Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nasi piłkarze – fakty, opinie, komentarze / ploteczki, auta, tatuaże ;-) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1627)

Jagul 24.06.2022 11:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1586924)
Ronaldo może nie, ale i tak piłkarzy którzy są poza naszym zasięgiem. Większość mając do wyboru Ekstraklasę i pierwszą ligę wybierze pierwszą opcję. Do wyboru mamy:
- z końskim zdrowiem, ale drewno
- pierwszoligowców, ale takich za słabych na ekstraklasę
- utalentowanych młodych, ale nie na tyle żeby trafili na zachód, do ekstraklasy albo ich kluby nie zażądały za nich majątku
- goście którzy umieją grać w piłkę, ale mieli poważne zawirowania w karierze - zwykle zdrowotne
- no-name z zagranicy, niższe ligi
- wychowanków
- gości którzy nie spełniają w/wym. kryteriów, ale czekali za długo i są bez klubu po zamknięciu okienka, tzw. okazje.

Z każdym transferem związane jest ryzyko innego typu (plus standardowe ryzyka kontuzji i że się nie odnajdzie w zespole). Jako że bardzo brakowało nam charakteru i jakości, opcja nr 4 ma sporo sensu.

Wszystkie te kategorie wywołują zbiorowe wycie w internecie. Ludzie piszący że "podebrali nam" Śpiączkę, że oddaliśmy Poletanovicia etc. są odklejeni i zamknięci w swoim świecie na tyle że większość rozsądnych ludzi dała sobie spokój.

Nie będziemy mieli pewnie żadnego transferu który wywoła u Was euforię. Zresztą, u "nas", realnie myślących też nie, raczej "może się sprawdzić, wygląda OK na papierze, jak na pierwszą ligę".

Aktualne transfery pokazują że wyciągnięto wnioski z ostatnich lat - przede wszystkim przychodzą piłkarze znający ligę, z jajami, niekoniecznie młodzi i obiecujący, ale często z doświadczeniem. Nie ma żadnych wynalazków jak Fazlagić, Kuvejlić czy Mawutor.

Sami się na takie wybory skazaliśmy. Nasz scouting nie istnieje i ten stan trwa nadal. Bazujemy na tym co nam ktoś podrzuci lub ewentualnie szukamy oczywistości.

wolfy 24.06.2022 12:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 1586925)
Sami się na takie wybory skazaliśmy. Nasz scouting nie istnieje i ten stan trwa nadal. Bazujemy na tym co nam ktoś podrzuci lub ewentualnie szukamy oczywistości.

Fakt, skazaliśmy się, ale za czasów Cupiała, Meresińskiego i Sharksów. Struktury sportowe buduje się latami, poza tym porządny skauting kosztuje bardzo dużo - musisz mieć całą siatkę w wielu ligach. To nie jest wina trio i potrwa jeszcze bardzo długo zanim nasz skauting zacznie faktycznie działać, nie wspominając o kosztach.
Braki strukturalne są u nas bardzo duże i nie do naprawienia w kilka lat.

MaLk 24.06.2022 12:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1586927)
To nie jest wina trio i potrwa jeszcze bardzo długo zanim nasz skauting zacznie faktycznie działać, nie wspominając o kosztach.

To zależy. Przy budowaniu skautingu według kryterium "nie ma żadnego doświadczenia, ale jest byłym Wiślakiem" te kilka lat oczywiście nie wystarczy.

azor 24.06.2022 12:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1586927)
Fakt, skazaliśmy się, ale za czasów Cupiała, Meresińskiego i Sharksów. Struktury sportowe buduje się latami, poza tym porządny skauting kosztuje bardzo dużo - musisz mieć całą siatkę w wielu ligach. To nie jest wina trio i potrwa jeszcze bardzo długo zanim nasz skauting zacznie faktycznie działać, nie wspominając o kosztach.

W Voigt? Skrobowski? Nie są winni?

Mineły już ponad 3 lata - naprawdę jakiekolwiek rozeznanie na rynku to za duże wymagania? Czy to znowuż kogoś innego wina?

FraMat 24.06.2022 16:07

Ktoś znowu zajebał

Jaroo1 24.06.2022 16:41

Nie no po co nam skauting? Przecież do nas sami sie pilkarze zgłaszają wiec zawsze sie jakiś szrot wybierze... przy założeniu ze jesteśmy biedakami i od 3 lat bazujemy na transferach bezgotówkowych, to poiwnnismy miec chociaz polski rynek plus np czeski czy sloawacki przeczesany do dna. I wtedy mozna sobie na każdą pozycje wyznaczyc 5-10 nazwisk i ktoregos by sie kogos w miarę udało pozyskac. A w razie tak jak teraz, spadku, juz by cala baza potencjalnych kopaczy byla gotowa do wziecia. Tymczasem u nas nie umiemy trzy lata znaleźć napastnika. Komedia

Książę Palownik 24.06.2022 19:56

@wolfy

u nas pion sportowy buduje się na zasadzie: "Zero kompetencji ale to dobry kolega Kuby." Z takim podejściem to może na 200. rocznicę powstania Wisły uda się jakaś strukturę zbudować.

Drozd 24.06.2022 20:52

Żukow jak przychodził był kozak, Frydrych jak przychodził profesor i co z tego zostało? Transfery choćby najlepsze nic nie zmienią jezeli dalej będziemy się sportowo staczać. A staczamy się nie przez jakość piłkarzy, tylko przez jakość podejścia do treningu i gry. To zjebał Kubuś, a nie zerwanie więzadeł. Jemu się wydaje że sam by wygrywał mecze. Ego rozrośnięte jak nowotwór...

maciekkk 24.06.2022 21:17

To też cała struktura klubu, gdzie widocznie nie jest zakorzeniony etos pracy, odpowiedzialności itd. Jak zawodnicy mają czuć odpowiedzielanosc, skoro odpowiedzielność wśród głowy (zarząd, właściciele) jest pozorna i udawana. To wpływa na cały klub.

Arkadiusz.Czerepach 24.06.2022 21:20

Savic z Mehremicem na kazimierzu dzisiaj w knajpce w dobrych humorkach , widać że głęboko wierzą w awans i optymistycznie patrzą w przyszłość

LucjuszWielki 24.06.2022 21:37

Nie wiem czy wiesz, ale Savica od 1 lipca nie ma z nami.

Arkadiusz.Czerepach 24.06.2022 21:55

nie wiem , natomiast nie wygladal jakby sie mial ruszac z krakowa

Książę Palownik 24.06.2022 22:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1586938)

nie wiem po czym poznać człowieka, który ma się ruszać z Krakowa ale Savic podobno się skumał z maliniakami z Wrocławia.

gizmowisla 24.06.2022 23:25

czy to wazne ? najwazniejszy jest latwy terminarz - a potem przechodzimy do szarzy i mizazdzymy wszystkich - w grudniu mamy juz zaklepany awans i na runde wiosenna zaczynamy marsz na podbuj pilkarskiej polski i puchary ....tak to widze , tak bedzie .....bedziemy jak ten Felix z popioła

LucjuszWielki 25.06.2022 20:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1586938)

Widzisz Czerepuszku... Wuja dziś potwierdził...

Nie wiem po uj był wystawiany w tym sparingu, chyba po to żeby jakoś wygrać i moralne podbudowac, albo żeby młodym pokazał jak się gra, innego sensu nie widze.

Mówili wcześniej, że Savica chcą zatrzymać, na 1 lige byłby ok. Trzeba jasno przyznac, że kawał uja z niego, załatwił nam spadek, grał większośc stojanowa by na końcu się wypiąc, zero odpowiedzialności i nara...

gizmowisla 25.06.2022 23:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LucjuszWielki (Post 1586962)

Nie wiem po uj był wystawiany w tym sparingu, chyba po to żeby jakoś wygrać i moralne podbudowac, albo żeby młodym pokazał jak się gra, innego sensu nie widze.

Mówili wcześniej, że Savica chcą zatrzymać, na 1 lige byłby ok. Trzeba jasno przyznac, że kawał uja z niego, załatwił nam spadek, grał większośc stojanowa by na końcu się wypiąc, zero odpowiedzialności i nara...

:haha::rotfl::haha::-D

alexx6 25.06.2022 23:29

to po .... po nim płakać. Niech wypierdala

Karherop 25.06.2022 23:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LucjuszWielki (Post 1586962)

...

Też się nad tym zastanawiałem i jest w tym logika. Wrzucić za niego juniora który nie ma pojęcia co ma grac to już lepiej pozwolic reszcie funkcjonować lepiej na boisku z Saviciem.

Oczywiście że Savic by się przydał na 1 ligę i oczywiście że nie można po nim płakać. Przypuszczam że za jego pensje jesteśmy w stanie ściągnąć kogoś podobnej "klasy" tylko trzeba się więcej napracować oraz istnieje większe zagrożenie sportowej "wtopy". Jak zresztą przy każdym transferze i mam nadzieję że to okno będzie ostatnim na dłuższy czas gdy musimy przeprowadzać rewolucje w składzie.

Savic gwarantował że zje technicznie rywali, zmarnuje kilka setek i przejdzie obok połowy spotkań. Niech szukają kogoś komu się bedze chciało.

ypeeh 26.06.2022 21:44

Nie ma co płakać po Savicu. Był za słaby by grać w sezonach, kiedy udało się wyratować. I miał pierwszy skład, kiedy się spierdzieliliśmy z eklapy. Wniosek nasuwa się sam.

azor 26.06.2022 22:19

tak wniosek nasuwa się sam - prośba raczej o wytłumaczenie decyzji, o tym żeby gość który za 6 rozwiązuje kontrakt grał w sparingu? Nie wysnuwam żadnych wniosków tylko pytam - po co?

wislak2214 26.06.2022 23:48

[QUOTE=azor;1586999]tak wniosek nasuwa się sam - prośba raczej o wytłumaczenie decyzji, o tym żeby gość który za 6 rozwiązuje kontrakt grał w sparingu? Nie wysnuwam żadnych wniosków tylko pytam - po co?[/QUOPrz

Jak dla mnie to wytłumaczenie jest w wypowiedzi pomeczowej Brzęczka, ale pewnie nie raczyłeś przeczytać...

azor 27.06.2022 07:46

Raczyłem ;) Natomiast nie znalazłem tam wyjaśnienia.

Karherop 27.06.2022 08:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1587003)
Raczyłem ;) Natomiast nie znalazłem tam wyjaśnienia.

Był to jeden z ważniejszych tygodni, jeśli chodzi o przygotowania. Tej pracy jest bardzo dużo, dlatego ze względu bezpieczeństwa nie wszystkich chcieliśmy dziś wpuścić na boisko - mówił po wygranym 2-0 meczu sparingowym ze Stalą Mielec trener piłkarzy Wisły Kraków Jerzy Brzęczek.

- Ci zawodnicy, którzy byli bardziej przemęczeni dostali wolne, bo nie chcieliśmy ryzykować jakimiś urazami. Dlatego nie zagrał dziś Kuba Niewiadomski, jak również Michał Żyro, czy Dawid Szot. Są u nich bowiem sprawy przeciążeniowe, większe bóle mięśniowe, więc nie chcieliśmy ryzykować. Zagrali też tacy zawodnicy, którzy prawdopodobnie od nas odejdą. Nie chcieliśmy również takiej sytuacji, aby któryś z zawodników grał dłużej niż 45 minut. Wyjątkiem był Krystian Wachowiak - powiedział trener.

Prościej wyjaśnić się nie jak wkleić cały cytat/za wislaportal

Zagrali zawodnicy którzy od nas odejdą by nie narażać zdrowia innych zawodników poprzez grę dłuższą niż 45 min

Wystarczy też otworzyć okno by stwierdzić że granie w takim skwarzs 90 min nie jest bezpieczne, a nikt nie wynajmie stadionu na sparing i grę przy jupiterach

krysztal 27.06.2022 09:03

W sumie logiczne.Ja bym posunął się dalej i pierwszą ligę grał zawodnikami z którymi nie wiążemy przyszłości a tych perspektywicznych zostawił już do gry gdy wrócimy do ekstraklasy.No i trzeba pamiętać żeby zostawić rezerwy na puchary(o te europejskie mi chodzi )
A potem się dziwimy że jeden podaje w lewo a drugi biegnie w prawo...

Jaroo1 27.06.2022 11:39

Cytat:

Był to jeden z ważniejszych tygodni, jeśli chodzi o przygotowania. Tej pracy jest bardzo dużo, dlatego ze względu bezpieczeństwa nie wszystkich chcieliśmy dziś wpuścić na boisko - mówił po wygranym 2-0 meczu sparingowym ze Stalą Mielec trener piłkarzy Wisły Kraków Jerzy Brzęczek.

- Ci zawodnicy, którzy byli bardziej przemęczeni dostali wolne, bo nie chcieliśmy ryzykować jakimiś urazami. Dlatego nie zagrał dziś Kuba Niewiadomski, jak również Michał Żyro, czy Dawid Szot. Są u nich bowiem sprawy przeciążeniowe, większe bóle mięśniowe, więc nie chcieliśmy ryzykować. Zagrali też tacy zawodnicy, którzy prawdopodobnie od nas odejdą. Nie chcieliśmy również takiej sytuacji, aby któryś z zawodników grał dłużej niż 45 minut. Wyjątkiem był Krystian Wachowiak - powiedział trener.

Prościej wyjaśnić się nie jak wkleić cały cytat/za wislaportal

Zagrali zawodnicy którzy od nas odejdą by nie narażać zdrowia innych zawodników poprzez grę dłuższą niż 45 min
A to my nie mamy więcej szrotu niż te 22-25 sztuk? Mógł zagrać jakiś dzieciak, moze by go te 45 mint nauczyło więcej niż 5 meczów w CLJ, może by kiedyś wszedł na mecz ligowy i jedno czy dwa podania lepiej mu wyszły w ciągu meczu, może by poczuł, ze jest następny w kolejce i warto zapierdalać.

Daliśmy zagrać darmozjadowi, który jeszcze strzelił sobie brameczkę żeby się lepiej wypromować do nowego klubu, darmozjadowi, który zapchał sobą niepotrzebnie 45 minut i już te 45 minut ani on, nie zostaną nigdy dla dobra Wisły wykorzystane.

Taka jest właśnie logika trio i tych triopodobnych, czyli Brzęczków, Gulów itp jak nie trzeba to grają Savicie, jak trzeba wystawić Forbesa bo się mu płąci więc ma zapierdalać, to sobie siedzi miesiąc na lotnisku. Zgodnie z tą logiką Dawid to świetny prezes, spadliśmy przez przypadek, a Brzęczek to mistrz trenerki 1/14

ciacho 27.06.2022 15:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1587005)
[I]Był to jeden z ważniejszych tygodni, jeśli chodzi o przygotowania. Tej pracy jest bardzo dużo, dlatego ze względu bezpieczeństwa nie wszystkich chcieliśmy dziś wpuścić na boisko - mówił po wygranym 2-0 meczu sparingowym ze Stalą Mielec trener piłkarzy Wisły Kraków Jerzy Brzęczek.

....

Nie no, ogólnie to zajebiscie, że w najważniejszym tygodniu przygotowań nie mamy w składzie pół napastnika. Ciekawe jak to się może skończyć...

Jaroo1 27.06.2022 19:23

No na pewno normalnie ot nie wygląda... Ja wiem, że mamy czas jeszcze i na szybko nie ma co ale skoro nie mamy w kadrze wręcz żadnego rasowego napastnika, to przydałoby się właśnie jak najszybciej, w okresie przygotowawczym już mieć tego jednego chłopa podpisanego, który ma być w ataku, czy to numerem 1 czy chociażby 2 czy 3. Zawsze by się zgrywał, ogrywał i nawet może sprowadzony jako ten 2-3 by na tyle był jakościowy i już sie zgrał, ze na cały sezon albo pierwsze mecze by był tym pierwszym wyborem (przed potencjalnie lepszym gościem, którego byśmy podpisali za x tygodni).

Troche tu znowu taka logika, którą można nazwać po prostu normalnością zawodzi... Wychodzi na to, że nie mamy napastnika 3 lata to jeszcze pół roku możemy nie mieć. A później będzie płacz, że nie miał czasu się przygotować, zgrać z drużyną itp...

tomytom 27.06.2022 20:21

Ile razy można to samo wałkować, no litości :-)
NIE MAMY KASY na SENSOWNEGO napastnika a tutaj, żeby było trudniej to jeszcze chcemy dwóch "kupić".
Czekamy na odpady, których nie będzie chciał w Ekstraklasie ani powyżej 3 ligi w krajach z poważnym poziomem piłki nożnej.
Każdy wie, że fajnie by było mieć kompletny skład przed okresem przygotowawczym, ale czas się pogodzić z brutalną rzeczywistością.

Jaroo1 27.06.2022 20:58

Po to są odpowiedni ludzie w klubie aby wykombinować takiego człowieka i myślę, ze na prawdę najlepiej by było na już a nie na za miesiąc.

Dobra wymówka mówić wiecznie, ze sie nie da. Ma się dać i ..... Ma być napastnik, ma być awans. A jak nie to może lepiej to .......nać i się nie ośmieszać i Wisły nie ośmieszać.

Oni zaryzykowali wiele, zrobili źle obsadzając się rodziną bo przez takie podejście nie ma zmiłuj. Jak zatrudniasz rodzinę = nepotyzm i tylko wtedy będzie dobrze jak będą wyniki. A jak nie będzie wyników i jeszcze na dodatek rodzinka nieruszalna to będą duże problemy. Już to przerabialiśmy w przypadku szarksików, gdzie odjebywali cyrki (nie porównuję tutaj skali tamtych cyrków do tych, broń Boże), obsadzili klub swoimi przydupasami i cały czas wszystko oficjalnie było cacy...

Karherop 27.06.2022 23:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1587047)
ale skoro nie mamy w kadrze wręcz żadnego rasowego napastnika, to przydałoby się właśnie jak najszybciej, w okresie przygotowawczym już mieć tego jednego chłopa podpisanego, który ma być w ataku, czy to numerem 1 czy chociażby 2 czy 3. Zawsze by się zgrywał, ogrywał i nawet może sprowadzony jako ten 2-3 by na tyle był jakościowy i już sie zgrał, ze na cały sezon albo pierwsze mecze by był tym pierwszym wyborem (...)

Czyli wg Ciebie nie mamy w kadrze żadnego napastnika?

Opcja nr 1 Fernandez,
Opcja nr 2 Hugi
Opcja nr 3 Sobol
Opcja nr 4 Bartoń
Opcjonalnie Żyro

No chyba że liczysz na nowych 3 zawodników do ataku.

Ja liczę że dojdzie jeden, ale konkretny. Jeśli w tym czasie dostana szansę inni to nie powinno być źle, o ile druga linia i obrona będzie poukładana.

Tak, Fernandez możliwe że będzie grał na 10, ale w ostatnim sparingu grał na 9 i nie sądzę że będzie wybrzydzał.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:36.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl