Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

JrQ- 03.12.2010 23:35

Weszło wie o transferach tylko od Kołakowskiego.
Dlatego też wiedzieli o Wilku, a o innych naszych transferach nie.

Co do Gilka...
Na wypożyczenie może być, ale mam nadzieję, że to nie jedyna opcja na środek.

jendrus 04.12.2010 10:37

http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32282,t...wiadomosc.html

Zna go ktoś????....

Mixu 04.12.2010 10:57

O jedno was proszę, nie piszcie nic w tym temacie o tej parówie o nazwisku Nowak. Nie dość że łamaga to jeszcze piz*da.

suikoden 04.12.2010 11:00

WISŁA POWALCZY Z LEGIĄ O HERNANIEGO?
http://naszsport.iq24.pl/default.asp...93168&nr_str=1

qkrzysiekq 04.12.2010 11:10

Wisła powinna powalczyć o Thiago Cionka. Wg mnie zdecydowanie lepszy piłkarz od Hernaniego.

tofik 04.12.2010 11:52

Mnie by bardzo uradowała wymiana Jirsak - Sotirović. Jirsak sam nic nie zdziała, a napastnika żadnego nie mamy oprócz Brożka. Taki Vuczek by się przydał i to bardzo do rozruszania ofensywy.
Nie ma sensu liczyć na cuda z zachodu bo nikt dobry do nas nie przyjdzie na zesłanie. Chyba, ze ma jakiś feler jak to Marszałek pisze :)

HEDu 04.12.2010 13:22

Nie wiem czemu Wisła nie interesuje się piłkarzami w Polsce (tak szerzej). W sumie nie chciałbym za bardzo osłabiania Jagi bo też ją lubie, ale szukamy lewego obroncy? Najlepszy w PL - Alexis, środkowy - Cionek, Celeban (i Hernani oczywiście) OP - Mila/Grosicki/Burkhardt/Traore, napad - Sernas, Gikiewicz, Diaz. Perspektywa - Sobota. I tak mozna wymieniac.

4fan_player 04.12.2010 13:33

A skąd wiesz, że się nie interesuje? Bo nie napisali o tym w Fakcie czy PS?

Witoldon 04.12.2010 14:10

Przypominam, że walczymy o MISTRZOSTWO POLSKI, a kolejnym etapem ma być LIGA MISTRZÓW. Piłkarze, których tu się wymienia mogą być wzmocnieniami, ale dla koleżanek zza miedzy. Jeszcze kilka miesięcy temu, za takie wypisywanie bzdur czekała nagroda.

westersyl 04.12.2010 14:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez HEDu (Post 1021834)
Nie wiem czemu Wisła nie interesuje się piłkarzami w Polsce (tak szerzej). W sumie nie chciałbym za bardzo osłabiania Jagi bo też ją lubie, ale szukamy lewego obroncy? Najlepszy w PL - Alexis, środkowy - Cionek, Celeban (i Hernani oczywiście) OP - Mila/Grosicki/Burkhardt/Traore, napad - Sernas, Gikiewicz, Diaz. Perspektywa - Sobota. I tak mozna wymieniac.

To że ktoś gra w polskiej lidze to nie oznacza że można sypać tutaj swobodnie nazwiskami.... do tego jest wyznaczony temat ( Gdybym był bogaty) gdzie można swobodnie dzielić się swoimi wymysłami chociaż większość z tych nazwisk to wynalazki ekspertów stacji Canal + gdzie owi piłkarze zostali zareklamowani.

HEDu 04.12.2010 15:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Witoldon (Post 1021848)
Przypominam, że walczymy o MISTRZOSTWO POLSKI, a kolejnym etapem ma być LIGA MISTRZÓW. Piłkarze, których tu się wymienia mogą być wzmocnieniami, ale dla koleżanek zza miedzy. Jeszcze kilka miesięcy temu, za takie wypisywanie bzdur czekała nagroda.

ktoś tu nie jest realistą i chyba nie widzi jakie transfery robimy, rzekłbym duzo gorsze

Ogryzek 04.12.2010 15:30

Witoldon nie masz racji co do oczekiwań transferowych, sugerując że kopacze z naszej ligi są za słabi na puchary.
Dobrze odpisał Tobie Hedu, zejdź na ziemię:)

Oczekujesz gruszek na wierzbie zamiast wzmacniać się lepszymi kopaczami od tych, których mamy. Natomiast Ty oczekujesz nie wiadomo jakich "kosmicznych" wzmocnień Bóg wie skąd. Kolejne Riosy, co to mają problem z aklimatyzacją o kosztują powyżej 1 miliona euro? To ja wolę faktycznie Robaka z Widzewa.

A tymczasem Lech wzmacnia się i w kraju i za granicą i dziwnym trafem zbudował dobry zespół na puchary. I gdzieś miał "przesądy" że w naszej lidze są za słabi kopacze (np. Peszko). Powiem szczerze zazdroszczę im tego mimo ze nie jest to ideał, ale na tle dotychczasowej naszej polityki to niestety wzór do naśladowania.

Pocieszam się tym że teraz może się poprawimy pod kierunkiem Holendrów.

tofik 04.12.2010 16:35

Przecież podał zawodników wyrózniajacych sie w naszej lidze a nie żadne Riosy :-p

Ogryzek 04.12.2010 16:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1021903)
Przecież podał zawodników wyrózniajacych sie w naszej lidze a nie żadne Riosy :-p

Tofik ja piszę do Witoldona że On oczekuje gruszek na wierzbie a nie do HEDu - z którym się zgadzam.

A takimi gruszkami są często Riosy czy Cabrale, niby lepsi od tych z naszej ligi ale jak przychodzi co do czego to nie istnieją. Dlatego zgadzam się z HEDu - lepiej brać sprawdzonych kopaczy z naszej ligi (Sernas, Grosicki itd)

picasso 04.12.2010 16:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mixu (Post 1021793)
O jedno was proszę, nie piszcie nic w tym temacie o tej parówie o nazwisku Nowak. Nie dość że łamaga to jeszcze piz*da.

też nie jestem zwolennikiem Nowaka w Wiśle,ale pisząc o kimś "parówa" czy też "piz*da" wystawiasz sobie nienajlepsze świadectwo (to pół biedy,gorzej,że piszesz to jako fan Wisły) i równoczesnie rozumiem,że ktoś używając w stosunku do Ciebie podobnych określeń nie będzie Ciebie obrażał.

felipe 04.12.2010 16:59

http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...-wisly,1567137

Sezon martwy to odgrzewamy kotlety z lata:) Dziś Lisowski, kto następny?

bonawentura 04.12.2010 18:09

Bo nie ma trenerów w Widzewie, pod których okiem piłkarz mógłby rozwinąć skrzydła. Lisowski będzie tanim zakupem, a solidnym do linii obrony. Wisła też nie może przepłacać. Lisowski pokazał się za Beenhakkera w reprezentacji, miał swoje przebłyski w lidze, jak go Maaskant oszlifuje, to będzie to solidne wzmocnienie defensywy. Nie będę się wypowiadał w podobnym tonie, że to słabizna. Lisowski naprawdę by się naszej obronie przydał. Byłby to jedyny przyzwoity lewy obrońca w naszej kadrze. I ja liczę, że ten transfer zostanie przeprowadzony, a z kolei do ofensywnej formacji ktoś zostanie sprowadzony, 1 napastnik i 1 ofensywny pomocnik. Bo Brożek jest jedyny w ataku, bo Boukhari może nie zostanie zakontraktowany na przyszły sezon, bo ciężko powiedzieć jak po kontuzji będzie prezentował się Boguski etc. Dlatego też osobiście liczę na 2-3 transfery. Oby coś z tego się udało.

4fan_player 04.12.2010 18:13

Ale czy Lisowski jest lepszy od Piotra Brożka? Ja w to wątpię..

westersyl 04.12.2010 18:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez felipe (Post 1021911)
http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...-wisly,1567137

Sezon martwy to odgrzewamy kotlety z lata:) Dziś Lisowski, kto następny?

W ostatnim okienku na naszczę szczęście na drodze tego transferu stanęły zbyt wygórowane oczekiwania Widzewa.
Jestem również niezmiernie szczęśliwy że nie do doszło do transferu Golańskiego. Dzięki temu zaoszczędzimy sporo pieniędzy.

Przykre jest to, że byliśmy blisko pozyskania dwóch zawodnik którym na chwilę obecną daleko do poziomu przeciętnego ligowca. Duży negatyw dla osób które były pomysłodawacami tych transferów.
Gra Pawła Golańskiego to w tym momencie to poziom dna i wodorostów.
Lisowski też straszna słabizna, chłopak w słabiutkim Widzewe grzeje lawę albo jak już wychodzi w pierwszej 11 jest zmieniany.

Karherop 04.12.2010 18:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 4fan_player (Post 1021926)
Ale czy Lisowski jest lepszy od Piotra Brożka? Ja w to wątpię..

ja bym zapytał od którego lewego obrońcy w lidze jest lepszy Lisowski lub Piotrek Brożek

Witoldon 04.12.2010 18:25

Prawda jest taka, że w naszej lidze wystarczy dwa razy prosto kopnąć w piłkę i media kreaują z takiego zawodnika super piłkarza, jeśli jest na dodatek młody to ma łatkę utalentowanego przez najbliższych pięć lat. Przykład Rybusa czy Borysiuka. Nie oczekuję cudów, ale Wisła ma iść do przodu a nie robić krok w tył. Moje słowa źle zrozumiano, nie jestem za ściąganiem obcokrajowców kontenerami. Uważam, że należy zmienić strategie pozyskiwania nowych piłkarzy, z ilości jak dotychczas na jakość. Przyjmijmy, że chcemy ściągnać
piłkarzy z naszej ligi, którzy poprzez swoje umiejętności pomogą Wiśle w zdobyciu MP i zaprezentują się w miarę poprawnie w pucharach.
Realnie patrząc nie ściągniemy nikogo z Lecha, Legii czy Polonii. Kupno Sernasa i Grosikiego w obecnej sytuacji to co najmniej 1,6 mln E, teraz dodajmy do tego pozyskanie środkowego obrońcy. Proste pytanie czy kiedyś wydaliśmy tyle pieniędzy w przerwie zimowej?

Szarny 04.12.2010 18:28

Lisowski, Soboty, Celebany, Gliki i inne półprodukty polskiej myśli szkoleniowej...

Sorry, ale niektórzy mylą chyba komputerowego menadżera z rzeczywistością.
W przypadku Lisowskiego.
To że gość ma w grze komputerowej przy nazwisku DL to nie znaczy, że będzie w stanie rywalizować o skład z Palijciem, który tego DL nie ma i nigdy nie miał.

Chcielibyście żeby Valckx zapełnił nam luki w kadrze jakimś szrotem, tylko po to żeby można było spokojnie spojrzeć na naszą kadre i stwierdzić:

-O, spoko, 4 DC, po 2 na DL i DR... itp. Obrona jest. Teraz wszystko się zgadza, można grać.

Tu chodzi o umiejętności, jakość, a nie odpowiednią ilość zawodników w kadrze.

Nie gramy w pucharach, kadry wielkiej nie potrzebujemy na ten moment.
Wolałbym, aby wszystkie doniesienia o Glikach, Lisowskich, Celebanach, Sobotach były brane z dupy i Valckx z Maaskantem zupełnie o tych "piłkarzach" nie mieli pojęcia.
Bo jeżeli jest inaczej to dopiero jesteśmy w dupie, skoro to są nasze cele transferowe.

AYALA 05.12.2010 05:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szarny (Post 1021935)
Wolałbym, aby wszystkie doniesienia o Glikach, Lisowskich, Celebanach, Sobotach były brane z dupy.

pozwole sie z Tobą nie zgodzic jeśli chodzi o Sobote bo lepszych graczy ofensywnych z zagranicy za free sie nie ściagnie , takich nikt sie nie chce pozbywac.Co do reszty o której piszesz to zgoda, przykład Palijcia,Chaveza,Cikosa czy nawet Bunozy pokazuje że można za darmo lub za niewielkie piniądze miec wartościowych defensorów ale bramkostrzelnych napastników czy playmakerów już nie

Acapelo 05.12.2010 08:07

Ja liczę na 3 konkretne wzmocnienia i dalszą SYSTEMATYCZNĄ pracę Valckxa w zakresie skautingu na całym świecie. Myślę, że jeżeli Valckx będzie strzałem w dziesiątkę jako dyrektor sportowy i zbuduje sprawną siatkę skautów to przy zasobie portfela Bogusia sukces moim zdaniem murowany. Myślę, że Valckxa praca w tych warunkach, które ma stworzone przez Bogusia się bardzo spodoba i że pochłonie go w całości. A że chłop ma napewno układy itp w światku futbolu i wie na czym polega ten biznes to jestem pewien:)

kondzio7 05.12.2010 09:39

michu-k czyli wedlug Ciebie z dwoma stoperami zostaniemy?

westersyl 05.12.2010 10:28

Mając na uwadze to, że mamy w klubie obrotnego gościa z Holandii widzę tylko jeden scenariusz - wzmocnienia zagraniczne. Tyle lat Cupiał skupował tych wszystkich grajków polskich i co z tego miał ? Jeden udany sezon w pucharach. Dodam jeszcze że klasa tych piłkarzy a tamtych to różnica kilku poziomów na korzyść tych pierwszych zaciągów. Żadnych Sernasów, Robaków w tym klubie... kupienie kogoś takiego będą odbierał jako skandal i robienie sobie jaj z kibiców. Jak to powiedział nasz dyrektor sportowy Wisła needs quality.
Jak nie ma pieniędzy na jakość to niech zrobią chociaż jeden transfer jak nie ma nawet na jeden porządny transfer to niech nie robią w ogóle.
Biorąc pod uwagę to, że zarobiliśmy około 6 mln euro na transferach w lecie nie wyobrażam sobie tego aby ten klub się nie wzmocnił.

PANDEM0NIUM 05.12.2010 10:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1022022)
pozwole sie z Tobą nie zgodzic jeśli chodzi o Sobote bo lepszych graczy ofensywnych z zagranicy za free sie nie ściagnie , takich nikt sie nie chce pozbywac.Co do reszty o której piszesz to zgoda, przykład Palijcia,Chaveza,Cikosa czy nawet Bunozy pokazuje że można za darmo lub za niewielkie piniądze miec wartościowych defensorów ale bramkostrzelnych napastników czy playmakerów już nie

A kto to jest Sobota? Ile bramek strzelił w tej rundzie? Ile miał asyst? Ile meczów wygrał dla Sląska?

Ogryzek 05.12.2010 10:45

Dodałbym że od kilku lat właściwie nie kupujemy za duże pieniądze piłkarzy z Polski, poza drobnymi wyjatkami. Ostatnim kupionym za spore pieniądze był Łobo (450 tysięcy euro) czyli mniej więcej tyle co za Bunoze. Brożkowie, Małecki czy Boguski przychodzili do nas jako juniorzy bądź bardzo małe pieniądze. Również Wilk kosztował tylko 150 tysięcy euro. Mniej niż wypożyczenie Cikosa. Czasy transferów Żurawskiego, Głowy, Kosowskiego już chyba nikt nie pamięta.

Postawię tezę - skończyły się nasze sukcesy w pucharach właśnie wtedy kiedy przestaliśmy kupować najlepszych piłkarzy z ligi polskiej a zaczęliśmy ich zastępować tanim szrotem z zagranicy. Poza wyjątkami oczywiście jak Marcelo.

Teraz jeżeli mamy ściągać piłkarzy za 400 tysięcy jak Bunoza, za 700 tysięcy jak Jirsak, jak Jovanić za 500 tysięcy euro to mimo wszystko lepsi i tansi są w lidze polskiej.

Jak sprowadzamy kopaczy z zagranicy to wyraźnie lepszych, a nie za podobne ceny bądź wyższe i kupujemy do tego średniej jakości piłkarzy. Potem sprzedajemy kit dla kibiców że w Polsce jest za drogo itd. Po czym mamy Bunoze w cenie dwóch Wasiluków:)

lucas1906 05.12.2010 10:46

Powiem w ten sposób. Wisła na ten moment potrzebuję piłkarzy, którzy w danym momencie prezentują najwyższą jakość. Wiem, że brak Polaków w składzie to troche przykre jeżeli jest to polski klub, ale zrozumcie jedną rzecz. Mamy teraz pokolenie bardzo słabych polskich piłkarzy, dobrych i bardzo dobrych jest garstka.
Słyszę jak media mają pretensje do Wisły o to, że w obronie nie mamy żadnego Polaka. Skąd ma Wisła brać dobrych polskich zawodników do obrony skoro REPREZENTACJA KRAJU nie jest w stanie za granicą i w naszej lidze znaleźć 4 bardzo dobrych obrońców i chcę dawać paszporty m.in Perquisowi [niewiem jak sie pisze jego nazwisko dokładnie] i Arboledzie.

bonawentura 05.12.2010 12:04

No nie - nie przesadzajmy. Napewno jak przyjdzie jakiś Glik, czy Hernani, to Chavez zostanie - zresztą już udowodnił, że jest wartościowym piłkarzem i warto na niego stawiać.

Orson 05.12.2010 12:24

w czym Bunoza jest gorszy od polskich stoperów? Przypomnę że Polczak był przez chwilę uważany za nadzieję reprezentacji na ta pozycje

cinekw 05.12.2010 12:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Orson (Post 1022065)
w czym Bunoza jest gorszy od polskich stoperów? Przypomnę że Polczak był przez chwilę uważany za nadzieję reprezentacji na ta pozycje

Bunoza dobry to może być, narazie widać duże braki u niego, szczególnie techniczne, już nie raz nie mógł trafić w piłke albo strasznie niecelnie podał. Co innego dlugie podania, które ma często celne.

Ogryzek 05.12.2010 12:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Orson (Post 1022065)

A w czym jest lepszy? Tańszy też nie jest. Polczak mniej kosztował a poziom podobny, jeśli mimo wszystko nie lepszy. (kwestia dyskusyjna)

Cichy 05.12.2010 12:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1022041)
Teraz jeżeli mamy ściągać piłkarzy za 400 tysięcy jak Bunoza, za 700 tysięcy jak Jirsak, jak Jovanić za 500 tysięcy euro to mimo wszystko lepsi i tansi są w lidze polskiej.

Jakieś nazwiska?

Ogryzek 05.12.2010 12:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Cichy (Post 1022068)
Jakieś nazwiska?

Sandomierski z Jagiellonii - przed sezonem nie kosztowałby więcej niż 500 tysięcy euro
Bruno z Jagiellonii - 200 tysięcy euro dała Polonia Warszawa a lepszy jest od Jirsaka itd
Pietrasiak - za darmo z Bełchatowa (pomimo samobója strzelonego z nami) dobry obrońca

itd.

Nie mówię o tych droższych jak Sobiech za których jak się okazuje warto było dac 1 milion euro.
Wystarczy to porównać do piłkarzy których cena wykupu jest 1 milion euro
Cabral - największe rozczarowanie
Rios - słabizna albo średniak
Mezenga - średniak

PS
Żeby nie było nie jestem fanem tylko polskich piłkarzy (albo z polskiej ligi) ale jak sprowadzamy kogoś z zagranicy to albo jest dobry (jakościowo) albo kogoś z naszej ligi żeby przynajmniej nie miał problemów z aklimatyzacją, nawet jeśli ma średnie umiejętności. A nie bierzemy Riosa który nic nie gra i aż się Markus musiał nad nim zlitować żeby osobny temat dla niego założyć:D

tofik 05.12.2010 12:46

No właśnie. Chyba poprzednia władza w Wiśle za bardzo się odcięła od ligi polskiej. A uzupełnienie składu można znaleźć r ownie dobre i tańsze w naszej lidze.
Co innego wzmocnienia. Ci są drodzy z naszej ligi ale równiez zagranicą piłkarz robiący różnicę w ofensywie nie kosztuje 300k euro.

Ogryzek 05.12.2010 12:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Cichy (Post 1022078)
Z tej trójki na dziś tylko Sandomierski mógłby podołać oczekiwaniom. Chociaż lepszy od Pawełka w formie z tej rundy nie jest.
Bruno jest niezły ale nie zapewnia żadnego skoku jakościowego w porównaniu z naszym środkiem pomocy.
Pietrasiaka nawet nie będę komentował...

Żeby była jasność, nie uważam, że mamy przezajebisty skład, w którym nic nie trzeba zmieniać. Nie uważam też, że nasze letnie transfery to same perełki. Ale ściąganie zawodników pokroju Pietrasiaka czy Bruno nie podniesie znacząco naszego poziomu więc ściąganie ich uważam za bezcelowe.

Widzę że nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć:

Powtórzę:
Jeśli taki Bunoza czy Jirsak nie podnosi naszego potencjału jakościowo to po co przepłacać?

Zamiast wydać 400 tysięcy na Bunozę trzeba było wziąć Pietrasiaka za darmo a zamiast wydawać 700 tysięcy za Jirsaka wydać tylko 200 tysięcy na Bruno!

Podsumowując - zamiast wydać na zagraniczne gwiazdy które nie są lepsze od kopaczy dostępnych w kraju 400 + 700 = 1 milion 100 tysięcy. Można było wydać tylko 200 tysięcy a za zaoszczędzone pieniądze (około 1 miliona euro) kupić albo Sobiecha albo Saidiego, jak kto woli.

O tym pisze - wcale nie kupujemy taniej za granicą patrząc na jakość - a wręcz przepłacamy. A można pozyskac kilku piłkarzy taniej zamiast Bunozy czy Jovanica i mieć na 1 dobry transfer jak Sobiech.

O tym piszę. Nasi stranieri nie są tansi od krajowych kopaczy. Oczywiście z wyjątkami jak Paljić. Po co więc przepłacać skoro jedni i drudzy nie podnoszą jakości?

Jestem za takimi transferami jak Mrdja z Serbii albo Sobiech z Polski, a jak nas nie stać na takich to można poprzebierać w pośród tych co im się kontrakty kończą w naszej lidze - jak Plizga czy Bandrowki, albo z kartą na ręku jak Paljić zamiast kupować kolejnych przecinaków po 400 tysięcy euro którzy nie gwarantują żadnej jakości (Bunoza, Jovanić) a za zaoszczędzone pieniądze kupić jedną gwiazdę powyżej 1 miliona euro. Tak to widzę:)

Titto 05.12.2010 12:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cinekw (Post 1022077)
Ty wcale nie jesteś lepszy od niego :lol: Sapela :rotfl:

Przecież nie piszę, że Sapela jest zajebisty w ch*j
Tylko piszę, że jest lepszy i tańszy od Jovancia...

westersyl 05.12.2010 13:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiśnia (Post 1022081)
Gajtkowski silny,szybki przydałby się taki drwal wsród naszych panienek. Raczej nie na atak,na bokach pomocy.Do wyciagnięcia za darmoszke, pewnie mały kontrakt to tez plus. Cierżniak jako rywal dla Pawełka.

Chłopie opanuj się... masakra....

wiśnia 05.12.2010 13:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Witoldon (Post 1022084)
Ty tak na poważnie?

Całkiem poważnie:lol: , dodam jeszcze że to Polak, nie mam ochoty oglądać nastepnego np. Bośniaka.
Co niektórzy dalej bujają w obłokach i myślą że będą transfery po 500 tys euro, nie mamy co się porównywać do Lecha czy Polonii, jak jest okazja brać kogos doświadczonego z naszej ekstraklasy to trzeba szanse wykorzystać.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:18.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl