Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

Emilio 14.07.2009 12:27

"Mały" zabrał się za stawianie słupów z prawej strony trybuny :-)

edit. Wywożą maszty oświetleniowe.

http://i32.tinypic.com/13zbsqx.jpg

sayek89 14.07.2009 18:33

Z uwagi na to iż większość z Was zainteresowana jest oglądaniem postępów prac przy trybunie C i AiB nakręciłem dwa filmiki na których widać prace maszyn.

1# http://www.youtube.com/watch?v=CrLR7Jn4V8E

2# http://www.youtube.com/watch?v=zK57pUZl4Y4

buczo1985 14.07.2009 23:43

moze troche glupie pytanie ale czy ktoś się orientuje dokładnie jaki zakres prac wykonywanych jest na drugiej zmianie?

wieszcz 15.07.2009 13:40

Dziennik Polski :

Poszukiwany inwestor hali Wisły. Brakuje 35 milionów złotych.

Czy ktoś dołoży do budowy w zamian za atrakcyjny teren pod hotele?

Około 35 mln zł brakuje do wybudowania hali Wisły na ok. 5 tysięcy widzów. Z powodu kryzysu klub nie może znaleźć inwestora, który dołożyłby do inwestycji w zamian za możliwość wybudowania hoteli w bardzo atrakcyjnym miejscu.

- Rozmawiamy z różnymi inwestorami, ale na razie nie ma żadnych konkretów - mówi Ludwik Miętta-Mikołajewicz, prezes TS Wisła Kraków.

Przyznaje, że jeżeli brakujące pieniądze nie znajdą się do końca listopada, to przepadnie 8 mln euro jakie na inwestycje zarezerwowano w ramach dofinansowania ze środków europejskich.

Gdyby nie kryzys, to budowa hali mogłaby niedługo się rozpocząć. Takie były plany jeszcze w ubiegłym roku. Dzięki staraniom marszałka województwa małopolskiego Marka Nawary na budowę hali znaleziono połowę pieniędzy z funduszy europejskich. Klub miał również inwestora gotowego wyłożyć drugą połowę Spółkę Mieszkaniową Salwator, z którą podpisał umowę na współfinansowanie. Porozumienie obejmowało również budowę hoteli sieci Hilton. Dwa z nich miały powstać na terenie TS Wisła od strony ul. Reymonta, a trzeci na gruntach Wisły Kraków SA od strony al. 3 Maja. W sumie koszt wszystkich inwestycji, które zaplanowano obok rozbudowywanego stadionu na Euro 2012, miał wynieść ok. 150 mln euro. Pod koniec ubiegłego roku Rada Miasta Krakowa uchwaliła plan zagospodarowania przestrzennego, który daje możliwość przeprowadzenia inwestycji. Podano wtedy, że do ich sfinansowania firma Salwator organizuje grupę arabskich inwestorów. Mówiono o funduszu rodziny panującej w Kuwejcie. W lutym SM Salwator poinformowała, że fundusz arabski zawiesił prace nad projektem w związku z sytuacją gospodarczą na świecie. Liczono jednak, że organizacja Euro 2012 w Krakowie pomoże znaleźć inwestora. Od maja wiadomo już jednak, że Kraków nie jest brany pod uwagę jako miasto-gospodarz mistrzostw Europy w piłce nożnej w 2012. To tylko utrudniło sprawę. ..."

Arapaho 15.07.2009 14:39

W sumie dobrze sie dzieje bo moze ktoś oprzytomnieje i zamiast 3 hoteli, moze powstanie kiedyś jeden a na reszcie kompleks treningowy z prawdziwego zdarzenia.
Wogóle to mam pytanie czy ktoś ma informacje co z boiskami treningowymi ? Kortowe likwidują i zostaną chyba tylko całe 2 boiska trawiaste na wszystkie grupy wiekowe....

adamd303 15.07.2009 15:27

Być może mój wpis nie ma wiele wspólnego z doniesieniami z aktualnego stanu robót ale chciałbym podzielić się wiedzą zdobytą w trakcie urlopu spędzonego w krajach Benaluksu. Widziałem mianowicie jeden z najnowocześniejszych stadionów w Europie - Amsterdam Arena. Pojemność ponad 51 tys. Koszt inwestycji 250 mln guldenów co daje ok. 412 mln zł. Wszystko w Holandii jest droższe, domy, materiały budowlane, koszty pracy wielokrotnie wyższe. Również należy wiąć pod uwagę ogromne koszty fundamentów ponieważ Amsterdam leży na teranach depresyjnych, bardzo podmokłych, większość domów zbudowana jest na palach. Liczby te dedykuję panom Majchrowskiemu i Obtułowiczowi. Jeszcze jedno: stadion Arena Amsterdam można sobie zwiedzić za 10,5 euro, ulg. 9,5 euro. Ja jestem ciekawy, czy po ukończeniu przestarzałego i koszmarnego dzieła pana Obtułowicza, jakim jeststadion Wisły, jakieś osoby będą chętne zapłacić za obejrzenie stadionu.

wierny 15.07.2009 16:09

Ten stadion zaczęto budować w 1993 roku więc jak możesz porównywać ceny??

stawski 15.07.2009 17:32

A jaka była przez ten czas inflacja? Nie przesadzajmy. Nasz stadion jest 3 razy przepłacony. Ale tak to bywa jak się ma takie chody w UM jak pan O.

wieszcz 15.07.2009 17:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez buczo1985 (Post 762069)
moze troche glupie pytanie ale czy ktoś się orientuje dokładnie jaki zakres prac wykonywanych jest na drugiej zmianie?

Nie wiem czy o to Ci dokładnie chodziło ale na drugiej zmianie prace przy trybunie zachodniej wykonują podwykonawcy, a zajmują się szalowaniem ścian , zbrojeniem i w godzinach nocnych betonowaniem.
P.S.Polimex-Mostostal pracuje do 16.

wierny 15.07.2009 17:50

wie ktoś może jacy podwykonawcy byli przy budowach E i D, a jacy są teraz? Czym się dokładnie zajmowali, najlepiej jakby ktoś powoływał się na jakieś źródło.

adamd303 16.07.2009 08:57

Hej wierny. Masz rację, że w moich ogólnych wywodach trzeba by uwzględnić równiez inflację. ale przeliczając te guldeny na euro proporcje byłyby podobne. Więc dodam jeszcze może co następuje: Arena Amsterdam ma zasuwany dach i hotel. Trwa to ok 40 min, można zasunąć szybciej w 15 min ale wtedy są kłopoty w zasilaniu prądem połowy miasta. Dodam jeszcze, że wersja stadionu jest wersją wg Obtułowicza oszczędną a sam zainteresowany twierdził długo, że projekt wykonał za darmo, w czynie społecznym. Bo dopóki miasto nie było właścicielem, nie miał kto podpisać umowy z "architektem" - "filantropem". Z punktu widzenia Amsterdamu sytuacja wygląda następująco: tam budując stadion, zebrała sie gupa ludzi i radziła jak najtaniej zbudować supernowoczesny stadion, u nas proces przebiegał tak aby po drodze można było zarobić na lewo jak najwięcej. Do dzisiaj zastanawiam się, jakie kompetencje miała pani Barbara Janik, odgrywając ważną rolę przy okazji tej inwestycji. Ani ja, ani nikt z moich znajomych nie zna odpowiedzi na to pytanie.

picasso 16.07.2009 17:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez adamd303 (Post 762757)
Hej wierny. Masz rację, że w moich ogólnych wywodach trzeba by uwzględnić równiez inflację. ale przeliczając te guldeny na euro proporcje byłyby podobne. Więc dodam jeszcze może co następuje: Arena Amsterdam ma zasuwany dach i hotel. Trwa to ok 40 min, można zasunąć szybciej w 15 min ale wtedy są kłopoty w zasilaniu prądem połowy miasta. Dodam jeszcze, że wersja stadionu jest wersją wg Obtułowicza oszczędną a sam zainteresowany twierdził długo, że projekt wykonał za darmo, w czynie społecznym. Bo dopóki miasto nie było właścicielem, nie miał kto podpisać umowy z "architektem" - "filantropem". Z punktu widzenia Amsterdamu sytuacja wygląda następująco: tam budując stadion, zebrała sie gupa ludzi i radziła jak najtaniej zbudować supernowoczesny stadion, u nas proces przebiegał tak aby po drodze można było zarobić na lewo jak najwięcej. Do dzisiaj zastanawiam się, jakie kompetencje miała pani Barbara Janik, odgrywając ważną rolę przy okazji tej inwestycji. Ani ja, ani nikt z moich znajomych nie zna odpowiedzi na to pytanie.

jeżeli tak ,to porównaj ile kosztuje nowe Wembley,wyjdzie na to ze Ajaks jest pzrepłacony jest pięć,sześć razy.nie da sie porównywać tego co buduje się teraz z tym co robiono 15 lat temu.a u nas do kosztów trzeba doliczyc także wyburzenie starych trybun, a wbrew pozorom to nie jest tanie.

DJ Hazel 16.07.2009 19:34

Ja nie rozumiem jednego...Oglądam właśnie legie z olimpia oni sobie graja na własnym stadionie budowa im nie przeszkodziła lech też już na jesieni będzie grał na u siebie tylko my będziemy się rok męczyć w sosnowcu!!!Wczoraj każdy widział jak to wyglądało i aż boję się pomyśleć co będzie w trakcie sezonu:/Skoro Kraków i tak nie organizuje Euro to jakim cudem nie możemy grać na Reymonta?!!Czekam aż ktoś udzieli mi sensownej odpowiedzi na moje nurtujące pytanie...

rozarian 16.07.2009 20:03

Adamd303 poruszył ciekawy problem,którym w prasie krakowskiej prawie w ogóle się nie interesowano.Koszt stadionu Wisły-jak na tak mało ambitny projekt-jest gigantyczny!Jeśli porównania cenowe ze stadionem Ajaxu kogoś nie przekonują,to proszę sobie porównać pierwszą trybunę(od strony Błoń)ze stadionem w Kielcach,w tym czasie budowanym.Ta prosta i archaiczna,jednopoziomowa trybuna na ok.5700 widzów kosztowała więcej od całego,dwupoziomowego stadionu Korony na 15000 widzów(koszt 46 milionów).Resztę dopiszcie sobie sami.

wooojo 16.07.2009 20:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rozarian (Post 763177)
Adamd303 poruszył ciekawy problem,którym w prasie krakowskiej prawie w ogóle się nie interesowano.Koszt stadionu Wisły-jak na tak mało ambitny projekt-jest gigantyczny!Jeśli porównania cenowe ze stadionem Ajaxu kogoś nie przekonują,to proszę sobie porównać pierwszą trybunę(od strony Błoń)ze stadionem w Kielcach,w tym czasie budowanym.Ta prosta i archaiczna,jednopoziomowa trybuna na ok.5700 widzów kosztowała więcej od całego,dwupoziomowego stadionu Korony na 15000 widzów(koszt 46 milionów).Resztę dopiszcie sobie sami.

Tak, tylko ze stadion w Kielcach to trybuny ... i w zasadzie tyle i do tego wszystko szare ( łącznie z krzesełkami) i bez żadnej elewacji. Także porównywanie naszego stadionu do tego z Kielce niema większego sensu

picasso 16.07.2009 20:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rozarian (Post 763177)

niby tak,ale tam jest tylko stadion (tzn krzesełka na betonowej konstrukcji).u nas oprócz tego co w kielcach jest jeszcze basen (nie wnikam w to jak jest wykonany,to osobna kwestia) jakieś "dżakuzy" i inne wodotryski.trybuna "d" została też w sumie budynkiem klubowym.gdyby zrobić tylko krzesełka i klatki schodowe to nasz stadion też zapewne kosztowałby mniej,ale wtedy trzeba byłoby gdzieś wybudować osobno siedzibę klubu.tylko,że wtedy nikt by tego nie doliczał,bo to przeciez nie stadion..jeszcze inna sprawą jest,że scyzory budowały sobie swój stadionik gdzieś w polach,u nas trzeba było jeszcze doliczyć koszt wyburzeń "wież" i łuków.i trzecia sprawa,nie chciałbym siedzieć pod dachem na ich stadionie.nasz jest o wiele lepszy i co ca tym idzie zapewne droższy.zresztą brezent na bułgarskiej w pyrlandii też jest żałosny.poza tym wszystkim nasza trybuna to nieco wiecej niż1/3 kieleckiego stadionu..a przełożenie nie jest takie proste,że skoro 1/3 wielkości,to i 1/3 kosztów.

rozarian 16.07.2009 20:31

wooojo,koszt tej trybuny był większy nawet bez zaplecza.Poza tym koszt wybudowania 1 krzesełka w Krakowie będzie porównywalny do tego z Baltic Arena,a standard obiektów jakże różny.

wierny 16.07.2009 20:43

Jakże różny ten standard? Oba stadiony klasy Uefa elite. Ale tobie pewnie chodzi o wygląd mam racje?

Wicked 16.07.2009 20:47

Co do ceny, to weźcie pod uwagę że budowa etapami będzie znacznie droższa niż budowa całego stadionu od podstaw. Trudno jest porównywać koszty rożnych stadionów, zbyt wiele jest czynników wpływających na nią. Trzeba też wziąć pod uwagę, że warunki geologiczne pod stadionami są rożne, więc koszty fundamentów mogą być kilkakrotnie wyższe, lub niższe.

picasso 16.07.2009 20:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rozarian (Post 763193)
wooojo,koszt tej trybuny był większy nawet bez zaplecza.Poza tym koszt wybudowania 1 krzesełka w Krakowie będzie porównywalny do tego z Baltic Arena,a standard obiektów jakże różny.

nie wiem skąd masz takie informacje,ale wydaje mi się,że nie było przetargu na trybune bez zaplecza i drugiego z zapleczem.co do krzesełek to masz rację.ci co je "budują"myślę,że robią to w tej samej cenie dla nas i dla gdańska.:-)

Pero 16.07.2009 20:49

Ja mimo tego całego bałaganu jaki mamy w Krakowie (chociażby cała sytuacja ze stadionem Hutnika) mam ciągle nadzieje, że na wiosnę przyszłego roku po wspaniałych wynikach naszej Wisełki władze staną na głowie i gdzieś w kwietniu wrócimy na Reymonta. Oczywiście warunkiem jest wcześniejsze obniżenie i położenie nowej murawy, wykonanie w terminie trybuny C oraz wykonanie zaplecza na D. Wcale nie jest to żadne mission impossible:P

rozarian 16.07.2009 21:02

Tu klasa elite,i tam klasa elite,ale jednak jest różnica.Żeby nie wyszło,że jestem malkontentem,bo i tak b.cieszę się z tego stadionu Wisełki,byleby tylko był(tylko już bez żadnych zmian w projekcie,na rzecz jego zubożenia).Jednak co do kosztów,to mam dalej wątpliwości.

blind85 16.07.2009 22:10

Najnowsza wizualizacja :D

http://img11.imageshack.us/img11/6013/tryx.jpg

PasiorWKS 16.07.2009 22:11

Zajebista
10 znaków

michu-k 16.07.2009 22:12

Ale szybko wybudowali tą trybunę :shock:

Pero 16.07.2009 23:01

http://img27.imageshack.us/img27/741/12477503189276.jpg
Co to za budynek?? Magazyn?? Mam nadzieję że w planach jest jego zburzenie.

cassius31krakow 17.07.2009 09:12

to chyba stacja trafo?

Bronowianin 17.07.2009 19:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero (Post 763215)
Ja mimo tego całego bałaganu jaki mamy w Krakowie (chociażby cała sytuacja ze stadionem Hutnika) mam ciągle nadzieje, że na wiosnę przyszłego roku po wspaniałych wynikach naszej Wisełki władze staną na głowie i gdzieś w kwietniu wrócimy na Reymonta. Oczywiście warunkiem jest wcześniejsze obniżenie i położenie nowej murawy, wykonanie w terminie trybuny C oraz wykonanie zaplecza na D. Wcale nie jest to żadne mission impossible:P

To żebyśmy nie musieli się nigdzie przenosić i zostali na R 22 przez cały czas też nie było żadnym mission impossible... A jednak jesteśmy teraz gdzie jesteśmy, mimo że nie trzeba było robić zbyt wiele aby tak się nie stało... Więc nie myśl o tym że władze miasta staną na głowie, tylko pamiętaj że w Krakowie przecież "nic się nie da". Módlmy się żeby skończyli jakoś bez większych poślizgów ten stadion i żeby liczba usterek które na nim będą była "w normie" i żebyśmy dostali licencje na grę w ekstraklasie...

Jak popatrze jak szybko i sprawnie budowa idzie na Legii, a klub nie musi się nigdzie tułać tylko cały czas gra na swoim stadionie (nawet w europejskich pucharach - wczorajszy mecz z Olimpi Rustavi!) to po prostu szlag mnie trafia jaka chooynia jest w tym Krakowie ze wszystkim... Strasznie to boli że tak zaniedbuje się ważne dla miasta sprawy...

Wojtas 17.07.2009 22:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bronowianin (Post 763758)
Jak popatrze jak szybko i sprawnie budowa idzie na Legii, a klub nie musi się nigdzie tułać tylko cały czas gra na swoim stadionie (nawet w europejskich pucharach - wczorajszy mecz z Olimpi Rustavi!) to po prostu szlag mnie trafia jaka chooynia jest w tym Krakowie ze wszystkim... Strasznie to boli że tak zaniedbuje się ważne dla miasta sprawy...

Mnie tez to boli.

Legia gra u siebie,jest gospodarzem w prawdziwym tego slowa znaczeniu a nie jak my w Sosnowcu ,robi szybko stadion -i to tak pomyslane zeby zespol mogl caly czas grac tam mecze.

U na mysle ze jakby naprawde ktos sie za to wzial to dalo by sie zrobic,ale jak zwykle przepychanki urzedasow itd,czyli po krakowsku.

adamd303 18.07.2009 07:10

Jeszcze słówko dot. moich wywodów na temat Amsterdam Areny. Nie rozumiem po co pan Obtułowicz zaprojektował jakieś obniżanie murawy.Wg. mnie murawę powinno sie podwyższyć by pod płytą zyskać miejsce na parkingi. Gołym okiem widać że będzie to w przyszłości ogromny problem. Z tego, co wiem, nie ma jeszcze żadnego projektu parkingu, żadnych przetargów, nic sie nie dzieje.

rozarian 18.07.2009 07:40

Już widzę to podwyższenie murawy na parking-jak na stadionie Narodowym w Warszawie.Wiesz o ile wtedy trzeba by podnieść wysokość trybun?Z apomniałeś,że chodzi o budowę w Krakowie?Zaraz by się pojawili jacyś wiecznie protestujący,"zatroskani"obywatele,którzy razem z paroma gorliwymi urzędasami uje... budowę,bo stadion by znowu coś tam zasłaniał.

Wicked 18.07.2009 08:34

Panowie nie przesadzajcie. Jakie podwyższenie murawy?? Co do parkingu pod płytą, to równie dobrze możesz się zapytać czemu nie przewidziano rozsuwanego dachu, 2 razy większej pojemności, i tysiąca innych bajerów, a potem odpowiedz sobie na to że to Kraków i się nie da bo nie. A wracając do parkingów, to projekty są, a nawet przetarg był na koncesjonariusza.

radekogi 18.07.2009 11:50

kolejne rendery:

http://img198.imageshack.us/img198/5190/66555841.th.png

http://img339.imageshack.us/img339/4598/13849455.th.png

te szczeliny w dachu oczywiście zostaną osłonięte, samo pokrycie dachu też musze zrobić bardziej przezroczyste bo teraz wygląda jakby było szare

Arturo Qr2nów 18.07.2009 12:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez adamd303 (Post 763908)
Jeszcze słówko dot. moich wywodów na temat Amsterdam Areny. Nie rozumiem po co pan Obtułowicz zaprojektował jakieś obniżanie murawy.Wg. mnie murawę powinno sie podwyższyć by pod płytą zyskać miejsce na parkingi. Gołym okiem widać że będzie to w przyszłości ogromny problem. Z tego, co wiem, nie ma jeszcze żadnego projektu parkingu, żadnych przetargów, nic sie nie dzieje.

Z tego co mi wiadomo, to obniżanie murawy zaproponowali holenderscy inżynierowie, z którymi był konsultowany projekt. W założeniu miało przybliżyć to murawę do trybun i zniwelować odległość niczym na stadionach olimpijskich.

radekogi: Wrzuć widok ze środka boiska na trybunę, tak żeby była widziana na wprost (rozumiesz :)). Co do dachu, to chyba wystarczy wyregulować opcję "transparency".

Konrad. 18.07.2009 13:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bronowianin (Post 763758)
Jak popatrze jak szybko i sprawnie budowa idzie na Legii,

Jedna rzecz - Legia będzie miała oddany stadion w 2011, my w 2010, więc z tą sprawną budową bym nie przesadzał...

rav 18.07.2009 13:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Konrad. (Post 764040)
Jedna rzecz - Legia będzie miała oddany stadion w 2011, my w 2010, więc z tą sprawną budową bym nie przesadzał...

Tylko że my budujemy od czterech czy pięciu lat...

I tak się można przerzucać. To nie temat o stadionie Legii. Pod paroma względami lepszego, pod kilkoma gorszego... ale obiektu podobnej klasy.

F-A-> 19.07.2009 00:21

Skoro już tyle problemów z tą budową, to tak mnie właśnie coś zaświtało (może lepiej napisać zaciemniło) - jak przy obniżaniu murawy budowlańcy natrafią na jakieś znaleziska i wpadnie chmara archeologów, i nie wyjdzie przed 2015?
A może czas zacząć się cieszyć z rzeczy małych i z faktu, że mimo wszystko idzie to jakoś do przodu ... w końcu.
I jeszcze dla przypomnienia okładka Forzy z 2003 z zapowiedzią STADION 2006
http://i27.tinypic.com/2i8zng7.jpg

Kowalski 19.07.2009 11:25

Chmara archeologów nie wpadnie bo tam pewnie nic nie będzie. A jak będzie to zaręczam Ci, że znajdą sie archeolodzy kibice Wisełki, którzy zrobią badania szybko i sprawnie.:P

F-A-> 19.07.2009 12:49

Nie zapominaj, że to ... Kraków :-)

Emilio 19.07.2009 16:20

Trybuna wschodnia:
http://i28.tinypic.com/wva3pj.png
czerwone - zrobione, żółte - w trakcie budowy

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:32.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl