Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Filmy, które warto obejrzeć (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2155)

mb_1906 16.03.2009 09:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez marian3a (Post 692825)
jak dla mnie, a w temacie filmowym jestem laikiem ten film jest genialny. Ostanimi czasy oglądam dużo filmów, nadrabiam zaległości sprzed lat:D
Jak napisałem, Martyrs to zdecydownie najlepszy film jaki oglądałem w tym roku a było ich sporo :) Film bardzo realistyczny, fabuła zwięzła i trzyma się kupy. Film trzyma w napięciu do samego końca, widz może odetchnąć na 5 minut w połowe filmu gdy akcja się nieco zmienia. Jak dla mnie miazga :D

A widziałeś All'intereur? Jeśli nie to obejrzyj, to jest dopiero miazga :). Jeśli podoba Ci się Martyrs to musisz to zobaczyć, bo gatunek ten sam, natomiast All'intereur jest w mojej skromnej subiektywnej opinii jednak filmem o niebo lepszym. Moja niska ocena Martyrs może wynikać właśnie z tego, że oceniam go na tle All'intereur, który dla mnie jest arcydziełem.

puszek06 16.03.2009 22:57

jak ktoś lubi jazde polecam jeden z najgorszych(wg wielu najgorszy) film świata - "tureckie gwiezdne wojny" (lub inny tytuł "człowiek który ocalił świat") - zaczyna sie od kradzionych scen z gwiezdnych wojen (muzyka tez jest kradziona z filmów lucasa) i zabiera nas w świat w przyszłości gdzie islam jest jedyna religią, kosmicie maja maski z halloween a gra aktorów woła o pomstę do nieba. żeby nie było że amatorka - oj nie nie, film jest kulotwy a gdy wchodził w latach 80 był naprawde mega hitem i ciągle jest ceniony w Turcji. Osobiście dobrze się bawiłem oglądając go i wg mojej skromnej opini przebija nawet słynny "plan 9 z kosmou" Eda Wooda Jr. - jak ktoś ma wolne półtorej godziny i lubi kino (oraz się pośmiać) to zapraszam - napisy po angielsku http://www.odra1300.org/2007/04/ture...dne-wojny.html

puszek06 16.03.2009 23:04

a oprócz filmów "na zjebe" polecam Braci Kramazow Zelenki, naprawde urzekła mnie ta ekranizacja dzieła Dostojewskiego. Nie wie się czy oglądamy teatr czy też film, do tego akcent krakowski i doskonała gra aktora (zwłaszcza tego co gra Dymitra)

mic 17.03.2009 09:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mb_1906 (Post 693539)
A widziałeś All'intereur? Jeśli nie to obejrzyj, to jest dopiero miazga :). Jeśli podoba Ci się Martyrs to musisz to zobaczyć, bo gatunek ten sam, natomiast All'intereur jest w mojej skromnej subiektywnej opinii jednak filmem o niebo lepszym. Moja niska ocena Martyrs może wynikać właśnie z tego, że oceniam go na tle All'intereur, który dla mnie jest arcydziełem.

Ma on jakis inny tytul (zangielszczony/spolsczony) ? Bo chcialem zobaczyc, ale nigdzie nie znajduje mi takiego tytulu.

Ed: Dzieki

mb_1906 17.03.2009 09:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mic (Post 694099)
Ma on jakis inny tytul (zangielszczony/spolsczony) ? Bo chcialem zobaczyc, ale nigdzie nie znajduje mi takiego tytulu.

Inside. Zrobiłem literówkę we francuskiej nazwie, dlatego go nie mogłeś znaleźć. Tu masz linka z opisem http://www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=31453

puchaty1906 17.03.2009 09:34

mic

Po francusku: A l'intérieur
Po angielsku: Inside
Po polsku: Najście

AYALA 17.03.2009 10:53

polecam dokumentalny film o " Potworze z Rostova" o seryjnym mordercy ( 52 osoby)z serii Kryminalanaja Rossija (niestety wersja jest po rosyjsku ale co zrobic)
http://www.youtube.com/watch?v=Ls_QQ...rom=PL&index=1

http://www.youtube.com/watch?v=c6__A...rom=PL&index=2

http://www.youtube.com/watch?v=-uGAl...rom=PL&index=3

http://www.youtube.com/watch?v=9HHPO...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=eI8Hy...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=_o5a-...eature=related

7 kotów 17.03.2009 11:23

O Andrieju Czikatilo jest film Obywatel X ze Stephenem Rea.
Dobry.
Ale nie wybitny.

puszek06 17.03.2009 15:44

obywatel X - z krzysiem lee - mi bardzo przypadł do gustu. nie przepadam za schmatem - 25 letnia super doświadczona agentka fbi która chyba przy okazji dorabia jako modelka plus super przystojny agent fbi.

polecam taki film (okolo 50 min)" The call of cthulhu" (chyba ostanie dobrze napisałem) - film z 2005 roku, lecz zrobiony pod lata 20 - czyli niemy (choć muzyka jest).. naprawde intrygujący i dobrze oglądający się horror mimo techniki kina niemego..

niedawno na tvp kultura leciała "Aelita" z poprawionym dziwiękiem plus muzyką współnczesna(rewelacyjną). jest to niemy radziecki film chyba z 1924 roku,opowiadający o wyprawie na marsa i perypetiach kliku mieszkańców moskwy. Kino 100% propagandy ale ogląda się to rewelacyjnie i polecam każdemu milośnikowi kina(pewnie będą powtarzać znowu)

Zieniu17 17.03.2009 15:49

Oglądał ktoś z Was już 'Green Street 2'? Jak wrażenia?

M152T4L 17.03.2009 16:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zieniu17 (Post 694223)
Oglądał ktoś z Was już 'Green Street 2'? Jak wrażenia?

Jak dla mnie nic specjalnego, żeby nie powiedzieć gorzej. Niby więcej walki, ale ten film jest bez klimatu... To taki mix 3 sezonu Prison Break i GHS... Tak naprawdę w filmie podobały mi się... tatuaże głównego bohatera.

jabadabaryba 17.03.2009 23:38

http://wp.tv/i,Na-granicy-zycia-i-sm...l?ticaid=67b00

Filmik 6 minutowy, ale niekotre super produkcje nie robia takiego wrazenia jak to.

1q2 18.03.2009 01:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 694126)
O Andrieju Czikatilo jest film Obywatel X ze Stephenem Rea.
Dobry.
Ale nie wybitny.

Popieram, natomiast po kolejnym seansie przypominam o filmie The Chaser.Pisałem o nim nie tak dawno ale jak ktoś w będący w klimacie, przegapił ,to polecam kurewsko gorąco.Też (w dużym uproszczeniu) o seryjnym, też ponoć historia mająca coś wspólnego z faktami(ale luźno), brak mi słów by opisać ten film.

fanTS1906 18.03.2009 01:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jabadabaryba (Post 694571)
http://wp.tv/i,Na-granicy-zycia-i-sm...l?ticaid=67b00

Filmik 6 minutowy, ale niekotre super produkcje nie robia takiego wrazenia jak to.

Ogladalem, zajebista sprawa :D Tez bym chcial na taka sciezke zdrowia ;]

kubawislak 18.03.2009 23:03

"Hooligans" jeśli ktoś jeszcze nie oglądał tego filmu to najwyższa pora. Film jest po prostu zajebisty,wydawało mi się, ze to nic specjalnego, ale kumpel szczerze mi go polecił... Jeden z lepszych filmów jakie ostatnio oglądałem.

dj_ibutti 18.03.2009 23:09

O gustach się nie dyskutuje...

vote-for-mikey 18.03.2009 23:14

Hooligansi są całkiem sympatycznym filmem :) ani wybitny, ani słaby, można go obejrzeć i już :)

Polecam "Infiltrację" Scorsese, oraz "Świętych z Bostonu".

Świetne filmy w irlandzkim klimacie :)

1q2 18.03.2009 23:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 695077)
O gustach się nie dyskutuje...

całe życie się o gustach dyskutuje ,bez tego nie było by co robić:>Jak dla mnie to zdanie to najbardziej debilne zdanie jakie ktokolwiek wymyślił i się przyjęło.Co oczywiście nie oznacza że w tym czy tamtym da się obiektywnie stwierdzić kto ma lepszy gust.
Ale dam taki przykład, mogę stwierdzić że uwielbiam jeść gówno:> i jak wszyscy stwierdzą że ze mną jest grubo coś nie tak - odpowiem , panowie...to moja prywatna sprawa a o gustach(także kulinarnych)się nie dyskutuje;)

dj_ibutti 18.03.2009 23:56

Smaczne? :> :rotfl:

1q2 18.03.2009 23:57

no ba:D.....

As 19.03.2009 00:38

Wlasnie wrocilem z kina, bylem na Gran Torino, moge spokojnie polecic. Dobry Eastwood'owski poziom, fajnie sie oglada choc zbyt glebokiego przeslania w tym filmie nie ma.

Kaltenn 19.03.2009 01:18

Never Back Down - smialo moge polecic ten film osobom ktore lubia ogladac walke. Film przewidywalny i nie zaskakuje jakimis zadziwiajacymi zwrotami akcji ale za to posiada bardzo dobre sceny walki.
Z takich filmow moge rowniez polecic Fight Club (lecial ostatnio na polsacie) tez sporo scen walk jednak ma on o wiele bardziej orginalna fabule od tego pierwszego i jesli zalezy wam na filmie w ktorym widzimy cos wiecej niz tylko ostre napieprzanie to bedzie to dla was bardziej odpowiedni film;] Nalezy tez docenic swietna kreacje Edwarda Nortona oraz nie mniej gorsza role Brada Pitta.

puszek06 19.03.2009 01:25

Lektor - dobre kino. Świetnia Rola Kate Winslet i zasłużony Oskar. Film niektórzy odbierali jako "rozgrzesznie" pewnych ludzi przywdziewających dwie runy sieg na kołnierzyku, ja czegoś takiego nie zauważyłem i nie widzę powodów by traktować ten obraz jako zachęte do łagodnej rozporawy z katami nazistowskimi a przy tym rozgrzeszenia narodu zza Odry. Zachęcam do obejrzenia filmy, bowiem nie tylko jest to wg mnie kawałek dobrego kina, ale także zmusza do refleksji nad kwestią jak człowiek może być zdolny do okrutnych rzeczy, oraz jak to naród może przyzwolić na te okrutne rzeczy.

Opór - tutaj mam mieszane uczucia, fabuła fajna i dobrze przedstawiona lecz pare historycznych pomyłek jest i trochę trąci zbyt wielką ilościa bohaterstwa. Aczkolwiek nie jest to bełkot w stylu hamerykańskiej "jes gujs bijmy ich bo ma byc freedom kazdy jest wolny a my jestesmy jeszcze bardziej wolni wiec jeee" (czyli większość filmów o wojnie amerykańskich) jestem ciekawy jak inni ten film odebrali.

M152T4L 19.03.2009 13:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kubawislak (Post 695075)
"Hooligans" jeśli ktoś jeszcze nie oglądał tego filmu to najwyższa pora. Film jest po prostu zajebisty,wydawało mi się, ze to nic specjalnego, ale kumpel szczerze mi go polecił... Jeden z lepszych filmów jakie ostatnio oglądałem.

Zależy o której wersji mówisz. Dla mnie "dwójka" jest słaba...

BTW. dziś się pojawiły napisy w sieci do Green Street 2

Suszanin 19.03.2009 14:54

Może ktoś polecić jakiś film wojenny - który przypadł Wam do gustu ?

Pozdro 1906.

tomekk81 19.03.2009 15:12

z jakiejś konkretnej wojny?:>

zuraw9 19.03.2009 15:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Suszanin (Post 695216)

Pozdro 1906.

Jeśli nie musi byc realistyczny to polecam przede wszystkim 2 filmy: Działa Navarony i Tylko dla Orłów. Stare ale zdecydowanie przewyższają dzisiejsze wielkie produkcje zwłaszcza pod względem aktorskim.

M152T4L 19.03.2009 15:23

Cytat:

Pozdro 1906.

Helikopter w ogniu

kubawislak 19.03.2009 16:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez M152T4L (Post 695190)

Chodziło mi o jedynkę :-P dwójki jeszcze nie zdążyłem oglądnąć, chociaż planuję

Gordian 19.03.2009 18:18

Cytat:

Pozdro 1906.

Szereowiec Ryan

Maciejj 19.03.2009 18:24

Cytat:

Pozdro 1906.

Pluton........

falubazzz 19.03.2009 18:28

Suszanin napisał(a):http://wislakrakow.com/forum/images/...s/viewpost.gif

Pozdro 1906.

Cienka Czerwona Linia.

i oczywiście KOMPANIA BRACI - z tym, że to serial.

vote-for-mikey 19.03.2009 18:31

Jak film wojenny to tylko Czas Apokalipsy!

no, i jeszcze M.A.S.H. ale to serial : d

ŁDB 19.03.2009 21:52

Z wojennych to zależy jaki okres Cię interesuje.

Starożytność: "Gladiator" (w sumie tylko pierwsza bitwa o Germanię większa, dalej to starcia na arenie), "Troja", "Aleksander" (Gaugamela),

Średniowiecze: "Braveheart",

II WW: "Szeregowiec Ryan", "Kompania Braci" (serial, pod koniec trochę zwalnia, ale pierwsze odcinki super), "Listy z Iwo Jimy", "Cienka Czerwona Linia", "O jeden most za daleko" (stare, ale jare i z Polakami), Kokoda (2006, australijski bataion walczący w dżungli z Japończykami - nawet niezłe),

Wietnam: "Pluton" i "Czas Apokalipsy" (oba świetne), "Full Metal Jacket", "Byliśmy żołnierzami",

Nowsze: "Black Hawk Down", podobno niezły jest serial "Generation Kill" o Iraku, ale jeszcze nie oglądałem.

Maciejj 19.03.2009 22:19

co do cienkiej czerwonej..... polecam książke a potem film.......

falubazzz 19.03.2009 22:29

A Helikopter w Ogniu ?
Nominowany Polski operator, za najlepsze zdjęcia.

1q2 19.03.2009 22:54

oraz Łowca Jeleni...

Kordel_Walker 19.03.2009 23:30

Jeśli chodzi o wojenne to polecem "Most na rzece Kwai"
Może podacie wasze ulubione westerny. Podam moje propozycje:
1. Za kilka dolarów więcej
2. Dobry zły i brzydki
Jeśli ktoś nie oglądał...duża strata.

piter116 20.03.2009 00:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez M152T4L (Post 695190)

Jestem właśnie świeżo po obejrzeniu 2 części. Od biedy się obejrzy, ale to jednak nie ten klimat co w GSH 1. Zajeżdża trochę 4 sezonem Prison Break. :P

Nergal 20.03.2009 01:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kordel_Walker (Post 695481)
Jeśli chodzi o wojenne to polecem "Most na rzece Kwai"
Może podacie wasze ulubione westerny. Podam moje propozycje:
1. Za kilka dolarów więcej
2. Dobry zły i brzydki
Jeśli ktoś nie oglądał...duża strata.

Wypada dorzucić jeszcze "Za garść dolarów" do tego zestawienia choć to "tylko" przeniesienie "Straży przybocznej" Kurosawy w realia dzikiego zachodu. Mistrzowskie są również "Garść dynamitu" oraz "Pewnego razu na dzikim zachodzie" no i szereg filmów Peckinpah'a z "Dziką bandą" i "Pat Garrett i Billy Kid" na czele. Oczywiście w tym zestawieniu nie może zabraknąć "Bez przebaczenia" Eastwood'a. To chyba ostatni naprawdę wielki western jaki się pojawił. Bardzo dobre są również "Tombstone", "Wyatt Earp" oraz "Butch Cassidy i Sundance Kid". Natomiast ogromnym zawodem było dla mnie "Siedmiu wspaniałych" powszechnie wychwalanych. Dużo, dużo słabsze od swego japońskiego pierwowzoru "Siedmiu samurajów".

Cytat:

Pierwotnie napisane przez piter116 (Post 695493)
Jestem właśnie świeżo po obejrzeniu 2 części. Od biedy się obejrzy, ale to jednak nie ten klimat co w GSH 1. Zajeżdża trochę 4 sezonem Prison Break. :P

Istnieje grupa filmów o których "z góry" wiadomo że to shit a jakikolwiek czas poświęcony na ich oglądnięcie należy uznać za stracony i to jest właśnie jeden z takich filmów. Nie żebym pochwalał ocenianie filmu przed jego oglądnięciem ale kiedyś oglądnąłem 8mm 2 i od tego czasu wiem że TEGO TYPU sequele należy omijać szerokim łukiem.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:10.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl