![]() |
Parówy sa wszedzie. Jeśli ktos myśli ze w PO u Korwina czy w innym Ruchu Narodowym sa sami prawilni ludzie to zycze powodzenia. Grunt to zeby linia partii nie byla zlodziejska - a takie byly rzady PO-PSL (Tusk umoczony,HGW umoczona itd. Same najwazniejsze persony) i wazny jest sposob co partia robi z takim zlodziejen oszustem (PO nie robilo nic. Tylko zamiata pod dywan wszystko). Mam nadzieje ze pisiory zrobia inaczej.
I tak. Uwazam ze PIS ma po prostu zły pijar. Przykładowo gdyby Kaczyński podpisal niekorzystna umowe z Rosja na gaz jak Pawlak,gdyby jaki robil waly jak HGW gdyby Duda byl takim cwokiem zyciowym jak Komorowski albo gdyby ktos z PiSu udawal debila w sorawie amber gold i pll lot i jego syn byl w to jeszcze umoczony to by sie lewactwo zesralo na to wszystko. Tym sie charakteryzuje lewa strona. Oczywiscie media typu gazeta Polska czy obecna tvp nie sa lepsze aczkolwiek skale ich pajacowania mozna zniesc bo bronia pisu który az taki zły nie jest. Ale jak gw czy inne gowno opluwa patriotyzm, Polske a broni zlodziei z PO czy komunistycznych katów no to to juz jest nie do zniesienia. |
Powoli pada mit wspaniałego Kościoła , co chwile nowe skandale , teraz sprawa domniemanej pedofilii Jankowskiego. Ciekawe co na to PIS? Dalej im popłaca podlizywanie się klerowi i Rydzykowi ?
|
popłaca, bo przeważająca część ich elektoratu to zatwardziali katolicy, którym racjonalne myślenie jest obce
|
Cytat:
Pada bo jakimś starym babom po 50 latach się przypomniało, że jednak ks. Jankowski ich molestował, dajże spokój... Gdzie były jak żył? Jakieś dowody? Ja też nagle sobie przypomniałem, że mnie też dotykał, może dostanę jakąś kasę od Kościoła za zadośćuczynienie? Chyba się zgłoszę z tym do Gazety Wyborczej i TVNu :D Kościół był, jest i będzie, przetrwał 2 tysiące lat i dalej przetrwa. To są miliony ludzi, tysiące dobrych kapłanów. Trafiają się złe osoby, ale są to jednostki, które znajdują się w każdym zawodzie, taka jest statystyka. Na 10000 dobrych osób, może być 1 zła, ale to nie znaczy, że wszyscy tacy są, a tak starają się to przedstawić media, jednak niektórzy dają się nabrać na tą propagandę i powtarzają głupoty... Bóg, honor, ojczyzna! |
Cytat:
Kościół tak przetrwa jak w Irlandii. Na 10000 jedna osoba zła ? Chyba kpisz, są statystyki że na na 1 z 10 księży przypada zboczeniec |
Gdyby mnie to dotyczyło to nie czekałbym 50 lat na nie wiadomo co tylko od razu załatwił sprawę.
Tak na szybko masz portal Lisa dotyczący statystyk: https://mobile.natemat.pl/85477,kim-...-nauczycielami Najciekawsze dane dotyczą jednak tego, kim są skazani pedofile. Aż 900 osób z 1468 osadzonych nie ma żadnego wyuczonego zawodu. Prawie 70 z nich było murarzami, 40 pracowało dorywczo, 30 wykonywało zawód ślusarza, 30 to rolnicy, a 25 mechanicy samochodowi. Jedynie "pojedyncze osoby" wykonywały zawody takie jak inżynier, lekarz, nauczyciel, pedagog, wychowawca czy duchowny kościoła katolickiego. To są dane statystyczne z 2013 roku, jak znajdziesz nowsze to możesz wkleić ;) Także twoje statystyki można włożyć między bajki.... |
Cytat:
Skazani pedofile...księża nie są skazani bo zawsze dostawali wyroki w zawieszeniu, teraz się to może będzie powoli zmieniać. Murarze i robotnicy nie są ukrywani przez swoich przełożonych na innych plebaniach. Widzisz coś się jednak zmienia ,bo z 10 lat temu nikt by nie śmiał nawet coś wspomnieć złego o Kościele bo by został zaszczuty jak ofiary pedofilów w sutannach. |
Oczywiście, że kościół padnie. Ale nie przez instytucję, tylko przez to, że chrześcijaństwo nie ma szans jako racjonalna teoria. Sam kiedyś wierzyłem, ale zauważyłem jak duże luki sa w tej religii i zresztą w każdej z którą ludzie mają do czynienia. Nieistnienie chrześcijańskiego Boga można akurat wykazać szeregiem dowodów.
|
Cytat:
Co do sądów to widocznie nie ma wystarczających dowodów żeby skazać ich bez zawieszenia. @JudasPriest- tak już dwa tysiące lat tak mówią... Powiedz to też żydom i muzułmanom :D |
Cytat:
|
Apropos Żydów w USA "(ponad połowa nie należy do żadnej wspólnoty religijnej)". Komu zależy na prawdzie i nie chce trzymać się na siłę swoich wierzeń ten z reguły staje się słabym ateistą/agnostykiem. W PL ile ludzi stosuje się do przykazań KK? Na wiki była informacja, że 8%. Chyba nie muszę tłumaczyć, ile z tego jest starszcyh babci, itp
|
Ale o co wam chodzi? Niech sobie kazdy wierzy w co chce obojetnie czy to Twoim zdaniem jest prawda czy nie. Ja sam za bardzo praktykujacy nie jestem (delikatnie mowiac), ale mam wyjebane w to co kto wierzy czy w Jezusa, Allaha, potwora spaghetti, Jahwe, Budde, Kriszne czy co tam jeszcze.
|
No niestety to nie jest takie łatwe. Bo wierzenia mają wpływ na działania. No i masz potem antyszczepionkowców, osoby które się nie zabezpieczają, osoby które odmawiają leczenia, babcie które przelewają rencinę na różne kościoły. Miałem nawet znajomego homoseksualistę, który musiał chodzić do psychologa, bo w biblii jest napisane, że każdy homo skończy w piekle i on się tego rzeczywiście bal. Nieuzasadnione wierzenie jest szkodliwe, sorry
|
No i o czym to ma swiadczyc? Ludzie sie roznia, jeden bedzie za szczeponkami drugi bedzie przeciw, jeden bedzie za aobrcja, drugi bedzie przeciw. Jedna partia bedzie za, druga przeciw. Jedni beda za ta partia, drudzy przeciw. Ja nie widze w tym zadnego problemu.Jedni wygrali i kradli osiem lat ile wlazlo, teraz pora na drugich. Sobie ludzie tak wybrali to niech tak bedzie. Demokracja w koncu.
|
Tylko o tym, że wiara bez podstaw jest szkodliwa. I powinnp się z niej zrezygnować na rzecz nauki. Wiem, ze to w sumie nie w temacie, to że POPIS kradnie to oczywiście fakt i nie ma zamiaru na żadnych z nich głosować
|
Na tym polega wiara, ze sie wierzy bez podstaw przewaznie. W nauke wierzysz? Jakie masz ku temu podstawy? Sam wszystkie eskperymenty i badania przeprowadzales osobiscie?
|
No nie bardzo. Generalnie w cokolwiek wierzysz to masz jakieś uzasadnienie. Nauka działą w oparciu o logikę. Odrkryli szczepionki i dziwnym trafem w PL nie ma osób chorych na np.polio. Nie muszę robić czegoś osobiście, ale naukowcy musza udowodnić ze mają racje poprzez dowody. Jeśli masz wolną chwilę, to polecam ci fragment z tego filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=Wi_e8o_g6Zs od 0:52 do 3:17. Oczywiście polecam obejrzeć całość
|
Cytat:
Rozumiem, że ktoś przeprowadził i potwierdził badania nad gadającym wężem? |
Cytat:
|
Ja wywołalem dyskusję nt. religii i chodziło mi o, że:
- nieuzasadniona wiara jest szkodliwa dla wszystkich - chrześcijaństwo to jest nieuzasadniona wiara. Powiem więcej: można wykazać jej fałszywość. Ale to teiści powinni wykazać, że jakiś konkretny Bóg istnieje |
@JudasPriest- stwierdzasz, że chrześcijaństwo to nieuzasadniona wiara. Odważna teza jak na kogoś kto obejrzał filmiki na YouTube czy przeczytał jakieś artykuły czy nawet książkę na ten temat. Widzę, że mamy eksperta na forum w tej dziedzinie :D Tysiące naukowców na przestrzeni lat poświęciło swoje życie badaniom i doszli do odmiennych wniosków, ale Ty w tej kwestii masz pewność :D
Idąc twoim tokiem rozumowania to można wykazać fałszywość, że ziemia jest kulą. To też jest nieuzasadniona wiara: http://zbawienie.com/plaska-ziemia.htm Polecam Ci książkę Erica Dubay'a pt. "200 Dowodów na to, że ziemia nie jest kulą" albo filmiki na YouTube. Jak wolisz ;) Poczytaj sobie też o Międzynarodowym Towarzystwie Płaskiej Ziemi. Poszerzysz horyzonty ;) |
Po pierwsze z góry dziękuję za argumentację ad personam.
Po drugie nie wiem, jakich znasz naukowców, ale "Wedle ankiety przeprowadzonej wśród członków National Academy of Sciences (wśród jej 2100 członków i 380 zagranicznych współpracowników jest niemal 200 zdobywców nagrody Nobla [...], 7% z nich wierzyło w Boga" Chodzi o to, że używając poprawnej metodologii można zauważyć, że agnostycyzm/słaby ateizm to najbardziej racjonalna postawa. Nie jestem ateistą, bo zobaczyłem parę filmików na YT. Proces tracenia wiary był dla mnie długi i niełatwy. Ale nie o mnie tu mowa. Rozumiem, że Ty wierzysz. Ok, tylko musisz to jakoś uzasadnić. Nie uważam, że wierzący jest głupi. A po prostu, że jest w błędzie. |
Cytat:
To Ci sami, dzięki którym mamy teraz europejczykow, hindusow, azjatow, murzynow, latynosow, arabow i co ciekawe z punktu widzenia genetycznego bardzo mały odsetek osób upośledzonych? |
@azor- to już pytanie do genetyków i antropologów, nie siedzę w tym temacie ;)
|
Najlepsze w tym wszystkim jest to, ze tak naprawde nikt nic nie wie. Pytasz o Adama i Ewe, ja moge zapytać o wielki wybuch, co bylo przed nim, skad wzial sie kosmos, taka sama uzyskasz odpowiedź od naukowcow, nienaukowcow i obojetnie kogo. Nie wiadomo. Wszystko predzej czy później sprowadza sie do kwestii wiary. Jeden wierzy w wielki wybuch, inny w Boga, jeden w malpe, inny w Adama i Ewe. Wy mylicie przede wszystkim pojecia. Nie z wiara macie problem tylko z religia. Bedac agnostykiem, ateista czy kimkolwiek innym przecież tez wierzysz w racje takiej formy swiatopogladu.
|
Cytat:
Jak to powiedział Ojciec Leon "By mówić o odejściu z Kościoła trzeba wiedzieć, czym jest Kościół..." Cytat:
------------------ Podobnie jak feminizm się kończy w momencie wnoszenia łóżka na 4 piętro to plucie na Kościół kończy się jak człowiek leży umierający - zwłaszcza ktoś bliski. |
Cytat:
Twoja odpowiedź jest jeszcze bardziej absurdalna niż moje pytanie - nie sądziłem że uda się to komuś osiągnąć ;) |
Cytat:
@Kocur ""By mówić o odejściu z Kościoła trzeba wiedzieć, czym jest Kościół..."" No pewnioe, tylko zauważ, że ja nie napisałem słowa przeciwko KK, a jedynie przeciwko wierze. Nawet jeśli KK nie jest w żaden sposób zły itp to nie zmienia faktu, że fałszywość chrześcijaństwa automatycznie powoduje, że Kościół jest zbędny. Skoro jego podstawa (biblia) nie jest prawdziwym, natchnionym dziełem Boga,. "plucie na Kościół kończy się jak człowiek leży umierający - zwłaszcza ktoś bliski." Kto pluje? Poza tym, jeśli uważasz, że ludzie na łożu śmierci zmieniają poglądy to jesteś błędzie. Nie tylko z autopsji, ale nawet książek ks. Kaczkowskiego wiem, że to tak nie działa. |
Wiara nie jest teoria.
|
Owszem. Ale teoria może opierać się na wierze. I to nie jjest nic dobrego
|
Problem jest w tym, że osoby wierzące (i nie dotyczy to tylko katolików, każdego wyznania) mają zachwiana gradacje pojęć - najpierw jest wiara, dopiero później nauka, fakty i teorie.
|
Dalej piszesz o religii a nie o wierze:D Jakby nie wiara naukowcow w to, ze im sie uda to pewnie wiele teorii by nie powstalo.
|
Myślę, że naukowcy mieli jednak trochę wiecej w głowie niż samą wiarę :)
|
Naukowcami na pewno sie nie urodzili;)
|
Ale wiara naukowców ma solidne podstawy. Zresztą oni dostosowują teorie do świata. A nie na odwrót, w przeciwieńswie do niektórych
|
Ale jakie podstawy? Przeciez sam pisales, ze nauka opiera sie na dowodach. Ile razy slyszalo sie o tym, ze naukowiec prowadzil x lat jakies doswiadczenia zanim cos udowodnil. Co nim kierowalo w tym, ze dazyl do jakiegos okreslonego celu jesli nie wiara w to, ze ma racje?
|
Swoją drogą, kościól w Polsce zakłada nową partię polityczną, rękami europosła Piotrowskiego z podszeptami o. Rydzyka. Już słychać od niego wypowiedzi, że Morawiecki jest pod wpływem Franzuzów, krytykę dzialań władzy.
|
Cytat:
Jesteś człowiekiem małej wiary :D |
Cytat:
Cytat:
Po prostu jest chora moda na bycie "anty Katolikiem" i to nie tylko w Polsce ale i w Europie. Przykład: Ileś % policjantów z drogówki bierze w łapę ale ogólnie policja jest ok Ileś % polityków bierze w łapę ale ktoś na nich głosuje i nawet obdarza zaufaniem w ankietach / rankingach Ileś % nauczycieli molestuje nieletnich na WF np. ale nauczyciel to instytucja i ogólnie jest ok Ileś % księży molestuje nieletnich = cały Kościół to zło i kler to dzieło szatana .. WTF ?? |
@wiesniak
Tak, nauka opiera się o dowody. Ale naukowiec, jak chce coś osiągnać to nie zakłada czegoś w stylu "wierze, że tak jest.Bo wierzę i już.Teraz muszę to udowodnić". Naukowiec myśli: "wierze, że jest tak, bo wszystko na to wskazuje." i wtedy bierze się za udowadnianie. @Kocur Myśle, że nie do końca się rozumiemy. Nie uważam, że KK to zło wcielone, że wszyscy księża to pedofile. Oraz jestem z Tobą w zgodzie, że faktycznie jest teraz moda na bycie "antykatolikiem". Celebryci, którzy uwierzyli pod wpływem jakieś mocnego wydarzenia to R.Pazura i Przybylska. Ale mi chodzi o całkiem coś innego. Nie chodzę do kościoła, dlatego, że ma taką opinię, tylko dlatego, że nie wierzę, że istnieje Bóg, że Jezus zmartchwystał, oraz że papież jest nieomylny. I wielu ludzi w PL i EU tak samo |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:39. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl