![]() |
ja mam problem z Fiatem Uno 1.4 mianowicie samochód na wolnych obrotach nie chodzi równo tylko obroty spadaja i podnosza sie... rowniez niema szans jechac na 1 lub 2 bez trzymania auta na ok 3 tys obrotów bo robi "kangury" bylo u kilku mechaników i kazdy mowil co innego
|
Ja czasem nie rozumiem ludzi.Samochód z przebiegiem 200tys km i od razu zniechęcenie bo coś może się sypać itepe ... Większość samochodów na allegro/otomoto ma tak poprzekręcane liczniki ,że głowa mała.
Tylko w Polsce samochody 7-8-9-10letnie i starsze mają magiczne przebiegi 150-200tys. W takim wypadku nie patrz w ogóle na przebieg ibutti tylko na grubość lakieru, powycierany drążek zmiany biegów,dywaniki , przyciski wszelkiego rodzaju. Zwróć też uwagę czy samochód nie miał jakiegoś poważniejszego dzwona (to nie przekreśla samochodu ale może być powodem do sporych wkładów gotówkowych w ten samochód) :) |
Cytat:
|
Potrzebuje auto na 2 lata dosłownie, a nie mam obecnie kasy na coś większego. Po prostu będę musiał robić średnio 20 km dziennie. A za 2 latka już się szykuję na coś poważnego ;)
Nie oczekuje cudów, wiadomo. Ale nie chcę też jakiegoś gruchota. No i wygląd jednak ma znaczenie. I też nie potrzebuję jakiegoś pożeracza szos z silnikiem 3.0. Bez przesady. Ja tam na mechanice znam się tyle, że mogę płyn do spryskiwacza dolać ;) Także na pewno sam w ciemno auta brał nie będę. Podjadę do warsztatu z nim od razu. Póki co najfajniej wygląda ta Astra albo Audi (z tymże tutaj ciężko trafić za taką cenę). A jakieś opinie o Mitsubishi Colt? Bo znalazłem parę modeli za tą cenę. Ewentualnie stara generacja Hondy Civic. |
Kumpel jezdzil Coltem przez pol roku - mnie sie tez zdarzylo pare razy przejechac.
Dosc dobrze sie trzyma, z silnikiem 1,3 jezdzi dosyc dynamicznie, ale moim zdaniem to autko 2 osobowe. Z tylu jest naprawde koszmarnie ciasno i jest bardzo malo miejsca na nogi. Audi 80 ma kolega i ja bym odradzal, jezeli nie masz naprawde duzo pieniedzy i nie jestes kolekcjonererm - poszla mu niedawno turbosprezarka w benzynowym silniku i bodajze wtryskiwacze i ponad 2 tysiace poszlo na naprawe. @Dziku - mialem Citroena Saxo jeszcze pare lat temu i u mnie bylo podobnie. Padl silnik krokowy odpowiedzialny za regulacje dawki paliwa. Moze u Ciebie tez walnal taki silnik (nie wiem, jak sa regulowane obroty w Uno, wiec moge sie mylic) ewentualnie przepustnica szwankuje. Jezeli masz mozliwosc, to zczytaj bledy z komputera, ewentualnie niech jakis serwis to zrobi. |
Czy mógłby ktoś z Was polecić mi dobry samochód, minimum 12-letni ( starszy też może być ), sedan. Już wyjaśniam dlaczego. Otóż zamierzam mieć taki samochodzik do przeprowadzenia gruntownego liftingu ( nie mylić z tunningiem a la wieś ) i posiadania nieco starszego, miłego dla oka pojazdu. Porady typu za co wziąć się zaraz po kupieniu mile widziane. Pozdrawiam.
|
Ibutti odradzam Forda. Może jakaś astra dobrze utrzymana się trafi. Części do tego ogólnodostępne i tanie. A może na początek jednak cintek. Niby 3 drzwi ale tanie w utrzymaniu. Za 3 tyś zł ciężko coś dobrego będzie trafić. Ale powodzenia życzę. Aha co do silników oplowskich. Silniki ecotec żrą olej śmiało. To nawet przewiduje producent i podaje jak dla mnie zawrotną liczbę 1,5 L oleju od wymiany do wymiany w NOWYM Oplu :/
|
Mam prosbe do znawcow tematu:) Mianowicie planuje kupic samochod do 16 000 zlotych:) Interesuja mnie mniejsze samochody, poniewaz tym samochodem bedzie jezdzic rowniez moja mama:) Bardzo bym prosil o jakies propozycje:)
|
Jaki samochód polecacie do 20 000 złotych, kombi, diesel, ewentualnie benzyna+LPG, klimatyzacja, automatik...?
I drugie pytanie, co moze byc przyczyna tego że jak zapalam to samochód strasznie dymi z początku... 6 (!) mechaników ogladalo auto i nie wiedza co sie dzieje... Wstyd pisac, ale auto lezalo ponad pol roku z przerwami (!!!) w warsztacie w Nowej Hucie i goscie codziennie mieli nowe pomysly i chuja ;) |
Cytat:
Nawet dobre zapalniczki są na benzynę... :-) Jeśli chcesz mieć problemy, dziwić się że głośno chodzi, że dymi, że spala jakby miał silnik 4 litrowy to bierz LPG :-) A do 20 tys. to wybór jest tak potężny że po prostu musisz powiedzieć jakie marki wchodzą w grę. ps. co do dymienia - zmień warsztat - auto się zastało i trzeba cały syf ręcznie wyczyścić z każdego miejsca w układzie napędowo / wydechowym gdzie się tylko da rękę wsadzić. |
Powiem tak, ten samochód był w paru warsztatach, w kazdym zmieniono coś co sie potem okazało że bylo dobre. Omawiany samochod to FORD MONDEO 2001 2.0 TDDI kombi sprowadzony z dojczlandu.
Jakie mnie marki interesuja? Napewno nie Fordy, to mój drugi Ford (Ford gówno wort, a Fiat jego brat) :) Mialem też 2 ople, całkiem porzadne autka... Musi być rodzinny, z duzym bagaznikiem, wygodny, no nie wiem co wiecej pisać... Zauwazylem takie auteczko na allegro: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9557524 Ładne autko, przestronne, cena w miare ok, i mozliwa zamiana z doplata.... Nie wiem za ile mojego niedobitka mozna sprzedać.... dymi przy zapalaniu z 10 sekund, potem jest ok... i czasami traci moc przy starcie i w wysokie góry boje sie nim jechac... :) Poradzcie cos... |
Lancia i Alfa Romeo to też koncern Fiata:) Ogólnie do Alfy są drogie części,pewnie do Lancii też.
Ja bym się zastanawiał jeżeli samochód ma być podobnej wielkości co Mondeo nad Audi a4 lub a6,lub Vectra o swojskiej nazwie Caravan http://allegro.pl/item714346182_vect...zwajcarji.html tu masz podrasowaną :) |
Zapomniałem dodać auto nie starsze niz 8-10 latek, np Audi A4 czy A6 z 2000 nie mieszcza sie w budzecie...
|
Cytat:
Hmm... Cóż może być lepsze niż poczciwy Passat B5 :-D Np.: http://moto.allegro.pl/item709311157...lna_opcja.html Wiadomo, jak każde auto trzeba obejrzeć, ale Passat, to brak problemów z eksploatacją czy odsprzedażą. Do tego miły dla oka wygląd i przyjemne właściwości jezdne, a z tym silnikiem niezły kopniak. Natomiast turbinkę czy wtryski można zaadoptować z jakiegoś rozbitka czy anglika więc z kosztami dramatu nie ma. Nie ubierałbym się tylko w 4Motion. Co do Forda TDCI, to obejrzałbym wtryski czy gdzieś nie leci ropa. albo nie są zapchane przez polskie paliwo. Czasem wystarczy wyczyścić, nalać V-Powera i przedmuchać :-D |
a ja słyszałem ,że te silniki 2,5 tdi bardzo awaryjne są. Choć w wypadku tego passata możesz nic nie wykładać a naprawę.Wielką loterią jest trafić owy silnik by nic się nie działo. Wałki szybko się ścierają i jak padnie pompa wtryskowa (a pada bardzo często) będziesz musiał wybulić ok 5tys :) Mój tata jeździł kiedyś A6 c5 2,5 tdi i miał jakieś problemy. Dokładnie nie pamiętam.
Natomiast co do silnika 1.9tdi to jest to mistrzostwo świata. Ogólnie to passat b5 na tak ale z silnikiem 2.5 tdi to na nie . |
do 20tys, disel, combi to tylko passat buda b5, wiem co pisze.
|
Opel Astra II (classic) 1.4 twinport, ma ktos takie auto? jak awaryjnosc, spalanie?
|
Kilku znajomych jeździ Astrami II i bardzo sobie chwalą 1.4 oraz 1.6.
Blacha bardzo dobrze trzyma, silnikiem z palcem w d... zrobisz 150 tys albo i dużo więcej. Drobne usterki jak zresztą w każdym aucie po kilku latach ale ogólnie eksploatacja tania no i zamienników w cholerę a i oryginalne części nie takie strasznie drogie. Jak każde auto przy zakupie gruntownie obejrzeć ale wybór ok. 8 latki z dobrym wyposażeniem do 15 tys wybór olbrzymi a i taniej się znajdzie bez problemu EDIT. ile spali to w 95% zależy od kierowcy bo jak ktoś umie jeździć to 3 litrowym autem spali tyle samo co jakiś niedzielny kierowca 1 litrowym. 1.4 nie spali po mieście więcej niż 9 litrów (zimą) a przy ekonomicznej jeździe poniżej 8 zejdzie spokojnie a na trasie znam takich co spokojnie poniżej 7 schodzą. |
passatem TDI na trasie to 4,5l przy spokojnej jezdzie sie robi ;)
|
Panowie a Alfa Romeo 156? Ropniak oczywiście;) Ma ktoś? Wiem ,że drogie części, ale po za tym jak się sprawuje?
|
Cytat:
Nie wiem jak ropniaki, ale to chyba ogólnie tyczy się 156tek, że jeśli trafisz zadbany egzemplarz (sprawdź wszystko GRUNTOWNIE przed zakupem !) to czysta przyjemność z jazdy. Ja mam swoją od 2,5 miesiąca dopiero, ale już jestem zakochany. Wiadomo, części drogie, o spalaniu Ci nie będę opowiadał jak chcesz diesla, ale jeśli będziesz o nią dbał, to ona Ci się odwdzięczy. Póki co nic poważnego mi się nie działo. Dla mnie auto w takim przedziale cenowym najlepsze i obecnie nie zamieniłbym go na żadne inne. Może kiedyś zmienię, ale jeśli już to tylko na kolejną Alfę. Wiadomo, niektórzy wolą passata który pali 4 litry, inni opla bo tanie części, ale jeśli chodzi o radość z jazdy, wygląd, dla mnie AR156 jest bezkonkurencyjna. Tak na marginesie, polecam Ci lekturę, na pewno się przyda: http://www.alfaclub.pl/forum/viewtop...f08e20de61d697 Zajrzyj ogólnie na to forum, jest tam też taki dział chyba, gdzie ludzie sprzedają swoje egzemplarze. np coś takiego tam znalazłem właśnie http://www.allegro.pl/show_item.php?item=710322663 |
co do Astr II to mam znajomego, który w nich siedzi (ma warsztat i zajmuje się tylko Oplami, Fordami i Volkswagenami) i mówi, że te Ople Astry, które są robione w Gliwicach, mają bardzo słabe blachy. Dlatego odradza zakup Astr II wypuszczanych na nasz rynek. Co innego, gdy chce się sprowadzić Astrę z Niemiec czy Holandii, wtedy problemu nie ma.
|
Cytat:
Druga opcja to że EGR może trzeba zaślepić? |
Cytat:
A drugie pytanie, czy za 1500zł kupi się jakies dobre autko dla poczatkujacego? Co polecacie? |
Cytat:
|
Wlasnie najgorsze jest OC, przykladowo patrzylem ze autko kosztuje 1000zł, kierowca świezo upieczony to OC kosztuje około 1200zł... zero znizek itp...
|
A nie masz wujka/taty/mamy ze znizkami ? Ja pamietam jak po prawku kupowalem auto to wzialem wujka na wspolwlasciciela,mial maksymalne znizki to zaplacilem cos ponad 400 zł,tak to bym zaplacil grybo ponad 1 tys ;/
|
Można i tak... ale jak np zrobie wypadek samochodem 'swoim' to wtedy starszemu przepada czesc znizek, chyba...
|
od razu zakładasz najgorsze :) Prawdą jest ,że część zniżek przepada ale po co się tym przejmować. Ja mam samochód na tatę , jestem od niedawna kierowcą i płacę za OC + AC w PZU 1200zł :) A jeżdżę A4 b6 1.9tdi.
Co do pytania: czy za 1500zł kupi się dobre autko dla świeżaka . odpowiem Ci ,że wątpię :) Jakiegoś rzęcha co najwyżej |
Cytat:
|
Cytat:
Sama jezdze 10 letnia, bardzo sobie chwale- auto praktycznie bezawaryjne (faktem jest, ze wyladowalam na lawecie raz, gdy zawilgotniala pompa wodna, ale naprawa w granicach 100 zl, a laweta gratis z ubezpieczenia;)), poza tym dwukrotnie zapiekla sie linka hamulcowa po zimie- rzecz mozliwa w kazdym aucie, wiec z Toyota jej nie wiaze. Auto prowadzi sie swietnie (co zreszta jest odczuciem nie tylko moim, pozyczylam ostatnio wujkowi i stwierdzil, ze dawno tak wygodnym autem nie jezdzil), delikatnie brakuje mu 'kopa'- ale to moze subiektywne wrazenia, bo ostatnio mam okazje jezdzic takze alfa147;) Co wiecej- auto, mimo gabarytow, zwrotne niesamowicie, parkuje sie nim swietnie (nawet mnie- niewielkiej blondynce:p), ba- miesci sie w miejsca, w ktore nie powinien;) Utrzymanie i amortyzacja na bardzo przystepnym poziomie- sama mam przebieg ok 210 tys km i przy ostatnim przegladzie tylko standard- olej, filtry, plyn do chlodnicy itp- generalnie w 500 zl sie zamknelam. Jedyne, co mnie czeka w blizszej przyszlosci to wymiana sprzegla i tu juz zabawa drozsza, bo ok 1600 zl, ale przy takim przebiegu oryginalne sprzeglo powoli ma prawo padac. I moze jestem stronnicza, bo w rodzinie Toyoty kochamy miloscia wierna i niezmienna, ale akurat moje auto polecic moge z czystym sumieniem. |
Mistrzostwo świata -> 1,9 tdi? Wolne żarty. Auto na lpg dużo pali, dymi itd.? Baardzo przesadzona opinia...
|
Cytat:
|
Z takim pojazdem jak Astra II Bertone miał ktoś do czynienia? Głównie chodzi o silnik 2.0 turbo.
ToTylkoJa może Twój znajomy wie coś na ten temat :-) |
Cytat:
|
Stelmi a jeszcze w tych Twoich kryteriach warta uwagi jest Skoda Octavia Combi,silniki te same co w VW a zakup tańszy:)
|
Cytat:
W Leonie u mnie przytym silniku maks spalanie to 5,4 trasa, miasto średnio 7,5-8 |
nie jestem oczytany w tym temacie za bardzo poniewaz jestem swiezo upieczonym kierowca, pytanie dla siedzacych w branzy gdyz uzbieralem sobie sumke 2.000 na auto i nie wiem czy szukac za te pieniadze czy zbierac dalej, a jesli kupowac to co? pozdrawiam
|
Zgadza się, dynamiczne (turbodziura), małe spalanie (czy najmniejsze?) i kultura pracy (pyr, pyr, pyr). I czy niezniszczalne to też bym się zastanowił. Mistrzostwo świata? Chyba nie. A i nie piszcie mi tu o mechanikach że każdy powie itd. bo już dobrych kilka lat siedzę w temacie i sporo widziałem.
|
Cytat:
no i pamietaj, ze auto to jedno, a do tego dochodzi utrzymanie i takie rzeczy jak przeglady rejestracyjne, oc itp., a nie tylko koszty benzyny/gazu. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:53. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl