![]() |
Polskie kluby w pucharach.
Większość z was tutaj pisze, że nie mamy żadnych szans na awans do pucharów, albo nasze szanse są znikome. Może i się z wami zgodzę, ale tylko w przypadku takich drużyn jak Ruch i Jaga. Jak wiadomo te drużyny na lato będą raczej osłabione niż wzmocnione. Z Ruchu najprawdopodobniej odchodzi Sobiech a nie wiadomo co będzie z Sadlokiem. Z Jagi podobno ma odejść Grosicki i Bruno. Bez tych zawodników obie te drużyny stracą naprawdę dużo na swojej wartości. Według mnie to będzie tak jak w przypadku Polonii Warszawa w tamtym roku. Co do Wisły to też mam poważne wątpliwości. Jeżeli wiślacy nie wzmocnią się 3-4 dobrych i perspektywicznych zawodników to o fazie grupowej LE możemy zapomnieć. No chyba, że będziemy mieć farta i trafimy na przeciętne zespoły, które (podkreślam) przy dobrej grze jesteśmy w stanie ograć. Ja w Wiśle jak najbardziej widział bym Ulatowskiego. To młody trener z wizją, który jak najbardziej mógł by zacząć tworzyć nową silną Wisłę, tym bardziej, że lubi on stawiać na młodych zawodników. Jedynym klubem o który się nie martwię jest Lech. Co prawda z awansem do LM będzie trudno(mimo że z całego serca im tego życzę, bo będzie to korzyść dla całej polskiej piłki), ale 4 runda a co za tym idzie awans do fazy grupowej LE jest w zasięgu tej drużyny. Osobiście nie wierze, że Lech mógłby sobie nie poradzić z jakąś z nierozstawionych drużyn w 2 rundzie kwalifikacji. Mam tylko nadzieję, że w Lechu zostanie Peszko, bo bez niego i Lewego Lech nie ma co myśleć o fazie grupowej. Myślę, że nawet nie pomogą im jakieś super wzmocnienia, bo jak dobrze wiemy, drużyna musi mieć czas na zgranie się.
Jedno jest pewne. Bez odpowiednich pieniędzy, włożonych przez Polskie kluby w trafne i przemyślane transfery, żaden Polski klub na jesień nie będzie się w najmniejszym stopniu liczył w Europie.:-) |
W naszej obecnej sytuacji z tej listy kazdy jest poza naszym zasiegiem...
Widac golym okiem ze bez wzmocnien mozemy zapomniec o Pucharach ,i modlic sie raczej zeby nie bylo kolejnej Levadii. a na transfery raczej sie nie zanosi.... |
Cytat:
|
Już 1 lipca zmagania w LE rozpoczyna Ruch Chorzów, a dwa tygodnie później do boju w Europejskich Pucharach ruszą Amica i Wisła. Czy nie uważacie że po raz kolejny nasze kluby znacząco się osłabiły zamiast wzmocnić swoją kadrę i nie widzę za bardzo szansy na sukces w pucharach.
Amica Odszedł - Lewandowski Odchodzi - Peszko Przyszedł - Kiełb Wisła Odszedł - Alvarez i Ba Odchodzi - Głowacki Przyszedł - Jovanic Ruch Odszedł - Niedzialan Odchodzą - Sadlok i Sobiech Przyszedł - Olszar Nie wygląda to optymistycznie. |
Z opiniami tego typu bym poczekał, bo Wisła i Lech dopiero rozpoczęły finalizację swoich celów transferowych, a wiadomo, że w naszych warunkach najpierw zazwyczaj się kogoś sprzedaje, żeby zweryfikować swoje plany transferowe i jeszcze długo tak będzie. Ja ogólnie o Wisłę i Lecha jestem pod tym względem dosyć spokojny, bo nie pozwolą sobie w tych obozach zaraz przed otwarciem nowych obiektów na przypięcie łatki drużyny, która się tylko osłabia i oddaje rolę faworyta wzmocnionej (przynajmniej "medialnie") Legii, a pierwsze transfery obu tych ekip są obiecujące i wyglądają przynajmniej w teorii na przemyślane - Jovanić i Kiełb to solidni, w dalszym ciągu perspektywiczni zawodnicy z niezłym potencjałem na przyszłość.
Bardziej się obawiam o występ Ruchu, szczególnie po oglądnięciu ich występów przeciwko Pogoni, imitujących trochę te pierwsze dwie rundy LE, które ich czekają, jak i fakt gry z krótkim przygotowaniem fizycznym przed dwumeczem. Liczę więc tutaj na jakieś San Marino czy Luksemburg, z którym na pewno byłoby łatwiej niż np. z Gyorem czy egzotycznym Tobołem. Styl gry Ruchu byłby lepszy na grę z jakimś całkiem niezłym rywalem, bo wtedy ich dobrze zogranizowana defensywa się sprawdza (vide Ruch - Lech czy Ruch - Legia) i nie mieliby takiej presji zwycięstwa. Jagiellonia natomiast jako drużyna kompletnie niedoświadczona na polu międzynarodowym moim zdaniem nie zdąży się rozegrać, a być może też trafią na rywala będącego zupełnie poza ich zasięgiem. Ogólnie mam przeczucie, że jeśli Wiśle i Lechowi nie pójdzie bardzo dobrze, to punktowo w rankingu może być podobnie słabo jak w poprzednim sezonie, bo Ruch i Jaga to dwie kompletne niewiadome - czy zje ich presja i brak doświadczenia, czy właśnie podejdą do tego odwrotnie, bez respektu i tremy, starając się gryzieniem trawy i walecznością powalczyć o punkty do rankingu. |
Dokładnie. Teraz tylko ptk. w rankingu powinny się liczyć. Jeżeli ani Lech ani Wisła nie przejdą przynajmniej paru rund to w ogólnym rankingu możemy znowu spaść, a co za tym idzie będziemy mieli mniej drużyn w Europejskich pucharach. Tak w sumie to bliżej nam do tego aby mieć ich mniej niż więcej no ale bądźmy dobrej myśli. Co do transferów to musimy jeszcze trochę poczekać. W końcu okienko transferowe dopiero się rozpoczęło, więc trudno o jakieś konkrety. Miejmy nadzieje, że Ruch i Jaga też się odpowiednio wzmocnią, bo na razie to za różowo nie wygląda...
|
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/lig...wiadomosc.html
Przed losowaniem Ligi Mistrzów Kolejorz trafił do grupy 1, gdzie w drugiej rundzie eliminacji Ligi Mistrzów jego przeciwnikami mogą zostać Levadia Tallin (Estonia) Metalurgs Lipawa (Łotwa) Olimpi Rustawi (Gruzja) Pjunik Erywań (Armenia) Inter Baku (Azerbejdżan) Powtórka z historii:-D Chorzowianie przed losowaniem trafili do grupy 5, co ograniczyło wybór potencjalnego rywala Niebieskich do następujących drużyn: Flora Tallin (Estonia) Gyori ETO (Węgry) Metalurg Skopje (Macedonia) Szachtior Karaganda (Kazachstan) KF Laci (Albania) Zeta Golubovci (Czarnogóra). Proponuje Tallin dla jednych i drugich. Sprawdzimy jakie postępy poczyniły nasza liga i liga estońska w przeciągu roku :-) |
Wszystkie zespoły wyglądają groźnie, ale Lech na pewno chce wylosować Levadię.
|
Ale nas w ciula zrobili z tymi grupami...Oczywiście sama Azja prawie. Ale też sami jesteśmy sobie winni, bo to, że zaczynamy od tych rund od których zaczynamy to jest tylko i wyłącznie nasza wina. Ruchowi więc życzyć KF Laci, Lechowi Levadii. Punkty rankingowe nam są po prostu potrzebne jak powietrze w tej chwili.
|
Cytat:
Jedyne, co nam potrzebne, to ranking klubowy, potrzebny do rozstawienia. Żeby mieć dwie drużyny w LM to i tak musielibyśmy co roku zgarniać po 5 punktów, co jest nierealne. |
Cytat:
|
Lepiej żeby Lech nie wylosował Levadii bo grzmotnie ją w dwumeczu 5-6 do zera (zmobilizują się - to będzie dla nich prestiżowy mecz po zeszłorocznym blamażu Wisły) i się zacznie napinka.
Bądźmy poważni - ta rundę przejdą z palcem w dupie. Ja im życzę Armenię, niech się choć wykosztuja i wymęczą w podróży. Co do Niebieskich - tych już taki pewny nie jestem. To mimo wszystko półka niżej niż Wisła/Lech - przegrać mogą DOSŁOWNIE z każdym :) Nic mnie nie zdziwi. |
jest losowanie gdzieś w TV??
|
|
Cytat:
|
Cytat:
ja juz nawet widze te niusy na interiach , onetach :rotfl: co by nie pisac maja latwiutka droge i znajac ich szczescie w ostatniej rundzie trafia na Liteksa czy Hapoel.. boje sie ze awansuja, i tak pewnie sie stanie, oby im sie to czkawka odbilo a nie odjechali nam na kilka nastepnych lat.. |
Lech do Azerbejdzanu :)
|
Lech - Inter Baku
A już myślałem, że Levadia, było blisko :lol: |
Levadia - Debrecen :D ciekawe czy się zrewanżują chłopaki za poprzedni sezon.
|
ajj piękne losowanie dla kuchenek. :)
daleko i gorąco. uwielbiam te uefowskie losowania, przypominają jak się emocjonowaliśmy wszyscy tymi losowaniami LM.. ;) |
No t Kuchenkorz ma daleki wyjazd. Współczuje. Ciekawe kogo my wylosujemy?
|
Szkoda ze pierwszy mecz Inter ma na u siebie (chyba ze wymagaja tego przepisy..)
|
nie wymagają tego przepisy. jak widać w transmisji, dwie kulki w jednej parze są mieszane, bo pierwsza wyciągnięta drużyna gra pierwszy mecz u siebie.
edyta: jeszcze fajną muzyczkę zapuścili.. :) szacuneczek za transmisję. |
No to Lech będzie miał gorąco...:lol: Chociaż pocieszyć ich może fakt, że raz już z "azerską Barceloną" z Lenkoran sobie radę dali, no i Inter Baku w tamtym sezonie sobie specjalnie nie poradził - w I rundzie el. LE przegrali dwukrotnie ze słabym Spartakiem Trnawą 2:1 i 3:1. Ale oni zawsze są nieobliczalni, mają też kilku ciekawych zawodników np. Rubinsa, tego Łotysza z czasów kiedy dzięki nam zagrali na Euro, czy jego kolegę z kadry Karlsonsa, oprócz nich to kilku reprezentantów azerskiej kadry, plus zaciąg (mimo wszystko) szrotu z Ameryki Południowej. No i nie sądzę, że sobie Poznaniacy pozwolą na lekceważenie takiego rywala, mimo wszystko zapowiadają się na groźniejszych od Estończyków z poprzedniego roku.
|
To teraz czekamy, kogo wylosują "Niebiescy" i gdzie los skieruje Wisełkę. Mam nadzieję, że tym razem nasi poważniej podejdą do rywalizacji niż w zeszłym roku - nawet jeśli nasz rywal będzie najsłabszym z możliwych.
|
Jest Losowanie t TV ?????
|
Cytat:
transmisja live na uefa.com pewnie od 13, bo tamta się skończyła. link, jakby ktoś nie znalazł http://video.uefa.com/video/Competit...ideoFlash.html |
Już nie przesadzajcie, że Amica przy takim układzie gier nie poradzi sobie z Interem. Z niecierpliwością czekam kogo wylosuje Ruch, bo jak będzie to Flora albo ten zespół z Węgier, to mogą mieć kiepsko.
|
Hahahaa, 1 runda eliminacji do eliminacji eliminacji i się martwimy czy kluby z naszej ligi dadzą sobie radę <lol2> Po Euro 2012 jestem za rozwiązaniem PZPN wycofaniem wszystkich drużyn z rozgrywek europejskich i rozpoczęciem wszystkiego od nowa. Po jakichś 3 latach możemy znów zacząć próbowac pokazać się w Europie. Obecnie to jest żenada...
|
Spoxter...Chyba nie liczysz że Lech dokona kompromitacji na skalę Wisła-Levadia....Wygra oba mecze wysoko.
|
Do boju Inter :rotfl:
|
Cytat:
|
Forza Inter! :D
Ruch może mieć ciężko. Jak trafi na Węgrów, to ma przechlapane :) |
inter baku
jest to druzyna z która lech powinien sobie poradzic zobaczymy na kogo trafi Wisełka
|
zaczyna się transmisja, modlić się o bliski i atrakcyjny wyjazd ;)
|
Lech sobie może i poradzi ale na pewno nie będzie to wysoki wynik.
A Wisła?? Z chorwatami będziemy zapewne grać :] |
daleki wyjazd czeka Niebieskich bo też na Kaukaz do Szachtjora Karganda.To bardzo kosztowny wyjazd.
W Interze Baku gra ten Litwin Robertas Poskus co kiedyś grał w Widzewie i Poloni Warszawa. |
ale beda jaja jak trafimy na zwyciezce pary Szachtjora - Ruch :D mysle ze Ruch sobie poradzi z ta ekipa i mecz w europejskich pucharach na wyjezdzie w Chorzowie:) mozliwe to jest??
|
Cytat:
|
Cytat:
Ruch sobie niezłą wycieczkę ,,zafundował'' . Chyba jeszcze żadna drużyna z naszej ligi nie była tak daleko grając w europejskich pucharach . Daleko za Uralem , Azja pełną gęba :) Warto też dodać ,że rywal Ruchu jest w środku sezonu. To raczej było złe losowanie dla zespołu z Chorzowa:) |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:57. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl