![]() |
Prawdopodobnie wszystkie ;-)
Na paru ostatnich stronach tego tematu są wymienione najciekawsze, poczynając od "Lśnienia". |
Ostatnio czytałem "Firestarter" S. Kinga i bardzo mi się podobał, po przeczytaniu książki obejrzałem ekranizacje tej książki ale nie ma co porównywać, książka tysiąc razy lepsza.
Ogólnie przeczytałem trochę książek Kinga i na żadnej się nie zawiodłem, co prawda styl jego pisania jest powtarzalny ale dla mnie jest świetnym pisarzem. |
polecam pisarza Paulo Coelho,szczególnie "Alchemik"
Co jest najśmieszniejsze w ludziach: Zawsze myślą na odwrót: spieszy im się do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem. Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem tracą pieniądze by odzyskać zdrowie. Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości. Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli. — Paulo Coelho |
Cytat:
http://www.esensja.pl/obrazki/okladk...kopula_200.jpg http://www.youtube.com/watch?v=HiPVN4m3rNo - film promujący - jak tylko go zobaczyłem wiedziałem że przeczytam tą książkę. |
Paulo Coelho - 11 minut.
Polecam gorąco, ale lepiej mieć "coś w głowie" zanim sie to przeczyta. :) |
11 minut to moim zdaniem najciekawsza i chyba najbardziej "pikantna" z jego książek. Stawiam ją na równi z "Szelmostwami niegrzecznej dziewczynki". Polecam jednakowo oba tytuły.
W ostatnich tygodniach miałem raczej styczność z literaturą historyczną. Z naciskiem na okres II wojny światowej. Dla osób lubiących klimaty intryg oraz tajemnic, polecam gorąco najnowszą książkę Bogusława Wołoszańskiego: http://empikmedia.pl/c/wojna-milosc-...od59190093.jpg Sporo nowych faktów, oczywiście niektóre mocniej przerysowane, co nie zmienia jednak faktu, że czyta się to bardzo przyjemnie i szybko. Nie brakuje polskich wątków oraz analizy, co by się stało, gdyby Beck nie odrzucił propozycji Hitlera, a Canaris został wysłuchany przez Aliantów. Ciekawe postacie ze świta szpiegowskiego - Krystyna Skarbek czy uzależniona od seksu Elizabeth Pack (szpiegująca przed wojną polską stolicę). Lubisz historię przez pryzmat twórczości Wołoszańskiego, to z pewnością się nie zawiedziesz. Drugi ciekawy tytuł, również nawiązujący do lat II wojny światowej to: http://empikmedia.pl/c/obroncy-dziel...od58433949.jpg Akcja nawiązuje do autentycznych wydarzeń, jakie miały miejsce w ostatnich latach wojny. Dowiadujemy się o działalności specjalnego zespołu odpowiadającego za odzyskanie najważniejszych dzieł sztuki zagrabionych przez Hitlera. Co najbardziej wartościowe w tej książce? Świetne fotografie, opublikowane listy napisane przez żołnierzy oraz niesamowite intrygi, do jakich uciekali się tacy hitlerowcy, jak Goering czy Frank, by zakończyć wojnę z okazałym majątkiem oraz kolekcją dzieł sztuki, które dzisiaj możemy podziwiać w Paryżu, Gandawie czy Krakowie. |
Cytat:
|
Właśnie jestem w trakcie czytania "Myśli nowoczesnego Polaka" R. Dmowskiego. Fantastyczna książka i przemyślenia wielkiego Polaka sprzed 100 lat, bardzo zachęcam do czytania bo naprawdę warto :)
|
Czytał ktoś jakieś książki, których akcja dzieje się w Krakowie?
|
Cytat:
Cytat:
|
pzkwr - miłej lektury :) Mam nadzieje, że nie zrazi Cie szczegółowość opisów.
wizard - sprzed 100 lat, ale ciężko powiedzieć żeby były nieaktualne. Np kwestia "nie drażnienia" Rosji. Gordian - powieści piastowskie K. Bunscha (obecnie przebywa na cmentarzu salwatorskim ;-)) - w kilku z nich akcja dzieje się w Krakowie (w zasadzie to na Wawelu). Wiele ciekawych rzeczy można się dowiedzieć, choćby dawne nazwy ulic dookoła Rynku Gł, a i pomaga przyswoić wiedzę historyczną. |
Cytat:
|
Dzięki za odpowiedzi wszystkim :) Właśnie o to mi chodziło jurukuru. Nie sprecyzowałem celowo w poprzednim poście. Chodzi o książki których akcja dzieje się w Krakowie i są jakieś fragmenty o Wiśle, czy też stadionie. Jeżeli macie takie cytaty z książek to piszcie na priva do mnie bądź na [email protected] ;)
A tak żeby całkiem nie zaśmiecać tematu to powiem, że czytam właśnie Pachnidło Suskinda. Musze powiedzieć, że mistrzostwo. Lepsze w 100% od filmowej adaptacji. W kolejce już czeka na mnie "Egipcjanin Sinuhe" światowy bestseller z roku 1945. Jest to opowieść o egipskim medyku wplątanym w największe wydarzenia Egipskie z czasów w których żył. Książka jest napisana w formie pamiętnika. A smaczku całości dodaje fakt, że jest to powieść na faktach. Znaleziono bowiem zapiski starożytnego Egiptu, po czym historyk Mika Waltrari napisał swoją książkę. |
czytał ktoś Omertę Mario Puzo?
Warto zakupić? |
Trochę dawno czytałem, ale to dobra książka - jeśli mnie pamięć nie myli.
Ale żeby od razu kupować... Ja zazwyczaj najpierw wypożyczam z biblioteki i jeśli po przeczytaniu czuje, że książka jest dobra i że do niej wrócę - kupuję i ląduje na półce. Zwłaszcza, że ceny niektórych książek są porażające... A jak już o cenach to tutaj http://bonito.pl/ kupuje książki zazwyczaj 2-3 złote taniej niż gdzie indziej. Także polecam. |
http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka.php?ID=2184
Ktoś czytał? Dziś przypadkiem widziałem na wystawie księgarni. Zastanawiam się, czy warto kupić. |
W sumie to jeśli mam coś przeczytać to koniecznie musi to być fantastyka lub historyczne [chodzi głownie o bitwy]. Ostatnio np. przeczytałem Inkwizytora, Dzieje pierwszej krucjaty. W innym przypadku bym usnął :)
|
Czy ktoś może mi polecić jakiś ciekawy kryminał? Zacząłem czytać Michael Connelly, książki o Harrym Boschu ale z miłą chęciom w przerwach między kolejnymi tytułami tego autora poczytał bym inne kryminały
|
Raito: moi ulubieńcy to Krajewski, Mankell, Asa (nie Stieg) Larsson, Lackberg, no i królowa: Christie. Genialne książki.
|
Raito - może nie kryminał, ale Ojca Chrzestnego warto przeczytać.
|
Cytat:
|
Cytat:
Mam "W kręgu "Łun w Bieszczadach"" i Tak było w Bieszczadach, także jak kupisz "Od rzezi wołyńskiej do akcji Wisła" to możemy się wymienić :) |
U Cobena bohaterem jest Żyd polskiego pochodzenia (taka ciekawostka). Sporo fajnego humoru :-) A mistrzem skomplikowanych zagadek to On nie jest ;-)
|
Dla wszystkich którzy lubią włoską kuchnię włoską (a przy okazji kawał fajnej literatury) polecam dwie książki Dario Castagno:
- Za dużo słońca w Toskanii - Osteria w Chianti R E W E L A C J A |
"12 x Śmierć" Michała Pauli.
Książka jest napisana na podstawie autentycznych wydarzeń autora. W skrócie opowiada o tym jak został zatrzymany w Tajlandii za przemyt narkotyków i o byciu więźniem w tym pięknym, mogłoby się wydawać kraju. Warto tą książkę wziąść do rąk, można się dowiedzieć jak wygląda tam życie więzienne, jak bardzo strażnicy, cały kraj są skorumpowani. Można powiedzieć że byłem w szoku po przeczytaniu tej książki. Nie sądziłem, że w XXI wieku takie warunki, rzeczy się dzieją jeszcze. Jako ciekawostkę powiem, że jeśli idziesz z kumplem i go złapią i znajdą narkotyki, to zarówno on jak i ty idziesz na długie lata do więzienia. Taka kraina uśmiechu, jak zwana jest potocznie Tajlandia :) |
Jak ktoś lubi etos rycerski i wyprawy krzyżowe - "Templariusz z Jeruzalem".
Solidna treść podparta badaniami naukowymi, autor znający się na rzeczy (np. odwiedzili rejony które opisują), ciekawe i równie rzetelne przypisy. No i te rycerskie zabawy... |
Cytat:
|
A mam pytanko do tych którzy się orientują w sadze Ojca Chrzestnego. Która część jest kontynuacją Ojca Chrzestnego autorstwa M. Puzo?
|
W obliczu ostatnich wydarzeń w kraju polecam ,, Rok 1984" Orwella.
|
To chyba odpowiedni dział, czy na czytnik e-book Amazon kindle można wgrywać swoje ebooki czy trzeba tylko i wyłacznie sciagac( za opłata) ze ztrony Amazona ?
|
Cytat:
Tego samego autora polecam Wam "Rodzinę Borgiów" - doskonała opowieść, osadzona w ciekawych czasach. Można chyba mieć pewność, że autor zadbał o jak najlepsze oddanie realiów historycznych. :) |
CO do rodziny Borgiów, zastanawiam się nad jej zakupem. Jest tam gdzieś na mojej liście książek. Obawiam się jedynie o jej zakończenie. Puzo jej nie dokończył, bo zmarł. Zakończenie dopisała jego rodzina. Ciekawe co z tego wyszło.
Ja bym wam chciał polecić książkę "Egipcjanin Sinuhe" - M. Waltari. Dla wszystkich interesujących się historią antyczną, ale i dla wszystkich innych. |
Cześć, mam do Was taką prośbę-pytanie. Chodzi o to, że mój chłopak w życiu przeczytał tylko jedną książkę, a teraz mam szansę namówić go na drugą:). Ja lubię książki, ale kryminały i thrillery a sądząc po tym, że on tego typu filmów nie lubi, to pewnie z książkami będzie podobnie. I stąd moja prośba, potrzebowałabym tytuł jakiejś w miarę cienkiej i nie przynudnawej książki najlepiej fantasy albo przygodowej (tak, żeby go nie zniechęcić)
|
Polecam Ci książki Karola Bunscha. Trochę polskiej historii, trochę fikcji, bardzo przyjemnie się czyta. Nie są zbyt obszerne, a naprawdę nie przynudzają. Bunsch ma całą serię tych książek, pierwsza to "Dzikowy Skarb". Sprawdź sobie, naprawdę bardzo przyjemne. Zresztą polecam to wszystkim:)
Ewentualnie coś z polityki/stosunków międzynarodowych - Zbigniew Brzeziński dosyć przyjemnie pisze ( np. "Druga szansa") |
Ja Ci moge polecić książke która już była kiedyś wymieniona w tym temacie a mianowicie "Gra Lwa". Książka sensacyjne, z charakterystycznym męskim humorem głównego bohatera.
|
Cytat:
http://www.empik.com/ruiny-gorlanu-z...urce=dataforce * * * Z zupełnie innej kategorii, moją uwagę zwróciła powieść dotycząca losów hitlerowskiego oprawcy, po II wojnie św. Zapowiada się intrygująco, chociaż jeszcze nie miałem okazji jej przeczytać. Może ktoś już to zrobił i przedstawi swoją opinię? http://empikmedia.pl/c/nazista-i-fry...od61081452.jpg Cytat:
|
Twojemu chłopakowi mogę polecić "Obsługiwałem angielskiego króla" Hrabala, ma bodajże 200 stron, ale czyta się świetnie i śmiechu przy tym mnóstwo. Opis książki: "Opowieść o życiu małomiasteczkowego, a później praskiego kelnera; pnie się on z mozołem i uparcie coraz to wyżej po drabinie gastronomiczno-hotelarskiej hierarchii i zostaje wreszcie właścicielem lokalu. Traci tę posadę, kiedy władza w Czechach trafia w ręce ludu. Barwne opisy dojrzewania w lokalach gastronomicznych, tragicznej miłości w czasie wojny i groteskowych, powojennych represji wobec "burżujów" tworzą opowieść piękną i mądrą, opowieść o tym, co w życiu najważniejsze."
|
Jeśli ktoś lubi książki z dobrą akcją, wątkiem religijno historycznym, mnóstwem zagadek, to polecam książki Steve Berry, niesamowicie wciągają:)
|
Ja wam moge polecić jedną dobrą książke. Jeśli się ktoś interesuje historią to wie o co chodzi.
Marian Zacharski "Rotmistrz" http://www.multibook.pl/2299,marian-...rotmistrz.html |
Cytat:
Teraz będę zabierał się do ostatniej części trylogii, następnie właśnie chciałbym sięgnąć po Rodzinę Borgiów. Jeszcze chciałbym się zapytać o takie książki jak - "Omerta", "Głupcy umierają" oraz "Sześć grobów do Monachium" - czytał ktoś z Was może? Jeśli tak to prosił bym się wypowiedzieć na ich temat. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:17. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl