Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Maciej Stolarczyk były trener Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9971)

s1mone 28.08.2018 12:42

Rozarian : Ja oceniałem Kiko nie za narodowość tylko za grę zespołu.

Podobnie było z Carillo. Był dużo lepszym trenerem niż Kiko. Wisła grała dużo dużo ładniej i składniej pod jego wodzą. A, że uciekł jak szczur? No uciekł. Na szczęście wyszło nam to na dobre.

Generalnie przy Kiko to Carillo był PAN TRENER.
A to, że nam zabrakło kasy a trener wolał szybko spie.dolić z ringu zamiast podjąć rękawicę to nie moja wina. Nie siedzę w gabinetach, nie znam finansów od wewnątrz. Cieszyłem się, że zarząd chce grać o coś. W tym sezonie pewnie nie ma już parcia na sukces, ale przy obecnej grze - kto wie? :) Gramy rewelacyjnie, dużo lepiej niż za Carillo, w porównaniu zaś z Kiko Atletico to jest futbol z innej galaktyki jak na razie.

Zawsze się śmiałem z tych, którzy widząc zagraniczne nazwisko od razu krzyczeli "JAKOŚĆ!" "WYSOKIE KWALIFIKACJE!" "WEJŚCIE NA WYŻSZY POZIOM!". Śmiać mi się chce, gdy czytam, że Stolar do PMS się nie zalicza, bo jest młody :D Przecież on praktycznie przez całą karierę grał w Polsce. Oprócz Kasperczaka i Petrescu obserwował z bliska i uczył się od takich tuzów PMS jak np. Baniak, Orest czy Engel. Zdobył licencję na zajęciach w POLSCE. Ja rozumiem, że jest młody, ale jest Polakiem. I jak na razie zadaje kłam oczywistym brednią powtarzanym jak mantra za np. Kiko :
"Przecież w gównie się nie da rzeźbić"
"Wisła Kiko ma dobre wyniki, bo trener super - a na grę się nie da patrzeć, bo słabi piłkarze"
"Nie ma co więcej oczekiwać, bo jesteśmy w tym miejscu co jesteśmy i lepiej się nie da".

Zarząd wtedy pokazał, że nie zgadza się na takie c-h-u-jowe granie. Nie było minimalizmu podzielanego przez dużą część forum, która twierdziła, że Kiko wyciąga z nich 110% i jest gwarantem wysokiego poziomu i ma na czole wybity znak jakości Q, bo habla espanol a nie duka po polsku :))

Piłka nożna jest przewrotna. Stolar trafił w odpowiednie dla siebie miejsce w odpowiednim czasie. Trafiłby gdzie indziej i znów mógłby słabo punktować i wylecieć po 10 meczach - nawet jeśli jest dobrym trenerem. U nas wypaliło od wejścia. Jest chemia między trenerem (trenerami) a drużyną. Jest potencjał. Jest fajnie.

Może to nauczy niektórych oceniać trenerów nie po narodowości, a po tym co ich zespół pokazuje na murawie.

Ogryzek 28.08.2018 12:54

s1mone
Dobrze napisane.

Jedyne co bym dodał to ze Carillo uciekł i było nam to na rękę z powodu naszej zapaści finansowej. Hiszpan był zbyt drogi dla nas w utrzymaniu.

Arkadiusz.Czerepach 28.08.2018 14:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Prezydentowa (Post 1513256)
Niektórzy chyba nie rozumieją, czym jest "polska myśl szkoleniowa" i że nie oznacza to po prostu polskiego trenera. Stolarczyk jest świeżakiem, nieskażonym ww. PMS i życiem na karuzeli trenerskiej.
Natomiast przedstawiciele PMS to dziady, które przesiąkły środowiskiem, trenują po kolei wszystkie kluby ekstraklasy, wylatują z nich z hukiem, a potem zatrudniają ich kolejne kluby myśląc, że wymyśli nagle koło.

Stolarczyk do nich nie należy.

to samo wyżej napisałem , a Ogryzek ze swoim zrozumieniem tematu wyskoczył conajmniej jak przysłowiowy "brylant z konopii" :D

no i do tego te simonowe brednie o Carillo , taki z niego Pan trener , że skłócił ze sobą pół składu , odpalił Brożka i Głowe (to drguei wyszło nam akurat na plus - mamy teraz konkretnego dyrektora) wydoił klub na miliony monet , a na koniec zrobił takie samo miejsce w lidze jak pogardzany "wuefista"

maciekkk 28.08.2018 15:04

Wg mnie umiejętności czysto merytoryczne nie są najważniejsze. Wiadomo, że musi mieć rozeznanie o co w tym biega, ale charyzmy nie da się wyuczyć. To się ma lub nie. Stolar ma mega charyzmę i wydaje się być sprawiedliwy wobec zawodników i sztabu.

pepe72 28.08.2018 15:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Guzik (Post 1513236)
albo Schreiner :D

Kleinschreiner :D :D :D

Arkadiusz.Czerepach 28.08.2018 15:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez maciekkk (Post 1513276)
Wg mnie umiejętności czysto merytoryczne nie są najważniejsze. Wiadomo, że musi mieć rozeznanie o co w tym biega, ale charyzmy nie da się wyuczyć. To się ma lub nie. Stolar ma mega charyzmę i wydaje się być sprawiedliwy wobec zawodników i sztabu.

i dlatego np nigdy kariery nie zrobi "Kaziu" Moskal

pepe72 28.08.2018 15:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1513238)
My się z opcji zagranicznych wyleczylismy na dobre kilka lat.
Z trenerami - problem się rozstać.
Z zawodnikami - zrywaja kontrakty.

Stolar nad tym trzyma rękę i sa w zespole zdrowe proporcje. Wreszcie.

Bez przesady z zawodnikami. W ostatnim meczu wyszli:
PL
PL-PL-PL-PL
PL-AL-PL-ES
SK-CZ

Im dalej od naszej bramki tym więcej obcokrajowców.

Ogryzek 28.08.2018 15:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1513279)
Bez przesady z zawodnikami. W ostatnim meczu wyszli:
PL
PL-PL-PL-PL
PL-AL-PL-ES
SK-CZ

Im dalej od naszej bramki tym więcej obcokrajowców.

Myślę że koledze chodziło raczej o proporcje, a nie grę w ogóle piłkarzy zagranicznych. Nie będzie już hiszpańskiego "klubu" wzajemnej adoracji, a polski znowu stał się językiem nr 1 w szatni.

pepe72 28.08.2018 16:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1513286)
Myślę że koledze chodziło raczej o proporcje, a nie grę w ogóle piłkarzy zagranicznych. Nie będzie już hiszpańskiego "klubu" wzajemnej adoracji, a polski znowu stał się językiem nr 1 w szatni.

W biznesie "nie" i "nigdy" znaczy tyle co "dopóki się sytuacja nie zmieni".
Ściąganie piłkarzy z 3 ligi hiszpańskiej jest nadal najlepszą opcją by szybko podnieść wartość drużyny. Ale dziś nie mamy na to kasy. Co nie znaczy, że nie należy dyskretnie obserwować co się tam dzieje.

Karherop 28.08.2018 16:44

@pepe72
W III lidze hiszpańskiej płace są śmieszne w porównaniu do apanaży w polskiej ekstraklasie. Ćwiąkała to potwierdzał. To nie chodzi o fakt, że nie mamy na takich piłkarzy kasy, ale na budowaniu drużyny na lata.

Problem był w tym, że my te proporcje (obcokrajowcy- Polacy) mocno przekroczyliśmy w dodatku kadrę mieliśmy tak na oko o jakiś 5-6 zawodników za dużą + przepłacony sztab szkoleniowy.

Obecnie w drużynie WSZYSCY obcokrajowcy to wartość dodana. Może kilku chciało odejść, ale myślę że nikt nie żałuje.

czaro 28.08.2018 18:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1513292)
Obecnie w drużynie WSZYSCY obcokrajowcy to wartość dodana.

Matej Palcic.

Spokojnie. Wygląda to lepiej, bo zagraliśmy kilka ładnych meczów, ale tylko wygląda. Jeśli zmiana polityki ma być świadoma, zrozumiana i przemyślana, to jeszcze trochę zarządowi oswajanie się z nową filozofią zajmie. Nic nie dzieje się z dnia na dzień.

RAFi89 28.08.2018 18:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1513286)

Tylko że sportowa to akurat nie hiszpanie byli problemem, poza Perezem reszta raczej dawała radę. Gdyby nie problemy z kasą najprawdopodobniej kilku dalej by u nas grało.
Gorzej wypadały pozostałe transfery Videmont, Stillic, Kolar, Palcic, Ze Manuel, Balanyuk, Mitrovic, ci dwaj kolumbijczycy, powrót Brleka też na minus. Tylko Arsenic, Basha i Halilovic wypadli na tym tle lepiej, chociaż Basha z powodu kontuzji jedna runda w plecy a Halilovic też dopiero u Carillo zaczął się wyróżniać.
Na taką ilość zawodników to sportowo mizeria straszna.

Patryko 28.08.2018 19:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1513242)
wiem że to nie do mnie uwaga, ale i tak sie wypowiem :)

otóż wg mnie PMS to nie kwestia narodowości a stan umyslu , jest to też związane z pewną epoką

Stolar jest na to po prostu za młody

Tak się składa, że Ojrzyński i Stolarczyk są rówieśnikami :)

Wiek nie ma tu żadnego znaczenia. Stolarczyk miał w swojej karierze u nas do czynienia z prawdziwymi trenerami, więc siłą rzeczy na pewno to i owo podpatrzył. Później to już tylko i wyłącznie ciężka praca własna. Są trenerzy, którzy dojdą do pewno poziomu i osiadają na laurach, inni uczą się cały czas, są głodni nowinek.

Póki co styl naszej gry szokuje całą Polskę, pokazujemy, że da się grać widowisko i całkiem skutecznie. W porównaniu z rzeźnią w wykonaniu drużyn trenowanych przez Ojrzyńskiego to po prostu inna, piłkarska galaktyka.

Ogryzek 28.08.2018 19:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1513291)
W biznesie "nie" i "nigdy" znaczy tyle co "dopóki się sytuacja nie zmieni".
Ściąganie piłkarzy z 3 ligi hiszpańskiej jest nadal najlepszą opcją by szybko podnieść wartość drużyny. Ale dziś nie mamy na to kasy. Co nie znaczy, że nie należy dyskretnie obserwować co się tam dzieje.

Owszem jakość drużyny na już, ale opcja ta niemal wyklucza zarobek na piłkarzach. Pomijam wyjątek Carlitosa - bo chętnych żeby płacić za III ligowych Hiszpanów nie ma. Zresztą po co ktoś miałby od polskiego klubu kupować np. 28 letniego Hiszpana - jak już to sam może pojechać do Iberii i kupić u źródła w III lidze?

Zresztą czy aż tak tani są ci Hiszpanie? Nie byli krezusami ale za darmo też nie grali. Ponadto nasi byli Hiszpanie nie byli skorzy żeby dłużej czekać na pensje jak reszta zespołu. Dostawali pieniądze wcześniej od reszty.
My na prawdę wydawaliśmy w hooj kasy na zespół w zeszłym sezonie. Klub z wielkimi długami jak Wisła miał aż 6 budżet płacowy w lidze. Gdzie tu taniość?

Teraz jest tanio a jednocześnie jest jakość zespołu.

Arkadiusz.Czerepach 28.08.2018 19:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1513300)
Tak się składa, że Ojrzyński i Stolarczyk są rówieśnikami :)

Wiek nie ma tu żadnego znaczenia. Stolarczyk miał w swojej karierze u nas do czynienia z prawdziwymi trenerami, więc siłą rzeczy na pewno to i owo podpatrzył. Później to już tylko i wyłącznie ciężka praca własna. Są trenerzy, którzy dojdą do pewno poziomu i osiadają na laurach, inni uczą się cały czas, są głodni nowinek.

Póki co styl naszej gry szokuje całą Polskę, pokazujemy, że da się grać widowisko i całkiem skutecznie. W porównaniu z rzeźnią w wykonaniu drużyn trenowanych przez Ojrzyńskiego to po prostu inna, piłkarska galaktyka.

a czy ja gdzieś napisałem że każdy młody to NIE PMS

Patryko 28.08.2018 20:02

Nie napisałeś, ale dość jasno powiązałeś wiek trenera z PMS, co jest po prostu bzdurą.

Arkadiusz.Czerepach 28.08.2018 20:19

no to jak nie napisałem to mi nie wkładaj nic w usta ;)

clue mojego posta to zdanie wyżej

zresztą bez sensu ta przepychanka, grunt że jest dobrze !

Karherop 28.08.2018 21:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1513298)
Matej Palcic.

Spokojnie. Wygląda to lepiej, bo zagraliśmy kilka ładnych meczów, ale tylko wygląda. Jeśli zmiana polityki ma być świadoma, zrozumiana i przemyślana, to jeszcze trochę zarządowi oswajanie się z nową filozofią zajmie. Nic nie dzieje się z dnia na dzień.

Faktycznie. Palcic jest tak zbędny że aż o nim zapomniałem.

Smyrgu 29.08.2018 19:50

jest naprawde dobrze...oby ekipa to kontynuowała...ważne żeby biznesowo ogarnąć by to wszystk nie szło na marne...

regan 29.08.2018 19:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1513312)
no to jak nie napisałem to mi nie wkładaj nic w usta ;)

clue mojego posta to zdanie wyżej

zresztą bez sensu ta przepychanka, grunt że jest dobrze !

Ty jesteś teraz ważną i poczytną osobistością na forum, tworzysz tematy meczowe, więc musisz zważać na słowa i pisać wyraźnie czytlenie i co najważniejsze mądrze ;)

Arkadiusz.Czerepach 30.08.2018 21:12

O to ostatnie się nie martwię , ale fakt muszę ograniczyć skróty myślowe ;)

fansorina 09.09.2018 10:19

http://weszlo.com/2018/09/09/wiemy-d...-stanela-nogi/

Rozmowa z naszym trenerem.

masada 15.09.2018 22:22

Maciek, coś Ty odjebał na początku tej rundy, to Twoje! :D

forthy 15.09.2018 23:17

Taka ciekawostka ;-)

Michał Zachodny
‏

@mzachodny
Follow Follow @mzachodny
More
Wisła Kraków właśnie zrobiła rozegranie autu bramkowego a'la Man City Pepa Guardioli. Serio, nie żartuję: napastnicy rozciągają formacje rywali stojąc daleko za linią środkową, sugerują krótkie rozegranie, ale idzie długa piłka w punkt, na dobieg. Patrzcie: Aguero vs Arsenal.

Wojtas 15.09.2018 23:59

Stolar ,straciles te swoje blond pasemka aleś trenerem to sie stał jak talala:)

mitmichael 16.09.2018 00:45

Stolarczyk i Kort to najlepsze co moglo nas spotkac, pierwszy nie wiadomo co zrobił z druzyna, drugi super sie wkomponował w druzyne

crux.a 16.09.2018 08:31

@ forthy Kaźmirz analizował w lidze plus naszą pierwszą bramkę i mówił Boguś Barcelona stadiony świata.

paralaksa 16.09.2018 16:27

Bylem jednym z pierwszych fanow warsztatu Stolarczyka i podczymuje swoje zdanie. Juz po pierwszych meczach bylo widac , ze druzyna ma pomysl na gre i charakter.

Jedyne moje obawy:
- wyprzedaz w okienku zimowym
- oferta pracy z 'lepszego' klubu dla Stolara

... inaczej szanse na miejsce 1-4 niemal gwarantowane ;)

Karherop 16.09.2018 17:13

Tak naprawdę, nawet jeśli w zimie czekają nas osłabienia to nie powinno umniejszyć warsztatu Stolarczyka.

Wg mnie to pierwszy trener od dawna który ma szanse zostać naszym 'na lata'. Natomiast życie pokaże co będzie...
Osobiście podtrzymuje swoje słowa, że kiedyś będzie selekcjonerem kadry Polski. Skoro takie tuzy futbolu jak Fornalik czy Brzęczek mogło, to czemu i nie on? tak za 5-10 lat, kto wie..

fqqs 16.09.2018 20:21

o ile go ktoś nam nie zwinie...

saklak1906 16.09.2018 20:28

Mysle ze Stolarczyk to nie jest czlowiek ktory poleci na pare zlotych wiecej w innym klubie

Karherop 16.09.2018 20:29

@fqqs
A kto ma go nam zwinąć? Pogoń? :lol:

mitmichael 16.09.2018 21:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1514524)
@fqqs

Legia pewnie bo Sa Pinto w koncu wyleci jak to było z poprzednimi trenerami, predzej czy pozniej

paralaksa 16.09.2018 21:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1514524)
@fqqs

Legia, Leszek, zagraniczna potega z Estonii lub inny wynalazek z PZPNem na czele ;)

yarow 19.09.2018 03:10

Niekiedy jest tak, że piłkarz stanowiący fundament wielkiej drużyny, odchodzi do innej wielkiej drużyny, a tam zaraz gaśnie. Nie tylko talent, wiedza, umiejętności są więc ważne - ale konfiguracje ludzkie stanowiące drużynę. Proste przeniesienie figury z jednej konfiguracji, do innej konfiguracji, może być paradoksalnie, ale osłabieniem dla obydwu tych miejsc, w których takie konfiguracje się uklada.

Mowiąc bardziej prosto, podobnie jest i z trenerami bo są oni nadal liudźmi. Maciej Stolarczyk - zaskoczył w odpowiedniej konfiguracji. Jest jej twarzą, ale gdyby poozstałymi jej fundamentami nie byli: Sobolewski, Jop i Głowacki - to sądzę, że rozmawialibyśmy tutaj, będąc w innych nastrojach. To o czym piszę, nie umniejsza wartości trenerskiej Macieja Stolarczyka. Znalazł się po prostu w takiej konfiguracji, która mu pozwala na realizowanie się w sposób optymalny. A może i maksymalny. Stolar jest tym ogniwem, którego tutaj w układzie ludzkim brakowało ale wyciągnięcie z tej konfiguracji którejkolwiek z figur - może zakończyć projekt.

BlurgH 19.09.2018 08:02

Niech ten projekt potrwa do końca sezonu z przyzwoitym skutkiem, będzie można powiedzieć coś więcej, bo na razie mamy 20% sezonu za sobą.
Wcale bym się nie obraził, gdyby wyznacznikiem Wisły byli nie tylko piłkarze, ale i sztab trenerski, który - tak jak powiedział Yarow - działa w optymalnej konfiguracji i dzięki temu wyciąga z piłkarzy to, co najlepsze, pozwalając np wychodzić z kryzysu zawodnikom, którzy z przyczyn sportowych i pozasportowych znaleźli się na zakręcie.

Przesłanek do tego jest conajmniej kilka:
Sztab złożony jest z byłych zawodników, którzy albo byli gwiazdami (Sobol, Głowa, Kmiecik), albo byli częścią drużyny odnoszącej największe sukcesy (Jop, Stolarczyk).
Wszyscy zasłużyli w swojej karierze na miano profesjonalistów, mają autorytet wśród młodych, poza tym odnoszę wrażenie, że dla młodszych zawodników pełnią rolę wychowawców.

Jeśli do tego dojdzie długoterminowo sukces sportowy, a piłkarze odpowiednio się wypromują, to jeśli tylko Klub poradzi sobie z zawirowaniami, to IMHO nie jest wykluczone, że tak będą nas postrzegać i łatwiej będzie pozyskiwać młodych zawodników za rozsądne pieniądze.
Oczywiście nie można zapominać o szkoleniu w klubie i wielu innych aspektach, ale jakieś podwaliny już są - tylko teraz CIERPLIWOŚCI.

szym_ek 19.09.2018 10:13

Nie byłem optymistą przy ogłaszaniu nazwiska trenera przed sezonem ale myśle, że już czas żebym odszczekał.
Stolarczyk jest odpowiednią osobą na odpowiednim stanowisku i mam nadzieje, ze potrenuje Wisłę dłużej.

Jeden kamyczek.
O ile i zaspół i poszczególni gracze grają lepiej to tylko trzech jest poniżej 25 roku życia (Kostal, Kort i Lis).
Przy naszej sytuacji finansowej priorytetem musi być częstsze wprowadzanie młodych zawodników do gry.
Nie zarobimy kokosów na zawodnikach starszych - żeby przypomnieć carlitosa.

Pomimo pierwszego miejsca w tabeli nie chciałbym aby trener, sztab i działacze znowu liczyli na miejsce w pucharach. Priorytetem jest i powinno być wypromowanie zawodnika i sprzedanie go jak najdrożej.

Arkadiusz.Czerepach 19.09.2018 10:25

z tym kamyczkiem bym nie przesadzał, i tak jest młodziej niż poprzednio, a przecież na zmiany wchodzą bardzo młode chłopaki

Sam wymieniłeś 3 piłkarzy ( ok 1/3 składu)
Ty byś chciał żeby nagle pół jedenastki wymienić na juniorów ?

PSYCHOLTSW 19.09.2018 10:30

priorytetem to jest wyjść z długów, a jakim sposobem, to mi obojętne... chętnie zobaczyłbym puchary przy R22, bo jest to dodatkowa kasa od sponsora, UEFA, wpływy z biletów/transmisji/dnia meczowego, łatwiej wypromować kogoś z drużyny. teraz płace za kontrakty już nie są kosmiczne, poza tym Arsenić zacznie grać i okaże się że w zimie ładnie się pożegnamy :) Kostala nie chciałbym żeby sprzedawali już teraz, bo za rok można na nim dopiero grubo zarobić (jeżeli nie stanie się nic złego, odpukać) ale jak się pojawi dobra/bardzo dobra oferta to cóż...poza tym drużyna musi dobrze grać, żeby łatwiej było kogoś sprzedać, także róbmy swoje bez odpuszczania czy nie liczenia na coś, po prostu grajmy jak do tej pory w większości meczów ;-)

BlurgH 19.09.2018 10:33

Rezerwowi:
Arsenic - 24 lata, walczy o 1 skład, pierwszy obrońca, który wejdzie w przypadku zmian w linii obrony
Wojtkowski - 20 lat walczy o 1 skład
Bartosz - 22 lata, jw
Halilovic - 23 lata
Kolar - 23 lata

To oznacza, że w pierwszym składzie i najbliżej niego mamy 8(!!) zawodników w wieku<25 lat.
W pierwszym składzie mamy jeszcze 4 graczy w wieku 25-30 - Bartkowski (27), Pietrzak (reprezentant Polski, 26 lat), Basha(28) i Imaz(28).

Do tego dochodzą:
Plewka, Laskoś, Grabowski, jako piłkarze w szerokiej kadrze, którzy mają szansę pokazać się na boisku.
Dla mnie idealna mieszkanka młodości, doświadczenia i rutyny (Wasyl, Boguś, Sadlok)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 04:44.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl