Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

frank 14.02.2017 14:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor
ą tu potrzebni chociażby do tego, żeby nas tej dużej gospodarki troszkę nauczyć - bo z wielu względów jesteśmy pod tym kątem głupkami - i to nie żadna obelga, po prostu nie mamy w tym doświadczenia

A cóż takiego się od tego RASa nauczyłeś, czego u polskiego pracodawcy nie znajdziesz? Polacy sobie świetnie dają radę, zapewniam Cię. Problem polega na tym, że przy obecnych kosztach prowadzenia biznesu (czasowych i finansowych) opłacalne są tylko przedsiębiorstwa gdzie masz duży zysk. Możesz sobie z powodzeniem prowadzić firmę budowlaną, tylko na to musisz mieć odpowiedni kapitał i kadrę. A z łatwiejszym na początek biznesem typu np. handel używanymi kompaktami będziesz miał już problem, podczas gdy w takiej UK mógłbyś prosperować i rozręcić z tego coś większego (przykład z życia).

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor
Podam Ci przykład z własnego doświadczenia - miałem okazję pracować w Onecie w trakcie, kiedy ten był przejmowany przez RAS. Różnica w standardach pracy, podejściu do pracowników, profesjonalizmie na każdym kroku była nie do porównania na plus dla RAS. Jako zwykły, szeregowy, gówno znaczący pracownik - pracowało mi się i zarabiało zdecydowanie lepiej. I w dupie miałem czy to obcy kapitał i czy na głównej onetu piszą bzdury czy nie. Jako pracownik nie powiem na RAS złego słowa.

Tak się składa, że mój brat też wtedy tam pracował. Nie mógł zbyt wiele negatywnego powiedzieć o pracodawcy tak i przed jak i po przejęciu przez RAS. Nie odczuł szczególnej różnicy. Poza tym może, że po zmianie pojawiły się okazje wypadów służbowych do Niemiec czy Węgier.

Ale rozumiem, że to tylko opinia przeciwko opinii. Jednak ja też miałem okazje pracować i dla jednej mniejszej krakowskiej firmy, i dla Ericpola i jakoś nie mam złego zdania o polskich przedsiębiorcach. W Comarchu też mam znajomych. Kilku z nich narzeka, ale jakoś żaden nie garnie się do zmiany roboty. Wiadome, że zagraniczna firma zapłaci więcej, ale one mają większe możliwości.

Po tym wnoszę, że Polak i tak potrafi prowadzić biznes w środowisku w jakim przyszło mu to robić.

universe 23.02.2017 14:49

Jesli sie zgadzacie podpiszcie...

http://www.citizengo.org/pl/fm/41444...enia-w-teatrze

Może ktoś odpowie za tego chorwackiego cwaniaczka, który wykorzystał zaściankowość czy wręcz głupotę pracowników teatru.

Zwitter 24.02.2017 10:40

Wczoraj klub Kukiza opuściły kolejne dwie posłanki, Magdalena Błeńska i Anna Maria Siarkowska. Wraz z Małgorzatą Janowską założą własne koło poselskie Republikanie.

Jak tak dalej pójdzie to nie będe miał na kogo głosować w następnych wyborach :)

Dziś klub Kukiza złożył fajny projekt obywatelski o Ruchu Drogowym, Możliwość czasowego wyrejestrowania pojazdu, nie karanie kierowców za brak dokumentu prawa jazdy, kamerki personalne u funkcjonariuszy policji i wiele innych zapisów ułatwiających życie Obywatelom. PiS złożył wniosek o odrzucenie tego projektu w pierwszym czytaniu. Kolejna dobra zmiana, bo przecież policjant nie może sprawdzić w bazie czy mamy prawko tylko musi wlepić mandat. Chory kraj.

Jaroo1 24.02.2017 13:48

Niestety to jest przykre, że tak trudno jest utrzymać na dłuższy czas jakąś partię/ugrupowanie w stałym, silnym składzie bez większych rotacji.
Przez ta ostatnie lata jako ludzie o prawicowych, konserwatywnych lub narodowych pogladach mieliśmy do wyboru w wyborach parlamentarnych do sejmu RP i PE czy samorządowych takie partie jak UPR, KNP, Korwin, RN, Kukiz, PJNy, Marki Jurki czy inne Gowiny i pewnie o 5 innych jeszcze zapomniałem. Mieliśmy takich ludzi, którzy niby już osiągnęłi jakąś pozycję i teraz będą rozwijać skrzydła, tworzyć mocne partie, jak Kukiz, Korwin, Kowalski, Winnicki, Wilk itp. I co? I jajco. To wszystko się szybciej rozmywa niż powstaje. To sa takie pojedyncze strzały na potrzeby jednych wyborów lub jednej kadencji (jak teraz Kukiz? Oby nie)
I jak tu głosowac na kogokolwiek skoro za miesiąc, po wyborach lub za rok tej partii, na którą głosujesz lub człowieka, który im przewodził już nie będzie?
Śmiech na sali co się dzieje na prawej stronie.
Nie wiem sam czy to jest kwestia zbyt wrażliwego podejścia i honoru czy pędu do koryta, obstawiam to drugie bardziej. To pokazuje, że ci ludzie tylko niewiele różnią się od PO-PiSów bo każdy z nich też ma najpierw na celu własne dobro, własne ego, fejm a dopiero później Polskę i dobro kraju.

Ja mam nadzieję, że mimo wszystko przy tym Kukizie wytworzy się jakiś normalny ruch, do tych którzy zostaną dołączą nowi kumaci ludzie, i powoli sytuacja się tam ustabilizuje. Od Kukiza odeszło już z tego co czytałem 10 czy tam 11 posłów. Jak na 16 miesięcy to w uj dużo. Co miesiąc ktoś ucieka, grubo.
Pocieszające jest jedynie to, że jako całość Kukiz tworzy jakiś spójny obraz, tworzą mądrą opozycję, próbują działac merytorycznie i że mają wśród siebie jednostki wybitne czy może "wybitne" bo też stawianie komuś pomników za to, że jest opozycją, która właściwie nic nie musi, wystarczy, że będzie ładnie gadać i już plusuje nie byłoby poważne. Dlatego chciałbym zobaczyć Kukizów przy władzy, przynajmniej w koalicji i ocenić na ile ci ludzie, którzy teraz mi się podoba jak gadają sprawdzą się w praktyce a nie w pustych słowach.
PiS już życie zweryfikowało. Oczywiście te całe lewackie .......enie zlewam, czyli Antoni oszołom, będzie wojna z Rosją, aborcja, aborcja, Kaczyński niedorozwinięty itp to zwykłe bicie piany przez pajaców ale działania typu wszechobecny socjalizm, dalsze zniewalanie ludzi (jakieś 3 lata więzienia za ubicie sobie świni bez zgłaszania gdzieś tam - to jakiś nowy pomysł, o którym wczoraj czytałem), jakieś ordery za zasługi dla obronności kraju dla Misiewicza. Ja jebie. Zrobili sobie prywatny folwark z tego wszystkiego i nic więcej. Ludziom pomagają niewiele, prawa nie upraszczają, sensowne pomysły Kukizów odrzucają. Tragedia.
Pisałem już kiedyś, że trzeba gruntownych zmian a nie pudrowania. PiS pudruje, wiele nie robi, coś tam działa na swój sposób, w części swojej polityki są takimi samymi pajacami jak PO, jedynie światopoglądowo sa lepsi. Niby dobre i to ale jak w takim tempie będa następowały zmiany to zanim się doczekamy normalnej Polski to tysiąc lat minie.

Zwitter 24.02.2017 14:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1465378)
I jak tu głosowac na kogokolwiek skoro za miesiąc, po wyborach lub za rok tej partii, na którą głosujesz lub człowieka, który im przewodził już nie będzie?

W obecnej ordynacji jakieś 99% osób głosuje na partię czyli na "jedynki". Nie patrzą w ogóle na kogo głosują, przykładem niech będzie Niesiołowski czy Macierewicz, każdy narzeka a i tak na nich głosują. Dlatego dużo jest głosów, że poseł który odchodzi z jakiejś partii lub przechodzi do innej powinien złożyć mandat poselski, w JOWach sytuacja wygląda zupełnie inaczej.
Problem z klubem Kukiza jest też taki, że to co było jego siłą czyli ludzie z różnych środowisk (wolnościowcy, narodowcy, republikanie, konserwatyści) jest również jego wadą.
Zobaczymy jak to wszystko się potoczy. Może wspólna lista z Korwinem, jeszcze sporo czasu i wiele może się wydarzyć.

wiesniak842 03.03.2017 10:04

http://www.gazetaprawna.pl/artykuly/...ywiad-pis.html Polecam:lol:

sergio 03.03.2017 11:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1465814)

Samogwałt byłej szefowej radiowej trójki....odejdź i nie wracaj

TSWthedues 03.03.2017 15:00

http://www.fakt.pl/wydarzenia/polity...-kraju/xgxf2hm

"Magda Jethon Była szefowa radiowej "Trójki" medal "Za zasługi dla obronności kraju" odebrała w 2012 r." prychłem

No to Lewaki też mają swojego "misiewicza" :D

Kocur 03.03.2017 15:44

Jethon wygrała internet.

Potencjalni napastnicy czytając ten wywiad z litości odpuszczają atak na nasz kraj - medal bez dwóch zdań :D

Padre1906 03.03.2017 18:30

I śmieszny i straszny ten wywiad. Pokazuje w jak głębokiej d.... jesteśmy jeśli taka ameba piastowała stanowisko szefa jednej z największych rozgłośni w państwie.

Jaroo1 03.03.2017 22:08

Tragedia co się dzieje w tym kraju, debil debila debilem pogania, kur wa kur wę ku rwą pogania a my jesteśmy skazani żeby na to patrzeć i tym żyć. Jak nie Misiewicz to ta jakaś głupia (zresztą wystarczy na nią spojrzeć żeby wiedzieć co sobą reprezentuje), jak nie jakaś Bieńkowska czy Rostowski cwel to ten imbecyl Morawiecki.
Tragedia to jest.
Polityka w Polsce to jest jak koszmar, z którego nie można się obudzić. I sa niby te RNy, Korwiny czy Kukizy ale jak wcześniej było napisane, sami się świetnie w tę politykę wpisują kłócąc się o swoje stołki w swoich niby tych lepszych partiach czy ugrupowaniach. Przecież to wypierdalanie Korwina z jego własnych partii (hehe) to jest cyrk, te gadki Korwina o Hitlerze, gwałceniu kobiet czy paraolimpiadzie to autodestrukcyjne działanie, RN i większość narodowców to tez typowa propaganda tylko na nutę narodową (chociaż tam -wśród narodowców- jest najwięcej ludzi ideowych i im chwała), Kukiz też dobry jajcarz, 50 letni chłop, któremu zaczął Tusk przeszkadzać niecałe 10 lat temu, który nagle sobie przypomniał o magdalence, okrągłym stole i, że jest antybanderowski. Jedyny plus w tym wszystkim to są właśnie młodzi, ogarnięci ludzie od Kukiza i to tyle dobrego w obecnej polskiej polityce.
W nich nadzieje bo reszta to wiadomo, że banda kurew bo albo już się w polityce (nie)sprawdziła albo wiadomo, że jakby do władzy doszli to by był taki sam cyrk jak przez te 28 lat III RP.

heoij 03.03.2017 23:20

Ale głupia baba :D Nie wierzę w to co czytam :lol:

Wywiad w skrócie...

- Precz z Kaczorem dyktatorem i złym PISem!
- Dlaczego uważa Pani, że Kaczyński jest dyktatorem, a PIS jest zły?
- Bo PIS i Kaczyński są źli, to jest dyktatura i tyle. Mam sto argumentów, ale teraz Panu nie wymienię żadnego, bo nie pamiętam...

Kocur 03.04.2017 19:58

Cytat:

Członkowie Komitetu Obrony Demokracji przerywają milczenie i ujawniają Onetowi wiele kolejnych nieprawidłowości. Część pieniędzy wpłacanych w czasie publicznych kwest nie trafiło na konto KOD, wciąż brakuje też większości protokołów ze zbiórek. Ponadto zawyżano wysokość faktur, a partie polityczne płaciły spore kwoty za – jak twierdzą członkowie Komitetu – wejście na scenę podczas wieców i manifestacji.

Tylko na samym Mazowszu w okresie od listopada 2016 roku do stycznia 2017 roku przeprowadzono 21 zbiórek na łączną kwotę blisko 230 tysięcy złotych. Z informacji Onetu wynika, że z sejfu KOD znajdującego się w jednym z mieszkań w centrum Warszawy, zginęło aż 19 protokołów kwest publicznych, a na koncie brakuje obecnie ponad 9500 zł. Choć – jak podkreślają członkowie zarządu KOD w rozmowie z Onetem – gdyby nie ich stanowcza interwencja, pieniędzy brakowałoby prawdopodobnie znacznie więcej.

Co ciekawe, z sejfu, do którego klucz miał tylko jeden człowiek – najbliższy współpracownik lidera KOD Piotr Wieczorek – zniknęły protokoły największych zbiórek publicznych, z których pieniądze szły m.in. na organizację głośnego Marszu Niepodległości czy Marszu: Stop Dewastacji Polski. Onet dotarł do pisma pełnomocnika struktur KOD na Mazowszu Marka Skórki, który już 16 stycznia 2017 roku złożył rezygnację ze sprawowanych funkcji, argumentując swoją decyzję brakiem protokołów kwest prowadzonych przez Stowarzyszenie KOD.

Jak się okazuje, nie tylko KOD płacił przy okazji marszu 11 listopada firmie AW Events, która w swoim portfolio ma przede wszystkim realizację lokalnych imprez plenerowych. Za wynajem sprzętu i obsługę techniczną firma ta wystawiła fakturę Platformie Obywatelskiej na kwotę 30 tysięcy złotych, a Sojuszowi Lewicy Demokratycznej w wysokości 15 tysięcy złotych. W sumie razem z fakturami wystawionymi na KOD firma ta zarobiła blisko 65 tysięcy złotych za obsługę techniczną tego samego marszu.

Jednak wielu członków KOD – z którymi rozmawiał Onet – twierdzi, że faktury te to de facto cena, jaką partie opozycyjne musiały zapłacić, by ich liderzy mogli ze sceny przemawiać na marszu KOD. – Nieoficjalnie Piotr Wieczorek przyznawał w rozmowach, że aby politycy mogli wejść na scenę, muszą zapłacić kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych w zależności od wielkości imprezy. Myśleliśmy na początku, że to żart, ale gdy zobaczyliśmy te faktury, zrozumieliśmy, że tak właśnie mogło być – mówi Onetowi jeden z prominentnych działaczy KOD.

Widać Kijowski ruchał wszystkich oprócz pani Kijowskiej :lol:

Jaroo1 03.04.2017 21:11

Banda meneli. Oddolny ruch na miarę PRLu i jebanych ubeków z KODu

frank 04.04.2017 10:45

Celny felieton Ziemkiewicza odnośnie naszej wojenki polsko-polskiej:

https://dorzeczy.pl/opinie/25990/Wojna-panie-tego.html

Krzysiek Grabski 30.04.2017 08:06

Tak zwani Misiewicze zawsze byli,są i będą.
Niezależnie kto rządzi.

leszekm 03.05.2017 19:47

Donald Tusk strzela sobie w łeb katolicko-nacjonalistyczną Konstytucją 3 Maja

http://kontrowersje.net/donald_tusk_...stytucj_3_maja

leszekm 08.05.2017 21:08

Szef PO Grzegorz Schetyna zadeklarował w poniedziałek, że po następnych wyborach parlamentarnych przyjdzie czas na poważną rozmowę na temat legalizacji związków partnerskich.

http://fakty.interia.pl/polska/news-...pn,nId,2391308

Zwitter 09.05.2017 14:47

To on na poważnie myśli, że PO wygra następne wybory? Ma chłop fantazje.

Jaroo1 09.05.2017 21:23

Z tymi pedałami i PO chodzi o to, że na ostatnim marszu pedały wyskoczyły do Grześka z transparentem i i żalami, że skoro jest taki otwarty i każdy jest równy dla niego to co ze stosunkiem PO do pedałów. I ochrona zawinęła pedałków z tego marszu. Macie na YT na koncie pyta.pl.
A to co leszek wrzuciłeś to jest typowa populistyczna gadka, PO NASTĘPNYCH WYBORACH, POWAŻNĄ ROZMOWĘ itp takie coś można powiedzieć o każdym i o wszystkim, tylko zagłosujcie na nas a po wyborach pogadamy.

Zwitter a myślisz, że PO nie może wygrać wyborów? Zostały 2 lata do wyborów. Prawa strona z Korwinami, RN itd na czele z niczym raczej nie wyskoczy. Mogą jedynie jak co wybory pogadać, że wystartują razem, albo chca pojednania a później przez kolejne lata lecieć w kulki. Poza tym RN to obecnie kto? Bosak, Winnicki i Tumanowicz, a Korwin to kto? Korwin, już nawet bez Wiplera i reszty tych swoich Żółtków. Także oni razem grają o 2-4% poparcia, nic więcej. Lewaki w defensywie. Razem i SLD nawet 10% nie mają. Nowoczesna nie wypaliła i myślę, że będą powoli wygaszani przez 2 lata aż w końcu przed wyborami albo wystartują razem z Platfusami albo sporo ludzi przejdzie do PO. PSL też już wygaszany.
Scena została tak spolaryzowana, że mamy obecnie PiS, PO jako główny kontrkandydat, później długo nic i Kukiz, później długo nic i resztę peletonu. Przy czym Kukiz przez wielu uważany jest za wydmuszkę PiSu (ha ha ha)
Także sprawa prosta albo PiS się ludziom spodoba albo będzie PO. Dużą rolę na 90% odegra Kukiz, który prawdopodobnie będzie języczkiem uwagi i stworzy koalicję z kimś.
Jeśli PiS nadal będzie leciał w chuja z Misiewiczami, podnoszeniem OC itd to nie jest wykluczone, że wybory przegra.
Ja przypominam tylko, że pycha kroczy przed upadkiem. Chyba każdy pamięta słynne słowa Adasia o zakonnicy, wypadku i czarnym kocie? Albo bełkot Stefanka "...to se wygrajcie wybory".
A jeśli jeszcze w całą grę wejdą służby i pojawią się jakieś nowe nagrania od przykładowego Sowy, to wyniki wyborów bez problemu mogą być 40% PO i 25% PiS. Zakładając, że nie wchodzi PSL, Nowoczesna, SLD, Razem i Korwin/Rn, które razem mogą zgarnąć nawet około 20%, to jeszcze wyjdzie tak, że 40% da po podziale tych 20% przegranych samodzielne rządy. I jeszcze się możemy obudzić w platformianej dupie.

Kocur 09.05.2017 21:35

Schetyna jest politycznym wrakiem - nie tak dawno został zaorany jak gnój na polu:

https://www.youtube.com/watch?v=sPLfoWT4UWc

Nawet zatwardziały platformowiec nie zagłosuje na trzeźwo na gościa, który każdym słowem zaprzecza sam sobie.

A dwa - zaraz dwa lata od wyborów i jedyne co opozycja pokazała to targowickie skargi do brukselki oraz złodziejstwo w KODzie - tym wyborców nie kupi.

Jaroo1 09.05.2017 21:45

1. A kto z lewicy i liberalnych stworów nie został na polskiej scenie politycznej zaorany? Przecież to banda kurew, która każdy inteligentny i w temacie człowiek może porozrzucać jak gnój po polu.
2. Wcale nie trzeba czegoś pokazywać. Ludzie to debile w większości. PiS co pokazał przed wyborami? Też nic. A Macron co pokazał? "terrorists welcome"? I 65% zebrał od pajaców.
Mimo wszystko wszystko logika i mądrość w polityce się nie liczy, bardziej jakieś mechanizmy, uczucia, PR itp Rozumem głosuje 5-10% ludzi, reszta jeśli chodzi o orientację w polityce to dno.

wiesniak842 09.05.2017 21:52

Schetyna zaorany. Czy ja wiem? Obejrzalem to wystapienie pani posel i jedyne co mi sie rzuca na mysl, to to samo, co Siarkowska powiedziala na koniec, PO nie jest altrenatywa dla PISu. Biorac juz pod uwage poszczegolne zaganienia, o ktorych mowila, to wyszlo na to, ze obie te partie praktycznie niczym sie od siebie nie roznia (podejscie do kwoty wolnej od podatku, 500+, czy stawce VAT ).

Dariook 10.05.2017 08:01

Różnica jest taka, że jedni o czyms mowia i z lepszym lub gorszym skutkiem to robią a drudzy teraz mówią a jeszcze niedawno robili wręcz przeciwnie.

Jaroo1 10.05.2017 08:50

PiS też łądnie leci w chuja. podatki podnoszą, OC wyjebane już chyba do granic możliwości. 500+ nie powiem, że nie poprawia życia wielu rodzin ale to jest wszystko robione na kredyt i czysto populistycznie. To nie ma nic wspólnego z wolnością bo zamiast ludziom nie kraść to ukradli więcej, wzięli kredyt i rozdali po 500 zł na dziecko. Chore, oczywiście jeśli ktoś zarabiał 2 tys a teraz ma na rodzinę 2,5-3 tys to jest to mega kasa. Biurokracja jak była tak jest, chyba jedyne co zrobili i co pomaga zwykłym ludziom to zniesienie zakazu wycinki drzew. Urzędników nawet nie wiem czy przybyło czy nie ale zakładam, że tak skoro mamy 500+ na całą Polskę to dodatkowe ręce muszą się tym zająć a o jakichś ograniczeniach w etatach nie słyszałem.
Także PiS chuja robi. Nadal zero wolności dla ludzi, nadal jesteśmy jebani podatkami, nadal biurokracja, nadal zero pomysłów na służbę zdrowia, dług publiczny itp
Od sfery światopoglądowej to ok, że jebią UE i właściwie te wszystkie komisje i śmiecie typu Schulz mogą sobie tylko pogadać póki co i się pożalić Tuskowi. Fajnie, że temat pedąłów i innych transów znikł z sejmu i nie hańbi godła, które tam wisi.
Smoleńsk, z jednej strony dobrze, że nie jest to główny temat i nie ma jakiejś chorej polityki w tym względzie ale z drugiej? Miało być wyjasnienie tej tragedii, zrobili coś w tym temacie? Miały być wsadzanie szuje z PO do więzienia lub przed trybunał stanu za Smoleńsk ale i inne sprawy i co? I nic, puste słowa. To samo teraz robi PO. Mówią o wolności słowa, o braku demokracji i o tym, że pójdą siedzieć PiSowcy jak oni przejmą władzę. Narazie to wygląda jak ustawiony teatrzyk aby ludzie się kłócili a PO-PiS i reszta mniejszych partii robi za plecami co chce. Dopóki Polska nie stanie się potęgą gospodarczą i ludzie nie zaczną żyć na poziomie to ja nie uwierzę, że jakikolwiek polityk chce dobrze dla tego kraju.

frank 10.05.2017 08:51

Ja bym tego PO tak nie skreślał od razu; raz, ich twardy elektorat zagłosuje niezależnie od tego co tam palnie jakiś Schetyna. A kto się nie interesuje (i głosuje na PO żeby być fajnym) to i tak się nie dowie. Poza tym będą jeszcze ci, którzy "będą zmęczeni" obecnymi rządami, których głosy mogą odpłynąć z PiS.
Bo ciężko mi uwierzyć w to, że ktoś trzeźwo myślący głosuje na PO. A mimo tego ciągle są drugą siłą polityczną. Przynajmniej w teorii.

A po prawej stronie słabo. Na Korwina nie liczę, on nie chce wygrać wyborów. Wybranie na europosła miał spożytkować na umocnienie i rozwinięcie swojego ugrupowania. A mam wrażenie, że jest gorzej niż było.
O RN mało słychać, organizują swoje marsze, a poza tym niewiele mi wiadomo. Choć dobrze, że rozstali się z ONR.
Wydaje mi się, że Kukiz mógłby namieszać, ma potencjał na zebranie konserwatywno-liberalnych głosów.

Jaroo1 10.05.2017 08:58

Napisałem wyżej, Kukiz jest przez wielu łączny z PiSem także na wejściu jakieś 30% ludzi nie zagłosuje ani an niego, ani PiS, ani Korwina ani na nic co jest po prawej stronie. Jak każdy kraj jesteśmy podzieleni i jest elektorat prawicowy i lewicowy/liberalny. Także te 30% będzie zawsze wybierało między SLD,Razem,PO i N. Ewentualnie dołączy do nich 10-30% w zależności od sytuacji no i reszta też zawsze zostanie przy PiSie, Kukizie, Korwinie itp i nigdy nie zagłosuje z kolei na lewaków i ludzi utożsamianych ze zdrajcami Polski. Tak to wygląda. Nikt się nie bije o 100% głosów bo to nierealne. Dlatego gra toczy się o ten elektorat niezdecydowany a on już jest bardziej wymagający bo nie idzie za własnym światopoglądem chociażby (np ja bym nigdy nie zagłosował na ludzi popierających pedalstwo a im to obojętne) i idzie albo tam gdzie ma lepiej, albo tam gdzie partia ma lepszy pijar itp.
I z tego powodu każdy wynik wyborów jest możliwy.

frank 10.05.2017 10:17

Logiczne, że lewicowiec nie zagłosuje na Kukiza, ani tym bardziej na Korwina i odwrotnie. Ale gra nie toczy się tylko o ten niezdecydowany elektorat bez poglądów, bo na przykład wolnorynkowcy też nie za bardzo mają gdzie ulokować swoje głosy. A ich będzie pewnie z kilkanaście procent.

Co do 500+, bo do tego też chciałem się odnieść (tylko edycja postu ciągle nie działa). Fakt, niby dzięki temu biednym rodzinom żyje się nieco lepiej. Ale równocześnie jeszcze bardziej ich przekonuje, że bez fruktów od rządu sobie nie poradzą. A spróbuj później cofnąć ten program. Jest też masa rodzin, która tej kasy tak bardzo wcale nie potrzebuje, a mimo tego ją dostają. I to wszystko na kredyt. Kiełbasa wyborcza, która nas sporo kosztuje.
A przecież gdyby priorytem rządu było "rozkręcenie" gospodarki to skorzystali by na tym wszyscy, nie tylko biedni.

Jaroo1 10.05.2017 20:24

My Polacy jesteśmy tak podzieleni, tak jebani przez polityków i tak nieaktywni społecznie, że nie zdziwię się, że jak ktoś 500+ zajebie to wiele osób nawet nie pierdnie z tego powodu... My jesteśmy przyzwyczajeni do biedy i gnojenia, jeszcze w głowie siedzi takie myślenie, że nawet jak mnie rząd będzie jebał to jestem zaradny więc sobie zakombinuje jakoś i przeżyję.
OC idzie od góry - zero reakcji, wiek emerytalny za PO miał być 67 lat - zero reakcji, imigrantów chcieli tu sprowadzać - zero reakcji.
Reagują tylko małe grupki ludzi, to jest bez znaczenia. Typowy Polak popłacze pod nosem i idzie dalej bo on przecież nic nie może itp A najwyżej za karę od jutra będzie jebał PiS i zagłosuje za 2 lata na PO. Albo na odwrót.

heoij 10.05.2017 21:34

Jedyny sondaż jakiemu ufam to ten robiony przez Polska Press Grupy. Sondaż przeprowadza siedemnaście gazet regionalnych Polska Press Grupy oraz Dobra Opinia. U nas jest to Gazeta Krakowska.
Z tego co pamiętam ich wyniki były najbardziej zbliżone z faktycznym stanem.
Tak prezentuje się sondaż z końca marca/ początek kwietnia.

https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/1e/2f...jpg?1491497811

https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/69/8c...jpg?1491572027

wiesniak842 10.05.2017 22:00

Wszystkie sondaże to można sobie o kant dupy rozbić. Tymbardziej się dziwię, że ktoś jest jeszcze w stanie napisać "ufam" jakiemukolwiek sondażowi. Sondaże nie są po to aby nam pokazać jak ludzie zechcą głosować, tylko jak mają głosować. Powinien być całkowity zakaz jakichkolwiek sondaży politycznych i ....:D

Jaroo1 10.05.2017 23:46

Ludzie do ostatniej chwili nie wiedzą na kogo zagłosować, w ogóle nie wiedzą czy na wybory pójdą, a do sondażu wiedzą. Poza tym to jest tak zjebane i niemiarodajne. Nawet ufając sondażom to na ile są wiarygodne badania na 1 tys czy nawet 10 tys ludzi skoro jeden sondaż daje np PiSowi 35% a drugi sondaż na drugi dzień 27%? Co się niby stało, że z dnia na dzień jakaś partia może prawie 10 pkt stracić? Nawet jakim cudem z miesiąca na miesiąc można 10pkt stracić?
Sondaże to głupota, manipulacja i temat zastępczy.

Kocur 11.05.2017 07:12

A propos Grzesia jeszcze ;)

http://img.joemonster.org/mg/albums/...k_pomagali.jpg

heoij 11.05.2017 07:16

Trzeba rozróżnić "sondaże" od sondażów. Jedne są robione na konkretne zamówienie partii politycznej, a drugie są zwykłym badaniem opinii ludzi. W handlu sondaże przeprowadza wiele firm, żeby dowiedzieć się jakie opinie panują w społeczeństwie na temat ich marki czy produktu. Tak samo w polityce, wiadomo, że wszystkich się nie da przepytać, ale daje nam to jakiś przybliżony wynik, wyznacznik trendu oraz określa naszą grupę docelową, także nie umniejszałbym ich roli w polityce.

AdzikWK 11.05.2017 13:40

Porządny sondaż to wynik wyborów, a Grzesiu ostatnimi czasy przebija Ryśka Nowoczesnego

emj10 11.05.2017 14:16

Grzesiu zaorany, bo tak stwierdziła jakaś dziennikarzyna w rządowej tubie propagandowej? ;)

Darujmy sobie. Akurat ostatnia kilkumiesięczna partia szachów w wykonaniu Pana Grzesia można powiedzieć, że momentami otarła się o arcymistrzostwo. W ciągu ostatniego półrocza wyprowadził PO z poziomu 10-15% na poziom 25%-30 wykorzystując Maderę, samodestrukcję Petru oraz probrukselską ofensywę. Większość spraw jemu darował los, ale trzeba przyznać, że umiejętnie je wykorzystał.

Teraz powoli stanął po ścianą. W normalnych warunkach PO nie przekroczy poziomu 25-30%, więc albo trzeba sięgnąć po centrum, albo spróbować podgryzać lewą stronę. W centrum jest gęsto, bo siedzi Kukiz oraz kilka procent Kolibrów. Z kolei lewica rozbita na kilka grupek od Razem po SLD. Po jednej i drugiej stronie do przejęcia po max 10 pp. ale realnie można zgarnąć połowę puli.

Owe rozchwiane przekazy od Grzesia to nic innego jak próba podgryzania lewicowego i centrowego elektoratu. Nowoczesna zostanie zjedzona doszczętnie w przeciągu kilku miesięcy, więc gra się toczy o wyjście z pułapki 30%.

AYALA 11.05.2017 16:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AdzikWK (Post 1470132)
Porządny sondaż to wynik wyborów, a Grzesiu ostatnimi czasy przebija Ryśka Nowoczesnego

platfusy wszystko obiecają by się dorwać do władzy i do koryta, a gdyby się tak stało, to z miejsca zaczną wykonywać polecenia starej Makreli

serek.c2 11.05.2017 16:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1470135)
Grzesiu zaorany, bo tak stwierdziła jakaś dziennikarzyna w rządowej tubie propagandowej? ;)

Darujmy sobie. Akurat ostatnia kilkumiesięczna partia szachów w wykonaniu Pana Grzesia można powiedzieć, że momentami otarła się o arcymistrzostwo. W ciągu ostatniego półrocza wyprowadził PO z poziomu 10-15% na poziom 25%-30 wykorzystując Maderę, samodestrukcję Petru oraz probrukselską ofensywę. Większość spraw jemu darował los, ale trzeba przyznać, że umiejętnie je wykorzystał.

Teraz powoli stanął po ścianą. W normalnych warunkach PO nie przekroczy poziomu 25-30%, więc albo trzeba sięgnąć po centrum, albo spróbować podgryzać lewą stronę. W centrum jest gęsto, bo siedzi Kukiz oraz kilka procent Kolibrów. Z kolei lewica rozbita na kilka grupek od Razem po SLD. Po jednej i drugiej stronie do przejęcia po max 10 pp. ale realnie można zgarnąć połowę puli.

Owe rozchwiane przekazy od Grzesia to nic innego jak próba podgryzania lewicowego i centrowego elektoratu. Nowoczesna zostanie zjedzona doszczętnie w przeciągu kilku miesięcy, więc gra się toczy o wyjście z pułapki 30%.

Tia... Grzesiu generał rozgrywa wojnę, wygrywając kolejne bitwy :D Toś wymyślił :D

Kocur 11.05.2017 16:49

Każdy z IQ powyżej ameby chyba umie czytać i słuchać i jeśli gość dosłownie zaprzeczył wszystkim, dosłownie wszystkim swoim poglądom sprzed kilku miesięcy to jak to nazwać inaczej niż samozaoranie się?

Są trzy możliwości - jak widać na załączonym obrazku ;)

https://pbs.twimg.com/media/CWSQgWNU8AACD84.jpg

AS82 11.05.2017 17:14

Stanowski - nowy mędrzec od spraw politycznych

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:36.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl