![]() |
W wypadku biletów miesięcznych studencki jest parę złotych droższy
Studencki kosztuje 47zł a szkolny 44,70zł |
a jak to możliwe?
|
to Polska tu wszystko jest możliwe, trzeba dopłacić różnice, plus 5 zł za anulowanie, trochę nerwów i po sprawie
|
Miałem identycznie podskocz do punktu mpk i tam ci to powinni anulować
Bilet dla studenciaka jest droższy bo masz przejazd też nocnymi "uczniowski" niestety już nie |
Do uczniowskich dopłaca gmina, do studenckich państwo - stąd różnica
|
Cytat:
|
jechalem dzis autobusem i kanar mnie zlapal podalem mu ustnie bez zadnego sprawdzania dane imie i nazwisko moje pesel czesciowo moj (1 liczba sie roznila) imie rodzicow tez moje a adres nie moj czy mandat przyjdzie na moj prawdziwy adres? czy odpuszcza stwierdzajac ze nie ma takiego adresu a jak jest to nie mieszka tam taka osoba prosze o odpowiedz tylko pewna
|
Jakby się komuś chciało, to PESEL jest do 'odzyskania' po sumie kontrolnej. Generalnie znalezienie Cię nie jest w tej sytuacji trudne, nie wiem tylko czy prawnie można to zrobić.
|
Cytat:
Może jeszcze im się chcieć skierować sprawę do sądu, ale też gówno mogą Ci zrobić. Szkoda, że z peselem bardziej nie przykombinowałeś. |
czyli generalnie nie beda kombinowac na wlasna reke jaki jest prawdziwy adres tego kogos na "ponagleniu"? nawet jesli dane sie zgadzaja oprocz tego adresu i tej 1 liczby na peselu?
|
Dziwne, ze spisali Cię bez policji. Jak widziałem że spisywali, a gość dokumentow nie miał to dzwonili na policje, by przyjechali i potwierdzili tożsamość.
|
Cytat:
A na pytanie jak to możliwe że go puścili bez psów? Zdarza się, jeśli uda się fajnie zbajerować, zero kozaczenia, wytykania im ich dennej roboty itd. Trzeba zebrać się w sobie i odstawić spektakl grzecznego pasażera, naprawdę bardzo skonfudowanego zaistniałą pierwszy raz w życiu sytuacją. Oni mówią że jedziecie na pętle do psów. Ty, że oczywiście, przecież tak trzeba i że naprawdę strasznie Ci przykro i wstyd. Powinni zmięknąć i wziąść te dane "na gębę". Mnie za to bardzo interesuje co wyświetla się na ich czytnikach. Mam kartę na 173 i już dwa razy jadąc 179, a odbijając od trasy 173 (np okolice kleparza, czy w drugą stronę zakręcając na Wolę) przy sprawdzaniu odchodzili słysząc tylko "piknięcie" że karta jest aktualna. Albo nie wyświetla im się linia albo na prędkości nie rozróżniają 173 od 179. Jak myślicie? edit: no i chyba sam sobie odpowiedziałem http://www.kkm.krakow.pl/pl/urzadzen...kontrolerskie/ |
Cytat:
Jeśli coś w ogóle przyjdzie to idziesz i mówisz że to nie Ty...jakiś 'życzliwy znajomy' musiał mieć jakąś część Twoich danych i tyle. Moja znajoma jakiś czas temu podała w ogóle dane 'z dupy' i przeszło, w sensie, obyło się bez policji i w zasadzie tu jest jedyne ryzyko, że podasz fałszywe dane a kanar przytrzyma Cię i zadzwoni po policję.Wtedy problemy mogą być a tak nie sądzę że ktoś będzie kombinował a jeśli coś Ci przyjdzie na właściwy adres, to wtedy będziesz się martwił. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja się spotkałem z inną śmieszną sytuacją.
Wsiadłem do 10tki bez biletu i od razu udałem się do pani motorniczej w celu zakupienia biletu. Niestety miałem całe 2zł, a jak wiadomo studencki godzinny kosztuje 1,80zł. Najpierw pani powiedziała, że trzeba płacić odliczoną kwotą. Ponieważ miałem te 2zł, powiedziałem, że reszty nie trzeba. Pani odrzekła, że nie ma takiej możliwości i ostatecznie biletu mi nie sprzedała :) Tego dnia niestety okradłem nasze krakowskie MPK... |
Cytat:
|
Dla mnie to trochę dziwne. Dobrze, że w większości tramwajów są już automaty.
|
ale dlaczego, nawet jak nie chcesz reszty te pajace nie sprzedają biletu?
Lance i tak są pajacami ze względu na swoje chamstwo : ) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Co do wyświetlania linii na czytnikach to ostatnio widziałem przez ramię, że kanar miał jakiś bardziej zaawansowany technicznie wynalazek z większą ilością opcji- co to było nie widziałem.. Nie wydaje mi się, żeby aż tacy tępi byli.. :P
|
Kiedys musieli nacisnac jeden przycisk zeby sie pojawiło na którą linię ;)
A z tą "odliczoną kwotą" to mnie w....iają strasznie... "Może ktoś Panu rozmieni" i chodzę jak żebrak po autobusie, pomimo tego, że mam w portfelu 202 zł. o.O |
taka uchwała weszła w życie, właśnie po to - żeby mpk krakowskie było sprawniejsze. By kierowcy i motorniczy dojeżdżali na czas na przystanki.
Jak na co drugim przystanku ktoś wchodzi i chce kupić bilet, to kierowca traci czas na wydawanie reszty, na szukanie biletu itd... Niby to tylko 1 bilet sprzedaje - ale jak na trasie 15 osób tak chce kupić bilet, to pojawią się spóźnienia. Jasne - masz 2 zł na bilet - 20 gr. dla kierowcy. Nie weźmie nawet jakby chciał. Ta uchwała ma też na celu zmuszenie pasażerów do kupowania biletów wcześniej. W automatach albo kioskach. Kierowca ma kuźwa prowadzić pojazd, a nie handlować papierkami. |
Ale co jest złego w tym, że zapłacę mu więcej za bilet? Nic wydawać nie musi, niczym się to nie różni od tego, jak normalnie wyda mi bilet za odliczoną kwotę. Nie może przyjmować napiwków? To niech cała kwota idzie dla MPK, będzie więcej klimatyzowanych autobusów ;)
|
Ponoć na początku po tej uchwale były częste kontrole i dopieprzanie się o niezapłacone podatki od przychodu typu 20 groszy niewydane...
|
Cytat:
Cytat:
|
czyli jednak można jechać ten dodatkowy przystanek?
karta na 14 która skręca pod Bagatelą w prawo czy mogę jechać np. 152 przystanek prosto pod Filharmonię? |
Jak to jest, przypuśćmy łapią mnie kanary, wygladam na wiarygodnego, spisuja moje dane 'z kosmosu' i nagle cos im odbija i chca dzwonic na policje. Policja przyjezdza, musze podac swoje prawdziwe dane. Czy sa jakies konsekwencje podania zlych danych kanarowi? :)
|
wiślak można jechać chociaż nie każdy kanar Ci o tym przypomni. Miałem tak jak jechałem z dwoma kumplami i kontrola była na orzeszkowej ,a oni mieli karty tylko na 112 (linia Tyniec - Rondo) to ten powiedział ,że jeden przystanek od ronda mają prawo na tej karcie jechać i ich puścił.
|
Nie wiedziałem że jest tak zajebiście że mogę na kartę na jedną linię zahaczać o jeden przystanek poza trasą.
Dobrze wiedzieć :) |
To tak w temacie o kanarach ...
Cytat:
|
Cytat:
|
przede wszystkim powinny byc automaty w kazdym autobusie/tramwaju
|
dokładnie tak, automat w każdym pojeździe to powinna być podstawa i to działający automat, bo jest jak nie działa i są kanary ? i oczywiście nie mam biletu przez zepsuty automat
|
Jak nie działa to w 99% możesz jechać za free - tylko się upewnij ten 1% czy kierowca nie ma biletów.
Bo jak nie ma to za free - jak ma - to musisz kupić u niego |
A dalej jest przepis, że mając bilet okresowy można jeden przystanek odjechać od trasy jak mam na jedną linie? Np. mam na 4, ale mogę podjechać pod Pocztę Główną bez kupowania dodatkowego biletu.
|
Dalej jest.
|
Jeżeli mam KKM ważny do 8go lutego i przedłuże go wcześniej, to będzie on ważny do 8go marca czy np. (jakbym przedłużył dziś) do 5go marca?
PS: Przedłużenie w automacie. |
W automacie wpisujesz od jakiego dnia chcesz przedłużenie. Czyli wpiszesz że od 8 to bedzie od 8.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:57. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl