![]() |
Skończył się czas egzaminów gimnazjalnych i zbliża się.... matura. <ściana> Jak nastroje przed? Jakie studia macie upatrzone? Co zdajecie?
Osobiście... boję się najbardziej pisemnego PL. Po cichu liczę na Przedwiośnie albo Wesele (któego jeszcze nie było). Może coś się poszczęście i uda się na jakieś dzienne dostać. Kulturoznawstwo by mi chyba najbardziej odpowiadało... nie wiecie jak było w tamtym roku? Ilu chętnych na miejsce etc? |
Polski, angielski, wos - wszystko podstawa
Próbne: polski 60%, wos 49%, angielski 91%. Nie obawiam się, no może trochę, polskiego pisemnego bo nie czytałem lektur. Nie ma czego tak naprawdę. To tylko matura, nic więcej. Studia na kierunku dziennikarstwa i komunikacji społecznej, socjologii bądź adminstracji. Co do lektur. Mam nadzieję na Przedwiośnie bądź coś z literatury wojennej. |
Ja się tylko boje pisemnego polskiego i może trochę ustnego ,z resztą nie powinno być problemów ,a zdaje polski,angielski podstawowe i geografie rozszerzoną ,gdyby z lektur się trafiło Przedwiośnie byłoby naprawdę dobrze ,z Weselem już trochę gorzej :)
|
Cytat:
|
Cytat:
Najbardziej prawdopodobne studia. |
Cytat:
I nie idź na UJ na prawo, bo jest nudno i ludzie do d**y. |
Ja polski i angielski na podstawie oraz historię i wos na rozszerzeniu. Z polskiego moja polonistka przewiduje Wesele, z czego w sumie bym się ucieszył. Mam nadzieję tylko że nie dadzą nic z romantyzmu :foch:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Polski i geografia podstawowe, angielski i WOS rozszerzone. Właśnie opracowuje moją prezentację na maturę ustną :D zaczynam odczuwać lekki stres... Czego bym sobie życzył jeśli chodzi o lektury? Nie mam jakichś marzeń w tej kwestii. Byle nie "Lalka", "Ludzie bezdomni" ani "Pan Tadeusz" :P "Przedwiośnie" i "Wesele" mile widziane, w sumie nie pogardzę czymś chłopskim z "Chłopów" :P. Jeśli chodzi o literaturę wojenną to na pewno nie chciałbym "Innego świata". Generalnie mało lektur przeczytałem, więc dość odpowiednie byłyby "Dziady", "Makbet" , "Król Edyp" - coś tego pokroju :lol: ale jakoś nie wierzę, że trafimy na coś błahego... :/
Spinę czuję przed angielskim. Rozszerzony to już jednak nieco wyższa półka. Chciałbym koniecznie jakiś opis albo recenzję :D W opowiadaniach się nie specjalizuję :P Co do WOSu. Oby esej nie był jakiś przyjebany. Z zadań z pierwszej części to pewne są organizacje międzynarodowe, jakieś rysunki satyryczne. Chciałbym coś nietrudnego z konfliktów zbrojnych (ale to było w roku ubiegłym). Geografii się raczej nie boję :D Kolejny etap - studia sam nie wiem jakie. Chciałbym, żeby ktoś mi naświetlił turystykę na U.Ekonomicznym. Koniecznie studia dzienne, aczkolwiek jeśli matura źle pójdzie to i zaocznymi nie pogardzę. Niech też ktoś coś powie na temat dziennikarstwa, europeistyki/amerykanistyki na UJ. |
Cytat:
Ale ja będąc na drugim roku tegoż, dalej nie wiem na jakie studia isć i w ogóle po co poszedłem i w ogóle co chce robić i wgole i wogle. Także fejl. ; - ) |
Cytat:
Przedstaw swoją definicję nudy bo chyba mamy jakieś inne. |
do usunięcia
|
Fakt, że dopiero matura za 2 lata... ;)
Edukuję się ktoś na UJ (historia) ? i jak ;> |
Widzę szerokie grono maturzystów geografów:) Ja też piszę gegrę rozszerzoną i matematykę podstawową. Co do polaka, to przeczytałem jedynie Granicę Nałkowskiej przez całe liceum, ale jakoś zawsze mi się udaję:) Na razie na próbnych odpowiednio 33 i 41%, więc jest zapas:) Na ile się czujecie z tej gegry rozszerzonej i ile się uczycie, bo ja dzisiaj 3h, ale ostatni miesiąc przewaliłem:D pzdr:)
|
Cytat:
|
Ja osobiście regularne przygotowania do matury obiecywałem sobie od września. Wyglądało to mniej więcej tak:
- wrzesień - "Dopiero wrzesień, gdzie tam do matury. Zacznę sobie od nowego roku" - 1 stycznia - "Hmmm, nowy rok... do matury 5 miesięcy. Za wcześnie, pozapominam! Po Studniówce" - 1 luty, dzień po Studniówce - "Jaka nauka?! Spokojnie, zacznę we ferie" - początek ferii - "A pierwszu tydzień posiedzę sobie w domu, pogram trochę na hali w piłę, na kompie. Drugi pojadę z dziewczyną za miasto odpocząć" - po feriach - "Cholera, już koniec lutego. 2 miesiące...A przedmioty bieżące? Muszę przypilnować żeby sobie nie zawalić wszystkiego". Tutaj się pouczyłem trochę WOSu, całe dwa dni :haha: - 1 kwietnia - "Trzeba już coś zacząć się uczyć, już naprawdę nie dużo czasu". Nic bardziej mylnego. Początek kwietnia aż do +/- połowy miesiąca przespany :D Finał: do matury, na dzień dzisiejszy, umiem 100 na 250 stron WOSu (sam podręcznik). Mam dwie przerobione dobrze lektury (na 28 utworów). Praca na ustny polski nie zaczęta. Ile się uczę? Od ok 8:00 do 12:00 (lektury) oraz od 21:00 do 01:00 (lektury i WOS). Ale wierzę w siebie :D I jestem bardzo pewny siebie, nie boję się. Ciekawostka: ustna matura z polskiego 11 maja. 10 maja mecz z Legią. Nie odpuszczę jak żadnego innego :D Reszta standard- polski 4.05, angielski 5.05, WOS 6.06, polski ustny 11.05, angielski ustny 20.05. Damy radę? :-) |
Ja nieznoszę pedosfery i litosfery. Te dwa działy z geografii zupełnie mnie zniechęcają. A zdaję polski, ang i właśnie geo, wszystko na podstawie. Baardzo chcę na dzienne, ale wiem, że chcieć to ja SE mogę :P Może zaoczne nie takie straszne jak je malują?
|
Cytat:
A tak na serio, to ja mam 11 biologię także też po meczu. Więc teraz chłopacy wiedzą,że za żadne skarby nie mogą przegrać,bo będą mieli naszą przyszłość na sumieniu :P Gdyby tak ktoś jeszcze dał mi z miesiąć dłużej,to byłabym wniebowzięta. O lekturach się nie wypowiadam. "Pan Tadeusz" to moje marzenie:D Pisze ktoś z biologii, chemii, fizyki? |
A ja właśnie powtórkę robię z litosfery:) Ale pedosfery też nie znoszę:) i w sumie biosferą również gardzę:) No z tymi podstawami to trochę ciężko będzie na coś dobrego się dostać.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ja w tym roku poprawiam WOS roz i pisze pierwszy raz Geografie roz. Nic sie nie uczyłem, kupa czasu:-) |
Cytat:
Jakie plany ... zdawałem nowa mature jako 1 rocznik - nie pamietam dokładnie w których dniach ona była, ale - ustny polski - przygotowania 2 dni - napisana w tydzień - ustny ang - przygotowania 2 dni (ustne miałem przed pisemnymi w kwietniu) a do pisemnych zacząłem sie przygotowywać od 1 maja. (polski, ang, matma i geo - wszystko oprócz pol na poziomie rozszerz. - tylko my pisalismy 2 czesci - podst i rozszerz.) zdane wszystko bardzo dobrze i spokojnie na dizenne sie dostałem na UEK.. Takze nie ma co panikować, bo matura to bzdura |
Ja pisze z gegry rozsz. , polski i angielski podstawa. Z geografii jestem na etapie biosfery, najgorsze żebym nie pozapominał i podobnie jak koledzy, od kwietnia dopiero zaczałem myśleć poważniej na ten temat ;) Najgorszy chyba polski bo nie czytałem lektur, angielski na luzie.
|
do usunięcia
|
W ogóle to na polskim mowiła nauczycielka, że od tego roku przy sprawdzaniu pisemnych PL ci egzaminatorzy(czy tam sprawdzający) zwracają szczególną uwagę na błędy rzeczowe... i za np. umieszczenie Mickiewicza w złej epoce leci automatycznie 30pkt z wypracowania.
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Dlatego nie mam zamiaru nic pisać o epokach^^ U Nas na próbnej kolega pomylił sobie imię (Wiktora Judyma z Tomaszem) i... praktycznie przez to nie zdał matury;|
|
Bo nie oceniają wtedy treści i czegoś jeszcze. Sam styl, kompozycje i zapis.
|
do usunięcia
|
Heh.... To ja mam polski i angielski podstawę i chemie tez podstawę :D i tak mi sie nie chce uczyć że szok. A najlepszym sposobem na epoki to po prostu kojarzyc z lekturami i wtedy na 100% się nie pomylicie:)
A co do polskiego to taka mała rada, trzymajcie się bardzo szczegółowo treści tematu, analizujcie go tysiąc razy krok po kroku i wypełniajcie to co oni tam pisza, tak możecie zdobyc maksimum punktów |
Widział ktoś gdzieś w necie jakąś stronę typu http://www.wosna5.pl/ z tym, że z tematyką geografii... ? :>
|
Idzie ktoś do Poznania na studia?;>
|
hmm duzo osob geo zdaje :P ja zdaje rozszerzona i nie mam pojecia gdzie isc na studia scharakteryzuje mi ktos jakies kierunki tylko nie piszcie popatrz na strony uczelni tylko prosze zeby ktos mi opowiedzial czy jest ciezko i co po tym mozna robic pozdrawiam
|
Ja zdaje WOS rozszerzony. Pisze tak gdzieś na 60%, ale mogłby być lepiej. Ang podst. to banał i ok. 90%. Najbardziej w sumie boje się polaka, że dadzą jakieś dziady albo wesele i będzie dupa zbita. Generalnie taktyka taka żeby I cz. napisać na gdzieś 15 pkt, a z wypracowania jakoś utłamśić te 6 pkt żeby mieć te 30% ;)
będzie dobrze! |
|
Ja Wam zycze Jak Najlepszego zdania matury:D
Już się to przeżywało rok temu aż tak tragicznie nie było Jedyna uwaga jak ktoś sie boi lektur to lepszy jest poziom rozszerzony z polaka bo tam ledwo co z lektur jest trzeba umiec cos samemu opisac;) Powodzenia;) |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:08. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl