Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Matura//Po maturze...?? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2848)

Bati_NS_TSW 18.05.2011 11:47

No co wy, zdajesz mature np na 0 %, ale masz zdaną :) Nie zdać można tylko polskiego, matematyki i dodatkowego języka na poziomach podstawowych, rozszerzenia zdaje się dobrowolnie i nie powodują niezdania

R33 18.05.2011 21:35

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...a_maturzystow/ :P

zdzichu411 18.05.2011 22:50

Ustna musi być zdana, nawet jak jest rozszerzona. 6 pkt = 30%

jcts 18.05.2011 23:10

Dzisiaj miałem ustny angielski rozszerzony. Zdałem na 18pkt. Jutro mam Polski ale to będzie wielka improwizacja ;D
A co do angielskiego: To polecalibyście filologie angielską ale zaocznie? Są jakieś szanse na dobrą prace po tym?

Bati_NS_TSW 18.05.2011 23:30

zdzichu, nie wiem kiedy zdawałeś, ale wiem że nie masz racji :)

zdzichu411 19.05.2011 01:40

No gdzieś 7 lat temu (te pierwszą), tak było wtedy, ale to jak jest teraz inaczej to zwątpiłem. Niedługo się okaże że wystarczy zdać jeden egzamin z 9 i też będą rozdawać mature...

Grzegorz z Sanoka 19.05.2011 08:03

U mnie w szkole część ludzi nawet nie przyszła na ustny angielski rozszerzony, żeby zdać potrzebny jest tylko podstawowy.

wojtole14 19.05.2011 08:16

Rozne sa interpretacje, aczkolwiek mi mowila nauczycielka od angielskiego, ze faktycznie na ustna rozszerzona mozna nie przyjsc. To tak jakby sie mialo 0pkt. a wynikow z ustnych nigdzie sie nie bierze pod uwage. Wynik 0pkt. z ustnej nie moze od razu kasowac wyniku z pisemnej. Zastanawia sie ktos moze nad ekonomia na UJ? Jakies wiesci jak tam jest?

R33 19.05.2011 10:44

Obecnie każda matura rozszerzona (lub podstawowa, oprócz obowiązkowego polskiego, majcy i języka obcego) jest zdana, niezależnie ile będziesz mieć punktów. Nie przyjdziesz to po prostu będziesz miał napisane ,,Zdał z wynikiem 0%." (coś w ten deseń). To samo tyczy się dodatkowych egzaminów ustnych. U mnie w szkole wałkowano ten temat trochę.

zdzichu411 19.05.2011 11:02

a to ustne teraz są na dwóch poziomach? u nas się zdawało albo podstawe albo rozszerzenie ustne, dlatego trzeba było zdać rozsz.

edit:
a to nie miałem pojęcia, to faktycznie rozszerzenia nie ma potrzeby w ogole ruszać, szczególnie że nic z tej ustnej nie ma.

R33 19.05.2011 11:04

Na dwóch.

(10 znaków)

Bati_NS_TSW 19.05.2011 11:42

Ale po tym roku znowu się to zmienia i w przyszłym będzie podobnie do tego, o czym Ty mówisz.
Z tą różnicą że likwiduje się podział na podstawowy i rozszerzony :)

Ja dzisiaj poszedłem bez przygotowania na angielski R i 19/20 :D szczescie, jeszcze tylko polski

Blacha92 19.05.2011 23:40

Co robicie po maturze? Jakaś praca? Ewentualnie jaka?

Grzegorz z Sanoka 22.05.2011 11:41

Ja osobiście myślałem o jakimś wyjeździe, ale temat upadł z różnych przyczyn...

Mam już zacząć szperać przy tym całym logowaniu czy jeszcze czas? W grę wchodzi UJ, UP, UE.

Grzegorz z Sanoka 25.05.2011 22:11

Obczaiłem to już sobie, wszystko rusza od czerwca :)

Studiuje ktoś bezpieczeństwo narodowe/wewnętrzne?

Padrino 02.06.2011 16:39

Zna ktoś próg punktowy na Turystykę i Rekreację na AGH ?

Rustin 02.06.2011 17:49

Tutaj masz wszystko, jeśli chodzi o progi punktowe na AGH :

http://www.agh.edu.pl/pl/kandydaci/i...-punktowe.html

Powodzenia.

Padrino 02.06.2011 23:12

Dzięki. Widze łądny próg punktowy na TiR ;/

A studiuje ktoś Zarządzanie i Inyżnierię Produkcji? Jaki poziom? Trudno się utrzymać ?

vabanq 02.06.2011 23:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Padrino (Post 1105413)
Dzięki. Widze łądny próg punktowy na TiR ;/

A studiuje ktoś Zarządzanie i Inyżnierię Produkcji? Jaki poziom? Trudno się utrzymać ?

Idealny kierunek dla kogos komu nie chce sie uczyc systematycznie, bez problemu idzie sie utrzymac, jedyne co to rozne opinie o matematyce.

Xavy 03.06.2011 13:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Padrino (Post 1105180)
Zna ktoś próg punktowy na Turystykę i Rekreację na AGH ?

A później będzie płacz,że młody, wykształcony, a roboty nieeeeeee maaaaaaaa...

TSW Fanatyk 03.06.2011 13:17

Gdzie polecacie studiować bezpieczeństwo narodowe zaocznie?

Padrino 03.06.2011 15:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez vabanq (Post 1105419)
Idealny kierunek dla kogos komu nie chce sie uczyc systematycznie, bez problemu idzie sie utrzymac, jedyne co to rozne opinie o matematyce.

no wlasnie jak z matematyka?

sebanh 03.06.2011 16:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TSW Fanatyk (Post 1105665)
Gdzie polecacie studiować bezpieczeństwo narodowe zaocznie?

co renoma to renoma, UJ:)

LanceTS 05.06.2011 19:12

Za rok zdaje maturę. Polski, angielski to nie ma co komentować, chce tylko zdać. Matematyke rozszerzoną będę zdawał na pewno. I tu jest pytanie: Jakie kierunki polecacie (typowo związane z matematyką)? Coś konkretnego? I co po tych kierunkach mozna robić ciekawego w życiu? No i fajnei by było jak by ktoś podał ile trzeba mniej więcej pkt z matury aby się tam dostać.

Myślałem nad czymś związanym z finansami, bo kierunek ciekawy i mysle, że z pracą nie byłoby takich problemów jak na innych kierunkach. Co wy o tym myślicie?

wislacki 07.06.2011 11:17

Witam, rejestrował się już ktoś w tym roku na AGH?
Zarejestrowałem się jak regulamin głosił, następnie przechodzę do wyboru kierunków - jeden główny i 4 alternatywne. Jako główny wybieram Automatykę na wydziale EAIiE, przechodzę dalej - jako pierwszy alternatywny chciałem obrać Automatykę na wydziale IMiR i tu zonk - takiego kierunku nie ma... Mój drugi z alternatywnych to Energetyka na wydziale EiP, o dziwo ten kierunek też nie jest dostępny.
Przeglądając ofertę dydaktyczną na rok 2011/2012 oba te kierunki są dostępne na studia stacjonarne I stopnia (o takie się ubiegam). Albo to ja mam coś z oczami, albo w bazie są jeszcze jakieś błędy - rekrutacja ruszyła dopiero wczoraj. Miał ktoś może podobny problem?

Michal_b3 07.06.2011 16:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LanceTS (Post 1106617)
Za rok zdaje maturę. Polski, angielski to nie ma co komentować, chce tylko zdać. Matematyke rozszerzoną będę zdawał na pewno. I tu jest pytanie: Jakie kierunki polecacie (typowo związane z matematyką)? Coś konkretnego? I co po tych kierunkach mozna robić ciekawego w życiu? No i fajnei by było jak by ktoś podał ile trzeba mniej więcej pkt z matury aby się tam dostać.

Myślałem nad czymś związanym z finansami, bo kierunek ciekawy i mysle, że z pracą nie byłoby takich problemów jak na innych kierunkach. Co wy o tym myślicie?

Jeżeli matematyka i finanse to zainteresuj się matematyką finansową na UJ (kampus ruczaj). Jakiś czas temu bardzo się zastanawiałem nad tym kierunkiem, wydaje się być ciekawy, ale nie znam nikogo kto tam studiuje, więc musisz sam poszukać wiarygodnych opinii. No i pewnie jest dosyć trudny, jak to matematyka, zapewne jesteś tego świadomy. Dodatkowy atut, o ile dobrze pamiętam - sprawdź to, jest to kierunek zamawiany, więc jeżeli napiszesz maturę na 95-100% (orientacyjne, +/- 3% tak myślę) to na starcie jesteś bogatszy o 5000zł. Jeżeli trochę trochę mniej matematyki a więcej finansów to UEk i 'finanse i rachunkowość'. Po matematyce finansowej ciekawie zapowiada się zawód aktuariusz, ale jest ich chyba ~250 w całym kraju i nie wiem czy tak łatwo wkupić się w ich łaski. Poczytaj sobie o orientacyjnych zarobkach ludzi, którzy pozdawali egzaminy aktuarialne to może się zmotywujesz do nauki. powodzenia :)

|el0|ManoeL 07.06.2011 16:26

ja się jeszcze nigdzie nie logowalem bo sie nie opyla bo i tak trzeba od 30czerwca wprowadzac jakies poprawki jak odbierzesz świadectwo dojrzalosci...i mozliwe ze do tego czasu te kierunki beda dostepne:p wiec ja czekam cierpliwie do 30 i wtedy bede sie logowal;p

krzysiek92 07.06.2011 16:46

ktoś poleci albo odradzi UE konkretnie (Stosunki Międzynarodowe) oraz Obronę Narodową na UJ?

Gucio25 10.06.2011 11:51

jakimi studiami możnaby się zainteresować, mając tak zdaną maturę:
angielski podst. wysoko,
geo podst. dość wysoko,
wos podst. wysoko,
polski podst. wysoko,
matma podst. słabo.

raczej odpada wszystko związane z matmą, chemią itd. poleciłby ktoś coś, gdzie byłaby szansa się dostać?

zakk 10.06.2011 18:37

są gdzieś dostępne listy z ilościami kandydatów i progami w zeszłym roku na UJ ?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:14.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl