![]() |
Mogłeś to jakoś wyedytować/pomniejszyc... a nie rozwalać pół forum...
|
Ostatnie 2 mecze (Zabrze, Mielec) graliśmy w typowym ustawieniu na "choinkę" 4-3-2-1 i przyniosło to efekty, zawodnicy sąblisko siebie, jest mozliwość presowania, łatwiej przejąć kontrolę nad meczem dominując w środku pola.
3 środkowych pomocników musi sporo biegać i dawać z wątroby, fajnie w Zabrzu robili to Kuveljic, Plewka i Żukow, w Mielcu Plewka, Basha i Chuca. (Chociaż Basha jeszcze do optymalnej formy ma daleko) Dla mnie optymalnie w tym systemie to Kuveljic/Chuca, Żukow, Plewka. uważam, że dla Kuby w takim systemie nie ma miejsca na środku, bo to system bez typowej 10 jaką to Kuba miał pełnić w tym sezonie. Skrzydłowi w tym systemie schadzą duzo do środka. Uważam, że Kuba powinien wrócić na skrzydło. W 30 minut za Yeboaha czy Savica, ale na skrzydle Kuba da więcej niż kombinować z nim na środku. Jesli wszystcy zdrowi i zdolni do gry to na dzisiaj optymalna 11: LIS - BURLIGA, FRYDRYCH, MEHREMIC, ABRAMOWICZ - KUVELJIC, ŻUKOW, PLEWKA - YEBOAH, SAVIC - FORBES Z ławki KUBA za kogoś z dwójki YEBOAH, SAVIC, BUKSA za FORBESA, do tego ofensywnie CHUCA, SILVA, MAK. W obronie w zalezności od potrzeb jest SZOT, GRUSZKOWSKI, HOYO, KLEMENZ, SADLOK. Janickiemu, Niepsujowi, Becirajowi należy w zimie sygnalizować żeby szukali klubu. Obrońców jest na tyle więc nie trzeba za w/w ściągać (ewentualnie Serafina Szotę mozna z wyp. ściągnąć wczesniej) za fatosa kogoś trzeba będzie szukać. |
Cytat:
Radzę się pogodzić, że ten sezon będzie przejściowy, a w lecie odejdzie sporo balastu, bo kontrakty kończą się: obrona: Janicki Burliga Klemenz Mehremic Niepsuj Sadlok Kończą się też Szotowi i Hoyo, ale liczę że ich przedłużymy. Z powyższej listy, przedłużyłbym z maks jednym zawodnikiem (Mehremić na razie najlepsza dyspozycja, lub ew. Klemenz bo najmłodszy), resztę trzeba puścić w siną dal, niech szukają klubu... Oby z lepszym skutkiem niż Wojtkowski... Swoją drogą, z czego chłopak będzie żył? Z kim on negocjuje tyle czasu, bo nie chce mi się wierzyć, że żadnej oferty, choćby z I ligi nie ma... |
Cytat:
|
Komu z naszych kończy się kontrakt po sezonie. Kojarzę Janickiego, Klemenza, Lisa, Adiego, Niepsuja, JCS, Plewkę, Maka i Kubę. Komuś jeszcze?
|
Cytat:
|
Jak mogłem zapomnieć:)
|
Cytat:
Do kiedy kontrakt ma Buchal? Sprowadzić porządnego bramkarza, Lis niech walczy o pierwszy skład z kimś lepszym od niego. Janicki - są już rezerwy Wieczystej? Bo w pierwszym zespole pewnie by go nie chcieli. Plewka - jeśli w kolejnych spotkaniach będzie grał równie dobrze, co ostatnio, to na pewno warto przedłużyć mu kontrakt. Adi - chyba za wcześnie by go ocenić, ale pewnie powędruje dalej. Niepsuj - myślę, że temu panu już podziękujemy. JCS - mimo przebłysków, pewnie też out. Mak - jw. RB9 - :) |
Cytat:
|
no właśnie jak był zdrowy był ok , natomiast pytanie o abramowicza , troche nie na miejscu , dla mnie super transfer , pokazuje ze naprawde jest sporo solidnych niedocenianych kopaczy
3x pewniejszy niz sadlok , pod kazdym wzgledem btw , tez wam sie wydaje z twarzy Abramowicz ze wyglada jak starszy, mądrzejszy brat Burligi ? |
Cytat:
|
Niepsuj, Burliga, Szot to bardzo zbliżony poziom. Oczywiście że Szot jest na ten moment najsłabszy, ale i najmłodszy, teoretycznie z możliwością zarobku. Burliga najbardziej doświadczony i pewnie sportowo najsolidniejszy. Niepsuj z kolei mógłby i mieć największy potencjał, ale z takim zdrowiem to zawsze będzie tylko poziom dolnych rejonów ekstraklasy.
Szczerze to na ten moment liczę że przyszly sezon to będzie głównie rywalizacja Szota i Gruszkowskiego, o ile nikt z nich nie zatrzyma się w rozwoju w tym sezonie, wtedy jednego trzeba oddać na wypożyczenie. Niepsuj i Burliga raczej do pożegnania, bo lepiej wydać kasę na kontrakty dla lepszych zawodników. |
Cytat:
|
w końcu zaczynał kariere w ataku , natomiast mi chodziło o podobieństwo z twarzy i fryzury
|
Historia z Abramowiczem pokazuje, że z 1 Ligi można wyciągnąć czasem na prawdę solidnego grajka. Można jeszcze było pomyśleć o Nowaku, ale niestety Górnik był konkretniejszy.
|
1/3 piłkarzy z 1 ligi nie odbiega poziomem od ekstraklasy (i vice versa), jeśli tylko są obudowami w okol siebie lepszymi/klasowymi zawodnikami. W ostatnich latach kto nie trafil z 1 ligi ten był solidnym uzupełnieniem chocby Bartkowski, Pietrzak czy Popovic.
Widać to również w drugą stronę po zawodnikach z ekstraklasy którzy u nas grali a teraz kopia się po czołach jak Małecki czy Kort. |
Wczoraj w południe kilku piłkarzy nieobecnych w kadrze na Stal stało w kolejce do testów na Covid więc jest szansa że kadra na Podbeskidzie się poszerzy.
|
Taaak, na pewno kluby ekstraklasowe wysyłają piłkarzy żeby Ci stali w kolejce na ulicy, czekając na zrobienie wymazu...
|
|
https://sportowefakty.wp.pl/pilka-no...ec-u-boku-kogo
tldr; Jean Carlos Silva (tak jak rozkminiła w swoim czasie część forum) miał problemy mentalne, ale pomaga mu psycholg , no i nowa baba a i nie wiedziałem że skończył szkółke Realu |
Buksa ma w kontrakcie klauzule okolo 5 mln E.
Bedzie go reprezentowal Pini Zahavi (menago Lewego i wielu innych gwiazd). Zima ma zmienic klub wlasnie za taka kwote. Chyba nadchodza dobre czasy. |
Cytat:
|
a ile płacimy za stadion bez kibiców?
|
Z tego co gdzieś było napisane, miasto zgodziło się łaskawie o obniżkę o jakieś 1/3. Ale pewny nie jestem
|
Te 5 mln euro to okolo 23 mln zlotych. Jesli taka kwota nie postawi na Wisle to nie wiem co mogloby postawic. Nawet pomimo strat w zwiazku z korona.
Imho jednak zbilansowano budzet i spodziewano sie ze moze byc taki final z brakiem kibicow. Wrecz bylo to prawie pewne na jesieni, wiec nie sadze ze tutaj sa drastyczne problemy dla budzetu klubu. Pamietajmy ze sporo kominow odeszlo latem i nie wiemy ile zarabiaja nowe nabytki. De facto, jesli kasa z tego transferu w calosci pojdzie na dlugi, mamy czysta karte, brak zamrozonych srodkow z tv i marketingu pzpznowskiego i ogolnie daleko idaca stabilnosc. |
Tylko jest jedno ale:
1. Możemy dostać tą kasę ale w transzach np. przez kilka lat i to może być mały problem? 2. Co do reszty zgoda, znowu moglibyśmy normalnie prowadzić polityk rozwoju klubu bez patrzenia na stare długi |
Jesli transze to imho lepiej bo wtedy musi dojsc do porozumienia i mozna wnegocjowac jakis procent od kolejnych transferow.
Jesli ktos chce uaktywnic klauzule bez dodatkowych giftow to musi calosc przelac na raz. |
Cytat:
skoro i tak kibice nie mają wstępu dlaczego zarząd ekstraklasy nie mógłby zgodzić się na rozgrywanie meczów gdzieś poza stadionem przy Reymonta tak, żeby wyszło dużo, dużo taniej? Wisła by sporo zaoszczędziła, a Majchrowski dostałby szału. Tak luźno rzucam: albo mecz na darmowym (prawie) obiekcie, albo dopłata z Ekstraklasy czy Canal+ za dni meczowe bez kibiców? |
FraMat
Ja sie w ogole dziwie, ze nie przeprowadzono jednorundowego szantazu i nie wyniesiono sie calkiem z Reymonta kiedy miasto nie bylo zainteresowane porozumieniem. Rakow gra gdzie indziej i sie da. Spokojnie moznabyloby jeden sezon rozegrac np na stadionie slaskim. To miasto wtedy byloby w duzym problemie. Blisko zarzutow o niegospodarnosc by sie juz otarlo. |
Nie wiem, ile płacimy za wynajem stadionu, gdy na trybuny nie mogą wchodzić kibice, ale gdy Kraków był w żółtej strefie (max 25% pojemności stadionu) Wisła płaciła połowę stawki za wynajem.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:58. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl