![]() |
Mam na myśli to ,że Wisła w porównaniu z innymi drużynami ściągnie najlepszych zawodników! ostatnie kilka okienek było kiepskie więc kiedyś trzeba zainwestować w konkretnych zawodników teraz jest szansa na mistrzostwo a właściciel Wisły powiedział,że jeżeli w zimie strata do miejsca pucharowego nie będzie duża to zainwestuje odpowiednie kwoty.Ja się nie przejmuje planami właściciela jednej z warszawskich drużyn jest powiedzenie ciszej jedziesz dalej zajedziesz a zresztą Wisła nigdy nie chwaliła się swoimi planami transferowymi.
|
Cytat:
i właśnie miejsce dla ofensywnego pomocnika, potrafiacego strzelić z dystansu czy podłączać sie pod Brożka jako momentami cofnięty napastnik jest jak najbardziej wolne to samo prawe skrzydłowo - na lewe jest Kirm i wraca Paljic po kupnie lewego obroncy na prawym Mały bez konkurencji A z tymi Jirsakiem czy Łobo to nawet nie straszcie - sprzedać pierwszemu który za nich zapłaci |
Cytat:
|
W orange sport info kilka tygodni temu dziennikarz Michał Kołodziejczyk o tym mówił a jeżeli chodzi o dziennikarstwo to ja temu dziennikarzowi jestem skłonny zaufać.Też na forum jakiś czas temu to się przewijało nie wiem czy z tego samego zródła ale wspominali użytkownicy o tym.
|
Cytat:
A po drugie to wątpliwej wartości mamy tych niektórych zawodników - w ostatnim meczu z Zagłębiem oni bali się kreować akcji. Potrzeba kogoś "z jajami" do przodu. Narazie czasami nasi zawodnicy te "jaja" mają, a czasami, jak w meczu z Zagłębiem, nie. |
Cytat:
Ot i cała zagadka ;) Co do Robaka to sam nie wiem, wszystko zależy od tego jakich zawodników Wisła może pozyskać, oczywiście że wolałbym dajmy na to tego murzynka co gra w ataku Sparty Praga ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Robak nie jest złym napastnikiem i będąc w formie powalczyłby z Brożkiem o pierwszą 11, resztę napastników dystansując. |
Jesli uwazacie ze ofensywnego srodkowego pomocnika potrzeba nam na "juz", to moze trzeba naszemu trenerowi podpowiedziec zeby spróbowal w tej roli Riosa! nie wiem czemu taki zawodnik nie dostaje szans chociaz na 15-20 min.zawodnik ofensywny,dobrze wyszkolony technicznie,potrafi sie zastawic i zgrac szybko do kolegi z zespolu.moze nie jest on typowym rozgrywającym ale jako podwieszony napastnik wg mnie sprawdzilby sie.moze Maaskant da mu szanse,tym bardziej ze Rios jest na wypozyczeniu i warto byloby go sprawdzic zeby wiedziec czy warto zapłacic za transfer czy nie.
|
Daniello, w pełni się z Tobą zgadzam. Tylko teraz pytanie, czy my w ogóle wykupimy Riosa, a to z tego względu, że wróbelki(nie wiem czy to był Fakt, czy jednak chociaż Gazeta.pl) ćwierkały, że aby go wykupić Wisła musi wyłożyć 1,3 mln euro. Mam nadzieję, że ta kwota jest nazbyt przesadzona i za Riosa trzebaby zapłacić mniej, jednak ten piłkarz będzie prędzej czy później gwiazdą w naszej ekstraklasie, jakby oczywiście został. Dla mnie Rios to żaden napastnik, ale jako prawy skrzydłowy(zamiast Małeckiego) lub właśnie podwieszany ofensywny pomocnik byłby bardzo przydatny, tylko potrzeba zgrania.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
[QUOTE=Reiro;1016105]Bo Wisła nigdy nie miała konkretnych planów transferowych, to i nie miała się czym chwalić.
Ot i cała zagadka ;) To była ironia czy uważasz ,że zawodnicy Chavez Bunoza Czikosz Paljic którzy są podstawowymi zwodnikami Wisły sami przyjechali do Krakowa i prosili o angaż w Wiśle? A Rios specjalnie przyleciał z Argentyny i poprosił o testy? |
Cytat:
|
Pewnie masz rację. Sam czytając tą wiadomość, nie dowierzałem. Ale wartość Riosa może sięgać ok. 600-700 tysięcy euro. Myślę, że mimo wszystko jest drogi, bo wyróżnia się na boisku swoją techniką.
|
Panowie, o czym my tu mówimy. Rios przegrywa walkę o skład z Jirsakiem. Podniecaliśmy się, bo przyszedł ze słynnego argentyńskiego klubu, był młody i miał za sobą grę w reprezentacjach młodzieżowych.
Teraz widać, że to taki argentyński Mateusz Kowalski (na polskim podwórku jest młody, grał w reprezentacjach młodzieżowych i jest z najlepszego polskiego klubu - Wisły :) ) - tylko przynajmniej Kowalski przechodząc z Wisły do Piasta była tam czołową postacią, a u nas Rios nic nie pokazuje. |
Nie zgodzę się z Tobą. Rios może nas jeszcze wiele razy zaskoczyć, tylko po prostu narazie nie pasuje do stylu gry. Umiejętności to jedno, a taktyka to drugie. Więc poczekajmy. Rios jest tutaj na rok, jak się zgra to będziemy mówić o ewentualnym wykupieniu(choć ja wierzę w jego potencjał), jak się nie zgra to nie będzie o czym mówić. Więc myślę, że mimo wszystko na temat Riosa warto rozmawiać.
|
Ale gdzie ten Rios ma grać
na jedynego napastnika - jak on w ogole nie strzela bramek, przy swoim wzroscie to główek za wiele tez nie wygra a jak sie gra 1 napastnikiem to taki musi w powietrzu powalczyc na skrzydłowego za wolny wysunietego pomocnika tez juz grywał - bez szału, niby to jest dobry piłkarz tylko nie bardzo wiadomo na jaka pozycje |
No tak, ale jak wiele razy narzekaliśmy na Kirma? Jak wiele razy narzekamy na Boukhariego, jak wiele razy narzekaliśmy na Chaveza czy Bunoze? Przecież piłkarze potrzebują zgrania, jedni potrzebują więcej czasu inni mniej. Najwyraźniej Rios potrzebuje trochę więcej. Przynajmniej ja widzę w nim potencjał i to dobrze, że jest on na cały rok wypożyczony. Jeszcze może wypalić. Przypomnę - może to nie jest zbyt trafne porównanie, ale jednak - że Kalu Uche też bodaj nie grał w pierwszej jedenastce od czasów swojego przyjścia przez pół roku. Dopiero potem wypalił.
|
Cytat:
|
Cytat:
Tyle ze miedzy Riosem a Kirmem czy Boukharim jest taka roznica ze Oni juz cos osiagneli w seniorskim graniu wczesniej plus Kirm jest reprezentantem swojego kraju a Rios poza technika nic nie ma. Smiem nawet twierdzic ze jesli chodzi o podstawy taktyki to jest u niego podobnie jak u Patryka M. W dodatku jest to latynos a Oni nie lubia byc trzymani w ramach taktyki tylko lubia czuc swobode. Zgadzam sie z Toba ze taktyka mu nie pasuje bo nie umie do konca pojac o co Maaskantowi chodzi. Szczerze mowiac wolalbym jakiegos mlodego napastnika z Polski niz kupowac Riosa ktory wedlug mnie jest troche przereklamowany. Pozatym gdyby byl taki dobry to nie pchalby sie do Polski..... |
Może i racja to co mówisz, ale ja po prostu proponuję dać Riosowi jeszcze trochę czasu i nie chcę osądzać go przedwcześnie. Widzę to co jest, ale trzeba dać mu jeszcze jedną, może dwie szanse i wtedy ocenimy go w całej rozciągłości. Bo tak naprawdę Rios właściwie nam się nie pokazał na boisku już od dłuższego czasu. Poczekajmy jeszcze trochę.
|
Mam nadzieje, ze z Robakiem to zart...bo inwestowac w 28-letniego wyrobnika z polskiej ligi... Chyba, ze nie mamy $$ i to bedzie jeden z "h(k)itow" transferowych zimy :D(podobnie, jak tez nasze "wzmocnienia" latem).
|
Cytat:
Jak to określił jeden z kolegów (nie pamiętam niestety kto) Rios biega jakby ciągnął za sobą worek ziemniaków:D BTW Tak jak Odpara napisał - niektórym prawidłową ocenę Riosa przesłaniają jego "epizody" w River. Tak... to może działać na wyobraźnie tzw. "siostrzeńców"*:) (Legendarny Cabral grający w Legii z Velez też nie błyszczy) * - siostrzeniec - to osobnik o mentalności mojego 12 letniego siostrzeńca - interesuje się futbolem, zna wszystkich cudzoziemskich piłkarzy w lidze - Riosa zna, nie widział na oczy ale wie że jest najlepszy bo podobnie jak Messi też jest z Argentyny:D |
Robak? Myślę, że byłby niezłym uzupełnieniem składu. Wciąż często gramy długimi piłkami i nie wydaje mi się, żeby się to tak nagle zmieniło, bo mamy za słabych piłkarzy, żeby grać jak Barcelona czy inny Real. Nawet jeśli Maskaant będzie slutecznie wpajał drużynie grę po ziemi, to poziom umiejętności wciąż będzie zmuszał w wielu momentach meczu naszych obrońców i pomocników do zagrywania długich piłek. Dodatkowo taki napastnik jak R. zwiększyłby siłę rażenia w stałych fragmentach gry, które to po odejściu Marcelo i Głowackiego przestały być naszą mocną stroną.
Nie jest już co prawda młody, ale jeśli klub nie chce wydawać większych środków na lepszego napastnika, jeśli cena Robaka nie byłaby zbyt wygórowana i jeśli nie chciałby zbyt dużo zarabiać to wg mnie warto zaryzykować. |
Ja oczywiście bym chciał, żeby talent Riosa eksplodował, i żeby nagle zaczął być wartym tego 1 mln EUR, ale słabo to widzę.
Rios był podstaowym zawodnikiem na początku sezonu, kiedy Wisła grała kichę. Rios poszedł w odstawkę - Wisła zaczęła coś grać. Być może to kwestia okresu przygotowawczego albo coś w tym stylu, ale okazji które teraz ma też nie wykorzystuje - z Widzewem w PP wszedł w pierwszym składzie, i trzeba było go zmienić, w Derbach wszedł z ławki i nic nie wniósł. W ME ostatnio bramkę strzelił, ale nie błyszczał, a powinien niszczyć system. Toż nawet Łobodziński przy piłkarzach ME wygląda jak Leo Messi :) Porównajmy to z wchodzącym z ławki Żurawskim - bramka z Widzewem, asysta z Zagłębiem. (nie mówiąc o Lewandowskim w Borussi :) ) |
Rios miał bardzo mało czasu na zgranie z drużyną , poza tym miał w trakcie rundy kontuzję która go wykluczyła na ok 2 tygodnie z gry , wtedy stracił miejsce w składzie i trudno się temu dziwić , choc moim zdaniem i tak będąc na boisku więcej dawał drużynie niż Boukhari ( nie liczac bramki w derbach ) .
Trzeba tez zauważyć że zawodził w meczach , w których nie był wystawiany na swojej pozycji , skrzydło czy wysunięty napastnik to nie są miejsca gdzie może pokazać wachlarz możliwości . Myśle że jeśli przepracuje okres przygotowawczy z drużyną bez problemów ,to wiosną stać go na gre taką , która zapewniła by mu wykupienie z Argentyny . 1 mln euro to dużo , ale zobaczmy sobie ile rządają polskie kluby za przeciętnych zawodników gorszych od Riosa . Krocie . Zyski z tej transakcji może mieć w przyszłości nie mniejsze niż z Marcelo . |
Zobaczymy co zaprezentuje Rios na wiosnę. Na chwilę obecną jego problemem jest marna siła fizyczna i brak szybkości. Ani go na skrzydło, ani na środek ataku. Nie ma co teraz wyrokować, ale będzie mu ciężko "zarobić" na ten milion euro wykupu...
|
może Maaskant nie stawia na Riosa bo wie że i tak za niego nie zapłacimy 1,3 mln € tyle ile chce River Plate ?
|
Cytat:
|
Ale przecież gdyby nawet był bardzo dobry to by grał nie patrząc na to jak dużo trzeba za niego dać.
Jego problemem na moje oko jest system preferowany przez Wisłę, Rios nie nadaje się na wysuniętego napastnika czy skrzydłowego (chyba że za zadanie miałby schodzić do środka). Jedyną pozycją wydaje się być łącznik między atakiem a pomocą, coś w stylu Boguskiego za najlepszych lat czy później Małego, który grał w parzę z Broziem. Na razie nie dał nam nic więcej od takiego Issy Ba, który też technikę miał dobrą, kiwnąć potrafił, ale podobnie jak Latynos nie miał szybkości i przy każdym kontakcie fizycznym lądował na ziemi szukając wsparcia u sędziego. |
Cytat:
Sama prawda. Ja bym do tego jeszcze dodal to ze kazde podanie pilki do Riosa zwalnialo (do tej pory w tych meczach co gral) akcje. Dzialo sie tak poniewaz Rios podobnie jak Cantoro to mial w zwyczaju lubi zrobic koleczko, przelozyc pilke, a nawet jak juz zagra cos z klepki to za wolno wychodzi na pozycje. Na dzisiaj nawet w perspektywie zimowych przygotowan i wystepow na wiosne nie widze szans na Jego wykupienie bo nie jest tego wart. Obym sie pomylil i pozytywnie rozczarowal. |
Piotr Brożek opuści Białą Gwiazdę
http://naszsport.iq24.pl/default.asp...92124&nr_str=1 |
całkiem prawdopodobne chociaż to Fakt,pl
|
Cytat:
|
Ja tam jakby odszedl nie bede zbytnio za Nim plakac. Wedlug mnie juz wyzej nie podskoczy a swoj max ma juz dawno za soba. Oczywiscie zakladam ze jesli On odejdzie to przyjdzie ktos na Jego miejsce.
|
zakładać to my możemy. w marzeniach. od ilu lat, nie mamy godnych zastępców? a perełki takie jak Marcelo to raz na 5 lat sie zdarzają.
|
Cytat:
Co do Brożka to niestety jego najlepszy mecz na lewej obronie miał miejsce w spotkaniu z Barceloną. Później niestety już było coraz gorzej a sam myślałem że coś z niego będzie. Dodatkowo sam kiedyś wspominał że woli grać w pomocy niż obronie, nic na siłę. |
Życze Piotrowi powodzenia w nowym klubie.
A my się skupmy jak wzmocnić drużynę, a nie płaczmy za tymi, co już prochu nie wymyślą na boisku. Bo chyba za przywiązanie do barw miejsce w składzie sie nie należy? |
Myślę że odejdzie. Kontrakt sie kończy, a nie ma sensu go przedłużać skoro ostatnio nie gra. Uważam ,że takie wyjście może dobrze wpłynąć na Pawła. Tylko trzeba w jego miejsce sprowdzić lewego obrońce, ale nie takiego sztucznego jak właśnie Brożek czy Paljic tylko kogoś kto od lat był szkolony do gry na tej pozycji.
|
Cóż, skoro Piotrek Brożek - typowany kiedyś na etatowego lewego obrońcę reprezentacji - przegrywa rywalizację z nominalnym lewoskrzydłowym/napastnikiem, to faktycznie musi być bez formy.
Albo jest za słaby na Wisłę, albo brakuje mu motywacji. W obu przypadkach powinien odejść. Chyba, że w klubie przetrzymają go przez zimę, a Maaskant da mu jeszcze jedną szansę. W zasadzie jest tylko jeden argument za tą opcją. Finansowy. Ciężko znaleźć tańszego rezerwowego, prezentującego ekstraklasowy poziom. Co do Riosa... Zwróćmy uwagę, że Chavez który jest od Riosa starszy i ma olbrzymie doświadczenie reprezentacyjne, u nas dopiero "zaskoczył" pod koniec obecnej rundy. I to w sytuacji, gdy ma pewny plac, bo konkurencja na środku obrony jest minimalna. Rios to bardzo młody zawodnik i może potrzebuje czasu, by się zaaklimatyzować. Myślę, że ten czas należy dać mu do rozpoczęcia rundy wiosennej. Jeśli po zimie nie zaskoczy, mówi się trudno. Wróci do Argentyny. Ja dostrzegam u niego potencjał - oprócz techniki to także zadziorność i waleczność, podobnie jak kiedyś u Mauro Cantoro. Co mnie głównie denerwowało, to partaczone seryjnie dobre sytuacje bramkowe, co na takim poziomie nie powinno się przytrafiać. Ale mówię: poczekajmy z ostatecznymi ocenami do wiosny. |
Nikogo w zimie nie odstrzelimy bo było płacone za wypożyczenie na rok.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:27. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl