![]() |
Cytat:
|
Cytat:
lekarz psychiatra |
Cytat:
Zastanów się nad tym. Nie po to ktoś z nami trzyma żeby nam pomagać tylko po to żeby dla siebie robić dobrze. A plan każdego państwa, które niby jest lewackie a tak na prawdę każde większe państwo ma w sobie pierwiastek szowinistyczny dąży do dominacji w regionie lub na świecie. To samo jest teraz z Ukrainą, która była w rosyjskiej strefie wpływów ale USA i UE postanowiły ją przejąć. I niby po co komu ta Ukraina? Może po to żeby Nowaka czy innego psa tam zainstalować, może po to żeby tam postawić Kauflanda czy Lidla i czerpać kasę z frajerów? A obecna opozycja wpisuje się idealnie w ten ton wysługiwania się obcym. |
Tak tylko nieśmiało zapytam - co jest znowu złego w Lidlach czy Kauflandach?
|
Nie domyślasz się co jest złego w opanowywaniu przez obcy kapitał i i korporacje jakiegoś Państwa?
Nie rozumiesz, że to jest zniewolenie i wyzysk Polski? Bo skoro jesteśmy Polakami, mamy swoją historię i kulturę a pracujemy dla obcych firm i wypompowujemy własne pieniądze za granicę. W ten sposób nie budujemy potęgi własnego kraju tylko efekty własnej pracy i wysiłku (pieniądze) oddajemy obcym. Do tego idziesz wpłacić kasę do banku, a to niemiecki bank, otwierasz gazetę a tu niemiecki właściciel, który wiadomo, że będzie puszczał w gazecie swoją propagandę a nie pro polską. To po co my jesteśmy Polakami i żyjemy w Polsce skoro połowa mediów, banków, firm nie jest nasza i się żywimy na tej ziemi niemiecką propagandą i oddajemy im swoją kasę? Może niech już oficjalnie nas podzielą tak jak podczas zaborów i będzie wszystko jasne. Już wiesz co jest złego w obcym kapitale? Prosty przykład. Masz firmę i zyski z niej musisz oddawać mi albo np Francuzom. Podoba Ci się to? Ja jak mi oddasz swoją kasę to nic z tego Ci nie dam tylko, Francja też. To jest ok? Nie lepiej jakby kasa, która i tak musi gdzieś znaleźć ujście, albo kasa z podatku dochodowego szła do polskiego skarbu państwa i do kieszeni Polaków? To właśnie naturalnie wzbogaca Polskę a nie kredyty na 500+, które mają niby ożywić gospodarkę. Normalne jest, że masz rodzinę i pracujesz, żyjesz, zarabiasz, wydajesz kasę na potrzeby swoje i swojej rodziny, nikt frajer nie jest i nie zanosi kasy sąsiadowi i nikt frajer nie jest i nie chce płacić co raz większych podatków aby ktoś za jego kasę żarł albo woził z BORowcami dupę do domu. I Polska to jest taka Twoja druga rodzina i albo będziemy pracować, zarabiać i wydawać kasę w Polsce, między sobą i dzięki temu pomagać sobie albo będziemy pracować dla obcych firm i oddawać im część pieniędzy. |
Warto dodać, że te wszystkie spożywcze molochy praktycznie nie płacą u nas podatków bo nasze przepisy podatkowe są tak zagmatwane, że ich najlepsi prawnicy powiedzą jak zrobić aby je ominąć. Naszą gospodarkę napędzają średnie i małe przedsiębiorstwa. Korzystają zachodnie korporacje a nie polacy i to nie jest w porządku.
|
Czy dobrze interpretuje ostatnie slowa Kaczynskiego o frankowiczach? Zostali kopnieci w dupe wbrew obietnicom?
PS. Zapomnialbym jeszcze o rewelacyjnym pomysle Morawieckiego dla warszawiakow, ktorym umorzono dlugi:lol: PS.2. W sumie o nowym prezesie Energi z Pcimia tez. |
Jeżeli tak, to bardzo dobrze. Jesteśmy dorośli chyba...
|
Z tym obcym kapitałem i korporacjami
Przypominam, ze te korporacje i obcy kapitał dają zatrudnienie setką tysięcy, a może i milionom Polaków. Pokaż mi cywilizowane Państwo, w którym żadnej ingerencji w gospodarkę nie ma zagraniczny kapitał? To jest norma. Tak jak Lidle i Biedronki(chociaż oni chyba dochodówkę akurat zapłacili) osadzają się w Polsce, tak i LPP swego czasu wyfruneło na Cypr. Dopiero po odpowiedniej nagonce wrócili i sami oficjalnie przyznali, że głównie ze względów wizerunkowych. @wieśniak842 - dobrze interpretujesz :) ale zaraz uslyszysz z ilu obietnic nie wywiazal sie Tusk :) |
Kazdy podpisywal na wlasna odpowiedzialnosc, zgadza sie. Problem w tym, ze ludziom nie do konca wytlumaczono na czym polegal taki kredyt i nie do konca przedstawiono im zagrozenia z zaciagnieciem jego plynace. Koniec koncow, podwojnie zarobily na tym banki. Raz, na kredytach, dwa, na takiej decyzji, gdyz wedlug prpopnowanej ustawy prezydenckiej to takze banki mialy przyslowiowo "oddawac", 67 miliardow dokladnie. Wilk syty, owca cala, ludzie wyjebani na miekko. Nihil novi, status qou zachowane.
|
@ azor
Przestań myśleć politycznie, pomyśl jak człowiek. Nie daj się zaszufladkować. Ja też głosowałem na PiS i co z tego?? Czy zawsze każda dyskusja musi się sprowadzać do PiS PO? PO to spuścizna po Unii Wolności i KLD, dlatego jest w założeniu zła, jak już tak chcesz grzebać w tym bagnie. ? P.S. To pytanie na końcu wyprzedziło Twoją myśl. Czemu wyjeżdżasz z Tuskiem od razu |
Ale ja nie myślę politycznie, wręcz przeciwnie :) i nie jestem ani z PiS ani za PO, w zasadzie to za nikim.
Natomiast bardzo mnie weseli retoryka rozmowy sprowadzająca się koniec końców zawsze do tego, co PO dojebała przez ostatnie 8 lat :) |
Cytat:
Jeśli nie byłoby Newsweeka to byłoby co innego albo by ludzie kupowali już istniejącą gazetę w większym nakładzie. Problem polega na tym, że te wielkie koncerny mają taką kasę, taką siłę przebicia i organizację, że zamiast wolnego rynku (powiedzmy, że teoretycznie jest to możliwe) tworzy się monopol tych "wielkich" i mały kapitał polski nie ma szans w starciu z gigantami światowymi. Także jakby się Polak nie starał to nie wyprze z rynku giganta typu Lidl czy Kaufland. I wpuszczanie tutaj zagranicznego kapitału na taką skalę to jest działanie na niekorzyść Polski. Czy ja gdzieś napisałem, że nie może W OGÓLE obcy kapitał ingerować w naszą gospodarkę, że trzeba powyrzynać tych przedsiębiorców niemieckich czy angielskich, że trzeba wszystkich imigrantów czy pedałów pozabijać i w Polsce ma być ich równe zero? Zawsze jest pewna odmienność we wszystkim, punkty skrajne ale jest też norma, która nie powinna być przekroczona. Tak jak nie możemy przyjmować dziesiątek tysięcy imigrantów i płacić i socjal po 4 tys złotych, tak nie można oddać 70% przemysłu prasowego Niemcom, nie można dopuszczać do tego aby z naszej gospodarki wysysali kasę grubymi miliardami złotych obcy inwestorzy. I tyle. Tak myśli każdy normalny człowiek, który ma w sercu swój kraj. Ciekawe dlaczego jakoś nasi zachodni sąsiedzi tępią nasz kapitał czy prasę na swoim rynku. Mówi Ci to coś? Bo oni wiedzą, że gazeta ma być niemiecka w Niemczech a nie Polska i że kasę mają robić u siebie Niemcy i ma ona mieć obieg w ich państwie a nie dorabiać sąsiadów. |
zgadza się,ostatnio nawet była taka sytuacja że w Niemczech miał zakupić gazete jakiś obcy koncern i Niemcy się nie zgodzili. Tylko u nas jest taka patologiczna sytuacja że 70% mediów jest w niemieckich rękach (Newsweek,onet i inne tytuły,do tego lewacka międzynarodówka typu Wyborcza,Krytyka Polityczna) no i potem co się dziwić że część społeczeństwa ma spaczone patrzenie (np w kwestii imigrantów Islamskich "musimy im przyjmować bo jesteśmy chrześcijanami" itd. )
|
W rękach niemieckich jest już sto procent mediów regionalnych ; bez pięciu tytułów http://wpolityce.pl/spoleczenstwo/21...pieciu-tytulow
|
@Jaroo1
Cytat:
Cytat:
Poza tym też bym nie przesadzał, dla każdego znajdzie się miejsce - chociażby w spożywce, w samej małopolsce jest kilka pomniejszych sieci, których właściciele raczej nie narzekają ;) Cytat:
@Biała Gwiazda Cytat:
|
Cytat:
|
Zgadza się i też to nie jest żadna tajemnica. Tylko, że to normalna kolej rzeczy w biznesie - każda firma będzie dążyła do maksymalnego ograniczenia kosztów min. poprzez tworzenie oddziałów/produkcji w miejscach, gdzie będą mogli za to mniej zapłacić. W olbrzymim skrócie na tym to wszystko polega i naprawdę nie rozumiem skąd zdziwienie takimi praktykami.
|
Cytat:
Logika mówi że mechanizm będzie ten sam co w PL - własciciel 'sklepu' w którym wydadzą pieniadze 'wlasciciele' i tak przetransferuje 'zysk' do swojej 'centrali', czyli wszyscy maja ten sam problem. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Gdyby nie konstytucyjny zapis o społecznej gospodarce rynkowej, definicyjnie a.k.a. socjalistycznej można by tak rzecz, jednakże... ;)
|
Cytat:
Cytat:
Kupno BMW odpada bo niemieckie, telefonów też odpada - nie produkujemy, maszyny w wiekszości sprowadzamy, towary mamy głównie chińskie ... Tak czy siak zysk pójdzie za granicę bo zwyczajnie technologicznie i organizacyjnie są lepsi. A nawet jak nasz 'wlasciciel' wykaze sie patriotyzmem i zamiast BMW dla siebie kupi obligacje NBP to pieniadze te wydane zostaną na BMW dla Macierewicza, 500+ za które sciagniemy stare auta z DE czy roznorakie fundacje które co trzeba kupią za granicą. |
Cytat:
|
... jednakże przytoczony zapis prawny jest oksymoronem i zwyczajnym bublem prawnym, a co za tym idzie gospodarczym. :)
|
Cytat:
Cytat:
"Logika mówi że mechanizm będzie ten sam co w PL - własciciel 'sklepu' w którym wydadzą pieniadze 'wlasciciele' i tak przetransferuje 'zysk' do swojej 'centrali', czyli wszyscy maja ten sam problem." Jeżeli jednak upierasz się że "mechanizm będzie ten sam co w PL", to napisz mi łaskawie która to firma mająca swoją centralę w Polsce posiada kilkanaście procent w sprzedaży detalicznej w Anglii, Francji czy Niemczech i transferuje zysk do centrali dajmy na to w Warszawie.... Przecież jak wszyscy mają ten problem, to wszyscy....:mysli: Cytat:
|
Cytat:
|
100 miliardów złotych rocznie europejsy drenują z Polski i to dlatego potem brakuje środków na dofinansowanie służby zdrowia,lekarstw,wypłate godnych rent i emerytur
|
możesz rozwinąć? kto drenuje, skąd takie kwoty?
|
Cytat:
|
Cytat:
a odkąd to mocium panie? Polska Press (medialnie: Polska Press Grupa, dawniej: Grupa Wydawnicza Polskapresse) â polska grupa wydawnicza wchodząca w skład niemieckiego koncernu Verlagsgruppe Passau. :rotfl: :rotfl: :rotfl: no chyba że z tymi 100 bańkami to jest tak jak u Wałęsy albo u tego idola coponiektórych Jednym z haseł Vote Leave było, że 350 milionów funtów trafiające tygodniowo do UE trafi teraz do służby zdrowia. Farage właśnie się wycofał z tego stwierdzenia i nazywa je "pomyłką". :lol: oj ludzie ludzie króliki wam się w mózgach mnożą |
Doją nas od lat w najróżniejszy sposób i dotychczas w zamian za to taki cudak jeździł to tu to tam i dawał się klepać po garbie. Wyrobił sobie taka opinię, że teraz tylko obcy chcą go na stanowiskach bo wiedza ze zawsze ulegnie.
Ale to się już powoli kończy stąd teki płacz i biadolenie. |
Cytat:
A, że nie kupi ktoś polskiego auta, polskiej komórki to właśnie wina tego, że dajemy się kolonizować. Cytat:
Nie chcę tu używać porównań nie na miejscu ale tak to wygląda jakby w Polsce były obozy pracy różnych państw i Polacy pracowali w "swoim" kraju na tych swoich panów zagranicznych. Tu jest Polska. Tu ma rządzić, zarabiać, dorabiać się, pławić się w luksusach Polak, a nie ktoś inny. Nasza Ziemia, nasze terytorium i my musimy z niego jak najwięcej korzystać, a nie oddawać pole obcym. A my obecnie zostaliśmy tak zgnojeni, że pany z zachodu przyjeżdżają do Polski kręcić lody, Polacy nie mają z nimi szans bo tamci mają kasę i markę, a szczyt marzeń wielu Polaków to uciec za granicę robić u tych swoich panów z Lidla czy Kauflanda, nawet na kasie w markecie ale tam a nie w Polsce, bo tam więcej zarobią i godniej będą żyć. Żałosne. |
ale przecież w tym raporcie jest 9 baniek rocznie, w w okolicach 90 za okres 04-13 i nikt w 100% nie stwierdza, że ten odpływ jest spowodowany przez korporacje ;)
Cytat:
Podam Ci przykład z własnego doświadczenia - miałem okazję pracować w Onecie w trakcie, kiedy ten był przejmowany przez RAS. Różnica w standardach pracy, podejściu do pracowników, profesjonalizmie na każdym kroku była nie do porównania na plus dla RAS. Jako zwykły, szeregowy, gówno znaczący pracownik - pracowało mi się i zarabiało zdecydowanie lepiej. I w dupie miałem czy to obcy kapitał i czy na głównej onetu piszą bzdury czy nie. Jako pracownik nie powiem na RAS złego słowa. |
Cytat:
Wiadomo, że tam zawsze będzie lepiej bo nie dość, że na swoim podwórku rządzą tacy Niemcy, Francuzi czy Anglicy to jeszcze sobie porobili kolonie w takich Polskach. Nie wiem czy Ty nic nie rozumiesz, czy specjalnie trollujesz. Ja tu nie piszę, że mamy wszystkich i wszystko obce wyjebać bo musi być prawilnie, wszystko na 100% polskie i po polsku. Tylko piszę, że co za dużo to nie zdrowo i gdzieś ten balans poszedł w złą stronę skoro żyjemy w Polsce a jesteśmy opanowani przez zagraniczne firmy. Podstawa każdego domu, codzienność - zakupy. To jest skandal, że w tej gałęzi jesteśmy tak opanowani przez obcych. Każdy wydaje kasę na spożywkę i to jest tragedia, że zamiast kupować u siebie to kupujemy u Niemca cy Brytola. Oddaliśmy im kury znoszące złote jaja - markety, media, telekomunikację, jeszcze tylko kopalnie, lasy i energię dajmy i będzie super. Jeśli to nie jest kolonizacja to nie wiem co nią jest. Obudź się, to jest wojna ekonomiczna. |
Cytat:
|
Cytat:
https://www.obserwatorfinansowy.pl/t...iemcy-do-muru/ Siła słabszego jest łupem silniejszego. Dlatego tez całkowicie się zgadzam z: Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
przedni żart |
Dowodów na traktowanie Polski jako kolonii jest akurat wiele. Nawet Chiny (gospodarcz) są traktowane inaczej.
- dużo wyższe ceny (realne, nominalne to w ogóle kosmos) tych samych towarów w krajach sąsiednich (kosmetki, RTV, AGD, sport) - dużo wyższe ceny usług (np. te same biura turystyczne i te same wycieczki można kupić w Krakowie za 400 ojro i za 200 ojro w biurze w Berlinie - ten sam hotel i ten sam pokój) - siła robocza - można pieprzyć slogany o wydajności Polaków co nie zmienia faktu że wszystkie korpo działają na zasadzie że jeden Polak przejmuje prace 2-10 osób - zależy od projektu - opłacany oczywiście jak stażysta w Macu na Victoria Station - media i marketing - kiedyś Cejrowski miał na ten temat program - wszędzie tam gdzie lokalny język odmienia przypadki jest to stosowane a u nas? "Kup nową skoda(ę) octavia, itp itd |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Afryka, kraj postkolonialny mocno rozwijający się. Miejscowy pracownik, niech mu będzie Nyankomazor, do swojego towarzysza z pracy: słuchaj Bambo, ty zacofany oszołomie, mam już dość twojego biadolenia na białego człowieka. Dzięki niemu i ja i ty pracujemy w wybudowanej specjalnie dla nas kopalni miedzi, możemy robić zakupy w tym kolorowym, nowoczesnym sklepie wybudowanym także (a jakże!) przez białego człowieka. Zamiast więc biadolić jakieś bzdury o obcym kapitale który nas rozkrada, lepiej zakasaj rękawy i szybciej zapierdzielaj z tą taczką rudy, ku chwale naszej młodziutkiej gospodarki. Jak już się nauczymy ciężkiej pracy i tego jak się te taczki z rudą pcha, to sami kiedyś taką kopalnię założymy, teraz zwyczajnie nie mamy na to doświadczenia i zamiast się na to obrażać, trzeba się cieszyć że biały człowiek nam pomaga i nas cywilizuje. Bo ja, Nyankomazor, kiedyś szeregowy, gówno znaczący hodowca sorga, a teraz poważny brygadzista w poważnej kopalni, nie powiem na mądrego, wspaniałomyślnego białego człowieka złego słowa! |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:22. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl