Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

Tenzen 28.07.2009 15:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero (Post 770012)
Ja myslę, że w czerwcu 2010 stadion będzie już cały gotowy (oprócz parkingów) i nie będzie żadnej prowizorki jak do tej pory. No ale to Kraków więc wszystko jest możliwe:>

Nie wydaje mi się. Na zachodniej trybunie będzie znacznie większe zaplecze klubu.

Trybunę wschodnią robią już ponad rok a pracy jeszcze sporo. Także jak dobrze pójdzie to wydaje mi się że do czerwca 2010 skończą wschodnią a zachodnia będzie na podobnym poziomie jak dziś wschodnia.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wicked (Post 769835)
Na razie wykonywana jest ścianka szczelinowa, jest to wąski rów, kopany na głębokość 12-15 metrów w dół. Dopiero po jego za zbrojeniu, zalaniu betonem i wyschnięciu, będą wykonywane wykopy w zależności od miejsca do około 8-9 metrów. Sytuacja identyczna jak przy trybunie wschodniej...

http://i30.tinypic.com/2li7ms5_th.jpghttp://i28.tinypic.com/10i5x03_th.pnghttp://i27.tinypic.com/2ywfsc8_th.png

To co teraz robią to chyba nie jest ścianka szczelinowa bo wykon który zalewają ma z tego co widać maksymalnie pół metra głębokości a nie od 12 do 15 metrów w dół.

mIcHaL666 28.07.2009 15:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tenzen (Post 770051)
Trybunę wschodnią robią już ponad rok a pracy jeszcze sporo. Także jak dobrze pójdzie to wydaje mi się że do czerwca 2010 skończą wschodnią a zachodnia będzie na podobnym poziomie jak dziś wschodnia.

Nie wprowadzaj zamętu. Wszystko idzie zgodnie z planem, więc trybuna wschodnia będzie gotowa na listopad, czy tam grudzień, a cały stadion będzie na czerwiec przyszłego roku. Możliwe poślizgi będą pewnie niewielkie, zależy od tego jaka pogoda będzie w zimie, bo założę się, że przy minus 30 to pracować nie będą.

Tenzen 28.07.2009 16:16

No jeśli mają w planach znacznie szybszą pracę od tych na wschodniej to pewnie zdążą na czerwiec 2010. Natomiast ja tylko porównuję pracę z trybują wschodnią i jeśli prace będą szły tym samym tempem to w czerwcu 2010 będzie na zachodniej mniej niż było w czerwcu 2009 na trybunie wschodniej.

I jeszcze co do odległości od murawy tu kurcze jest prawie tyle co jeden sektor na D... Ciekawe też jak będzie z widocznością w narożnikach przy D i E.
http://i27.tinypic.com/35d8fmt.png

radekogi 28.07.2009 16:54

przecież wiadome było że odległość będzie prawie taka jak jeden sektor, bo każdy z sektorów na D i E ma ok 20 metrów szerokości, a odległość linii bocznej od pierwszego krzesełka wynosi 17,5metra. Co do widoczności będzie dobra i napewno nic nie będzie zasłaniać boiska, było to już wiele razy omawiane, skoro zarejestrowałeś sie w tym miesiący proponuje przeglądnięcie kilkudziesięciu stron wstecz.

Pero 28.07.2009 17:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tenzen (Post 770081)
No jeśli mają w planach znacznie szybszą pracę od tych na wschodniej to pewnie zdążą na czerwiec 2010. Natomiast ja tylko porównuję pracę z trybują wschodnią i jeśli prace będą szły tym samym tempem to w czerwcu 2010 będzie na zachodniej mniej niż było w czerwcu 2009 na trybunie wschodniej.

Mylisz sie. W lipcu zeszłego roku rozpoczęto prace przy ściance szczelinowej trybuny wschodniej i trwały one bodaj do połowy października. Następnie do stycznia była przerwa w jakichkolwiek pracach związana z przetargami. Dodając do tego chyba 3 tygodniową przerwe kiedy po skończeniu wykopu kiedy kładzione było zbrojenie daje to sporo czasu do nadrobienia. Pamiętajmy jeszcze że trybuna zachodnia będzia miała o jeden narożnik mniej. Ponadto nie będzie już też straconego czasu związanego z przygotowaniem placu gdyż ten jak i cały sprzęt są na miejscu. Sumując w czerwcu 2010 stadion musi być skończony w całości:-)

radekogi 28.07.2009 18:47

Kolejny render ukazujący efekty mojej pracy, Tym razem jest to widok na pierwsze piętro narożnika między trybuną "wschodnią (C)" i "północną (D)", przy tworzeniu którego straciłem wiele godzin, a przede wszystkim bardzo dużo zdrowia. :)) Nie bylo łatwo wszystkiego tak wyliczyć, żeby zgrały się idealnie ze sobą trybuna za bramką i ta wzdłuż boiska, ale jakoś sie udało. Narazie jest to stan surowy. Po stworzeniu drugiego piętra wrzuce kolejne renderki.

http://img197.imageshack.us/img197/4...aronik2.th.png

royalmichael 28.07.2009 18:54

Te trybuny w rzeczywistości tak będą wyglądąć? Przecież one są pod różnymi kątami a narożnik wg Twojego renderu łączy je idealnie

WILU TS 28.07.2009 19:25

Jasne że nie będzie,widać to choćby po tym obrazku czarno-białym wyżej

harthausen 28.07.2009 19:32

porządny kawał roboty, radekogi. Już mam jako tapetę ustawione :)
Jedyne wymagające dopracowania (ale to chyba możliwe będzie albo przy dostępie do wszystkich planów albo poczekania na postępy budowy) to ten narożnik z wejściem i jego rzędy krzesełek

radekogi 28.07.2009 19:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez royalmichael (Post 770179)
Te trybuny w rzeczywistości tak będą wyglądąć? Przecież one są pod różnymi kątami a narożnik wg Twojego renderu łączy je idealnie

Mógłbys sprecyzować swoje pytanie? Wymiary stopni (długość i wysokość) są takie jak na planach więc w rzeczywistości będzie bardzo podobnie, wiadomo że jest jakaś granica błędu ale narożnik w rzeczywistości nie bedzie sie różnił wyglądem od tego stworzonego przeze mnie. Wystarczy popatrzeć w szczegółowe plany projektowe (nie te czarno-białe wrzucane na forum).

Cytat:

Pierwotnie napisane przez harthausen (Post 770193)
porządny kawał roboty, radekogi. Już mam jako tapetę ustawione :)
Jedyne wymagające dopracowania (ale to chyba możliwe będzie albo przy dostępie do wszystkich planów albo poczekania na postępy budowy) to ten narożnik z wejściem i jego rzędy krzesełek

dzięki, oczywiście będzie to możliwe i jak skończe w całości trybune wschodnią wraz z narożnikami to zabiore się za takie szczegóły, jak krzesełka, barierki itp. Jeżeli komputer wytrzyma to oczywiście będe też chciał zrobić render nocny, ale to już za daleko wybiegam w przyszłość :)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WILU TS (Post 770189)
Jasne że nie będzie,widać to choćby po tym obrazku czarno-białym wyżej

Wilu, oczywiście że tak to będzie wyglądać, granica błędów jakie mogłem popełnić to kilka centymetrów. Obtułowiczowi można zarzucić wiele, też byłem przeciwny jego projektom, ale trzeba mu przyznać, że narożniki do istniejących już trybun zaprojektował idealnie i nie dało sie tego lepiej zrobić, chyba że odsuwając trybuny C i AB jeszcze bardziej od boiska. I powiedz mi jeszcze co ty takiego widzisz na tym czarno-białym obrazku, skoro po pierwsze na nim mało co widać, a po drugie mój narożnik jest dokładnie taki jak ten na rysunku wyżej, tylko że robiony według dokładniejszych planów, gdzie miałem wymiary stopni i kąty pod jakimi się łączą

stefanik 28.07.2009 19:47

Chyba chodzi o to, że inny jest kąt nachylenia trybun za bramką (~30st) a inny jest kąt nachylenia trybun wzdłuż boiska (parter), są bardziej płaskie.

sqallpl 28.07.2009 19:55

A czy Wy nie widzicie ze na renderze C jest mniej nachylone niz naroznik? Chyba przez to wlasnei Kolega mial sporo pracy, dobrze mowie?

Zobaczcie sobie jak roznia sie od siebie stopnie, tak najlatwiej.

Na C wychodzi po jednym stopniu schodów na poziom, zas na narozniku oraz D po dwa.

stefanik 28.07.2009 20:03

Ja widzę, ale czy to nie miało być właśnie tak, że narożnik miał być nie 'kombinowany' pod nachylenie trybuny za bramką? Wydaje mi się, że ten render jest lepszy niż będzie rzeczywistość, tzn, że będzie różnica poziomów i jakiś uskok a nie tak łądnie dopasowane :)

http://www.stadionwisly.info/files/pages/5/naroznik.jpg

z tego wynika, że parter dopasowany a piętro już nie ale to było chyba fizycznie niemożliwe.

royalmichael 28.07.2009 20:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez radekogi (Post 770198)
Mógłbys sprecyzować swoje pytanie?

Chodzi o to, że C jest pod kątem ~21 stopni a D ~30stopni a w Twoim renderze narożnik te dwie trybuny połączył idealnie mimo, że te dwie trybuny są pod różnym kątem i stąd to pytanie czy tak będzie w rzeczywistości to wyglądało

ps to jednak będzie ta szczelina? na renderze widać ok 1m wolnego miejsca

radekogi 28.07.2009 20:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez stefanik (Post 770216)
Ja widzę, ale czy to nie miało być właśnie tak, że narożnik miał być nie 'kombinowany' pod nachylenie trybuny za bramką? Wydaje mi się, że ten render jest lepszy niż będzie rzeczywistość, tzn, że będzie różnica poziomów i jakiś uskok a nie tak łądnie dopasowane :)

http://www.stadionwisly.info/files/pages/5/naroznik.jpg

z tego wynika, że parter dopasowany a piętro już nie ale to było chyba fizycznie niemożliwe.

Masz racje, ale nie do końca. :) w miejscu tego uskoku zrobiony jest ten niski murek odchodzący od wejścia. Między narożnikiem a trybuną D będzie szczelina ok 30cm. Według planów 1 poziom naroznika bedzie sie pokrywał idealnie ze stopniami na trybunie D, natomiast drugi poziom już ne będzie.
Na dowód że nie zmyślam render z lotu ptaka mojego projektu. Jak widac wymiary stopni są identyczne jak na planach projektu (ci co je ściągneli mogą sprawdzić). A to że trybuna D i C są pod innymi kontami zostało zniwelowane własnie w miejscu tego murka nad wejściem, równiez tak jest na planach projektowych.

http://img139.imageshack.us/img139/8...tuptaka.th.png

rav 28.07.2009 20:42

W kwestii odległości między narożnikami a istniejącymi już trybunami załączam zdjęcie (sorry za jakość, aparat tylko trochę lepszy niż "głupi jaś", odległość > 120m).

Zdjęcie >>

To jest zdjęcie narożnika D/C.

Wygląda to tak na pół krzesełka czyli jakieś 30-40 cm.

Tutaj trochę innych zdjęć, w tym zza narożnika E/C >>

Wydaje się, że na drugim piętrze będzie delikatny uskok w stosunku do trybun za bramkami. Ważniejsze natomiast, to czy mogą być zlikwidowane te kratownice podtrzymujące z boku zadaszenie.

Angmir 28.07.2009 20:50

Największe jaja będą jak będzie jakieś trzęsienie ziemi w Krk albo osunięcie się ziemi i trybuna nam się rozjedzie, a dach runie na dół. Ktoś mógłby powiedzieć, że od trzęsienia to i Każdy inny stadion mocze się zawalić, jednak mi się wydaje że taki "dostawiany" Stadion nawet fundamentami nie połączony, nie będzie w połowie tak stabilny jak zwykły robiony równocześnie.

jaro1985r 28.07.2009 20:54

no to mamy nastepny problem.... tym razem trzesienie ziemi :D :D :D :D :D :D :D ale nudy w te wakacje ... hahaha

marcin_m 28.07.2009 21:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Angmir (Post 770240)
Największe jaja będą jak będzie jakieś trzęsienie ziemi w Krk albo osunięcie się ziemi i trybuna nam się rozjedzie, a dach runie na dół. Ktoś mógłby powiedzieć, że od trzęsienia to i Każdy inny stadion mocze się zawalić, jednak mi się wydaje że taki "dostawiany" Stadion nawet fundamentami nie połączony, nie będzie w połowie tak stabilny jak zwykły robiony równocześnie.

Rozumiem, że żartujesz, jeśli nie to i tak się kolego pomyliłeś...:-P Jest zupełnie odwrotnie to tego co napisałeś, jak nie wierzysz to oglądnij sobie np film o budowie stadionu olimpijskiego w Pekinie.

A wracając do budowy, to na całe szczęście połączenie narożników z trybunami bocznymi nie będzie wyglądało tak tragicznie jak na niektórych wizualizacjach.

Nawiązując do postu poniżej, jeśli kratownice spełniają tylko funkcję ochronną od deszczu i wiatru to myślę że zostaną zlikwidowane. Na żadnym projekcie, który widziałem ich nie było.

Dubi 28.07.2009 21:26

nie wyobrazam sobie by kratownice nie zostały zdemontowane ... pytanie, czy jest to mozliwe ?

Proud 28.07.2009 21:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Angmir (Post 770240)

właśnie na trzęsienie ziemi barziej narażone są obiekty jednolite, bo mogą np: popękać, albo rozkruszyć się...a u nas, te przerwy działają jak dylatacje :)

Arked 28.07.2009 21:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 770235)
(...)

Wydaje się, że na drugim piętrze będzie delikatny uskok w stosunku do trybun za bramkami. Ważniejsze natomiast, to czy mogą być zlikwidowane te kratownice podtrzymujące z boku zadaszenie.

Myślę, że te kratownice nie pełnią żadnej innej funkcji poza ochroną przed deszczem bądź wiatrem. Nie sądzę żeby podtrzymywały dach.

Jak teraz patrze na projekt tych narożników i różnice w kontstrukcji sektora C i D, to projektanci mieli niezłą zagwozdkę żeby z tego wybrnąć. I całkiem nieźle im się to udało. Odstępy między trybunami są nieznaczne. Nie wiem czy dobrze kojaże ale odpowiadało chyba za to jakieś holenderskie studio.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Angmir

Pomijając już bezzasadność twoich obaw to z tego co wiem bardziej odborne na trzęsienia ziemi są elastyczne konstrukcje. Połączenie wszystkich trybun fundamentami w żaden sposób nie poprawiłoby sytuacji.

Adasss 28.07.2009 21:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 770235)
....

O ile pamiętam kratownice robiono już po zrobieniu dachu i stanowią dodatkową osłonę trybun, a nie pełnią funkcję podtrzymywania. Gdyby było inaczej to musielibyśmy mieć ich odpowiedniki również na sektorach.

WislaFan123 28.07.2009 21:40

o ktorych wy kratownicach mowicie ? te co z boku wystawaly od strony C w dwie strony? w nowych projektach ich juz nie ma...

aaa.. no w projektach tego tez nie ma, jak nie oni to my to wywalimy :D

Adasss 28.07.2009 21:45

O kratownicach między dachem i trybuną (D, E).

royalmichael 28.07.2009 22:16

Ale tak w ogóle to skoro narożniki będą już tak blisko E i D to dlaczego zostanie ta przestrzeń 30cm? Nie mogą już tego połączyć?

Angmir 28.07.2009 22:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez marcin_m (Post 770260)
Rozumiem, że żartujesz, jeśli nie to i tak się kolego pomyliłeś...:-P Jest zupełnie odwrotnie to tego co napisałeś, jak nie wierzysz to oglądnij sobie np film o budowie stadionu olimpijskiego w Pekinie.

A wracając do budowy, to na całe szczęście połączenie narożników z trybunami bocznymi nie będzie wyglądało tak tragicznie jak na niektórych wizualizacjach.

Nawiązując do postu poniżej, jeśli kratownice spełniają tylko funkcję ochronną od deszczu i wiatru to myślę że zostaną zlikwidowane. Na żadnym projekcie, który widziałem ich nie było.

Cały post był pół żartem (bo odpowiednio silnego trzęsienia jeszcze w całej Polsce nie było co dopiero w Krakowie żeby się tym przejmować) Ale obawa była autentyczna, i może się źle wyraziłem. Chodziło mi że w takim przypadku dach móglby się zawalić po odsunięciu sie od siebie trybun. Moja wypowiedź będzie miała sens jeśli dach będzie dla całej konstrukcji jednolity. I no właśnie - będzie tak że każda trybuna bedzie miała swój "okap" osobno, czy będzie jeden dach na cały stadion na jednej wysokosci, bo jeśli nei to wygladaćto będzie z zewnątrz i z powietrza nie za ciekawie.

Sami 28.07.2009 22:40

Rzeczywiście, mnie też najbardziej denerwuje ten niejednolity dach. No, ale stadion niestety nie jest spójną całością...

Podoba mi się zadaszenie z jednego z pierwszych projektów naszego stadionu:

http://stadionwisly.info/files/pages/21/1.jpg

MatMario 28.07.2009 23:25

Jestem miło zaskoczony tym że te strzeliny są tak niewielkie. Mega wielki pozytyw bo spodzewałem się że będzie gorzej. A co do trzesienia ziemi to w Krakowie były dwa ostanie chyba coś 300 lat temu. Rośnie stadion szybko trzeba ściskać kciuki żeby ten sezon jakoś minął. A później czeka naprawdę miejmy nadzieję piękna przyszłość.

maz 28.07.2009 23:31

No tak, z tego co wiem, to się zdarzały trzęsienia w Krakowie, ale kiedy to było ;] ale o nasz stadion nie ma co się martwić, jak na śląsku mieszkałem, to tam nawet jak są dwa bloki złączone, to tak naprawdę między nimi jest 20 cm szczelina, więc taka konstrukcja jest jak najbardziej dobra. I nawet trzęsienie ziemi Wiśle nie straszne:D

WislaFan123 28.07.2009 23:40

ludzie, widzieliscie jakie fundamenty robili:D tego nawet rakiety koreanskie czy jakies ruskie nie rusza :D a co dopiero tam trzesienie :D

BLACHA09 29.07.2009 00:24

szkoda, że już pozasłaniali blachami ogrodzenie od parku Jordana, bo jak ostatnio byłem to jeszcze widać było co robią a teraz jak byłem to już nic nie widać, no ale nie dziwię się im jak każdy na nich patrzy to cieżko sie tak pracuje

maRgrabkarz 29.07.2009 02:36

co do odstepu. jak pokazuje zdjecie rava, swietnie z tego wybrneli, a naprawde sie obawialem ze bedzie z tym spora kicha. taka szpara to tak jakby jej nie bylo (jedynie na wyzszej kondygnacji moze sie bardziej w oczy rzucac) tak wiec nic tylko czekac na koniec budowy (ktora sie szybko posuwa, nawet bardzo) i trzymac kciuki ze po tym sezonie nastepny na nowym mimo wszystko "fajnym" stadionie rozpocznie pasmo wielkich sukcesow w Europie...

wulkan1906 29.07.2009 12:59

już 5 rygli!! prace posuwają się w bardzo szybkim tempie, druga kondygnacja nabiera konkretnych kształtów:D

stefanik 29.07.2009 14:05

http://img31.imageshack.us/img31/193...board01uqi.jpg

radosna twórczość 7 letniego kuzyna

lord damien 29.07.2009 17:53

zdolne dziecko:P

Pero 29.07.2009 19:26

Pytanko do ekspertów znających projekt: Czy na Naszym stadionie jest przewidziany zbiornik retencyjny na wody opadowe?? Wiem że na Legii jest takie coś zrobione żeby później zraszać tym murawę.

MarciN90 29.07.2009 20:07

mnie ciekawi czemu te dwa najwyższe stopnie na pierwszej kondygnacji nowego C (najblizsze naroznika miedzy D a C) roznia sie od tych pozostałych układanych wczesniej. To jakies dla niepełnosprawnych? Bo tam chyba loża ma byc? wie ktoś coś na ten temat?

Emilio 29.07.2009 22:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MarciN90 (Post 770709)
mnie ciekawi czemu te dwa najwyższe stopnie na pierwszej kondygnacji nowego C (najblizsze naroznika miedzy D a C) roznia sie od tych pozostałych układanych wczesniej. To jakies dla niepełnosprawnych? Bo tam chyba loża ma byc? wie ktoś coś na ten temat?

Tam gdzie są te podwójne rzędy to miejsca dla VIP - ów, a rzędy pojedyncze to miejsca dla niepełnosprawnych.

Adrian_Suvalkai 29.07.2009 22:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez radekogi (Post 770229)

Czy możliwe iż w tym narożniku będzie znajdował się sektor dla kibiców gości? Zważywszy na ten murek oddzielający od reszty trybuny i przerwa między trybunami, może to być moim zdaniem bardzo sensowne... Czy może już oficjalnie wiadomo gdzie będzie miejsce dla kibiców gości na nowym stadionie?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:29.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl