Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Football Manager (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=4721)

brylant17 05.06.2010 17:35

Szukam napastnika bramkostrzelnego do Wisełki tak do 15 milionów zł bo mi Brożek odszedł jestem w 3 sezonie,zastanawiam się nad Janczykiem warto?

Donki 05.06.2010 17:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brylant17 (Post 909370)
Szukam napastnika bramkostrzelnego do Wisełki tak do 15 milionów zł bo mi Brożek odszedł jestem w 3 sezonie,zastanawiam się nad Janczykiem warto?

Prosenik ( Chelsea)
Kakuta ( Chelsea)
Maazou ( CSKA Moskwa )
Fabbiani ( River Plate )

kluby z sezonu 2009/2010

Wszyscy wymiatają a przede wszystkim dwóch pierwszych ;)

rainha 08.06.2010 15:44

Jak ktoś jest chętny na ligę internetową proszę na gg podbić 1395794.

maciekmiszcz 08.06.2010 16:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brylant17 (Post 909370)

u mnie Janczyk niestety słabo. wystawiłem na listę transferowa..

DarekK_11 20.06.2010 16:55

Jakby ktoś szukał ciekawego napastnika polecam - Adewlae Sunday Amusan.
Ściągnąłem go w pierwszym sezonie praktycznie za darmo do Lechii, po 15 kolejkach z 17 trafieniami jest najlepszym strzelcem w lidze ;)

Kamson 22.06.2010 12:17

http://img823.imageshack.us/img823/562/mutu.jpg

Roczne zawieszenie?! Miał ktoś coś takiego? Nie miałem żadnego komunikatu, że coś zrobił itp...

ponury 22.06.2010 12:28

Jego to chyba w realu fifa zawiesiła, więc o w fm jest tak. To tak jak z kontuzjami czasem, Garguła chyba na początku nie może grać..

KOALIK 24.06.2010 09:23

Ile lig mogłoby pojść na takim komputerze, aby FM 2010 w miarę dobrze i szybko chodził? Wydajność pokazuje mi na pięć. Czy trzy gwiazdki w szybkości to dobrze?
Procesor: Intel i5 750 2,66 GHz
Karta graficzna: ATI HD4850 1GB Power Color
Pamięć RAM: 2 x 2GB DDR3

snyrting 24.06.2010 09:38

W zupełności wystarczy. Ja przez pół roku grałem na wydajności i szybkości pół gwiazdki i też się dało ;]

KOALIK 25.06.2010 09:21

Zostałem trenerem Wisły. Pytanie w kwestii szukania wolnych piłkarzy. Gdy szukam piłkarzy, którzy są bez kontraktu to na liście znajduje mnóstwo Brazylijczyków (bez cech), słabych Polaków, zagranicznych zawodników, którzy kiedyś grali w naszej lidze (Ghanem, Kłabukov, Unduka i wielu innych kiepskich) lub mających Polskie korzenie, wiekowych graczy mających najlepsze lata za sobą (głównie z Afryki: Mettomo, Job, Olembe, Kalou, ale też z Europy: Linderoth, Jancker). Pytam się, co trzeba zrobić, aby pozyskać na wolnym transferze dobrych piłkarzy w sile wieku? Gdybym prowadził klub np. w Austrii, to nie miałbym na liście mnóstwa piłkarzy grających kiedyś w Polsce?

snyrting 25.06.2010 09:32

Od razu zastrzegam, że mogę sie mylić, ale mam wrażenie, że lista jest zapełniania w oparciu o wiedzę jaką posiada twój manager i klubowi skauci.

Jak pozyskać dobrch piłkarzy? Skautnig, skauting i jeszcze raz skauting. Szczęśliwie w Fm10 Wisła ma bodaj dwóch, także możesz poświęcic okienko transferowe na poszukiwania dobrych graczy.
Ewentualnie skorzystaj z listy zawodników ze strony www.cmrev.com.
Tak na szybko, to mogę Ci od razu polecic pana Hameda Diomande. Doskonały środkowy obrońca, z miejsca wygyrza ze składu Głowackiego.

Natomiast odpowiedź na drugie pytanie brzmi- nie miałbyś tylu Polaków o ile nie zaznaczyłbyś swojemu managerowi, że posiada wiedzę o polskich piłkarzach.

bridgeburner 25.06.2010 09:44

Przede wszytskim ważna jest liczba lig , które wybrałeś przed rozpoczęciem gry
Jeżeli masz tylko Polską aktywną to będą głównie Polacy
Druga sprawa, jeśli grasz na patchu 10.3 to tam pozostało niestety niewielu dobrych wolnych zawodników
Zaktualizowane zostały składu po okienku zimowym, co lespi z wolnego znaleźli kluby w rzeczywistości

KOALIK 25.06.2010 09:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bridgeburner (Post 920475)
Przede wszytskim ważna jest liczba lig , które wybrałeś przed rozpoczęciem gry
Jeżeli masz tylko Polską aktywną to będą głównie Polacy
Druga sprawa, jeśli grasz na patchu 10.3 to tam pozostało niestety niewielu dobrych wolnych zawodników
Zaktualizowane zostały składu po okienku zimowym, co lespi z wolnego znaleźli kluby w rzeczywistości

Właśnie na tym patchu gram. Mam siedemnaście lig (najlepsze z Europy+ Argentyna, Brazylia i Meksyk).

bridgeburner 25.06.2010 09:55

To zatrudnij na szybko jakis scoutów z Hiszpanii, Francji, Niemiec , Holandii
wtedy twój klub będzie miał wiedze o tamtych rynkach
ale tak jak wyżej napisałem w pierwszym sezonie szału nie będzie
Możesz też ściągnąć sobie FM genie scout 2010
To wyświetli ci wszytskich wolnych graczy dostepnych w twojej grze na dany dzień
Z tym, że korzystanie z tego narzędzia znacznie umniejsza satysfakcje z prowadzonej rozgrywki

$iWu$ 25.06.2010 12:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOALIK (Post 920464)
Zostałem trenerem Wisły. Pytanie w kwestii szukania wolnych piłkarzy. Gdy szukam piłkarzy, którzy są bez kontraktu to na liście znajduje mnóstwo Brazylijczyków (bez cech), słabych Polaków, zagranicznych zawodników, którzy kiedyś grali w naszej lidze (Ghanem, Kłabukov, Unduka i wielu innych kiepskich) lub mających Polskie korzenie, wiekowych graczy mających najlepsze lata za sobą (głównie z Afryki: Mettomo, Job, Olembe, Kalou, ale też z Europy: Linderoth, Jancker). Pytam się, co trzeba zrobić, aby pozyskać na wolnym transferze dobrych piłkarzy w sile wieku? Gdybym prowadził klub np. w Austrii, to nie miałbym na liście mnóstwa piłkarzy grających kiedyś w Polsce?

http://www.truefootballmanager.com/2...e-players.html

KOALIK 26.06.2010 23:50

1) Jaki będzie miało wpływ, czy jestem niedzielnym trenerem, czy reprezentantem kraju? Czy piłkarze będą dużo mniej narzekać?
2) Co ułatwia ustawienie lig na sam podgląd? Czy przez to gra będzie lepiej i szybciej chodziła?

gianbuffon 27.06.2010 02:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOALIK (Post 921445)
1) Jaki będzie miało wpływ, czy jestem niedzielnym trenerem, czy reprezentantem kraju? Czy piłkarze będą dużo mniej narzekać?
2) Co ułatwia ustawienie lig na sam podgląd? Czy przez to gra będzie lepiej i szybciej chodziła?

Ad 2. Sam podgląd daje to, że gra będzie szybciej chodziła. Z drugiej strony jeśli ustawisz tylko podgląd, to nie będziesz mógł prowadzić drużyn z tej ligi a także chyba będzie dużo mniej zawodników z tej ligi.

Ad 1. Tego nie jestem pewny, bo zawsze gram na automatyczny wybór, czyli niedzielny tener, ale wydaje mi się, że jak wybierzesz reprezentant kraju, to będziesz miał trochę lepsze statystyki, dzięki czemu tak jak piszesz, możesz mieć większy szacunek u piłkarzy, dziennikarzy... możesz to sprawdzić np. w FM genie scout. Wpisujesz w wyszukiwarce swoje nazwisko i sprawdź statystyki. Na automatyczny wybór masz wszystko na 10.

bridgeburner 28.06.2010 09:57

1) To jest przede wszytskim reputacja twojego wirtualnego alter ego
Tzn bedzie miała wpływ głównie jakbyś chciał zmienic klub na lepszy
wtedy inne kluby "patrzą" na reputacje właśnie
dodatkowo jakbys poszedł do Realu np. to na początku piłkarze będą niezadowoleni
jeśli będziesz miał przeszłość piłkarza z ligi niedzielnej i brak doświadczenia szkoleniowego, przez co niską reputacje
2) to jest zupełnie do d...
Jeśli ustawisz baze danych na large to i tak bedziesz miał tych samych zawodników
Jedynie, że będziesz miał podgląd w szersze statystyki zawodników, których chcesz sprowadzic do klubu

<Crasch> 02.07.2010 15:17

Gram sobie WBA i ciekawy sklad udało mi sie sklepać:

http://yfrog.com/0i93610626j
http://yfrog.com/md45731923j

Dziwne że takich piłkarzy pozbywają się kluby z tej gry na wolny transfer, jeszcze prawie mialem Gabriela Milito ale Inter sprzątnąl mi go z przed nosa.

DarekK_11 02.07.2010 15:29

Smolarek dobrze się spisuje?

ZwrABG 02.07.2010 15:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DarekK_11 (Post 925852)
Smolarek dobrze się spisuje?

W Wiśle B.dobrze

<Crasch> 02.07.2010 17:16

średnio, niby gra dobrze średnia ocen 6.5 a przez troche ponad pol sezonnu strzelil 3 bramki, zaznacze że przez skuteczność nie zawsze go wystawialem.

albert02 02.07.2010 17:21

Mam dziwny problem. Co zrobic, abym mogl wyslac scoutow gdzies dalej niz europa? Za pierwszym razem gralem Wisla i moglem wysylac scoutow wszedzie, a teraz zaczalem z wieksza liczba lig i moge wyszukiwac zawodnikow jedynie w europie.

kondzio7 02.07.2010 17:22

polecam Marko MIlinkovicia do Wisly (pa -8) ;d nie wiecie moze kiedy jakies uaktualnienie wyjdzie do fma?

Mario Nh 02.07.2010 17:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kondzio7 (Post 925948)
polecam Marko MIlinkovicia do Wisly (pa -8) ;d nie wiecie moze kiedy jakies uaktualnienie wyjdzie do fma?

Słaby jest, dobry technicznie, fizycznie natomiast za słaby nawet na polską ligę.

kreseq 03.07.2010 15:02

Do Wisly najlepiej kupic na poczatku gry ( lub po 1 sezonie ) Claudio Pitbula - ok 260k a po 2 sezonach sprzedany za 3-4M. Doskonaly napastnik na nasza lige.
Merter Yuce - 3 sezony w Lechu, srednia na koniec 7.80. Najlepszy DP w naszej lidze. 4,90 wslizgow na mecz, 95% celnosci podan.
Ivan Pillud - Znakomity prawy obronca. Kupiony przez Wisle za 265k, sprzedany po 3 latach za 3,5M.
Jeffrey Bruma - Kupiony za 850K, sprzedany za 3,5M. Nie wiem jakim cudem go Wisla kupila, ale gral w niej 3 sezony.

Z Polakow to Daniel Golebiewski z Polonii - Idealny jako Joker. Po 10-15 bramek na sezon wystarczy jak na zmiennika.

Sprawdzalem tych graczy w 4 roznych grach i wszyscy sie sprawdzili. Mam takich kilkudziesieciu w razie potrzeby :D

Latka najnowsza.

kipers 03.07.2010 15:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez albert02 (Post 925945)
Mam dziwny problem. Co zrobic, abym mogl wyslac scoutow gdzies dalej niz europa? Za pierwszym razem gralem Wisla i moglem wysylac scoutow wszedzie, a teraz zaczalem z wieksza liczba lig i moge wyszukiwac zawodnikow jedynie w europie.

To zależy od reputacji klubu i jego sytuacji finansowej.
Jesli bedziesz odnosił sukcesy to powiekszy sie z czasem ta sieć skautingu:P

iq1000 03.07.2010 15:34

Na samym początku gry Wisłą Kraków można za darmo sprowadzić kilku reprezentantów:
- Bonaventure Kalou - napastnik/prawy pomocnik, dobry zmiennik, potrafi strzelić kilka bramek i asyst
- Jurgen Macho - bramkarz z Austrii, o wiele lepszy od Pawełka
- Ibrahima Faye - b. dobry lewy obrońca/stoper
- Jari Litmanen - stary, ale jary, przez sezon wymiata jako pomocnik/napastnik

Kilku reprezentantów, których można kupić za grosze na początku gry grając Wisłą:
- Dawid Nowak - ok. 850 tyś euro, potencjalny król strzelców
- Kamil Glik - ok. 300 tyś euro, pewny punkt obrony
- Gonzalo Sorondo - ok. 225 tyś euro, prawdziwy lider defensywy

W kolejnym sezonie (bez względu na to czy zakwalifikowałeś się do pucharów) można ściągnąć takich reprezentantów:
- Amr Zaki - ok. 650 tyś euro, potencjalny król strzelców
- Andranik - za free, genialny pomocnik
- Mario Melchiot - za free, doświadczony prawy obrońca, ale wymiata jeszcze przez dwa sezony
- Ariza Makukula - ok. 700 tyś euro, świetny napastnik i wygrywa wszystkie pojedynki główkowe
- German Lux - ok. 400 tyś euro, bramkarz do pierwszej jedenastki na lata
- Daniel Carvalho - za free, dobry ofensywny pomocnik
- Hugo Viana - ok. 1 mln euro, ale to genialny zawodnik

Radzę też obserwować od początku gry zawodnika Realu Madryt - Ruben De La Red
, gdyż chętnie przechodzi do Wisły, a zawsze Real pozbywa się go wciągu 2 pierwszych sezonów, a to najlepszy zawodnik jaki może grać w Wiśle!!!

Zaczynałem grę Wisłą na najnowszym patchu kilka razy (bo lubię :)) i zawsze stawiam na powyższych piłkarzy, a oni zawsze chętnie przechodzą do Wisły. Szczerze polecam!

P.S.
Jeszcze dwie rady:
1. na początku gry radzę zwolnić asystenta i zatrudnić takiego, który ma jak najwyższe staty: ocena umiejętności i ocena potencjału
2. jak kupujecie powyższych piłkarzy, ale walczycie o nich z inną drużyną to możecie łatwo wygrać rywalizację - wystarczy dać troszeczkę wyższy kontrakt i (ważne!) dać zawodnikowi za podpis ze 100 tyś euro

KacpiTSW 03.07.2010 15:49

Podał by ktoś linka do tej najnowszej łatki? :)

Tylko_Wisła! 03.07.2010 15:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KacpiTSW (Post 926554)
Podał by ktoś linka do tej najnowszej łatki? :)

http://www.cmrev.com/fileplanet/plik/Patch-10_3-_PC_.html chyba najnowsza :)

iq1000 03.07.2010 17:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tylko_Wisła! (Post 926559)

Tak, to jest najnowsza.

Mam jeszcze jedną radę:
- po pierwszym sezonie warto zajrzeć do klubów Słowacji, ponieważ to kopalnia diamentów!!!
Zawsze trafiam na prawdziwe perły. Wystarczy kazać Klejdinstowi (lub lepszemu skautowi), by złożył raport o reprezentantach Słowacji do lat 21 - zawsze jest co najmniej dwóch, którzy wymiatają od razu w pierwszym składzie, a nie są zbyt drodzy; zresztą wystarczy sprawdzić ich staty w klubach z pierwszego sezonu - po kilkanaście bramek i asyst bez względu na pozycję; raz trafiłem na napastnika i prawego obrońcę, innym razem na napastnika, lewego pomocnika i lewego obrońcę

KacpiTSW 03.07.2010 17:06

iq1000 - a jakie kraje wybrałeś na początku zakładania kariery?

iq1000 03.07.2010 17:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KacpiTSW (Post 926615)
iq1000 - a jakie kraje wybrałeś na początku zakładania kariery?

Nie wybierałem Słowacji!

Po dwie ligi:

Anglia, Włochy, Polska, Hiszpania

Tylko główna liga:

Austria, Belgia, Czechy, Francja, Niemcy, Grecja, Holandia, Norwegia, Portugalia, Rumunia, Rosja, Szkocja, Szwecja, Turcja, Serbia, Argentyna, Brazylia

Gra działa sprawnie, a nie mam jakiegoś super komputera.

Mario Nh 04.07.2010 09:42

http://img688.imageshack.us/img688/4...ztytuuuzhp.png
A przecież to dopiero mój trzeci sezon...
Stan konta zostanie wzbogacony po sprzedaży choćby Marcelo, Kirma, Diary i Ba.
PS. Jałocha ładnie strzela bramki ;)

iq1000 04.07.2010 09:49

Nie opłaca się tak kisić kasy ;) Nic z tego nie masz, a zawsze warto sprowadzić 3-4 zawodników po 4 mln euro, którzy wywrócą ligę do góry nogami :)

Mario Nh 04.07.2010 10:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez iq1000 (Post 926997)
Nie opłaca się tak kisić kasy ;) Nic z tego nie masz, a zawsze warto sprowadzić 3-4 zawodników po 4 mln euro, którzy wywrócą ligę do góry nogami :)

Nie potrzebuje wydawać takich kwot.
3 razy zwyciężyłem Superpuchar Polski. 3 razy wywalczyłem awans do Ligi Mistrzów i gdzies tam zachodziłem w Lidze Europejskiej raz eliminując włoską Fiorientine, trzeci raz zmierzam pewnie po trzeci tytuł Mistrza Polski (13 meczów, 12 zwycięstw, 1 porażka, 9 punktów przewagi).
W między czasie rozbudowałem jeszcze akademie piłkarską i bazę treningową.

Najdroższe transfery jakie przeprowadziłem oscylowały wokół miliona euro. Copa (500 tys, Lamine Diara 800 tys, Antunes 1,2 mln z tym że po roku został sprzedany turkom za 4,2 mln euro)

iq1000 04.07.2010 10:07

Można kupować zawodników za grosze i sprzedawać ich za miliony, ale w Lidze Mistrzów nic nie osiągniesz.

Mario Nh 04.07.2010 10:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez iq1000 (Post 927007)
Można kupować zawodników za grosze i sprzedawać ich za miliony, ale w Lidze Mistrzów nic nie osiągniesz.

To mnie właśnie kręci.
Wydawać pieniędzy nie lubię.
Wyniki w Lidze Mistrzów? No cóż, przyjdzie taki moment, że gdy będę miał kilkadziesiąt milionów to sięgnę po nie głębiej do portfela, ale i tak nie ma zbyt wielu, dużo lepszych piłkarzy niż tych którymi dysponuje obecnie, z odpowiednią reputacją dla polskiego klubu...

ZwrABG 04.07.2010 11:19

jak można w Wiśle założyć akademie Piłkarska ??

iq1000 04.07.2010 11:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ZwrABG (Post 927171)
jak można w Wiśle założyć akademie Piłkarska ??

Musisz poprosić zarząd o rozbudowę obiektów młodzieżowych.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:24.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl