![]() |
Kosa NIE
Kosowski wymusił swój transfer w momencie, kiedy najbardziej był Wiśle potrzebny i kiedy mieliśmy największą szanse na awans do Ligi Mistrzów.
Za to już nigdy nie powinien założyć koszulki Wisły. To nie jest kwestia jego przydatności tylko szacunku do klubu i honoru. |
Jest różnica między posiadaniem nadziei a pewnością formy. Tylko małe ludki, nie wiadomo czym zaślepione widziały w Żurawiu człowieka który będzie taki jak Frankowski (czyli maszynką do strzelania goli) kiedy to notował od 2006r regres formy, grając wszędzie (nawet w reprezentacji) po 90 minut, a nie strzelając goli (karne sie nie liczą!). Co prawda nie wiedzieliśmy (my racjonalnie myślący i znający sie na futbolu i formie zawodników) że Żuraw aż tak słabo będzie grał. Ale zdziwiony też nie jestem, bo wiedziałem że jest słaby. Co do Kosy to różnica jest wielka, w każdym sezonie w obojętnie jakim by nie był klubie notuje 5-10 asyst (wyjątkiem było Chievo, gdzie grywał ogony) i te 2 gole może dołozyć do tego. Nie widać tu spadku poziomu, jak było z Zurawiem po okresie w Celtiku. Wg mnie Kosa może dać dużo więcej niż Żuraw. I jako piłkarz i jako człowiek i medialnie także. Tak, lepiej weźmy byle jakiego gościa z zza granicy, lub kogoś młodego z Polski. Nie ważne, że my nie mamy ani zmiennika Kirma (jeśli Paljić jest w obronie), ani w ogóle prawego pomocnika (Małecki = atak).
|
Cytat:
|
Porównanie Kosy i Frankowskiego w kontekście ich powrotu do Wisły to bezsens. Zobaczcie na styl gry danego zaowdnika - Frankowski cała karierę "stał" w polu karnym, a piłka do Niego spadała. Kosowski cała karierę zasuwał i wrzucał piłki na takich jak Frankowski. Gdy ten pierwszy sie starzeję, co ma miejsce teraz, nie traci nic ze swoich atutów, a paradoksalnie bryluje doświadczeniem - dalej stoi, jak stał, tylko w coraz bardziej polegając na niemałym dośiwadczeniu, co działa. Kosowski natomiast młodszy nie będzie, szybciej biegać nie będzie, motoryka mu nie rośnie z wiekiem, lepszej wrzutki z wiekiem juz miec nie będzie. I tu jest pies pogrzebany; Franek może, a Żurawski nie może, podobnie słabnie Kosowski, a Jego problemu w klubach nie są tylko problemami finansowymi na dziś dzień.
|
Cytat:
Przykład z Żurawiem jest bardzo dobry i tu nie trzeba się czepiać słówek czy miał odmienić czy nie ale większość liczyła Żuraw zrobi różnicę, szczególnie że jest młodszy od Franka który jak wiadomo radzi sobie świetnie. I nie zrobił. Dziś nie mamy pojęcia w jakiej formie jest Kosa.Wszystko możemy pisać w czasie przeszłym a czas teraźniejszy jest niewiadomą, choć to że ostatnimi czasy nie idzie mu na Cyprze jest jakąś wskazówką 33 lata to wiek że jeden będzie zapierdalał aż miło jeszcze przez 3, 4 lata a drugi już piłkarsko będzie dogorywał.Gdzie jest Kosa? tego nie wiemy i przed potencjalnym transferem, należało by się tego dowiedzieć,, szczególnie że domyślam się że on się ceni i nie chciałbym by klub w ciemno, za zasługi z przeszłości fundował dobrą emeryturkę , szczególnie że osoba obecnego dyrektora sportowego daje nadzieje że będziemy mieli z kogo wybierać przy potencjalnych transferach.Tym bardziej nie ma się co napalać i brać w ciemno Kosowskiego. |
Wtrące, że Kosowski kiedyś powiedział, że na stare lata chciałby wrócić do Górnika lub Wisły, gdzie mógłby grać nawet za darmo.
Podobno. Ile w tym prawdy, nie wiem. |
Bramkarz, stoper, napastnik w stylu Franka tu wiek aż tak nie doskwiera ale pomocnik który musi zapieprzać tam i z powrotem przez cały mecz - tu lata robią różnicę
a co do kasy - pewnie na pampersy trzeba by było dać |
Nasza Liga z roku na rok idzie do przodu (takie mam wrażenie) więc starej gwardii która najlepsze lata ma już za sobą nie warto sprowadzać takie jest moje zdanie a przykład Żurawia którego już dzisiaj wymieniałem kilka razy mówi wszystko. Więc skończcie już tą dyskusję o powrocie Kamila pod wawel.
|
Niektóre osoby chyba naprawdę żyją przeszłością i wspomnieniami o naszym Dream Team-ie. Sedno sprawy o bezsensie powrotu Kosy do Wisły ujeli w soich postach bonawentura i uzytkownik_forum. Dla mnie Żuraw, Kosowski, Szymek czy inni z tamtego zespołu co mieli zrobić dla Wisły to już zrobili, i chwała im za to. Teraz czas na świeżą krew.
|
Cytat:
Swoja drogą on się nie nadaje na poziom naszej drużyny.Co najwyżej na ławkę się nadaje :-P |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Zresztą poco dywagować na tym czy się przyda czy nie,jak i tak nie wiadomo czy w ogolę chce tu wracać :> |
Według mnie jeden Kosowski (chociaż nie wiem do końca jak on teraz wygląda od strony piłkarskiej) jest lepszy niż cała ekipa obecnych skrzydłowych, i to jest dramat tej drużyny. U nas jedynym zawodnikiem który jest na poziomie tego aby walczyć o wyższe cele, niż obecna szamotanina w tej naszej Ekstraklasie to Paweł Brożek. Nie jest to jednak Messi żeby ciągnąć całą drużynę gdy nie idzie. Naszej drużynie obecnie potrzeba trochę czasu, dobrych transferów młodych zawodników i wpojenia im jak obecnie powinno grać się w piłkę. Dlatego też uważam, że najlepszym co ostatnio wydażyło się w Wiśle to sprowadzenie trenera (nie genialnego ale od czegoś trzeba zacząć) z normalniej europejskiej ligi.
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Żeby nie OT to wrócę do spawy Kosowskiego,każdy ma inne zdanie,jeden za powrotem drugi nie,realnie nikt nie oceni czy jest przydatny(chyba że ogląda ktoś ligę cypryjska).Wiec można zakończyć na tym dyskuje o jego powrocie. |
Cytat:
Polska liga nie jest slabsza, trzyma swoj poziom; to raczej Wisla poprzez duzy regres wtopila sie w ta polska szarzyzne. Polska liga przez dlugi czas to bylo Wisla + Legia + Cala Reszta. Obecnie, kazdy mecz jest dla Wisly bardzo ciezki poniewaz poprzez rozsprzedanie Wisla stala sie ligowym sredniakiem czego przyklady mielismy na Levadii i Karabachu. Ale, panowie kibice, Europa Zachodnia i Wschodnia ida do przodu i obecnie wylosowanie zespolu z Armenii, Azerbejdzanu nie jest juz traktowane jako sparing ale jako ciezka przeprawa. W obecnej sytuacji nie widze mozliwosci powtorzenia wyniku 5-2 z mistzem Cypru co wtedy bylo traktowane jako "normalnosc"; dzis to bylby sukces. |
Przegląd Sportowy:
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html Anouar Hadouir - ofensywny pomocnik, 28 lat (Roda Kerkrade) http://www.youtube.com/watch?v=KkC-NI8j8I4 Lex Immers - środkowy pomocnik, 24 lata (ADO Den Haag) http://www.youtube.com/watch?v=bqXG6Y9dXBg Maceo Rigters - napastnik, 26 lat (Willem II) http://www.youtube.com/watch?v=750nKMaTqmg Paulao - środkowy obrońca, 28 lat (SC Braga) Zoran Rendulic - środkowy obrońca, 26 lat (Sigma Ołomuniec) |
Fajnie że wrzuciłeś filmiki, ale trzeba pamiętać, że na YouTube to każdy jest demonem piłki ;)
Nie mniej cieszy, że nie są to jakoś bardzo zaawansowani wiekiem piłkarze. 24-28 lat to dobre roczniki ;) Pytanie, czy stać nas na wyciągnięcie takiego Paulao czy Hadouiriego... |
Anouar Hadouir - 1.500.000
Lex Immers - 750.000 Maceo Rigters - 500.000 Paulao - 1.200.000 Zoran Rendulic - 400.000 (FK Javor Ivanjica) dane z transfermarkt |
Cytat:
Będę szczerze zaskoczony, jak w całym zimowym okienku transferowym wydamy kwotę większą niż 1.5 mln euro... |
Cytat:
|
Nie czytajcie Przeglądu. Skąd on myślicie miałby takie informacje, kim interesuje się Wisła. Wiadomo nie od dziś, że nasze transfery to temat tabu i o nich się nie mówi.
Wymyślone nazwiska, które są fantazją "dziennikarzy" "fachowej" gazety, jaką jest PS |
Robert jest Holendrem wiec pisamki pisza o zawodnikach z Holandii ktorzy sa w naszym zasiegu (prawie kazdy) wiec nie ma sie co dziwic.Jakie beda transfery zobaczymy w zimie.
Juz za niedlugo Fakt zacznie pisac o transferach Wisly bedzie ubaw :D |
|
Cytat:
Inaczej - może teoretycznie być w naszym zasięgu, ale kiedy Wisła dała takie pieniądze za zawodnika? Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale najdroższym zakupionym przez Wisłę zawodnikiem był chyba Żuraw - 2 mln marek (ok. 1 mln euro) i kiedy to było? Kiedy szastaliśmy kasą na lewo i prawo i kupowaliśmy pół ligi... Że nie wspomnę o tym, że my potrzebujemy kilku transferów, a nie jednego. To ile Wy myślicie Cupiał wyda kasy? 3-4 mln euro? Toż to fantasy w najlepszym wykonaniu. |
Lex Immers to taki trochę niedożywiony jest chyba :)
|
mam kolegę który od kilkunastu lat mieszka w Holandii... gadałem z nim na tematy związane z piłką nożną, Wislą, wartością piłkarzy itp. w skrócie... Wijnaldum w Feyenoordzie zarabia podobno jak junior... jakby mu dać dobrą kasę to bez zastanowienia by przyszedł... a kwota realna to nie jakieś tam 6 mln, a raczej 1mln euro. Za 6 mln to mógłby przejść do ligi niemieckiej albo innej gdzie kluby mają kasę...
|
Najtańszy będzie chyba ten 28 letni Marokańczyk Hadouir z Rody bo za pól roku kończy sie mu kontrakt i chyba fortuny za niego nie będą chcieli.
Z tych napastników to chyba najlepszy byłby Sernas bo jest w formie (strzela bramki) a to dla snajpera ważne. |
Ale im się kontraty w czerwcu kończą więc tak dużo za nich nie trzeba płacić.
|
Cytat:
|
Bez sensu dywagacje w oparciu o wymyślone kwoty z transfermarktu...Realne, transakcyjne wartości są przecież do 50% niższe, niż na tym zasłużonym (:)) portalu. Zresztą, wartość gościa, któremu kontrakt wygasa za pół roku i nie kwapi się z przedłużeniem umowy wynosi przeważnie "co łaska" ... (ostatnie przykłady : Garguła, Mucha)
|
Ja bym chciał jeszcze nawiązać do postawy niektórych spośród nas. Pajlić nazywany był odpadem z Bundesligi, inni piłkarze wyśmiewani, a dziś mamy sytuację, że Ci wyszydzani piłkarze wygrali Derby i skopali Legię - czyli mecze, na których nam wszystkim najbardziej zależy. Sporo osób pluło też na Maaskanta. Może w przyszłości trochę więcej cierpliwości moglibyśmy okazać? Skupmy się raczej na tym, żeby nasi zawodnicy lepiej się czuli - pokażmy im poparcie. Nie twierdzę, że Ci piłkarze, którzy doszli są gwiazdami, ale jako kibic, który dobrze życzy swojej drużynie nie gnębię ich przynajmniej. Pomyślmy nad tym, żeby nie było nam później głupio po tym jak gruby i powolny Kebab wysadza w powietrze :D w ostatniej chwili Cracovię. Przegrywający wszystkie ważne mecze Skorża dostał pozdrowienia od kibiców, myślę, że wygrywający ważne mecze Maaskant (mając słabszą personalnie drużynę) czuł się pewnie średnio...
|
Drogi Jonaszu,
Ci sami piłkarze z tym samym trenerem zbłaźnili się z Lechem, Górnikiem, Koroną, GKS-em... więc na razie nie ma podstaw do optymizmu. Jeśli forma zostanie ustabilizowana na poziomie meczu z Legią, wtedy wszyscy się będziemy cieszyć. Póki co - bacznie obserwujemy rozwój wypadków. |
Maaskantowi nie mialo byc co glupio. Jak zdobedzie z Wisla 2 MP to tez go kiedys kibice beda pozdrawiac.
|
willow i Pepsaj - szanuję Wasze zdanie i sam jestem daleki od optymizmu jżeli chodzi o postawę piłkarzy i drużyny. Ja tutaj tylko mówię o szacunku do piłkarzy, którzy reprezentują ten klub i o atmosferze wokół klubu, którą tworzą kibice. To jest sfera, której się nie powinno lekceważyć. W wymienionych meczach się nie zbłaźnili, tylko po prostu przegrali. Ja uważam, że jak się komuś dobrze życzy, to się tego kogoś wspiera. Ja Wiślę i wszystkim związanym z Nią osobom - piłkarzom, trenerom, działaczom i kibicom dobrze życzę - po prostu. Maciej Skorża zdobył dwa MP i chwała mu za to i brawa się należą - OK. Myślę jednak, że chwilę później pozdrowienia dla Maaskanta, żeby czuł poparcie byłyby wskazane, zwłaszcza po wygranej nad Pasami.
|
Cytat:
|
też jestem tego zdania bo jak miał się poczuć Maaskant jak mu przed meczem się tłukło jaki to ważny mecz i jak "nie lubimy się" z Legia..
po meczu szanowny Maciuś nawet nie odwołał się do tych pozdrowień.. Szanuję go za te 2 MP ale on już nas nie trenuje, a wsparcie dla naszego trenera było jak najbardziej wskazane |
Cytat:
|
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:07. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl