![]() |
Cytat:
Drobna sugestia = użycie przycisku "Ignoruj" przy moim nicku pozbawiłoby Cię na pewno uczucia dyskomfortu. Hmm... ale z drugiej strony, gdybyś zignorował wszystkich głupszych od siebie, to by Ci się forum zrobiło jakieś takie puste.... Cóż, nie zazdroszcze rozterki... A wracając do tematu: Nie twierdze, że zawodnik ze średniaka Eredivise nie może być wzmocnieniem. Oczywiście, że może, tak samo jak z naszej 1 Ligi. Jeśli jest dobry. Ufam Maskaantowi, ze jeśli go chce, to wie co robi i potrafi dobrze ocenić jego umiejętności. Ntibazonkiza z NEC w Cracovii prezentuje się całkiem dobrze. Natomiast oczywistym jest, że nie każdy zawodnik z tamtąd będzie wzmocnieniem, bo te drużyny są po prostu na podobnym lub niższym poziomie jak nasza czołówka. Świadczą o tym choćby słowa Maskaanta z ostatnich wywiadów, czy też wyniki pojedynków pucharowych pomiędzy drużynami Holenderskimi i Polskimi z ostatnich 10 lat - chyba jedyna porażka to Feyenoord -Wisła 3:1. Poza tym nasza czołówka raczej średniaków holenderskich tłukła : Wisła - Nec, Legia - Utrecht, czy całkiem niedawno Feyenoord - Lech. A Roda to zespół co najwyżej przeciętny w Holenderskiej lidze - jest mniej więcej na takim poziomie, jak wyszydzany przez Wolfiego NEC. Ostatnie miejsca NEC i Rody to: Sezon 2009/2010 Roda - 9 NEC - 13 Sezon 2008/2009 NEC - 11 Roda - 16 Sezon 2007/2008 NEC -8 Roda - 9 Sezon 2006/2007 Roda 6 NEC -10 Kończę więc temat pozostając w nadzieji, że nowy piłkarz wybarny przez Maskaanta okaże się wzmocnieniem, ale dlatego że nasz trener go zna, i wie na co go stać, a nie dlatego, że to piłkarz z niewaidomojakzajebistej Rody, niszczycielki Polskich drużyn i skarbnicy talentów. |
Cytat:
Cytat:
Dwumecz zresztą wygraliśmy dzięki jednemu zawodnikowi - Tomaszowi Frankowskiemu. Dziś nie ma nie tylko w Wiśle, ale w ogóle w lidze napastnika o zbliżonym choćby poziomie ( obecny Frankowski to już nie "to" ). To tyle w kwestii formalnej. Oglądałem trochę ligi holenderskiej ( w tym meczów Rody ) i wiem, jak duża różnica jest między ich kultura gry a naszą. Twierdzenie, że ich średniak jest na poziomie lub niżej naszej czołówki to niestety bzdura. No, ale żeby się o tym przekonać trzeba by obejrzeć parę meczy ligowych, a nie tworzyć jakieś dziwne teorie na podstawie mocno leciwych danych... |
Przecież to oczywiste, że chodzi o umiejetności i profil zawodnika, a nie o zespół z jakiego go będziemy sprowadzać. Myślałem, że to łatwe do zrozumienia. Chociaż trzeba przyznać, że grając w lidze holenderskiej musi być przygotowany na szybsze tempo i grę z bardziej wymagającymi i ogarniającymi przeciwnikaim.
|
Cytat:
A co do wiedzy na temat ligii holenderskiej, cóż, przyznam, że ekspertem nie jestem i nie zamierzam być. No ale Ty naoglądałeś się meczy i zapewne jesteś już gotowy, aby sprowadzić na ziemie trenera Maskaanta, który wygaduje bzdury, i zapewne oglądnął mniej meczów niż Ty. Fajnie byłoby go zmieszać z błotem, prawda? Szkoda że na to forum nie zagląda i niestety wolfy nie będzie mógł mu zarzucić "pultania się" :-/ Na wszelki wypadek jednak polecam wywiad : http://www.sport.pl/pilka/1,65039,84...as=2&startsz=x Ja tam na razie wolę wersje Maskaanta, niż wolfiego. Musisz się bardziej postarać :) |
Cytat:
Teraz czasy się zmieniły.Oczywiście że w Holandii nadal zdarzają się mecze po 5, czy 6-0 ale jest duża klasa średnia a takie drużyny jak Utrecht,Alkmaar,Twente, są w stanie robić duże niespodzianki i zdobywać mistrza co kiedyś było nie do pomyślenia Ostatni sukces polskiej piłki nad holenderską(pomijając dzisiejszą wygraną Legii :lol:), to Amica z Feye ale Feye tak jak i teraz, było na krawędzi. Na dziś to co u nich jest podłogą, u nas jest sufitem i być może Maaskant ma racje że mamy lepszy skład od Feyenoordu ale team z Roterdamu bardziej idzie w kierunku 2 ligi niż pucharów. Ogólnie nie ma się co spinać - gość co od lat grał w ekstraklasie holenderskiej, nawet w słabszym klubie, będzie dla nas wzmocnieniem.Sam pewnie gwiazdą nie zostanie bo jakby nią miał być to by grał nie w Rodzie a w Ajaksie ale kilku takich solidnych zawodników i wracamy do gry. ps i też się taka kwestia przewinęła -nie ma go co porównywać do Boukhariego -Boukhari nie dość że to był taki typowy last minute to nie grał cały rok co widać.Mam nadzieje że na wiosnę te tureckie kebaby,tukishe pizze i inne wynalazki z niego zejdą.Koleś z Rody gra non stop w pierwszym składzie od wielu lat.Pomijając jego to zatrudnianie tego typu zawodników, było by przełomem w naszej polityce transferowej a szczególnie jeśli chodzi o ostatnie okienko, bo jednak wyróżniający się koleś z Rody to nie jest rezerwowy z Cypru(Żuraw),Argentyny(Rios),2 ligi niemieckiej(Paijic), czy podstawowy ze spadkowicza słowackiego czy średniaka chorwackiego |
Cytat:
PS. Co do inwestowania w młodzież, Cikos, Bunoza - 22lata - występują w rep. młodzieżowych swoich krajów, Rios 21 lat. 2 graczy pierwszego składu, jeden rezerwowy. Do tego dochodzi 22 letni Małecki, więc tworzymy pierwszą drużynę Wisły, czy może Wisły U-23 skoro niektórzy tak się domagają 'transferów młodych graczy'. |
Uran - wyjaśnij mi proszę w takim razie - skoro NEC to nie średniak - jakiż to klub w Holandii spełania kryteria "średniactwa"? Bo doprawdy czytając Twój post odnosi się wrażenie, że w Holandii średniacy nie istnieją... Najlepiej gdybyś trzasnął z trzema nazwami klubów, które uważasz za holenderskie średniaki.
Co do Garguły, to chyba troszkę nie doczytałeś mojego posta. Ja nigdy w życiu nie twierdziłem, że z Garguły w Wiśle będziemy mieli pociechę. Podobnie jak Ty i Marszałek w momencie gdy Łukasz przychodził do Wisły uważałem, że klub robi błąd (chodzi o kontuzje przede wszystkim). Łukasz swoimi występami w Bełchatowie wielokrotnie zbliżał się do poziomu Szymka, jednak nigdy nie twierdziłem, że mu dorównywał. Nie mówiąc już o ocenie potencjału obu tych zawodników... |
Cytat:
jak z Niedzielanem :lol: nie ma to jak ściągać kogo bądź skądkolwiek tylko dlatego że trenował ich wielki mag futbolu niejaki Maaskant |
Nie wiem co masz do Maaskanta. Jak na razie Garguła jest bez formy i dlatego nie gra. W każdym razie jeśli nie będzie wypadał co chwilę z treningu przez kontuzje, trochę się "zahartuje" to ma szansę formę odzyskać i grać.
Na pewno ma większą szansę to zrobić trenując ciężko niż trenując marnie czy lecząc się. |
a Garguła się ciągle rozgrzewa ,kolejny wiecznie kontuzjowany lub chory z "wielkich"
|
Guła pójdzie do Zabrza i będzie miał sezon życia
Łobo wróci do Lubina i będzie miał 2 sezony życia Jirsak kierunek Wrocław i pierwszy plac przez najbliższe 4 lata Pawełek odejdzie na Cypr,Grecja i nie wróci do kraju Kirm jakiś średniak Bundesligi Cikos liga francuska ale ch**, niech idą w ....u |
Cytat:
Czym może zaskoczyć skrzydłowy z wydolnością na pół godziny gry, bez strzału i z jednym zwodem. Co wielkiego może pokazać bramkarz z ogólnie znanym poziomem umiejętności i psyche? Garguła... może przed Nim droga Niedzielana, a może Gołego... kto wie na 100??? Kirm...:DDD Moim zdaniem Pajlic jest od Niego znacznie lepszy, a skąd przyszedł? Cikos - liga francuska, ale która? 3? 4? Niżej? |
Cytat:
Co do Guły i Łobo chodzi o to że jak będą sie czuli gwiazdami swoich teamów to mogą grać lepiej, bo tak jest w piłce. Cikos do pierwszej league1, tam lubią bocznych szalonych |
Co do Guły to chodzi mi wyłącznie o Jego zdrowie. Czy po takiej serii kontuzji i przerwie zdoła jeszcze grać w piłkę na poziomie (jak np. Niedzielan) czy da sobie spokój (jak Gołoś) albo co gorsza dla Wisły będzie wyłącznie figurantem.
Ł.. co On ma żeby zostać gwiazdą drużyny na poziomie Wisły albo wyżej? Bdb wydolność/siła fizyczna? Technika? Strzał? Psyche? Kiełbasa miał chociaż siłę - zdrowie, "nosa", strzał i nie myślał za dużo tylko po prostu grał jak potrafił |
Dokładnie ~arti. Trudno jest porównywać nasze "gwiazdki" z Piechną, bo chłopak miał po prostu ogromny talent, którego i tak nie wykorzystał za bardzo. A nasi zawodnicy wciąż próbują, ale nie potrafią.
|
Taki poziom ligi, że hobbysta ze smykałką do piłki może zrobić taką samą albo lepszą karierę jak"gwiazda".
|
I nie wiadomo, czy się z tego śmiać, czy płakać...
|
Płakać.
Ale to prawda niestety. |
Cytat:
poza tym że bardzo przywiązuje się do nazwisk i póki co wygląda na to że razem z Valcxem zamierzają ściągnąć tu szrotu w rodzaju Bukhariego i innego Branco za ciężką kasę oczywiście Bukhari czy jak mu tam może odpalić a może i nie ale jedno jest pewne jak wyleci Maaskant to wraz z nim w szybkim tempie wylecą jego przydupasy tak było z Petrescu, Liczką, Engelem i z innymi naszymi trenerami... |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ja wręcz uważam, że jest postęp w stosunku do tego co zostało ściągnięte za Basałaja. Obaj zawodnicy Bukhari i Branco zostali zakupieni w ostatniej chwili i myślę, że mogą si przydać. Nigdy nie będą co prawda gwiazdami zespołu jak Marcelo, aczkolwiek widzę ich w roli solidnych wyrobników. |
Cytat:
- jeszcze kilka lat temu kluby cypryjskie sprowadzały "szrot" europejski czyli piłkarzy bedących juz na zakręcie kariery w Europie, ale w lidze cypryjskiej przyciagających swoim nazwiskiem i jeszcze całkiem sporymi umiejętnościami całkiem sporą publiczność i inwestorów, przy okazji motywując młodych Cypryjczyków do podnoszenia swoich umiejetności. Teraz kiedy Wisła częściowo ten sam plan realizuje poprzez ściągane darmowych, ale piłkarsko całkiem niezłych "odpadów" obok młodych, przyszłościowych graczy, na forum wyrażane jest obrzydzenie wobec takich działań. A może to jednak słuszna droga? Może Boukhari, Palijc, Branco, Żurawski i kolejni jakich chce duo holenderskie sprowadzić, są w stanie zagwarantować pewne minimum poziomu piłkarskiego nieosiągalne dla wiekszości pseudo-kopaczy polskiego chowu? Pewne minimum profesjonalizmu i podejścia do wykonywanego zawodu? Oczywiście, przyjemniej byłoby sprowadzać młodych, wybitnych już graczy, rywalizując o nich finansowo z Chelsea, Barceloną i Interem. Tego jednak nie robili swego czasu Cypryjczycy, a teraz ich druzyny grają w europejskich pucharach i całkeim nieźle sobie radzą.... |
Cytat:
Wytłumaczę Ci to jeszcze inaczej - jeżeli trener po przyjęciu pracy mówi, że Wisła to wielki klub to nie znaczy, że tak uważa. Na 90% nie za bardzo nas kojarzył przed przyjściem tutaj. Jeżeli powie, że Łobo ma potencjał ale nie pasuje mu do koncepcji to nie znaczy, że jest idiotą ani że jest ślepy - po prostu nie chce go publicznie obrazić i poniżyć. To jest dyplomatyczne podejście - można jak Smuda pieprzyć jak potłuczony w prasie na każdy temat będąc zbyt głupim, aby zrozumieć że wszystko to zostanie później wykorzystane przeciw nam ( bo nagle trzeba będzie dać wyśmiewanemu Borucowi lub Smolarkowi dać powołanie i wyjdzie się na głupka ). Można, ale inteligentny człowiek będzie wolał wyważone wypowiedzi. Czyli trochę kadzenia, trochę prawdy, ale wszystko to owiniętej w sreberko. Temu też służy opowiadanie przed meczem, jaki to nasz przeciwnik jest silny, nawet jeśli to banda półamatorów - a nuż nasz trzepnie i trzeba będzie sie tłumaczyć z porażki. Zawsze lepiej powiedzieć wtedy, że przecież się mówiło że to nie ogórki Nie wiem jak bardzo trzeba być oderwanym od rzeczywistości, żeby takich banałów nie rozumieć. Ty nie wierzysz Maaskantowi, nie podpierasz się jego zdaniem - ty opierasz się na wywiadzie udzielonym niedługo po przyjściu do naszej ligi. Jest całkiem spora różnica między jednym a drugim - żal mi Cię, że jej dotąd nie zauważyłeś. Dobra, żeby nie było że Cię nadwerężam intelektualnie - jak jakaś lokalna celebrytka w poniedziałek powie "Faktowi", że wierzy w reinkarnację a we wtorek "GW", że jest praktykującą katoliczką to znaczy to najprawdopodobniej że zmieniła wizerunek, a nie wiarę ( pomińmy najbardziej prawdopodobną wersję - że jest idiotką i jedno z drugim jej się nie kłóci ). Cieszę się, że skończyły Ci się argumenty, możesz dalej trzymać się swojej wiary - ona i tak ich nie wymaga. Cytat:
Cytat:
Pomijam już taki drobny szczegół, że oni kontraktują trochę lepszych zawodników niż jakieś spady z drugiej Bundesligi? Oni biorą Paulistę i Kosowskiego, my Pajlicia. Oni płaca im sporo więcej niż my swojemu taniemu ogórowi, ale też jest taka jakby przepaść jakościowa. Spora, powiedziałbym - jak to przepaść. Ale kiedy Kosowski będzie już za słaby żeby grać cokolwiek sensownego, a będzie jeszcze chciał dorobić - wówczas znów pewnie "pójdziemy drogą Cypryjską". Nazwałbym to "wariant cypryjski dla ubogich", albo "bieda Cypr": kasa mała, liga marna, przez większość roku piździ a widoki takie sobie, ale skoro nigdzie indziej Cię już nie chcą... |
FraMat, zgadzam się z Tobą, jest tylko jedna rysa w tym systemie. Mianowicie finanse. gracze "na zakręcie" jednak się cenią, a pod tym względem już nawet Azerowie nas znacznie wyprzedzają. Osobną kwestią jest czy "Wielki i Dumny Piłkarski Naród Polski", pozwoli na napływ wraz z graczami, pewnej ilości szkoleniowców wnoszących pewną ilość nowych rozwiązań taktycznych. Bo sami gracze nie wystarczą.
Cytat:
|
Cytat:
Teraz rzeczywiście kontraktują oni lepszych graczy niz spady z II Bundesligi, ale początki były inne: kontraktowali między innymi spady z polskiej ligi i polskich trenerów.Teraz się rozwineli i kontraktują wyżej |
Cytat:
Oni mają piłkę na wysokim poziomie, my mamy skansen z okazjonalnymi występami cyrkowców w rodzaju Cikosa i Bunozy ( nawet Szymkowiak robił sobie z niego jaja na wizji ). To jest właśnie ta "nasza" droga - wziąć jakiś działający model i pozbawić go jedynego sensownego elementu. Żurawski na Cyprze to była określona jakość w grze, Żurawski w Wiśle to tylko nazwisko Cytat:
Kupowanie na pałę słabych zagranicznych zawodników niczym nie różni się od kupowania na pałę Polaków, poza ceną. Zagraniczni pozbawieni już złudzeń co do swoich możliwości, to i tańsi. |
przysłowie mówi : "tak krawiec kraje jak mu materii staje" . Ja należę do grupy optymistów i wierzę, że że Valkcx okaże się dobrym krawcem i skroi całkiem zgrabny garnitur. Odkroi to, co okaże się nie przydatne, dokupi trochę dobrego materiału i da pozszywać Maaskantowi.
Przykre kolejny raz wracać do starego tematu, bo jest nudny i wraca jak "Wierna rzeka" - Twoja kultura wolfy jest na poziomie piłkarskiego odpadu z trzeciej ligi cypryjskiej i jest dużo poniżej poziomu Grzegorza Laty. |
Fajnie będzie jak tego gościa z Rody kupią i okaże sie wzmocnieniem. Każde wzmocnienie dobre. A jak sie nie okaże, to to szkoda. bo nie wolfy na tym ucierpi tylko Wisła.
Należy więc trzymać kciuki, żeby wizja wolfiego się ziściła :) Przynajmniej tym razem, bo np. przy Paljicu - szrocie z II bundesligi chyba coś z wizjonerstwem nie wyszło. |
Jest opcja ignoruj i są privy wybierzcie co uznacie za lepsze ale tu koniec osobistych dyskusji
|
napiszę tak: wersja cypryjska rozwoju piłki klubowej w polskiej (nie)realności sprowadzi się pewnie do wyciągnięcia kasy z klubu
i odpłynie w niebyt gdy po Maaskancie śladu w Krakowie nie będzie Jestem przekonany że gdy kupimy kolejnego najemnika z Holandii czy innej Ghany a liczba obcokrajowców przekroczy pewnie 20, a poziom identyfikacji z klubem (o ile w ogóle coś takiego u kopaczy jest, ale niech tam pożyję trochę złudzeniem że jest :lol: ) wyniesie 0. W tym czasie (jestem przekonany) pogoniony z Krakowa Garguła będzie zaliczał asystę za asystą i pewnie jakieś bramki też mu się trafią w jakiejś Lechii, Polonii czy innym Widzewie my tymczasem będziemy analizować ile to występów ma w eredivisie czy innej bajkowej lidze ma kolejny holenderski Marokańczyk czy serbski Niemiec i niech tak będzie skoro przed i po szkodzie Wiślak głupi a casus Niedzielana nikogo nic nie nauczył |
Cytat:
Nawet jeśli Wisła miałaby płacić większość pensji, to i tak część pensji weźmie na siebie klub wypożycający, a zawsze jest szansa, że piłkarz "odpali" jak Niedzielan w Ruchu. |
Garguła co miesiąc połyka 100 tyś zł z klubowej kasy, coś z tym fantem powinno sie zrobic.
|
Cytat:
albo wspaniały gwiazda MESY Łobodziński? kasa to jedno a potencjał nawet kontuzjowanego piłkarza to drugie najlepiej wyp... Gułę i w jego miejsce wstawiać grubasa Boukhariego.... |
No i wypadł teraz ze składu Boguski. Nie wierze by jeszcze wrócił do formy którą kiedyś pokazywał i zapowiadał się czasem nawet na gwiazdę reprezentacji... A teraz trzeba szukać kogoś na jego miejsce.
|
Cytat:
|
Lepszy grubas Boukhari niż taki Garguła. Ronaldo też w sumie był gruby, ale jakoś mu to nie przeszkadzało by dobrze grać.
|
Cytat:
póki co to moim zdaniem koleś się snuje... |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:41. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl