![]() |
filmiki z Sergio Branco - http://www.xn--maopolska-rub.tv/port...ranco-a-wisle/
http://www.xn--maopolska-rub.tv/port...-serge-branco/ |
lexm pytanko do Ciebie... gdzie twój Rudnevs? Bo dziś coś cieniutko... I tak to jest się podniecać kolesiem, któremu się przyfarci.
Abstrahując od tego, muszę powiedzieć, że widzę jasne światełko w tunelu. Zatrudnienie Branco na rok może pomóc ustabilizować boki obrony, żeby nie sunęły nimi kontry jak do tej pory. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce. Mam nadzieję, że w zimie za Clebiego dojdzie na obronę zapowiadana przez Basałaja gwiazda. |
Dość pewny siebie jest Branco i na murawie powinno być podobnie. Zaczyna się klarować strategia transferowa klubu. Szukamy zawodników o ustabilizowanym poziomie piłkarskim, którzy prezentują grę na poziomie gwarantującym walkę jak równy z równym ze średniakami europejskimi typu Anderlecht. Do tego szukamy rodzimych grajków, którzy chcą coś osiągnąć w tym zawodzie. Szybkość zawodnika wydaje się też mieć duże znaczenie przy zainteresowaniu naszego klubu...
|
Cytat:
|
Cytat:
Przeciez Branco to łatanie dziury po Diazie czyli jest po staremu sprzedajemy za kase,sciagamy za free ja tu nie widze zadnej klarownej sytuacjii ,a wlasciwie to nasza sytuacja jest zła, a o tym pisal Kot w swoim pscie wyzej |
Branco raczej będzie wygryzał Cikosza z prawej obrony, natomiast na lewej będzie grać przynajmniej do końca rundy Brożek, a w razie potrzeby zastąpi go Paljić. Od zakupu klasycznego lewego obrońcy klub i tak się nie wymiga.
|
Krótka relacja z prezentacji Serge Branco na KIKS.tv:
http://kiks.tv/2010/09/bez-komentarz...-wisle-krakow/ |
Cytat:
|
kot a Małecki czasem nie jest wielkim nieobecnym w dzisiejszej wyjściowej 11stce Wisły na mecz z GKSem ???zresztą ostatnio u Holendra ma bardzo ciężką sytuacje zresztą coś mi mówi że w zimowym okienku ktoś pójdzie śladami Ćwielonga i nie będzie to Brożek
|
Cytat:
Diaz -> Branco dwóch wszechstronnych zawodników. Branco ma niezłe CV mam nadzieję że będzie bardziej kreatywny od Juniora. |
Co do naszych bramkarzy to uważam, że Pawełek i Jovanic to podobna klasa. Na linii zdecydowanie lepiej broni moim zdaniem Jovanic(pewniejszy chwyt i leci dalej- wyciąga trudniejsze piły przy strzałach z dystansu), natomiast Pawełek ma tę zaletę, że nauczył się chodzić na ryzyku i czasami wyłapie coś nieprawdopodobnego szczególnie sam na sam. Jednak przypominacie sobie gola z Levadią w pierwszym meczu? mam wrażenie, że Jovanic podobną piłę wyciągnął teraz z Koroną pewnie parując na rzut rożny.
Moim zdaniem wydawanie kasy na Jovanica większego sensu nie miało. Ponieważ jednak już wydaliśmy a Jovanic nie prezentuje tego czego szukaliśmy to należy uznać, że milion złotych i pewnie dość spora pensja poszła na bramkarza rezerwowego, który od bidy może narazie grać jako podstawowy i puścić Pawełka bez przedłużania kontraktu. Dla innych klubów pewnie będzie zbawieniem i w meczach przeciw nam nie raz nam za skórę zajdzie, ale w dłuższej perspektywie jak zatrzymamy Pawełka to będziemy znowu skazani na bramkarza klasy Pawełka lub Jovanovica a ja chcę czegoś więcej. Nie zanosi się żeby Jovanic kiedykolwiek spełnił moje marzenia o wybitnym bramkarzu w Wiśle więc bye-bye Pawełek, narazie z przymusu (duża kasa na niego wydana) stawiać na Jovanica i szukać dalej! Bye, bye Mariusz Pawełek! Tracimy punkty jak traciliśmy, albo nawet bardziej niż przed przyjściem Żurawskiego, a Maskaant dalej na niego stawia. Jego żądło już uschło. On już nie ukąsi Lecha czy Legii. Do czego to prowadzi? Tylko do hamowania piłkarzy typu Małecki, Kirm, czy nawet Boguski. Co by nie mówić to jednak jest to działanie na niekorzyść klubu w dłuższej perspektywie. Czy naprawdę Maaskant myśli, że nasze wyniki z Żurawskim w podstawowym składzie będą aż tak się różnić?... Uważam, że jeżeli dzisiaj nie wygramy to czas odsunąć Żurawskiego na ławkę, choćby po to żeby nie hamować rozwoju piłkarzy, którzy mogą jeszcze dać Wiśle coś więcej. Chyba że Maskaant wogóle nie widzi Małeckiego, Kirma, czy Boguskiego w przyszłej Maskaantowej Wiśle. |
Niestety, obowiązki uniemożliwiają mi aktywniejszy udział w dyskusjach na forum, ale kątem oka zauważyłem, że znów Wolfy, Markus i Morgenes narazili się na ostracyzm. Przypominam, że podobne spory mają miejsce na forum już od wielu lat. Kolejne fale entuzjastów (ci mądrzejsi odpuszczają i znikają po roku, dwóch; ci głupsi piszą to samo od lat) nazywają wyżej wymienionych pesymistami, płaczkami, kibicami wyniku. Tymczasem są to zwykli realiści, którzy w znakomitej większości trafnie oceniają sytuację w klubie i drużynie.
Obecna Wisła nie gra jak Arsenal i nie ma składu jak Real Madryt. Nie jest efektem genialnego, mistrzowsko przeprowadzonego planu Basałaja. Sprzedawanie zawodników to nie wzmacnianie składu, a wypożyczenie na rok przeciętnego bocznego obrońcy ze spadkowicza pierwszej ligi słowackiej to nie załatanie dziury po Baszczyńskim na lata. Nasz nowy trener, jakkolwiek ciekawy, nie znajdzie w Bahrze, Moskalu i innych współpracownikach absolwentów holenderskich szkół trenerskich. Nie zbuduje drużyny, bo nie ma do tego zawodników. Nawet tej budowy nie zacznie, bo drużynę buduje się od tyłu, a my obrony nie mamy. Wisła pod jego ręką nie zaczęła grać lepszej piłki. Świadczą o tym statystyki i trwająca właśnie transmisja z Bełchatowa. Ja też wierzę, że Wisła powinna być wielka i będzie wielka. Ale potrzebne są zmiany, bo nie jesteśmy na właściwym torze i sami z siebie na ten tor nie trafimy. A kolejnych głupców lub dzieci, które obrażają rozsądnie myślących, najchętniej bym banował, albo z miejsca okładał po gębie. Pozdrawiam i zapraszam do śledzenia naszej wirtuozerskiej gry. |
po tym co dzisiaj zobaczylismy powini odejsc - Cikosz, Zurawski, Cleber- koniec kariery naszczescie, Kowalski, Irsak, Łobodziński, Garguła. CI zawodnicy niestey nie sa wstanie pomoc juz Wiśle, najbardziej szkoda Macieja Żurawskiego ale coz....
|
Wszystko się zgadza. Mamy teraz taki skład, że niestety musimy wykazać się cierpliwością. Poziom ligi mocno się wyrównał, a u nas poziom kadry się obniżył - takie są fakty. Basałaj sprzedał obronę, to też fakt. Trzeba jednak wziąć pod uwagę to, że Alvarez na to, co reprezentował był za drogi, więc uzasadnione, z Singlara nie było pożytku ze względu na kontuzje, Głowa - dostaliśmy kupę kasy za zawodnika, który jest u schyłku kariery - w Turcji złapał już z resztą kontuzję - mógł tą kontuzję złapać u nas i nie mielibyśmy ani tej dobrej w sumie kasy, ani piłkarza, Marcelo - jakbyśmy mu nie pozwolili odejść, to mogłoby być później tak jak z Brożkiem - nie poszedł za dobrą kasę, później przypadkowa kontuzja i znów ani piłkarza ani kasy w budżecie, Diaz - dostaliśmy dobre pieniądze za piłkarza, który był waleczny i ambitny ale miał też sporo wad i dodatkowo za kilka miesięcy odszedł by za darmo. Błędy Basałaja, to wzięcie Jovanicia, który jest tak samo słaby jak Pawełek no i brak solidnych zakupów do obrony. Ja mam nadzieję jeszcze, że Cikosz, Bunoza Chavez rozwiną skrzydła - może trzeba jeszcze trochę czasu. Głowa jak przyszedł też był młody i od razu nie kozaczył, Baszczu też.
Kiedyś dominowaliśmy nad całą ligą budżetem - masa pieniędzy jednak przez kilka tych lat była marnowana i dziś też zbieramy tego pokłosie. Oprócz tego co dzieje się w klubie, ważne jest też to, co się dzieje między nami - kibicami. Mamy różne zdania, ale na tym polega urok demokracji - problem polega na tym jak się traktujemy. Przydałaby się dyskusja, gdzie każdy może zabrać głos i wypowiedzieć swoje zdanie bez obawy o atak innych forumowiczów, bez wywyższania się , bez poniżania i obrażania. |
wy mozecie sobie mowić, ale Cikos przy tym Branco to jest w obronie profesor. Branco strasznie wolny, czyli to co było widać na youtubie:) próbą strzałów w każdym momencie tego nie nadrobi... może jako zapchajdziura się przyda ale nic więcej...
Maaskant 4 mecze i jaki wynik? Jego koncepcja się nie sprawdza więc pora na zmianę o 90stopni...Jak tego nie zrobi to będzie miał coraz cięższe życie... Pawełek/Jovanic(obojętne:) )- Cikos Chavez Bunoza Paljic/Pi.Brozek- Sobolewski Wilk- Kirm Rios Małecki- Brozek |
Cytat:
Jak Branco moze byc slabszy od Cikosa jak od niego nie sa sie byc slabszym... Ten chlopak nie nie umie... Ma problemy z przyjeciem pilki,ucieka od gry,nie ma na gre pomyslu,nie potrafi zagrac dlugej dokladniej pilki,nie ma centry,jak widzi pilke ktora do niego zmierza ma on wrecz przerazenie w oczach... |
Jesli chodzí o Cikosa to moim zdaniem taki poziom jaki dzis pokazal pokazalby kazdy mlody chlopak,ktory ma wydolnosc na 90min gonienia po 3miechach dobrego treningu.to jakis horror-odeslac chlopa jak najszybciej bo to maka na 2lige i nic wiecej.szkoda czasu i pieniedzy.ponadto nie wiem co na boisku robi 90min Zuraw,nie rozumiem ogromnej nerwowosci i ryzyka Clebera itp. itd.
|
Cytat:
Cytat:
Mam też wrażenie, że niektórzy zapominają, że Wisła bardzo długo była kolosem na glinianych nogach, żyjącym ponad stan, a ostatnio goniła resztkami po tym okresie i oczekują, że to powróci. A jak nie wraca to trzeba znaleźć winnych. A teraz niestety trzeba zaczynać cierpliwą budowę niemalże od nowa. Taką na której efekty trzeba poczekać. Długo. Naprawdę długo. I tych którzy to mają zrobić trzeba też będzie oceniać dopiero za jakiś czas. Czytuję na forum wpisy ludzi niby dorosłych. Niby uważających się za inteligentnych. A zachowujących się czasem jak dzieci. I jeszcze tą dziecinadę uważających za "mądrość". Którzy uważają, że mają prawo wymagać od innych by znaleźli sposób na to by "zjeść ciastko i nadal je mieć" Dobra, starczy tego, bo rożnych takich kwiatków, które długo by wymieniać nie brak na forum. |
Cytat:
|
Cytat:
|
No taak wszytscy chcielibyscie upchac komus Lobo a powiedzice gdzie znajdziecie takiego lamusa ktorzy bedzie temu przecientmu pilkarzowi placicil 25 tys euro miesiecznie
to samo z Jirsakiem ...maja fajne posadki to sie ich trzymac bedą i tyle. |
Jasne, glownym problemem Wisly w tym sezonie sa Lobodzinski i Jirsak, czyli pilkarze ktorzy siedza na lawie :D... Problemem sa nowi pilkarze, ktorzy nie wykazuja za grosz ambicji i ktorzy to powinni umierac na boisku(w przeciwienstwie do emerytow - Zurawskiego i Clebera). Jakies pomieszanie z poplataniem w logice niektorych osob...sila napedowa zespolu powinni byc: Rios, Bukhari, Cikos, Bunoza, Paljic...a nie pilkarze, ktorzy zaraz skoncza kariere lub tacy, ktorzy wogole nie wystepuja. Jak mozna zwalac na ta druga grupe? Nowi(wedlug prezesa wzmocnienia, wiec niech to pokaza na boisku) powinni ciagnac ta ekipe do zwyciestw.
|
Cytat:
Cytat:
Oni powinni być w tą drużynę wkomponowani i uczyć się naszej ligi, jak na początku było z Marcelo. Wymagasz od darmowych piłkarzy z zagranicy i aby przyszli do nas i ciągnęli ten wózek za leniwych i przepłaconych Polaków? Aby ci mogli dokładać nóżkę i trzymać ciepłe posadki - nie mam pytań. Winę za tragiczny obraz naszej kadry ponosi marna polityka transferowa klubu w stosunku do zawodników nie rokujących. Obwinianie zawodników nowych jest najprostszym rozwiązaniem, tymczasem Wisła kopie się po czole od kilku dobrych lat, z przerwą na pół roku Kosowskiego. Zresztą, za Kosowskiego i tak miała lepszych piłkarzy niż obecnie. Był Baszczyński, Sobol i Cleber byli młodsi, Zieńczuk, Paulista, Dudka. O Głowackim nie wspomnę. Wystarczyło że odszedł Kamil, a tej drużynie znacząco ubyło wartości - tyle właśnie znaczy nietuzinkowy piłkarz kreujący grę - jeden. Przy takim Zieńczuk miał sezon konia i Brożek nastrzelał, bo Kamil kreował grę. Stwarzał na boisku lepsza sytuację wyjściowa do dalszej gry dla partnera - w obecnym składzie jakby połączyć razem Riosa i Małego, to może byłby z nich Kamil. A za niego przyszedł Łobo. Boguski wtedy był rezerwowym i po wypożyczeniu do Bełchatowa - potem był zawodnikiem pierwszego zespołu. Zieńczuk wydawał się parodią skrzydłowego - bez dryblingu - teraz byłby w naszej kadrze zawodnikiem z najlepszym dośrodkowaniem. Wszyscy wartościowi zawodnicy kreujący w jakikolwiek sposób grę odeszli, zostali ci którzy byli rezerwowymi albo tacy, którzy kreować nie potrafią. Nie kupiliśmy nikogo wartościowego od tamtego czasu, a Ty się dziwisz że przychodzą no name z maroka i niemiec i mają pierwszy plac? I wymagasz aby ciągli za uszy Łobo Jirsaka Boguskiego Gargułę? Aby byli w stanie zniwelować zwyczajne braki spowodowane wiekiem u Sobola, Żurawia i Clebera? Wybacz, ale ja tego nie kupuje. Winę za naszą grę ponoszą tylko i wyłącznie piłkarze kryjący się w kadrze Wisły Kraków od kilku lat. |
Cytat:
Napisze krotko...nie zrozumiales mojego postu ;), wiec nie wiem o czym piszesz. 90% forumowiczow cieszylo sie z tych "wzmocnien", a kozlow ofiarnych(fatalnej, fatalnej gry) szuka wsrod pilkarzy, ktorzy zaraz koncza kariere lub takich, ktorzy nie graja. - tak wyglada to w duzym skrocie. A ja sie poprostu temu sprzeciwiam, bo nie ma to najmniejszego sensu. P.S - Po kiego w takim razie zatrudniano takie zapchajdziury(tak mozna wywnioskowac z twojego postu), skoro nie potrafia sie wyroznic w polskiej, amatorskiej lidze ;)?? P.S 2 - Z ta aklimatyzacja, to mam nadzieje zart...nasza liga jest przeciez na poziomie ligi Azerbejdzanu, Malty czy Estonii... |
Cytat:
Wg. mnie przydałby się nam ktoś taki jak Radek Majewski - szybki, zwinny z dobry strzałem z dystansu i z umiejętnością rozgrywania. Nie wiem czy chciałby wrócić do Polski, ale można by było go namówić... Jest jeszcze nie taki stary dopiero 24 lata na karku. |
Kolego, o czym Ty piszesz? Majewski "cenowo" jest teraz na poziomie dla nas nieosiągalnym. Kwota jego transferu do innego klubu nie zeszłaby moim zdaniem poniżej 3-4 mln. euro. A średnich zarobkach w Championship nie wspominając. Czytając niektóre posty tu, mam wrażenie, że piszący je ludzie żyją w innym świecie...
|
Po rundzie jesiennej nasz trener, dyrektor i sztab na pewno będą doskonale wiedzieli kogo nam brakuje. Pytanie brzmi czy znajdą się środki i chęci, by te plany zrealizować.
Jedno jest pewne. Najbliższe okienko uwidoczni nam, czy włodarze mają poważne plany w stosunku do klubu, czy też czeka nas kontynuacja dotychczasowego trendu. |
Cytat:
|
Majewskiego przecież w Polonii nie chcieli, a w trzech pierwszych meczach tego sezonu grał ogony w drugoligowcu angielskim. Dla pewnych userów z tego forum przekreślałoby go to już na starcie.
|
Cytat:
Mnie przeraża, że 90% forum za obecne wyniki wini nowych zawodników, jakby to oni mieli ciągnąć tę drużynę za uszy - a nowi zawodnicy są albo melodią przyszłości, albo darmowi. Darmowi piłkarze z drugiej Bundesligi mają stanowić o silę wicemistrza Polski, i są obwiniani za złe wyniki. A nikt się nie zastanowi jak słabi musi być reszta, skoro ci obwiniani grają w pierwszym składzie. |
Cytat:
|
Wg mnie optymalny skład wisły to :
Jovanić/Pawełek - Branco Bunoza Cleber Paljić - Wilk Sobolewski Boukhari Rios Małecki - Brożek |
Cytat:
To co , nie wiedzą? Nie widać, że nie mamy obrony? Nie mamy może środków po tym okienku? A może trzeba niebywałej chęci, żeby wykonywać swoje obowiązki? I jakie poważne plany? Ktoś tu jest poważny w ogóle w tym burde.... zarządzie?? Ale nie jest przecież źle, kaska jest na koncie co miesiąc a najwyżej się trenera wywali. |
Bramka Bazylei z wczorajszego meczu z Bayernem.
http://www.youtube.com/watch?v=-1D3OyaXgug Wyobrażacie sobie takie otwierające podanie od Sobola, zgranie Żurawia i wykończenie Brożka? Ciężko coś w to uwierzyć... Cztery lata temu wygrywaliśmy z Bazyleą 3-1, dziś gdzie jesteśmy my, a gdzie oni? |
Ee Paweł myśle, że dalby radę tak strzelić. A Żuraw i Sobol, no niestety to już skansen piłkarski. Chociaż po dobrym przepracowaniu przygotowań może coś z nich będzie i doczłapią do końca kontraktów. Będzie, w skali ligi polskiej oczywiście.
|
Cytat:
|
Frei to nie Żuraw czy Brożek tylko jeden z lepszych napastników w ostatniej dekadzie w europie. W lidze francuskiej grał naprawdę super, trochę słabiej w Dortmundzie. Generalnie to bardzo dobrej klasy napastnik.
|
Cytat:
|
A to moje zdanie na temat zawodników, którzy przyszli w ostatnim czasie do Wisły:
Jovanić – ten bramkarz potrzebuje ogrania, regularnej gry. Nie rozumiem dlaczego w ogóle broni Pawełek, skoro i tak w grudniu się z nim pożegnamy. Ogrywać Jovanica, a nie sadzać go na ławie po jednym czy dwóch słabszych meczach! Paljić – udany transfer. Serce do walki, zmysł kombinacyjny, gość nie grał regularnie dwa lata w piłkę, a radzi sobie naprawdę dobrze. Pewnie, że zdarza mu się popełnić błąd (jak przy dośrodkowaniu Markiewicza z Koroną na 2-2). Liga niemiecka to dla niego na pewno za wysoki poziom, ale pierwszy skład Wisły już ma i nie zawiedzie, gdy regularnie potrenuje i pogra. Bunoza – tego zawodnika nie czuję i nie wiem jak potoczy się jego kariera w Wiśle. Patrzę na niego i widzę, że jest przede wszystkim bardzo młody, a takie młodziaki w jeden sezon potrafią się tak rozwinąć, że są nie do poznania. Widać, że jest przyzwoity technicznie i że bardzo chce. Cikosz – moim zdaniem to nadzieja Wisły. Takie piły jak gość potrafi przejąć w polu karnym, to nawet Baszczu nie dawał rady. Oczywiście, że zdarzają mu się wpadki, czy chaos w rozegraniu, ale ja bym go absolutnie nie przekreślał. Pamiętacie Diaza… Miewał udane mecze raz na trzy-cztery kolejki. Cikosz ma ciąg na bramkę, szybkość, technikę, potrzebuje łyknąć jeszcze taktyki i nabrać doświadczenia. Jednym okiem widać, że to nie jest polski tylko słowacki obrońca. Będą z niego ludzie. Chavez – oj, tu to chyba nic ciekawego nie będzie. Obym się mylił. Branco – może tak, może nie. Pół meczu to za mało na ocenę. Boughari - klasa gość, na polską ligę to niebo a ziemia. Grał dwa mecze, a zrobił tyle co pozostali goście w siedem meczów. Absolutne numero uno wśród transferów. Niech tylko regularnie potrenuje. Dogranie Brożkowi z GKS, czy podanie do Żurawia z Koroną palce lizać. Żurawski – jeszcze coś zrobi dla Wisły, ale w tej chwili nie jest to piłkarz na pierwszy plac. Rios – super zawodnik, jak technika, jakie podanie! Trzeba cierpliwości. Liczyć się z tym że ze dwa lata ogrywania przed nami. Dziewięciu nowych! To niemożliwe by od razu wygrywali mecze! Trzeba pamiętać, że większość zawodników dłuższy czas nie grała regularnie w piłkę. |
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:18. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl