![]() |
Nie wiem ile tam jezdzi, wiem co widze na codzien w krk przy otwartych wszystkich drzwiach i jakie sa opoznienia jak chocby 1 osoba kupuje bilet u kierowcy. Jak sobie wyobrazasz wychodzenie z autobusu siedzac na samym jego koncu? gdy otwieraja sie tylko 1 drzwi? Powodzenia przy przeciskaniu sie przez cały autobus. Podejrzewam ze w Londynie te autobusy jeżdżą po prostu na tyle czesto ze można takie coś stosować.
|
W Londynie mają wiecej autobusów a główny ruch odbywa się metrem. Tak jak NY tam też się wsiada z przodu i płaci ale nie ma takich tłoków w autobusach jak w Krk
|
Cytat:
|
Cytat:
|
crazykaro jeśli muwisz o mnie i o tym jak źle skasowałem bilet po prostu kierowca miał pojechany czytnik i jakoś tak wyszło że źle skasowało kierowca muwił że skasowane ale potem sie okazało że według czytnika kanarów bilet był nieskasowany i dostałem do zapłaty 100 w prezencie na dzień dobry
|
Ale miesięcznych się nie kasuje ... :shock:
P.S. MÓWIŁ! |
Cytat:
|
Per analogiam - Zabójstwami się brzydzę, jedyny wyjątek to zabijanie starców.
|
Cytat:
Do PAWEŁ NEWB: ten tekst nie jest o hardcorze tylko o tobie. Krótko, zwięźle i o tobie. Co jeszcze mógłbym napisać?? Prawdziwy kozak z Ciebie... 5 lat bez biletu. Respekt na dzielni musisz mieć! |
Cytat:
wonski_eNHa ten tekst o hardcorze już jest denny. Jeszcze mi napisz dziękuje dobranoc... |
Raz, po Wielkanocy zostałem złapany przez kanara - normalnie dałem bilet miesięczny, okazało się, że 3 dni już nieważny. Pani kanarzyca dała mi 100 zł kary, ale po pisaniu maila do "odwołań MPK Kraków" (coś takiego), musiałem zapłacić 5 zł + należność za bilet (1,35zł).
Tak więc, próbujcie! |
Kombinuj, kombinuj, ułóż ładne słówka w ładne zdania i próbuj. Na e-mailu już kasy nie stracisz ;p
|
Ja mam kartę na 130, i zawsze jak mnie kanary łapały gdy nie miałem biletu pokazywałem ważną kartę na 130 (A jechałem np 120 lub 173) i przechodziło. Sposób nie działa w liniach aglomeracyjnych (2xx) i w tramwajach, chyba, że ktoś ma wykupioną kartę na daną linie - wtedy analogicznie jak wyżej.
|
Ostatnio mnie kanary złapały w 22 miedzy Rondem Grunwaldzkim a Tesco ale jakoś się udało uciec...Z reguły bilet Kasuje ale Wiadomo zawsze możne się zdążyć;p
|
Kiedyś późnym wieczorem (dwa lata temu już) jechałem autobusem z kilkoma kolegami, no i niespodziewanie wpadły kanary. "....a, nie mam biletu" pomyślałem. Rozkminiamy co zrobić, kumpel kopnał w drzwi, ale nic z tego. Idzie do nas kanar, czekamy na chwilę sądu, a tu nagle drogę naszego oprawcy zastępuje wielki, ogolony na łyso gość. Zaczyna dyskutować z kanarem, żeby nas zostawił, że młodzi jesteśmy, raz się zdarzyło. Kanar chwilę odpierał argumenty, ale gość się zaczął napinać i kontroler biletów puścił nas wolno. Wysiedliśmy wraz z nowopoznanym ziomkiem z autobusu i dziękując zaczęliśmy z nim rozmawiać. Po chwili dowiedzieliśmy się, że nasze portfele uratował... żydek ;) Gość był za Sraxą i akurat wracał z meczu ;)
Teraz nie mam takich problemów - KKM na wszystkie linie i luzik. Zero stresu, a w ostatnim tygodniu spotkałem kanarów trzykrotnie. |
Na początku października może ich być więcej bo się legitymacje wtedy uczniom kończą więc pamietać o podbiciu...
|
Cytat:
|
W roku nie, ale jak się kończa legitymacje to lubią. W zeszłym roku jak kończyła się ważność legitymacji studenckiej, łapali pod uczelniami, dobre żniwo mieli, na łapówkach się nachapali. A wydaje mi sie ze wystarczyło przyjac mandat, podbic legitymacje i pojechac do mpk anulowac.. Chociaz moge sie mylic;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Odnośnie legitek studenckich to jeżeli Ci nie zdążą podbić prosisz o wystawienie zaświadczenie że jesteś studentem i z tym idziesz do ich siedziby. tlumaczysz ze zanim podbiją Ci legitke to troche minie a Ty masz tylko 7 dni. placisz piataka i po sprawie zamias glowkowac sie z kanarem. i poprzednicy maja racje na początku roku akademickiego strasznie beda kosic szczegolnie na odcinkach prowadzących na uczelnie.
|
Cytat:
|
Na "kanarów" polecam Kabaret LIMO pt" bilet" tzn tych co są w kłopotach z braku biletu
|
http://www.gazetakrakowska.pl/krakow...tml#material_2 co o tym myślicie? kanar od 1 marca może używać siły fizycznej
|
Jako kilkuletni gapowicz z przeszłości powiem, że to granda. Z drugiej jednak strony dobrze pamiętam jak łatwo się robiło kanarów w wała i byli oni bezradni. Teraz to nie przejdzie bo czasy się zmieniły, więc chyba już pora na zmianę środków.
|
Moim zdaniem te uprawnienia są niezgodne z Konstytucją, cała nadzieja w Rzeczniku Praw Obywatelskich i Trybunale Konstytucyjnym.
A kanary chyba teraz poczują że żyją. Skoro bez tych uprawnień sobie pozwalali, to teraz będzie już u tej bezmózgiej części jazda bez trzymanki i normalne pobicia... |
W pewnym sensie jest to dobre, bo jeśli gapowicz zacznie uciekać czy się rzucać to będą mogli go utemperować.
Choć z drugiej strony, kanar kanarowi nierówny i niektórzy mogą zacząć się wyżywać na pasażerach gapowiczach pod byle pretekstem. |
ta na pewno... oczami wyobraźni widzę jak kanar wywozi gapowicza tramwajem poza miasto i spuszcza mu wpie...ol :)
|
Cytat:
Ok 11 też mówili o tym na TVP Info (z tym że tyczyło się to bodaj Wrocławia), i już wtedy, mimo że jakiś adwokat dokładnie uściślał doszedłem do wniosku tak jak w linku -> "Problem w tym, że przepisy nie określają precyzyjnie, jakie działania takie ujęcie obejmuje." A tak jeszcze schodząc na inny temat... Od grudnia u nas w MPK jak się chce kupić bilet u kierowcy trzeba za niego zapłacić tylko odliczoną kwotą, w dodatku zawsze słyszę , nawet minutę przed odjazdem albo "Czemu Pan w kiosku nie kupił?" (pomijając że np. na przystanku Łobzów PKP nie ma kiosku - jest ale trzeba przejść tunel + przejście ; zresztą takich miejsc jest dużo), albo "Proszę iść kupić w kiosku" (mówią nawet minutę przed odjazdem). Moim zdaniem jest to chore. Już wolałem płacić 25/50 groszowy haracz, bo nie zawsze się ma tą odliczoną kwotę, tymbardziej 1,35 zł. |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:54. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl