dniu przyszłość hondurańskiego stopera znów będzie zależeć od Platense Puerto Cortes
cytat:[/FONT][FONT=Verdana]Ustalona została też kwota - waha się pomiędzy 400 a 500 tysięcy euro (jedno z hondurańskich źródeł wspomina o 500 tysiącach dolarów). Chavez jest nieco droższy od byłego już wiślaka z Ameryki Środkowej, Juniora Diaza, który w 2008 roku kosztował 300 tysięcy euro. Diaz był tańszy, bo nie miał, przychodząc do Krakowa, mundialu w CV. cytat:[/FONT][FONT=Verdana]Gdy ostatnio pytaliśmy o wykup Chaveza, dyrektor sportowy Stan Valckx dał do zrozumienia, że Wisła jednak poczeka z decyzją. zaznaczam ze zrodlem jest przeglad sportowy [/FONT] |
Cytat:
|
Cytat:
Mi sie wydaje ze z Holendrami za sterami ten okret jednak bedzie szybciej płynał. Kazdy wie ze oni przyszli tak "od kopa" majac wookol siebie sam balagan i kadre zupelnie niezgrnaych i zdezorientowanych ludzi. Teraz kiedy jest czas na rozsadne decyzje i byl czas na poszukiwania -zobaczymy kogo wynajda nam ludzie ktorzy podobno sa 2-3 klasy wyzej w swiatoym futbolu.Licze ze te transfery w koncu cos zmienią bo przed nami wazna runda i walka o Puchary. |
Cytat:
|
Cytat:
Choć w jednym masz rację - klub powininien mieć "personalne" podejście do tych chłopaków na testach, żeby goście CHCIELI tu grać, jak nie teraz to za parę lat. Parę miłych słów czy pochwał może diametralnie zmienić odbiór klubu i jego otoczenia przez niejednokrotnie stremowanych i zestresowanych młodych chłopaków. Może przypomną sobie o tym za parę lat gdy zgłosi się po nich Wisła? Oczywiście nie wiemy jak się takie sprawy w klubie załatwia, bo cała nasza wiedza opiera się na lakonicznym newsie sprzed kilkunastu dni.Mam nadzieję, że odbywa się to w sposób 100% profesjonalny :) Zaznaczam, przytoczone wartości z newsa są dość przybliżone więc jak ktoś kojarzy tekst o którym piszę niech rzuci linka |
Cytat:
|
nikt z was nie pomyslam że tych 8 skautów może dzialać na takiej zasadzie że są to po prostu zaprzyjaźnieni trenerzy z niższych lig np. 3-4 i po prostu podsyłają ich na zasadzie weźcie tego kowalczyka na testy bo to mój pupilek a ja dzięki temu dostane rabat na meble w jego ojca sklepie meblowym??
nie wierze że poprostu od tak dali 8 etatów ludzią którzy nie robią nic innego tylko jeżdzą na mecze niższych lig i naprawde wyławiają perełki które wyróźniają się GRĄ a nie nazwiskiem i znajomościami?? wiem jak to wygląda w niższych ligach: Trener a klasowej druzyny z malutkiej miejscowości dzwoni do swojego dobrego kumpla z miasta powiatowego i poleca mu jakiegos tam swojego gracza. wszystko okej jak ten trener ma znajomości to wtedy taką perełke może wysłać na takie testy, gorzej jak jest trenerem z konkretnego wygwizdowa, wtedy nawet jak zadzwoni gdzieś do jakiegoś klubu i powie że ma ciekawego zawodnika który gra w Harnasiu Odrowąż to go poprostu zbędą w najlepszym wypadku.. mam jednak nadzieje że u nas naprawde zaczyna to wyglądać w miare profesjonalnie, a nie tak jak jak to opisałem |
Cytat:
Gdybym opierał sie na tym co wypisują niekorzy dziennikarze, to na ławce trenerskiej szukałbym conajmniej Manolo Jimeneza a skład Wisły diametralnie różniłby sie od tego jaki akutalnie jest. Pokładam duza nadzieje w Holendrach, przekształcenie klubu w profesjonalny nie trwa tydzien, ale licze że dostaną odpowiedni kredyt zaufania i się im uda, a wtedy korzyść będą mieli i My i Oni |
|
Cytat:
Sandomierski poprostu często bywa w Krakowie , a akurat w sobote była parapetówka u Wasiluka i juz był dobry motyw dla faktu aby wymyślić ofertę z Wisły , której nie ma na 100% , tak jak i nie ma innej ofety z polskiego ani zagranicznego klubu |
Dzisiejszy PS potwierdza kwotę za jaką mieliśmy sprzedać Juniora (800k EUR). Jednocześnie podaje że jego roczny kontrakt w Wiśle wynosił 100k EUR.
Moim zdaniem na Juniorze zrobiliśmy dobry interes. Przyznam szczerze że kiedy zobaczyłem go po raz pierwszy (to chyba był jakiś mecz pucharowy) to jak zobaczyłem te jego cieniutkie pęciny to pomyslałem że ktoś robi tutaj przewał. Oczywiście nie miałem racji i trzeba uczciwie oddać Maciusiowi i Łysemu że zrobili dobry transfer. |
Cytat:
|
Cytat:
|
ale tyle za Juniora podawano od początku więc te 1.5mln nie wiem skąd wzięli
ja mam nadzieje ze klauzula u Marcelo jest jak wspominano o niej |
predzej mi kaktus na rece wyrosnie niz Wisla wylozy 2-3 banki za Sandomierskiego. 2-3mln to my wylozymy na transfery ale w najblizszych 10 latach.
|
Cytat:
|
Przesadzilem fakt.. ale na prawde nie liczylbym na to, ze zaczniemy sprowadzac pilkarzy za duze pieniadze. Priorytet to na pewno szukac pilkarzy za darmo ew. wypozyczenia. Tak w ostatnim czasie bylo i tak bedzie. Pomyslec jakie mozna bylo by zrobic transfery kupujac pilkarzy za kase z transferow Marcelo, Głowy, Diaza. ale to nie nasza kasa...
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:45. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl